Idag på förmiddagen har jag gjort ett glukostoleranstest enligt konstens alla regler.
Veckan innan har jag pressat i mig alla kolhydrater jag har kunnat förmå mig till. Det blev havregrynsgröt med lingonsylt till frukost, några brödskivor under dagen och en potatis till middagen. Under veckan har jag drabbats av en besvärlig förkylning, stelhet och värk i kroppens muskler, och en eländig mage: uppblåst, smärtande och med täta gasavgångar. Viktuppgång 1 kg.
Dagens test: Fasta sedan kl 20 igår kväll. Fastesockret på morgonen var 5,3. Intag av 75 g glukos kl 8.15. Blodsocker varje halvtimme: 10,0 – 7,7 – 7,4 – 7,8 – 5,0 – 5,5.
Efter två timmar var blodsockret alltså 7,8 vilket är normalt och inte ens nedsatt glukostolerans. Gränsen för nedsatt glukostolerans går vid 8,9.
Jag har alltså inte diabetes när jag äter ”högkolhydratkost”.
Jag kom nu att tänka på att det kanske spelar roll hur länge den föregående fastan har varit. Vid testet i jan -11 hade jag ätit min vanliga frukost, och sedan gjorde jag testet på eftermiddagen. Efter 12 timmars fasta är alla glykogendepåer tömda, och då går kanske en stor del av sockret över till glykogen, vilket minskar blodsockerreaktionen.
Jag kommer nu att göra ett nytt test efter att ha ätit LCHF i en månad. Eller hur lång tid tror ni att det bör ha gått innan man kan säga att det är ett test under lågkolhydratkost?
110919 fick jag svar på insulinvärdet 2 tim efter glukosintaget. Det var 369. Det uppfattar jag som en adekvat insulinreaktion.
110916 Gör jag ytterligare ett GTT efter kolhydratladdning. Grötfrukost, 75 g glukos efter fyra timmar. Bls varje halvtimme : 12,2 – 9,9 – 8,3 – 9,0 – 8,2 – 4,8 – 3,9.
Jag hade då nedsatt glukostolerans men ej diabetes. (För kort föregående fasta för att vara enligt regelboken) Nästa GTT blir under LCHF efter nattfasta, men det får gå flera veckor tills dess, så att kolhydratladdningseffekten får gå ur kroppen.
Mycket intressant, jag tycker en månad låter rimligt.
Har du några erfarenheter, goda råd gällande graviditet/amning i kombination med strikt lchf ?
Tack på förhand
Malin
Och förresten…
Tack för att du kämpar och inspirerar trots all motvind 🙂
Jag tackar och bugar Annika! vet-i-faen om jag skulle gjort en OGTT frivilligt, jag som har elva år av LC bakom mig. Jag tror jag skulle kräva betalt.
Jag förstår verkligen inte hur så många har kunnat tvivla på att en frisk människa, alltså, en icke-diabetiker skulle återfå sin ”normala” insulinproduktion, så snart man åter ”överäter” kolhydrater.
Man är ju aldrig utan insulin, det finns hela tiden en basal insulinproduktion = tillgång och åtgång, men ”övermåtta” sker ej. Kroppen är lite snål eller ska jag säga sparsam? …och gör en nedreglering av både produktion och upplagring…Det blir ju ingen atrofi av insulinproducerande celler…
Men inser/känner kroppen att nu kommer det mera kh, så ökar naturligtvis både produktionen och inlagringsförmågan av insulin. Och resultatet har vi just läst, även vid en sån extrem-test som OGTT är, så klarar en kh-förberedd och icke-diabetisk LCHF-ätare det galant.
Hur mkt motsvarar 75 glukos om vi skulle äta det?…1 äpple ?….1 ruta choklad ?
Bara så man har ett hum om det. I vilken form tog du det ?
Intressan!
75g glukos = 75g dextrosol.
Det var ett ur alla synvinklar glädjande resultat!
Beträffande ”Efter 12 timmars fasta är alla glykogendepåer tömda” ber jag att få inlägga ett vänligt men bestämt: ”Det har jag väldigt svårt att tänka mig” (Om du inte också under tiden joggat 15-20 km eller motsvarande fysisk övning…). 😉
Nu blir väl Aftonblaskans nästa löpsedel ”Fettdoktorn botade sin Diabetes med kolhydrater” *fniss*
Off topic. ”Genenes favoritt-diett”: http://www.forskning.no – tja, men en del synspunkter er kanskje interessante?
”Fettdoktorn botade sin diabetes med kolhydrater” det kommer kvällspressen nog att haka på. Hon säger ju själv ” jag har alltså inte diabetes när jag äter ”högkolhydratkost”.
intressant det där med förkylning, jag har upplevt en tendens till att bli snuvig av kolhydrater, kanske dags för en stúdie? annars mot snuva så är det vitlök jag brukat använda, sällan snuvig nu, äter antibiotika pga en olycka då jag råkade klämma av mej ena tummen och blev sjuk direkt, samband?
Hur orkar du när det är så många som vill smutskasta dig?
Daniel och Notarien, det kan inte hjälpas. Jag måste ju skriva sanningen.
Jag kommer att göra ett nytt OGTT under LCHF, med 12 timmars fasta före i stället för bara 4 timmar som förra gången. Vi får se hur det blir då.
Paleoliten, Har du något bättre förslag på förklaring till om det blir så stor skillnad på glukostoleranstestet om man har 4 eller 12 timmars föregående fasta?
Väldigt värdefullt att du offrar dig för vetenskapen och gör dessa tester. Expressen/Aftonbladet kommer säkert att hitta någon galen vinkling på det hela, alternativt tiga ihjäl det. Väldigt få tar kvällspressen på allvar längre eftersom de inte är seriösa. Därför behöver man kanske inte bli särskilt upprörd över deras löp.
Patrik 17.55, Jag ser inget alternativ till att orka. Och varje dag när jag är på arbetet så tar jag time out från mina egna problem. Och när jag träffar sjuka människor så ter sig mina egna problem inte så stora.
Anna Delin, Förr kunde media tiga ihjäl eller förtala ihjäl en person, men nu har vi internet där man kan förklara och rentvå sig från förtal. Det är bara att googla på mitt namn så kommer bloggen med all information fram, för den som är intresserad.
Grattis modiga Annika! Lyssna här …. 🙂
https://fethalsa.wordpress.com/2010/04/09/rocka-fett-album/rocka-fett-slutmix-6/
Kör på Annika! Försök att strunta i kvällpressens smutskastning och övrigt näthat som dyker upp på bloggar. Det finns många fler som stöttar dig 🙂
Hoppas att en frisk Annika Dahlqvist också platsar på Expressens löp. Det ska bli spännande att se….
Paleololiten, det skulle underlätta för mej om du talade ur skägget, eller har du inget? Vad är det du vill antyda?
Att du kämpar på och dessutom nu får bedriva klinisk verksamhet gör mig oerhört glad.
Jag ser både din och Andreas bloggar som ett stöd för ’vetenskapen’. De har betytt väldigt mycket för alla de människor som hamnat i det metabola syndromet med diabetes och hjärtsjukdom och som fått upp ögonen för det officiella ’kostvansinnet’ som för min fru och mig själv.
Det är här vi har fått reda på resultaten av LCHF i den verkliga kliniska verkligheten. Dessa resultat är för mig en viktig del av den vetenskap som visar att den officiella ’kostvetenskapen’ egentligen är frågan om religiöst nonsens.
Ska bli kul att se vilken rubrik Expressen väljer efter det här testet
”Annika Dahlqvist botade sin diabetes med kolhydrater” ligger väl bra till nu 😉
Om det visar sig att jag fortfarande har ”diabetes” när jag testar OGTT, efter nattfasta, under LCHF, står ju frågan om det är viktigare att ha ett normalt glukostoleranstest än att vara frisk till kropp och själ, ha ett stabilt normalt blodsocker över dygnet, ett lågt normalt HbA1c, ett lågt normalt blodinsulin etc…
Annika
Jag måste nog hålla med Paleoliten här. Jag tror inte du tömmer glykogendepåerna efter 12 timmars fasta utan en längre och hårdare fysisk ansträngning. Och ännu mindre chans när du äter lågkolhydratkost. I o f s så ligger ju glykogennivåerna generellt betydligt lägre på lågkolhydratkost, men å andra sidan så sparar ju kroppen istället väldigt hårt på den mindre mängd glykogen den har lagrat och använder istället större andel fett till förbränningen så länge fettförbränningens effekt räcker. Äter man lågkolhydratkost och inte ägnar sig åt någon mer ansträngande fysisk aktivitet så går man ju i princip uteslutande på fettförbränning och borde således inte förbruka särskilt mycket glykogen. Fast det tror jag du vet redan.
Men jag har ingen förklaring till vad en stor skillnad skulle bero på, om du nu skulle få en sådan. Därför tror jag inte heller du kommer att få någon större skillnad heller efter 12 timmar gentemot 4 timmars fasta, helt enkelt därför att det inte är logiskt. Känns lite dock onödigt att diskutera över en orsak till ett hypotetiskt resultat som inte visats än och dessutom inte är särskilt troligt. Men testet kan ju vara intressant att se resultatet på iaf, så gör det gärna.
Annars tycker jag det var bra att du gjorde om testet efter en veckas kolhydratkost. Det visade ju precis vad de flesta insatta anade. Viktuppgången på ett kilo tror jag inte heller du behöver oroa dej för. Det borde förmodligen bara vara mer uppfyllda glykogendepåer tillsammans med därtill uppbundet vatten som försvinner ganska snabbt när du nu går tillbaka till din vanliga kost.
EnAnnan
Jag tror mitt inlägg lite mer förklarar vad ”Paleololiten” ”vill antyda”.
Veronica
14 september, 2011 at 14:35
75 g glukos motsvarar bara 3,6 kg äpplen (2,9 g glukos/100 g) eller om man tar med alla kolhydrater (glukos, fruktos, sackaros och stärkelse) så räcker det med 0.8 kg äpplen. Men det förutsätter att man omvandlar 50 g fruktos till glukos, vilket man inte gör. Källa: Fineli.fi
Utan insulin är dessa 75 g glukos en dubbelt dödlig dos glukos om det tas upp omedelbart eftersom 30-50 g glukos (=30-50 g glukos i blodet hos 70 kg människa) får oss att dö i akut sockerförgiftning.
Jag kanske borde förtydliga vad jag menade med ”fettförbränningens effekt” i det här fallet. Det är alltså effekt i fysikens mening, d v s energi per tidsenhet.
@Annika
Det var väl inte precis den enda skillnaden mellan testtillfällena. Du hade ju kolhydratladdad en vecka inför det här testet. Gjorde du inte det just därför att du skulle klara det utan sjukligt förhöjt blodsocker? Det föll ju ut som det var tänkt.
Jag glömde ju säga grattis till att du inte har diabetes! Men det hade vi väl inte väntat oss heller. 😉
@AnAnnan 14 september, 2011 at 21:00
Signaturen ”YAT” har 22:06 ovan på ett mycket förtjänstfullt sätt utvecklat vad jag ville ”antyda” så i det ämnet finns inte så mycket mer att säga…
Jag tyckte nog att jag var ganska tydlig i imitt lilla inlägg, men.. tack för din påminnelse om att det kanske ändå är bäst att vara övertydlig och skrapa lite tydligare med foten – särskilt om man har en något lite avvikande mening från den gängse.
Jag lovar att även i fortsättningen verkligen *försöka* hålla en vänlig och respektfull ton – om jag skulle få för mig att göra någon kommentar…
Skäggiga hälsningar
Paleoliten
Jag skulle kunna tänka mig att dina glykogendepåer är ungefär likvärdiga med LCHF+fyra timmars fasta eller ”MCMF/tallriksmodell”+tolv timmars fasta (möjligen högre i det senare fallet…) Därför kan jag inte se ”tömda glykogendepåer” som en förklaring.
Känns ju lite övermaga att som helt outbildad inom fysiologi och medicin på en läkares egen blogg spekulera om orsaker till utfall av en dennes egna experiment… men eftersom du faktiskt frågar (jag bortser helt ogenerat från möjligheten att frågan bara var retorisk…)
Förslag till förklaring: Jag har läst på bloggar(!) att man som LCHF:are genom att i ett par dagar före ett glukostoleranstest introducera kolhydrater i kosten återger kroppen sin normala beredskap att omhänderta just kolhydrater. Jag vill minnas att uppreglering av enzymer(?) samt bukspottkörtelns ”beredskap” nämnts i sammanhanget. Jag ansluter mig helt till detta och har ingen ”egen” hypotes.
Skäggiga hälsningar
Paleoliten
Vi är olika med olika genetisk karta, det har betydelse då man ändrar livsföringen. Under de senaste två åren har jag gjort 4-5 försök med LCHF, hållit på som längst tre månader, utan viktnedgång överhuvudtaget. Varje gång har jag varit tvungen att avbryta av olika skäl, illamående mm . Och så den sista avslutades med det att jag fick blodpropp i benet. Jag skyller inte på LCHF – kuren men endå framkommer frågor som egentligen inte finns svar på. Äter havregrynsgröt med fil som frukost, endast 3-4 st Husmans per dag, fisk, kött o fågeln alltid kokta, inget sött el mjöl el mejeriprodukter övrig, är överkänslig på citrusfrukter, har pälsdjur o kvalster överkänslighet, samt laktos som inte är konstaterad utan jag har märkt själv att magen blir bättre med laktosfria produkter,. Som du ser inga fetter överhuvudtaget! Kan man leva utan synlig fett?
Annika, du går i historien lik Sammelway, sanna mina ord, tack o lycka till med experimenten.
Hej!
Om man nu ska välja att äta kolhydrater så behöver man ju inte välja det som är sämst för människor, alltså spannmål. T.ex vitt ris och sötpotatis hade kanske inte gett dig lika mycket kroppsliga problem som när ju trycker i dig gluten och andra hemskheter. Så om du ska göra så igen, testa andra snällare kolhydrater.
Hmm.. Efter att ha läst Hemuls inlägg måste jag erkänna att jag nog misstolkat ditt svar, eller rättare sagt din fråga, till Paleoliten. Jag trodde du avsåg ett kommande test på LCHF-kost.
Vad den stora skillnaden i resultat mellan denna test och din förra trodde jag var tämligen självklart för de flesta insatta. Du har alltså efter en veckas kolhydratkost återställt din reversibla glukosintolerans, som man oftast får på LCHF-kost, vilken är orsaken till dina höga blodsockervärden i den förra testen. Eftersom det var ditt upplägg i veckan att äta kolhydratkost före det här nya testet så utgick jag ifrån att det var denna självklarhet du skulle påvisa med testet och att du därmed också visa att du inte har diabetes. Resultatskillnaden tycker jag alltså var precis den man kunde förvänta sig.
Det var väl det jag visste, härligt.
Passade även på att tipsa AB och Expressen om resultatet. Kanske kanske de tar del av resultatet och i den bästa av världar gör om och gör rätt i allmänhet, och ber dig om ursäkt i synnerhet. Deras ytterst tveksamma trovärdighet behöver det. En trovärdighet som Du har till skillnad från dem. Tack Annika!
Själv känner jag mig inte så säker på att det är skillnaden i kolhydratintag som gjorde skillnaden i resultat. Jag tror att det är skillnaden i föregående fastan. Men vi får se när jag om några veckor gör toleranstest på mera strikt LCHF.
Sofia 08.38, Jag ska verkligen undvika att göra en dylik kolhydratladdning igen.
Blir det stora rubriker nu tror ni? ”FETTDOKTORN HAR INTE DIABETES”. Strax under rubriken ”GRISFLOCK SIKTAD ÖVER FLEN” i så fall.
@Annika
Men då förstår jag inte varför du alls gjorde det här experimentet med sockerladdning om du inte ens tror på det?
IANAD, men om man inom lowcarb/paleo känt till detta i ett decennium minst och använt sig av kolhydratladdning för att klara testet så ser ivf jag ingen anledning att tvivla på att det fungerar. Mekanismerna bakom att det gör det kan man ju kanske diskutera, det kan jag inte bedöma.
@Annika
”Jag tror att det är skillnaden i föregående fastan.”
Vore ju ett gyllene tillfälle att verifiera detta med ett förnyat GTT med bara fyra timmars fasta medan du fortfarande är ”kolhydratladdad”… Den statusen kommer ju inte inträffa mera om jag förstår dig rätt.
hemul, Jag kan inte koppla på redigering av kommentatorerna. Det är bloggdesignern som skulle kunna det, och han har sagt att det inte går
Paleoliten, Det var en smart idé. Det ska jag göra imorgon. Då ska jag äta något kolhydratrikt ikväll.
Visst finns det mängder av information ute på nätet, ssk de amerikanska LC-bloggarna om fenomenet med patologisk OGTT, alltså ett onormalt utfall på ett via munnen intaget sockertest- när en lågkolhydratätare plötsligt kastar i sig en oerhörd mängd socker…det finns även förklaringsmodeller.
Vad kan vi dra för slutsats av det? jo, att testet som sådant inte är invändningsfritt, mao att testet kan ge ett falskt positivt svar, i alla fall om man är lågkolhydratätare. Att man normalt nedreglerar mängden inlagrat och lättillgängligt insulin och säkert också tiillverkningshastigheten när man äter lågkolhydrat.
Och det är det sistnämnda som ger den skrämmande informationen; hur kan det komma sig att två läkare, tillika professorer,varav en kallar sig diabetesspecialist inte vet om denna naturliga och normala mekanism med nedreglering av lagring och nytillverkning av insulin, som sker när en individ minskar ner på kolhydratätandet…
Jag funderar också på om vi använder ett uttryck för detta med anpassad nedreglering av insulintillverkning och inlagring, som är fel. Att kalla detta en insulinresistens kan inte vara rätt, då det handlar om en naturlig och normal anpassning i en organism som inte slösar i onödan. Det hjälper inte att kalla det för ”fysiologisk” insulinresistens heller, för uppenbarligen missförstås den formuleringen…
ElisabethP, Nej inte insulinresistens men nedsatt glukostolerans kan man säga.
Det är säkert så att professorerna inte är uppdaterade på detta. Ändå står det i anvisningarna till OGTT att en nedsatt glukostolerans kan bero på ”kolhydratbrist”, och att man bör äta rejält med kolhydrater före testet. Så fenomenet är egentligen inte okänt bland ”experterna”, bara undangömt, eller missat.
Hittade följande referens om intag av low-carb eller high-carb måltider innan glukos test…
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?Db=pubmed&Cmd=ShowDetailView&TermToSearch=14616250&ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum
Hittade länken i följande artikel om fysiologisk insulin resistans.
https://high-fat-nutrition.blogspot.se/2007/10/physiological-insulin-resistance.html
@ Michel:
Tack för länkarna Michel!
Michel Skrev:
Tack för den länken!
En av de bättre jag läst kring detta – mycket klargörande och framför allt pedagogisk.
Här finns just den logik som jag själv anser vara nödvändig och som ligger i en övertygande förklaringsmodell om den nu ska anses vara vetenskaplig. Vetenskapligheten försvinner med den bristande logiken i de förklaringsmodeller som därför blir mindre övertygande. Eftersom den förklaringsmodell som kostetablissemanget hävdar är totalt nonsensartad kan det heller inte finnas mycket vetenskap i den.
Fasteinsulin och fasteglukos i all ära, men man missar uppåt 70% av fallen med prediabetes. Dr Joseph R Kraft har samlat ett stort kliniskt underlag, Se länken:
https://www.youtube.com/watch?v=UgnZ2_r9bMA
För att säkert veta hur kolhydratmetabolismen fungerar måste man ta insulin och glukos parvis under mätserien. Märk att om insulinet tvingas upp onormalt högt skadas kärlen!
Se gärna sidan 73 i Agnetas bok, som är länkad till min signatur! Boken finns även som e-bok.
Det känns lite vanskligt att ladda med kolhydrater före glukosbelastningstestet. För mig blir det som om man fuskar för att få godkänt på ett prov. Tål man inte glukosbelastningen, så tål man säkerligen inte kolhydrater så bra oavsett om de kommer vid testtillfället eller vid en måltid.
Erling Skrev:
Verkligen intressant klinisk forskning!
Jag skrev faktiskt en krönika om hans forskning för ett halvår sedan.
https://annikadahlqvist.com/2015/10/08/blodsocker/