Dietistförbundets hot mot avvikare

Jag läste i Jonas Coltings blogg om en insändare i BT av DRF-dietisterna Ingrid Larsson och Therese Lindh. Saxat ur deras inlägg:  ”… följer gällande riktlinjer. Legitimerade yrkesutövare som avviker från detta riskerar att skada patienten och därmed att fråntas sin legitimation.”
Dietister som är skeptiska till det rådande paradigmet om att mättat fett är farligt och kolhydrater är bra hotas alltså att fråntas sin legitimation.
Det är Socialstyrelsen som utfärdar och drar in legitimationer. 2008 godkände Socialstyrelsen LCHF som behandlingsmetod mot diabetes och övervikt. Skulle då SoS dra in legitimationen för en dietist som förespråkar den kosten?
Det enda Dietistförbundet kan göra är att utesluta dietister, som inte följer de centrala påbuden, ur förbundet. Och det enda den uteslutna dietiesten då ”lider” av är att slippa betala medlemsskap i förbundet.

Comments

 1. 1

  nästa gång som sjukvården behöver göra nedskärningar, har jag ett förslag på vilken avdelning som kan stängas, gissa vilken.

 2. 2

  Under sin utbildning får de mycket sponsring och därmed direktiv av industrin hur de ska agera, detta utmanar man inte ostraffat…. ’följ pengarna’ som duktiga journalister brukar säga.
  Gammal sanning: Den som har guldet bestämmer…..

  Om man skulle berätta detta för en Svensk regeringchef skulle denne nog svara: Det var det djävligaste, det hade vi ingen aaaning om 😛

 3. 3

  Bo,
  en regeringschef vet hur det fungerar och håller käften. Annars hade han inte blivit regeringschef. Samma förhållanden gäller i vargfrågan, finanskrisfrågan, GMO-frågan, ja alla frågor egentligen.
  Sanningen är sällan underlag för regerings- och myndighetsbeslut.

 4. 4
  ragnhild säger

  Danne nytt forbund? – Er tiden moden for det? – På tide med en undersøkelse – mange nok, modige nok, kapasitet? Hva da med videreutdannelse/utvidelse av kunskap? Ansettelsesmuligheter rundt omkring. Høres noe komplisert ut……..

 5. 5

  Mats,
  Jo du kan ha rätt, Men det finns hopp apropå .(f.d) regeringschefer: Körde inte Göran Persson LCHF ett tag, vet någon hur det gick? Han käkade mycket korv har jag för mej.

 6. 6
  Pellefant säger

  ”2008 godkände Socialstyrelsen LCHF som behandlingsmetod mot diabetes och övervikt. ”

  Det finns inget formellt allmän giiltigt beslut från Socialstyrelsen 2088 i denna fråga vad jag vet. Däremot i tillsynsärendet mot DIG vilket gäller EN medicinsk utförare så sa de att de du hade gjort inte strider Vetenskap och beprövad erfarenhet.

  Jag förstår inte att det ska vara så svårt att förstå skillnaden och det verkar finnas fler som Doc som inte heller förstår det är en skillnad. Som nu fått en massa Amerikaner att tror att det rekommenderat i Sverige.

  Om det hade varit som du påstår ovan hade det naturligtvis varit bra!

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  Pellefant, Även Jörgen Vesti Nielsen var anmäld och fick också utslaget att hans verksamhet var i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Det tycker jag pekar på att SoS tyckte så om kostmodellen.

 8. 8

  Vad tror du om denna artikel Annika?

  How Fatty Diets Cause Diabetes:
  https://www.sanfordburnham.org/news_and_events/news_archive/2011/august_15_2011_marth.aspx

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa