Fredriks länk i chatten

Paulún länkade till en studie Reduced or modified dietary fat…
Låt oss titta på den.

De tycks komma fram till att mättat fett ska ersättas med omättat. Man ska då komma ihåg att de etablerade forskarna som har kommit fram till detta är präglade att skräcken för mättat fett, och det kan färga resultaten. Uffe Ravnskovs genomgångar har inte gett detta resultat.

Men den som väljer att tro att omättat är bättre än mättat, kan ju äta omättat fett i sin naturliga form: Fisk, oliver och olivolja (nackdelen är att oliver intekan odlas i norden utan måste importeras från södern. Alla vegetabiliska fleromättade fetter innehåller också övervägande omega-6 som är inflammationsframkallande.

Även animaliskt fett innehåller mättat, enkelomättat och fleromättat fett i liknande proportioner som vårt eget fett innehåller.

Comments

 1. 1

  Det är väl relativt vanligt att folk äter för lite omega-3 fet, och om man då minskar på mätat fet och ökar på
  omega-3 fet, så blir naturligtvis vis personen friskare, men det är för att personen åtgärdar bristen på omega-3 fet . Hade personen inte minskat på det mätade fettet hade personen i alla fall blivit bättre,åtminstone om de hållit kalorimängden normal.

  Jag tycker det verkar att de förutsätter vad de vill bevisa(jag har bara läst abstracten).

 2. 2

  Det är en review av flera andra studier och den säger såklart inte så mycket alls.

  Man får läsa de studierna som ingår för att se vad det innebär och de har tydligen bara plockat ut fettet som enskild komponent,, och några var även fettreducerade, det kan innebära kalorirestriktion.. vilket ofta ger fantastiskt resultat, åtminstone så länge man klarar av det.

  Vad åt de för övrigt.. åt de mycket kolhydrater, hur var deras insulinnivåer, blodsocker osv.

  Att överäta energirik föda av vad som helst är bevisat ohälsosamt oavsett.!

  Hur som helst.. äter man mycket kolhydrater får man hålla ner fettintaget.. fast bättre att göra tvärt om.

 3. 3

  Smör innehåller 24% omättat fett. Det finns inget essentiellt omättat fett. Vill man betala premium för omättat fett i onödan när mättat duger lika bra så varsågod, jag gör dock inte det.

 4. 4

  Med omättat i föregående inlägg så menade jag enkelomättat endast. Inte fleromättat.

 5. 5

  Varför gör man egentligen studier på möss? De är tillhör väl släktet gnagare och har väl en helt annan basföda än människor. Klart det blir fel när de får en massa fett, och giftigt dessutom.

 6. 6
  Emma Bernhard säger

  Hej Anna,

  Jag missade att fråga på chatten idag.
  Jag har provat LCHFs och håller verkligen med om att man mår bättre och orkar mer.
  Men jag undrar ändå på hur du ser på LCHFs påverkan på miljön?
  Idag står kött industrin för 18 procent av de farliga utsläpp som direkt påverkar miljön negativt, 40 procent mer än vad all typ av transport (flyg, bil…) släpper ut. Om världen fortsätter äta mer kött, när kina börjar äta lika mycket kött som vi väst världen redan gör, så går vi (om man tar miljö hotet på allvar) mot en väldigt mörk framtid. Inte bara för vår natur, utan i ett mycket kortare perspektiv en värld där torka i utvecklings länder nära ekvatorn kommer skörda alldeles för många liv.

  Jag är egentligen bara nyfiken på hur du, som en starkt drivande kraft bakom LCHF, ser på vårt mat ansvar i ett bredare perspektiv än bara den redan ganska privilegierade västerlänningens förbättrade hälsa?

 7. 7

  Okej, jag ska ge lchf en ärlig chans, men pratar man inte kalorier längre med denna kost. Ost med snöfri len måste ju vara super ASEAs med kalorier?

 8. 8

  ASEAs ska vara laddad.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  Emma B, Jag svarade på den frågan i chatten. Leta rätt på den där.

 10. 10

  Emma: ”Ingen kan säga hur vi ska kunna föda hela jordens befolkning i framtiden, när oljan sinar. Men kor, grisar, får och höns kan äta naturens produkter på mark där man inte kan odla. De är inte till skada för miljön på något sätt. Djuren ska inte äta kraftfoder, det gör dem sjuka och förstör miljön. ”

  Annika: Släpper inte kor, grisar, får och höns ut koldioxid samt andra växthusgaser (ex. Metan)? Fler som kör LCHF betyder rimligtvis att det krävs fler djur för att motsvara det ökade behovet. I grunden krävs det mer än 1kg råvara (gräs eller liknande) för att producera 1kg kött, mjölk eller dylikt. Många menar därför att vi själva bör äta råvaran (inte gräs såklart) för att skära i energiförlusten som sker mellan de olika stegen och på så sätt föda fler med samma påverkan.

 11. 11

  Kära Annika… att Du ska behöva fortsätta försvara dig, och lägga ut dina värden… det är så befängt. Hur tänker ”dom” egentligen? Blev så arg när jag såg rubriken på första sidan av GT. Hela framsidan ägnar dom åt dig… jösses vilket hot de måste se i Dig. Lika stora rubriker fick ju Breivik i Norge… hej å hå!
  Som så mycket annat som etablissimanget har åsikter om, så kommer det att falla på sin egen orimlighet. Nån fräschare människa änd dig får man ju leta efter. Och – även om du skulle bli sjuk i framtiden… vad betyder det? Människor som aldrig har rökat kan ju få lungcancer… eller hur?
  Det är bara att skaka av sig å gå vidare. Ser fram emot din föreläsning här hos oss i oktober. Kramar! Du är och förblir bäst! / Rosalie

 12. 12

  Hej Annika – kan du inte stämma GT för förtal? ”Fettdoktorn AD sjuk av sin egen diet” är ju ren lögn.

  Och det är ju helt fruktansvärt hur nedvärderande Paulun var på Aftonbladets chatt. Oavsett vad man tycker så är hans beteende ju helt oacceptabelt!

 13. 13
  ragnhild säger

  Henrik. Google på djurhold/metan. Söka på bloggen til http://www.runelanestrand.se – fråga evnt. honom.
  Oi, Ulrika var försiktig med vad du skriver….! Tankar kommer när dom vil, men ibland ska man holda dem ”innantil” ;).

 14. 14
  ragnhild säger

  Oi, jag menade Rosalie, och du skriver så entusiastisk om Annika. Men jag likte inte länkningen til han der terroristen (vi är mycket, mycket vara på det her i Norge-sörjer fortfarande mycket, mycket). Och heller inte gillade jag poengteringen av sjukdom Rosalie. Nu gjör jag måske det samma som jag själv kritiserar – skriver tankar – inte alltid man ska det. Sorry. ”Overföring” kallas det til tider 😉

 15. 15

  Kul Annika att du rör om i grytan och upprör olika makthavare som med alla medel försöker försvara sitt revir, som Fredrik Paulún, som tappade kontrollen i chatten och sänkte sig själv som en sten i havet.

  Lustigt att se också hur den studien, med härdat fett och kasein – som i sig sedan tidigare misstänks kunna öka risken för diabetes, används av det gamla gardet för att försöka sänka LCHF. Kosten i studien var dessutom rik på kolhydrater, men det är det ingen som nämner.

  https://www.foodconsumer.org/7777/8888/G_eneral_H_ealth_34/Fatty_diet_reduces_gene_expression_and_raises_type_2_diabetes_risk_printer.shtml

  Tror att grundproblemet inom sjukvården är att sjukdomar definieras med symptom och att det just är dessa som ska elimineras istället för orsakerna bakom symptomen. Annars hade kostråden fått en betydligt större uppmärksamhet.

  https://www.fettdieten.se/content/den-sjuka-v%C3%A5rden-som-botar-symptom-ist%C3%A4llet-f%C3%B6r-eliminera-orsaker

 16. 16

  Vill bara passa på och tacka för min nya kropp. För det känns helt klart som jag fått en ny kropp sen jag började med LCHF för ett halvår sedan. Har inte gått ned så mycket i vikt, men däremot en hel del i omfång. Det ser ut som jag gått ned minst 10 kg. Har tydligen gåttomkring omkring och varit svullen hela mitt liv!? Mår som en prinsessa helt enkelt. Tack!

 17. 17
  Fröken E säger

  Hej!
  Jag är väldigt undrande över det här med omega-6. Jag noterar att du och dina LCHF-gelikar återkommande framhåller dess inflammationsstimulerande verkan. Detta har jag aldrig hört talas om innan jag i våras började läsa om lågkolhydratkost. Däremot hittar jag inga källhänvisningar. Från Livsmedelsverkets sida hävdar man naturligtvis rakt motsatt att en stor del av befolkningen får i sig för lite omega-6 och därför bör äta mer lättmargarin. Frågan är ju uppenbart kontroversiell. Tacksam problematisering!
  E

 18. 18

  Ragnhild: Jag har fått info på annat sätt. Har du fått veta något motsatt, kan du ju svara med det istället. Är det du säger värt att kolla upp, gör jag det.

 19. 19
  Emma Bernhard säger

  Hej Annika och Henrik,

  Jag håller verkligen med Henrik om att problematiken runt kött industrin och dess påverkan på miljön är mycket mer komplex än det svar man får i chatten.

  Jag måste säga att det förvånar mig att du ger ett svar som faktiskt är både bristande i kunskap och i engagemang.
  Det du säger är i teorin inte möjlig, och även om det skulle vara det så är verkligheten en annan. Kött industrin, med betande djur inkluderat, är en växande bomb för vår miljö och för de människor som redan har det svårast.

  Vad man äter och inte äter är ett personligt val, men jag måste tycka att frågorna om kött industrins påverkan borde vara speciellt genomtänkta för någon som jobbar aktivt med att upplysa om matens betydelse.

 20. 20
  Amerikanen säger

  Jag har skrivit det till dig massor av gånger Annika….LCHF fungerar utmärkt som vegetariskt alternativ. Man kan äta en hel uppsjö olika produkter. Jag förstår inte varför du envisas med att push för kött och fisk. Det förstör för människor som vill testa LCHF men inte äter kött.

  Felet du gör är att du väljer livsmedel efter deras kolhydratsinnehåll per 100 gram. Du skall istället titta på antalet kolhydrater under en hel dag. det gjorde Dr Atkins och det fungerade helt perfekt.

  Om man vill gå ner i vikt snabbt så äter man 20 gram kolhydrater och sedan ökar man på. Då kan man enkelt göra bönbiffar, sallader, bönsallader, svamprätter, quiche och liknande.

  Jag har gått på LCHF i snart tio år och aldrig ätit en enda bit kött.

  Så Annika, snälla ta detta till dig och kompromissa om köttet så slipper du föra krig på tio olika fronter !!!

 21. 21
  eva-britt säger

  Ni som pratar om kött och miljön, vill jag bara säga att läs boken VEGOMYTEN. Där förklaras ALLT.
  Tack Annika för det du gör och jag blir ledsen varje gång de braskar upp dej på löpsedlarna..
  KRAM eva-britt

 22. 22

  När det gäller köttproduktion så är den för liten i Sverige idag. Vi har massvis med mark där det för oss oätbara gräset bara vissnar. Vi satsar mest på skog i vårat land istället för matproduktion. Man kan åka tiotals mil utan att se en enda ko, men spannmålsfält, skog och hästar finns det gott om.

  Äter man LCHF så äter man även upp fettet som kommer med köttbiten. Detta fett ersätter ofta något dieselodlat.

 23. 23

  Såg idag artikeln och läste sedan chatten i aftb. och blir mer o mer övertygad att lchf är bra. Fredriks kommentarer om lchf:are var på dagisnivå och han har nog ett ganska stort vinstintresse bakom sin kost. Personligen har lchfkosten räddat våran son tillbaka till livet då han fick diagnosen svår ibs. Efter flera år inom vården och otaliga dietister utan nån förbättring hittade vi på nätet flera oberoende sidor som förespråkade lchf-kost. Sonen kunde efter några veckor gå till skolan igen, spela fotboll och umgås med sina kompisar. Resten av familjen, då vi alla äter denna kost mer eller mindre, är piggare, lättare(pappan 16 kilo lättare) friskare, inga uppblåsta och hårda magar. Då vi är väldigt pålästa om insatta i kost och magbesvär har vi läst och hört att fler och fler börjar att förespråka denna kost, läkare börjar rekomendera denna kost till sina patienter och fler o fler börjar äta lchf-kost.

 24. 24
  Amerikanen säger

  Paulun arbetar ihop med Procordia som är multinational company och finns i nästan hela världen. Procordia äger te x risifrutti, frysen pizza och Felix…..

  Men AB tyckte uppenbarligen att han var neutral..:)

 25. 25

  Det känns som Paulun ändrar inriktning lite när det passar. Vem vet han kanske förespråkar LCHF om ett tag när vi är tillräckligt många?! 🙂

 26. 26

  Man kanske också ska tänka på alla saker en LCHF:are INTE äter!

  https://svt.se/2.108068/1.2342642/godis_daligt_for_klimatet

  Därtill kan man även räkna: (Exotiska) frukter & dåliga oljor som importeras långväga ifrån… å säkert många fler produkter…

  Dessutom äter man inte nödvändigtvis mer kött än man gjorde förut, dels för att proteinbehovet inte på något vis ökar för att man äter LCHF & dels för att man blir mätt på mindre mängd eftersom man äter en mättande kost!

 27. 27
  Eva Persson säger

  Kvällspressen kokar ihop soppor på sopor !
  Som de sedan vill att vi bara ska svälja, men detta är att gå för långt.
  Vi bjuder, de äter !!
  Trötta efter jobbet orkar inte folk sätta sig in i vad det rör sig om.
  De äter soppan och skjöljer ner med sin läsk (som är fettfrrriii) och en stor påse lösgodis.
  ”Mormor” Kvällspressen har ju sagt att det är jättebra med kolhydrater o Becel 😉
  De kör ordlekar, rubrik förvrängningar, som ska få oss att läsa det dom själva vill att vi ska se.

  För att sedan plocka ut reklampengar för dem de gynnar med sitt, skitsnack 🙁

  Stäm dom Annika, sätt hårt mot hårt !

 28. 28

  Annika!

  Det är bra att du finns!

  En läkare som vågar tänka självständigt!

 29. 29

  En ko som äter gräs i terräng som inte är odlingsbar gör inte av med så mycket diesel. Dessutom ger mjölken massor av näring och energi under hela kons liv.

  Kött, inälvsmat och naturligt fett innehåller en mer fullständig karta över vad vi människor dagligen behöver än det man kan odla på en monokulturell åker.

  Dessutom krävs det at en dieseldriven traktor korsar åkern för plöjning, harvning, gödsling, sådd och skörd. Sen ska skörden fraktas och processas till exempelvis pasta eller bröd (som är ofullständig människomat).

  Varför inte skippa den så kallade mjölmatsenergin och ersätta den med naturlig energi från de djur vi ändå får huvvuddelen av våran näring från? Det blir LCHF:-)

 30. 30

  Kött ska inte drivas upp på spannmål
  Det är där det blir fel idag
  Kor är ämnade att beta.
  Då slipper vi miljöpåverkan från odlat foder och får friska djur med rätt sammansättning på fettsyrorna.

  Det moderna jordbruket med monogrödor är en veritabel katastrof såväl för våra hav som för klimatet och inte minst vår egen hälsa

  Ett gräsbetande djur har noll miljöpåverkan och slår alltså vilken gröda som helst på fingrarna vad gäller miljövänlighet.

  Framtiden ligger i ranchdrift av boskap
  Vi har enorma ytor där gräsbetare skulle kunna frodas

  Se bara på fjällen och renskötsel som enkelt skulle kunna mångdubblas om de politiska insikterna fanns på plats

 31. 31

  De två senaste kommentarerna från Wille och Dufva är bland det klokaste argumenten ang. människans framtid och för miljön!
  Kan bara tillägga beskrivingar på hur den amerikanska prärien såg ut innan den vite mannen kom dit och förstörde den med odlande + närmast utrotade bison och buffalo.

 32. 32

  Håller med Stefan 13:36. Väl argumenterat Wille och Dufva!

 33. 33

  Sålde precis vårt landställe med 60000 kvm ängsmark som bara växer igen nu när lokala bonden som använde marken gav upp. De som köpte ska inte heller använda det. Dessutom lånade bonden 15 000 kvm av en annan granne, 10 000 av en trejde osv osv. I tillägg till allt det han själv äger. Allt detta som en gång varit prima betesmark står nu bara och växer igen.

  Att vi då istället köper önor och gör bönbiffar är för mig en gåta hur det kan vara mer miljövänligt. Det är inte brist på svenskt gräs, det är brist på betesdjur som mumsar gäset.

 34. 34

  Jag äter ALLT fett, orkar inte hålla reda på om det är mättat eller omättad. De enda jag undviker är kanske transfett, men de finns ju naturligt i mejerier så de kanske inte heller är så dumt. Transfettet ifrån kakor och godis är ju en annan sak, men då är de nog den stora mängden kolhydrater som är värst…

 35. 35

  Tror att det grundläggande problemet i västvärlden är att läkemedels och sjukvårdsindustrin tjänar pengar på att vi är sjuka. I Kina betalar man sin läkare så länge man är frisk. När man är sjuk, slutar man att betala tills man igen blir frisk. Då blir fokus ett helt annat.

  Kanske det är dags för ett nytt synsätt inom sjukvården?

  ”I många västländer styr läkemedelsföretagen. De har uppnått ett enormt inflytande inom de flesta länders styrande organ för att sjukvården ska använda just deras preparat. Alternativa lösningar kallas för kvacksalveri och det kan utan tvekan leda till åtal för den som inte är läkare och försöker föreslå andra lösningar. Visst är detta också till för att skydda individen, vilket självklart är bra. Bara för att ett botemedel tillhör området naturmedicin, innebär det knappast att de alltid är riskfria. Kina, som har en mångtusenårig erfarenhet av akupunktur, akupressur, moxibustion, koppning, kiropraktik och örtmedicin, har också en mycket lång utbildning för att kunna diagnostisera och ge rätt behandling…”

  https://www.fettdieten.se/content/betala-ist%C3%A4llet-din-l%C3%A4kare-f%C3%B6r-att-h%C3%A5lla-dig-frisk

 36. 36
  Maggan A säger

  Även ”Paulunare” tjänar pengar. Såg just en reklamsnutt på 4:an som promoverade hans fruktjuiser…:-/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa