Fetare vanor ger smörbrist

Artikel i dagenshandel.se. Marknaden ställer om sig till fetare mejeriprodukter.

Comments

 1. 1

  Det där är naturligtvis uppmuntrande. Detta erbjöd vi en nyhetsbyrå flr 5-6 månader sedan, men det ansågs inte intressant:

  Jo, vi äter mera smör än på länge. Förbrukningen ökar år från år, och det tycks till och med vara en accelererande trend. Om den håller i sig kommer siffran för 2010 att landa på två kilo per person. För fyra år sedan var det bara 1,3 kilo per person.

  Siffrorna visas upp av branschorganisationen Svensk Mjölk. En lovande utveckling för mejerinäringen?
  Nej, lustigt nog är man tvehågsen om detta. Det finns andra hänsyn som man också måste snegla mot.

  För fem år sedan sände Svenskt Smör ut en broschyr om fett i maten. ”Vi behöver fett” var rubriken på sidan två. Och sedan kom en intressant mening: ”Mer grönsaker, rotfrukter, frukt, bröd och annan kolhydratrik mat och mindre fett gör det lättare att hålla vikten.”

  Ett överraskande påpekande från en organisation som skall arbeta för mejeriernas intressen. Så jag tog kontakt för att höra hur de egentligen ser på läget och fick besked att broschyren inte längre var aktuell. Den hade ersatts av en ny utgåva. ”Vi försöker hålla oss à jour med aktuell forskning”, påpekade man.

  Den nya utgåvan visade sig vara snarlik den tidigare. Samma titel, samma bilder, samma rubriker, samma grafiska utstyrsel. Det framgår att utgivaren numera heter Smörfrämjandet, en underavdelning av Svensk Mjölk. I övrigt får man se noga efter för att hitta skillnaderna, men när man gör det finner man att den överraskande meningen inte längre finns med. Istället får vi veta att ”många tror att det bara är genom att äta för mycket fett som man blir tjock.”

  Jo, det känner vi till från antifettpropagandan, anförd av Livsmedelsverket. Och det var dit jag blev hänvisad om jag ville veta mer. Smörfrämjandet håller sig à jour med aktuell forskning genom att ansluta sig till Livsmedelsverkets idéer.

  Och de är ju väl bekanta fastän ingen, vare sig hos Livsmedelsverket eller på annat håll, har kunnat påvisa hur fett i maten kan bygga upp fett på kroppen utan det insulin som öppnar kroppens fettceller. Och insulin frisätts inte av fett. Det frisätts av kolhydrater som, påpekade Smörfrämjandet i en alldeles ny mening ”…kan också omvandlas till fett, om man äter för mycket.”

  Också? Men fett i maten är ju oskyldigt till övervikt. Det kan förbrännas utan att stanna kvar, om vi inte äter för mycket kolhydrater dessutom.

  Nej, kroppsfettet kommer nog enbart från kolhydraterna. Det vet man i Afrika, där Henry Stanley vid sitt letande efter Livingstone mötte byprincessor som på fädernas anvisning hade blivit så feta av hirsgröt att de klafsade runt som sälar i sina gödningsrum. Och det vet man i allt bredare kretsar även i Sverige, vilket drivit smörstatistiken mot allt högre höjder.

  Även hos Smörfrämjandet vet man detta, för annars skulle inte meningen om rotfrukter och dyligt ha tagits bort. Snart skall man uppfatta det även hos Livsmedelsverket, vars nutritionsavdelning just har fått en ny chef. Då kommer mejerierna att slippa sin ängsliga balansgång mellan myndigheten och konsumenterna.

  Men än så länge är man tvehågsen. ”Stek i smör utan att maten blir fetare” är en rubrik i båda versionerna. Under den får man veta att opanerade biffar inte suger upp fett i stekpannan. För att slippa få i sig smör i onödan bör man avstå från panering och i värsta fall spä ut smöret med rapsolja, för ”smör i lagom mängd kan ingå i en sund kosthållning”.

  Det är det mättade fettspöket som man inte har kunnat skaka av sig. Smör innehåller 53 procent mättat fet, bekänner Smörfrämjandet och har haft uppenbara problem med uppgiften att främja något som enligt gängse mening är så farligt för hälsan.

  Men nu kommer något uppmuntrande. På sin hemsida omtalar dess moderorganisation att WHO har utfört bred forskning som inte kunnat påvisa något samband mellan mättat fett och hjärtkärlsjukdom:
  ”Den nya sammanställningen av forskningen … hittar alltså inga sådana samband. Denna sammanställning är mycket inressant, eftersom den kan bidra till att omvärdera synen på mjölkfett.”

 2. 2

  ”Kroppsfettet kommer nog enbart från kolhydraterna.” Du är alltså inte säker? Kan du länka till rapporten som säger att det inte finns något samband mellan mättat fett och hjärt- kärlsjukdomar? Tack, på förhand.

 3. 3
  ragnhild säger

  Och jag undrar. Hur länge får troll av det her slaget som äpplet holda på. Enbart trams, tagit ut på solofärd eller ………… Please dr. Annika….

 4. 4

  Äpplet,
  Kan inte du länka till de studier du måste ha tillgång till som visar på motsattsen?

 5. 5
  ragnhild säger

  Varför inte uppmoda Arla um å öka mängden full-fett produkter, och dempa ner lightproduksjonen. Dagen är lang nog som den är för som som arbetar 😉

 6. 6

  Äpplet
  ”…länka till rapporten som säger att det inte finns något samband mellan mättat fett och hjärt- kärlsjukdomar?”

  Ha, detta försök att vända bevisbördan bör ingen gå på. Även här gäller det i västerländsk tradition vedertagna oskuldsförmodandet, och negativ bevisning är kunskapsteoretiskt .äventyrligt.

  Nej det handlar om att ingen hittils har kunnat framvisa samband mellan hjärtkärlproblem och mättat fett. Livsmedelsverket försökte som bekant för något år sedan, varpå deras sjuttiotvå hänvisningar befanns handla om andra saker.

 7. 7

  Gå in på ”Dietary Guidelines for americans 2010”. Råden som ges där är baserad på 12 års forskning. Mellan år 2000-2009 kom hela 200 000 vetenskapliga publikationer/rapporter om mat och hälsa och några belägg för att vi ska öka intaget av mättade fetter igen fann man inte. Som sagt, läs vad man rekommenderar 300 miljoner människor att äta.
  Och, nej, det är ingen konspiration där man försöker lura en hel kontinent.

 8. 8
  Maggan A säger

  Äpplet

  varför ska vi ta till oss ”Dietary Guidlines for Americans”? De råden kan nog (med facit i hand) stoppas upp nånstans ”where the sun dont shine”. Amerikanarna håller på att gå under av övervikt och ohälsa.
  jag kör LCHF sedan sedan januari och har blivit 13 kg lättare och 30 år yngre. och friskare. Det duger åt mig. Sannolikt är jag inte ensam. om detta mirakel….(?).

 9. 9
  ragnhild säger

  Don´t feed the troll 🙂

 10. 10

  Vi ser positiv økning av salg av Smør i Norge også. ”Ekte meierismør alene økte med over 12 % i 1. halvår 2011 sammenlignet med samme periode året før. Ulike dietter som lavkarbo (LCHF) og steinalderdietten, som har et positivt syn på naturlig fett, kan ha betydning”.

  Håper denne utviklingen fortsetter 🙂

 11. 11
  ragnhild säger

  Jan, det er vel derfor jeg alltid passer på å ha et par ekstra esker i kjøleskapet 🙂 ha, ha, det kan jo bli ”rasjonalisering” også her. Men har du sett så mye light og ekstra light som tar hylleplass i.f.t. den ene rekken (en sjelden gang 2) med eks. seter-rømme. Ja, jeg ser også fram til at det snur. Mvh. 🙂

 12. 12

  Ok, Maggan. Så med andra ord uttalar du dig om något du inte ens har för avsikt att läsa? Hur kan du då uttala dig eller övehuvudtaget diskutera ämnet? Att svara så vulgärt som du gör tyder bara på okunskap och ignorans.

  Om du hade trettio kilos övervikt gör väl inte det dig ett dugg bättre än amerikanarna. Trettio kilos övervikt klassas som sjuklig fetma, så kasta inte sten i glashus.

 13. 13
  ragnhild säger

  Ha, ha, ha – and don´t feed the troll. Some of them do not have any tail, so you might miss them. You see it got lost in an e-mail. And got so confused, they forgot to be excused. Mvh another (for the time being) troll 🙂

 14. 14
  Maggan A säger

  Äpplet
  jag bryr mig inte om teorin – ”okunskap” eller inte.. Jag kör praktiken – och den funkar skitbra!

 15. 15

  Jag förstår, Maggan. Att göra något baserat på kunskaper är m.a.o. ointressant. Det måste betyda att du inte har någon aning om på vilket sätt du har blivit friskare? Det enda du med säkerhet vet är att vågen visar mindre än förut.
  Har du motionerat under din bantningsperiod?

 16. 16

  Äpplet ovan:
  ”…läs vad man rekommenderar 300 miljoner människor att äta.”

  Sanning kan aldrig vara en funktion av publikstorlek!

  Äpplet har ett säreget sätt att tänka. Den som måste vidmakthålla en ståndpunkt med sådana data tycks mig avslöja att han/hon är medveten om sin svaga ställning, Som sagt, Äpplet, klicka på ”piltson” ovan och resonera igenom lite av den information du där möter.

 17. 17
  Maggan A säger

  Äpplet
  Vems kunskaper menar du att jag ska gå efter? okej Dr Dahlquist och Eenfeldt har ett ganska stort finger med i spelet.
  jag hart gått ner i vikt och blivit friskare genom att minimera kolhydraterna i min kost. Det är det enda jag har gjort. Min enda motion är densamma som alltid – dagliga entimmes promenader med hundarna. Inget nytt där.

 18. 18

  Lyssna på nyheterna så hör ni att det är bönderna som minskat till antalet (det mumlades om att få vill bli bönder nu för tiden) och att det är därför som det inte kommer in smör i samma takt som förut. Och vad larvigt att anklaga en person som ifrågasätter påståenden för troll. Se på andra ställen där man pratar på nätet att så gör man inte utan i stället kan man svara artigt på de frågor man får.
  Det är kanske lite sanning i detta som sägs om oss som kommenterar på denna bloggen att vi ser konspiratörer i var buske och att vi inte tål kritk?
  Det är dessutom kotym att den som för fram ett faktapåstående skall också vara den som letar fram källan till det. Inte vice versa.Jag kan inte se att Äpplet har påstått någonting alls som han/hon behöver ange källa/källorna till. Har ni?

 19. 19

  Om du läser, Oskar så har jag gjort det. Räcker inte 12 års forskning för dig? 200 000 vetenskapliga publikationer/rapporter?
  Och hur tycker du att jag ska tolka er ovilja till att övertyga mig genom att lägga fram fakta?

 20. 20
  ragnhild säger

  Oscar 22:30 Och följande bryr du dig inte med. Det passar dig inte – = hervid beskrivet dig själv:

  Sitat från det rutna eplet:
  ”Med tanke på råden som ges här borde Dahlqvist bli ifråntagen sin läkarlegitimation. Hon leker inte bara med folks hälsa utan även med deras liv.
  Det vänder sig i magen av obehag av att läsa alla livsfarliga råd som hon ger till okunniga och godtrogna människor.
  Hon är inte bara årets förvillare, hon är århundradets största förvillare.
  Dags att ringa till Socialstyrelsen så att de kan få ta del av all dynga som sprida här.”

 21. 21

  Ragnhild, du kanske skulle äta lite kolhydrater så du blir mindre aggressiv.
  Jag har rätt att tycka och tänka vad jag vill.
  Du beter dig som en diktator.
  I en diskussion har alla rätt att göra sin röst hörd. Det måste du acceptera.

 22. 22
  Maggan A säger

  Äpplet
  vi har kartan och så har vi verkligheten. Du verkar vara en av dem som tycker att verkligheten ska anpassa sig efter kartan i st f tvärt om. I rest my case.

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  Oskar, Det är nog inte någon brist på människor som vill vara bönder. Problemet är att de får så liten ersättning för mjölken från mejerierna att det inte går att fortsätta, utan de måste lägga ner. Det är svårt att förstå varför betalningen för mjölken måste sänkas när smöret säljer bättre.

 24. 24

  Äpplet,
  ”konstruktiv diskussion”, det är enligt din åsikt tydligen:
  Den här bloggen är skrämmande
  Lite pinsamt att hennes egen kost resulterat i diabetes.
  Med tanke på råden som ges här borde Dahlqvist bli ifråntagen sin läkarlegitimation.
  Inte ens de mest basala kunskaperna finns.
  Du beter dig som en diktator.
  Men det vågar du väl inte heller redovisa och det tolkar jag som att du lider av diabetes.

  Du har bara en avsikt och det är att vara oförskämd.
  Tack och hej med dig.

 25. 25
  Maggan A säger

  Pilarna pekar ändå åt rätt håll. Närodlat är poppis.

  https://www.dn.se/ekonomi/narodlat-trend-pa-tallriken

 26. 26

  Äpplet kl 22.39 ovan:
  ”…er ovilja till att övertyga mig genom att lägga fram fakta.”

  Men snälla nån, det är ju Äpplet som bör bygga under sina dramatiska anklagelser. Fakta erbjuds dock, som sagt, när man klickar på ”Piltson”.

 27. 27

  Ragnhild: Ja, har merket meg dette. Man skal nesten ha litt flaks for å alltid finne seterrømme, helmelk og fløte i enkelte butikker:) Det er tydelig at anbefalingene om lettprodukter er en pengegruve for enkelte aktører.. Får håpe folk har fornuft til å velge bort desse lettproduktene, og gå for sunne og fete varianter i stedet 🙂

 28. 28
  Maja gräddnos säger

  Redan skrivet i annan tråd men inte mindre sant: Äpplet är omoget, surt och giftbesprutat och bör därför ignoreras!! Säkert en äkta VoF:are.

 29. 29
  Farbror blå säger

  Jag tror bestämt att ”Äpplet” är ”Gröönt” och att han gillar bröd. Blev det ingen kioskvältare med dina debattartiklar i tidningarna? Dra ner på brödintaget och humöret stabiliseras, jag lovar

  Även detta är skrivet i annan tråd, men ”äpplet” förefaller vara väl besprutat då det inte ändrar karaktär.

 30. 30

  @Äpplet
  Nu är du så inne i att du befinner dig i ett getingbo, som du skrev förut om och ja det är väldigt modigt av dig att skriva kommentarer här som är motvalls. Det håller jag med dig om, men du märker tydligen inte att du fick medhåll och försvar av mig?! Jag lämnar denna blogg som jag har börjat att förakta och må dåligt av att läsa.
  Nu får ni prata med er själva i fortsättningen.
  Det är försvinnande få människor med koll på vetenskap som skriver kommentarer här, men detta märker ni säkert inte heller utan tror att ni är banbrytare som ännu inte har blivit förstådda. Och ni tycks tro att Annika och Andreas är vetenskapsman/kvinna. Det är för låg standard på i frågasättandet här inne så jag tackar för mig.

 31. 31

  @oscar @Äpplet
  Nu är inte samsyn vetenskap.
  Demokrati i all ära men handuppräkning av sk vetenskapsmän är inte vetenskap, sorry.

 32. 32
  Joakim Bertell säger

  varför slutade vi med smör igentligen?

  Stekte ett gäng ägg idag i smör, smaken blir ju så mkt bättre, ja just det, ägg ju också det livsfarligt enligt experterna.

  Sist men viktigt:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Internettroll
  Matar man inte trollen så försvinner dom efter ett tag.

  ___________________________
  /| /| | |
  ||__|| | Please don’t |
  / O O\__ feed |
  / \ the trolls |
  / \ \ |
  / _ \ \ ———————-
  / |\____\ \ ||
  / | | | |\____/ ||
  / \|_|_|/ | __||
  / / \ |____| ||
  / | | /| | –|
  | | |// |____ –|
  * _ | |_|_|_| | \-/
  *– _–\ _ \ // |
  / _ \\ _ // | /
  * / \_ /- | – | |
  * ___ c_c_c_C/ \C_c_c_c____________

  ——————————————————————————–

 33. 33
  Maggan A säger

  oskar jag brukar säga att den som stoppar huvet i ett getingbo får skylla sig själv.

  Möjligen har du rätt när du säger att dem som som skriver här inte har koll på vetenskapen (fullt ut) – men vi har stenkoll på våra kroppar och vår hälsa… det kan ingen ta ifrån oss. Surt sa räven….

 34. 34

  Det luktade alltid så gott hemma hos mormor när hon lagade mat, sedan jag övergått till att använda smör så luktar det lika gott när jag lagar mat! Heja smöret, friskt humör det är det som susen gör! Heja heja heja.

 35. 35
  kvinnlig 40-talist säger

  Mia – visst var det så att det luktade matlagnings-gott hemma hos mormor (och mamma) – smöret, fläsket, mm. Det hörde arbetarklassen till!

 36. 36
  Farbror blå säger

  @Äpplet, du har varit flitig på ditt arbete minsann. 200 000 rapporter på 12 år, det innebär 45.66 rapporter varje dygn i 12 år. På det har du dessutom forskat!!!! Way to go chief!

  För att citera en annan profil med stark koppling till Fermenta: ”Jag anade ugglan helt enkelt” hats off!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa