Kolhydratladdning

Nu på onsdag tänkte jag göra en ny glukostoleranstest med föregående kolhydratladdning. Sen en vecka har jag ökat kolhydratintaget, i form av bröd, och från imorgon tänkte jag intensifiera kolhydraterna. Då måste jag också gå ner i fettintag för att inte få i mig alldeles för mycket energi totalt, med påföljande viktuppgång. Det känns oerhört obehagligt att äta så, men vad gör man inte för kunskapen?
Risken är att jag inte klarar att äta så mycket kolhydrater som behövs för att aktivera min insulinproduktion tillräckligt för att få ett normalt glukosbelastningstest.
Det är egentligen helt absurt att utsätta en kropp som inte är van vid högt kolhydratintag för en sådan sockerchock som ett glukosbelastningstest innebär. Och till vilken nytta? Det känns jobbigt.

Comments

 1. 1

  Hej fina!

  Jag förstår att det känns jättekonstigt men ska bli jätteintressant att se resultaten och få tyst på dom där dumma tidningarna. Jag är så glad att du införde denna livsstil till oss svenskar och jag är så ledsen för all skit du har behövt ta bara för att du vill hjälpa till att få en hälsosammare planet…
  Nu när du äter kolhydrater så försök ändå hålla dig borta från dumma onödiga tillsatser och färgämnen som ofta följer med…

  Massor med kramar

  Ellinor
  http://www.ettlivibalans.blogspot.com

 2. 2

  Heja Annika! 😀

  Men hur mycket kolhydrater äter du? Äter du mindre än 150 g nu och tänkter öka till 150 g (eller mer) i morgon? De säger ju 150 g i 4 dagar. Bara orolig att det inte ska räcka med mindre än 2 dagar. Då gör du det ju i onödan liksom. Eller äter du redan nu 150 g och tänker äta ännu mera de sista dagarna? Nyfiken på upplägget!

 3. 3

  Du skal vite at vi tenker på deg, Annika 🙂 Blir interessant å høre hvilke resultat du får ut av forsøket!

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  Hemul, Jag kan inte tänka mig annat än att äta några brödskivor över dagen, någon potatis till middagen, och kanske gröt på morgonen. Någon pasta tänker jag inte köpa hem. Så några 150 g kommer jag nog inte upp till. Men kanske 100?

 5. 5
  Pellefant säger

  Annika riktigt bra, allt för god vetenskap!

 6. 6
  BeritNathalie säger

  Tänker på dig.

  Du är bäst och tack för ditt test tidigare med rotselleri, morötter o palsternacka.

  //Berit Nathalie

 7. 7

  Men Annika, du håller ju på en 10 dagar om jag förstår rätt. Du säger inte hur mycket du äter och tänker äta de sista dagarna, men kanske får du t.o.m. i dig mer än de 600 g du hade fått på 4 dagar med 150 g/dag.

  Men kan väl gissa att du kan ligga lägre. Har för mig att du inte är så stor? De där 150 grammen är väl framexperimenterat för att vara ”fail-safe”, alltså även funka för stora karlar.

  Hoppas att det går bra hur som! Det är rätt spännande. 🙂

 8. 8

  Fy bubblan!
  Men jag tror jag förstår varför du gör det. Jag hoppas verkligen din uppoffring täpper till truten på LCHF-motståndarna en gång för alla!

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  En nackdel är att jag har blivit förkyld för första gången på flera år. Det kanske inte är så lämpligt att göra testet om man inte är riktigt frisk?

 10. 10
  Helena Hesselmark säger

  Nej, låt bli det . Det är säkert helt olämpligt.
  Helena

 11. 11

  Ganska typiskt med förkylningen.

  När jag dragit på kolhydratintaget har det ibland blivit just en förkylning som resultat

 12. 12
  Ethel Loberg säger

  Övertyga en LCHF-motståndare!?? Är Ni onyktra eller?????

 13. 13

  Ethel Loberg
  Hur står det till själv med nykterheten?????

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  Det finns LCHF-motståndare, och så finns det personer som har ett uppriktigt intresse av sanningen.

 15. 15
  Ethel Loberg säger

  Ja det är bra, jag träffar gärna de uppriktiga. Jo Maggan jag gillar Wisky men har inget i skåpen i kväll, citronvatten är gott nog.

  Gonatt på Er.

 16. 16

  Akta dig för journalister nu bara.. 😉

 17. 17

  Sanningen kommer att vinna som den alltid gör till slut.
  Sedan kan ”Rössnerianerna” stå där med skägget i brevlådan….

 18. 18

  av vilken anledning skulle det vara bra att trycka i sig mängder med socker, vi vet ju redan att vi blir sjuka av det! Denna metod sockerbelastning är ju bara ett ytterst trubbigt verktyg för att se något som vi vet är skadligt! Jag skulle aldrig utsätta min kropp för det!

 19. 19

  Annika, återgå till LCHF och återfå hälsan. vi vet att socker är skit, varför ska du ha skriftligt på att du får högt socker av massor av socker???

 20. 20

  Bosse
  ja och av vilken anledning ska vi trycka i oss bröd, potatis, ris och pasta?
  Har inte mycket högre näringsvärde än att bokstavligen tugga i sig Aftonbladet och Expressen till kvällsmat.

 21. 21

  Det bästa är nog att inte befatta sig med kvällstidningar överhuvudtaget.

 22. 22

  Annika,

  Du är fantastisk, vad du gör för att få fram sanningen. Att du skrev om den förra belastningen trots att den inte var bra, och man borde ha kunnat lista ut hur den skulle framställas i kvällstidningarna, och att du gör ett nytt försök.

  Tråkigt med förkylningen. Krya på dig! Jag hör till dem som tycker att resultatet skulle vara intressant, men jag tycker inte att du ska utsätta dig för plågor och sjukdom för vår skull.

  All respekt.

 23. 23

  Om jag skulle testa att öka kolhydraterna, skulle jag välja en mildare variant utan cerialier, dvs. inget bröd, pasta, gröt eller annat från spannmål. Skulle ta lite potatis till sillen, lite bär och frukt från trädgården. Det bara komplicerar en utvärdering om man ändrar flera faktorer samtidigt.

  Tom Naughton skrev nyligen om kardiologen William Davis nya bok Wheat Belly:
  https://www.fathead-movie.com/index.php/2011/08/

  William Davis blog:
  https://www.trackyourplaque.com/blog/

  Boken: https://www.amazon.com/Wheat-Belly-Lose-Weight-Health/dp/1609611543/ref=as_li_wdgt_js_ex?&camp=212361&linkCode=wey&tag=fatheadmoviec-20&creative=380597

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  Anders S, Orsaken att jag äter stärkelse och inte socker är att jag är osäker på om fruktos påverkar glukoskänsligheten? Fruktosen blir ju mera fett än glukos.

 25. 25

  Du har rätt! Ju fler faktorer man kan eliminera och bara ändra en i taget desto bättre. Fast spannmål verkar ställa till det för väldigt många.

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  Anders S, Vilka stärkelseprodukter ska jag satsa på i stället för spannmål? ’
  Det känns svårt att bara äta potatis och ris.
  Det handlar ju ändå bara om några dagars stärkelseladdning. Jag tror att spannmålens skadlighet kommer mera på lång sikt?

 27. 27

  Jag är rädd att du hamnar i skottlinjen hur du än gör. Vill kvällstidningarna klämma åt dig, så gör de det oavsett resultat på testet.

  De kan göra en grej av att du äter mer kolhydrater, eller av att du kanske ändå får ett högt värde på testet. Eller ännu värre – om du får ett lågt! Tänk bara:
  ”Fettdoktorn ökade kolhydraterna – blev frisk från diabetes!”

  De är ju inte intresserade av att förklara mekanismerna bakom. Fast vi andra kan ju dra nytta av experimentet. Ungefär som Kostdoktorns smått vansinniga konferens-godis-lunch med efterföljande blodsockerkoll. Men jag vet inte om jag tycker det är värt det! 🙂

 28. 28
  Annika Dahlqvist säger

  Adur, Hur jag än gör blir jag kvällstidnings- och dietistmobbningsoffer. Om jag låter bli glukostestet så blir det att jag är feg.
  Så det enda jag kan göra är att genomföra testet och tolka resultatet hur det än blir.

 29. 29

  Lyssnade precis på Jimmy Moores inspirerande intervju av William Davis i Thelivinlowcarbshow 495: Marla ‘Fly Lady’ Cilley Goes Low-Carb And Dr. William Davis Releases ‘Wheat Belly’ från den 5 september 5 2011. Börjar ca 40 minuter in i programmet.

  https://www.thelivinlowcarbshow.com/shownotes/

  William Davis menar att vete ger mycket snabb påverkan. Härligt att höra hans redogörelse för alla de hälsoeffekter som uppnås med lågkolhydratkost. Notera hans inställning till fullkorn! Inget fel på kämparglöden!

 30. 30

  Fast vad är det som är så intressant med testet egentligen? Kolhydrater= högre socker. Mindre kolhydrater=lägre socker.
  Det som är intressant däremot är att ni håller ert socker i schack med LCHF då LCHF från början var framtagen speciellt för de med diabetes och de som ligger i gränslandet.
  Om Dahlqvist nu är insulinkänslig (rätt ord?) då är det väl självklart att hennes socker kommer att ligga högre än önskvärt om hon ökar sitt kolhydratintag.

 31. 31

  Nej, Äpplet, antaganet är att ”hennes socker” kommer att vara lägre vid ett glukostoleranstest efter att ha ”tränat” ett par dagar med kolhydrater…

 32. 32

  Ok, jag visste inte att man kunde ”träna” kroppen att tåla kolhydrater bättre.

 33. 33

  Äpplet, det är det vi får se…

  Det finns mycket som talar för det i alla fall, alternativet skulle ju vara att LCHF ger irreversibel skada på kroppens förmåga att hantera kolhydrater – upp med handen alla som tror på det…

 34. 34

  Jag har aldrig tagit mitt socker direkt efter maten, så idag pep jag förbi Apoteket direkt efter lunchen, men de tar inget blodsocker, däremot tar de blodtrycket, så jag gjorde det istället. 111/74. Inte illa pinkat av en gammal människa som äter några hundra gram kolhydrater om dagen.
  Hur var det nu? LCHF sänker blodtrycket? 😉

 35. 35

  Ja äpplet LCHF SÄNKER blodtrycket. Mitt var innan 145/98, Nu 120/80
  Frugans 105/65 (typ 1 diabetiker på LCHF)

 36. 36

  Och då äter/åt förstås inte Bosse blodtryckssänkande mediciner? Det kan inte vara så att du har gått ner i vikt också? Som vi alla vet går blodtrycket ner när man går ner i vikt, så det kan likaväl vara viktminskningen som gjort att ert blodtryck gått ner, inte själva kosten.

 37. 37

  Eftersom kosten sänkte vikten så gick ju också blodtrycket ner, alltså kostens förtjänst, enkel matematik.

 38. 38

  Paleoliten Skrev:

  Nej, Äpplet, antaganet är att ”hennes socker” kommer att vara lägre vid ett glukostoleranstest efter att ha ”tränat” ett par dagar med kolhydrater…

  Men vad bevisar det???

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa