Om skolmaten i Sundsvalls Tidning

Debattartikel av Uffe Ravnskov m fl:  Rekommenderad skol- och daghemskost en hälsofara  i Sundsvalls Tidning.

Det naturliga mättade fettet är det bästa för barnens hälsa. De industriprocessade margarinerna medför enligt studier mera astma och allergier hos barnen.

Comments

 1. 1

  Jag vet efter att ätit skolmat en vecka på fotbollscup i somras att det är omöjligt att må bra av skolmat!!!
  Har ätit Lchf i 8 månader och mått som en prinsessa. Gått ner 15kg och fått en massa hälsovinster. Jag åt ändå bara det som jag trodde innehöll ”säkra kort”. Hade med mig grädde,ost,smör,nötter som jag kompletterade måltiderna med. Men det hjälpte inte.
  Fick ett sånt sötsug så jag visste inte vart jag skulle ta vägen och min sköna mage var som bortblåst.
  Förstår nu varför mina barn inte klarar att äta skolmaten utan att bli triggade igen!! Tänk vad skolan skulle tjäna på att laga riktig mat…….Blir så ledsen när jag tänker på hur många människor som mår dåligt i onödan när det egentligen bara handlar om maten.
  Men som sagt var….man kan inte hjälpa hela världen. Men jag vill att alla människor ska får känna samma positiva känsla som jag har fått! Men man får höra så många negativa kommentaren att fettet är dåligt och i längden och att man kommer man få stora problem. Vilket jag absolut inte tror. För varför skulle man då må bra nu!? Någonting som man mår så bra av kan väl inte helt plötsligt bara vända och skada kroppen…eller?

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  Annag, Jag håller med dig. När vi känner att vi mår bra och blir friska på LCHF-kost så kan den inte plötsligt vända och bli dålig på längre sikt.

 3. 3

  Nu talar mer och mer för att fett har en bidragande orsak till diabetes typ 2 och här är det mänsklig vävnad som är testad , samt möss.
  Även rött kött verkar vara en bov i dramat, så som bacon, korvar m.m

  https://www.sundayobserver.lk/2011/08/21/wld01.asp

  https://www.theeastafrican.co.ke/news/-/2558/1222236/-/nl1ntvz/-/

 4. 4
  Lars Pekkala säger

  Oskar, hur kan det då komma sig att jag kunde fasa ut allt mitt insulin sedan jag lade om min kost till LCHF?
  Har du kollat så att dom inte åt fett tillsammans med kolhydrater?
  Har du kollat vem som bekostat studien?

 5. 5

  Oskar, enligt bifogad länk talar nu alltmer för att jorden faktiskt är platt!

  https://theflatearthsociety.org/cms/

 6. 6

  Min svärmor fick för 3 månader diagnosen diabetes. Detta efter att i många år ätit 1-2 kilo frukt per dag och inget fett, hon åt knappt något annat än frukt och trodde hon var den nyttigaste människan i världen och ändå var hon överviktig. Hon lade om kosten på min inrådan till LCHF när hon fick diagnosen och har nu 3 månader senare gått ner 14 kilo och har inte behövt någon medicin en enda gång. Läkarna trodde inte på henne eller testresultaten så de tog om testerna, som visade samma fina resutltat :o)

  Med det i åtanke känns det inte som att fett kan ge diabetes. But what do I know!

 7. 7
  ragnhild säger

  Jessika, you probably do know what you need to know 🙂 Så heldig at hun hadde och har deg!!!

 8. 8

  Hej Annika.

  Du som trots allt har ett samarbete med Torbjörn Sassersson, kan du inte, med din läkarerfarenhet, försöka att tala honom till rätta gällande liknande skräckartiklar som skrämmer upp blivande mammor. Nu senast så kommer alla med amningsproblem få ångest om de druckit light-läsk

  https://newsvoice.se/2011/08/22/svenska-mammor-har-enorma-problem-med-amning-varfor/

  Hoppas på din hjälp
  Johan Forsblad

 9. 9

  Oskar, Oskar! Du skall inte rätt av köpa det som står i tidningarna!
  Annika har redan haft ett blogginlägg om detta. – Se länken!

  https://annikadahlqvist.com/2011/08/18/diabetes-av-fet-mat/

  Inte konstigt då att många som dig nu desinformeras, när sådana dåliga studier refereras på det sättet. På LCHF-bloggarna skriver massor av människor som har motsatt erfarenhet!
  Märkligt, eller hur?

 10. 10
  ragnhild säger

  Hej Annika.

  Du som trots allt har ett samarbete med Torbjörn Sassersson, kan du inte, med din läkarerfarenhet, försöka att tala honom till rätta gällande liknande skräckartiklar som skrämmer upp blivande mammor. Nu senast så kommer alla med amningsproblem få ångest om de druckit light-läsk

  https://newsvoice.se/2011/08/22/svenska-mammor-har-enorma-problem-med-amning-varfor/

  Ja tänka sig till vad konsekvensorna kan bli. Mammorna kan även komma på å sluta med light-läsk. Nei Johan, kunskap kan en inte holda unnan någon. Barnen är til det for dyrbara. Och mammorna.

 11. 11
  ragnhild säger

  En dårlig repetering av meg. Skulle vært i anførselstegn, og heller ikke var det nødvendig å repetere så mye. Unskyld Johan/Annika. Det siste avsnittet ville vært nok – det står jeg for.

  Mange bryr seg ikke om skremselspropaganda. Men jeg ser dette som kunskap, som er altfor viktig til å holde tilbake – tyvärr.

 12. 12

  …även på debattsidan i Borås Tidning idag…

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  Johan 20.19, Jag tycker att det är helt riktigt att skrämma de gravida kvinnorna mot lightläsk. Gravida bör inte dricka sockerläsk eftersom sockret går direkt till barnet och ger insulinfrisättning hos det, och orsakar fosterövervikt och metabola syndromet, och ger barnet en försämrad hälsoprognos resten av livet. Gravida bör inte heller inta sötningsmedel, eftersom vi inte vet deras långtidseffekter på hälsan, vare sig för kvinnorna eller barnen. Vatten duger utmärkt att dricka för gravida och ammande.

 14. 14

  Det kan ju inte vara rätt att skrämma med en koppling, i detta fall till amningssvårigheter, som inte finns! Detta oberoende vad man tycker om lightprodukter. Artikeln är i övrigt full av stolligheter, men jag förstår väl om det är känsligt att kommentera dessa.

  Tack för mig
  Johan

 15. 15
  ragnhild säger

  Varför skulle det vara känsligt. Fråga Sasserson då direkt på hans sida. Vad kan du Johan visa til som säger oss at sådan koppling inte finns?

  Torbjörn Sasserson – intressant å kommentera här inne? Mvh på svenska 😉

 16. 16
  ragnhild säger

  So much I would like being able to redigera. Helsing från ”detaljisten” 🙂

 17. 17

  Vi ska fråga min skola om dem kan servera LCHF åt LCHF-are på samma sätt som dem serverar vegetariskt åt vegetarianer, det enda som borde vara problemet är ekonomin =/

 18. 18

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa