Mättat fett höjer HDL

Siri-Tarino har gjort en forskning: Effects of Diet on High-Density Lipoprotein Cholesterol.
Om man byter ut kolhydrater mot mättat fett så stiger HDL, ”det goda kolesterolet”.

Det stämmer ju inte med myten om att ”mättat fett höjer det onda kolesterolet, vilket ökar risken för hjärtinfarkt”

Comments

 1. 1
  Lars Bern säger

  Och nu höjs röster från det gamla etablissemanget för att införa skatt på mättat fett. Det gäller att till varje pris hindra att den vetenskapliga sanningen kommer fram, då kan det ju gå illa för alla som gett tvärsäkra kostråd.

 2. 2

  Ett resultat av intern lobbying inom Bilderberggruppen??

 3. 3

  Lasse P du vet väl att Annika Dahlqvist, kostdoktorn, Taubes etc är utsänd ab Bilderberggruppen?

 4. 4

  gg: Och du måste vare en utsänding från ”mensa”.

  Hilsen från sandkasselådan och god natt 🙂

 5. 5

  OT:

  En rubirk i min tidning LT (Östersund) idag 21 sept.:säger att det är ”DAHLQVIST-DIETEN” som försorsakar smörbristen. Sträck på dig Annika, det är alltså din förtjänst, härligt!

  Blir glad att det i rubriken står Dahlqvistdieten och inte Fettdieten (fast fettdieten står det naturligtvis i själva artikeln) men rubriken läser ju många fler och den är ju i fetstil dessutom.

 6. 6

  Vad studien visar, och vad som är känt sedan länge, är att om man ersätter kolhydrater med FETT i kosten ökar HDL. Alltså detta är inget unikt för mättat fett. Sedan vet man också sedan tidigare att när ´man ändå är inne på ersättning av olika makronutrienter så visar flertalet studier att ersätter man mättat fett med fleromättat så sänks dessutom LDL. Dvs ersätt kolhydrater och mättat fett med fleromättat!

 7. 7

  Om man i Danmark lyckas införa skatt på mättat fett, så är det en mått på folkupplysningens kvalitet i landet. Utan ett okunnigt folk går det inte att genomföra i ett land med fria medier.

  Är folkupplysningen i Sverige verkligen så dålig?

 8. 8

  Veronica

  Det finns goda anledningar att inte ha för mycket fleromättat fett i kosten och då i synnerhet omega-6 fetter
  Dom är väldigt reaktiva härsknar och skapar horder av fria radikaler som åldrar och skadar och inflammerar våra celler.

  Vår kropp består bara till någon procent av fleromättat fett och det är antagligen smart att inte överstiga dom mängderna i kosten vi äter också

  Det finns en anledning till att vår egen kropp väljer att bygga reserver av mättat fett och inte fleromättat
  Härskna bilringar skulle inte vara bra för hälsan 🙂

 9. 9

  @Veronica

  Flertalet andra studier visar inte det du säger om fleromättat fett och även WHO har i en stor Metastudiekontroll kommit fram till slutsatsen att mättat fett inte är farligt för oss.
  Detta vet nu bl a många Svenska professorer, men märkligt nog inte än dom som sysslar mer med nutrion och livsstilsåtgärder. Kan väl kanske ha att göra med att dom under lång tid sagt det du just säger????

 10. 10

  Inflammationer i våra kroppar är en komponent i de flesta sjukdomar och fler och fler rapporter/studier har kommit efterhand som visar just detta.

 11. 11

  Mitt HDL har ökat från 1,6 till 2,3 med LCHF….. Men även LDL ökade från 4,5 till 5,9… mina TG oförändr. 1,2.
  Tot 8,8
  Min läkare tyckte det var katastrofvärden.
  Men HDL har ju ökat ganska bra och jag känner mig inte orolig.
  🙂

 12. 12

  Hej! någon som orkar/vill kommentera dessa studier kopplat till LCHF.
  Är själv positiv till dieten som ett alternativ att prova bland andra kostmodeller.
  Dessa studier sticker mig däremot lite i ögat: och gör mig osäker
  Mvh

  https://www.foodpolitics.com/wp-content/uploads/NEJMoa1014296.pdf
  https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM200101043440101
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21841783

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  Veronica 07.52, Det stod i abstract att mättat fett höjde HDL mer än vad fleromättat gjorde.
  Om fleromättat minskar LDL i jämförelse med mättat fett kan det vara pga att cellmembranerna blir så instabila av av fleromättade fetter så att kolesterol måste gå in och stabilisera. Då blir det mindre LDL i blodet.

 14. 14
  Egil Andre Bjørgen säger

  Det blir en veldig generell påstand da vi ikke kjøper verken mettet fett eller karbohydrater i butikken, vi kjøper mat. Mat inneholder ofte en kombinasjon av dette og da må man være varsom med hvordan dette tolkes. I artikkelen står det:’Replacement of dietary carbohydrate with polyunsaturated, monounsaturated and saturated fat has been associated with progressively greater increases in HDL-C (7-12%) in addition to other lipid changes’. Hva betyr ’dietary carbohydrate’ i praksis? Hvilke karbohydrater? Alle? Hva med raffinerte vs fiberrike karbohydrater? Dette kan nok lett overtolkes. Jeg trodde ikke dere i LCHF miljøet var så opptatt av kolesterol (jfr. dine tidligere henvisninger til Uffa Ravnskovs teorier), eller er det kun når det dukker opp kolesterolstudier som kan tolkes i LCHF retning?

 15. 15
  Egil Andre Bjørgen säger

  Høy HDL kan altså gi en falsk trygghet hvis man ser blindt på enkeltverdier. Se f.eks følgende studie:

  Nicholls SJ, Lundman P, Harmer JA,et al. Consumption of saturated fat impairs the anti-inflammatory properties of high-density lipoproteins and endothelial function. J Am Coll Cardiol. 2006 Aug 15;48(4):715-20. (Heart Research Inst, Sydney)

  “CONCLUSIONS: Consumption of a saturated fat reduces the anti-inflammatory potential of HDL and impairs arterial endothelial function. In contrast, the anti-inflammatory activity of HDL improves after consumption of polyunsaturated fat. These findings highlight novel mechanisms by which different dietary fatty acids may influence key atherogenic processes.”

  Høy HDL i seg selv trenger ikke være forbundet med god helse og lav CVD risiko… Forskning kan brukes og misbrukes og man kan velge å tolke det i ulike retninger. Derfor blir dette veldig forvirrende for folk flest. Vi er alle enig i at raffinerte karbohydrater ikke er bra, og man kan bytte dette ut med det meste og det vil gi en positiv effekt på kolesterol. Men, jeg tror ikke tilhengere av mettet fett skal juble for høyt over slike studier…eller overtolke de for den sags skyld…

 16. 16
  Goran van Den buske säger

  Egil: Jag lovar: Det är ingen som jublar särskilt högt – förutom kanske de lavkarbo-tilhengere som minskat halva sin vikt eller de som i stort sett blivit besvärsfria från sin ”efterhängsna” diabetes..Misstänkte nästan våra förhistoriska företrädare på jorden hade dålig koll på HDL och CVD-risker – vilket uppvaknande det måste varit för våra stackars inuiter..att efter flera tusen år av ”slarv” få reda på vilka risker de utsatt sig för – vem vet hur det kunde slutat? Det var väl tur vi upplysta västerlänningar dök upp med fettsnål och kolhydratrik kost? Alkohol och socker inte förglömma.

 17. 17
  Egil Andre Bjørgen säger

  Det er ingen tvil om at det vestlige kostholdet er svært uheldig (rik tilgang på uheldig mat som lett craves som kombinasjoner av fett, salt og sukker). Men, det har også skjedd andre saker i samfunnet enn kun et forfall i kostholdet. Vi lever i et fedmefremmende samfunn og vi er mindre aktive. Vi har mistet opptil 1500 aktivitetskalorier hver dag gjennom stadig flere stillesittende jobber og mer tv og data bruk. Hvis vi skal leve slik må vi selvsagt redusere mengden karbohydrater, men først og fremst kalorimengden. Men, jeg er ikke kun kostholdsfokusert som mange LCHF tilhengere – jeg ønsker like mye å reversere vårt stillesittende samfunn slik at vi blir mer aktive! Mange LCHF tenker kun mat og tilpasser kostholdet til vårt passive liv, men jeg ønsker at vi øker aktivitetsnivået og da vil vi også tåle mer karbohydrater. Et kosthold som gir god helse og vektkontroll kan oppnås på flere måter. Både low carb, low fat og Middelhavskosthold etc. kan fungere bra. Kostholdet må tilpasses ens preferanser, dekke kroppens behov og tilpasses aktivitetsnivå!

 18. 18
  Gun-Britt säger

  Jag har läst Tom Saldeens bok Omega-3 vitaminet från havet, han skriver om hur viktigt de är att vi får i oss tillräckligt med omega-3, jag som har förhöjt blodtryck skulle kanske få lägre om jag tog större dos, jag har ätit lchf-kost i över två år och har tagit en kapsel, funderar på hur mycket man ska ta?
  Jag hörde häromdagen att vår kropp behöver 80-100 g. mättat fett om dagen för att tillgodose våra celler och hjärnans behov?

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  Egil, Jag tyckte att det var kul med en studie som visar att mättat fett höjer HDL, vilket skulle vara positivt. Det innebär inte att jag tror att kolesterolbesattheten är riktig. Jag tror på Uffe R som säger att kolesterol, även LDL, är gott och nödvändigt. Kolesterolavvikelser orsakar inte hjärtsjukdom, men kan möjligen vara ett resultat av obalans i kroppen.

 20. 20
  Olle Olofsson säger

  Spana in(mellan 29.30 till 30.00):

  https://www.youtube.com/watch?v=eREuZEdMAVo

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa