Nina Drakfors – S-kvinnor Skaraborg

Jag är dålig på Facebook, men jag finns med där, och jag får mail om inlägg där. Nyss fick jag mail med ett inlägg från Nina Drakfors – S-kvinnor Skaraborg:

Nina Drakfors  den 20 augusti 15:08
Matrevolution – felaktiga kostråd gör oss sjuka. I USA har andelen överviktiga mer än fördubblats på 20 år. Där är var tredje person överviktig. I Sverige är det ännu inte lika allvarligt, här har ”bara” en fördubbling av andelen överviktiga personer skett under 15 år. Det pågår inte bara en fetmaepidemi utan även en diabetesepidemi. Vilket kan relateras till felaktiga kostråd från etablissemanget i form av livsmedelsverket, olika professorer, WHO, dietistkåren, och därefter hela sjukvårdskåren – läkarna, sjuksköterskorna och övrig sjukvårdspersonal. Men även hälsorådgivarkåren, friskvårdsfolk etc. De kostråd, som härjar och florerat bland etablissemanget, är att det är farligt att äta naturligt fett och att naturliga fetter leder till olika sjukdomar. Därmed ska man äta en kost lågt med fettintag och med massor av kolhydrater.
Kostrådsrekommendationerna består i att sänka andelen fett och öka kolhydratintaget, det pågår en skrämselpropaganda mott fett och alla produkter ska ha så lågt fettinnehåll som möjligt, men om det därefter innehåller olika farliga tillsatser så som till exempel glutamat, tas ingen hänsyn till dess påverkan på människans kropp. Till exempel glutamat har sprutats in i nyfödda råttor på Karolinska institutet, och dessa råttor blev feta, blinda, småväxta och hjärnskadade. Det visade sig att glutamat påverkade hjärnans förmåga att reglera hunger, och mättnadskänslan slogs ut. Det är välkänt i forskningskretsar, att det vid vetenskapliga experiment med råttor och möss är väldigt effektivt att ge dessa djur glutamat för att bli feta. Normalt har möss och råttor bra viktreglering. Hydrolyserat glutamat går till bukspottkörteln och ökar insulinproduktionen, och till hjärnan och ökar aptiten. Den industriellt tillverkade glutamaten misstänks därmed för att bidra till övervikt genom dess påverkan till insulinfrisättningen samt att den stimulerar aptitcentrum i hjärnan. Men den misstänks även orsaka koncentrationsstörningar och aggressivitet hos barn. Vi får via den mat vi äter i oss glutamat, ju mer onaturlig mat vi äter, ju större risk för glutamat. Våra barn får via skolmaten i sig glutamat, vilket påverkar deras psykiska och fysiska hälsa. Kan det vara så att dessa glutamattillsatser är en bidragande orsak till fetma explosionen i västvärlden och även adhd-epidemin? Utöver det faktum att den rekommenderade kolhydratrika och fettsnåla kosten är fetma bildande. De kostråd i form av lågt fettintag har inte visat på någon effekt, när det gäller att sänka andelen överviktiga i världen och istället har vi fått fler överviktiga och även en diabetesepidemi. Det finns heller inga vetenskapliga belägg för att kolhydrater är mer hälsosamt än fett, eller att fett ökar risken för olika sjukdomar. Tvärtom finns det vetenskapliga belägg som påvisar att en lågkolhydratkost ökar hälsan. Vi har två framstående läkare i Sverige Annika Dahlqvist och Andreas Eenfeldt som med goda framgångar ökat sina patienters hälsa i form av att rekommendera lågtkolhydratkost. De vittnar om diabetespatienter som varit i behov av insulin och som börjat äta kost med lågt kolhydrat samt ökat intaget av naturliga fetter, inte längre är i behov av insulin och blivit friska från sin diabetes. Dessa vittnesmål finns för övrigt insamlade på dessa läkares bloggportaler. Där står att läsa om och om igen från människor som berättar att de ätit lågt med kolhydrater och högt fettintag, och hur de minskat sin vikt och blivit friska från sin diabetes.
Därmed yrkar S-kvinnor i Skaraborg:
Att S-kvinnor påtalar behovet av förändringar av de kostråd som florerar bland etablissemanget, framförallt för diabetiker, men även för friska.
Att S-kvinnor påpekar den bristande vetenskap som ligger till grund för dagens kostråd till hela samhällets etablissemang inom all form av sjukvård.
Att S-kvinnor tar initiativet till att forskning påbörjas och att skattepengar avsätts till att verkligen ta reda på vilken mat som gör oss friska eller sjuka.”
Det låter väldigt lovande.  Tänk om politikerna verkligen börjar våga ha synpunkter i kostfrågan. Det handlar om mänsklighetens framtida hälsa.

Comments

 1. 1

  Jag älskar drakar! 🙂

 2. 2

  Det skall bli intressant att se hur denna osedvanligt tydliga och klara politiska deklaration ”överlever” genom den politiska hierarkin på vägen till riksdagshuset…
  Jag håller i varje fall tummarna!

 3. 3

  Kul att det uppskattas. Men tyvärr så har motionen fått avslag av s-kvinnors partistyrelse. Det goda kan man säga är att s-kvinnor i Skaraborg har antagit den och kampen att få förändrade kostråd ska fortsätta. Får hitta en annan väg upp till riksdagen. Ska motioner till s distriktet Skaraborg i samma ämne.

  Nina Drakfors

 4. 4
  Jon Jonsson säger

  Spännande, hoppas ingen lobbyist för läkemedels- och livsmedelsindustrin sätter stopp vid den fortsatta behandlingen.

 5. 5
  Jon Jonsson säger

  Oj, hann inte se Ninas besked att S-kvinnorna redan avslagit motionen. Skulle vara intressant att läsa motiveringen. Är det okunskap eller något annat?

 6. 6
  Jon Jonsson säger

  Ett förslag till ett endast lätt modifierat Marx-citat:

  ”Människorna har inget annat att förlora än sina metabola sjukdomar. De har ett friskt liv att vinna.”

 7. 7
  Solblomma säger

  Att LCHF är populärt märks på alla nya kokböcker som kommer i höst/vinter. Skaldeman kommer med en ny, liksom Klara Dessner, Cathrine Schuck, Ulrika Davidsson, Maria Höglund (Airam), L-E Litzfeldt, Sofie Hexeberg samt Katrin Zytomierska.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  Dessutom kommer jag med två kokböcker: Dels: LCHF snabbt och enkelt – dels, tillsammans med Birgitta Höglund: LCHF för seniorer.

 9. 9
  Solblomma säger

  Annika, vad kul att du kommer ut med två stycken,. Jag har ju dina andra två och ur dom lagas det mycket mat. Då blir det 10 stycken nya, dock hittar jag inte dina när jag har sökt på Bokus. När kommer dom ut?

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  De är bara i stöpsleven ännu, så de har nog inte kommit till Bokus.

 11. 11
  ragnhild säger

  Hm – varför spesielt för seniorer undrar jag. Ventas det at med åldern så måste meny´n förandras 😉 Ska nog titta innom dina böcker när dom kommer ut. Har dine två andra. Tycker um dom – men i vardagen går jag på auto när det kommer til matlaging alla lchf – men godt å ha dom ”just in case” 🙂

 12. 12
  HerrBanan säger

  Börjar det inte gå inflation i dom där kokböckerna nu? Finns det gott om pengar att tjäna på det, vill man bara föra ut det viktiga budskapet om LCHF? Någon inflation har det kanske inte blivit än, det kommer ju ut många andra också. Pengar finns det nog allt att tjäna på det, annars hade det nog inte kommit ut så många o jo det är väl bra att LCHF sprids.

 13. 13

  Förbundsstyrelsens utlåtande över motion 28 (Matrevolution-felaktiga kostråd gör oss sjuka)

  ”Under senare år har en het debatt uppstått kring vilka kostråd som bör tillämpas vid viktnedgång och under behandling av typ 2-diabetes. ”Traditionalister” har utgått från en balanserad kost med kolhydrater, fett varav merparten enkelomättat/fleromättat samt intag av frukt och grönsaker.
  En annan grupp anser att kost med radikalt minskad mängd kolhydrater skulle vara bättre. Denna kost innehåller en hög andel fett, ofta mättat animaliskt fett inklusive feta mejeriprodukter.
  Socialstyrelsen har i ett beslut uttalat att ” de bedömer lågkolhydratkost till patienter med övervikt och patienter med diabetes typ 2 kan anses vara förenligt med vetenskap och beprövad erfarenhet.”
  En grupp forskare har ifrågasatt detta uttalande och begärt att Socialstyrelsen ska ompröva det.
  Våra kostråd kommer med all sannolikhet att nyanseras i takt med att ny kunskap tillkommer om de biologiska effekterna som olika typer av mättat och omättat fett och olika typer av kolhydrater har.

  Förbundsstyrelsen föreslår förbundsmötet besluta att avslå motionen.”

  Dock är inte sista ordet sagt då s-kvinnors förbundsmöte hålls 27-28 augusti 2011 i Luleå. Det är upp till förbundsmötet att fatta beslut men förslaget är att avslå. Tyvärr har jag inte deltagarlistan på alla som har rätt att delta i beslut på mötet men alla kan kontakta sin S-kvinnoklubb i sin kommun och ta reda på detta och få deras uppfattning om hur de ska rösta för ovanstående motion. Så det går fortfarande att påverka.

  Med vänlig hälsning

  Nina Drakfors, Skaraborg

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  Ragnhild, Det har uppkommit efterfrågan, från äldre personer, på böcker som är baserade på den gamla husmanskosten, som de känner igen från sina yngre dagar. Det är ju tråkigt om äldre människor inte kommer sig för att äta LCHF eftersom de tror att det innebär konstig nymodig mat.

 15. 15

  ”…de bedömer lågkolhydratkost till patienter med övervikt och patienter med diabetes typ 2 kan anses vara förenligt med vetenskap och beprövad erfarenhet.”
  En grupp forskare har ifrågasatt detta uttalande och begärt att Socialstyrelsen ska ompröva det.”

  Kan jag få veta mer om detta?

 16. 16
  40-talist säger

  Hallå s-kvinnor i Kronoberg och Skaraborg!
  Slå er samman och driv kostfrågan i era län och upp på riksplanet.
  Här minns vi även Gullvi Strååt från Kronoberg:
  https://www.smp.se/nyheter/lobbyn/insandare/operation-borde-vara-sista-utvagen(2276726).gm#comment-144659723

 17. 17

  Något glädjande från S-kvinnors Förbundsmöte; det yrkades bifall för tredje attsatsen,och mötet röstade för så tredje attsatsen gick igenom. Tredje attsatsen; Att S-kvinnor tar initiativet till att forskning påbörjas och att skattepengar avsätts till att verkligen ta reda på vilken mat som gör oss friska eller sjuka.”

  Mycket bra!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa