Annika attackerar ”experterna”

Jag i Söderhamn igår. Annika attackerar ”experterna ”. helahalsingland.se/soderhamn.
Journalisten sade att hon skulle skriva en artikel från nutritionisthåll också, men jag kan inte se länken till den?
”Nutrifonister”, det var en intressant felskrivning. Vi kanske ska börja kalla nutritionistetablissemanget för Nutrifonister?

Comments

 1. 1

  ”Nutrifonist”!
  Lika träffande som ”kostskojare” och ”lättsnusk”, som dök upp för några år sedan..

 2. 2
  Elin Woxlin, helahälsingland.se säger

  Jag har ändrat till nutritionist, är det korrekt?
  Sedan finns det en artikel till i ämnet som enbart är i papperstidningen, alltså Söderhamns-Kuriren.

 3. 3

  Varför så aggressiv, Annika?

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  Elin, Det är korrekt. Vi tyckte bara att det var lite skoj med ”Nutrifonisterna”. Det låter ganska bra.

 5. 5

  Ett annat namn skulle kunna vara lipofober.

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  Notarien, Jag känner en adekvat vrede mot dem som ger oss hälsofördärvande kostråd. Men jag anser inte att jag är så särskilt aggressiv numera. Jag har blivit betydligt beskedligare med åren.

 7. 7

  GMO kan leda till svältdöden för mänskligheten.

  ”Efter forskarfynd av majsrotbaggar som är resistenta mot insektsdödande protein i gmo-grödor ökar rädslan för att gmo-grödor ska leda till superresistenta skadeinsekter, uppger Miljöaktuellt.”

  https://www.atl.nu/lantbruk/fynd-av-resistenta-skalbaggar-i-majsfalt

 8. 8
  Egil Andre Bjørgen säger

  Annika: Kostrådene er ment for aktive friske mennesker og det finnes egne anbefalinger for ulike pasientgrupper. Skal vi akseptere dette aktivitetsforfallet og endre kostrådene slik at alle skal spise et kosthold som primært er tilpasset passive og overvektige? Jeg vil heller jobber for økt aktivitet i skole, jobb og fritid – da kan vi fungere helt utmerket på nasjonale kostråd. Velger i å være passive og sitte store deler av dagen så skrus LPL aktiviteten av og det fremmer insulinresistens. Jeg vil altså heller øke insulinsensitiviteten med økt aktivitet/mindre sitting, enn å gi tapt og endre kostrådene fullstendig. Det vil alltid være rom for individuelle tilpasninger, og det finnes derfor ulike kosthold som kan passe for ulike individer. Hvis man ser på nasjonale kostråd i ulike land så er de påfallende like, men man åpner i større grad opp for at LCHF kan være et alternativ ved overvekt/fedme/type-2 diabetes etc. Hvis kostrådene er idiotiske og helt feil må det jo være et internasjonalt konspirasjonsnettverk som står bak…

 9. 9
  Ingvar Bejvel säger

  Egil Andre Björgen, du har fallit för Motionsmyten! Vid fetma och övriga metaboliska skador har motion endast marginell effekt. Först måste man utesluta sockerkedjorna, sedan är det i och för sig trevligt med motion, i mitt fall, helst med boll!

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  Egil, Jag är absolut inte emot ökad motion i skolan. Det ena utesluter inte det andra. Det jag vänder mig emot är att när vi blir sjuka och överviktiga trots motion efter förmåga och tid, så hjälper det inte med ”mer av samma”. Då måste vi se över kosten och rekommendera mindre kolhydrater och mera naturligt fett.
  Ja detta med kostråd som avråder från naturligt mättat fett är ett massivt globalt problem, som måste åtgärdas omgående.

 11. 11
  Egil Andre Bjørgen säger

  Ingvar: Det finnes dessverre ingen mosjonsmyte. Ja, helt riktig som du sier – kun mosjon har en marginell og forbigående effekt på vektreduksjon. Man må kombinere mat og mosjon, og gjerne med bevisstgjøring rundt livsstil forøvrig. Med din innstilling er jeg redd du aldri kommer til å bli aktiv. Hvis du lykkes med maten så vil du nok forbli passiv er jeg redd… Mange sier at de skal bli mer aktiv når de går ned i vekt, men dette skjer dessverre sjelden. Man må kombinere fra dag 1 for å lykkes! Selv etter en fedmeoperasjon tror mange de vil bli mer aktive, men dersom man lykkes å gå ned i vekt uten aktivitet forblir mange passive (og mange går gradvis opp igjeng i vekt). Mosjon er sentralt for å unngå vektøkning etter vektreduksjon. I tillegg har mosjon unike helseeffekter i seg selv. Det handler altså ikke kun om mat og vekt.

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  Egil, De flesta LCHF-are motionerar för att må bra, inte för viktkontrollen. Den klarar vi med kosten.
  Har du aldrig märkt att man mår bra av motion, eller varför tror du att vi inte motionerar?

 13. 13

  Egil,

  Individanpassad fysisk aktivitet + rörelseglägje + LCHF = dundermedicin för kropp och själ 🙂

 14. 14

  Egil verkar vara en av dem som tror att LCHF.are är lata människor med dålig karaktär.

  Själv skaffade jag hund för fyra år sedan för att tvingas komma ut och gå varje dag. Trots en timma om dagen i skogen (raska promenader med svett och flås) i 4 år hände inget på vågen.

  Inte förrän jag började med LCHF för drygt ett halvår sedan. Nu visar vågen på 13 kg minus.

 15. 15

  ”Uansett” er mosjon bra. Det er bare å velge hva:

  *Karate, ridning, grave i maurbed, slå gras, springe, gå, vaske huset, vaske vegger, klatre på tak, leke med barna, spille golf, gå på treningsstudio, kaste ball, sparke ball,også inne 😉 plukke sopp i skogen, bærturer, hente pinner til vedovner. Hente hele stokker – sage dem i fire, eller fem. Dra på turer i helgen. Sykle, svømme, jodle. Slutte med dette (blogge/kommentere) – tar tid, også fra fysisk aktivitet. Men dere, det er da deilig også å bare sitte ned 🙂

  Mat og mosjon er verken antagonister eller avhengig av hverandre. Men både og – hva sa jeg nå…. 😯

  Vektnedgang. Stakkars mennesker som har strevd så lenge, uten coacher til og med. Treningssentre popper opp. Ja det er også blitt en industri, en følge av andre. Nye studieretninger dukker opp med begrunnelsen: Verden går under – karbohydratvanviddet må balanseres med mer mosjon, det er løsningen. sier myndighetene som gir ut kostråd som funker for de flinke. Den som ikke klarer følge med, må regne med å bli omtalt som en sinke.

  Og endelig dukker en god gammel prøvet recept opp, som allerede har hjulpet så mangen sliten kropp.

  Den gamle gode utprøvde recepten greide seg helt til markedkreftene slapp løs (du antyder det jo du med Egil Andre). Jeg tror ikke på at vi skal tilpasse oss markedskreftene, men at vi skal stå imot – det er vi verd 🙂

 16. 16

  ragnhild

  vill tillägga renovera hus. Spika, såga, måla och tapetsera. Att bokstavligen fara upp och ner mellan golv och tak. Det har jag hållit på med i 20 år med allt större kroppshydda. Gissa om det går bättre och fortare nu 😉

 17. 17

  Ha, ha, det der är god mosjon, gamal og modern på samma tid 🙂

 18. 18
  Ingvar Bejvel säger

  Egil, för att komplettera bilden… Jag har ätit ketogen kost sedan 2003 efter att ha läst Lars Wilssons bok Välfärden ohälsa. Min vikt är som i 20-årsåldern, 71 kg (178 cm), men det är knappast min golf (tävlar varje vecka) eller tennis (spelar serieveterantennis) som gör att jag inte har några dåliga hälsovärden. Jag blir sällan andfådd vid ansträngning vilket var ett stort problem i mitt tennisspel tidigare, och anledningen är att vi lchf-are använder oss av ketoner som ger begränsad mängd mjölksyra. First things first… Först kosten, sedan motionen (i den utsträckning man känner för det!). Att ökningen av fetma skulle vara ett motionsfenomen är fullständigt felaktigt!

 19. 19
  Egil Andre Bjørgen säger

  Maggan A: Nei nei nei, jeg antyder ikke at LCHF mennesker er late og uten karakter. Poenget er at i 2011 så lever vi i et fedmefremmende samfunn. Før brukte an kroppen, men i dag må man ta bevisste aktive valg for å kompensere for det fysiske forfallet. I dag kan man faktiske velge å ikke bruke kroppen i det hele tatt, og da trenger kroppen heller ikke mye mat. Da er det lett å øke i vekt når vi har rik tilgang på uheldig mat. Ja, vi er blitt mer aktive på fritiden (treningssentre etc.), men det totale aktivitetsnivået har gått ned. Man kan si det slik at det er nesten helt naturlig å forvente at man går opp i vekt slik vi har konstruert samfunnet vårt i dag og at man må jobbe hardt for å stå i mot. Mange LCHF har kanskje vært blant disse, hatt et noe ubevisst i forhold til flere livsstilsvalg (mat, mosjon, søvn, jobb etc.) og kommet inn i et uheldig mønster. Derfor søker man også en løsning. For mange av oss andre så er det ingen grunn til å søke andre typer kosthold da ved å være aktiv og spise kontrollert (spille på lag med våre sult- metthetshormoner) så tåles 2-3 skiver grovt brød per måltid, 2 poteter til middag og dette gir energi, overskudd og vektkontroll. Men igjen, jeg har respekt for at det finnes flere veier til målet og at LCHF opplagt virker glimrende for mange. Jeg er ikke her for å kritisere LCHF, men for å lære mer fra dette miljøet. Derfor kommenterer jeg også iblant.

  Ingvar: Helt topp med golf og tennis, men jeg er like opptatt av at man skal unngå stillesitting. Man kan altså trene 1 t per dag og likevel ha en passiv livsstil dersom man har en sittende jobb og er noe passiv hjemme. Økningen i fedme skyldes mange faktorer, både et noe høyere matinntak men også at vi er i mindre aktivitet totalt sett. Vi sitter altså for mye og det er for lett å velge usunn mat pga. smak, pris og tilgjengelighet. Du kan nok ikke overse mosjon som en faktor. Det høres ut som LCHF funker for deg og det er bra å høre. Å holde vekten fra 20-årene er bra! Det viktigste er at man har et kosthold som gir overskudd, som gir energi til å være aktiv, som gjør at man føler seg vel, som sørger for god vektkontroll og som dekker kroppens næringsbehov. Klarer du dette med LCHF over tid så helt topp!

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  Egil, Genomsnittsvikten bland kroppsabetare idag är inte lägre än bland kontorsarbetare. Snarare tvärtom.

 21. 21

  Egil

  tack för svar. Jag erkänner att jag har svårt att hänga med i din Norska plus att mina ögon inte klarar att läsa mycket text utan styckeindelning på skärmen. Det bara flyter ihop..

  kan du säga samma sak igen med färre ord – jag hittar inte riktigt din poäng…

 22. 22
  Egil Andre Bjørgen säger

  Annika: Vi lever i en annen tid i 2011. De som utøver kroppsarbeid i dag er på ingen måte immun mot vektøkning. Vi har så rik tilgang på usunn mat at det er lett å innta for mye kalorier. I dag drives også mye kroppsarbeid av mennesker i lavere sosiale lag, og det er også her man ser de største helse- og vektutfordringene. Dette er svært sammensatt. Poenget mitt var at det passive jobber har økt med 80% siden 50-taller og i dag har kun 25% en aktiv jobb. Dette fremmer vektøkning da vi forbruker svært lite energi med en passiv jobb. I en aktiv vs passiv jobb kan forskjellen i energiforbuk i løpet av en arbeidsdag være opptil 1500 kcal! Har man en passiv jobb kan man selvsagt kompensere med et restriktivt kosthold eller aller helst et aktiv fritid! Mange er flinke her, men er man ikke bevisst så fører dette lett til gradvis vektøkning. Hvis påstanden din er riktig kan det at mange kroppsarbeidere i dag har høy vekt kan altså være på bakgrunn av en høy andel med lav SES. Men, igjen – dette er svært sammensatt og det finnes ikke enkle forklaringen på slike spørsmål.

 23. 23

  Egil

  OM du menar att Annika och vi andra LCHF:are inte lever i tiden 2011 – när menar du att vi lever då…?
  Jag skulle snarare säga att det är du som lever i en svunnen tid med ditt ditt snack om kcal.
  Sorry – men det är så…. 80-tal…. 🙁

 24. 24
  Egil Andre Bjørgen säger

  Maggan A: Vi lever nok i 2011 alle sammen, men vi 2 lever på ulike planeter… Du virker å ha problemer med norsken min og mister poengene… Kcal kommentaren din fortjener ingen reply… Lykke til.

 25. 25

  Egil

  tack och lycka till själv!

 26. 26

  Men Egil berätta ändå vad du egentligen vill säga – själva poängen!
  ,. Det finns massor av folk här som fattar norska bättre än mig.

 27. 27
  Ingvar Bejvel säger

  Egil, tag en titt på de amerikanska och för den delen även många av de europeiska golfspelarna. En professionell golfare går i snitt nästan en mil om dagen. Deras pot-bellies motsäger med eftertryck din och för den delen även de flesta traditonella ’vetenskapsmännens’ inom nutrition tes om att vi ’rör oss för lite’. De äter fel! Fetma är en hormonbetingad ansamling av omvandlad glukos som läggs in som fett i cellerna eftersom förekomsten av höga nivåer av insulin effektivt förhindrar fettuttag. Jag rekommenderar Gary Taubes och Barry Groves böcker för studium.

 28. 28

  Egil Andre, er det rart jeg knoter på svensk 😉 Du beskriver hur det står til med vårt levnads-sätt. Som det ser ut, så synes det som at marknadskräfterna styr oss. Vår goda vilja kidnappas via hyllorna på Kiwi, Ica – via Tv, mobilen, bilen, detta mediet 😯 o.s.b. Myndigheternas röst når oss inte. Och um vi hör den, så leder det inte til handling – jo ibland kanskje – i form av halvhjärtade ”tag mig sammen” tiltak.

  Du nämner också sövn som ett problemområde. Nog sövn ger overskudd til å tänka klokt/rasjonelt. Det er nyttigt i jobben vår, men är även en fördel när vi ska handla mat på vägen hem. Hur många pizza-inköb har inte blitt til av trötta foreldra efter dagens ”dyst”. Och mer onyttigt följer med – hem.

  Denna disputten flyter nästan över i sosiologi, hälsa- og og annan politik i samhället generelt. Intressant. Dock her handler det också mer konkret om emnet kost. Du framholder viktigheten av at mosjon måste vara en inkluderande sida ved hela kostdebatten. Jag tror inte at någon önskar å motsäga dig på det.

  Om man vil driva mosjon (och i hvilken grad), medan man lägger um til lchf får vel vara upp til den enkelte. For någon kommer lysten til å röra på sig som et resultat av mindre vekt, och bättre välbefinnande. Som en bonus så at säga.

  De flesta som har levd med lchf en tid och erfarit at hälsan blitt så mycket bättre, blitt av med olika symptomer bl.a. på diabetes 2, vil nog inte någon gång gå tilbaka til talrikmodeller/nöckelhullskost.

  Påstander om at vi har tagit fel: At vi har missad den viktiga mosjonen som hör til anbefalat kost. Egil Andre, som om det er svaret på at vi inte kan holda oss til talriksmodeller? Vet du så enkelt är det inte. Spis/ät – spring kan man förvänta av en hunden vår. Människor är kompliserta och mycket svårare å styra. Vi gör som det passar oss. Och förnuften är det så som så med – gilla det eller inte 😉

  Och är det inte lchf-förespråkarna/praktiserande som har fått myndigheterna til å lysna, och medge at kosten är bra för bl.a. diabetikere, och överviktiga. Vel, mycket motstånd finns fortfarande, även om det synes å gå rätta vägen.

  Altså 40-50 år med ohälsa. Vi har sett resultatet. Nå vänder det, tror jag. Vi lysnar ju inte längre til officiella kostråd. Dom stämmer inte längre. Vi har själva sökt informasjon, Nätet er til god hjälp. Vi har hittat många svar på vad vi er anpassad til å äta. Vi uteslutar spannmål, socker inkluderad frukt, Vi känner det på kroppen. Spiser mat som gör oss mätta och nöjda. Vikten blir stabil, kroppen sägar: Hei her är jag, var har DU varit 😉 Hur kan vi då gå tilbaka.

  Egil Andre. Har du lest matrevolusjonen av dr. Andrea Eenfeldt?

  Iblant så tycks det som at altför många uttrycker någon problem med dagens mat. Symptombehandling via medisiner med eller utan recept er alt mer vanligt. Man kan undras – det gör inte dr. Annika och många med henne, blant andra jag 🙂 Ha en fin dag i morgon med, ni alla.

 29. 29

  Tack Ragnhild – du får det hela att låta precis lika enkelt och självklart som det är. 🙂
  Låt dem svälta och slita ut sig på gymen dem som vill. Vi andra vet bättre 🙂

 30. 30

  Re: ragnhild 22 september, 2011 19:19

  Raghild, kramterapi är motion och strålande glädje samtidigt:

  https://svtplay.se/v/2326457/dansmara_i_ornskoldsvik_2011

 31. 31

  Egil Andre: Jeg klippet og limte fra mitt innlegg herover –

  ”Om man vil driva mosjon (och i hvilken grad), medan man lägger um til lchf *får vel vara upp til den enkelte. For någon kommer lysten til å röra på sig som et resultat av mindre vekt, och bättre välbefinnande. Som en bonus så at säga”.

  * her kunne jeg ha lagt til: – eller annen kost som man kjenner at man trivs med, og som hjelper en til å nå mål som vektnedgang f.eks.

  Jeg kopierer og limer fortsatt: ”Påstander om at vi har tagit fel: At vi har missad den viktiga mosjonen som hör til anbefalt (rettet litt her 😉 kost. Egil Andre, som om det er svaret på at vi inte kan holda oss til talriksmodeller? Vet du så enkelt är det inte. Spis/ät – spring kan man förvänta av hunden vår. Människor är kompliserta och mycket svårare å styra. Vi gör som det passar oss. Och förnuften är det så som så med – gilla det eller inte ”

  Det er lett å bli overtydelige når vi uttrykker meninger i kommentarer. Overtydelige og slik lett ”for krasse” i utrykket. Beklager at jeg ikke fikk det bedre til ovenfor.

  Takk for en god tone fra din side i denne lille ”disputten”. Det har vært hyggelig å være i dialog med deg. Men du ser nok at vi står på helt forskjellige ”paller” når det gjelder kost. Men dine forklaringer er absolutt intressante og nyanserte, og når samfunnsperspektiv også legges til grunn, så høynes nivået rimeligvis. Men vi skal nok også våge å stå for det vi mener og evnt. har erfart. Uten det så kan det lett bli bli ”meningsløst” (kan jeg si det)/relativt m.a.o.

 32. 32

  Anders S. Den kombinasjonen kan ingen konkurera med 🙂 Loved it. Nu dansar jag i säng.

  Maggan A. – vi åker til dansplatsen i stället 😉

 33. 33

  Egil Andre, jag la om kosten till LCHF sommaren 2006. Då vägde jag 50 kg, så jag var knappast överviktig. Ändå hade jag inte ens orkat tänka på motion de senaste 10 åren, pga en utmattningsdepression, jag gick in i väggen -96. Men efer 4 månader på LCHF hade jag blivit så pass bra, att jag inte längre kunde avhålla mig från att äntligen börja motionera.

  Kostomläggningen kom först, och i och med att jag fick kraft och energi av kosten kunde jag sedan börja motionera.

 34. 34
  Egil Andre Bjørgen säger

  Ingvar: Du misforstår. Jeg har ikke sagt at man er immun mot vektøkning om man er fysisk aktiv, men at fysisk aktivitet er en nøkkelfaktor for god helse og god vektkontroll. Kostholdet er minst like viktig. Selv om man går 10-12 km i en golf runde så forbrenner man ikke mye aktivitetskalorier den dagen om man er passiv ut over dette. Man skal ikke spise mye (kaloritett) mat før disse aktivitetskaloriene er nøyralisert. En runde golf er derfor ikke nødvendigvis forbundet med en aktiv livsstil. Da må man både vurdere hvor mye man er i aktivitet, men like viktig – hvor mye man sitter. 1 t aktivitet per dag er ikke bra om de resterende 23 t av døgnet består av sitting og ligging… Så ja, overvektige golfspillerene spiser for mye og sannsynligvis også feil mat – poenget mitt er ikke bort av den grunn. Fedme handler ikke kun om blodsukker. Det er her jeg mener mange LCHF tilhengere er for opphengt i karbohydrater, og snakker om dette som en matgruppe – i stedet for å nyansere dette bedre (raffinerte vs fiberrike karbohydrater). Men helt riktig, dette handler og hormoner og signalstoffer – og mange lever ikke i takt med våre sult- og metthetshormoner. LCHF kan bidra til å få god kontroll på noen av disse hormonene/signalstoffene (insulin, ghrelin, PYY, leptin etc.) og er derfor et kosthold som kan fungere for mange. Men, jeg håper da at man velger et balansert LCHF kosthold (ikke et ukritisk der man teller antall karbohydrater i sunne grønsnaker og kjører på med bacon, pølser etc.) og er like opptatt av en helhetlig livsstil!

 35. 35
  Egil Andre Bjørgen säger

  Ragnhild: Er det myndighetenes kostråd som er feil eller slik vi spiser som følge av alle sammensatte krefter i samfunnet? Mener du at kostrådene er så feil at de burde endres radikalt? Husk at de er ment for den friske delen av befolkningen og de må ta høyde for den kunnskapen vi til enhver tid har. Hvis man ikke har god nok kunnskap om langtidseffekten av LCHF kan man ikke plutselig endre kostrådene og anbefale dette til alle. I flere av kostrådene snakker vi ikke om at alle skal spise det samme, det er åpninger for et ’range’ av inntak av flere næringsstoffer. Har man en sykdom (fedme, type-2 diabetes) så åpner kostrådene opp for lavkarbo som en mulighet. Mener du dette er fullstendig galt? Man kan altså ikke velge bort mosjon når det er så tett forbundet med helse. Velger man det bort så vil selv ikke LCHF kosthold og god vektkontroll beskytte tilstrekkelig mot CVD og kreft. God fysisk form er kanskje den viktigste enkeltfaktoren for å unngå de store folkesykdommene, og de som er i god fysisk form velger oftest også et kosthold som er bra. Man kan ikke prestere bra med et sub-optimalt kosthold. Du snakker om tallerkenmodell som om dette er 1 spesiell som alle skal følge, dette er ikke riktig. Idrettsutøvere inntar ofte gjerne halvparten av tallerkenen med potet/ris/pasta/brød, normalvektige/aktive omtrent 1/3 av tallerkenen – mens overvektige bør ha halvparten med grønnsaker. Om man velger bort potet/ris/pasta til middag har jeg ingen problem med det – det kommer an på hva man erstatter det med. Tallerkenmodellen er derfor fleksi og må tilpasses ulike målgrupper. Jeg antar også LCHF har visse regler for mye protein og fett man anbefales i ulike måltider (= tallerkenmodell). Men dette er ikke lett og vi har konstruert et samfunn som ikke gjør det enkelt å velge smart. Ja, mennesker gjør som det passer en som du sier. Men, lever man i en ubevisst boble av gamle vaner og spising etter lystprinsippet så er konsekvensen ofte vektøkning og gradvis svekket helse. Det er krevende å oppnå gode livsstilsvaner i 2011, men det er ikke så enklelt at dette er kostrådene sin feil. Nei, jeg har ikke lest noen av disse bøkene dere nevner – men jeg er rimelig godt oppdatert på fagstoff rundt ernæring og fysisk aktivitet.

 36. 36
  Egil Andre Bjørgen säger

  Odezza: Godt å høre at du har kommet deg ut av utmattelsesdepresjon og at LCHF har bidratt til at du har kommet inn i en positiv sirkel og fått kreftene tilbake. Har man lukket seg inne i 10 år og vært syk vil det selvsagt være naturlig å ha et godt kosthold i bunn som gir krefter til å bevege kroppen. Jeg antar at LCHF i seg selv ikke har vært nøkkelen til at du har kommet inn i en positiv spiral, men at det kan ha bidratt positivt sammen med andre faktorer. Og når vi snakker om mosjon tenker jeg ikke bare på den fysiske delen, men like viktig er det for mental helse!

 37. 37

  Egil Andre Bjørgen

  Har du några kommentarer till William Davis böcker Wheat Belly och Track Your Plaque?

  https://www.wheatbellyblog.com/press-media/bio/
  https://www.trackyourplaque.com/blog/

 38. 38

  Egil Andre, citerar dig:”Jeg antar at LCHF i seg selv ikke har vært nøkkelen til at du har kommet inn i en positiv spiral, men at det kan ha bidratt positivt sammen med andre faktorer.”

  Du får anta vilka andra faktorer du vill, men jag vet att jag blir deprimerad igen, om jag äter för mycket kolhydrater. Jag kopplar det helt och hållet till kosten. Men mina egna erfarenheter är ju endast anekdotiska…

  Min poäng är dock, optimal artriktig kost (LCHF) först, så att man blir frisk och stark, sedan kommer motionen av sig själv för de flesta.

 39. 39

  ragnhild

  Ja låt oss gå ut och ta oss en dans. och flirta med roligare grabbar än ”vissa somliga” som bevistar detta forum med sin nagativa besserwisserattityd 😉

 40. 40
  Egil Andre Bjørgen säger

  Anders S. Jeg kjenner ikke til disse web sidene og har ikke lest boken. Det er helt klart at fetthysteriet har ført til at vi inntar mer karbohydrater. I praksis har vi ikke byttet fettet med grønnsaker/grove kornprodukter etc., men vi inntar store mengder hvitt brød og raffinerte karbohydrater = svært uheldig. Denne utviklingen er uheldig, og har ikke vært gunstig for verken helse eller vekt. Men, dette var ikke intersjonen med anbefalingene om å spise mindre fett = det er mange krefter som styrer våre matvalg. De 3 viktigste er smak, pris og tilgjengelighet. Man kan spørre seg hvordan utviklingen ville vært om man fulgte kostrådene. Personlig er jeg nok en tilhenger av Middelhavsinspirert kosthold. At hvete i seg selv er roten til alt ondt og skaper sykdom og død tror jeg blir for enkelt, men mange spiser seg syke ved å innta for mye bearbeidet kornprodukt kombinert med lite aktivitet. At han mener grove hveteprodukt er like ille støtter jeg ikke. Våre beste idrettsutøvere presterer optimalt med store mengder kornprodukt/dag. De kan spise 10 brødskiver til 1 måltid og de presterer! Er dette mulig hvis hvete er forbundet med alle de sykdommene som nevnes i de linkene du viste til? For de som har cøliaki eller andre mage-tarm plager kan det være slik, en jeg tror det er store individuelle forskjeller. Noen kan bli syke av hvete, men for andre er det være glimrende fuel innen prestasjonsernæring. Men, dette er et stort spørsmål og vanskelig å kommentere kort på.

 41. 41
  Egil Andre Bjørgen säger

  Maggan A: Tro meg, jeg har et noe mer nyansert og ydmykt syn på hvilket kosthold som er optimalt for oss. Men, når man diskuterer med enkelte som har mistet side-synet så blir kommentarene med krasse og tilspisset – spesielt på en blogg som dette. VIl legge til at jeg kommenterer under fullt navn, i motsetning til mange som skjuler seg bak en forkortelse/et nick-name…

 42. 42

  Egil

  vilken kost lever du på?

  Själv lever jag på LCHF sedan åtta månader tillbaka och mår bättre än någonsin. Det räcker för mig och jag delar gärna med mig till dem som också vill bli friska om må bra. Nyanserat eller inte…..

  Jag skriver också under eget namn även om det inte är fullt utskrivet. Orsaken till att jag inte går ut med mitt fullständiga namn är att det är unikt (det finns ingen varken i Sverige eller hela världen med samma namn) och jag har en stalker… vill inte att denna människa skall förfölja mig även till denna sajt.

 43. 43
  Egil Andre Bjørgen säger

  Odezza: Mener du derfor også at for mye karbohydrater har ført til din utmattelsesdepresjon (eller bidratt?) i 1996? Jeg tenker siden du knytter løsningen på problemet direkte til LCHF… Jeg vil vel mistenke at det er litt mer sammensatt. Et uheldig kosthold kan selvsagt bidra i positiv og negativ retning. Går man fra et dårlig sammensatt kosthold til et kontrollert LCHF kosthold vil det uansett være en forbedring. At du er sikker på at du blir deprimert igjen om du spiser karbohydrater tyder kanskje på at man har blitt hengt seg litt mye opp i LCHF litteratur. Uansett er det fantastisk at du har funnet løsningen på dine helseproblemer og at problemet og løsningen på en sammensatt lidelse handler kun om karbohydrater. Skulle ønske flere sykdommer og lidelser kunne behandles på en så definert måte!

 44. 44
  Egil Andre Bjørgen säger

  Maggan A. Har respekt for det du skriver om noe anonymitet. Jeg spiser et kosthold som et helt i tråd med nasjonale kostråd. Mye grønnsaker, noe frukt, grove kornprodukt, fisk, hvitt kjøtt, nøtter, bønner, linser, egg, oljer – spiser ikke blandingsprodukter (pølser, kjøttdeig etc.) eller rødt kjøtt. Fungerer utmerket og personlig kunne jeg aldri spist en så stor mengde fett. For meg er det en kvalmende tanke og det frister ikke. Jeg har likevel respekt for at mange velger en balansert LCHF, men lar meg provosere av mange ytringer på slike blogger.Man må gjerne kutte brød, potet, ris, pasta – så lenge man bytter dette ut med gode alternativ. Men, jeg har ingen respekt for et kosthold der man teller karbohydrater i sunne grønnsaker. Frukt kan også spises, jeg anbefaler dette like etter trening/mosjon. At LCHF funker for deg er helt topp, og igjen vil jeg repetere at jeg tror det finnes flere kosthold som fungerer. Håper du skjønner noe av norsken min : )

 45. 45

  Egil
  jodå jag förstår.:-)

  Det gläder mig att du mår bra med ditt kosthold – på samma sätt som du borde glädja dig för oss som fått ett bättre och friskare liv genom LCHF och inte komma med en massa ”men” hit och dit….

  du vet lika väl som jag att dina invändningar är meningslösa – för oss som har upplevt verkligheten genom egna erfarenheter så går det inte att stoppa tillbaka anden i flaskan,,,

  MÅ var och en bli salig på sin egen fason!

 46. 46
  Ingvar Bejvel säger

  Egil, nu snackar du i nattmössan! Är inte en mil golf om dagen tillräckling aktivitet? Dessa proffs tränar dessutom tusentals golfslag i veckan därutöver. Jag lägger ner diskussionen med detta.

 47. 47
  Egil Andre Bjørgen säger

  Ingvar: Det er opplagt ikke tilstrekkelig om de vil spise sitt nåværende kosthold uten å gå opp i vekt… (jfr. din kommentar om at mange golfspillere er overvektige). Poenget mitt er følgende: A) Mange overvurderer hvor mye kcal man forbrenner med mosjon (det er lett å spise mer kcal enn man forbruker). B) Selv 1 t aktivitet per dag er ikke imponerende om man sitter/ligger de resterende 23 t av døgnet = totalaktiviteten er viktigst! Jeg håper/tror de mest seriøse golfspillere i dag også trener kondisjon/styrke utenom golf, og det trengs for å holde konsentrasjonen i 18 hull! Vanlige golfspillere (som deg) spiller noen få runder/mnd = lite totalaktivitet om man ikke bruker kroppen tilstrekkelig utenom. Dette er seriøst Ingvar, men jeg skjønner at det er vært lite fokus på mosjon hos enkelte i LCHF miljøet og da blir virkeligheten uforståelig for noen…

 48. 48

  Läste inte allt, men man ska kunna bli rullstolsbunden utan att bli tjock om man äter rätt. Eller bli gammal och sangliggandes.

 49. 49

  Egil Andre, jag menar att kosten jag åt tidigare har bidragit till att jag brände ut mig, även om det inte var den enda orsaken, Jag la om kosten för att slippa få diabetes, som jag har ärftlig disposition för, och blev förvånad över alla andra hälsovinster jag fick: mindre depression, mindre trötthet, starkare muskler, därmed mindre ryggont, mindre värk i kroppen, mindre astma, ingen migrän längre, färre förkylningar, bättre mage, bättre hy, bättre mörkerseende, mm. Allt detta hade jag verkligen inte räknat med.

  Du tror det du tror om mig, och jag vet det jag vet om mig. Jag åt inte skräpmat innan jag la om kosten. Jag köpte helt vete och korn, giftfritt odlat, som jag malde och bakade surdegsbröd på. Åt potatis, ris och pasta till maten, som lagades från grunden. Mycket av det odlade jag själv. Jag åt nog ganska mycket enligt SLV:s rekommendationer, men jag hade bregott på brödet istället för något lättmargarin. Sällan godis och snacks.

  Du tycks glömma att många här faktiskt redan har provat att äta enligt SLV, och motionera, men blivit sjuka, sedan lagt om kosten till LCHF, och blivit åtminstone friskare. Det är ju inte så att de flesta här bara har ätit skräpmat tidigare, tvärtom om tror jag att de flesta här, liksom jag, har varit väldigt kostmedvetna, men missledda av felaktiga kostråd. Jag tror att man måste vara ganska kostmedveten från början, för att kunna vara motiverad att lägga om sin kost.
  Vi har alltså erfarenhet av båda sätten, det har inte du, förrän du har provat LCHF.

  För övrig heter jag Margareta Lundström, men jag är känd under namnet odezza på forumet kolhydrater i fokus. Det finns minst 2 till med samma namn inom LCHF, men odezza är jag ensam om att kalla mig. Därför är det praktiskt att använda det namnet här också.

  Men jag har ingen aning om du verkligen heter det du utger dig för att heta… 😉

 50. 50
  Ethel Loberg säger

  odezza!
  Det jag har lärt mig genom att följa LCHF-bloggar är att en ”sann Icke-lchfare” kan ingen övertyga om LCHF´s alla fördelar. Precis som Du skriver så ”vet” de utan att ha provat LCHF, att alla de fördelar som räknas upp, inklusive tugget om motion ”kan inte stämma”

  Själv har jag hackat i mig detta faktum och låter det inte störa mig. Hoppas att alla LCHF-are kan sluta lägga ner energi på de ”sanna tvivlarna”

 51. 51

  Ethel

  Det är mycket vikitgt att vi bemöter tvivlarna med tanke på ”staketsittarna”. Dem som bara läser men inte har bestämt sig ännu….

 52. 52

  Ethel, tack, jag vet det… jag har också hängt på bloggarna ganska länge… för det mesta har jag ingen lust att bry mig, andra svarar så bra ändå. Men denna gång kände jag för att bemöta Egil Andre, av någon anledning, Förmodligen för hans envisa helikopterpersektiv… 😉

  Jag inbillar mig inte att jag kan övertyga Egil Andre, och jag låter mig inte störas av honom. Men jag håller med Maggan A om att det är viktigt att skriva för ”staketsittarna”… 🙂

 53. 53
  Ethel Loberg säger

  Helt rätt, Maggan har en poäng där.

 54. 54
  Egil Andre Bjørgen säger

  Odezza: Jeg er på slike blogger for å sette meg inn i hvordan man tenker i LCHF miljøet og hvilke tanker, resonnement og forskning man legger til grunn. Jeg jobber med ulike pasientgrupper på et sykehus i Norge(fedme, hjerte- kar sykdom etc.) og vi har flere pasienter som er nysgjerrig på LCHF. LCHF er i fremmarsj i Norge og regnes som et ok alternativ for de som velger en balansert versjon. Dette er helt ok for meg og jeg legger vekt på at det finnes ulike veier til god helse/vektkontroll i mine undervisninger – men i bunn må det ligge et helhetlig livsstilsfundament. Min nysgjerrighet på hvordan man diskuterer på slike blogger fører også til at jeg opplever et urettferdig og ubalansert angrep på egen profesjon i mye av det som diskuteres. Det er som om vi anbefaler alle å kjøre i seg mest mulig brød, potet, ris, pasta og sukker… Dette er nok ikke riktig. Jeg tror LCHF tilhengere og vi som synes nasjonale kostråd er bra kan være enig i mye. Vi er alle mat- og helsebevisste. Vi er vel enig i at grønnsaker, nøtter, fisk, hvitt kjøtt (naturlige råvarer) er bra + unngå sukker, raffinerte karbohydrater og bearbeidet mat. Vi har da noen fellestrekk? Vi har utvilsomt ulik filosofi på grove kornprodukt, mengde/type fett og animalske produkter, men vi trenger ikke sette alt på spissen og bygge opp til krig?Jeg er altså positiv til enkelte sider ved LCHF, men samtidig kritisk til de ekstreme versjonene og enkelte faglige/farlige ytringer. Dette velger jeg å kommentere, selv om jeg kanskje ikke er velkommen på slike blogger. Jeg ble nylig kastet ut av en norsk LCHF blogg (lege Espen Rostrup sin blogg) pga. mitt faglige engasjement så det blir spennende å se hvor lenge jeg overlever på denne bloggen : ) Ha en fortsatt fin kveld!

 55. 55

  Egil Andre: Ok… Har du kollat in http://www.kostdoktorn.se? En läkare som med framgång behandlar sina diabetespatienter med LCHF. Han har koll på vetenskapen…

 56. 56

  https://www.kostdoktorn.se/fett-trevlig-dag-i-vaxjo

  Detta senaste inlägg (i skrivande stund) illustrerar paradigmskiftet som är på gång inom forskarvärlden…

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa