Big Fat Lies

Journalist Lois Rogers skrev en artikel i senaste Sunday Times om Big Fat Lies.
Tyvärr finns den inte åtkomlig på nätet om man inte betalar, men den finns nedtecknad i ett inlägg i ett LC-forum.

Comments

 1. 1

  Mycket intressant att kunskap om kolesterol sprider sig alltmer, synd att de inte gjorde tydligare skillnad på det ’onda’ och ’goda’ kolesterolet i själva artikeln, det nämns enbart som nedan.

  I de 10 punkterna för att undvika hjärtinfarkt fanns några, tycker jag, extra intressanta punkter som;

  • Eating too much fat makes you fat, regardless of what it might do to your cholesterol…
  • The more you exercise, the more your “good” HDL cholesterol goes up. HDL transports “bad” LDL out of the bloodstream and back to the liver.
  • Take up yoga or meditation — relaxation exercises reduce stress and lower blood pressure.

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  Aveh, Ja de punkterna får ju stå för journalisten.
  Men vi LCHF-are propagerar inte för ”för mycket” fett. Bara precis lagom så att det täcker ens behov av näring och energi, när man äter restriktivt med kolhydrater.
  Det är möjligt att Yoga är bra för vår psykiska balans, och därmed för hjärtat. Finns det unifaktoriell forskning på det?

 3. 3

  @Tyvärr kan jag inte uttala mig om det finns unifaktoriell forskning på det. Vad jag däremot har läst på fleralet olika ställen, är att yoga används som behandlingsform för personer som haft bl.a. stroke, hjärtinfarkt, cancer m.m., och det skrivs än ut specifikt på recept inom vissa landsting. Yoga är en tusenårig form av träning/välbefinnande, och har länge nyttjats i österländsk friskvård/helande, så det är väl dokumenterat, och borde väl därför även kunna fungera på västerlänningar, såväl sjuka som friska, vilket det bevisligen också gör! Det är sambandet mellan fysisk, själslig och mental balans som är i fokus, och vi människor består ju av samtliga dessa delar, det är svårt, och inte heller meningen, att separera dem. Yoga handlar alltså om helhet.

 4. 4
  Thomas H säger

  @Avehk
  The more you exercise, the more your “good” HDL cholesterol goes up. HDL transports “bad” LDL out of the bloodstream and back to the liver.

  Klart motion till viss gräns är bra, för den mesta utrensningen(70%) från våra kroppar sker just genom vår utandning och den ökar vid ansträngningar! Vid just Yoga så är även andningen en viktig faktor! 🙂
  Helt klart – alla kroppens system samverkar och påverkar varandra!
  Får nog sen läsa mer på LC-Forum för en ev. mer kommentar!

 5. 5
  Thomas H säger

  Bra artikel – instämmer dock med en kommentar där…… Lite Staffan Lindeberg inspirerad fettskräck!!

  ”Some of the advice is still a bit wrong-headed. Fat doesn’t make you fat, but all in all a great article.”

 6. 6

  För mig är fågelskådning en slags yoga. Att vandra omkring helt planlöst med en kikare i den här underbara höstluften:-)

 7. 7
  Lillajag säger

  Hej Annika!

  En fråga slog mig när jag läste Stefan Rössners artikel på Newsmill:

  https://www.newsmill.se/artikel/2009/04/24/det-enda-som-fungerar-ar-medelhavskosten

  Rössner lever med och är långt ifrån ensam att hävda att det totala kaloriintaget avgör vikten.
  För mig kan det påståendet endast bli sant om (ursäkta ämnet) inte vår avföring förändrar sitt energinnehåll ?
  Jag har letat efter någon studie som inte bara kollar energiinnehållet i det vi stoppar i oss utan också mäter energiinehållet i det vi trycker ur oss. Men jag har gått bet. För hur skall man annars kunna påstå det Rössner gör? Vad vet du Annika? Finns det nån kontrollerad studie som mäter effekter i båda ändar?

 8. 8

  Jag tycker också föregående frågeställning är intressant och skulle t.ex. vilja få svar på nedanstående fråga:
  Kommer kroppen verkligen att ta upp exakt all näring och energi i följande två måltider:

  1. En rejäl kolhydratrik pastamåltid innehållande säg 3000 kalorier.
  2. En kalorimässigt lika stor måltid innehållande övervägande proteiner och fett?

 9. 9

  Lillajag, i Danmark har man forskat just på avföringens energiinnehåll. Det var en av Rössners vapendragare, någon kallade honom ”forskardräng”, men jag har glömt nåde namn och referens. Nån annan här vet säkert.

  Det intressanta med sådan forskning är att den inte utförs för att man inte förutsättningslöst vill ta reda hur det fungerar utan för att man krampaktigt vill bygga under en grundsyn som aldrig påvisats med data med ändå gäller som dogm sedan ungefär 1970. Finansieringen brukar komma från livsmedelsindustrin, om jag minns rätt var det danska sockertillverkare i detta fall.

 10. 10

  Kommentar till Lillajag. När jag för en månad sedan var på besök hos min doktor för att kontrollera min diabetes, som numera inte existerar, fick jag höra en intressant historia av läkaren beträffande Stefan Rössner. Min läkare råkade befinna sig i Kina , för några år sedan, och där på ett seminarium upptäckte han att Stefan Rössner skulle hålla föredrag om fetma. Stefan Rössner var nog ovetande om att där skulle finnas svenskar i publiken för plötsligt visades ett foto upp på en mycket känd svensk person. Enligt min läkare, som blev mycket förvånad av att se just detta foto på ett seminariumi Kina, visades upp en bild på Leif ”Loket” Olsson. Den kände programledaren för Bingolotto. Stefan Rössner pekade på fotot och förklarade att denne man var ansvarig för svenskarnas fetmaproblem. Min läkare drog självklart på munnen när han såg detta och undrade vad de övriga kinesiska läkarna tänkte.

  Om detta är den vetenskapliga nivån så får många grodor sin förklaring!

 11. 11

  Aveh

  ”Vad jag däremot har läst på fleralet olika ställen, är att yoga används som behandlingsform för personer som haft bl.a. stroke, hjärtinfarkt, cancer m.m”

  Jag läste en artikel för ett tag sen som bla misstänkliggör yoga som en av anledningarna till att det skett en markant ökning av stroke bland unga kvinnor.

  Igår ramlade det ju tex ihop en ung tjej på Robinson-tävlingen och Maggan Graf är ju en annan tv-kändis som dansade till en stroke för ett par år sen.

  Själv tror jag nog mer på att det är kosten och för mycket light-produkter i synnerhet som ligger bakom ökningen.

 12. 12
  Lillajag säger

  Mats Lindgren!

  Jag är mycket besviken på hur de agerar inom ”vetenskapen”. Försvar av egen hypotes intill sista blodsdroppen, och när väl försvaret påbörjats så åker vetenskapliga metoder ut genom fönstret och blir ett oschysst gatuslagsmål. Kliamtvetenskapen har totalt tappat fotfästet.

  Piltson!

  vad är det för studie du hänvisar till och mätte de debet och kredit för OLIKA koster?

 13. 13

  Lillajag, som jag skrev har jag bara ett dunkelt minne av detta, hade läst om det i en tidning för flera år sedan. Emellertid:

  Den danske nutritionist som intresserat sig för avföring heter Arne Astrup. När man gör en sökning på ”Arne Astrup” och ”fecal matter”, så får man tio träffar. Men det verkar som att han framför allt intresserat sig för dess fetthalt snarare än energiinnehåll.

 14. 14

  Mats Lindgren kanske Stefan Rössner menade att Leif ”Loket” Olsson bidragit till Svenskarnas Fetma genom att hela(nästan) Sverige bänkade sig i tv-sofforna varje lördag för att se på ”Loket” i Bingo Lotto?

  Men det var knappast ”loket” som fick Svenskarna att häva i sig chips och kola samtidigt…

  Lite fult gjort mot ”Loket” av Rössner.

 15. 15
  Gustaf Bergmark säger

  Det är väl ingen som i sin dieselbil skulle tanka bensin med samma energiinnehåll och vice versa. Det där med energi in = energi ut är ju nonsens.

  Att kalla LCHF för en tillfällig modenyck är ju larvigt. LCHF var på modet under stenåldern också, ett mode som väl varade några tusen år.

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  Gustaf B, Snarare några miljoner år.

 17. 17

  Idag kungörs i alla brittiska TV-kanaler att MacDonald nu skall redovisa kaloriinnehåll i alla produkter på sina menytavlor.

  Det spelas fram som ett värdefullt steg framåt i kampen mot övervikt bland ungdomar. Men kan det inte ha motsatt effekt, eftersom det fokuserar uppmärksamheten på i en underordnad aspekt? I de anslutande intervjuerna hördes ingen journalist ta upp detta.

 18. 18

  Gustav Bergmark, jo, Hippokrates hade klart för sig att fettfattig mat inte är så lyckat. Vi skrev om det här:

  https://www.newsmill.se/artikel/2009/08/16/hippokrates-tillbaka-igen-men-varfor

 19. 19

  Gustab Bergmark, ”modediet” är ett demagogiskt begrepp som kan spelas fram rörande precis vadsomhelst som man vill dra löje över. Det kan inte höra hemma i vetenskaplig redovisning. Om detta hade vi också en text, nämligen Här:

  https://www.newsmill.se/artikel/2009/10/06/sa-fornekas-verkligheten

 20. 20

  Gustav Bergmark, arkeologer håller med om att fetthaltig kost kan ha varit ”på modet” bland de första människorna. Om detta hade vi faktiskt också ett stycke, som kan läsas här:

  https://www.newsmill.se/artikel/2009/07/31/sagnen-om-det-fettlosa-fornfolket

 21. 21

  Gustav Bergmark, Därför uppmärksammas stenåldern inte så gärna av dietister och likställda. Istället försöker de förankra det metaboliska arvet hos de första jordbrukarna, som faktiskt kunde tvingas att leva fettfattigt. Det är nonsens, eftersom evolutionen inte hunnit. långt på de c:a åttatusen är vi sysslat med jordbruk, Om detta skrev vi här:

  https://www.newsmill.se/artikel/2009/08/03/bibelns-folk-nastan-oskyldiga-tack-det

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa