Matlobbyn lurar oss att äta sunkiga kolhydrater

Inlägg av mig på Svtdebatt.se: Matlobbyn lurar oss att äta sunkiga kolhydrater.
Det är inte jag som har satt titeln.

Comments

 1. 1

  Strongt och bra att du bemötte, och ditt inlägg var verkligen mycket bra! Det som däremot förtog något av det positiva intrycket samt som jag reagerade mycket negativt mot, och som jag senare när jag läst samtliga 70-tal kommentarer såg att flertalet också hade reagerat liknande mot, var följande text;

  ”Om vi vill minska på varje människas födointag så kan vi avråda från meningslöst motionerande som bara drar en massa onödig energi. Det är bättre att arbeta med kroppen och spara på bensin och el.”

  Du har själv skrivit i böcker att du ser att motion inte är nödvändigt för att gå ned i vikt, men att du samtidigt är medveten om att det är bra för välbefinnandet, vilket väl, förmodar jag, bl.a. innefattar bättre blodomlopp, frigörandet av endorfiner, reducering av stress, ökad positiv mental hälsa m.m. Därför tycker jag det var förvånande att du nu tar avstånd från detta. Sen tycker jag det är mycket tråkigt och beklämmande att du kritiserar personer som väljer att träna på olika sätt, det kan vara genom promenader, cykling m.m., men också genom att träna på gym, träffa andra människor, få energi genom det gemensamma motionerandet. Personligen finns det ingen motionsform som frigör så mycket endorfiner som yoga och dans – du blir harmonisk, balanserad, lycklig, glad och stark. Exv. skrivs motion ut på recept idag. Yoga är forskat på och rekommenderas till bl.a. patienter som haft stroke, högt blodtryck, cancer m.m. Det är verkligen synd att du bara sådär i en mening förkastar allt detta. Sen, du påstår att man blir hungrig av motion, det behöver verkligen inte alls stämma. Forskning har visat att överviktiga bli mer hungriga vid träning/motion, medan normalviktiga inte blir det. Detta stämmer väl in på mina personliga erfarenheter, när jag var ung och smal tränade jag 3 ggr/v, 2,5 tim/ggn – och jag var aldrig hungrig därefter – tvärtemot, jag kunde gå utan mat, och sömn, hur länge som helst. Sen, ’spara på el’ – nu låter du likt författarna – med skillnaden att den globala uppvärmningen m.m. nu – istället för att bero på LCHF – beror på att jag och mina gelikar går till en träningslokal några ggr/v, och därmed förbrukar el – tända lampor förmodar jag du syftar på. Tyvärr är det sådana här – i mitt tycke – ogenomtänkta uttalanden/slängar – som du inte sällan nyttjar dig av, som förtar ditt annars viktiga budskap, och som gör att du inbjuder till kritik och i förlängningen till att inte tas på det allvar som du egentligen förtjänar. Det är lite ’som man bäddar får man ligga’ över det hela, vilket är mycket synd, åtminstone om du vill nå ut till fler, och inte bara redan ’frälsta’, som bara hyllar.

  Men – igen – förutom detta i mina ögon ’klavertramp’ om det negativa med motion och mot oss som motionerar och speciellt mot oss som bl.a. motionerar vid träningsanläggningar, var resten av inlägget mycket bra och välbalanserat. Du ’glömde’ förvisso bemöta angående om odling av ovanjord-grönsaker i växthus och dess påverkan på miljön, men å andra sidan nämnde du bra att du förespråkar rotfrukter, så det går väl på ett ut! Blir spännande att se vad detta leder till! Lycka till!

 2. 2
  Joakim Öfverholm säger

  @ Aveh
  Jag tror Annika skrev meningen om att minska motionerandet med ett visst mått ironi.

  Att minska den personliga energiåtgången är ju ett sätt att minska miljöpåverkan, även om det är dåligt för hälsan. Precis som det minskar miljöpåverkan att äta veganmat fast det är ohälsosamt. Poängen är att man måste sätta hälsan framför miljön ibland, jag tror det är det Annika ville få fram. Tyvärr är ironi ofta svår att läsa ut.

 3. 3

  Mycker välformulerat och balanserat debattinlägg! Håller själv på att bunkra upp med fakta inför ett längre inlägg om mat, hållbarhet och miljö. Kommer om några dagar på LCHF.se och senare i en förkortad version i LCHF-magasinet.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  Aveh, Jag ville peka på att om valet står mellan ”lyxkonsumtion” och nyttig mat så tycker jag att man ska prioritera maten. Utan hälsa har vi inget utbyte av konsumtionen.

 5. 5

  ”Om vi låter bli att skära bort fettkanten och slänga bort den, utan äter upp den i stället .”

  Vilken fettkant.? Fettrand på fläsk är ju numera bortavlad. Enligt Ulrike Gonder mår grisarna dåligt av att inte kunna lägga på sig det späck de naturligen borde ha.

  Späck får svin när de utfordras med kolhydrater. De blir fetast då. Men de får fet mat de sista veckorna före slakt för att bli av med det späck som folk är rädda för.

  Vissa stater i USA ger bönderna föreeskrifter om detta. När det gäller människor säger jordbnruksdepartementet tvärtom.

  Logiken i detta kunde vi aldrig lista ut.

 6. 6
 7. 7

  Aveh,
  För 30 år sedan visste ingen att dom saknade den träning du skriver om. Visst är det skönt att röra på sig, men idag är det nästan så att man betraktas som ovanlig om man inte tränar ett par pass i veckan. Jag hoppas att fler kommer på att man ofta kan göra nytta samtidigt, för det behövs.

 8. 8
  Amerikanen säger

  Annika….du är bäst skarpast och farligast (för Kraft Foods och de andra) när du skriver sakligt, lugnt och sansat.

  Det här inlägget är den Annika som förändrar världen.

  Bra jobbat.

 9. 9

  @Annika Dahlqvist. Då hade det självklart varit bättre att skriva det, än att som du nu gjorde peka ut de personer som väljer att motionera på olika sätt exv. cykla, gå, träna på gym, gå på olika former av rehab m.m., som de skyldiga till växthuseffekten m.m. Speciellt när författarna, vilkas inlägg du svarade på, aldrig diskuterade motion. Däremot, som jag ref. till i tidigare kommentar på annat blogginlägg hos dig, presenterade de en ’felaktig’ fördelning av protein, kolhydrater, fett, som de tillskrev LCHF. Du har själv alltid hävdat att du inte förespråkar mer protein än Livsmedelsverket, det hade varit viktigare att angripa författarnas felaktiga procentfördelning (p, k, f), än att anripa oss som tycker om och mår bra av att motionera på olika sätt. Kostdoktorn förespråkar motion, så det kan inte vara något ’typiskt’ LCHF att dessa, för att använda författarnas uttryck om LCHF, ”bannlyser” motion.

 10. 10

  Jag hittade denna på lrf. https://www.lantbruksforskning.se/filearchive/9/9620/Klimatåtgärder%20inom%20jordbruket.pdf

  Där finns det staplar som visar vilken miljöpåverkan vi människor har per capita.

  Vi som äter LCHF kanske ökar köttdelen lite och ibland även mejeridelen, men vi tar helt bort frukt och bröd-delen. Vi minskar nog rejält på staplarna där sötsaker och kryddor ingår (vi tar fetterna i mejeridelen), samt även restaurangdelen.

  Dom som inte äter LCHF lyckas nog belasta miljön mer? Eller hur?

 11. 11

  @Wille. Redan de gamla grekerna (hört talas om Olympus?!) sysslade med sport, och enligt länken nedan får vi anklaga Platon för detta! Men vi kan gå mycket längre tillbaka än så! Fysisk aktivitet har alltid existerat (undantagna är ’helfrälsta’ LCHF:are!), och olika former av fysisk kamp och tävlingar har också alltid existerat. Om du vill hålla dig till en kortare historisk period och till Sverige så har vi bl.a. exv. mannen som kallas för ’svenska gymnastikens fader’ Pehr Ling (1776-1839), vi har cykeln som ’vanligt’ folk började använda på 1800-talet, vi har skolgymnastik (som jag förmodar du är glad för att man i Sverige har dragit ned på rejält?!), och vi har lite ’hemska’ husmödrar som på början av 1900-talet gick på något som kallades för ’Svensk Husmodersgymnastik’, m.m., m.m. Som du ser kan listan göras väldigt lång – och det är alltså inte några ’30 år’ som människan har tränat/motionerat, som du hävdar! Jag förmodar det då egentligen är alla dessa förfäder och förmödrar som ursprungligen är ansvariga för växthuseffekten, eller är det kanske grekerna, eller vikingarna eller?!

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Gymnastikens_historia

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  Aveh, Jag angriper inte medvetet de som motionerar, utan de som påstår att motion påverkar den långsiktiga hälsan. Vi kan bara se på de idrottare och elitmotionärer som blivit äldre. De har minst lika hög frekvens av hjärtinfarkt, cancer och demens som alla andra. Kanske att deras excessiva kolhydratladdande tom har gjort att de fått en ökad risk för dessa sjukdomar.

 13. 13

  Aveh,
  Det fåtal av de gamla grekerna som sportade fick väl sin mat av de arma människorna som ordnade fram maten åt dom. Glöm att alla hade en diskus med sig i väskan för att kunna kasta när det blev småtråkigt.

  Jag tror på sunt förnuft och hushållning av energi om det är möjligt. Ska man lyfta fram kött som en miljöbov så kan man likaväl lyfta fram motion som en annan miljöbov.

  Först då kanske människor förstår att man ofta kan:
  – Åka skidor eller ta promenader i närområdet.
  – Cykla eller gå till jobbet.
  – Välja att utföra någon syssla som samtidigt ger motion.
  – Leka mer med sina barn istället för att trötta ut sig i en källare:-)
  med mera..

  Men visst har träning fullkomligt exploderat de senaste årtiondena?

 14. 14

  Annika: Vad baserar du ditt påstående ”idrottare och elitmotionärer som blivit äldre. De har minst lika hög frekvens av hjärtinfarkt, cancer och demens”? Är det någon specifik undersökning? Vilken nivå av motionerande handlar det om? Hur ser skillnaden ut rent statiskt mellan de som slutande motionera efter en elitsatsning och de som fortfarande är fysiskt aktiva när de är ”äldre”?

 15. 15

  @Wille. Grekerna var bara ett av mina flera exempel på att träning/motion, på olika sätt, är något som har funnits ’i alla tider’. Att jämföra djurhushållning och konsumtion av kött med att vissa människor väljer olika sätt att röra på sig, är självklart inte en relevant jämförelse! Klippa gräs med hjälp av maskiner, det är däremot fruktansvärt miljöförstörande, och något som väl därför borde förbjudas! Personligen anser jag att folk, när de är vuxna, får låta bli att träna om de vill, men samtidigt kan vi trots allt konstatera att de som tränar på ett för dem bra sätt, också oftast mår bättre både fysiskt och psykiskt. Personligen anser jag alltså att det är upp till varje individ att bestämma om de vill träna, och på vilket sätt, och som jag redan nämnt vid flera tillfällen kan detta vara genom att gå, cykla, gym m.m., och de ska inte behöva bli påhoppade och anklagade för att det är just deras fel att vi har växthuseffekt!

  PS. Var/är det inte Annika Dahlqvists syster som vill driva hälsohem för familjer, där barnen skulle träna/motionera på olika sätt?! Kritiserades inte också detta och inte bara lite utan också rejält av många icke-LCHF:are?! Jag förmodar att det stämmer; ”What goes around comes around”!

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  Johan, det är bara min egen uppskattning av de elitmotionärer och idrottare jag känner/ känner till. Har du någon uppfattning om motsatsen?

 17. 17

  Jag är fortfarande inte negativ till att människor rör på sig. Jag håller fullständigt med att alla gräsmattor vi har är miljödåliga med all gräsklippning. Bara att bo i villa är väl dåligt för miljön. Vill man så kan man göra miljövänliga val då och då. Man behöver väl inte gör det alltid såklart.

  Jag klipper därför så ofta jag kan och orkar med en vanlig handjagare. Det är en del av min vardagsmotion, men min sambo rör den inte utan åker och tränar istället eller tar en joggingrunda. Lite balans hade inte skadat!

  Jag har aldrig sagt att växthuseffekten beror på olika former av gruppträning utan att var och en måste göra sina egna val beoende på hur mycket man vill belasta miljön, när det finns alternativ. Själv bor vi ca 7 km från ”stan” så all form av träning centralt föregås av bilkörning.

 18. 18

  @Annika Dahlqvist. Du skriver;

  ”Jag ville peka på att om valet står mellan ”lyxkonsumtion” och nyttig mat så tycker jag att man ska prioritera maten.”

  ”Jag angriper inte medvetet de som motionerar, utan de som påstår att motion påverkar den långsiktiga hälsan.”

  Vilket är det?!

  Två helt olika påståenden som förklaring till varför du i din artikel, som svar till författarna som anklagar LCHF för att äta mer kött, mjölkprodukter, ovanjordgrönsaker än andra och därför anses vara en stor bidragande orsak till växthuseffekt osv., valde att bl.a. skriva; ”Om vi vill minska på varje människas födointag så kan vi avråda från meningslöst motionerande som bara drar en massa onödig energi. Det är bättre att arbeta med kroppen och spara på bensin och el.”

  Uppenbarligen är det inte bara jag och flera av dem som kommenterade din artikel, som är undrande över ditt uttalande, för nu visar du själv att du inte riktigt tycks veta ditt syfte med kängan mot dem som motionerar! Min slutsats i detta, igen; det hade varit bättre att du hade utelämnat passagen om motion! Den är inte relevant i förhållande till författarnas artikel, och ingen av de två förklaringarna du nämner som skäl till att du tog med den, är heller relevanta.

  Som jag redan skrivit, det hade varit mer fruktbart om du tydligt klargjort att du inte förespråkar större proteinintag än Livsmedelsverket (ca 15%), medan författarna hävdade att enligt LCHF är det 20-25% protein, max 5% kolhydrater, 70-80% fett. Det enda som stämmer något är väl fettprocenten, eller?

  Utdrag från ”Så testade vi LCHF-dietens miljöpåverkan”, författarna skriver;
  LCHF-dietens riktlinjer: 20-25 procent av energiinnehållet från protein, max 5 procent från kolhydrater och 70-80 procent från fett.
  Livsmedelsverkets kostråd baserad på en kost med 16 procent protein, 25–35 procent från fett och 50–60 procent från kolhydrater.
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3737&artikel=4670066

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  Aveh, Att det är kortsiktigt bra för kropp och själ att arbeta med kroppen är jag övertygad om. Det är den långsiktiga hälsoeffekten, på äldre dar, som jag är tveksam till.
  Men jag är också övertygad om att kosten spelar en mycket större roll även för den kortsiktiga hälsoeffekten, än motion, så måste man välja så tar jag LCHF före motion.

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  Aveh, du har säkert rätt i att jag har blandat om begreppen i mina inlägg om motion, men jag tror inte att vi kommer längre här.

 21. 21

  @Wille. Du skriver; ”Själv bor vi ca 7 km från ”stan” så all form av träning centralt föregås av bilkörning.” Om du inte jobbar hemifrån och är självförsörjande, förmodar jag även dessa aktiviteter innebär bilkörning?! Själv åker jag alltid kommunalt, och inte buss utan tåg, samt bor i lägenhet, och belastar därför miljön minimalt, jag är alltså – trots min ’bedrövliga’ träning tillsammans med andra människor – mycket mindre miljöbov än du! Det som varit min poäng hela tiden – man ska inte kasta sten i glashus!

  @Annika Dahlqvist. Håller med!

 22. 22

  Visst skrev jag detta någonstans:

  Jag hittade denna på lrf (Lantmännens riksförbund).
  https://www.lantbruksforskning.se/filearchive/9/9620/Klimatåtgärder%20inom%20jordbruket.pdf

  Där finns det på sidan 6 staplar som visar vilken miljöpåverkan olka födoämnen har per capita.

  Vi som äter LCHF kanske ökar köttdelen lite och ibland även mejeridelen (mest smör men ofta mindre mjölk), men vi tar helt bort frukt och bröd-delen. Vi minskar nog rejält på staplarna där sötsaker och kryddor ingår (vi äter fetterna i mejeridelen), samt även restaurangdelen.

  Dom som inte äter LCHF lyckas nog ofta faktiskt belasta miljön mer per capita!

 23. 23

  Visst är du säkert en mindre miljöbov än mig, men jag hoppas du är positiv till att jag försöker göra så bra val som det går med mina förutsättningar. Det enda jag vill med detta är att få människor att reflektera över deras vardagliga val. Inte att flytta sina familjer, för då flyttar bara någon annan in i deras hus..

  Din träning har jag alrdig sagt att den är bedrövlig utan bara att det kan finnas andra alternativ för dom som vill (inte du).

  Många tänker automatiskt så här:
  – Oj vad jag lagt på mig under sommaren. Jag måste träna (köpa träningskort).

  Hur många tänker så här?
  – Oj vad jag lagt på mig under sommaren. Jag borde göra något som både ger motion och som är positivt för alla i familjen.

  Jag klagar återigen inte på att röra på sig. Plocka gärna blåbär innan det är försent:-)

 24. 24

  @Wille. Bra att vi är överens om att folk ska ha rätt att ha alternativ, och att det gäller även träning/motion! Och som jag hela tiden har skrivit, kan den handla om att promenera, cykla eller träna på gym m.m. De flesta som tränar mycket på just gym är yngre personer av båda kön utan familj, av de som är äldre är det oftare kvinnor som tränar, och jag har hört flertalet säga att ett av skälen att de går på gym är för motionen, den sociala kontakten och också för att få chans att få lite ’egen-tid’, utanför familjen. Människor har alltså olika skäl till att träna/motionera. Och vi som har valt att leva enligt LCHF, eller LCHF-inspirerat, ska väl inte, som Annika Dahlqvist nämner i kommentar ovan, behöva välja antingen LCHF eller träning/motion?! Eller är det i sånt fall så att författarna har rätt, att LCHF belastar miljön mer, och att de som därför äter LCHF måste avstå från träning/motion, då, enligt Annika Dahlqvist påstående i sin artikel, detta förbrukar energi och belastar miljön genom el-användning?! Eller kanske syftade hennes kommentar på att man som äldre ’måste’ välja antingen mat eller träning för att få långsiktiga positiva hälsoeffekter? Men jag har vid flertalet tillfällen läst om forskning som visar att äldre, som 80-åringar, har nytta av styrketräning, och att det kan motverka benbrott och i alla fall underlätta vid läkning, m.m. Men oavsett, enligt den eng. artikeln som Annika Dahlqvist länkar till i ett annat blogginlägg, styrks mitt, och andras, påstående; nämligen att såväl motion överlag som yoga specifikt ska vara bra för att sänka blodtrycket, motion ökar oxå det ’goda’/sänker det ’onda’ kolestrolet!

  Håller med dig – det är härligt att gå i skogen och plocka blåbär! Enda molnet just då är fästingar som formligen brukar drälla bland blåbärsrisen, och där jag befinner mig är det tyvärr inte den vaccinerbara smittan, utan borrelia. Får nog bli lite björnbär istället – mkt gott med lite vispgrädde till!

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  Aveh, Jag är helt övertygad om att total fysisk inaktivitet är skadlig, för äldre såväl som yngre. Fysisk aktivtet är mycket nyttig, i måttlig dos. Det är överdoserna som jag är skeptisk till.

 26. 26
  Fedtmule säger

  Mycket bra och välformulerad artikel!

 27. 27
  ragnhild säger

  Annika säger i artikeln: ”Om vi vill minska på varje människas födointag så kan vi avråda från meningslöst motionerande som bara drar en massa onödig energi. Det är bättre att arbeta med kroppen och spara på bensin och el.” sitat slut.

  Nå har jag läst alla kommentarer (70 +). 2-3 tok upp och ytrat sig negativa til utsagnet um mosjonen/träning, och en person undrade vad du menad = du kan gå in å kommentera um du tycker det har något för sig. Någon sa sig eniga om at arbeidsliknande mosjon kunne vara like så nyttigt.

  Aveh: Helt fel av dig å säga: ”…. att flertalet också hade reagerat liknande mot……..” (sitat slut). Tydligen, var detta något du reagerade stärkt på, men du har ingen rätt till å skriva osant. Kritik är inte något som man ska ta lättvint til. Då ska objektivitet och fair handling vara på plats.

  Jag tror också det är klokt å rør på sig, inte minst um du har stillesittande arbete. Um du inte har en ”grasklippar” då. Endorfiner, ja – min kompis springer ( ”efter” dom) 😉 – Jag sjunger 🙂 Aveh, du tränar 🙂

  Vad gör ni andra?

 28. 28

  Jag såg det också ragnhild.

  Jag åker skidor (med barnen), snowboard (med barnen), spelar musik (med bandet), innebandy (med kompisarna), fågelskådning (med mina syskon och mor), skateboard (med barnen), fiskar (med kompisarna) och sen klipper jag gräsmattan helt själv;-)

 29. 29

  Sen spelar jag ju en massa helt onödig golf också..men jag gör det oftast på lunchen (man hinner 6 hål och får sin dagliga dos D-vitamin) eller sent på kvällen när barnen lagt sig (9 hål). Jag försöker att inte låta detta ta för mycket tid från min familj.

 30. 30
  ragnhild säger

  Ha, ha ha. Wille, jag får visst utvida …..

 31. 31

  Annika D, ett tips: Aveh är med största sannolikhet bara ytterligare ett troll. Främsta tecknet: Falsk vänlighet som skyler att han först och främst bara kritiserar dig och låtsas inte förstå vad som skrivs och menas. Låt dig inte luras av den sortens debattörer, som man tidigare sett här i form av Mickar och Pekkar.

 32. 32

  @John Doe. Nej jag är verkligen inget troll! Men på den här sidan ska man uppenbarligen aldrig ta upp något som inte till 100 procent hyllar Annika Dahlqvist – det är istället ni som egentligen då blir hennes fiender, då ni aldrig säger något kritiskt. Jag ger positiv och negativ kritik. Jag har bidragit med såväl kunskap som länkar till mycket forskning. Men jag förstår att sånt inte är uppskattat här.

  Men lustigt nog höll Annika Dahlqvist med om att hon blandat ihop begreppen om motion. Och jag har nu hört 3 olika förklaringar vad hon egentligen menade med sitt inlägg om motion i artikeln – som svar på författarnas inlägg som i sin tur inte alls handlade om motion, utan om LCHF:ares belastning på miljön och hur mycket protein som LCHF:are sägs äter (20-25%) – det visar, som jag redan skrivit några gånger, att hennes inlägg om motion varken är relevant i sammanhanget eller tillför något, annat än förvirring. Om inte författaren vet vad hon menar, hur kan du och andra då kräva att läsarna ska veta det?!

  Men det är verkligen tur att Anna Dahlqvist har många fans som fortsätter sin kritik av personer som väljer att promenera, cykla, gå på gym osv., i kommentarerna vid hennes artikel och här. Kritik från bl.a. personer som klipper gräset och på så sätt verkligen förstår miljön, det är till och med värre än biltrafik, och av personer som spelar golf, vilket är en av de mest miljöförstörande sporter som finns, den tar mark som skulle kunna användas till odling eller bete och den kräver groteska mängder av energi, som bevattning, klippning m.m., och som inte tycker om att personer motionerar själva, utan sin familj, men som samtidigt går på golfbanan själv, m.m. Det blir verkligen något starkt patetiskt över det hela!

 33. 33

  Aveh, jag står fast vid min uppfattning. Kan tillägga att du tydligen också har alltför mycket fritid.

 34. 34

  @John Doe. Du far ut med osanningar och lögner mot en person du inte känner och aldrig har träffat – hur sunt verkar det vara?! Du får ha vilken uppfattning du vill, men vad det gäller min fritid har du knappast med den eller mitt arbete eller något annan del av mitt liv att göra. Lev ditt liv så lever jag mitt!

 35. 35

  Aveh, varsågod och lev ditt liv. Bara andra slipper att bli lidande av det.

 36. 36

  @John Doe. Se, nu gör du det igen – far ut mot en person du aldrig träffat! Så, för att du ska må bra, bjuder jag på att bete mig likadant – med tanke på ditt namn, är ditt beteende kanske ändå förståeligt!

 37. 37

  Som det troll Aveh uppenbarligen är, kommer han att försöka mala på i det oändliga, och då gäller den gamla tumregeln ”dont feed the troll”. Hur som helst kan nämnas att varit moderator på Annika D:s off topic-blogg, varför jag då och då fortsätter ge nyttiga råd 😉

 38. 38

  @John Doe. Sluta anklaga mig för något jag inte är, vilket du skulle veta om du läst vad jag tidigare har skrivit. Men detta är självklart ett mycket enkelt sätt att bli av med människor som inte delar LCHF-etablissemangets åsikter fullt ut – som exv. att vissa av oss vågar hävda att man genom att motionera – typ promenad, cykla, träna på gym m.m. – INTE är ansvarig för växthuseffekten! Jag ska ge dig ett nyttigt råd – sluta att vara oförskämd mot människor du inte känner och inte ens träffat. Det är pga av sådan som du som LCHF får epitetet sekt. Och om du varit moderator hos Annika Dahlqvist, säger det en hel del. Nej, jag ska inte som du så trevligt skriver ”mala på i det oändliga”. Tyvärr kom jag tillbaka med tips och länkar, något jag djupt ångrar. Behåll er inbördes beundran på den här bloggen, och fortsätt på det sättet att komma med fler påståenden som inte är relevanta för sitt sammanhang, likt i senaste artikeln om motion, istället för att faktiskt bemöta det som ’LCHF-motståndarna’ försöker påyvla LCHF där, som exv. hur stort proteinintaget vid LCHF är m.m. Allt detta gör det vidöppet för de kritiker som inte äter LCHF, men kanske vill ni alltid leva i offerrollen på den här bloggen – det skulle förklara mycket! Bye, bye ”Okänd” m.fl.

 39. 39

  Roligt det här. Ja golf är underbart. Att få vara ute i naturen med vänner eller familj. Alltid spännande och så brukar golfbanor ha ett rikt fågelliv. Golfen här tagit mig runt om i Sverige och även utomlands. Mina söner och jag kommer att ha många härliga rundor i framtiden. Jordbruksmark finns det ändå. Vi har bara två golfbanor i kommunen men hundratals hästhagar.

 40. 40

  Att ni orkar?????? Det finns 2000000 olika sätt att leva, gi, atkins, lchf och så vidare, och alla förespråkar att just deras metod är det bästa, för det ”funkar” för dem. Själv tänkte jag ge lchf en chans, inte för vad alla ”tycker” utan för att jag själv tycker att det vetkar vara vettigt! Det är en kost vi är byggda för (obs!!! Enl mig!!!) Träning, håller med, viss träning är bra, punkt, men om man kollar utvecklingen idag så ”tränar” vi betydligt mer än förr, och då menar jag inga grekiska slavar som förlorade livet om dom inte tillfredställde sina herrar eller gladiatorer som gick samma öde tillmötes för publiken. Kör sj 2 pass bjj i veckan, och visst mår jag lite bättre av det, får lite mer muskelmassa, bättre kondis etc av det, men vet också många som tränar 5-7 dagar i veckan, och det är inte hälsosamt. Den största boven vi har idag är stress, jag måste det, jag måste det, måste hinna gymma, familjen, jobbet, hobbyn, pluggar samtidigt etc. En gammal arbetskamrat sa en bra grej för länge sen, Regel no.1, man skall ikke hasta!! Tog det som ett skämt, men börjar inse så rätt han har, och börjar vi alla stressa ner och släppa på alla måsten, så ska vi nog se att det gör bättre för kroppen än all kost, (även om den också är viktig). Våga säga nä, sluta jaga livet ur er, för vad? Ta hand om era familjer, motionera i den grad ni känner är bra för er, skit i vad andra tycker, må bra på det sätt som fungerar för er!!! Sluta gnälla på varandra som små dagisbarn.

 41. 41

  ..lite generaliserat (finns alltid några..)..men..

  Mitt resonemang började med den mer moderna företeelsen gruppträning. Jag tror att den har ett samband med kostråden och den ökade övervikten. Tidigare handlade motion ofta om att man var med i en klubb. En skidklubb om man gillade att åka skidor, en orienteringsklubb, pingis, badminton, handboll, cykel eller golf om man gillade dessa sporter.

  Ingen gjorde det för att man hade några extra kilon eller för att det viktigaste var en muskulös kropp.

  Idag är detta jättevanligt. I min ungdom åkte hela familjen ut till skidspåret och tävlade eller så åkte vi skridskor och spelade bandy hela kvällarna. Vi fiskade och hittade på en massa andra saker. Idag skulle det förmodligen inte gått eftersom mina syskon och jag haft gruppträning dom flesta dagarna. Jag och min bror hade förmodligen pumpat muskler på ett gym ett par dagar i veckan.

  Vi har allså alla anläggningar för olika aktiviteter tillgängliga (skidspår, skridskobanor, skogen, sporthallen), men vi använder dessa betydligt mindre och vi grupptränar mer och orsaken är ofta vikten.

  Jag kommer inte på något mer än att vi har en underbar vacker natur i Sverige men vi lär oss inte att använda den för motion och rekreation eftersom det enklaste och vanligaste valet är gruppträning i nån källare. Jag känner av den här krocken mellan det nya och gamla när jag hälsar på mina syskon. Då är det fortfarande roliga aktiviteter på schemat. När jag hälsar på andra så är det mest att sitta och prata vid ett bord (ofta om gruppträning).

  Jag och mina kompisar gör aktiviteter tillsammans. Vi utvecklas och kommer någon vart. Sånt gillar jag:-)

  men inte alla..såklart

 42. 42

  Skrev denna kommentar efter artikeln. Tänk vad glada era respektive skulle bli för detta som ju också är väldigt bra träning.

  Spring ut i skogen med en vedkorg och en såg. Hoppa gärna upp på några stenar om du vill ha extra effekt. Släpa ihop lite ved som bara skulle förmultna och såga det på plats. Byt hand lite då och då och när du joggar hem så lyfter du din vedkorg på olika sätt.

  När vintern kommer kan du elda detta i din kamin, eller ta med veden till någon vän som har och dela på en flaska vin för det är du väl värd:-)

 43. 43

  och..Det går ofta till överdrift.
  Man lägger ner så hemskt mycket tid på sin kropp. Lycka är att ha en perfekt kropp. Kolla på Olga Rönnbergs blogg så ser ni. Det gäller att varje dag hitta luckor för att komma närmare sin drömkropp vilket är lyckan definierad. Utan platt mage ingen lycka. Man kör olika utmaningar och skickar in bilder. Snacka om att ”hasta” som Palle sa.

  ..och när ska man hinna leva?

 44. 44

  Ja denna utseendefixering, oavsett hur din kropp ser ut finns där alltid folk med åsikter.. Det var det jag menade med skit i vad alla andra säger, lyssna till dig själv 🙂 Ps, dock lät vedsamlingen faktiskt roligt 🙂 Finns ingen perfekt kropp, bara perfekt ”state of mind” där du är nöjd 🙂

 45. 45
  ragnhild säger

  Her är stille på bloggen din idag dr. Annika, derfor gick jag inn her. Blir ledsen och obekväm når jag nu ser at det som skulle varit en konstruktiv feedbach, ble til en lång, lång mitraljøseliknande tirade *, autostyrt utan tanke på mottakaren. Beklagar så mycket. Dette ble helt fel.

  Men tack för många lystiga kommentarer annars i går. Jag gick og la mig, lo godt när du fick passet påskrevet med den antydningen um namnet ditt John Doe 🙂 – den var ju god 😉 Godt at du är her!

  * tirade: ”A long angry or violent speech, usually of a censorious or denunciatory nature”.

 46. 46
  Annika Dahlqvist säger

  Ragnhild, Det blir gärna storm i vattenglas bland kommentarerna i en blogg. Man får inte ta så illa vid sig, utan det är bara att gå vidare.

 47. 47

  Artikeln är jättebra Annika. Glömde nog att skriva detta:)

  Jag snöade in på det här med träningen efter Avehs första kommentar och jag har inte tagit mig ur det ännu..
  Igår fick jag reda på att 10000 går på ”träning” i Lund och att dom vill utöka med studenterna också. Man hade gjort om en jättehall till träningslokal. Om det ändå kunde genereras el när folk tränar? Som ett stort kraftverk!
  Samtidigt tog sambon bilen in till stan för att trötta ut sig helt på ett spinningpass som gjorde henne helt oförmögen till allt annat på eftermiddagen. Varför inte bara hoppa på någon av de två cyklar som stod på gården (eller klippa den där jäkla gräsmattan som bara växer;-)?

 48. 48
  ragnhild säger

  Dr. Annika – min mormor sa alltid. ”Man får manna sig upp i sig själv”. Har testat det ibland, och it ”works” för mig, and för dig också hör jag 🙂

 49. 49
  ragnhild säger

  Wille: Yes, en god latter forlänger livet = sant 🙂

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa