Fråga Dietisten om LCHF

”Fråga Dietisten” är ett internetforum där nutritionister avgiftsfritt svarar på frågor från allmänheten, om kost och hälsa. Det är på helt ideell basis.

Här har näringsfysiologen Karin Jonsson svarat på fråga om LCHF:
LCHF – vad innebär det egentligen. Reaktioner?

Hon skriver att LCHF innebär en tes om att energiöverskott inte lagras upp som fett. 
Jag har dock aldrig hävdat detta, speciellt eftersom jag själv alltid går upp i vikt vid överätning, oavsett kolhydratminimering. Det jag säger är att med LCHF är det lättare att äta mindre matmängd, eftersom man slipper det oemotståndliga hungersuget som högkolhydratkost ger. Dessutom får man en bättre hälsa när kroppen får bättre näring med LCHF, och slipper den inflammationsökning som fås av mycket kolhydrater, margariner, omega-6-oljor och tillsatser.

Karin talar sig särskilt varm för polyfenoler, som ska finnas i fiberrika kolhydratkällor. Vilka är de bästa jämförande studierna som påvisar att polyfenoler ger en bättre hälsa?

Hon bävar för att LCHF skulle kunna  ge en försämrad hälsa på längre sikt. Vad säger hon då om alla oss som varit sjuka, inklusive övervikt, diabetes och hjärtsjukdom – och som fått en förbättrad hälsa och kvarstående normalvikt, år efter år?

I hennes LCHF-kostråd tillråder hon försiktighet med rött kött och salt.
Vilka riktiga jämförande studier visar att denna restriktivitet är adekvat? Jag vet inte någon, utan uppfattningen är, vad jag förstår, helt baserad på undermåliga epidemiologiska studier.
Men jag tycker ju att vi ska äta bara lagom även av salt och rött kött, inte mer än vi behöver.
Linfrön och psylliumfrön behövs inte alls för näringsbehovet. Vissa tycker att de fungerar bra i matlagningen, som konsistensgivare, och vissa tycker att tarmfunktionen blir bättre för dem med dessa frön. för dessa bör behovet av fröna minska när tarmens egen funktion så småningom förbättras av den näringsrika och inflammationsdämpande kosten.

Hon tycker att frukt, baljväxter, rotfrukter och fullkorn är viktiga för en god hälsa. Jag tycker att frukt och fullkorn med fördel kan utslutas helt, baljväxter och lågkolhydratrotsaker kan däremot avnjutas i ”måttlig” mängd.

Comments

 1. 1
  Ethel Loberg säger

  När ska alla okunniga lägga av med att ”grötmyndigförklara” LCHF och då menar jag inte de som lever efter LCHF-metoden sen 10 år bakåt. Att kommentera okunnigheten i all oändlighet blir ju bara tröttsamt eller va tycker Ni som bara mår bra hela tiden av LCHF?

 2. 2

  Jag tycker dock att hon är värd en eloge för att hon trots allt skriver om LCHF på ett nyanserat sätt. För bara något par år sedan hade detta varit omöjligt på en dietistsajt. Jag blev så positivt överraskad att jag har haft ett litet mejlutbyte med henne och det visar sig att hon just nu testar LCHF själv.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  Absolut Per att hon är värd beröm för att hon diskuterar LCHF på ett seriöst sätt, utan sarkasmer.

 4. 4
  Ethel Loberg säger

  Oj! jag läste inte Karins artikel utan bara såg det som ännu en med negativ inställning till LCHF utan att själv ha testat. De har ju varit rätt så många hittills men där ser man, kanske en dietist blir första ljuset i LCHF-tunneln. Det skulle va oerhört skönt att få uppleva.

 5. 5

  Håller med Pär, det känns ganska stort att en näringsfyiolog(snäppet högre än en dietist?) på en etablerad dietist-site gör en bra researchad artikl om LCHF.
  Att hon dessutom själv vågar prova denna ”livsfarliga åderförfettande modediet” 😉 gör ju att man blir tårögd, det här trodde nog ingen av er för ett år sedan ens.
  Att det finns tjugo kritiska synpunkter på hennes artikel känns faktikt som en bagtell i det stora hela.
  Annika, jag tycker ditt första inlägg präglades av kritik och invändningar mot hennes artikel även om du rättade till det i svaret till Per.
  Jag tycker att du istället skulle ha lutat dig tillbaka i din fåtölj i Njurunda, dragit på smilbanden lite och konstaterat att snöbollen börjat rulla! 😉

 6. 6
  Ethel Loberg säger

  Nu har jag läst Karins artikel och det var mycke riktigt trevligt få se att sarkasmen uteblev, första gången jag ser en sansad artikel om LCHF av en näringsutbildad person även om jag saknade allt bra mående som vittnats om i samband med LCHF, det var enbart viknedgång som vädrades.

  Och så kom själva LCHF-kärnan i artikelns sista rad, OM du lyckas gå ner i vikt utan strikta LCHF-regler………..
  Ja just det, det är ju detta OM som det stupat på för flertalet som övergått till LCHF och stannat kvar där, stannat inte bara på grund av lyckad viktnedgång utan även för ett överraskande välmående som följd.

 7. 7
  Fatsy Forever säger

  Bästa LCHF-anhängare. jag tänkte låta er ta del av mina erfarenheter som LCHF:are sedan 29 Juli-11 Dvs ca en månad.
  Jag har under denna månad ätit kolhydratkost 2ggr på bjudningar. Resten av månaden så har jag hållit mig till LCHF väldigt strikt. Ingen frukt ens. Dock lite bär varje dag. Och absolut noll alkohol, saft mjölk etc. Dricker endast vatten, te och kaffe.
  Mina erfarenheter har blivit i nämnd ordning.

  FÖRSTOPPNING.omgående. Har fått laxerande tabl av homeopat nästan utan verkan.
  DÅLIG ANDEDRÄKT
  ILLAMÅENDE EFTER FRUKOST keso, turkisk youghurt, vispgrädde, mascarpone, färska bär och kaffe m vispgrädde, ibland oopsies, ägg, bacon, äggröra. OBS bara ett par av dessa förstås.
  URINVÄGSINFEKTION har inte haft det sedan 1981
  FÖRKYLNING med feber och halsont.

  Min viktnedgång är dessutom bara 0,5 kg på en månad.
  Jag är 166cm och vägde 79 kg och nu 78,5 kg.

  Känns inte så bra.

 8. 8

  Fatsy Forever!
  Rubriken i detta inlägg är ”Fråga Dietisten om LCHF”.
  TIPS: Gör det. LCHF verkar du må dåligt av. I all välmening.

 9. 9
  LCHF-anhängare säger

  Jag instämmer med Vän. LCHF verkar helt fel för dig. Kontakta dietisten.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  Fatsy forever, Du kanske åt för mycket mat? Det lät mastigt det du beskrev till frukost. Ersätt lite av den tunga maten med grönsaker.

 11. 11
  Fatsy Forever säger

  Tusen tack för tips, men jag menade naturligtvis inte allt detta till frukost. jag skrev och menade: bara ett par av dessa. Dvs antingen keso m bär, eller bacon med ägg, eller oopsies m pålägg etc.
  Det jag känner är jag äter en mindre volym nu än tidigare frukostar (och övriga måltider) som varit fettfattigare och fiberrikare. magkatarren tycker jag också är bättre.
  I och med denna hemska förkylning med vidrigt halsont så gav jag efter med LCHF som ändå inte gav önskvärt viktresultat och tog Kan Jang (socker) och halstabletter (Strepcils m socker) både igår och i förrgår. Och vad händer? Idag hade jag gått ned från 78,5 till 77,8!!! Detta är naturligtvis grundat i tidigare intag och inte baserat på de två senaste dagarna. Det kanske ”släpper nu”. I varje fall så har dessa hekton gett mig nytt hopp. Jag vill så gärna att detta skall fungera för mig också för jag tror på detta.
  Har lyssnat igen hela boken Matrevolutionen och läst Annika Dahlqvists – Guide till bättre hälsa,.(vem blir inte övertygad efter dessa två?) Har även läst det mesta i: LCHF – husmanskost, GI-noll, LCHF för tjejer, LCHF till vardags mfl. Jag har verkligen gått in för detta med stor vetgirighet och entusiasm. Jag har också best ällt boken av den norska doktorn Sofie Hexeberg och Helhetsmetoden där man kombinerar LCHF med KBT som jag också tror på. Detta kräver dock ett större engagemang.
  Men får jag nu lite respons i form av några hekto minus här och där så ……..
  Jag köpte Alkagreen-burn enl Chatrine Schûcks blogg. Har just fått dem och inte hunnit märka ngt ännu.
  Annika – jag skall ta till mig vad Du förslog och minska lite tung mat mot ännu mera grönsaker. Jag har bara varit så rädd för att ”inte bli mätt” eller vilja ha mat snart igen varför det varit så bra med fettet. Grönsaker tänker jag att mättnaden är så mkt kortare på. Men jag skall prova. Tusen tack.

 12. 12
  Fatsy Forever säger

  Kort nöje, från glädjande

  77, 8 i förrgår till
  78.0 igår till
  78,5 idag!

  min kroppsmassa tycks ha hittat sin ”setpoint” som den vägrar förändra.

  Men jag kör på ett tag till och hoppas att även ”gamla hundar…….”
  Skall på allvar ta till mig Annikas förslag med ännu mera grönt och mindre ”tung” mat.
  Äter bär varje dag, kanske skall minska den mängden då det finns vitaminer i grönsaker också.
  Tung mat kanske ger tung kropp……..????

 13. 13

  Hej Fatsy Forever!

  Jag tror att vi är olika och eftersom det finns olika metoder att gå ner i vikt föreslår jag dig att prova en annan, t ex Slow Carb (istället för Low Carb). Välkommen till min hemsida!

  Med vänlig hälsning
  http://www.lundstorp.se

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa