Arla lägger ner Sveriges mjölkproduktion

Danskägda Arla har övertagit Milko och arbetar på att lägga ner Sveriges mjölkproduktion, genom att hela tiden sänka ersättningen till mjölkbönderna tills de tvingas lägga ner.

Och Di.se: Smörbrist i butikerna.

Comments

 1. 1
  Rolf Löfgren säger

  Mycket bra att ta upp detta mycket viktiga ämne.

  Alla som vill ha svenskt jordbruk med mjölkproduktion, måste ställa upp och agera, var och en, och tillsammans för att stoppa Arla. Arla styrs av danskarna och de har ett stort mjölköverskott som dom vill sälja. Tidigare sålde de mycket till arabländerna, men det är stoppat efter affären med Mohammed-teckningarna.

  Dansk mjölkproduktion är helt industrialiserad, maximal produktion utan hänsyn till kon eller naturen. De använder GMO-foder och andra naturvidriga metoder för att maximera produktionen.

  Det behövs ett massivt uppbåd för att stoppa Arla´s planer på att slå ut det svenska jordbruket.
  Bristen på smör visar redan nu att läget är mycket allvarligt.

  Alla andra svenska mejerier behöver ett massivt stöd från oss vanligt folk!
  Ställ även krav på politikerna att agera för svenskt jordbruk!

 2. 2

  När Arla har monopol så kan de ej förse oss med smör se länk

  https://di.se/Artiklar/2011/9/16/245332/Smorbristen/

  Vi har smörbrist nu kan bero på LCHF frammarsch eller Aras monopol?

 3. 3

  Mycket alvarlig. Läs sista avsnitt i Rolf Löfgrens kommentar. Vi konsumenter har makt: Bruk den på din nivå, eller gå saman med flera.

  1. Starta med å läsa hela artikkeln dr. Annika länkar til – hela, du måste inte gå mista um detta!
  2. Um du kan, boikotta Arla-produkter
  3. Ta kontakt som konsument med myndigheterna /konsument-organisasjoner för om möjlig påverka
  4. Skriv/uttale er i media
  5. Har uppdrag granskning varit på banen?

  Jag vet inte så mycket, men denne artikkelen väkte mig som konsument. Og dom tilstander som du berettar um Rolf, de vil ingen ha: Korupsjon, mafiatilstander – starka uttrykk? Läs hela den långa artikkeln, och du kommer at holda med! Läs om metoder som nyttjas i utmanövreringen av verksamheter. p.s. – det er inte bara araberländerne Arla eksporterar (törrmelk), til – østen, afrika är också mottakere av den = modersmjölken förträngs i förlängningen.

  Och alla nordmenn, börja bli nyfikna på meieriene på norsk jord. På produkter, kvalite, nerlegging av lokala meierier , böndernas vilkår o.s.b. Förebygg (be ahead of the event). Ge ditt bidrag 🙂

 4. 4
  Bernt Östlund säger

  Det är Arla som förser oss med svenskt smör! Milko säljer sitt smör till lägre pris i ICA-butikerna till lägre pris. Det är i Bregott som Arla använder Finsk och Dansk grädde i Svenskt smör är det svensk grädde.

  Arla har nu börjat produktionen i mejeriet i Sundsvall som Milko la ned så det är nog inte Arla som lägger ner.
  Milkobönderna som går över till Arla kommer att få Arlas högre mjölkpris när (om) övergången blir klar.
  Arlakon finns på produkter gjorda på svensk mjölk.

 5. 5

  Vad säger du Rolf? Altså:

  vil du ha ”svensk” smör från svenska kor, då är Arla ok ( än så länge) ?

  Vil du stödja Milko så köb deras smör i Ica-butiker. Bara Ica som säljer Milko (svensk garanterad)smör?

  Milko som svensk verksamhet sökes uppkjöpt av Arla. Er toget gått – kan man som konsument påverka?

 6. 6

  Jag frågade Bent/inte Rolf (fel) sista gongen (12:29) – en svara mycket gärna båda två – kan vara viktig info. Takk!

 7. 7

  risken finns att det bara blir karragenangrädde överallt, ingen äkta grädde.

 8. 8

  Sveriges bönder är segare än så. Jag är övertygad om att de kan gå samman i nya mejeriföreningar som ger bra betalt och kan nå ut till konsumenter.

  I Göteborg där jag bor är det inga problem att få tag på smör, grädde eller mjölk. Inte ens ekologisk.

 9. 9
  Bernt Östlund säger

  Arla säljer 40%-ig färsk grädde i 5 dl förpackning med skruvkork. I Milkos 5 dl förpackning finns grädde med längre hållbarhet Den grädden har haft problem med vispbarheten men ingen av dessa innehåller karragenan.
  När Milko sålde ekologisk grädde var den behandlad för långtidshållbarhet och innehöll karragenan som inte stred mot KRAVs regler.

 10. 10

  vilken mjölk ska man köpa då?

 11. 11

  Karin
  Köp från ditt lokala mejeri så stöder du dina lokala bönder.

 12. 12
  Rolf Löfgren säger

  Det största problemet med Arla är att den danska delen har 60% av rösterna och svenska 40% i företagsledningen. I Danmark tillåts en djurhållning som inte liknar den svenska eller finska, bl.a. tillåts GMO-foder, lågt krav på bete, mycket kraftfoder osv, den är industriell. Mjölkproduktionen i Danmark är dubbelt så stor som konsumtionen i Danmark, alltså måste dom exportera, till Sverige bl.a. Enligt artikeln strävar Arla efter ett monopol vad gäller mjölkhantering och i och med det kunna styra produkter och priser hur de vill.

  Redan idag misstänker jag att Arla transporterar mjölk från Danmark till Sverige för att blandas med svensk mjölk och producera olika varor och därmed få svensk status. Vad jag vet finns ingen kontroll av oberoende part att detta inte förekommer. Alla produkter som tillverkas i Danmark ska märkas med det Danska mejeriet och den varan kan de som vill välja bort.

  Att Arla kommer i en monopol ställning är en skräckvision. Att GMO-foder eller tillsatser används i matproduktion är mycket allvarligt. Det finns rapporter om monsterogräs i USA beroende på GMO-odlingar. Alla underliga sjukdomar som rapporterats om på senare tid, Ehec t.ex., tror jag beror på GMO-produkter som används i djurfoder. På hemsidan ”Hejdå GMO” finns mycket information om detta: https://hejdagmo.se/ En annan sida om GMO: https://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=20675

  Arla påstår att alla produkter som är märkta med den röda kon ska vara gjord på svensk mjölk. Jag litar inte på detta, utan vill att en oberoende part ska kontrollera detta. Det är alltför lätt att transportera mjölk över Sundet.

  Jag misstänker att den rådande bristen på smör ingår som ett led i krigföringen från Arlas ledning. Jag önskar att någon som är insatt i de olika turerna vad gäller fusion mellan Arla och Milko gör en polisanmälan mot ledningen för Milko och att det blir en riktig utredning av vad som händer. Det verkar som det är bedrägeri mot Milko-bönderna.

  De svenska mjölkbönderna befinner sig i en mycket svår situation. De egna mejeriföreningarna sänker avräkningspriserna trots att det råder brist på mjölk i Sverige. De stora matkedjorna spelar med i ett ruttet spel mot vanligt folk. Alla vill handla till lågpris, men alla måste inse att kvalitet kostar och att välja enbart efter pris leder till en katastrof.

  Det är en kamp för att behålla svenskt jordbruk och en god matkvalitet.

 13. 13
  Olle Jonsson säger

  Det finns två orsaker till smörbrist i våra butiker:
  1. Konsumenter väljer sedan en tid tillbaka allt fetare mejerivaror. Vidare upplever vi en tydlig ökning i försäljningen av Smör och Bregott i hela landet. Anledningen till detta förändrade konsumentbeteende borde vara tydlig för personer som proklamerar fördelarna med LCHF kost!
  2. Produktionen av mjölk på svenska mjölkgårdar har minskat med ca 340 miljoner kg per år jämfört med produktionsnivån för tio år sedan. Jag vill poängtera att den siffran är betydligt större än årsproduktionen från Milkos producenter och alltså så pass hög att ett underskott på svenskt mjölkfett i handeln råder.

  Att Arla fusionerar med Milko har ingen effekt på själva produktionen bland Milkos producenter. Däremot är fusionen ett absolut måste för att vi ska ha en fortsatt mjölkproduktion i Milkos nuvarande producentområde samt undvika en total kollaps av mjölkproduktionen med tillhörande konkurser bland Milkos mjölkproducenter.

  Smör Olle
  Krusänga

 14. 14

  Olle Jonsson säger: …………” Att Arla fusionerar med Milko har ingen effekt på själva produktionen bland Milkos producenter. Däremot är fusionen ett absolut måste för att vi ska ha en fortsatt mjölkproduktion i Milkos nuvarande producentområde samt undvika en total kollaps av mjölkproduktionen med tillhörande konkurser bland Milkos mjölkproducenter”.

  Sjakk, matt til artikkeln i VA.se altså ? Eller ?

 15. 15

  Gunnar Lindstedt @va.se avslutar artikkeln med …..” DET ÄR INTE MILKO SOM hotas av konkurs, utan Milkos bönder. I Sverige har mjölkproduktionen på tio år sjunkit med 20 procent. Arlas prispress, tillsammans med detaljhandelskedjornas önskan om billig mjölk, har effektivt tagit död på den svenske bonden. Medan konsumenterna gärna vill ha lokalproducerade mejerivaror, har Arla redan börjat blanda bort korten när det gäller vad som har svenskt och danskt ursprung. Danmarks stora överproduktion av mjölk ger Arla stora möjligheter att sälja en del av det överskottet till Sverige. Men börjar svenskarna dricka dansk mjölk leder det till en ännu kraftigare strukturomvandling av svensk landsbygd. n

  Milkos medlemmar lämnar in sin inträdesansökan till Arla senast i dag torsdag den 1 september. Om Arla inte får 75 procent av Milkoböndernas mjölk kan de dra sig ur. Konkurrensverket ska lämna sitt besked om godkännande av fusionen senast den 27 oktober. Fusionen ska också godkännas på Arlas medlemsstämma i oktober”. sitat slut.

  Vem representerar du Olle Jonsson?

 16. 16

  humlan: lokala mejerier i centrala göteborg? på ica kan man löpa arla så vitt jag vet… eller milko….

 17. 17

  karin, i vissa butiker i Göteborg säljer Wapnös mjölk.

  https://www.wapno.se/Wapnoe-Mejeri-2.htm

  Längst ner på sidan finns en länk till återförsläljare i olika städer.

 18. 18

  Bra med grävande journalister! Är loppet kört? Blir vi nu tvingadeatt konsumera mejerivaror baserade på GMO-foder, dåligt djurskydd, miljövidrigt? I snart sagt allt blir vi dikterade av de stora globala storföretagen, vare sig det handlar om livsmedel eller läkemedel. Mer betalt till bönderna så de slipper bli inloggade i Arla.fållan! De som kan köp från småmejerier i Sverige! Vi vill ha många fler uppfödare av mjölk- ocg gräsbetesdjur, det är i Sverige som vår basmat ska produceras och det ska löna sig för producenterna. GMO-fasan sprider sig, se på Tyskland, där krigar man mot Monsanto o.co.! Med risk för att bli tjatig – tänk på framtida generationer, de behöver en hållbar matproduktion som gynnar hälsan. Vi behöver ha kontroll på lokalnivå för att säkra bra mat. Vill inte bli styrd och fastkedjad i storbolagen med sina monopol-lika uppbyggnader! Hur styrda är våra matkedjor tro? Vem styr deras utbud, vad kan kunderna kräva vad gäller mejeriprodukter t.ex.? Uppmuntra ungdomarna att fortsätta att utveckla jordbruket – gå ifrån monogrödorna och satsa på biologisk, hållbar mångfald enligt naturlagarna. Läs gärna Per Wikholm på LCHF.se, Vegomyten,Svart Jord, Mats-Erik Nilssons böcker m.m.

 19. 19
  Arne Thengius säger

  Någon som vet hur det förhåller sig med skånemejerier?

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  Olle Jonsson, Ekvationen går inte ihop. Varför kollapsar den svenska mejerinäringen när det är brist på feta mejeriprodukter?

 21. 21
  Farbror blå säger

  Aftonbladet gör en pudel? https://www.aftonbladet.se/ipadoriginal/article13641034.ab

  Tja, läs själva.

 22. 22
 23. 23

  Annika D
  Det är väl tvärtom, det är brist på feta mejerivaror därför att den svenska mejerinäringen kollapsat en längre tid redan.
  Sedan 1995 har 7 av 10 mjölkbönder slutat.
  Så skulle det inte varit om lönsamheten varit hög.

  Rolf L
  EHEC beror som jag har förstått det på att idisslare utfodras med för hög andel spannmål.
  Det ger ett för lågt pH i våmmen som slår ut många ”goda” bakteriestammar medan vissa, som ger EHEC, klarar den sura miljön bättre och förökas till en abnormt stor andel.
  Detta uppstår inte om nötkreaturen får äta bara gräs och örter som dom är gjorda för.

 24. 24

  ”Humlan says:
  17 september, 2011 at 20:01

  Karin
  Köp från ditt lokala mejeri så stöder du dina lokala bönder.”

  Kan humlan tala om var de lokala mejerierna finns? Jag bor i Västerås, en av Sveriges tio största städer. Här har det nog inte funnits något lokalt mejeri på åtminstone 25 år.
  Allt är ju centraliserat och specialiserat. Även om jag skulle bo granne med ett mejeri som specialiserat sig på smör, så kan jag ju inte gå dit och köpa mjölk. Mjölken kommer istället från ett annat mejeri på annan ort. Hur kan jag då stödja mina lokala bönder?

 25. 25

  Arla nekar vid filming av margarintillverkning. Denna film producerades av mig i sammarbete LCHF.se. EN film om smörtillverkning.
  https://www.youtube.com/watch?v=lp7n8-vzXRw

 26. 26

  Karin och UO
  Med ditt lokala mejeri menar jag det mejeri som bönderna som bor närmast omkring dig levererar till.
  Om det nu råkar vara Arla, så är det ju faktiskt ändå det mejeriet som ”dina” bönder är beroende av får sålt det dom levererar dit.

  Framförallt menar jag att man inte ska köpa t.ex. LINDAHLs produkter, T.ex. deras Turkisk yoghurt är gjord i Tyskland på tysk mjölk.

  Kolla bokstäverna på den lilla ovalen på förpackningen, det anger tillverkningsland.
  Siffrorna anger vilket mejeri produkten är tillverkad på.
  Vill du se vilket nummer mejeriet närmast dig har så kolla på http://www.slv.se (livsmedelsverket) på ”EU-godkända anläggningar” på sektion 9.
  För t.ex. Arla Falkenberg så står det SE 1040 i den lilla ovalen.

  Man ska heller inte köpa EMV (Egna Märkes Varor), d.v.s. livsmedelskedjornas egna märken.
  T.ex. ICA har ju inga egna kor att göra creme fraich ifrån, utan man ställer alla mejeriföretag mot varandra och den som accepterar lägst ersättning får leverera till idetta fall ICAs märke över hela landet, till lågt pris men stor volym, vilket gör att dom andra får mindre utrymme kvar att sälja på.
  Detta förhandlas ofta om och man kan snart förlora att få leverera till EMV. Detta gör också att det blir ryckigt och svårplanerat med vilka volymer man kan få sälja.
  Eftersom EMV är billigt väljer många kunder det och det pressar bönderna väldigt.

 27. 27
  Bernt Östlund säger

  Varför skulle Arla visa margarintillverkning. Arla tillverkar smör och smörblandningar som Bregott i olika fetthalter. Eftersom det inte är rent smör utan blandningar av smör och olja kan det klassas som margarin.
  De egentliga margarinet tillverkas inte på ett mejeri. För att filma margarintillverkning är det väl fråga Unilever.

  Fråga ett garveri om ni får filma galontillverkning eller ett slakteri om att få filma sojakorvstillverkning.

 28. 28
  Annika Dahlqvist säger

  Humlan, Kollapsen av den svenska mjölknäringen pågår för fullt. Mjölkbönder lägger ner varje dag därför att de inte har råd att fortsätta verksamheten. De får för liten ersättning för mjölken från mejerierna. Allt medan smöret tar slut i butikerna.
  Var ligger felet? Vissa tror att det är Arla som dirigerar sänkningen av ersättningen för mjölken, för att de vill få monopol på mjölkmarknaden och få avsättning för mjölköverskottet i Danmark och Europa.

 29. 29

  Gunnar Lindstedt´s artikel i VA: Läs gärna också kommentarer – jag ser en del intressante inspel der.

 30. 30
 31. 31
  Olle Jonsson säger

  Om det inte blir fusion mellan Milko och Arla så är det bönder i nuvarande Milkos område som kollapsar inte i övriga delarna av vårt land.
  Det har varit en dålig lönsamhet under många år, därför nedgången i mjölkproduktionen.
  Glädjande är att Arla under dom senaste åren betalt bra för mjölken
  Olle
  Krusänga

 32. 32

  Annika D
  Jag kan inte svaren.
  Men bara senaste året har försäljningen av konsumtionsmjölk (dryckesmjölk) minskat med 5%, det påverkar mycket eftersom k-mjölk utgör en väldigt stor volym av försäljningen och ger hög avkastning per kg.
  Vi påverkas sedan många år hårt av världsmarknadspriserna, t.ex. ostimporten är stor och det går inte att sälja ost av liknande sorter till högre pris då.
  Världsmarknadspriset på skummjölkspulver påverkar hur mycket man kan få för skummjölkspulvret i Sverige, när man t.ex. har gjort smör och får skummjölk som restprodukt.

  Att Milko faller är nog ingenting som uppstått plötsligt, det har funnits diskussioner kring företaget ett par år, även under den förra ledningen. Det handlar väl om många strategiska beslut hela tiden som måste bli dom rätta, och man har väl inte riktigt lyckats med det.

  Vad gäller Arla så kan dom aldrig få monopol, det ser konkurensverket till.
  Dom senaste åren har dom dessutom legat bland dom som betalat mest till bönderna.

 33. 33
  Rolf Löfgren säger

  Varning för Arlas GMO-produkter. Detta är rubriken på en mycket intressant artikel om Arla och GMO författad av Camilla Sparring m.fl. och införd i Stockholms Fria den 2/10 2010.

  Rekommenderad läsning: http://www.stockholmsfria.nu/artikel/85398

 34. 34

  En fråga jag funderat över länge. margarin finns i 1-kilosförpackningar, men inte smör. Åtminstone inte vad jag sett. Varför tillverkas inte smör i större förpackningar? De tar ju slut på nolltid, eller nästan iaf.

 35. 35

  Det finns smör i 1-kilospaket, Arla har det men däremot har jag aldrig sett att Norrmejerier har sådana..

 36. 36

  Annika D
  Egentligen tror jag faktiskt att orsaken till att det går dåligt för svenska mjölkbönder att klara sig på dom priser man kan få ut , är att det finns nog inget annat land där man har så höga kostnader som i Sverige. Det gäller både kallt klimat och dyr arbetskraft vilket också ger dyrare tjänster som köps in, hårdare regler än andra länder som födyrar. Sen kan man undra om t.ex. alla sydeuropeiska länder följer EUs regler för offentlig upphandling lika noga som Sverige gör, så istort sett inget svenskproducerat har köpts in.
  När världsmarknadspriserna håller nere intäckterna för alla länder gäller det ju att kunna hålla nere sina kostnader och där är det inte samma förutsättningar mellan länderna. Man kunde önska att det var mer rättvist.

 37. 37
  Rolf Löfgren säger

  Rune Lanestrand skrev detta 20/7 2011: https://runelanestrand.wordpress.com/2011/07/20/ehec-odlas-o-djurfabrikerna/

  Ehec framodlas i djurfabrikerna

  Äntligen har det blivit en offentlig debatt om den farliga ehecsmittan som länge varit känt av myndigheterna utan att några åtgärder vidtagits.
  Varav denna passivitet. Jo, det har sin förklaring i vetskapen om att ehecsmittan är ett oundvikligt resultat av den sjuka jordbrukspolitiken som går ut på allt större enheter och allt större djurfabriker.
  Det finns forskning som tydligt visar ett samband mellan stora besättningar och förekomste av ehec. I Halland finns de största besättningarna och har också flest ehecutbrott.
  Vi som följt jordbrukspolitiken en längre tid har tyvärr konstaterat att jordbruksminister Eskil Erlandsson har ännu större tilltro till stordrift och massproduktion än sina föregångare. Han talar ständigt om att effektivisera och rationalisera produktionen. Vilket innebär ökad kemikalisering och mer växtgifter i jordbruket, fler och större djurfabriker. Den inriktningen är överordnad i dagens jordbrukspolitik. Hårt styrd av Jordbruksverket.
  Erlandsson är i likhet med Jordbruksverket också varm anhängare av genmnanipulerade grödor, GMO som i flera fodergrödor innehåller en antibiotikagen (nptII) som bidrar till ökad antibiotikaresistens.
  Jag hoppas att uppmärksamheten på den farliga ehecsmittat leder till en diskussion om jordbrukets struktur och statens uppmuntran av stordrift. Inte minst när det gäller de ohyggliga förhållandena som råder i djurfabrikerna med sin stora användning av antibiotika och därmed, förutom stort lidande för djuren även utgör en stor fara för folkhälsan.
  Svenska folket måste börja inse att det långsiktiga priset för ”billig” mat blir oerhört högt. Börja inse att politiker som lovar billigare mat struntar i hur djuren har det, struntar i kvalité eller att landsbygden avfolkas, landskapet förbuskas och växer igen.
  Rune Lanestrand

 38. 38

  Arla har haft brist på smör i en tid nu, vilket är mycket olyckligt. Vi jobbar just nu hårt med att komma tillrätta med problemen för att kunna förse alla konsumenter med Svenskt Smör. Orsakerna till smörbristen är att efterfrågan ökat på smör och andra feta mejeriprodukter samtidigt som tillgången på svensk gräddråvara, som man använder till alla dessa produkter, har minskat. Detta beror i sin tur på att mjölkproduktionen i Sverige minskat under en längre tid. Det är viktigt att lyfta fram att Arla är en kooperativ förening som ägs av bland andra 3500 mjölkbönder i Sverige. Vår ambition är enkel: vi vill vara hela landets matinspiratör och vi vill ge det bästa mjölkpriset till medlemmarna. Samtidigt är utmaningarna för de svenska mjölkbönderna många. Under våren stod det även klart att Milko inte hade ekonomiska förutsättningar att klara sig på egen hand och de vände sig därför till Arla med förslag om en fusion. Vid ett samgående blir Milkobönderna medlemmar och ägare av Arla på samma villkor som de nuvarande Arlabönderna. Fusionen ger förutsättningar för att mjölkproduktionen ska kunna vara kvar i stora delar av Sverige, inte tvärtom. Arla behöver mer svensk mjölk för att kunna möta efterfrågan på smör och andra produkter. Ett tips för den som vill veta mer om fusionen är https://alltommilkofusionen.wordpress.com/ som Milko startat
  Claes Henriksson, Arlas kommunikationsavdelning

 39. 39

  Lidl har gott om smör i små förpackningar om 250 g och priset 11,90 per förpackning vilket är lägre pris än Arlas smör så smör blir det nog ingen brist på.

 40. 40

  Uttalande från Arla:
  Jag är inte kunnig på detta, men vågar uttala mig ändå som konsument:

  * Läs mina frågor på http://www.kostdoktorn.se. um:
  – Sverige eksporterar eks. smör
  – Arla ekspanderar i Sverige, övertar konkursdrabbade (?- hur).
  – VA-artikeln.

  Nei, jag ville vara mycket tveksam til ovanståande forsök på å roa konsumenterna.

  Arla v/.Claes Henriksson:

  Varför driver ni inte reklam (gjelder hele Nordens meierivaroprodusenter) för det etterhvert dokumenterte liv-givende/hälsosama rena fettet. Ni synes å ”dilta” efter okunniga dietister och departementsfolk som ligger låångt efter i kunnskap. Skaffa er kunskap och ta det derifrån.

  Og vad med bruken av gmo-foder. Varför har ni givet er inn på det. Med vennlig hilsen

 41. 41

  Mina frågor på kostdoktorn finnes under tråden: ”smørbrist på gong”.

 42. 42

  ”Smörbristen över om tre veckor […] Från och med den 3 oktober ser det i nuläget ut att finnas tillräckligt med dansk grädde att tillgå för att kunna prioritera om i produktionen”
  https://www.fri-kopenskap.se/zino.aspx?articleID=38215

  Japp, dansk-ägda Arla fixar det hela genom att dumpa dansk GMO-mjölk i Sverige. Trots att efterfrågan på mjölk vida överstiger tillgången så stiger inte ersättningen till dom svenska mjölkbönderna som stänger i rasande takt så att den svenska mjölktillgången fortsätter att minska.

  ”Detta beror i sin tur på att mjölkproduktionen i Sverige minskat under en längre tid.”
  – Claes Henriksson

  … och nu är det tydligt varför!

 43. 43

  Frågor. Så klart man är intresserad.

  Svensk smör synes då garanterad bli tillagat av svensk grädde iflg. Arla? Och alla ni – luktar jag konsumentpåverknad, även från denna blogg 😉 ??

  Til andra mjølkprodukter som blir lagat i Sverige, kan det bli det brukt mjölkfett, i första omgång från nordiska länder säger Arla. I andra umgång – då från kor i andra länder, som har blitt forat med GMO-for?

  I hvilke andra länder har Arla sina fötter plantat?

  Svensk mjölk – fortfarande från svenska kor? Eller riskar man även at den kommer utanfrån? Blir det nu bara lättmjölk nu i hyllorna, för at der är brist på mjölkfett (som går til smör).

  Har Sverige tillåtet (sagt ja til) gmo fór til sine djur/kossor . Har myndigheterna tagit ställning til denne frågan. Fri for gmo-for än så länge?

  Det är trist när egen matproduksjon blir skadelidande. Så måste et land aldri lägge til rette för. Svenska myndigheter har tydligen en jobb å ta sig av här.

  Nå måste jag abbonera på ”bondevennen” ? 🙂

 44. 44
  Bondmoran säger

  Norrmejeriet har de bästa avräkningspriset på mjölken till bönderna. Många av Milkos bönder har idag gått över till Norrmejeriet och hämtar mjölk idag ända ner till Sundsvall.
  Att det skulle bli smörbrist förutsas redan för många år sedan.
  Sverige är inte självförsörjande på kött och mjölk idag. Det här är bara början..
  Det kan vi ”tacka ” alla kunder som köper billigt importerat kött .
  Matbutikerna främst Ica och Coop som tvingar leverantörer att pressa ner priserna för annars tar dom inte ens in Svenskt /lokalt kött i sin butik.
  Ett resultat av detta är Sveriges Grisbönder som går på knäna och får gå i konkurs och nerläggningar.
  Mitt förslag är att efterfråga Svenskt och bojkotta utländskt.
  Fråga på resturangen vars köttet kommer ifrån . Fråga om det finns Svenskt naturbeteskött.
  Tala om att du vill ha Svenskt. Avstå om det inte finns.
  Finns det ingen efterfrågan måste dom ta bort det och ta in det kunderna vill ha
  I slutändan så är det kunden som ändå avgör.
  En förändring av vårt inköpsbeteende måste till. Precis som att lägga om kosten till Lchf.
  Om vi i Sverige skulle bli isolerade från övriga länder pga av en naturkatastrof så vi inte kunde ta in importmat är jag glad för att vi har kor i lagårn och hönor som går och pickar . Köttdjur som går på naturbeten . Då kanske priset på råvaran bli så bra att vi kunde få en veckas semester.

 45. 45
  Joachim Aaby-Ericsson säger

  Annika, jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag ser vad du skriver. ”Arla tar över Milko och lägger ner svensk mjölkproduktion”. Jag är Arla-bonde i Småland, en av arlas ägare. Arla ägs av 3500 svenska och 3500 danska mjölkbönder, glöm inte det ! Vi vill inte lägga ner mjölkproduktionen i Sverige, vi vill satsa på den , utveckla den. Arla ägs av bönderna och medlemsdemokrati råder i vår förening. Angående vårt avräkningspris som du kommenterar så kan jag upplysa dig om att för tillfället ligger Arla i toppen bland svenska mejeriföreningar. Vad gäller Milko och deras ekonomi så har dom stora problem och kommer inte klara sig själva i framtiden. Arla har fått förfrågan om att fusionera med Milko så att deras 650 mjölkbönder ska kunna fortsätta producera och leverera mjölk.
  I fortsättningen ska du ta reda på fakta innan drar dina slutsatser.
  Hälsningar från Joachim Arla bonde

 46. 46
  Annika Dahlqvist säger

  Joakim, Milkos problem beror på prisdumpning från Arla, för att konkurrera ut Milko.

 47. 47

  Joakim Arla bonde: ” Arla ägs av 3500 svenska och 3500 danska mjölkbönder,……………” .

  Varför driver ni prisdumpning på även hemmamarkedet. I vilket syfte?

 48. 48

  Ref. Arla/MIlko fusionering.

  Arla har nog länge hatt ambisjoner om även större samanslåingar:

  Ref. fra norsk fafo-studie om Tine (det största och dominerande norske meieriselskap, samvirkeorganiserad). Många lokala meierier er lagt ner på deras ekspanderande väg.

  I fafostudien (under kapitelet um de Nordiska meierier kommer Arlas (den gång?) konsernsjef Åke Modig i til ordet:

  ” Han säger till Dagens Næringsliv 14.6.99 at han gjerne vil ha en storfusjon i 1 (ETT-min utheving) nordisk meieriselskap. Et slikt felles nordisk meieriselskap mener han ville stå bedre rustet til å møte endringer i kravene fra de store matvarekjedene som allerede har en nordisk strategi, og fra store multinasjonale konsern på oppkjøpsjakt samt handel og industrikunder som samler seg i et avregulert marked. ”

  Videre:
  Modig uttaler til Dagens Næringsliv: «Taperen blir rene nasjonale og regionale selskap som satser på reguleringer. Jeg savner en mer offensiv holdning i Norge for å forberede seg på det som uansett kommer. Sammen vil vi være en enhet som har tyngde både når det gjelder markedsposisjon og merkevarer».

  I samme artikkel sier administrerende direktør Stein Aasgaard (norske Tine) at en må begynne å se over landegrensene. Han mener at det er urealistisk å tro at landbruket kan basere seg på økt inntekt med dagens modell. Arla er allerede på plass i Norge med sitt salgsselskap. I et avregulert marked med fellesnordiske kunder kan Arla derfor bli en konkurrent til TINE, sier Aasgaard.

  Tine er jo dominerende i Norge, hur mycket och hur Arla är i bildet her vet jag inte (Ica prøver seg med import av arlas gräddost, den er ikke god 😯 – Annars hadde det varit intressant med eventuella kommentarer til ovanståande. Intressant eller ?

 49. 49

  Jag vill ha en förklaring till ditt uttalande till Joakim A E.
  Hur vet du att Milko konkurreras ut av Arla, när de ligger i toppen av avräkningspris?
  Du får nog ha mer kunskap när du ger dig in i böndernas revir.

 50. 50

  Bondmoran. Holder med i det du säger.

  Hei alla lchfglada. Ge mig än ända orsak til inte å fråga efter (= du ger ditt bidrag) svenska produkter. Och handla så med.

  Jag ska klaga på Arla-gräddosten, produserat i Danmark av gmo-fordrade kor, helt säkert. . Ica kan inte bara komma här och .. 😉 …. , men Tine klarer sig nog. Nu har dom även lanserat lett,lett-ost – at det går an. Måste jag bruka ännu än kveld och forfatta ännu ett brev til dom – i lchf´s namn…. orsak notarien, jag gör så godt jag kan……… he, he 😉

 51. 51

  För dom som undrar har jag inte någon facit på vad som är rätt. Men:

  *Joakim A.-E. . (smålandsbonde) säger at ”för tilfället” ligger avrekningsprisen i toppen…. dvs. vi får ingen kunskap ell. info um vad ”dumping”-priserna var i vår, eller i tidigare kampanjer från Arlas sida. Och jag är så dum, äller klok – vem vet, – at jag lika gärna kan tro på dom som involverar sig i granskning av läge, som dom som har något at försvara!

  *Annika startar tråden med å visa till artikeln i VA-se. Läs den och ta det derifrån. Har du läst den, så kan du ta det herifrån 🙂

 52. 52

  https://www.foodmonitor.se/index.php/bransch-a-produktnytt/1-bransch-a-produktnytt/949-valio-gar-foere-vaeljer-raps-i-staellet-foer-soja-i-mjoelkproduktionen

  ”Valio går före – väljer raps i stället för soja i mjölkproduktionen
  Användningen av soja i fodret till de Svenska mjölkkorna har fått mycket kritik i media den senaste tiden. En stor del av sojan importeras från Brasilien där bruket av bekämpningsmedel som Parakvat orsakar dödsfall. Men det är helt onödigt att använda soja. Raps är minst lika bra. Det anser den finska mjölkjätten Valio.”

 53. 53
  Annika Dahlqvist säger

  Ninnan 27/9 23.12, Arlas övertagande av svensk mejerinäring går enligt sedvanligt mönster. De bjuder under Milko i upphandlingar av olika slag och får på så sätt övertag. De ger högre ersättning till bönderna än vad Milko i sin underlägsna situation har möjlighet till. Detta ger en tillfällig förlustsituationför Arla, men de har ekonomiska muskler för att klara det en kortare tid. När väl den svenska mejerinäringen är utslagen kan de möjligen minska ersättningen till bönderna och höja konsumentpriserna för att få bättre vinst på sikt. Det kommer att visa sig.
  Nåväl, loppet tycks kört för Milko, och nu får vi bara hoppas att danska Arla har en god vilja att svensk mjölkproduktion ska få fortsätta att existera.

 54. 54
  Konsument i Sverige säger

  Två kommersiella områden – Europa/International!

  …”Den nya organisationen är enligt Arla anpassad för att möta en ”dramatiskt förändrad global mejerimarknad”. I koncernledningen kommer det att finnas två kommersiella områden, ”Europa” och ”International”, som ska ha fokus på kunder, konsumenter och produktkategorier.”…

  https://www.dn.se/ekonomi/skandalomsusade-arlas-ledning-far-ga-500-jobb-forsvinner/

  Svt: Uppdrag granskning
  https://www.svt.se/ug/tjanar-halv-miljon-i-manaden-bonderna-fick-sta-for-fruns-paris-resa

 55. 55
  Konsument i Sverige säger

  Mjölk – mjölk – mjölk – ….
  https://www.kostdemokrati.se/snabbanyheter/2016/08/13/mjolkbonde-ar-vart-sista-hopp-en-stilla-bon/

  …”Arlas ledning lever loppan och vd´n har en månadslön på en halv miljon kronor, medan bönderna går i konkurs med stora skulder. Arla betalar 2:30 öre per liter mjölk vilket är 1,70 kronor under vad de borde betala.”…

  …”Vad göra?

  Köp främst från lokala mejerier, sedan från de större svenska mejerierna som Skånemejerier, Norrmejerier eller från Falköpings mejeri (observera att Arla är danskt med global inriktning) och allra sist från handels egna märken och från Arla under förutsättning att det är svensk mjölk som råvara (mjölk utan GMO och utan antibiotika).”…

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa