Ny fluga: vegankost?

Artikel i SvD: Viktveganerna.

Veganism anges vara den nya trenden för viktkontroll, god hälsa och etisk livsstil.

Det skulle vara intressant med en jämförande studie, ej randomiserad – utan självvalda grupper,  på LCHF versus veganism för sjuka typ 2 diabetiker.
Randomisering (lottning till grupperna) för dessa sjuka människor skulle vara oetiskt eftersom de skulle våndas om de blir sjuka under en kost som de tror är sämre än den de tror på.

Comments

 1. 1
  Joakim Öfverholm säger

  Det som stör mig mest med artikeln är hur den hänvisar till något kallat ”The China Study”, som påstått ska visa att ett allt för stort intag av kött kan orsaka cancer, diabetes och andra livshotande sjukdomar. Jag gav mig ut på nätet för att ta reda på mer om studien, och det visar sig föga förvånande att den inte alls visar det. https://www.cholesterol-and-health.com/China-Study.html. Jag tycker att SvD:s redaktörer borde vara mer noga med att själva läsa på om det de hänvisar till i sin tidning.

 2. 2

  Åt själv vegankost under några år och har egentligen aldrig mått så bra och haft så mycket energi som då. Jag slutade av sociala skäl, det blev för svårt att umgås med släkt och vänner.
  Tyvärr är journalister ofta dåliga på forskningsmetodik, skrämmande så mycket vi läser som troligen är feltolkat.

 3. 3

  Jag kan verkligen förstå att många slutar att äta kött efter hemska avslöjande om hur djuren behandlas både vid uppfödning och slakt. För sådant gör ont i hjärtat! Man kan bli förkrossad för mindre. Jag ser det som ett steg i rätt riktning för mänskligheten att empatin räcker till även för djuren. Själv var jag vegetarian i nästan 40 år i min jakt på hälsa och välmående. Men jag blev aldrig frisk! Problemen bara ökade. Nu har jag ätit lchf i två veckor och är helfrälst. Kroppen börjar sakta men säkert må bättre. Min mage sköter sig och det har den inte gjort på de senaste 20 åren. Så till alla vegetarianer som månar om djuren skulle jag vilja säga: Man kan äta nyttigt utan att bidra till djurplågeriet. Köp ekologiska ägg, kött, och mjölkprodukter så känns det genast mycket bättre. Och gör dig av med fettskräcken så fort du bara kan, det är den som gör dig sjuk!! Läs Annika Dahlqvists böcker det hjälper att få en intellektuell förståelse för hur lurade vi alla är av betongklumpar inom etablissemanget , livsmedels -och läkemedelsindustrin.

 4. 4

  Håller med föregående talare, den kändes inte så välgrundad!

 5. 5

  Usch jag va vegetarian i 13 år och när ja slutade med de och blev LCHF:are försvann alla mina hälsoproblem ganska snabbt!

 6. 6

  Angående China Study så finns det en anna tolkning av data i den som inte alls stödjer ”kött är farligt” hypotesen.
  mkt intressant läsning om man orkar fördjupa sig.

  https://rawfoodsos.com/the-china-study/

 7. 7

  Hej Doktorn,

  Jag har hamnat i en platå i ca 4veckor nu där jag inte går ner i vikt fast jag följer min LCHF-diet strikt.
  Har börjat promenera för att se om något händer men icke…..

  Jag är 36 och vägde 98 innan, nu efter 4mån väger jag 89 och vill gå ner till 80.
  Ge mig lite råd är du snäll!!!

  Tack snälla

 8. 8

  Nasi,
  sök på info om Leptin och även tarmflora. Där hittar du största anledningen!

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  Nasi, Jag har skrivit om problem med viktnedgången i gamla bloggen, i bloggmarginalslänken ”svårt att gå ner i vikt”, https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=sv%C3%A5rt_att_g%C3%A5_ner_i

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  Stefan, Om man söker på Leptin och tarmflora och får förklaringen till viktnedgångsproblem, vilka är kortfattat de viktigaste råden utifrån det?

 11. 11

  Annika,
  jag har tidigare skicakt länk och material som kort förklarar…

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  Stefan, jag har inte hittat svaret på mina frågor. Kan du inte kort tala om vilka praktiska konsekvenser gällande kosten som dessa kunskaper medför?
  Nasi frågade efter praktiska råd, vilka ger du henne?

 13. 13

  Egentligen har jag lust att skriva som Björn Hammarskjöld nyligen skrev i en debatt i dagensmedicin, där han visserligen förlorade huvuddebatten, men i en kommentar gav han några länkar och skrev nåt om att här kunde personen förkovra sig själv och inte få allt serverat på ett silverfat!

  Veckorecept för fettförbränning med stort F!:

  LCHF i 5 dgr
  Pizza, tårta och kakor -typ i en dag
  Fasta den 7-e dagen
  sedan kör om igen tills önskat resultat

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  Stefan, Jag tycker inte om meningen att äta pizza, tårta och kakor i en dag. Jag tror att det motverkar sitt syfte. Finns det forskning på denna kostmodell?

 15. 15

  Annika , lite hårddraget med kakor osv , det förstår jag, men det är fråga om relativt kort period och en diet. Ungefär som man kan använda LCHF som en diet för en kortare period.
  Här har du 308 ref. och nej, jag tänker inte svara på din förmodade följdfråga om vilka jag tycker/anser är de viktigaste! Jag är personligen mer intresserad av vad som funkar för mig i min verklighet än att vara pedagog och/eller teoretiker. Kanske du kan anlita ngn att fördjupa sig eller kanske det finns tillräcklig mängd anekdotiska bevis!?
  https://www.cheatyourwaythin.com/special_offer/research.html

 16. 16

  Hej Annika,

  Jag har en fråga angående LCHF kosten. Dels för att jag har 5-6 kilo jag vill bli av med och dels för att jag mår så otroligt dåligt. Jag är trött, deprimerad, har dålig hy, tappar mycket hår, har kroppsvärk och är allmänt förstörd. Jag har börjat misstänka hypotyreos som bakomliggande orsak och ska testas för det. Jag funderar på att börja äta enligt LCHF, men jag mår verkligen dåligt av animaliskt fett som finns i t.ex. bacon och entrecote etc. Jag undrar om det går att kombinera LCHF med en möjlig diagnos av hypotyreos och jag undrar även om det duger med att jag ersätter det animaliska fettet med vegetabiliskt fett såsom olivolja eller blir det fel? Vad finns det egentligen för mening med att äta just så mycket animaliskt fett?

  Tacksam för svar

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  Sara, Det går utmärkt att äta LCHF med mestadels vegetabiliskt fett. Jag rekommenderar särskilt kokosfett, men även avocado, nötter och ekologiska oliver och olivolja.
  Fördelen med smör är att det är förhållandevis billigt och produceras i norden.

 18. 18

  Annika, kakor är kanske lite hårddraget, det är principen bakom som gäller förståss. Om ens huvudsyfte är att gå ner i vikt alltså.
  Här får du 308 referenser:
  https://www.cheatyourwaythin.com/special_offer/research.html

 19. 19

  Konstigt, ifall kommentarsfunktionen blivit modererad så borde man väl få ett msg om detta?

 20. 20

  Hmm, skickar igen, gissar att man inte kan ange direktlänk…
  det är förståss inte det är kakor utan principen som är grundande. Om ens huvudsyfte är viktnedgång alltså.
  Här är 308 st. ref:
  Gå in på
  cheatyourwaythin.com/special_offer/research.html

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  Stefan, det brukar gå att ange direktlänk. Det kanske blev något schabbel bara.

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  Stefan, Det spelar ingen roll hur effektivt det programmet är. Jag tror att det vore skadligt för hälsan att äta mycket kolhydrater 1 dag i veckan. Då tycker jag hellre att man ska äta LCHF alla dagar, även om viktnedgången blir mindre.

 23. 23

  Annika, om man vill en relativt kort period på låt säga några månader köra en diet eller ett program för att gå ner X kilo i vikt. Det är det som det är frågan om. Även LCHF kan kallas för en diet och kanske i 30-50% så kommer man till en icke önskvärd viktplatå. Då kan man prova nåt ”nytt” eller hur?

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  Stefan, Jag tycker inte att vikten någon gång kan komma före hälsan i prioritet.

 25. 25

  Stefan,
  Jag är nyfiken på den diet du talar om, kan du berätta lite mer om den?
  Hur ska jag göra? Vill gärna bryta min platå och gå ner 9kg till :o)
  Tack

 26. 26

  Nasi, jag har ingen lust att vara pedagog och mamma ( ! ) Du får söka dig vidare på t ex Joel Marion och xtreme fat loss diet själv. Du får stå ut med det typiskt amerikanska reklamsnacket och referenshysterin till andra och varandra och sålla ut den trots allt seriösa info som finns där. Även worldofdiets.com är ett bra ställe. Ang. träning kan jag rek. dr. Al Sears och hans PACE.
  Kan även rekommendera att skapa en ”slask- email- adress” för undvikande av SPAM på din egen. Även om just dom respekterar din emailadress så gör inte div. spam-robotar det.

 27. 27

  Annika, jag tycker mig ha förstått att det inte finns några andra variabler än LCHF ang hälsa för dig!

 28. 28
  Annika Dahlqvist säger

  Stefan, Jag vet ingen annan kost än LCHF för bästa hälsa. Vet du?
  Exakt hur lågt man bör hålla kolhydratintaget vet vi inte, och då är det bäst att hålla det så lågt det är praktiskt bekvämt.

 29. 29

  Annika , ang. om jag VET om optimal hälsa och en av variablerna ang kost så kan jag säga att jag inte vet.
  Däremot så tror jag det kan vara bra att på individuell basis prova olika sätt/metoder och även ifrågasätta alla möjliga påståenden som lätt uppstår på internet!
  Ta t ex det som skrivits om sojaprotein och varningar ang detta. Vad är eg. sanningshalten i detta? Är det så himla självklart? Det kanske finns motstridiga uppgifter/studier? Är då dessa alltid ”industrifinansierade” osv?
  https://www.body.se/artiklar/kost/20040927/sojaprotein-van-eller-fiende/?page=1

  Ang. hälsa så kanske det i långa loppet är bäst att titta/härma efter hur de lever i s.k Blue Zones
  https://health.howstuffworks.com/wellness/aging/anti-aging-tips/blue-zone1.htm

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  Stefan, Jag tycker att det är tämligen enkelt. Så fort man undrar över en företeelse så går man tillbaka till naturen och historien. Jag är benägen att tro att en måttlig mängd av kokta ekologiska, icke GMO-sojabönor inte är farligt för hälsan. Det är de giftbestrutade och industriellt processade sojabönorna som jag är emot.
  Sen är det alltid möjligt att det finns andra sanningar än de som jag kommer med. Jag är beredd att ändra mig om jag blir överbevisad, och andra kan själva framföra sina sanningar så att folk själva får komma fram till vad de ska tro på..
  Beträffande din länk till Blue Zones är det enda kontroversiella i de listade punkterna: att undvika rött kött.
  Jag tillåter mig betvivla att ett ursprungligt folk skulle medvetet undvika rött kött, om de hade tillgång till det. Rött kött är verkligen människans ursprungliga föda. På Afrikas savanner fanns det rik tillgång till rött kött från de gräsbetande hjordarna.

 31. 31

  Doktorn,

  Jag ska snart ha min mens och som en galning har jag ätiti upp en hel påse popcorn, det är som att min kropp skriker efter kolhydraterna. Har kört LCHF i fyra månader nu och som jag berättade hamnat i en platå. Varför känner jag så här nu? Har gått ner en del och stått emot hittils men nu gick det som inte.
  Hur lång tid tar det innan ketos börjar igen? Har jag fullkomligt sabbat min diet nu?

  Tack snälla

 32. 32
  Annika Dahlqvist säger

  Nasi, Det finns inget bättre alternativ än att återgå till LCHF igen. Det bästa botemedlet mot hetshunger är fett. Slicka av en sked med kokossmakande kokosfett när du känner dig sugen på kolhydrater, så minskar suget efter en stund. Om det är saltet i popcornen du känner dig sugen på så kan du äta litet salt.

 33. 33

  Nasi,

  kanske prova att TUGGA dig smalare!?
  ”Scientists Discover the Easiest Way to Lose Weight Ever”

  https://www.healthiertalk.com/scientists-discover-easiest-way-lose-weight-ever-4483

 34. 34

  Stefan, vad kom du fram till i dina efterforskningar angående sojaproteinet? Är det farligt, eller sysslar du med selektiv perception? Jag föreslår utan att vara pedagog eller mamma att du följer ditt eget råd och prövar sanningshalten i dina utsagor. Jag var vegan/vegetarian/misslyckad vegetarian/ överkonsumerande vegetarian/godisätande vegetarian med en fruktansvärd näringsbrist baserad på ekologisk hälsokost i 30år. Hela tiden trodde jag att jag mådde bra och att det var naturligt med inflammationer och dålig mage. Tack vare dettarenläriga liv så måste min son nu leva sitt liv som epileptiker. Mina andra barn är ohjälpliga sockerknarkare. Mina egna konsekvenser och permanenta skador kan jag bortse ifrån. Men de skador jag orsakat mina barn gör att jag vill meddela alla som lever vegetariskt. Att det går att leva hyfsat vegetariskt i ca 20-30 år. Sedan spårar hela kroppsmekanismen ur och vegetarianen som fyllt 50 kan vissa knep för att minska skadeverkningarna. Fermenteringen till exempel. Efter snart 4 år med LCHF så börjar faktiskt min dystoni (muskelspänningar) att släppa. snedheten i kroppen har minskat och jag upplever inte längre att det växer en puckel på min rygg. Det gör så j-la ont att se dessa sjuka vegetariska ungdomar som inte kan relatera sin sjukdom till sitt födointag och de är många och de är mycket sjukare än vad de tror.

 35. 35

  Stefan, Björn Hammarskjöld är en av mina förebilder. Jag kan inte tro att han skulle rekommendera någon att äta pizza. Inte heller kan jag tro att han skulle förlora en debatt. det måste ligga i betraktarens öga. Kan du ge mig länken, snälla.

 36. 36

  Georg, jag har inte kommit med ngn UTSAGA, utan ifrågasättande. Stor skillnad…

 37. 37

  George, Var har jag skrivit att Björn rek. pizza?

  Debattlänk:

  https://www.dagensmedicin.se/nyheter/2011/07/04/annika-dahlqvist-slutar-fo/index.xml#comment

 38. 38

  Stefan, allt du säger är utsagor och dessutom ifrågasätter du Annika och insinuerar att hon skulle vara trångsyntare än dig eftersom du prövar andra vägar (visserbesser, förlåt). Man undrar ju hur mycket livserfarenhet det ligger bakom dina ord, som du absolut inte står för utan du skickar runt folk och tror att de ska läsa en massa som har stor potential för att vara meningslöst och bortkastad tid. Kom gärna med något vettigt eget ställningstagande, inte en massa skräplänkar. Förutom länken till Björn H.s förlorade debatt, som jag är väldigt nyfiken på.

 39. 39

  Tack Stefan.

 40. 40

  Georg, jag hade också en fanatisk period när jag påbörjade LCHF för sex år sedan.

 41. 41

  Stefan, det är ju bra att du hittat en livsmelodi som fungerar för dig. En liten varning bara. Det verkar som att din nya kost gör dig lite elak. Förmodligen för att du känner skuldkänslor mot hur du föder din kropp. Annars borde de som fortfarande tror på LCHF. kunna få fortsätta att tro på sin livsmelodi utan att du behöver omvända dem till att äta pizza och kakor.

  Björn H. för en debatt om det mättade animaliska fettet mot ett flertal läkare och nutrionister som vill hävda att de vegetabiliska fleromättade och omättade fetterna är bättre än det mättade fettet. När han inte kommer längre i debatten så presenterar han sina länkar som stöd för sin uppfattning. Men motståndarna är som en evighetsmaskin som struntar i omständigheterna och bara fortsätter. När Björn sagt sitt så slutar han debattera men motståndet fortsätter.
  Det är inte den som får sista ordet, som vinner debatten, Stefan. det är de läsare och publik som kan tillgodogöra sig det som Björn säger. Debatten i sig är ointressant.

  För övrigt tror jag att jag alltid varit fanatisk. Vad jag än ätit 🙂
  Var det något speciellt du reagerade på?

 42. 42
  marjatta renfors säger

  Fick hög kolesterål av LCHF alla dessa fetter…

 43. 43
  Annika Dahlqvist säger

  @ 42 marjatta renfors:
  Läs Uffe Ravnskov: Kvinnor med högre kolesterol har bättre hälsoprognos .

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa