Närodlat trend på tallriken

Artikel på DN.se. 40 % av svenskarna köper närproducerat ibland. En glädjande utveckling!

Comments

 1. 1
  Konsument i Sverige säger

  Intressant samband mellan priset på oljan och närproducerat!

 2. 2
  Konsument i Sverige säger

  Hörde i morse på Nyheterna att grisbönderna i Sverige skulle få subventioner så att det blev bättre ekonomi i uppfödningen. Det låter lovande och vi säger tack till jordbruksminister Eskil Erlandssson. Vi tror att Centerpartiet kan ligga bra till i nästa val om vi får köpa svenskuppfött fläsk istf som vanligt, från typ Danmark.

 3. 3

  Likaledes i morse meddelades det på nyheterna att Livsmedelverkets tankar om att rekommendera närproducerat kött stötte på motstånd på EU-nivå. Detta p. g. a. att det skulle utgöra ett handelshinder. Har man hört på make!

  Lobbyn är stark. Livsmedelsindustrin slåss med näbbar och klor. Är det verkligen nödvändigt? Man har ju hela marknaden i sitt grepp. Det är oförklarligt att det skulle vara för närgånget (handelshinder på internationell nivå) med närproducerat??

  När nu en gång livsmedelsverket visar lite vakenhet så får de motstånd ovanifrån. Resultat: De skrotar dessa rekommendationer. Förslaget var bra men reaktionerna från livsmedelsverket var mesig. Kunde man inte visat lite ruter och köra ett nationellt race?

  Septemberhälsningar
  Rolf Aronsson

 4. 4
  Konsument i Sverige säger

  Mer om grisar: 1000 grisar bättre än vindkraft

  Med hjälp av gödsel från sina 1 000 grisar är lantbrukaren Gösta Paulsson självförsörjande på el och kan till och med sälja ett överskott till Eon.

  https://www.e24.se/entreprenor/1000-grisar-battre-an-vindkraft_3039844.e24

 5. 5

  I EU:s begreppsvärld handlar ”handelshinder” om transport över riksgräns, inte handel inom ett land. Det var t.ex. bakgrunden till Livsmedelsverkets fiasko i försöket att spärra import av ost på opastöriserad mjölk. Hur handelshinder kan åberopas mot handel inom ett enskilt land är svårt att förstå och faller inte inom EU:s kompetensområde. Kan ”närproduktion” innebära internationell handel?

 6. 6

  Konsument i Sverige: Ja, för bönder är biogas lösningen för att täcka energibehovet. Det är dock inget fel på vindkraft heller egentligen. Istället för stora horisontella vindkraftverk som tar mycket plats och låter mycket, så borde alla ha ett eller flera små vertikala vindkraftverk på sin egen tomt. Det går utmärkt att bygga ett vertikalt vindkraft gratis av t.ex. skrot.

 7. 7
  monica, född 1942 säger

  Hur nära är ”närodlat” i vårt vidsträckta land. I Värmland finns inga slakterier. Inga mejerier heller, förutom i Gillberga som tillverkar turkisk youghurt. Varje mjölkdroppe gör en resa på 30-40 mil tur och retur.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa