Milko kommenterar Veckans Affärer-artikeln

På Milkos hemsida: Milko kommenterar Veckans Affärer-artikeln.
”- Under våren blev Milkos ekonomi akut dålig.”
Det är detta som inte går att förstå. Redan under våren 2011 sålde smöret ”som smör”. Varför skulle Milko gå så fruktansvärt dåligt då?
Det borde ju Milko kunna svara på. Vad är orsaken till kollapsen av den svenska mjölkproduktionen och mejerinärningen?

Mera: Milko sänker avräkningspriset. ”– Vi har en fortsatt vikande försäljning”
Smöret har sålt slut. Vilka mjölkprodukter har en så vikande försälning att Milko hotas av konkurs?

Comments

 1. 1

  ”Redan under våren 2011 sålde smöret som smör. Varför skulle Milko gå så fruktansvärt dåligt då?”

  Det är nog så att den bästa lönsamheten får mejeribranschen när man kan späda ut mjölkfettet med så mycket vatten som möjligt… Smör är nog inte så lönsamt med nuvarande prisbild. Naturligtvis kommer priset på smör att stiga, det kan möjligen på verka tillgången – och efterfrågan?

  Ännu finns det billigt ister och kokosfett att få tag på!

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  Fetsmart, Kokosfett tycker jag inte är någon hållbar fett-resurs, då det måste importeras långt söderifrån.
  Ister, hur får man tag i det?

 3. 3
  Kenneth Johansson säger

  Det kan handla om att många butiker samtidigt har sluta ta in varor från Milko och byter till Arla istället. Eller att landsting och kommuner byter leverantör av mjölkprodukter för att Arla bjuder under. Då behöver inte konsumenterna ha köpt mindre än tidigare.

 4. 4

  Annika. Ister finns på både ica o coop, halvkilospaket..

 5. 5
  Bernt Östlund säger

  Jag har slutat köpa Milkos ekologiska yoghurt eftersom dom sänkte fetthalten från 4,2 till 3 %. Arla har kvar 4,2 i sin motsvarighet. Vispgrädden har haft kvalitetsproblem och dålig vispbarhet antagligen eftersom den har lång hällbabrhet så jag föredrar Arlas grädde.

  Milko har satsat på ost med låg (10%) fetthalt och det ligger väl inte i tiden.

  Det finns kanske förklaringar till Milkos dåliga resultat

 6. 6

  Är det tabu att tänka tanken att styrelsemedlemmarna i Arlas övre ledarskikt influeras av lobbyverksamhet från krafter som ser ett verkligt hot i LCHF?

  Sluta leverera smör så alla blir tvingade att leva med margarin!

  Vi ser tydligt hur korumperat det är inom livsmedelsbranschen (tjänsterförhållanden, lågkvalitativa livsmedel: sockerbemängda och med kemiska tillsatser i mängd, kostrekommendationer som gynnar nämnda bransch etc.).

  Undertecknad skulle inte bli förvånad om ovannämnda scenario gränsar till sanningen. Det kommer aldrig att bevisas, men varför ska vi vara godtrogna??

  ”Det är inte Milko som hotas av konkurs, utan Milkos bönder.” Står det i VA.se. bland massor av annat som händer i ledningen av Arla/Milko m. fl. Vad pekar inte detta på?

  Septemberhälsningar
  Rolf Aronsson

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  Kenneth Johansson, I så fall handlar Milkos försämrade lönsamhet om att Arla genom prisdumpning har konkurrerat ut Milko, för att sedan ta över företaget?

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  JRS, Står det Ister på paketet? På vilken avdelning finns det? I köttdisken eller mejeridisken, eller i frysen?

 9. 9

  Annika: Ja jag det står ister på paketet, tror det är silverfärgat eller vitt..var ett par år sen jag köpte det, men det fanns bland mejeriprodukterna, bland cocosfett o sånt..

 10. 10
  Kenneth Johansson säger

  Jovisst, så menar jag. Arla försöker köpa upp konkurrerande mejerier i flera länder samtidigt i Europa just nu. Avsiktlig prisdumpning gör samtidigt att även Arla själv får sämre ekonomi så det kan inte hålla på med det så länge. Konkurrenslagar som ska motverka monopol kan hindra också.

 11. 11

  Att välja bort kokosfett av miljöskäl tycker jag verkar väldigt mycket av att sila mygg och svälja kameler…

 12. 12
  Kenneth Johansson säger

  Men genom att sänka priset till Arlas egna mjölkbönder kan de hålla på längre med prisdumpningen.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  fetsmart, Jag menar inte att välja bort kokosfett av miljöskäl. Jag menar att långsiktigt måste vi satsa på att äta fett som produceras i norden. Vi kan inte räkna med att leva på importerat fett i framtiden när transporterna blir dyrare när oljan sinar.

 14. 14

  Silverpaketet med kokosfett är inget bra val, det är härdat.

 15. 15

  Det är bara att säga till i charken på vilken butik som helst (som har chark) så tar de hem späck eller talg till dig. Brukar kosta runt 20 spänn kilot, samma antingen det är EKO eller inte.

 16. 16

  Köpte ister och använde ett tag, men står inte ut med lukten, luktar grisstall tycker jag. Har hört att talg luktar mindre och är bättre (nyttigare än ister?), men finns det att köpa färdigt, alltså i paket? Jag har ingen lust att köpa helfabrikat och koka i flera timmar/dagar eller vad man nu gör.

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  Frågan är ju vilket naturligt fett vi ska använda i förlängningen, när smöret blivit en bristvara, vilket det kommer att bli när de svenska mjölkbönderna lagt ner verksamheten pga dålig lönsamhet.

 18. 18

  Äsch, vår fina marknadsekonomi kommer att lösa detta lätt som en plätt, smöret blir lite dyrare, folk i gemen går tillbaka till margarin och billig majsolja – finsmakarna och hard-core-LCHF:arna får ha sitt smör i fred…

 19. 19

  Tack, Fetsmart. Du är bra!

  Så där positiv vill jag också vara. Men vi har ju allesammans en hel del andra exponeringar i synfältet som visar allvaret i utvecklingen. Jag är i grunden en positiv natur men, som sagt, man ser ju hur det bubblar och ryker och att det är pådrag bakom dimridåerna!

  Hälsningar
  Rolf Aronsson

 20. 20

  När man tänker efter är det ju rätt märkligt att konsumentpriset på smör inte ökat redan när det är så stor efterfrågan och begränsad tillgång… någon som närmare känner till om det finns regleringar av något slag som sätter marknaden ur spel?

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  Fetsmart, Det är ju inte äsch att resursbegränsade människor kommer att bli tvungna att äta hälsovådligt margarin. Det är därför jag känner en önskan att rekommendera nyttigare alternativ till rimligt pris.

 22. 22

  Om vi inte vill – eller kan – betala några kronor mer för smöret så kommer det att (fortsätta) gapa tomt i hyllorna – inte bra för någon…

 23. 23

  Hejsan!

  Det är inget skumt i görningen så här fungerar övriga samhället också.
  Det är kapitalismen som får bestämma,.

  Därför tycker jag att ALLA LCHF:are skiter i att handla produkter från ARLA ett tag, Vad sägs?

  Vi hittar ett alternativ.

 24. 24

  # hasse
  Låter mycket förståndigt. Slå kapitalet där det gör ondast

 25. 25

  1. Smörbristen i Sverige är nog en kombination av Arlas monopol där man dumpar priset i Sverige för att konkurrera ut mindre mejerier som Milko och Skånemejerier. Sedan sänker men priset till bönderna som i fallet Milko, ett antal bönder går i KK och smörbrist uppstår men Arla får bättre marginaler.

  2. Notera att all ister som finns i Sverige är producerad i Danmark. Var tar allt svinfett vägen i Sverige? Sannolikt blir det djurföda där grisarna tvingas bli kannibaler. NASA har inlett studier på att använda kycklingfett och nöttalg som flygbränsle eftersom de fettskrämda amerikanerna inte vill ha det.

  3. Annika: kokosfett är utmärkt som bra miljö/klimatval. Kokosnötterna produceras helt av solenergi, visst fossilt bränsle går åt till produktionen men det är fortfarande mycket miljösnålare än smör baserat på svensk mjölk. Kokosfett kan transporteras via båt vilket är det energisnålaste transportalternativet, mycket mer effektivt än t o m järnvägstransporter. Svensk mjölk/smörprodution är beroende av långa lastbilstransporter och en bevarad kylkedja från juvret till butiken vilket drar mycket energi. Klimat/miljöpåverkan kan därför inte mätas i mil eller kilometer. 1 kg kokosfett från Thailand kan vara mycket mindre energikrävande än ett kilo smör från Sverige.

 26. 26

  Talg är t.o.m. bättre än smör näringsmässigt. Billigare också. Gå till närmsta slaktare och be om att få köpa några kilo rent nötfett. och betala inte mer än 20kr/kg för det. Har du tur så kan du få det gratis.

  Instruktioner hur man renderar talgen: https://youtu.be/JZi5thqBjQA

 27. 27
  Goran van Den buske säger

  Per: Det måste vara fundamentalt fel när”närproducerat” är mer energikrävande och sämre miljöval, än importerade varor. Det visar LCHF måste bege sig in i politiken. Mat är politik – lokala bönder måste få avsättning för sina varor i närområdet. Mindre mejerier och slakterier måste finnas – också dessa med lokal förankring. Etik, eco o rättvise-produkter måste bli billigare – kanske genom någon form av styrmedel. Världen måste på något sätt få slut på slav o låglönearbete, tillika användning av miljöfarliga gifter. Det måste bli slut på tortyrliknande behandling av världens alla djurbesättningar Man ska inte kunna producera kött, fisk och ägg, enbart i fabrik.

 28. 28
  Ove Pedersén säger

  Tar man bara mjölken som exempel så bör man ur näringssynpunkt välja arlas ekologiska gammaldags mjölk som vad jag kan förstå är den fetaste på marknaden.
  När det gäller grädde kan jag inte hitta någon ekologisk grädde från någon annan leverantör än arla.
  Samma sak gäller ost, där är det också arla som gäller. Förutom änglamark som man ibland kan hitta ekologisk ost ifrån.
  Och när det gäller smör är det samma där. Jag vet att milko producerar ekologiskt smör men det är väldigt sällan jag hittar det på hyllorna.
  Så jag tycker det är svårt att motivera sig att köpa milkos produkter när dom knappt säljer nått som jag vill ha. Det enda jag köper från milko är deras turkiska yoghurt och smör så fort jag hittar något sådant som är ekologiskt.
  Och när det gäller smöret tycker jag att det är märkligt att arla och milko har likadana förpackningar.
  Milkos ”bredbar” finns för övrigt inte ekologiskt vilket arlas bregott gör.

  Jag kan ändå inte fatta att milko inte gör tillräckligt stor vinst. Jag upplever ofta att deras varor är slut på hyllorna så det kan knappast vara frågan om att dom inte säljer.

  Jag tror att man borde gå ihop vänner och bekanta, till och med hela byar, och ta över mjölkindustrin. Så lite betalt som bönderna få per lite mjölk borde det inte behövas så himla mycket för att ekonomiskt kunna stötta en bonde. Bönderna är ju i regel dessutom så pass driftiga att det alls inte känns omöjligt att dom skulle kunna driva ett gårdsmejeri.
  Jag skulle gladeligen dessutom betala dubbla priset på både mjölk, smör och grädde bara jag fick ekologiskt och lokalproducerat.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa