SLV: Matråden bygger på forskning

Debattartikel i Sundsvalls Tidning: Matråden bygger på forskning. Det är Wulf Becker, Anna-Karin Lindroos och Irene Mattisson som har skrivit.

Deras främsta argument är att det råder en samsyn blande de ledande nutritionsforskarna i världen om att mättat fett är farligt.
Det är sant, och det är just det som är problemet: Att etablissemanget inom nutrition är insnärjda i myten om att naturligt mättat fett är farligt. Kommer det en forskare och påstår motsatsen är det stor risk att den blir utfryst från gemenskapen, och stoppas i sin forskarkarriär. Därför tolkar de gärna sina forskningsrön så att de passar in i det gängse paradigmet, även om ett objektivt synsätt skulle ha gett ett annat resultat.

Kostdoktorn har kommenterat SLV:s bedrövliga litania.

Comments

 1. 1

  Samsyn? Ja, kanske men debattartikeln som SLV svarar på här sa ju att även WHO säger nu att mättat fett inte är farligt. Dom där studierna finns inte så visst håller det hela på att krakelera för SLV även om dom nu försvarar det hela i Wessbys anda.

  Märkligt att dom inte gick till mer försvar i den fettdebatt som genomfördes i DM förra året, där dom blev alldeles tysta! Den debatten gillade dom tydligen inte….

 2. 2

  Det har nu gått ett par år sedan livmsdelsverkets fiasko vid uppmaningarna att visa fram dokumenation på denna syn. Man räknar med att folk skall ha glömt, så att man utan vidare störning kan återgå till gällande predikotext.

  Det gäller alltså att påminna om hur ”tusentals studier” den gången efter begäran om hänvisning krympte till sjuttiotvå, varav faktiskt bara en handfull handlade om det som saken gällde. Mera här:

  https://www.kostdoktorn.se/livsmedelsverket-om-mattat-fett-72-8

  Dessa tre namn är sedan åtskillig tid belastade för sin ohederliga hantering av verkligheten. Rörende just A.K. Lindroos, klicka gärna på ”Piltson”..

  Det finns såvitt jag kunnat se bara en bok som har fokus på denna fråga, nämligen Ulrike Gonder: ”Fett”, Hirzel förlag, nu i 3:e upplagan.

 3. 3
  LCHFvän säger

  Dom kämpar på i flera tidningar dessa nutritionsforskare : Becker, Lindroos, Mattisson
  Jobbar dom på Livsmedelsverket alla tre? Skriver dom i tjänsten tro?
  – Borås tidning: https://www.bt.se/debatt/inget-skifte-i-synen-pa-fett(2914603).gm
  – Sundsvalls tidning: https://st.nu/opinion/debatt/1.3840351-matraden-bygger-pa-forskning

 4. 4

  Från sista stycket i den refererade artikeln:

  ”Det finns alltid enstaka studier…”

  För att se vad dessa tre avser med begreppet ”enstaka”. Klicka på ”Piltson” ovan.

 5. 5

  Uttrycket ”samsyn” antyder man ser sanning som en fråga om handuppräckning – det majoriteten röstar för är sant, annat måste avvisas. Det är inte ett vedertaget vetenskapligt kriterium.

  Kontroversen har pågått i många år, och de som faller tillbaka på sådant resonemang röjer att sitter lite trångt. Här är en del av vad de måste förbise:

  https://healthyfixx.com/1/busting-the-myths-of-saturated-fat

 6. 6

  Aftonbladet letar efter något att granska under hösten. De kanske skulle sätta tänderna i Livsmedelsverket och deras kostråd?

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/article13519204.ab

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa