Kan 1000-tals liv räddas med mediciner?

Artikel i Svt.se: Bara i Sverige: 1000-tals kan räddas.
Det är prof Annika Rosengren som säger det. Är det någon som har frågat henne vilka RCT-studier som har gjorts,  med hårda ändpunkter (sjukdom och död), som man ska göra med läkemedelsstudier, som visar detta?

Comments

 1. 1

  Hon säger…
  ”4000 onödiga dödsfall bara i Sverige
  Kost och livsstil är avgörande faktorer när det gäller att förebygga sådana här sjukdomar, men för den som redan drabbats räcker det ofta inte med att försöka ändra sin livsstil. Då behövs även läkemedel, menar Annika Rosengren.”

  Studier har ju visat att 75-80% av dom drabbade ligger högt i blodsocker dvs. samma metabola åkomma som vid övervikt och diabetes mm. och även här väljer vår sjukvård att prioritera läkemedelsbehandling istället för att ge mer korrekta kostråd.
  Försäljningssiffrorna för dessa läkemedel är redan höga och nu förväntas dom tydligen bli än högre…????

 2. 2

  Jag vet hur det är med statiner bland annat biverkningar i form av muskelsvaghet med mera. Bättre är att äta på ett sätt som kroppen mår bra av. Däremot om man ligger i riskzonen för propp pga flimmer tex kan man ha nytta av blodförtunnande medel

 3. 3

  Håller med ”Zonen”.

  Har själv fått biverkningar i form av domningar, stickningar, myrkrypningar med mera ett tag efter att ha börjat med Simvastin som innehåller statiner. Har frågat läkare om jag får sluta men de säger nej.

  Fick en tia-attack som inte än är konstaterad som en sådan och är forfarande under utredning. Efter den mådde jag jättebra och hade inga besvär men ca tre veckor efter jag börjat med medicinen kom biverkningarna som jag kopplar ihop med statinerna.

  Skall även tilläggas att mitt kolestrolvärde är bra. Tränar regelbundet och äter bra. Trots det måste jag äta detta som 760 000 svenskar knaprar i sig och läkemedelsbranchen tjänar miljarder på.

  Kolla denna länk så förstår ni: https://www.newsmill.se/artikel/2009/09/11/jag-ar-forgiftad-av-simvastatin

 4. 4

  Niklas:
  ”…mitt kolestrolvärde är bra.”

  Såvitt jag kunnat läsa mig till hos Ravnskov och hans följe är ett ”bra” kolesterolvärde ganska högt, framför allt när man blir äldre. När man gjorde en blodanalys för några år sedan fick jag med kraft åt dem att vi helt skulle förbigå kolesterolsiffror utan snarare intressera oss homocystein, som visat sig vara en bättre prediktor för hjärtkärlkrångel.

  Behöver jag visas tillrätta även på denna punkt?

 5. 5

  Om Du är intresserad av att lära Dig mer om statinernas biverkningar vill jag rekommendera följande.:

  Besök:

  spacedoc.net (Forum)

  askapatient.com + skriv in Simvastatin, Lipitor, Crestor etc. Det finns ca 1000 berättelser för vardera.
  De flesta statiner har likartade biverkningar.

  Googla – Wonder Drug That Stole My Memory
  Artikel i The Telegraph från 2009? med 140 kommentarer och en uppföljande artikel

  Googla ”The Lipitor Paradox”

  Googla ”Simvastatinfallet”

  Googla ”Jag blev sjuk av medicinen” alternativt ”Kolesterolsänkande medel förstörde Åkes liv”, artikel i Aftonbladet 2001-09-06 (observera årtalet!)

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa