Tea tree oil kan ge allergi

I Läkartidningen: Naturläkemedel kan ge hög frekvens kontaktallergi.
Det är en vanlig uppfattning att naturläkemedel inte kan ge biverkningar.  Men tex Tea tree oil, som används som hudläkemedel i hög utsträckning har en ganska stor benägenhet att ge kontaktallergi.

Andra vanliga allergen är (enligt Google) Nickel, Guld, Krom, Epoxi och andra härdplaster, konserveringsmedel (tex formaldehyd, formalin), Hårfärger, parfymämnen.
Själv har jag en kraftig allergi mot Latex, gummi. Jag hade svåra besvär med handeksem för många år sen (90-talet), tills jag kom på att det berodde på latexhandskarna i jobbet. Sedan jag undvek latex har jag inte längre några handeksem.

Comments

 1. 1

  Auda.. og jeg som trodde tea tree oil var helt trygt… 🙁

 2. 2
  Hillalilla säger

  Alla tål ju olika saker. Syrran är jätteallergisk mot Aloe vera.

  Jag hörde en teori om att det är avsaknad på sjukdomar och parasiter som gör att immunförsvaret får fnatt och går igång på ”vanliga” saker. Fast jag tror mer på en kombo av dålig mat och mer skadliga ämne i omgivningen som gör att det ökar. Jag är 25 och i min grundskoleklass så fanns det EN tjej som hade allergier. Idag verkar var och varannan unge vara allergiska mot nått och jag känner flera som är utrustade med epi-pen(?) för att inte dö av sin allergi.

 3. 3

  För mig hjälper i alla fall Tee Tree oil när jag får känningar av munsår (herpes). Jag smörjer på det flera ggr per dag och det försvinner snabbt. Jag slipper alltså helt att gå omkring med sår på läppen. Någon allergi har åtminstone inte jag, men man är ju olika känslig.

 4. 4

  Det finns nog inget ämne som inte någon är allergisk emot. Tycker att det är konstigt att just Tea Tree oljan fick sånt stort pådrag. Är det för att läkemedelsindustrin tänker komma med något ”bättre” och behöver skrämma upp folk om Tea Tree oljan så dom kan sälja sin smörja? Eller hade tidningar och TV bara lite med nyheter den dagen?

  Jag tål Tea Tree olja jättebra och har inte träffat på någon som inte tål den. Jag gör tvålar av den och det är väldigt stor efterfrågan på dem till folk med både fet och/eller ömtålig hy. Denna tvål tål jag bättre än alla andra ”specialrengöringsprodukter” som marknaden säljer speciellt för ömtålig hy. Jag använder den även helt outspädd på huden och har bara märkt fördelar av den.

 5. 5

  År 2010 opererades jag för en brusten blindtarm som jag gick med väldigt länge, varet gick ut i abscess, många röntgen gjorde jag ochså. + mycket medicin både i tablettform samt intravenöst.
  4 veckor efter jag blivit bra opererad fick jag små plitor i ansiktet har nu haft dessa röda plitor c:a 1 år.
  För att göra en lång historia kort det var Rosacea men jag ville aldrig ta medicin för detta . Jag trodde att plitorna kom ifrån all medicin jag hade fått.
  Tog i förra veckan Tea Tree Oil flera gånger i ansiktet eftersom den är antiseptisk, NU IDAG är jag uppsvullen illröd . Hjälp , jag vill inte gå till doktorn. Vad gör jag, hade inte hört detta på radion.

  Inger

 6. 6
  Halvdansken säger

  Håller med Hillalilla. Jag är inte allergiskt mot nånting jag vet, men så har jag också haft alla barnsjukdomar. På ”min tid” (född 61) så var det helt normat nämligen. Och bra. Var nån unge i klassen eller på gården sjuk, så skickades man dit för att bli smittad!

 7. 7

  Ja den är ju sjukt stark tea tree oil, jag blir helt flammig av den

 8. 8

  En högvärdig tee tree olja ska innehålla :

  Alfa-pinen 2,5%
  Para-cymen 3.9%
  Gamma-terpentin 24,6%
  Terpentinen4-ol 42,1%
  Alfa-terpentinen 9,1%
  1,8 Cineol 9,1 %
  Alfa-terpinolen 4,1%

  Det är en djungel av tee tree oljor där ute. Det måste vara en äkta o helst biodynamisk.
  Många spär ut den med Cineol innan de säljer den, då får tee tree oljan en söt arom och kamferlukt. Passa er för skit oljor.

  Sen är det ju inte helt fel att prova oljan på handen först för att se hur kroppen reagerar…..

  Lycka till.

  p.s Den botar fan tamme allt !

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa