Vetenskapens värld om fettupproret – Kl 20-21 den 12 september

SVT Vetenskapens värld (ca 18.36 in i programmet): ”Det pågår ett fettuppror i Sverige. Många diabetiker har börjat äta fet mat som den etablerade sjukvården säger är livsfarlig. Men upprorsmakarna säger sig må bättre än någonsin. Vi granskar vetenskapen bakom kostråden.”

Sänds även i SVT2 16/9, SVT2 17/9 och SVT1 18/9.

Jag tyckte att programmet var riktigt bra. Just detta att de tryckte på att det inte finns vetenskapligt underlag för de diabeteskostråd som förmedlas av vården idag.
Och att Vessby erkände att mittströmsforskarna inte forskar på lågkolhydratkost därför att de inte har lust. De har inget intresse av att ta reda på sanningen.

Och Helena fick sista ordet!

Om Torbjörn Sassersson

Torbjörn Sassersson (1965-) från Stockholm, är en samhällsanalytiker, debattör, publicist och entreprenör inom IT och PR på webben. Han är redaktör på NewsVoice.se. Mer biografiska data om Torbjörn Sassersson finns på Vetapedia.

Comments

 1. 1

  VI ÄR PÅ GÅNG!!!
  TACK ANNIKA – DU STARTADE DETTA!!!

 2. 2

  Har läst på om LCHF tidigare och tror verkligen på den. Dock har jag haft lite svårt att hålla den då jag älskar pasta och bröd. MEN, mitt godissug försvinner och magen blir lugnare varje gång jag kör den.

  Hur som helst, såg vetenskapens värld ikväll och jag hoppas verkligen att du kommer få din upprättelse en dag! Skulle det bara göras en ordentlig studie tror jag att alla gamla kostråd skulle få på näsan.

  Keep up the good work!!

 3. 3
  Margareta Lundström säger

  Härligt Annika – vilken framgång för LCHF.
  Grattis till att du härdat ut – till slut vänder det…

 4. 4
  Farbror blå säger

  Sådärja!!! Nu måste det anslås pengar för en ordentlig genomlysning av effekter på både kort och långsikt vad gäller lågkolhydratkost., utan inblandning av vare sig läkemedelsföretag eller livsmedelsindustrin.

 5. 5

  Grattis Annika!
  Välförtjänt.

 6. 6

  Tycker det var ett bra program. ”Experterna” har ju hela tiden sagt att dom har forskning bakom sig, men nu ser man ju klart och tydligt att det inte är på det viset. Anekdoter vs Fantasier(SLV) 1-0 till LCHF 🙂

 7. 7

  I morgon kommer jag att få mina blodvärden efter 9 månader med god LCHF mat. Min läkare är riktigt intresserad av detta och är otroligt positiv till LCHF.

 8. 8

  Tycker det var ett bra inslag som visar hur bräckliga kostråden är till diabetiker idag. Börjar tack och lov få alltfler kollegor på min sida. Vissa intervjuer var minst sagt pinsamma. Är mycket positiv till en lågkolhydratkost för diabetiker och kommer fortsätta rekommendera detta. /Anna Dietist

 9. 9

  Svammel Svammel,,, av de läkare och som försökte förklara vad som dom tycker är rätt,,
  Vad jag förstår dom är ju ”intelligenta” eller ”köpta” av Industrin . Visst VET DOM VAD SOM ÄR BÄST FÖR DIABETIKER .. men att försöka bortförklara den kolhydratringa mat vi äter och svänga sig hit o dit …….. Varför är dom så köpta .????
  T o m Pågens bröd låg bakom forskningen,, .detta tyder på att vi måste bli mer observanta …. Vem som står bakom all information…

  Jag säger bara USCH

  Inger

  Annika,, du skall ha stort tack för att min man har blivit diabetesfri från 2 ,an vi lyssnade på ditt föredrag här i GBG för c,a 2,5 år sedan

  Du är guld värd som står upp för oss och mot dom ”köpta ”

 10. 10

  Bra program! Änteligen större genomslag och detta borde SoS ta till sig mer utav eftersom dom nu ansvarar för kostråd till alla sjuka!

  Sedan ett stort Grattis till dig, Annika. Du var en av dom som startade detta – en läkare på fältet som såg/upptäckte tokigheterna.

 11. 11

  Det fanns minst ett par personer som vi skulle kunna nominera till ”årets förvillare”
  i det här TV-programmet. Samma personer vågade inte arbeta i en kostundersökning om LCHF.
  Den ena hade inte tid och den andre var tydligt fördomsfull och föreföll alltför rädd för
  utfallet av undersökningen…

 12. 12

  Tack Annika! Det var du som startade det som idag resulterade i ett mkt bra TV inslag.
  Tiden talar definitivt för LCHF.
  DU har faktiskt räddat livet och givit livskvalite för otroligt många människor.

  Jag har svårt att se att det inom närmsta framtiden kommer att dyka upp liknande inslag
  för någonting VoF ligger till grund för……..

 13. 13

  Bra Annika! Det är du som är grunden till LCHF:s stora segrar, och som hjälper oss att hålla oss friska och att hålla vikten! Sträck på dig du har en massiv arme bakom dig, vi är rustade till tänderna med kunskap som du inspirerat oss hämta in och testa. Tusen tack för att du finns!

 14. 14
  Ethel Loberg säger

  Ja Du Annika,detta program om LCHF var allt en skön upplevelse att få se och höra, som balsam för själen efter alla vinklade och förvridna uttalanden vi genomlidit de sista åren. För det är faktiskt så att man har mått dåligt av all inkompetent journalistsmörja om LCHF som har fått härja runt utan ordentligt mothugg som suttit som ett smäck. Men nu, nu känns det riktigt bra i magen.

 15. 15

  Hej Annika!

  Tack för all din information och att du klarar av etablisimanget.

  Såg VV ikväll men saknade någon som kunde slå hål på fettskräcken och kolsterolmyten.
  Och förklara ingående effekterna på fettförbränningen.

  Och förklara effekterna på andra sjukdomar med LCHF.

  Det skulle ju komma en uppföljare

  Snälla Annika och Kostdoktorn!

  Och sjävklart Uffe Ravnskov.

  Ringa Victoria på VV och boka in er

  Vi måste ha MOT ELD!!!

  Carl

 16. 16

  Bra at det toks fram at forskningen inte är fri, men bunden upp til läkemedel- och livsmedelbransjen.

  Tack för DIN uavhengighet och ditt mot. Helge var det visst som samanliknade dig med en norska – Berit Ås. Jo i verden finns det någon som er, som vågar stå upp mot establissementet….

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  Anna, Underbart att du som dietist vågar stå upp för lågkolhydratkosten!
  Hoppas att Socialstyrelsen också vågar det när de ska ge direktiv för diabeteskostråd nu i höst.

 18. 18

  Mycket intressant och bra att LCHF äntligen får vara med i ett så seriöst program. Höga betyg till Monique Le Roux Forslund, stort grattis till henne och deltagarna i matlagningsgruppen.
  Helena Hesselmarks blodsockerkurvor och kolesterolvärden var verkligen övertygande också.

  Men tyvärr är det så mycket prestige inblandat, så de som förespråkar Tallriksmodellen vill inte gärna se att deras kostmodell kanske har brister.
  Det var inte så trovärdigt när forskaren inom näringsfysiologi och en av dem som ligger bakom dagens kostråd, Bengt Vessby, inte såg nån mening med att forska på en kost han inte trodde på. Vore alla forskare så rigida, så skulle inte många nya upptäckter göras…

  Christian Berne var däremot väldigt ödmjuk och lyhörd, bra att han sitter med i kostutredningsgruppen.

 19. 19
  Pre-diabetiker säger

  Stort TACK till dig Annika och ett JÄTTETACK till Helena Hesselmark och massor med tack till alla andra LCHF-förespråkare. JÄTTETACK också till Moniqe.

  Hellenius och Vessby drog verkligen kvällens nitlott.

 20. 20

  Varför skulle man inte kunna forska bara för att få veta sanningen? Hur får en vetenskapsman sin vetenskapliga övertygelse? Genom att bekanta sig med forskning som inte gjorts?

 21. 21
  Lars Bern säger

  Grattis Annika till genombrottet i media för LCHF!
  Attityden som professorena Bengt Vessby och Maj-Lis Hellenius visade är en ren skandal. Dessa forskare har med sina kostråd sannolikt bidragit till att hundratusentals svenskar blivit sjuka av diabetes och fetma. Trots uppseendeväckande positiva hälsoresultat vägrar de ta i frågan om LCHF. Dem avlönar svenska folket med sina skattepengar. De enda som tjänar på deras råd är läkemedels- och livsmedelsindustrierena.

 22. 22

  Vad gäller diabetes finns det bara en sak att säga: Amen. Jag köper det rakt av. Men jag skulle ändå vilja se fler långsiktiga studier som berättar hur resten av kroppen påverkas av kosten. Det är ju inte bara sockret som ska vara hållas i schack.
  Programmet ser jag som en stor seger för er med diabets. Helt otroligt vilka imponerande resultat.

 23. 23

  Annika, det är vid sådana här positiva reportage som du SKA ta åt dig och inte när populistiska och vilsna krönikörer ger sig på dig eller LCHF-rörelsen.
  I dag blev en stor dag som få av oss hade vågat hoppas på för bara några månader sedan och du vet själv att du är en mycket viktig drivande kraft och förutsättning för att LCHF-kosten nu tas på fullt allvar.
  ”Low carb queen of sweden” kallas du visst för i staterna 🙂

 24. 24
  40-talist säger

  Maj-Lis Hellenius skulle gärna driva ett kostprojekt, sa hon, men hon hade andra projekt som hon redan var inblandad i. Detta är ett projekt i den Vietnamesiska sjukvården – Vietnam-projektet FYSS – fysisk aktivitet!
  https://www.fyss.se/om-fyss-2/vietnam/

 25. 25
  40-talist säger
 26. 26
  40-talist säger

  Livsstilsmottagningen finansieras av landstinget och ”Läkemedelsbolaget Pfizer”.

  …”I en grön barack utanför sjukhusets thoraxklinik i Solna tar hon och kollegorna emot sina patienter. Med finansiering från landstinget och läkemedelsföretaget Pfizer startade livsstilsmottagningen pilotprojekt för drygt ett år sedan. Hit kommer patienter som remitterats från både vårdcentraler och specialistmottagningar. Kravet är att de ska ha minst tre diagnosticerade varningssignaler, som bukfetma, högt blodtryck eller förhöjda blodfetter.”…

  https://www.fokus.se/2009/05/den-nya-halsokosten/

 27. 27
  Vox Humanae säger

  Jag blir så innerligt trött på alla som tjatar om att vi inte vet de långsiktiga följderna av LCHF. Om en ilsken hund biter mig i benet och en mygga biter mig i armen, då låter jag inte hunden fortsätta bita därför myggbettet kan bli farligt om 30 år……
  Jag är diabetiker. Högt blodsocker är farligt för mig NU. Om 30 år så kan jag vara blind, ha båda benen amputerade och sitta i en dialysmaskin. Eller så kan jag om 30 år få en hjärtinfarkt och dö relativt snabbt och smärtfritt. Om jag måste välja mellan en lång och god väg mot en snabb död och en lång och plågsam väg mot en långsam och plågsam död, ja då väljer jag hellre den trevliga varianten. Att min läkare inte får så stor utdelning på sina aktier i läkemedelsbolag, ja det ger jag blanka fan i.

 28. 28

  Otroligt bra jobbat Annika, grattis, utan dig hade det inte varit möjligt och tack ALLA andra som också arbetat i motvind, från Andreas Eenfeldt till alla tiotusentals kommentatorer, bloggare och vanliga medmänniskor! Nu kommer ännu fler att börja äta sig till bättre hälsa, härligt!

 29. 29
  Dittanochdattan säger

  Jag tror att Annika är i tiden. Efter så många år av tycka och tänka och sedan råda, med inte så mycket bas att stå på, som blev bara fel i kost-råden man har i Sverige.
  Efter 50 år av fel kost-råd, har vi äntligen några tappra läkare som Annika inser hur fel man har haft och är villiga att utsätta sig för så mycket för folkets hälsa.

  Tack Annika för din styrka och envishet. Efter att ha simmat så många år mot strömmen kanske äntligen är tiden för att simma medströms. Du har sååå många anhängare nu, keep it up.

  LCHF har ändrat mitt liv och många andras, tack.

  De som har ändrat världen har aldrig dansat på rosor 🙂

  Det jag bara undrar: De läkare och dietister som ser idag sina patienter bli amputerade, få hjärtattacker, bli blinda, har de ingen moral? Hur kan de fortsätta att rekommendera en kost och mediciner som egentligen är orsaken till dessa?

 30. 30

  Jag har alltid trott att professorer är intelligenta. Jag börjar bli mer och mer övertygad om att de är som vanligt folk. En del begåvade, en del med normal intelligens och en del rena dumhuvudena. Två professorer av den senare kategorin fick vi se i programmet i går. Eller också spelar de dumma för att kunna försörja sig på ett bra sätt. Inslaget om forskningen om Pågens bröd skämdes jag för. Det är bättre att de så kallade forskarna går ut och spelar golf.

 31. 31

  It’s all because of you! Tack Annika, du har lyft fram oss…
  Kraaaam Monique

  Tack Birgitta Höglunds Mat för så positiva ord – det värmer strot!

 32. 32
  Annika Dahlqvist säger

  Monique, Och du är en härlig inspirerande förespråkare för LCHF!
  Kram från Annika

 33. 33

  Maj-Lis Hellenius basunerade ju ut förra året om en studie som visade hur farligt det är med LCHF. Varför tog hon inte fram den nu? Som man sår får man skörda…

 34. 34
  Annika Dahlqvist säger

  Stefan, Den studie som Mai-Lis basunerade om förra året var en av alla deras (nutritionisternas) observationsstudier, där man med statistisk akrobatik kan få fram exakt de resultat man önskar.
  Det är bara genom jämförande behandlingsstudier som man kan få bevis för en behandling. Några sådana finns inte som visar fördel med lågfett-högkolhydratkost.

 35. 35

  Om någon orolig läser detta så kan jag tala om att efter 2 år på LCHF så hade jag lägst kolesterol av alla i min kommun som fyllde 40 det året. Jag är inte ensam om att ha lågt på LCHF, men det vanligaste är nog sänkningen av triglycerider, höjning av det goda HDL och även en höjning av LDL, men med en förbättrad kvot mellan små täta LDL och de större mer ofarliga LDL-partiklarna.

  Läsning om vad som påverkar dina blodfetter och info om den här nyare APO-kvoten:
  https://www.kostdoktorn.se/kolesterol

 36. 36

  Praktexemplet på hur forskning ska gå till i Vessbys och Hellenius värld är väl grundlagd av deras gode forskarförebild Ancel Keys.
  Är man genuint intresserad av att hitta metoder hur man kan få folk att må bättre och minska risker för att få framtida men så borde ju Hellenius m.fl fundera över varför de s.k ”enstaka exemplen” får rejäla förbättringar på LCHF-kost och av nyfikenhet fundera över ”Vad i deras kropp fungerar så bra och varför samt hur hittar vi detta så vi kan använda det på andra” men icke sa Nicke, hon la bara upp en trotsig tonårskommentar/min inför Svenska folket.

 37. 37

  Bra att goda/rätta kostråd för diabetes nu håller på att få genomslag i vår sjukvård vilket kommer att återskapa en bättre hälsa för väldigt många. Med tiden kommer då en mycket stark evidens att skapas.

  Den här kunskapen att en bra kost trollar bort de flesta senkomplikationer för diabetiker kommer förmodligen även att göra att man kanske även ser att det finns kostlösningar för en mängd metabola sjukdomar(så kallat kroniska) istället för dom symtom/läkemedelsbehandlingar som nu genomförs inom vår sjukvård.
  De diabetiker som nu börjar med denna kost kommer ju även att bli av med många av de andra sjukdomsproblem dom har. Sjukdomsexempel som Annika redovisade på gamla bloggen. Sjukdomsfall som Dr Hexeberg redovisat i sin LCHF-bok osv.
  Ringarna på vattnet blir tydligare till fördel för att kosten ofta är bättre än läkemedel!

 38. 38
  kostintresserad säger

  Bra att Hellenius/Vessby avslöjas!

  Hellenius måste ha glömt vad hon själv sa under teveintervjun vid lanceringen av livsstilsboken ”Smarta val”. Då menade hon att själva poängen med boken var att patienterna själva hade påverkat innehållet genom att skriva små lappar och berätta vad som fungerar i vardagslivet. Att hon då inte intresserar sig mer för hur det kommer sig att lågkolhydratkost fungerar för diabetiker är inte endast märkligt utan skrämmande. Vessby är inte stort bättre.
  Vems ärenden går dessa ”forskare”?

 39. 39

  Varför utnämner inte VoF Hellenius, Vessby m fl när de så uppenbarligen förvillar? Feghet?

 40. 40

  Dahlqvist kl. 8.41:

  ”…där man med statistisk akrobatik kan få fram exakt de resultat man önskar.”

  Bra uttryckt.

  Och tänk på att det är efter sådana analyser som friska människor ordineras statiner mot ”högt” blodfett. Är det etiskt försvarbart att över huvud taget dela ut medicin på statistiskt underbyggda indikationer utan diagnostiska iakttagelser hos den berörda personen?

  Jag har ställt frågan till ett par tyska läkare. Ingen svarade, men båda glodde på mig som en antydan att jag vore skev i huvudet.

  ÄR DENNA FRÅGA SVÅR ATT FÖRSTÅ?
  OM DEN INTE ÄR DET, FINNS NÅGON SOM KAN SÄGA NÅGOT FÖRNUFTIGT OM DEN?

 41. 41

  Vilken hjälte du är Annika! Vi är många som har mycket att tacka dig för.
  Allt det här är lite som Kejsarens nya kläder. Nu vågar någon säga att kejsaren är naken.
  Jag undrar när vi som LCHF:ar ska bli synliga i det nationella diabetesregistret. Som det är nu kan man bara uppge att man kostbehandlar sin typ2-diabetes – och det blir ju helt missvisande när det inte framgår vilken kost det är som ger så fina resultat. Jag skrev till Socialstyresen om detta för tre år sedan men inget har hänt.

 42. 42
  Kerstin Margareta säger

  Jag tycker att programmet var mycket upplysande och bra.

  Bra också att Annika Dahlqvist och Andreas Eenfeldt inte var med i programmet. Jag gillar både Annika och Andreas mycket, men det är två namn som väldigt ofta annars kommer till tals i sådana här sammanhang.

  Nu fick andra personer uttala och berätta vad de kommit fram till, tror på och anser vara rätt.

  Hellenius och Vessby exempelvis fick tala fritt ur hjärtat och berätta vad de anser vara deras uppfattning av vetenskapen och den beprövade erfarenheten. Och genom dessa uttalanden kan lågkolhydratssidan genast ha fått större anseende hos de stora massorna – helt gratis.

  Stefans inlägg här ídag 10:37 antyder att både Hellenius och Vessby kunde passa för förvillarpriet. Inte helt tokigt tänkt!

  Ett förvillarpris tlll dessa två, vore kanske ändå ett för lindrigt ”straff”. Tänk så många personer de har vilselett under åren i bästa välmening. Så mycket ohälsa, personligt lidande och rent av dödsfall i förtid, de indirekt orsakat med sina uttalanden.

  Och tänk vad stora kostnader de orsakat samhället, bara genom att uttala sig i media som samhällets ”förstå-sig-påare”.

 43. 43

  Jorden blev lite mindre platt med detta program…;) 🙂

 44. 44

  Piltson 11:36, Bra fråga som är lätt att förstå! Svaret är att det inte är försvarbart att slentrianmässigt ordinera mediciner vid symtom typ förhöjda blodfetter, förhöjt blodtryck etc. utan närmare analys av patienten, vare sig medicinskt, etiskt eller moraliskt. Primärvården fungerar dock ofta enligt löpandebandprincipen, vilket olyckliga patienter ofta uttrycker.

 45. 45

  Stefan 10:37
  *Vof har slutat utdela forvillarpriser. Rektor Gud… så til det. Det var visst inte högskolen verdig längre.
  Gudmundson var det rektorn het. Ja. 😉

  *Gustaf Segerström 03:38:
  ”…….till alla tiotusentals kommentatorer, bloggare och vanliga medmänniskor! Nu kommer ännu fler att börja äta sig till bättre hälsa, härligtT” Tack ska du ha 🙂

  Och ni är många ressurstarka människor der ute, derfor frågar jag. Hur tackar vi dr. Annika Dahlquist som vågat stått i bresjen i storm (för det mesta), allá ” äpleslängkommentarer”. Kunne vi göra mer än bara (viktig nog, inte misförstå) tacka för hjälp her på bloggen?

  På tide med en markering? eller är det professorer som Hellenius och medier inkl.expressen og aftonblader som i slutändan även ska ta åt sig äran.

 46. 46
  Vox Humanae säger

  Piltson

  Som min läkare så målande beskriver det: ”jag skriver ut mediciner från de bolag jag har aktier i”.

  Dessutom: det viktigaste och tystaste argumentet; jag vet eftersom jag har lärt mig det, om jag har lärt mig det så är det sant, om det är sant så behöver det inte bevisas, det är ju redan sant.
  Ju tidigare i livet man lärt sig något desto sannare blir det, och ALLA vi mellan 20 och 70 i västvärlden har sedan barnsben fått lära oss att ”fett är farligt och särskilt mättat fett”. När man VET detta så struntar man i all forskning, bevis behövs inte, för jag VET ju att det är så.

 47. 47
  Helena Hesselmark säger

  Annika, ett av mina villkor att vara med, var att få sista ordet. Jag ville inte ha ngn fd. eminens som sågade allt som sagts av LCHF-sidan. Däremot ville jag gärna kapa av eminenserna ”jäms efter knäna”.
  Det mest ”talande” (SIC) i hela programmet var väl dock prof. Christian Bernes 14 sek. långa tystnad när han fick se mina blodfettvärden.
  Helena Hesselmark
  diabetiker typ 0

 48. 48

  Ett mycket bra program och ett stort framsteg för LCHF.
  Programmet finns nu på SVT Play / Vetenskapens Värld. Det tål att ses många gånger.
  https://svtplay.se/t/102814/vetenskapens_varld

 49. 49

  ”Programmet finns nu på SVT Play / Vetenskapens Värld.”

  Det gör det inte alls för dem som inte råkar sitta i Sverige. Man åberopar ”upphovsrättsliga skäl”.

  Någon av de intervjuade som hävdar upphovsrätt på vad han/hon sagt? Kanske Wessby?! Jag kan förstå att han inte vill se sitt ihåliga resonemang få onödig spridning.

  För övrigt ges dietister numera rätt att frångå reglerna. Om detta, klicka på ”Piltson”..

 50. 50
  Eva Persson säger

  Tack Annika !!! 😀 Jaa jag visste det, en dag får Du rätt 😀
  Alla glada friska människor som står runt Dig, är glädje som varar !!!

 51. 51

  Man kan också se det på SVT play (Det börjar 18:30 in på länken) :

  https://svtplay.se/v/2530713/vetenskapens_varld/vetenskapen_bakom_kostraden_nya_manfarder_planeras

 52. 52

  Och så här ser mitt kolesterol ut efter 9 månader med god LCHF mat och hård träning https://levstarkt.areaventyr.se/?p=1044

 53. 53
  Gustaf Bergmark säger

  Idag var smöret slut i matvaruaffären igen!
  En tyst revolution växer fram i svenska folket. Det våras för sveriges mjölkbönder. Men det är bedrövligt hur oetiskt industrin och de etablerade experterna lägger dimridåer över LCHF.

 54. 54
  Snapphane säger

  Idag var jag och tog mitt blodtryck och jag hade 135/85. Började med LCHF i slutet av juli.

 55. 55
  Annika Dahlqvist säger

  Snapphane, Det är perfekt!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa