LCHF – industrin och miljön

Idag på morgonen på nyheterna om att LCHF:s forskning är bekostad av köttindustrin, och att LCHF är skadlig för miljön.

Jag säger att våra LCHF-rekommendationer främst baseras på grundläggande kunskap om kostens påverkan av våra biologiska funktioner. Kolhydraternas blodsocker- och insulinhöjande egenskap. Och det höga blodsockrets och insulinets egenskaper att orsaka inflammationer i bl a kärlen vilket ger kärlförkalkningar och andra sjukdomar. Våra erfarenheter av att detta stämmer gör att vi vet att det fungerar.

Jag säger inte att vi ska öka köttkonsumtionen, utan att det är intaget av naturligt fett vi ska öka, i första hand genom att äta det fett vi har tillgång till, och inte slänga bort det. Skär inte bort fettkanten och kasta den.
Och ät inte fabriksfetter. De fetterna kommer från avlägsna länder där de farmtagits med konstgödning,  giftbesprutning och genetisk manipulation. Sedan har de transporterats till norden med massor av utsläpp av avgaser.
En ko som betar i skogen, där inget kan odlas, skadar inte miljön.

Jag säger också att vi kan äta rotfrukter, utom potatisen, som vi ska hålla nere pga högt stärkelseinnehåll.

Comments

 1. 1

  We could ask: how much we harm environment with these huge amounts of eaten carbohydrates? High blood sugar and insulin levels cause or are involved in birth of nearly every diseases and we use millions of billions to cure those diseases. If we look at the costs and environmental polution of medical industry to our societies, suddenly eating meat is not such a big deal.

  Lets keep the proper focus

  JH

 2. 2

  När jag var liten betade faktiskt våra kor i skogen så det är fullt möjligt. Vi skulle kunna gå tillbaka till ett småskaligt och miljövänligt jordbruk om vi är beredda att betala vad det kostar. Det är inte kött eller mejeriprodukter som förstör miljön utan hur de produceras. Vi måste inte äta kött producerat med soya som odlats på nerbränd regnskog.

 3. 3

  Ojojoj, ”sedan har de transporterats till norden med massor av utsläpp av avgaser.”

  Mitt kokosfett kommer från Filippinerna. Jag anvämder drygt 2,5 liter/månad. Det finns också sådant fett :från Seychellerna. Ingen möjlighet att få tag i kokosfett från mera närliggande håll.

  Måste jag nu ha dåligt samvete för det också? Skall man fundera på sådant tycks det mig värre att fisk fångad i vår närhet transporteras till Asien för att filéas och sedan transporteras tillbaka till oss.

 4. 4
  plaqueoff säger

  Skulle önska att du Annika hade tid att ringa upp programmet Ring P1 och säga vad du skrivit ovan
  du skulle bli framsläppt direkt och din röst behövs mycket nu.
  Stå på!

 5. 5
  Konsument i Sverige säger

  Svensk mat till internationella kunder, såväl Renar som Röding!
  Jordbruksministern satsar på en fördubbling fram till 2020.
  https://www.dn.se/nyheter/sverige/fran-kottbullar-till-tarta

  Satsa på Sveriges konsumenter vetja – inte är det något större utbud av varken renkött eller fisken röding i våra matvarubutiker. Däremot importerat kött från Tyskland, Danmark, Australien, Nya Zeeland m fl länder. Röding har jag överhuvudtaget inte sett i mina butiker. Lax importeras från Norge med en extra tur via Thailand innan svenska konsumenter kan köpa den i frysta bitar. Färsk torskfilé är ofta odlad, var vet jag inte. Kanske är det i Norge det också.

  Ingen äter snart sin inhemska mat, varken i Sverige eller utomlands. Ligger någon ”lobby-oljeindustri” bakom. Allt ska fraktas kors och tvärs.

 6. 6

  Det finns ingen anledning att ursäkta sig för ditt eller datt för att någon ecotaliban har fått för sig att vi lever i en global kommunistisk planhushållning.

  Hurvuvida mat är ”bra för miljön” eller inte är hellt irrelevant så länge det är bra för min hälsa.

 7. 7

  Det var länge sedan korna gick på skogen och betade. Mer än hälften av maten som konsumeras i vårt land importeras. Kontakta SLU, Sveriges lantbruksuniversitet för att få uppdaterade fakta om matproduktion, http://www.slu.se

 8. 8

  Ja, och de sockerärtor som säljs på lördagsmarknaden i vår by kommer från Kenya. Ganska förädiskt här i ett rent jordbruksområde med egna trädgårdsmästare.

  En italiensk auktoritet som jag läste för många år sedan (hette han inte Pellegrino?) skrev att sockerärtor bör tillredas inom sex timmar efter skörden. Han kunde inte föreställa sig de kvalitetsroblem vi står inför.

  Och rosorna lär komma från Tanzania, varför är helt oklart. De är helt utan rosendoft.

 9. 9
  Kjell Jewander säger

  Nu mullrar det i dom djupa källarvalven hos ”etablisemanget”.Man är väl inte direkt förvånad. Populärt att dra växlar på miljön. Det får i alla fall uppmärksamhet i dessa tider. Att det dessutom skulle vara amerikanska köttproducenter som ligger bakom och finansierar forskning som skulle rekommendera ”low carb” tar man med en nypa salt. Känns mest som att man vill rättfärdiga egna källuppgifter som också finansieras av partsintressen.
  Dock återigen, skrämsel och hot om man inte följer kostcirkeln, LVM:s rekommendationer. Man får det att framstå som att denna överkonsumtion av kolhydrater skall ersättas med motsvarande överkonsumtion av animaliska fetter.
  Men vi som äter LCHF-kost vet ju att mängden mat minskas och man mår bra på det och framförallt slipper uppleva suget!!!!

  .

 10. 10

  Men onödiga transporter är ingen nyhet. En dansk kollega berättade för över 40 år sedan att han intervjuat en kapten som styrt sin båt mellan Esbjerg och nån hamn i England. På vägen dit hade han kex vid namn ”Oxford”, som skulle säljas i England. På vägen tillbaka hade han engelska kex.

  Det höll han på med hela livet. Nån stor skilllnad i smaken lär det inte ha varit.

 11. 11
  foie gras säger

  Köttkonsumtionen har stigit sen 90-talet angav en upprörd sk forskare vid Chalmers i P1 morgoneko och inte har det med LCHF att göra utan att köttet blev så mycket billigare genom att Sverige gick med i EU förutom import från Brasilien av finaste oxfilé. Det upprörande med köttkonsumtionen i Sverige är att så många delar av kött INTE finns tillgängligt i handeln. Misstänker att upprörande mängder slängs. När såg ni en kalvfot senast? Och färska grisöron som är så goa att gratinera.
  Matkunnandet är obefintligt med det enorma välståndets slit och slängkultur. Passion för kunnandet är en lyxvara.

 12. 12
  Lotta Moberg säger

  Oj, hörde nyheterna i morse…Och vilken objektiv reflektion. Vem bekostar all annat skit,antagligen Coca Cola, Nestle osv. Och om vi alla kunde lära oss att äta så närproducerat som möjligt, oavsett kost, så vore det väldigt bra för miljön!

 13. 13

  Frugan & jag har ätit LCHF-kost i 3 månader nu och vi äter rött kött högst 2 gånger i veckan. Fisk, ägg och kyckling samt mejeriprodukter räcker långt tillsammans med lite lämpligt grönt.

 14. 14

  Det är en liten del av Sveriges kor som betar utomhus över huvud taget. De som har den turen gör det mellan två och fyra månader om året. Resten av året står även de fastbundna inomhus och utfodras. Jag försöker inte argumentera mot dig rent näringsmässigt, men försök att hålla dig faktaenligt till miljöproblemet annars framstår du bara som oseriös.

  Att inte äta kött från djurfabriker skulle ju vara en ganska viktig sak att upplysa sina läsare och klienter om också tidigare och i fortsättningen kanske?

 15. 15
  Leif Alveflo säger

  Det stämmer inte att köttproduktion ger mer utsläpp än växtproduktion. Det kossorna tuggar i sig ger visserligen utsläpp av koldioxid/metan. Men detta tas upp av växtligheten somm kossorna tuggar i sig senare. (metan har en fördröjning på 15 år). Teoretiskt är det alltså ett nollsummespel. Kompliceras något då det fraktas kött långväga och kornalveflo matas med kraftfoder ofta långväga ifrån och som dessutom är naturvidrigt för de stackars djuren. Monokulturer av säd och annan grönsaksodling är en större bov i sammanhanget. Dessutom ”äter” dessa monokulturer upp matjordslagret och kräver konstgödsel långväga ifrån. Det mesta av våra kolhydrater kommer från sådana odlingar och är ett utarmande hot för vår planet.
  Det kanske är potatisodlarna eller någon annan lobbyorganisation för växtodlare som lyckats få detta genomslag i media.
  Leif A

 16. 16

  Det viktiga med studier är inte i första hand vem som betalat för dem, utan hur väl utförda de är och vad de säger. Detta gäller både studier som stöder LCHF och studier som inte gör det.

 17. 17
  ragnhild säger

  http://www.runelanestrand.wordpress.com 14. august 2011

  ”Den statligt hårt styrda jordbrukspolitiken måste läggas om med all uppmuntran till småskaligt ekologiskt, GMO-fritt jordbruk.
  Det storskaliga industrijordbruket som slukar 95 procent av EU:s jordbruksstöd är rena Ebberöds Bank. Då det förbrukar upp till 10 gånger så mycket energi som det producerar. Vilket inte obetydligt påverkar samhällsekonomin negativt.
  Dessutom förstör industrijordbruket jorden, luften och grundvattnet, bidrar till övergödning och algblomning, plågar djuren i djurfabrikerna och lämnar cancerframkallande rester av växgifter i den mat som de flesta människor är utlämnade att köpa och äta…………………………

 18. 18
  Bernt Östlund säger

  Grisöron finns ju att köpa men de är till för hundarna. Med det kilopriset som grisöronen har blir nog oxfilé billig mat.

 19. 19
  Bondmoran säger

  Efter Vindelälven, Västerbotten ,från Sorsele till Vännäsby finns restaurerade betesmarker för kossor och andra betande djur.
  Trots massiv marknadsföring mot konsumenter och grossister som Ica och Coop lyckas inte detta kött bli någon större succe eftersom kvantiteten blir för lågt och priset för högt. Blir priset för högt är inte dessa matvarukedjor intresserad av att ha detta eftersom dom hellre köper in annat billigare utlänskt kött . Det är tyvärr så att priset styr vad vi ska äta redan från Ica o Coop . Mat får inte kosta helt enkelt.Dom kräver att svenska producenter ska sänka sina priser på köttet till ingenting . Se hur det har gått för våra grisbönder.
  Om avvecklingstakten fortlöper i samma takt som idag finns det inga Svenska Bönder kvar om 13 -14 år.
  Vårt samhälle styrs av att vi ska hellre ska köpa dyra bilar och nya fina kök som vi inte använder för ändamålet då vi hellre stoppar in en låda i micron.
  Själv tror jag på småskaligt jordbruk för att få en mångfalld av bra råvaror.
  Låt maten få kosta. Ta er en titt någongång är ni är och handlar mat i er butik vad folk lägger i sina vagnar. Det är lockpriserna och röda lapparna som styr.
  Min stora vision är att vi ska sluta pastörisera mjölken. Ha den så naturlig som den redan är. Anser att vi misshandlar mjölken idag. I andra länder går det bra, Italien tex har dom mjölkautomater med ”riktig ” komjölk. Att säga att Lchf är ett hot för miljön tycker jag är som att kasta sten i ett glashus.
  Har ätit Lchf i ett år nu och har vid senaste diabeteskollen det allra bästa värdena i blodsocker och kolestrol. För ett år sedan övervägdes insulinbehandling. Äter inga tabletter idag.

 20. 20

  ragnhild sätter huvudet på spiken, så rätt! Satte kaffet i halsen när jag lyssnade på P1 i morse, och i eftermiddag fortsätter man.Stor förvåning över P1 som annars är en mycket uppskattad kanal, hur kan de släppa fram Christel Cederberg med sin okunskap vad gäller LCHF ? Ett sådant grymt påhopp utan att veta vad man pratar om- ruskigt! Måtte det bli ”ett himla liv ” om detta. Vart vänder man sig för att tycka till om detta program? Eva

 21. 21

  Om man är vegetarian går det utmäkt att äta LCHF. Det finns massor av avocado,nötter, mandlar,oliver osv.
  Jag är inte vegtarian men producenterna av nötter ,såväl som producenterna av nötkreartur borde kunna finansiera forskning om LCHF .

 22. 22
  ragnhild säger

  Eva Ivarsson. Var det mig du menade?

  Tackar :), men det var inte mina ord. Jag siterade bara Rune Lanestrand – han skriver så bra om akkurat det jordbruket vi önskar oss. Men han är också skiklig på politik. Goda kommentarer följer också bloggen .

 23. 23
  ragnhild säger

  Men Helge. Tror du storindustrien innan köttproduksjon har intresse av forskning som vill föra til än omfördeling av gevinsten som dom nu vändt sig til: Storskalig med kraftfor, ”korttenkt” bruk av antibiotika innestängta djur, klistrat saman m.m. Och nötterna importeras ju från odlare som driver småskaligt i fjärran länder. (?) Nei, jag forsto inte detta 😉

  Gå gärna inn på min (för mig) intressante ”Runeblogg” – som också tar upp storindustrien i Argentina = import av kött i så stor skala at dom (der borta) inte engång bryr sig med at ta hand um andra delar av kötet än det som sälger bäst = slänger resten = jätteproduksjon-attityd 🙁

  Mvh. 🙂

 24. 24

  För ett par veckor sedan var jag gäst på en köttgård i Hälsingland. Där går korna ute året om, de har en hall där de kan gå in och lägga sig om de vill men mjölken går helt och hållet till kalvarna. Korna och kalvarna är starka och vackra och köttet underbart smakrikt och gott. De stora hagarna är naturligt öppna, gröna och vackra och på vintern äter korna hö på samma sätt som jag minns från min barndom (50-tal) i Finland. Det finns en önskan idag att få hålla gräsbetande djur (samma inkomst på färre djur ifall man får betalt för kvalitet och inte industrifrämjande kvantitet) men motståndet och hindren, från den konventionella köttindustrin och EU verkar mycket kompakt (som jag tolkade mina värdar). Den kärlek till och det engagemang för djuren, som jag mötte på denhär gården kändes nästan utopisk och så vacker! Dagens ”grävande” journalister (med slapp hand, med spelat engagemang, på jakt efter synnerligen ytlig och lättspridd och säljande dynga ) borde ägna ens en bråkdel (gärna huvuddelen) av sitt engagemang åt det verkliga uppdraget, att sträva efter att använda sin makt till människans hälsas och till miljöns verkliga fromma. Till problematisering av och grävning i det som idag anses gälla för sanning; inte till klappjakt på alla som utmanar det som ”alla vet” om, så som kopruttar och allt annat floskulöst nonsens.

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  Plaqueoff 09.17, Jag är på arbetet idag och har ingen möjlighet att sitta och ringa upp P1. De får ringa mig om de är intresserade av vad jag anser. Annars kan de läsa i min blogg.

 26. 26
  ernst ahlgren säger

  Nu ska jag ta en promenad i skogen med hundarna. Då passar vi på att hälsa på några av de kossor som går och betar där!

 27. 27

  Man blir ju mörkrädd av den här smutskastningen. Jag har även flera gånger hört nutrionister påstå att LCHF orsakar C-vitamninbrist. De borde väl veta att grönsaker innehåller C-vitamin?

 28. 28
  foie gras säger

  Kollade chatten som miljövetaren Christel Cederberg från Chalmers gav på ekoredaktionens sida hos Sveriges radio.
  Där talar hon klarspråk. Det fnns inte någon forskning om ”olika dieters miljöpåverkan” Med andra ord finns inget underlag för den anti-LCHF propaganda som idag prunkar i alla svenska medier.
  Likaså sa hon att det heller inte finns undersökningar som visar hur LCHF anhängare äter i förhållande till medelsvensson. Ingen har samlat in data från ett antal personer med olika diet och följt upp konsumtionen under viss tid.
  Radioreportrarna har alltså inget på fötterna med sina påståenden att LCHF är miljövidrigt.

 29. 29
  Thomas H säger

  Nog miljöbelastar och utarmar (SLU forskning) vårt intensiva spannmålsodlande och även nu grönsaksodlingar, våra jordar. I detta fall sandjordar.

  https://www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/article1535469/Dricks-vattnet-otjanligt.html

  Ny debattartikel i Ksdbladet idag. Dvs. svar på SLV:s på deras första debattartikel om SLV kostråd!

  Christel Söderbergs svar var/är mumma!

 30. 30
  Thomas H säger

  Christels svar på chattet:
  ”Det finns nästan ingen forskning alls om olika dieters miljöpåverkan och Ekots inslag här startar en välbehövlig diskussion. Jag har respekt för om människor mår bättre och får bättre hälsa av den här dieten men samtidigt måste det undersökas vilka effekter den har på miljön. ”

  ”Kan så vara. Som sagt, det har inte gjorts ngn forskning på hur LCHF:are äter i relation till medelsvensson. Man skulle behöva samla in data från ett antal personer med olika diet och följa deras konsumtion under en tid. Sedan skulle man kunna svara bättre på Din fråga och flera andra som har kommit in.”

  Nötkreatur som äter mestadels gräs som dom är designade, för sparar på miljön säger hon också!

 31. 31

  Men herre gud, vad håller man på med?
  Hur mycket koldioxidutsläpp sparar man inte in genom att folk blir friskare och slipper springa av sig övervikten i skogen och spy ut koldioxid. Det är det första man ska ta upp, att KONSUmindre, alltså dra ner på mängden, sen sluta slänga mat innan man börjar finlira om olika mycket koldioxid från olika livsmedel. Jämför det med att vi är för många på jorden och ska dela maten med alla ridhästar, hundar och katter o andra varelser. Men det kanske man inte skulle få samma publicitet på!

 32. 32

  Vi har kommit till tredje fasen i Gandhis citat. ”then they fight you”.

  Huvudet upp och fötterna ner så är det här snart också överblåst.

 33. 33

  Jag är faktiskt inte så intresserad av i fall maten skall komma från närproducerade kosor i svensk eller norsk landsbyggd. Eller om vi skall köpa billigt kött från u-länder som behöver export-inkomster för att höja levnadsstandarden i sina länder.
  Jag tycker LCHF skall handla om vilken slags mat vi ska äta. skall vi äta mycket kolhydrater och lite fet.
  Eller skall vi äta mycket fet och lite kolhydrater. vilket är bäst för hälsan.
  LCHF rörelsen skall inte behöva ta ansvar för alla frågor i värleden.

  Vi som individer har ett ansvar för allt som händer i världen.Men det finns olika fora för olika saker.
  jag vill alltså inte ta ställning till om man skall äta nollänsk ””entrecote eller från urugay. Jag har
  förviso uppfattningar om det. Men det tycker jag inte är ”en LCHF-fråga”. Det finns bättre platser för den diskussionen.

 34. 34

  Bondmoran.
  Dom som jag känner som har djur som bara äter gräs tycker att det är betydligt enklare att slippa problemen med spannmål och att det dessutom prismässigt går jämt upp.

  Dom säger också att dom flesta köttproducenter inte ens vill hålla på med spannmål. Låter också positivt.

  Dom säljer alltså sitt nyttiga gräskött till vanlig slakt och till samma pris som allt annat kött. Har man tur så får man dessa bitar i butikerna.

  Skulle dom däremot sälja det dyrare så kanske dom inte fått så mycket sålt alls. Det dom vinner är att det är mindre jobb utan spannmål.

 35. 35

  Miljötrams hit och dit, att folk orkar. Allt detta skitsnack bygger på en klimat alarmistisk hypotes som har blivit iskall wolrd wide. Det pratas inte längre om klimatpolitik utomlands. I USA kommer republikanernas kandidat till nästa presidentval garanterat vara öppet klimatskeptisk.
  Obama har nog med problem med ekonomin, klimattramset är stendött. Det finns inga pengar att bekämpa ett inbillat problem.

 36. 36

  Olika dieters miljöpåverkan. Hör idioterna hur dumt det låter. Jag väljer diet/mat efter hur det påverkar mig själv i första ledet. Sedan finns det säkert folk som ut över det inte äter ditt eller datt av olika skäl.
  Skall man gå runt och vara fet för att ”miljön” blir bättre. Vad är då den praktiska miljöpåverkan av din egen försumbara konsumtion i jämförelse med en ödelagd hälsa. För mig handlar miljöhänsyn om ren luft och vatten. Vad som påverkar människor i närmiljön typ gifter osv. då blir miljönyttan av att må bra typ 1000 och onyttan av ”köttet” 0,0001.

  Dessutom så lever i i ett fritt samhälle med marknadsekonomi, konsumtion handlar inte om vad som är livsnödvändigt utan vad som är kul och vad man vill spendera sina pengar på.

  Jag håller själv på den gamla traditionen att jag inte äter Häst. Precis som jag inte äter hund eller katt. Det känns fel att äta husdjur helt enkelt.

 37. 37

  Det finns många fundamentalister här… Varför hålla på och göra mat till nån sorts kvasivetenskapligt mumbo jumbo? Många LCHF anghängare verkar ju närmast besatta av att försvara detta. Påminner om sekter.

  Ps. Jag äter lika gärna inporterad mat. Svensk jordbrukslobby inkl djurproducenter vill bara skrämmas. De är också lobbyister. Ds.

 38. 38
  Per Bylund säger
 39. 39
  Catharina Nilsson säger

  Apropå ramaskriet att vi bannlyst potatis ur LCHF-dieten vilket anses vara vansinne ur miljöhänseende.

  Utdrag ur svenska naturskyddsföreningens rapport kring potatis och bekämpningsmedel.

  Dagens svenska jordbruk är inte hållbart. Användningen av kemiska bekämpningsmedel ökar
  trots att de visat sig ha en negativ effekt på både miljö, människor och djurs hälsa. Potatis är i sig
  ett hälsosamt livsmedel som kan odlas utan användning av kemiska bekämpningsmedel. Men
  idag är potatisen den mest besprutade grödan i Sverige.

  Om du vill läsa hela rapporten så använd länken:
  https://www.naturskyddsforeningen.se/upload/Foreningsdokument/Rapporter/rapport_jordbruk_potatisbekampningsmedel.pdf

  När alla i Sverige väljer att köpa ekologiskt odlad potatis, först då kan miljödiskussionen bli relevant.

 40. 40
  Gustaf Bergmark säger

  Jag ser detta som ett avgörande erkännande av LCHF som fungerande bantningsmetod!
  Nu skjuter man in sig på hälsoeffekter istället.

  Jag blir dock väldigt illa berörd av alla dolkhugg i ryggen på Annika och andra förespråkare av denna kost.

  Vi behöver dessa personer med personlig integritet som vågar säga de, för etablissemanget, obekväma sanningarna!

 41. 41
  foie gras säger

  I Studio Ett inslaget deltog chefen för Vetenskapsredaktionen som fick frågan varför hon trodde så många reagerat på inslaget om LCHF och istället för att svara att beskyllningarna om det miljövidriga är nonsens eftersom forskning saknas.
  Och vad blev svaret istället om inte att vi som håller på LCHF är så ”känsliga”.
  Som om vi vore en samling psykfall.
  Är det inte gulligt.

 42. 42
  40-talist säger

  50-talsmat
  LCHF-mat kan jämföras med den mat jag åt som barn på 50-talet. Mormor och mammas mat, t ex söndagsstek med gräddsås, stekt fläsk med löksås, köttbullar med gräddsås, stekt sill, inlagd sill, stekt strömming, stekt torsk, inkokt lax, SMÖR, grädde, V-mjölk, julskinka med fettrand, ärtor/morötter, blomkål, brysselkål, gräddstuvad vitkål, tomater, gurka, ägg, bacon, höns, böckling, sardiner. Idag väljer jag dock bort 50-talets kaffebröd, matbröd, potatis/potatismos, makaroner/pasta, även ris.

  Ge LCHF en chans!

 43. 43

  Att koka potatis varenda dag kan väl inte vara miljösmart?

  Om alla tog bort potatiskoken skulle elförbrukningen minska rejält:-)

 44. 44

  Tycker det är ganska märkligt att så många vill angripa LCHF.
  Stör de sig på att vi så lätt går ner i vikt? 🙂
  Frugan & jag har tillsammans tappat 40 kg på 3 månader och jag har förlorat en mage med diarré varje morgon, frugan har mindre värk och numera ett normalt blodtryck.

  Utbudet finns i våra affärer av olika sorters mat, vi köper ju vad vi mår bra av och det vi gillar. Vill de förbjuda en del av utbudet i våra affärer???

  Och hur äter dessa som nu gapar om miljöpåverkan?
  Förmodligen på en lunchrestaurang i Stockholm, de på P1 i SVT:s personalmatsal och Anna Bäsén möjligen i matsalen längst ner i gamla DN-skrapan … I den senare brukade man för några år sedan få välja mellan 2-3 olika luncher som så gott som alltid innehöll kött, fisk eller kyckling.
  Och så är det väl oftast?
  Så alltså äter ju de vad vi äter, PLUS en massa kolhydrater.
  Snacka om att kasta sten i glashus …

 45. 45
  Konsument säger

  Hur miljösmart är det med buteljerat kolsyrat vatten?
  https://www.e24.se/business/konsumentvaror/trendigt-miljohot_48619.e24
  Själv köper jag aldrig sådant.
  Kranvatten är bra.

 46. 46
  Joachim Overdick säger

  Hur är det med potatisens stärkelse egentligen? Jag har hört att om man kokar potatis och sedan lägger det i kylskåp under natten omvandlas stärkelsen till en slags ”fibrer” och att blodsockret inte då påverkas längre?! Detta skulle också gälla om man uppvärmde potatisen igen efter nerkylingen i kylskåpet.

 47. 47

  Kyrkan och staten har ju separerat.
  Borde inte maten och staten göra det samma.
  Jag anser att inte socialstyrelsen inte ska ha några som helst råd i matfrågan.
  Så blir det bäst eftersom myndigheter är de som sist erkänner något.

 48. 48

  Vet ni vad?
  Jag är så SUR på Jonas Alströmer!

 49. 49
  Annika Dahlqvist säger

  Joakim Overdick, I Mina blodsockerserier (länkat under”Hälsoundersökningar” i bloggmarginalen): https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/mina_blodsockerserier
  testade jag en färskkokt protatis och blodsockret gick genast upp till 6,8, en annan dag testade jag en kokt avsvalnad potatis, och blodsockret gick då upp till 6,3. Så lite mindre blodsockerreaktion tycktes det bli på kokt avsvalnad potatis. Vi brukar säga att det beror på att stärkelsemolekylen binder sig i fastare struktur i det tillståndet.

 50. 50
  Joachim Overdick säger

  Tack för ditt svar Annika! Då är effekten ju bara marginell och jag skall inte låta mig luras att t.ex. äta potatissallad igen 🙂 …lite synd för potatis är vad jag förstår ett väldigt bra livsmedel ur näringssynpunkt.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa