Två nya böcker av mig

LCHF för seniorer

I höst kommer det ut två nya böcker av mig på Optimal förlag.

Det är dels ”LCHF för seniorer”. Många äldre känner sig tveksamma inför LCHF, de tror att det innebär konstig främmande matlagning. Birgitta Höglund, (innehavare av bloggen Birgitta Höglunds mat) som lagat maten, är särskilt intresserad av mat för äldre. Jag har skrivit en inledande text i boken.

 

LCHF snabbt och enkelt Dels är det ”LCHF snabbt och enkelt” en bok med recept för nybörjare och de som inte har så mycket tid för avancerad LCHF-matlagning.

Böckerna finns också på nätbokhandlarna, tex Adlibris och Bokus, och i vanliga bokhandlar.

Comments

 1. 1

  LCHF för seniorer kommer jag köpa till mina morföräldrar. Tack Annika!

 2. 2
  Solblomma säger

  Har nu lagt böckerna för bevakning hos Bokus. LCHF för seniorer passar kanske också för vi lite yngre som gillar husmanskost emellanåt.

 3. 3

  Det verkar bli bra julklappar!

 4. 4

  Då är julklappen till mor och far klar! 🙂

 5. 5

  hej annika vet du något om hur Dr. Mattias damberg ställer sig i kostfrågor?

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  sami, Nej jag känner inte Mattias Damberg. Du får fråga honom själv.

 7. 7

  Annika! Vad kul att du och Birgitta Högberg samarbetat och ger ut en bok tillsammans. Jag gillar Birgittas syn på LCHF-maten mycket och ser fram emot att få läsa boken. Alla tillhör vi ju inte bacon-bearnaise-och-biff-gänget utan vill äta litet mer varierat. Har också ställt mig på ”väntelista’ för boken.

 8. 8

  Hej, båda titellänkarna i posten leder till seniorboken.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  Jonaz, nu har jag ändrat. Tack!

 10. 10

  Toppen! Jag jobbar som PAS på ett särskilt boende i Blekinge och har börjat med LCHF (först enligt Vesti-Johansens veckomatsedlar ch sedan allt striktare) på 2 av mina diabetiker – varav den ena har typ II sedan 37 års ålder med mkt diabetesrelaterade skador. Hon låg innan kostomläggningen de senaste minst 5 kanske 10 åren på värden mellan 15 och 20 mmol i blsr och sista året mellan 20 och high! Hon har fått höra tusen ggr – med en klapp på magen – ”den här måste vi bli av med” samtidigt som hon fått samma gamla kostråd enligt tallriksmetoden och lightprodukter etc….
  Hon är idag ca 75 år, lider av neuropatier med smärtor från axlar ut till fingrarna , patologiska levervärden, andningsdepression, upprepade urinvägsinfektioner, ögonskador m.m. De har ändrat hennes insulin fram o tillbaka genom åren, både ändrat sorter, mängder, fördelning etc på långtidsverkande och måltidsinsulin. Ingenting har hjälpt! Allt högre blsrvärden, allt mer insulin, allt fetare, allt mer skadr, allt högre värden ……….
  Vid kostomläggningen kunde vi minska med 1/3 del av insulinet och har därefter kunnat minska ytterligare. Hennes blsr ligger nu efter ca 10 månader på mellan 8 och upp till 14 mmol.hennes levervärden är helt normala (hon vet inte när de var normala tidigare – kolesterol ligger mkt bättre. Hon säger själv att hon mår bättre än hon gjort på mkt länge .
  Jag har fått kämpa för att få göra detta! Kostchefen skällde i telefon i en timmes tid om livsmedelsverket, socialstyrelsen( jag försökte argumenterade tillbaka) Kommunens dietist var ite mer lågmäld men diskuterade i DRYGT 1 timmes tid om hur illa det var att ”utesluta en macronutrient” (de åt ca 50 g kolhydrater/dag! osv.
  Problemet nu är att köket (vi har eget kök på boendet) inte riktigt kan denna kost och de är dessutom många och som ssk med ansvar för 40 multisjuka pensionärer är det svårt att helt kunna hjälpa dem. Det blir ibland prinskorv til kvällsmat! eller röror med för mkt grönt, för lite protein och ffa för lite fett.

  Jag försöker hjälpa dem men din kokbok för seniorer kunde bli en stor hjälp! Ska genast förhandsboka på adlibris (om det går) hoppas boken kommer snart!

  Trots allt är det väldigt roligt och jag har ju fått rätt (!) viket är en härlig känsla, inte sant!

 11. 11

  Grattis och strålande Lotte. LCHF till äldre diabetiker är mer än rätt. Håller tummarna för dig.

 12. 12
  HerrBanan säger

  Lotte: Snyggt jobbat!

 13. 13

  Roligt och bra med nya böcker och recept! Har haft mycket nytta av samtliga dina tidigare böcker, framförallt den med veckomenyer, som är till mycket bra hjälp.

 14. 14
  Jan-Olof säger

  LCHF vid ökad koaguleringsbenägenhet

  Vid två olika tillfällen har jag kunnat konstatera att koaguleringsbenägenheten ändras vesäntligt då man går från kaloririk till kalorifattig kost. Om man står under Waranbehandling eller misstänker att man har förhöjd benägenhet för trombosbildning, så ska man absolut ta kontakt för ökad kontroll under omläggningen. Värdet lär stabiliseras och återgå till det normala efter en övergångsfas.

  Detta ska inte avskräcka från LCHF och de totalt sätt positiva effekter som uppnås med denna kost.

  Behandlar du denna aspekt i din nya seniorbok?

 15. 15

  Fantastiskt att du fick Birgitta Höglund att samarbeta med dig om mat för seniorer (känner mig vid 58 som precis mitt i målgruppen). Birgitta Höglund har precis allt som krävs för att kunna bli för lågkolhydratkosten vad Tore Wretman var för ”fine dining” på sin tid. Framförallt kombinerar hon kärleken till riktig mat med en fantastiskt skicklig penna och en sådan ödmjuk och passionerad professionalism! Den boken ska bli presenten framför andra, både till jul och långt därefter.

  Härlig läsning också om Lottes projekt. Hoppas boken blir en hit på massvis med äldreboenden – och varför inte på dagis också, kan jag tänka. Birgittas mat passar ju alla åldrar, även om – eller just för att – den har sina rötter så djupt i den svenska traditionen.

 16. 16
  ragnhild säger

  Lotte. Jag är med dig. Skriv til Annika igen å få støtte videre. Stå på, Inte ge upp.

  Jag kunne gråta över hur myndigheterna som läter pristigen dominera över hälsan til gamla hjälpeslösa människor. Dette måste ändras. Frånvaro av empati och förståelse, och vilja til utvekling. Svårt at fatta, när den logiska sanningen om diabeteskost bl.a. är där.

  Hele historien din kunne anonymiseras ( minner mig om kafka-processer – fruktansvärd), och danna et grunnlag för en artikkel eks. på newmill. Men även – både här og der i media.

  Vet dere: Nå er erfaringene med lchf kommit så langt, anekdodisk, javel, men även vitenskapligt. Det fordrar mera krav och höglydte protester.

 17. 17
  ragnhild säger

  Jag gillar Birgitta med. Hennes blogg är ju en inspirasjonkälda, som kan omsättas i bokform med 🙂

  Tror din nya bok, ”snapt och änkelt” vil vara mycket bra för såväl noviser/monker) 😉 och viderekommande. Yes, lchf kokböcker behövs – her er än stor marknad å mätta – så fortsätta gärna. The more the better.

 18. 18
  ragnhild säger

  ”Mat för äldre”.

  Jag vil jo tro at du dr. Annika i förordet rådar å ta läkaren med, för at kolla läget, när man vågar sig på vägen från lightprodukter til naturlig mat 😉 – om man är osäker.

  Och så hoppas jag at också seniorarna tar sjeen i egen hand, och inte lar sig dominera av okunniga läkare. Hälsan och valg vi vil ta – båda när det kommer til medisinering och andra åtgärder är vårt anliggande. Aldrig måste du glömma det 🙂

  Som jag har forstått, så är hovedhensikten med boken å bemöta den godt vuksna generasjonen med mat som de kännar igen – från för fettskrämdhetens tid. Dvs. den tiden vi på et vis går tilbake til när det kommer til kosten. Gjenuppliving av ”husmannskost”.

  Annika har skrevet et forord i boken. Annars så vil jag tro at boken mest av alt domineras av Birgittas recepter. Jag har inte förstått at aktuella kokboken tar för sig alle typer medisinske kasus – inkl. waranmedisinerade. Detta är en kokbok med naturlig mat – rett och slätt.

 19. 19

  Jan-Olof:
  Skulle du kunna utveckla din tanke lite tydligare?
  Vilken hjälp behöver man om man står under Waranbehandling och vill lägga om till LCHF?
  Min svärmor har precis den problematiken efter upprepade strokar och vi vet inte riktigt hur vi ska våga hjälpa henne …

 20. 20

  Svärmor har även diagnosen diabetes …

 21. 21
  Jan-Olof säger

  Vid omläggning av kosten från kolhydralrik till LCHF, så påverkas benägenheten för trombosbildning och warandoseringen kan behöva ändras. Efter en omställningstid återgår dosbehovet till nivå före omläggningen av kosten.
  Man ska alltså inte avstå LCHF då det medför så många fördelar, men öka vaksamheten på att man ligger inom acceptabelt värde för koaguleringsbenägenheten under en period närmast övergången.

 22. 22

  Jan-Olof
  har du några tankar om Waran och att öka sitt intag av omega3? Mycket omega3 ska ju öka blödningsrisken. Jag såg ett program på BBC om en man som testade sin ”blodhälsa” och sin risk för blodproppar och hjärtproblem genom att äta i stort sett en traditionell inuitliknande kost. Fet fisk till frukost lunch och middag. Han kollade sin koagulering genom vanliga koaguleringstest genom att kolla en droppe blod från ett finger. Och för varje mätning blev koaguleringstiden lite längre och han drog slutsatsen att hans hjärt- och kärlhälsa hade förbättrats. Det lät ganska spännande och jag tänkte också på att jag i början av mitt LCHF- ätande fick varningar för hjärnblödningsrisken, eftersom de osm varnade hört att de tvar något man dog av i Japan och på Grönland. Mycket ihoprört i en fråga. Kanske en omöjlig sådan…

 23. 23
  Jan-Olof säger

  Nu föreslår jag kontakt med din ordinarie läkare för vidare dialog.

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  Jan-Olof och YRC, Det är nog inte många läkare som kan något om mekaniken med Waranbehandling vid LCHF. Många har rapporterat att Pk sjunker vid LCHF, och att Waranbehovet alltså stiger. Detta har skapat mycket oro, både hos patient och sjukvårdspersonal.
  Vi vet väl inte säkert varför det blir så, men det är inget att oroa sig för. En frisk människa som ska Waranbehandlas brukar ofta dra höga Warandoser, det kan vara 4 ochg 5 tabl dagligen. En gammal multisjuk människa brukar dra låga doser, ner till 1/2 tabl varannan dag. Det är leverns tillstånd som avgör detta. En sjuk lever behöver lite Waran för att hålla koaguleringsbenägenheten låg. Ett högre Waranbehov tyder alltså på en friskare lever, vilket man inte behöver oroa sig för.
  Jag har nog inte tagit upp denna fråga i mitt förord till boken.

 25. 25

  Hej Annika

  Fick höra att det är inne bland killarna att gå på LCHF
  i kronprins Daniels hemort Ockelbo.
  Vore inte en AD bok bli en fin dop present?
  Lycka till med utgivningen.

 26. 26

  Finfint Annika! Mera LCHF-kokböcker är jättebra. Finns så många som fortfarande tror att pasta, ris och bulgur också är LCHF. Finns ju hur många sätt som helst att variera utan att snöa in på bacon, äggröra och omelett.

  PS. Starkt jobbat Lotte!

 27. 27
  ragnhild säger

  On and off topic – kan jag fråga her? Fullfet, såkallad H-mjölk i Norge har 3,9% fett pr. 100g. Kan ni sjekka i kylskåpet och se hur mycket fett svensk mjölk har i prosenter.

  Jag frågar för at her vest så fylls hyllorna upp med alt mera lightprodukter.

 28. 28

  ragnhild!
  Här i hushållet köper vi den fetaste mjölken vi vet, kallad ”röd mjölk” ( röda mjökpaket ) den är 3.0 procent. Så H-mjölken ni har i Norge verkar ännu bättre om man ser det ur fett synpunkt.

 29. 29

  Arla Ko® Ekologisk Ekologisk Gammaldags Mjölk, naturlig fetthalt 3,8-4,5% fett är ännu bättre. Den är dessutom ohomogeniserad,

 30. 30

  Tack för upplysningen Gustaf
  Det visste jag inte, men har heller inte ens reflekterat. Den skall jag pröva nästa gång om nu vår affär har den?

 31. 31
  ragnhild säger

  Tackar så mycket Ruben och Gustaf 🙂 Tines H-melk 3,9 % är homogeniserad och pasteuriserad. du nämner inte det siste Gustav, är det självklart at all mjölk pasteuriseras av en eller annan grunn?

 32. 32

  Pga hur mejeriprdukter hanteras idag är al mjölk pastöriserad. En gång i tiden fanns Dörrödmjölk i Lund att köpa. Den var opastöriserad, minns ni allt rabalder och hur livsfarligt det skulle vara att dricka mjölken enligt myndigheterna!
  Tyvärr är det ännu nästan hopplöst att hitta gammaldags mjölk i affärerna. Där jag bor (utanför Karlskrona) finns den bara runt jul. Endast de riktigt stora affärerna i köpcentra har den, tyvärr!

  Förresten tack för uppmuntran ang. mina diabetespatienter som går på LCHF! <3

 33. 33

  Åh! Bok nummero 2 måste jag skriva upp på ”måste ha”-listan!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa