Kostråden styrs av ekonomiska intressen

Debattinlägg i Aftonbladet.
Ett längre inlägg i Västervikstidningen: Nygammal matfilosofi.

Comments

 1. 1
  Hans Bodin säger

  Hej Annika! Din vetenskap förstärktes igår!Det är skrämmande hur dåligt meveteheten är hos forskare,deitister.SLV.mfl.om vad vi äter och hur det inverkar på oss.
  Mvh.Hans B

 2. 2

  Hej Annika!
  Första gången jag hörde om LCHF, var under min utbildning till usk:a, med start hösten -08. Vår lärare pratade om dig och dina kostråd. 2 veckor senare fick vi veta att det var godkänt!! Har sedan dess funderat på att prova men inte kommit till skott. Ansåg mig vara för mycket bröd och pasta-älskare för att klara det.. För 6 veckor sedan kom min äldste son och frågade om vi inte kunde börja med detta. Han ska fylla 20 och har i 9 månader behandlats för cancer och gått upp nästan 20 kg i vikt under den perioden. Själv har jag en hel del övervikt i bagaget. Mitt mellanbarn fyller 17 snart. Då jag var gravid med honom gick jag upp 30 kg. Efter förlossning och ett tag efter hade jag tappat 15 av dom. Efter det har jag gått upp och ner i vikt, dels beroende på stress och annat. Har provat viktväktarna ett par tillfällen och gått ner, men aldrig passerat under den vikten som jag stannade vid efter förlossningen. Har accepterat läget att detta är jag. Fyller 50 nästa år och känner nu att jag verkligen vill gå ner. Hälsan är det viktigaste vi har och sedan min man gick bort i Mars, endast 55 år gammal, känner jag mer än någonsin att jag vill göra vad jag kan för att förbättra min hälsa och förhoppningsvis leva några år till. Så, sagt och gjort. Vi startade med LCHF den 8/8 i år. Sonen hade på en vecka gått ner 4 kg. Jag har ingen våg, men jag har tappat ca 10 på denna tiden. Har tom. passerat den vikt som jag inte kommit under sedan jag var gravid med mitt mellanbarn. Detta är helt otroligt!! De problem med magen som jag haft i alla år, ja..dom är borta. Min mage är lugn och fin som aldrig förr. De smärtor jag haft i höfterna är oxå borta. Det har jag dragits med även innan jag gick upp så mycket i vikt. Sedan maken gick bort har jag haft problem med att hjärtat hoppar iväg för mig. Troligen ångest och sorg som gjort det. Men nu har även det lugnat sig. Jag har haft problem med sömnapné i alla år. Sen 5 veckor tillbaka sover jag hur gott som helst. Jag har blivit piggare och har mer ork.Sedan 3 år äter jag blodtryckssänkande medicin. Ska ta kontakt med min läkare om att minska på det, då jag blir yr när jag reser mig. Trycket verkar ha blivit lite för lågt nu… Ja, tänk som livet kan bli. För första gången i livet känner jag oxå mättnadskänsla en stund in i måltiden. har alltid sagt att jag har lång matsmältningsprocess, då jag inte känt mig mätt förrän ca en halvtimme efter jag ätit. Nu behöver jag inte så mycket mat längre, kroppen säger ifrån när det är nog. Detta är helt fantastiskt. Jag har fått ett nytt liv. Försöker prata med andra om detta, men de flesta är skeptiska. Har läst din bok nu om viktkontroll och bättre hälsa, och där fick jag svar på en del frågor jag haft. Det är skrämmande hur de styrande manipulerar oss att bestämma vad vi ska äta och hur ekonomiska intressen får lov att styra. Men så har det väl alltid varit! Vill tacka för att du ”kom på” detta geniala och att du haft styrkan att gå emot hela etablissemanget, det har gett iaf mig ett mycket bättre liv. Tack!!

 3. 3

  AnnBritt/Mats Lindgren/Slottsfrun och flere med (nye kommentarer):

  Jeg tar meg i å bli både rørt og ydmyk når jeg leser disse berettelsene. Dere er så flotte. Mange av oss kjenner oss igjen i det dere skriver, og samtidig gir dere så gode råd. Spesielt til deg AnnBritt: Lykke til i din töffe periode av livet. Tenker på deg.

  Og igjen Annika, du er livs-viktig – Takk!

 4. 4

  Ojojoj…
  I min vildaste fantasi hade jag inte kunnat gissa att mat skulle kunna väcka så mycket tankar, ilska, motargument, arga debatter…
  Senaste motargumentet jag mött gör jag nu till en fråga:
  LCHF gör att din kropp bildar ett ämne som påminner om alkohol.
  Det är därför de som äter LCHF blir så upprymda, euforiska.
  Finns det någon sanning i detta?

 5. 5

  Ja, när kroppen medvetet börjar leva ketogent utsöndras enorma mängder endorfiner. Vilket skapar ett lyckorus som närmast är att jämföra med religiöst tillstånd. Efter en tid blir även det en vana men euforin fortsätter eftersom man slipper att må dåligt 🙂

 6. 6

  OT, men är det någon som känner till något om ”Skolmåltidens vänner”?

 7. 7

  Tack Georg W – den tar jag med mig!

 8. 8

  Re: Lise 14 september, 2011 at 13:30

  Sök på nätet på ”bhb ghb ketosis”

 9. 9

  Anders S, tack för tipset. Det har ett namn ketosispsykos 🙂 och nu har vi fått ett namn på vår diet- Orgasmisk diet 🙂

  Skämt åsido, så står det också att det skyddar hjärncellerna. Det är inte endorfiner som utsöndras utan BHB ett ämne som tydligen liknar partydrogen GHB.

  Det var ju skönt att få förklaringen på varför man blev så fjollig, som en förälskad, när man började med LCHF. Men jag tror det lugnar ner sig snart, efter 4 år 🙂

 10. 10
  farmor Kaisi säger

  Till AnnBritt som skrev 11.03. Jag blir så glad för dig o för din sons skull att ni har hittat denna underbart GODA kosthållning. Lycka till er båda! Det är tack vare dr Annika som jag oxå har hittat ny lust till livet efter diverse sorger i mitt liv.

 11. 11

  GHB – Great Highland Bagpipe, a variety of bagpipe. 😉

  Ja, någon blir euforiske, andra som är mer ”high strung”/hypre blir roligare – skönt det också. Tydligen at lchf ger positiva psykiska effekter också – och jag tror dom holder sig 🙂 Se det ni…. börja äta lchf – kan vara et smart sätt at klara sluta röka, äta godis, bli snäll, få empati, få lugn, bli förälskad, bli partydrotning/kung, – ja you name it. :mrgreen: Nei, jag tramsar inte!

  Tips: Slå opp GHB-wikipedia (ref. Anders S). Min översätning är ju helt galen – GHB dansar rundt – nettop hatt lchf-middag 🙂

 12. 12

  Men det ble lite trams-förlåt. Rettelse:

  ” – kan vara et smart sätt at klara sluta röka, äta godis. Och et sätt at bli snäll, få empati, få lugn, bli förälskad, bli partydrotning/kung, – ja you name it.

  Mh.

 13. 13

  Det där med att det blir lättare att sluta röka tex. efter att man börjat med LCHF-mat, kan jag intyga att funkar bra. Efter 30 år i rökträsket, verkar det som jag har hittat min metod att sluta med vansinnet. Tack Maten.

 14. 14

  AnnBritt stort grattis till det du har uppnått.
  Det är så glädjande att läsa lycka till!
  MVH Släggan

 15. 15

  Re: Georg W 14 september, 2011 at 20:53
  En aspekt som inte Annika tagit upp i bloggen men det finns en bok av Marrena Lindberg som lär handla om det: ”a diet low in carbohydrates; high doses of fish oils, vitamin C and dark chocolate; internal exercises and maintenance of serotonin and dopamine levels”

 16. 16

  Anders S. 22:35 – intressant – och så äter vi ju … och mår så bra – tra,la,la 🙂

  Och tack Bengt V. 22.05. – Anade at lchf (ref. ghb med) kunne hjälpa rökara å sluta. Nu har jag någon ”kort” att ge bort.

 17. 17
  monica, född 1942 säger

  Hur skulle bröd-pasta-mjöl-läsk-glass-chips-frukt-sockrade youghurtar hyllorna se ut i affärerna om alla åt LCHF . Inte kul för fabrikanter som vill pracka på oss allt detta.

 18. 18

  Kikade in för att se om det fanns nya inlägg av Annika.
  Läser era hälsningar och blir rörd och tackar av hela hjärtat.
  Vad härligt att man kan gå in här och få stöd och tips av alla som håller på att förändra livet.
  Jag återkommer! =)

 19. 19

  By the way.
  Läste i Kommunalarbetaren i veckan, där man kan skriva in och få råd och tips om kost och motion. 2 fick svar där var att äta lågkolhydratkost och mera fett, även om inte lchf ordet användes så är det ändå ett framsteg…tycker jag =)

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa