Chat idag på Aftonbladet.se

Jag blev nyss uppringd av Aftonbladets debattredaktion. Expressen har idag artikeln om diabetes av fet mat: Fettdoktorn avslöjas av blodsockertestet
Min glukosbelastning.
Aftonbladet kommer att ha en chat idag kl 15 med anledning av denna diskussion.

Jag vet ju inte vilka värden jag skulle ha fått på glukostoleranstext innan jag började med LCHF,  jag hade aldrig gjort ett sådant test tidigare än i vintras.

Professor Hindrik Mulder tror att mina höga värden beror på att min insulinfrisättning har gått ner i vila. Det låter rimligt. En funktion som inte används i kroppen går förstås med tiden ner i vila, och har svårt att aktiveras akut vid en belastning.

Det som skadar kroppen är de dagliga höga blodsockernivåerna som man får av högt kolhydratintag. Jag har normala blodsockervärden över dagen när jag äter LCHF, och det håller mig frisk år efter år.

I studien som refereras till fick råttorna äta härdat fett. Deras insulinproducerande betaceller minskade i antal. Detta visar att härdat fett är toxiska för betacellerna. Vi ska alltså inte äta härdat fett i industrimargariner. Titta i innehållsförteckningen på matvaran om det står ”härdat vegetabiliskt fett”. Den är giftig.

Jag har också nyligen kollat Mina labvärden. Där ser man att jag har lågt-normalt fasteinsulin och C-peptid. C-peptid avspeglar den egna insulinproduktionen över en längre tid. Jag har också ett lågt-normalt Hb A1c, långtidssocker.
Detta med lågt-normalt insulin och blodsocker stämmer inte med vare sig  typ 1 eller typ 2-diabetes/metabola syndromet. Obehandlad typ 1 har lågt insulin men ett skyhögt blodsocker. Typ 2-d/metabola syndromet har höga värden på både blodsocker och insulin, pga insulinresistens.
Det enda mina värden stämmer med är en frisk person som äter lågkolhydratkost.

Se rubrikerna på GT/Expressen hos Kostdoktorn.  Rubriksättarna är verkligen helt sanslösa! Jag berättar att jag är frisk, och så skriver de att jag är sjuk.

Comments

 1. 1

  Varför inte äte mer kolhydrater några dagar och göra om testet? Få tyst på dem en gång för alla.

 2. 2

  Läste någonstans att man skulle äta kolhydrater 150 g/dag i tre dagar innan OGTT för att få igång systemet. Annars skulle det bli missvisande. Beslutsgränserna är väl framtagna för personer som inte varit i ketos i flera år.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  Hemul, Jag har ingen som helst lust att äta mera kolhydrater i flera dagar. Jag ställer inte upp på det.
  Dels kan det vara skadligt, dels skulle jag gå upp i vikt.
  Däremot skulle det kunna vara intressant att mäta min insulinnivå efter ett glukostest. Är den låg så tyder det på låg insulinproduktion pga vilande betaceller. Är den hög så tycker det på insulinresistens
  Eller?.

 4. 4

  Typisk tabloid artikkel, som heller ikke tar med hele sannheten og unnlater å nevne at rottene fikk herdet vegetabilsk fett. Stå på, Annika! Vi står med deg i Norge.

 5. 5

  Hur mycket fett kan du lägga på dig på 3 dagar?

 6. 6
  Bernt Östlund säger

  Det intressanta måste väl vara om någon person har fått något tecken på diabetes 2 på grund av LCHF.
  Eftersom jag har diabetes 2 vet jag numera ganska väl hur diabetes visar sig men innan diagnosen hade jag inte det klart för mig.
  Stor törst, täta behov att kissa, syn-påverkan och en del annat var tydliga tecken som jag inte begrep mig på då. Nu vill jag leva så att risken för komplikationer minimeras.

 7. 7

  Det här är intressant av flera skäl. För det första vet vi ju att om man äter lågkolhydratkost anpassar sig kroppen efter detta. Behovet av insulin sjunker och bukspottkörtel får välbehövlig vila. När är ovetande kropp sedan chockas med 70 gram (!) socker, så tar det så klart lite tid att sparka igång maskineriet.

  ”Felet” med dessa glukostoleranstest är att de är anpassade för människor som äter skräpmat och är sockerdrivna. En person som äter lågkolhydratkost har en helt annan metabolism, vilket naturligtvis ger utslag i dessa test.

  Det här är viktigt och vi kommer att utveckla detta i nästa nummer av LCHF-magasinet.

 8. 8

  Muskelcellerna blir efter en längre tid på fettkost insulinresistenta för att inte bränna glukos i onödan. Det är en skyddsmekanism som under vår tid som jägare såg till att en viss mängd glukos fanns att tillgå för de celler som absolut behöver det: en del av hjärnan, njurarna och röda blodkroppar.
  Annika skulle efter någon vecka på högkolhydratkost ökat glukostoleransen i muskelcellerna, Skulle hon fortsätta så, skulle hon bli sjuk på allvar.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  Hemul, på några dagar av högkolhydratkost skulle jag lägga på mig avsevärd fettmängd i depåerna, särskilt på magen. Och jag vill snarare gå ner i vikt än upp.

 10. 10

  https://www.aftonbladet.se/
  Man kan rösta på olika dieter, vilken man tror på mest.
  Själv röstade jag på LCHF.

 11. 11

  Har funderat lite på det här med glukosbelastning och graviditet. Det är inte aktuellt för mig än, men har flera väninnor som efter det fått konstaterat graviditetsdiabetes. Det har då varit på ”normalkost”

  Jag undrar, vad vitsen med glukostbelastning skulle vara för tex mig som äter ganska strikt lchf, i händelse av graviditet? Rent generellt, ska man ta det trots risken för extremt blodsockerfall efteråt, eller het enkelt säga nej?

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  Lena, Jag tycker egentligen inte att det är någon vits med att utsätta kroppen för en sockerchock vid en glukosbelastning. Det är bättre att mäta blodsockret före, och en timme efter, en ”normal” måltid. Den måltid man normalt äter, oavsett kost.
  Då ser man om man håller ett stabilt normalt blodsocker på den mat man äter, det är det enda som betyder något. Skulle man stiga i blodsocker efter måltid så är det dags att dra ner på kolhydraterna.

 13. 13
  Pre-diabetiker säger

  ÅR 2002
  År 2002 åt jag ”normalkost” ganska fri från mättat fett och hade så gjort i större delen av mitt vuxna liv. Rätt mycket halvfabrikat på lunchställen, men även hemma. Vid ett läkarbesök på VC togs ett blodprov, diverse olika prover, bl a P-glukos. Doktorn hörde aldrig av sig, så jag utgick ifrån att alla provsvar var ok.

  ÅR 2007
  År 2007 på sommaren övergick jag till LCHF.

  ÅR 2008
  År 2008 fick jag för mig att jag skulle begära ut mina journalanteckningar från VC.
  Lab prover visades från år 2002 att P-glukos var 6.5 mmol (ref 4.0-6.0 mol). Det blev en stjärna. Det fanns också en extra papper, Lab – kommentar. Där stod diagnosgräns för diabetes mellitus: Faste-P-glukos >=7.0 mmol/L.

  Efteråt har jag tänkt att doktorn borde ha hört av sig med en ”liten” varning och föreslagit ett återbesök för ny kontroll. Men det gjorde hon inte.

 14. 14

  Jag tycker att det vore lika idiotiskt att trycka i sig en massa kolhydrater för att hålla igång kroppens beredskap mot socker som det vore att kriga för att behålla ett starkt militärt försvar. I fredstider är det naturligt att försvaret monteras ner. Skulle krig i så fall vara bättre än fred? – Knappast!

  Samtidigt biter de sig själva i svansen i artikeln när de säger att det bästa sättet att äta när man har diabetes 2 är att utesluta socker! Såklart att det är – och vad är inte LCHF då än ett perfekt sätt att utesluta sockret på!
  Och så det där med fettet *suck* Det finns ingen som äter LCHF som förespråkar att trycka i sig mängder med härdat fett! Forskningen de hänvisar till visar ju enbart att industriellt hårt processat fett är skadligt, vilket LCHFanhängare som Annika D m.fl. hävdat hela tiden.

  Det är synd att de väljer att smutskasta Annika som gjort så mycket för så många människor och deras hälsa. Tidiningsrubriker som dessa skrämmer upp människor i onödan och skapar oro och förvirring. Varför skriver de inte istället en artikel om det metabola syndromet? Det vore mycket mer intressant!

 15. 15

  Fantastisk rubrik som vanligt ”Fettdoktorn avslöjas av blodsockertest” Vadå avslöjas? Har du fuskat eller bluffat eller vart syftar man?
  Och så står professorerna i kö för att få ut så mycket som möjligt av den här hönsfjädern. Jag kan tänka mig att prof. Marcus känner viss belåtenhet.
  Sedan fyller Aftonbladet på med ”fakta” om diabetes typ 2; ”Kost med högt fett­innehåll visar sig kunna leda till diabetes typ 2, enligt en ny amerikansk studie i den välrenommerade vetenskapliga tidskriften Nature medicine.”
  Det stör mig att forskare sätter ihop ”högt intag av fett” med ”risk för övervikt” och drar slutsatsen ”kan leda till diabetes typ 2”.
  Varför inte istället se: ”Högt intag av socker (kolhydrater)” leder till ”övervikt OCH risk för diabetes typ 2”?
  Aftonbladet avslutar med alla följdsjukdomarna man normalt tillskriver diabetes typ 2, det sk naturalförloppet: ”… skador på njurarna, ögonen, blodkärlen och nerverna. En vanlig komplikation är hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfart och stroke.” man glömmer att nämna övervikt! – Samtliga komplikationer kan man direkt hänföra till resultat av för höga insulinhalter, eget eller tillsatt. Bl.a. har man upptäckt att följdsjukdomen skador på ögonbottnar kommer redan före diagnostisering av diabetes!

 16. 16

  Instämmer helt med Dig Lotta

 17. 17

  Nu sa inte den refererade undersökningen att fet mat orsakar diabetes utan höga blodfetter pga övervikt kan orsaka diabetes. Undersökningen handlar inte om kost på något sätt. Detta förtydligades i vetenskapsradioins veckomagasin.

  https://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=3415621&t=733

 18. 18
  Pre-diabetiker säger

  Min glukosbelastning blev så här.

  Min blodsockerserie vid ”glukosbelastning”:
  OBS! att efter 3 tim så var mitt blodsocker nera på 6,7 mmol och efter ägg-bacon-frukost så fortsatt blodsockret ner till 5,3 mmol.

  08:30 = 7.1 mmol fastande, vaknade 08:30
  11:30 = 7.1 mmol fortfarande fastande (gick ut några korta ärenden)

  11:20 – 11:40 drack 75 g druvsocker utblandat i 3 dl vatten, tid ca 20 min.

  Mäter mitt blodsocker, stick i fingret:
  12:00 = 14.8 mmol
  12:30 = 14.4 mmol
  12:45 = 12.9 mmol
  13:00 = 10.3 mmol
  13:15 = 8.3 mmol
  14:00 = 6.7 mmol

  15:00 = jag åt frukost (ägg, bacon, lite grönt), blodsockret fortsätter neråt.

  16:00 = 5.3 mmol
  17:00 = 5.3 mmol (åt en flatbrödmacka som mellanmål, med smör + keso)
  18:00 = 6.0 mmol
  21:30 = 6.6 mmol (efter middag: äggmuffins + kallrökt lax)

 19. 19

  ANNIKA

  En tanke ang. din blodsocker serie. Vad är det som säger att du inte ligger i riskzonen för diabetes med tanke på vad du har berättat om ditt tidigare liv, before LCHF?? Att äta lågkolhydratkost under ett antal år innebär väl inte med automatik att din insulinkänslighet normaliseras?? Serien kanske hellre visar att LCHF är helt rätt kost för dig??

  En tanke jag fick.

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  Jon, Ja, jag kanske hade diabetes innan kostomläggningen, och har blivit frisk med LCHF. En frisk diabetiker får inte normaliserad glukostolerans, utan måste fortsätta att äta lågkolhydrat resten av livet.

 21. 21

  Huvudsaken är väl att glukosvärdena är normala när man äter ”vanlig mat” och i Annikas fall då ”fettdieten” det är ju i vanliga vardasglivet man kolla hur kroppen funkar.

  Jag antar att de som kritiserar Annika tycker att folk som har diabetes ska äta godis och kakor och ta insulin istället för att ändra kosten och slippa insulinet då eller??

  jag hade högt blodtryck och slutade röka och då behövs ingen blodtryckssänkande medicin. men klart jag kan börja röka igen då och få högt blodtryck igen och ta medicin för det är ju bra eller hur???

  det är precis det ni säger. om man är sjuk och ändrar kostvanorna och motionsvanor så gör man fel. eller hur?

  jag har gått ner 12 kilo i vikt genom att promenera mera. Men jag ska sluta promenera och se om jag går upp alla kilona igen. det låter väl sunt.

  jag gillar Annika hon är en stor hjälte i mitt liv. jag hade nog aldrig blivit så här pass frisk utan att läsa hennes böcker.

 22. 22

  Precis så tänkte jag också Jon. Vi som varit överviktiga kanske alltid haft en större känslighet för socker, eller så har vi fått det när vi nollat fettet under dom jobbiga bantningsåren.

 23. 23

  Helt oavsett vad fett gör eller inte gör, så får möss inte diabetes och betacelldestruktion om inte de äter mycket kolhydrat.
  https://www.springerlink.com/content/3100778067010125/

 24. 24

  Jag har för mig att Fredrik Paulun hade en liten hjärtinfarkt för några år sedan? När han som mest förespråkade sin GI-metod. Jag skickade frågan om han känner sig frisk nu, men den frågan kom inte med.

 25. 25
  Helena Hesselmark säger

  Så här skriver Fredrik PAulun själv i frågan:

  ”Fredrik Paulún fick hjärtinfarkt av sin egen kost”

  Fel. Jag har aldrig haft hjärtinfarkt och kommer troligen aldrig att få någon eftersom jag sköter min motion, kost, sömn och kan idag hantera stressen. Däremot fick jag en blodpropp i hjärnan för ett par år sedan. Orsaken till denna var ett alltför tungt träningspass som involverade bänkpress på en bänk som lutar så att fötterna hamnar högre än huvudet. Det var en dum övning. Konsekvensen blev att blodet samlades i huvudet och trycket i halspulsådern blev för stort samtidigt som jag tryckte hakan mot bröstet och pressade upp vikten för kung och fosterland. Det orsakade en liten blödning på halspulsåderns insida och när sårskorpan släppte en vecka senare fick jag en blodpropp i hjärnan. Det hela var mycket dramatiskt och kunde ha gått fullständigt åt skogen. Nu hade jag tur och proppen löstes snabbt upp vilket gjorde att jag inte fick några bestående men. Det var faktiskt jag själv som ringde vissa personer i media för att tipsa om detta. Jag ser mig själv som en varning för att träna alltför hårt.

  Lagom är bäst!

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  Ja, i den lilla jämförande studien mellan Paulún och mig så har han haft en stroke, men inte jag. Vi får väl se hur det går i fortsättningen. Observera att jag är drygt 20 år äldre än han.

 27. 27

  Det är väl klart att det var den gode Fredrik som själv ringde media.

 28. 28

  Okej, inte hjärtinfarkt, men tydligen en liten hjärnblödning pga för hård styrketräning.

 29. 29

  Läste livechatten…känns som Paulún är en mycket duktig debattör kan formulera sig bra och så….det var för kort tid för att Annika skulle hinna formulera sig…..alltid lättare att kritisera nåt än att försvara när tiden är knapp. Skulle önska en riktig debatt i mat och hälsofrågor där alla kan förbereda sig med fakta och studier. Ställde en fråga om kolesterol i chatten…ha ha det kom ju inte med för det var ju fel forum…men jag tänkte chansa. Har läste Uffe Ravnskovs båda böcker i ämnet och är helt förundrad över att det inte väcks större debatt i ämnet än vad som varit…..snacka om att vi förmodligen gräver en grav åt våra gamla i förtid (även yngre som också medicinerar så klart)! Vad säger du om kolesterolmedicinens vara eller inte vara….(alltså inte när det gäller nedärvd sjukdom som kräver denna behandling) Stå på dig Annika annars gör nån annan det!!! Tummen upp för dig och det du försöker göra!!!!

 30. 30
  Helena Hesselmark säger

  Han är född 1971 tror jag, alltså 40 år.

 31. 31
  Annika Dahlqvist säger

  Regina, Jag anser att kolesterolsänkande mediciner har mera biverkningar än nytta. Det finns inte heller visat att de förlänger livet för de som tar dem.
  Om man ska ha en riktg debatt, med referenser och så, vore det bättre med Andreas, Uffe, Ralf Sundberg eller någon, än jag som inte har så bra ordning på mina referenser. Jag är mera inriktad på ”den beprövade erfarenheten”.

 32. 32

  Tack för svaret….du sköter dig utmärkt tycker jag och många andra med mig….internet är fantastiskt man kan hitta så mycket info och behöver inte bli lurade av media längre….önskar fler öppnade ögonen och tog ansvar för sin hälsa….jag är jätteintresserad av ämnet men när jag pratar med folk lite här och där så märker jag hur lite de flesta vet om det näringslära….många har noll koll på vad kolhydrater, olika fetter, proteiner är…..många tror att fett ska man undvika eller äta snålt av men säger man då att man äter mycket fett så kan de i nästa mening säga: – men det fattar väl alla att man inte kan äta pommes och gå ner i vikt….alltså det är vad FETT är för många…..kolhydrater tänker de inte på i samband med t. ex. pommes. De förstår inte skillnaden att kött+ bearnaisesås är ok men om du tar pommes till blir det fel. Så att lära ut vad som är vad i näringslära i skolan är viktigt tydligen. Det blev krångligt det här men jag hoppas jag fick fram problematiken som jag ser den. Skulle bli intressant med en debatt med männen du nämnde i ditt svar.

 33. 33
  kvinnlig 40-talist säger

  Tack Annika, jag tycker att du hade bra svar. Konkret och tydlig samt framför allt värdig.
  Är det möjligt att såväl du som Fredrik får alla obesvarade frågor till era bloggar?

 34. 34

  Efter fyra dagar på kolhydratrik kost i Holland gick jag upp drygt två kilo
  Tillbaka till LCHF igen såklart. Snart normal igen. Skönt

 35. 35

  Detta var Fredriks slutkläm -”Ät varierat, ät naturligt och ät gott! Då slipper du dieta.”

  Det låter som LCHF tycker jag.

 36. 36

  Här gjorde Fredrik Paulùn bort sig:

  …”
  Annika Dahlqvist:
  Fredrik, Varför blir vi då glada och snälla när vi äter LCHF?

  Fredrik Paulún:
  Det har jag inte märkt Annika. Jag har genom åren fått hundratals påhopp av rabiata LCHF:are och du är ju själv inte den mest stabila personen jag stött på 🙂 ”…

 37. 37

  Denna eviga kamp över att få vara förbannad! Läste att han P hade påtalat hur arga vi LCHARE är men han verkar ju inte förstå att denna ilska med mera är ju befogad och då är det inte lätt att inte bli arg när delar av etablissemanget helt ignorerar människors förbättrade hälsa med LCHF. Jag har sannerligen inte märkt att jag blivit deprimerad med mera av denna kost, utan tvärtom jag har äntligen fått ett liv där jag är mer stabil i humöret och orkar vara mamma när jag kommer hem efter jobbet, det är fantastiskt! Och jag är arg på alla dessa som påstår att de vet mer och bättre än mina egna erfarenheter. Jag har bantat hela mitt liv och varit överviktig hela mitt liv. Allt förändrades med LCHF, jag äter god mat och behöver inte ha en kamp inom mig efter sötsug och så går jag ner i vikt. Det är härligt och fantastiskt och så kommer någon och påstår att denna mat är farlig, jag äter heller detta än återgår till kolhydraternas nertryckande effekt på mitt liv. Jag är arg för det finns så många fler liv som blir förstörda på felaktiga grunder och jag är experten i mitt eget liv och jag är inte fettskrämd längre, fett är underbart i rätt form…

 38. 38
  Annika Dahlqvist säger

  Jag tycker att Paulún är ganska otimid själv. Ljuger om att LCHF-are blir deprimerade och ilskna. Det stämmer ju inte alls med våra erfarenheter. Om någon tycker att den blir seg i huvudet .av lite kolhydrater så är det ju bara att stoppa i sig några fler då.
  Var och en får prova sig fram till sin egan balans. Kärnpunkten är att vi inte behöver vara rädda för det naturliga mättade fettet.

 39. 39
  ragnhild säger

  Dr. Annika. Du säger: ”Ja, jag kanske hade diabetes innan kostomläggningen,…..

  Men ble du inte testade den gång för du startade med lchf. Ell. en stund etter?

  När en har ”blåst i symptomer/neglisjert kropsliga signaler för länge, så er risken pre-/diabetes och andra metabola symdromer. Och så kan det vara för sent at återställas – så er det jag forstår läget?

  Altså för sent. Skru tilbake til tidigare tilstand går inte. Men en kan starta med lchf (naturlig mat som inte belaster kroppen) = Återställa hälsa och kropslig balans ? Och inte behöva oroa sig – garanti har ingen iallafall. But you can put your mind on other things…… 🙂

  I denne kohlydratoverflodens (dårlige sådanne) tidsalder, så er det bra at lchf (naturlig mat)-förespråkarna står på. Tusen, tusen takk til dere alle. Hilsen meg som ikke kan se på godis, uten å få fornemmelser – foresten ikke helt sant – lenger 🙂

 40. 40

  Hej Annika. Jag reagerade på en sak som du skrev som svar på varför du inte ville äta mer kolhydrater i tre dagar för att testet skulle bli mer rättvisande. ”Och jag vill snarare gå ner i vikt än upp.” Varför vill du gå ner i vikt? Borde inte din kroppsvikt vara ”normaliserad” som alla pratar om eller har du gått upp i vikt trots att du ätit strikt LCHF väldigt länge nu?

 41. 41
  ragnhild säger

  siterer deg Annika: ”Om någon tycker att den blir seg i huvudet av lite kolhydrater så är det ju bara att stoppa i sig några fler då.” 😉

  Jag tror at med naturlig mat som lchf-kosten er, så får psyken vår en mer harmonisk og riktig balanse, som människor/vi skal ha. Og som gynnar hälsan vår. Men en tilvendt ”hyperaktiv” adferd, och alla ”kick” som blodsockerhävande kohlydrater ger, kan man bli något ”avhengiga” av.

  nina D. Yes 🙂

 42. 42
  ragnhild säger

  Neimen Johan da, Annika har jo til og med spist potet i sommer ;=) Og Annika, den magan – ush vi vil ha den bort – inte? Så strikt lchf nu 🙂 Og obs. ferie kan trigga både det ena och det andra…………… på både godt og ondt.

  Nei så men om jeg ville spist kohlydrater på kommando i tre dager. Ushamej: Inte gjør som noen sier….enig 🙂

 43. 43

  Hej Annika,

  Hur mycket vikt kan du gå upp på tre dagar med en kost som innefattar 150g kolhydrater/dygn och hur lång tid skulle det med din diet ta att komma ner till normalvikt igen?
  Tycker du att det är rimligt att man, som någon skrev här bland kommentarerna, kan gå upp 2kg på fyra dagar utan att öka intaget? Bara av att byta kost.

  En annan sak du skriver är att du kan ha haft diabetes men isåfall nu är frisk. Men dels är diabetes vad jag vet obotligt och för det andra så visade ju ditt test att du i så fall fortfarande har det. Jag begrep inte riktigt den logiken.

 44. 44
  Annika Dahlqvist säger

  Johan kl 18.38, Jag väger envist kanske 5 kg mer än jag skulle vilja. Men det är stor skillnad från när jag på lågfettkost vägde 25 kg mer än jag ville. Då var jag otymplig, nu är jag bara lite fyllig.

 45. 45

  Tycker din chatt med Paulun blev lite knasig. Vad är det han egentligen opponerar sig emot.
  I praktiken är det få som hela tiden äter på samma sätt. Här i Sverige glöms dessutom originalet Atkins bort av någon konstig anledning.

  GI,LCHF, ”ISO” är alla varianter på Atkins eller inspirerade. Det går alldeles utmärkt att växla i mellan dem utan några konstigheter. Det faktum att man måste äta annorlunda för att gå ner i vikt mot att hålla den glöms också ofta bort.

  Många missar din brasklapp med att överviktiga och sjuka främst skall äta LCHF. Generellt sjuka kan ju diskuteras men överviktiga är klockrent.

 46. 46

  Paulun kan ju käka sina torra fullkornsdinkelflingor och dricka sin juice till, men verkligheten kommer väl ikapp honom så småningom. Jag tycker att det är synd att han som gett ut böcker inom GI, Iso och nu senast en egen variant av LCHF påstår något sådant idiotiskt som att det är ”extremt” och farrligt att ligga på 5-10 energiprocent kolhydrater, när han i samma mening säger att 20-30% är helt ok.

  Vad jag vet så finns det LCHFare som unnar sig uppåt Pauluns nivå, elitidrottare tex. Men alla kan inte idrotta bort de överflödiga kolhydraterna som Paulun förespråkar. Han menar att vi måste träna minst 45 min/dag. Det finns många som inte hinner eller överhuvud taget har möjlighet att ta sig den tiden. Då är det väl ypperligt att kunna äta mindre kolhydrater – anpassat efter en mer stillasittande nivå – och inte behöva se sina hälsa försämras år efter år på grund av dessa överflödiga kolhydrater.

  Och är det sant som ni skriver att han genom sin nyttiga motion och nyttiga mat lyckats få en stroke före 40års-ålder. – Då kanske inte hans recept med hårdträning och GI-mat är någon höjdare? Eller? Han är ju ändå hyfsat ung och frisk, hur skulle det bli om Agda 80 skulle börja gymma 45 min/dag. Näe, då tror jag mer på att äta gott, äta omkring 5-10% kolhydrater och ta en skön promenad ibland om man har lust med det!

  Tack Annika för allt du gjort för att föra fram LCHF i Sverige. Utan dig hade jag inte fått de hälsoförbättringar som jag fått! Jag är gladare, lugnare och friskare än någonsin! Det Paulun säger att LCHFare blir deprimerade och sjuka är ren lögn!!!

 47. 47

  Annika, du kan ju alltid prova ”Cheat your way thin” som jag rek. ett flertal ggr nu. Det finns ju i verkligheten fler hormoner än bara inslulin…Du har ju även fått över 300 studiereferenser till detta. Eller är kolhydratskräcken för djup numera?

 48. 48

  Annika vad är det som gör att du och en del andra inte kan gå ner till normalvikt med LCHF?

  Anders Äter man mer kolhydrater brukar man lägga på sig vikt i form av vätska. Det försvinner i stort sett på en gång när man drar ner på kolhydraterna igen. Samma sak som gör att de flesta tappar rejält i vikt första veckan på LCHF.

 49. 49

  Johan
  Det kroppen anser vara normalvikt och det man som person vill väga rent estetiskt är inte alltid samma sak. Annika har väl ingen övervikt alls, utan bara en önskan att ändå väga lite mindre inom normalviktsspannet så att säga.

 50. 50
  Annika Dahlqvist säger

  Stefan, att jag skulle gå ner bättre med mera kolhydrater tror jag inte på. Betänk att jag jobbat med GI-metoden i 10 år innan jag övergick till LCHF, och slapp 20 kg och fick min hälsa tillbaka.
  Jag har inga problem med att jag gärna skulle släppa 5 kg till. Jag gillar läget. Men jag är inte beredd att öka flera kg för att testa om min glukostolerans ökar med mera kolhydrater.

 51. 51
  Annika Dahlqvist säger

  Johan 19.53, Jag tror att det är våra kroppar som inte vill gå ner mera. Då får man gilla läget, om man inte är beredd att gå ner på svältkost.

 52. 52

  Mnja.. Annicka är ju gammal proffsbantare enligt hennes egen utsago, och så är det nog för många, kan man bara stå ut med att äta mindre fasten hungern knorrar i magen så brukar de flesta gå ner en del.

  Problemet ligger nog mer i att det är svårt att hålla vikten och att LCHF fungerar så bra utan knorr magen!

  Dvs problemet är mest att LCHF fungerar, man mår bra, man äter gott, är sällan vrålhungrig osv!

 53. 53

  Ang viktuppgång. Min fru gick upp 2.5 kilo. Vi var på semester så vii åt inte mer än vanligt.
  Vi åt det som serverades.

 54. 54

  Annika 20.15, jag känner igen mig i detta. Gick ner från 65 till 57,5 och midjemåttet minskades markant med lchf. Jag har varit utsatt för mycket stress under året, vilket kan ha bidragit till att jag nu väger 59-60 kg och att midjan har ökat något, detta trots att jag är väldigt strikt. Jag trivdes när jag var några kilo lättare, men jag är ändå mycket glad att jag kan äta gott och slippa hunger!

 55. 55

  Conny

  Att man inte skulle äta mer än normalt på semestern är väl knappast en självklarhet. Mer mat, alkohol och mindre motion är nog ganska vanligt för semestrare. Även om kolhydraterna skulle ombildas till fett rakt av och sätta sig på kroppen så skulle det handla om 150g om dagen. I det här fallet 450g. Att allt skulle bli fett är ju inte så troligt heller.

  Det är inte så mycket viktuppgång att offra vid ett tillfälle i hälsans namn enligt mitt tycke.

 56. 56

  Bra jobbat på chatten i dag Annika, bra att du inte lät dig bli uppretad av honom.
  Paulun gjorde bort sig själv och verkar ha lite blodsockersvängningar! 😉

 57. 57

  Re Anders kommentar.
  Vi är också förvånade, Men det verkar om man slarvar så blir det så här.Vi promenerar hela dagarna och äter och dricker vin som hemma.Jag märker av ömhet i t en tand som försvinner när jag äter LCHF igen. Vi gått på LCHF i 2,5 år och mår ”gör” bra.

 58. 58
  CharlotteTheOriginal säger

  Alltså, journalist kåren har mycket lite, eller ingen, stolhet kvar! Särskilt inte när man vill kränga lösnummer med hjälp av förtal. Det hade varit skillnad om dom skrivit ”kan ha blivit sjuk”, men nu sätter dom på helt eget bevåg en diagnos, rätt in i rubriken!

  Till er journalister som kanske tittar in på denna blogg:
  Vart har eran stolhet tagit vägen? Vart är andan att finna stories som griper tag, avslöjar, och täcker av? Var finns ryggraden som säger att redaktören lett er på fel väg, att ni låtit er säljas billigt för att öka tidnings vinster? Vad är det ni vill med eran framtid – vad kommer ni ha för meriter där ni sitter och drömmer om det stora scoopet!? Tror ni ens för ett ögonblick att ni kommer att få det, när ni gör erat bästa att agera skvallerkärringar istället för journalister?

  Bara undrar!

 59. 59
  Pellefant säger

  Annika du får väl helt enkelt äta lite bröd några dagar och sen göra om testet. Stämmer din teori så är de ju bra.

 60. 60
  Pellefant säger

  Förövrigt låter det rimligt att de inte bara finns en reglering av insulin utan det kan finns två eller flera parallellt som kan ha olika tidsfönster mot blodsocker.

 61. 61
  Mästaren säger

  En aspekt som talar mot herr paulun är ju hans samarbete med livsmedelsindustrin.
  Kanske slår jag in öppna dörrar men…
  Någon som förespråkar att man ska ta det ljusgröna smörpaketet, grädden eller någon annan naturlig mat (och inte har något vinstintresse i Arla) kommer alltid att vara trovärdigare än vilken Juice- eller brödförsäljare (Pauluns limpa – vilket trams) som helst. Sen att herr Paulun kallare sig något annat är bara marknadsföring.

 62. 62

  Hej Annika!

  Tycker detta är superintressant, och skulle du ha fått diabetes så borde väl du om nån va den första att tala om det själv och då borde du väl ha fått det för länge sen..?

  Tycker de e skitdumt av media att skriva sånt där ljug, de e bara för att det sticker i ögna på folk att det äntligen kommit nått som funkar för de allra flesta.

  Har varit världens lyckligaste människa sen jag gick över till lchf och jag kommer aldrig att gå tillbaka,
  varken pasta eller bröd lockar mig ett dugg när det finns så mkt annat gott att äta 😀

  Tack för en bra blogg och stå på dig!

 63. 63

  Haha, jag ryckte till när jag läste framsidan på Expressen – sen kom jag på det! De har övertolkat nåt nu igen. Men jag blev sjukt nyfiken var de fått det ifrån. Jag har inte orkat läsa in mej på allt men SKÖNT att du är frisk Annika!

 64. 64

  Hej Annika.

  Ge aldrig upp. Fighting! 🙂 Paulun mår dåligt i detta liv, nästa och yterligare nästa liv 😉 Allt kommer tillbaka…ha-ha…

 65. 65

  Conny

  Om ni gjorde av med lika mycket energi som vanligt och fick i er lika mycket energi i form av mat samtidigt som ni la på er vikt så måste ni ha varit helt slut hela semestern. Ni måste ha legat på ett otroligt energiunderskott. En del av er viktuppgång berodde nog på extra vatten vilket bör försvinna lika fort så fort ni började med och det är vad jag vet inget farligt. Jag gick också upp några kilon på semestern men inte beroende på ändrad diet utan på ändrade vanor/mängder.

 66. 66

  Bra chat. Synd att du inte i intervju och i chatten hänvisade till det inlägg i januari där du gjort det prov de ’hakar’ upp sig på, men också gjort alla de andra proven ang. fasteinsulin, frukostmätningar osv., och också synd att du inte hann svara Paulun att det handlade om härdat fett (om jag förstått det rätt).

  Själv reagerade jag på att Dr. Marcus sade i GT (samma artikel som i Expressen, finns på nätet) att även om fasteinsulinproven var bra kan man ändå ha diabetes om just den typ av test med glukosbelastning som du gjorde visade för höga världen. Om det är sant, då borde rent logiskt sjukvården göra glukosbelastningstester och inte ’vanliga’ fasteinsulintester, eller?!

  Såg detta i marginalen när jag var ute och läste chatten. Vet inte hur tillförlitlig forskningen är, men vet att du engagerat dig i svininfluensan och vaccineringen, och att du därför kanske är intresserad.

  https://bloggar.expressen.se/medicinbloggen/2011/08/ny-forskning-svininfluensa-kan-orsaka-narkolepsi/

 67. 67

  Har gjort en liten betraktelse kring detta problem med låg glukostolerans och andra låga toleranser såsom bristande nikotintolerans, bristande cigarettrökstolerans och bristande alkoholtolerans:

  https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/7957/Annika-Dahlqvist-och-kvallstidningarnas-storm-i-ett-sockervattenglas.aspx

 68. 68

  Ja, Aftonbladet är ju inte jättekända för att vara direkt seriösa. Dessutom äger de ju Viktklubb.se som ger många sköna miljoner till kassan.

  Men ju mera de envisas med att manipulera, desto mera verkar de själva tappa i förtroende.

  Folk är inte dumma och lättmanipulerade som media/ägarna av media ofta verkar tro.

 69. 69

  Hittade på din gamla blogg från 2007 dina värden efter du då gjort en glukosbelastning – dessa värden var verkligen annorlunda, mycket, mycket lägre. Vad beror det på? Att som du nämnt du nu har ätit enligt LCHF längre och därför är mer ’känslig’ för glukos/socker? Eller något annat som har med LCHF-kosten att göra? Eller någon annan förklaring helt och hållet? Det att du före du började med LCHF kunde varit diabetiker, som vissa påpekat och du kommenterat som möjligt, och att du tack vare LCHF ’fått bort’ diabetesen, kan väl ändå inte stämma med tanke på provet från 2007 (nedan), eller?

  https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/glucosbelastning

 70. 70

  Aveh: kolla det inlägget igen så ser du att1:a gången så använde hon alldeles för lite glucos, det testet går alltså inte att jämföra med det här andra.

 71. 71

  Jag blir så arg. Vad skall vi med journalister om de inte kan kontrollera sina källor ordentligt? Vet inte om dessa journalister änns kan läsa en hel text ordentligt.

  Dessa ”artiklar” innehåller ingen riktig journalistik. Allt är tolkat för att skapa rubriker och sälja lösnummer. Almännyttan som dessa tidningar så ofta refererar till har inget att vinna och allt att förlora på denna typ av journalistik.

  Heja Annika, din hemsida är alltid saklig och jag stöder dig till100%.

 72. 72
  Annika Dahlqvist säger

  Aveh 00.06, Det sjukvården borde göra är att ta ett blodsocker före lunch, och ett blodsocker en timme efter lunch, om man är intresserad av det metabola tillståndet. Då får man en bild av hur blodsockret ligger över dagen.

 73. 73

  Re Anders kommentar:
  Vi vandrade i alperna i våras i en vecka, samma sak, vi gick upp i vikt.
  Vi skall snart ut i naturen igen och har då möjlighet att laga egen LCHF mat.
  Återkommer.

 74. 74

  Conny

  Om du normalt äter x joule/dag och varken går ner eller upp i vikt så bränner du y joule/dag (där x=y, energi kan ju inte försvinna, eller hur?). Om du sedan på semestern har oförändrat energiintag och oförändrad energiförbrukning på samma gång som du lägger på dig vikt i form av z joule/dag kemisk energi så betyder det att. x – z = y. Om x=y, hur går detta ihop? Kan kolhydraterna skapa energi som inte finns?

  Annika kan gärna också få kommentera detta eftersom hon verkar tro att hon kan gå upp flera kg på några få dagar utan att få i sig mer energi. Hur får ni ihop uträkningen?

 75. 75
  Andreas Tomasson säger

  ”Professor Hindrik Mulder tror att mina höga värden beror på att min insulinfrisättning har gått ner i vila. Det låter rimligt. En funktion som inte används i kroppen går förstås med tiden ner i vila, och har svårt att aktiveras akut vid en belastning.”

  Tro är något helt annat än att veta…………

 76. 76
  Annika Dahlqvist säger

  Andreas, Vem ska vi fråga som vet säkert sanningen om detta? Så vitt jag förstår så är det ofullständigt undersökt varför lågkolhydratätare kan få en minskad glukostolerans.

 77. 77
  konichiwa säger

  ’If the majority doesn’t laugh at you, beware that you must be saying something wrong. When the majority thinks you are a fool, a fraud, only then is there some possibility of you being a wise (wo-)man.’

  Lao Tzu

 78. 78

  @hellan. I glukosbelastningstesten från 2007 var det 75 g. I samma typ av test från 2011 var det 70 g. Alltså borde istället – om antal gram är det som är viktigast – testen från 2011 ha ännu lägre siffror än det från 2007! Men istället är skillnad verkligen markant, och bra mycket sämre 2011 – igen – vilken är den mest troliga förklaringen? Knappast i alla fall att Dr Dahlqvist hade diabetes före hon började med LCHF – som förts fram av vissa, inklusive Dr Dahlqvist själv.

  @Annika Dahlqvist. Hos Kostdoktorn menar vissa att skillnaden i resultat beror på att man blir ’känsligare’ för glukos (socker) ju mindre kolhydrater man äter (en av mina ’hypoteser’ i min #kl.02.33). Denna tanke får stöd av Kostdoktorna själv (första länken) men även andra (se andra länken nedan, fastän han verkar felaktigt? benämna det insulinresistens). Skulle vara intressant att höra vad du själv tror. Likaså skulle det vara intressant att få veta om det kan vara ’farligt’ att bli så ’känslig’, nästan ’överkänslig’ för kolhydrater och likaså om det finns någon risk med att insulinproduktionen blir så oerhört låg (om jag förstått det rätt), med tanke på att insulin är livsviktigt och har en oerhört viktig roll att fylla i våra kroppar? Lite som att undviker vi allt ’farligt’ så blir för känsliga och tål till slut ingenting, som allergier, ’för’ mycket renlighet i relation till viktiga bakterier osv.

  https://www.kostdoktorn.se/diabetes/blodsocker-och-diabetes/glukosbelastning-gor-din-egen

  https://high-fat-nutrition.blogspot.com/2007/10/physiological-insulin-resistance.html

  (länken ovan kommer från Hemul hos Kostdoktorn som #170 under blogginlägget nedan)

  https://www.kostdoktorn.se/sockerchock

 79. 79

  Skulle du ändå inte kunna tänka dig att göra som ”hemul” föreslog i allra första kommentaren till denna blogpost:

  > hemul says:
  > 23 augusti, 2011 at 10:37
  > Varför inte äte mer kolhydrater några dagar och göra om testet? Få tyst på dem en gång för alla.

  Då skulle du ju på ett konkret och pedagogiskt sätt förklara att den fysiologiska insulinresistens som ”drabbar” LCHF:are i allra högsta grad är reversibel/tillfällig och därmed irrelevant som invändning till den kost du förespråkar.

 80. 80

  Alltså
  1) ´Varför är det alltid Annika som tas fram om man i pressen tänker sig säga något negativt om LCHF?
  2) Om man inte tål kolhydrater, varför ska man då kolla några dagar och må dåligt, Säger man så till en fd rökare eller en fd alkoholist också? Rök lite några dagar och se vad som händer?
  3) GT slår ju alla rekord på löpsedeln! Här håller man i Libyen på att vinna frihetskampen och få bort sin tyrann. Störst på framsidan är Annika. Det är sjuuukt om något!
  4) Det är inte så många av oss LCHFare som brukar göra glukostoleranstest, men jag har gjort det och hade på motsvarande mätning 18. Men ett Hba1C om 4,9 den gången. Och ett fastevärde om 5,3. Normalt är det ju de senare mätningarna man gör och om dessa är onormala gör man ett glukostoleranstest. Så i princip har jag heller inte diabetes, förutom att jag fått diagnosen och därför äter LCHF. Jag skulle inte ens drömma om att äta några mer kolhydrater för att testa något. Det är oetiskt.

 81. 81

  Karin20

  1) Annika har gjort sig själv ett känt namn som LCHF-kämpe så det är inte konstigt att media använder hennes namn. Att hon blir påhoppad av media är hon nog lika tacksam som Sverigedemokraterna. Inget är så bra för att vinna sympati som att bli påhoppad.
  2)Om hon inte tål kolhydrater så är hon diabetiker och det var ju just det hon skulle testa om hon var. Eller?
  3)Jag håller med… läser sällan dagstidningarna för att nyhetsvärdet oftast är dåligt på det de skriver. Men bra för Annika och hennes rörelse.
  4)Om du har diagnosen diabetes så har du väl diabetes? Jag är har inte blivit botad från min nötallergi bara för att jag undviker nötter.

 82. 82

  Re Anders kommentar. Om x=y betyder det att vi äter exakt likadan mat. Skriver vi ekvationen x=k*Y blir
  det mer relevant för LCHF. Konstanten k > 1 beroende på hur mätt man blir. Teori! . Praktigen =vsb.

 83. 83

  Snabb viktökning i samband med tillfällig ökning av kolhydrater har inget med inlagring av fett att göra. Kolhydratmolekyler binder till sig vattenmolekyler, har inte den exakta siffran, men någon påstod 200 vatten/1kolhydrat. Man går alltså upp snabbt i vikt därför att kroppen binder mera vatten. Detsamma lär också vara anledningen till att man går ner mycket och snabbt i vikt när man börjar med LCHF för att sedan hamna på en ”platå”

 84. 84
  Helena Hesselmark säger

  Anders 16.15
  Karin20 och jag med flera andra är diabetiker typ 0. Det vill säga vi är symptomfria om vi äter vettigt – med andra ord kolhydratfattigt.
  Precis som du förmodligen håller dig frisk utan nötter.

 85. 85

  Anders är alltså ”nötallergiker typ 0”, om nu någon blir gladare av det…

 86. 86

  Conny

  Du åt alltså mer på semestern än normalt.

  Och, nej. Pratar man om hur mycket man äter så är mängden det relevanta. Att säga en sak och mena en annan är direkt vilseledande. Om du vill hitta på egna subjektiva konstanter så gör det men det är tämligen värdelöst i sammanhanget. Vem som helst skulle bli jättetjock om man bara åt godis till mättnad och inget annat. Det beror ju helt på vad man äter, vilket verkligen inte är svart och vitt.

  Annika har fortfarande inte gett någon förklaring till var hennes extrakilon skulle komma från om hon åt kolhydrater i kosten några dagar.

 87. 87

  Har hos Kostdoktorn blivit uppmärksammad på att du vid ditt test 2007 enbart tagit 45 gr och inte 75 gr som det stod. Då jag inte är den enda som missat ditt tillägg om felräkning – bland annat gjort i en annan stil och därför uppmärksammdes det inte tillräckligt – kanske du skulle ändra i ditt gamla blogginlägg eller åtminstone flytta upp rättelsen till före själva testen?

  Skulle – trots allt – uppskatta ett svar på min fråga om det kan vara ’farligt’ att bli för ’överkänslig’ för kolhydrater, om det finns risk att man kan få ’för låg’ insulinnivå, eller om detta regleras av sig själv om/när man börjar äta mer kolhydrater?

 88. 88
  Annika Dahlqvist säger

  Aveh, Nu har jag gjort större stil i inlägget i fråga, och även skrivit dit det överst i inlägget.
  Krångligt blev det.

 89. 89
  Annika Dahlqvist säger

  Paleoliten 15.26 och Hemul, Om man gör en sak måste man tänka på vad det kommer att leda fram till. Ponera att jag skulle äta mycket kolhydrater i några dagar och därefter få ett ”bättre” glukostoleranstest. Vilket blir resultatet av det? JO alla som har ett avvikande glukostoleranstest blir rekommenderade att äta mera kolhydrater för att förbättra sin glukostolerans. Blir de sedan friskare av att äta mera kolhydrater?
  Jag är övertygad om att om kolhydratintoleranta människor börjar äta mera kolhydrater så blir de sjukare. Då har jag gjort människorna en björntjänst. Det är att hålla de dagliga blodsockren normala som är det viktiga för hälsan, inte att få ”bra” resultat på glukostoleranstest.

 90. 90
  Annika Dahlqvist säger

  Aveh 19.23, Jag har inte erfarenheten att det är farligt att bli glukoskänslig. Äter man minimalt av kolhydrater så håller man sig utmärkt frisk. Andra har annan uppfattning. Därför tycker jag att människor kan prova sig fram själva, med beaktande att det är negativt för hälsan med blodsocker över 6-7. Den exakta nivån där blodsockret blir skadligt vet vi nog inte, men det borde vara ofarligt att ha ett normalt blodsocker på 4,5-5,5.
  För låg insulinnivå kan man inte få om man har en bevarad betacellsfunktion. Vi har alltid en basal insulinnivå. Det finns inga absoluta behov av ätna kolhydrater. Inuiterna klarade sig utmärkt i tusentals år utan kolhydrater i maten.

 91. 91
  Annika Dahlqvist säger

  Ang Karin20 15.52, Jag har tydligen blivit kostdebattens ”Gossen Ruda” (Jag vet inte om epitetet stämmer). Jag tas alltid fram om LCHF ska nedgöras, vilket Expressen älskar. Tydligen säljer de enorma mängder lösnummer om det är en anslående negativ rubrik om mig på löpsedeln.
  Jag kan inte säga att jag fröjdas åt detta. Vad gör man åt det?

 92. 92

  Tog du med prov rätt testverktyg Annika?
  Så här står det nämligen här:
  https://www.diabeteshandboken.se/001_kapitel_1-37/021_glukosbelastning.html

 93. 93
  Annika Dahlqvist säger

  Anders, Jag tog blodsocker med min hemmamätare. Jag ska faktiskt göra ett nytt glukostoleranstest på vårdcentralen någon dag. Återkommer då.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa