Jag köpte på Hälsokosten en fluorfri tandkräm av märket Urtekram. Jag reagerade på att den smakade sött. Det enda jag hittade i sötningsbranschen i innehållsförteckningen var ”vegetabiliska polysackarider”. Jag mailade till säljföretaget pH-Hälsa och frågade vad som smakade sött i tandkrämen och vad vegetabiliska polysackarider stod för. De kunde inte svara mig.
Det skulle ju vara förskräckligt om jag omsorgsfullt smetar in mina tänder med socker eller stärkelse varje dag.
Jag blev i stället rekommenderad att köpa tandpulver utan tillsatser, så nu har jag beställt det.
På lchf-butiken.se finns en tandkräm Kingfischer, som anges vara utan socker eller sötningsmedel. Finns utan flour. Weleda har också tandkrämer.
Är det någon som har erfarenheter och kunskaper om detta?
Naturligt tandpulver utan kemikalier finns också på http://www.phbalans.se.
Hälsningar
Göran Wiberg
Eller tänk ett steg längre.
Vilken funktion har egentligen tandkräm?
Måste det verkligen löddra smaka sött eller menthol när man gör ren sina tänder?
När man provar utan ett tag inser man att den faktiskt har klart negativa effekter
Att borsta tänderna helt utan kräm har gett mig flera fördelar.
* Lättare att se vad man gör när man härjar runt i munnen
* Slipper alla förfärliga smaker och tillsatser som industrin tycker jag behöver
* Helt klart en bättre/ mer balanserad bakterieflora i munnen som yttrar sig som
– Perfekt andedräkt
– Äntligen slut på tandstensproblemet
Dufva, Det är väl slipeffekten jag vill åt, för att förebygga gula och missfärgade tänder.
Eller hålls de vita och fina även utan medel?
Barntandkräm sägs innehålla ännu mer sötningsmedel och tillsatser. !! Hu. Förr borstade man tänderna i salt. Man är så påverkad av att alla kändisar bleker sina tänder kritvita. Man kan se om en bild eller TV film är mer än 10 år gammal. Då har människorna fortfarande benvita (gula) tänder.Jag skulle vilja bleka tänderna några nyanser,men då hjälper inte vanlig tandkräm.
Jag kör med Weleda, havssalt, håller min mun fräsch långt mycket bättre än alla konventionella krämer jag använt innan.
Dufva: Mycket intressant det du skriver, man behöver kanske inte tandkräm alls mer än om man har ätit ”fel”?
Eftersom jag har som ovana att stjälpa i mig en hel del kaffe så vill det ju gärna bli lite fläckar på tänderna.
Det har jag också fått bukt med på ett lchf-anpassat sätt 🙂
Nån gång emellanåt doppar jag tandborsten i lite dolomitkalk, blöter munnen och borstar vilket är extremt verksamt mot missfärgningar.
Rena trolleriet mot kaffe och vinfläckar faktiskt 🙂
Tandkrämen tycker jag inte har nåt med vitheten att göra.
jag hadde aldri tannstem före lchf (verkligen sant). Nu är det blitt helt ”unormalt”. Tannlegen holdt foredrag om spyttproduksjonen, – öker den med lchf? Legger til at jeg har god tannhygienerutiner 😉 – synes jeg!
Fjernet tannsten i juni, och nu är det på gång igjen. Kan det verkligen ha något med vanlig tannkrem å gjøre?
Dolomittkalk – Dolomittkalk (CaMg(CO3)2) – ufarlig å smake på/men skyll gjerne med vann – gjelder ikke minst barn (kilde: helsedirektoratet)
Innkjøps-steder: Helsekost?/apotek?/gartneri?/landbrukforetninger?
Wow, så mye tips – veldig relevant for så mange av oss tenker jeg.
När min bror vägrade tandkräm som barn tyckte tandläkaren att man kunde ta lite salt på tandborsten istället. Det har väl lite slipeffekt.
Jag får jättemycket tandsten med LCHF, speciellt när jag dricker mycket kaffe med vispgrädde. Missfärgat och fult blir det, så jag dricker mer svart nu.
Sist jag var till tandhygenisten för undersökning klagade jag på att tandkrämen var alldeles för söt och att jag sökt med ljus och lyckta för att hitta en som inte var sötat. (Mådde dåligt av söttman).
Hon lovade att till nästa gång skulle hon undersöka i sina kanaler efter en osötad tandkräm och det gjorde hon. Det är Kingfisher, den är osötat och finns med eller utan flour.
Det blev diskussion angående flourets vara eller icke vara och där var vi inte överens trots mina synpunkter på flourets inverkan på sköldskörteln. (Googlat på nätet).
Men hon blev mycket intresserad av LCHF och var mycket förvånad över min munhygien, att den kunde vara så bra efter förra besöket som var för två år sedan.
Tandkrämen då? Gillar verkligen Kingfisher Fennel utan flour.
Ragnhild, Jag har också en del tandstensbildning. Tandhygienisten får ta bort den.
Jag vet inte varför vi får tandsten. Äggätande?
Jag har inte haft någon karies eller tandköttsinflammation.sedan jag började minimera kolhydraterna.
Jag har fått mindre tandsten sedan jag började med LCHF. Det brukar bara vara lite på insidan av framtänderna. Knappas någonting. Däremot har jag fått guldstjärnor de senaste åren i min journal. Tänderna är näst intill perfekta enligt tandhygienisten. Men hon blev lite orolig över att jag inte vill ha fluor i min tandkräm. Ska bli intressant hur läget är vid nästa besök.
Läser jag rätt? Socker i tandkräm? Eller sötningsmedel? Näst intill lika illa i så fall.
Jag använder ingen tandkräm alls sen några månader tillbaks utan bara borstar med vatten en gång per dag och jag har inte märkt nån skillnad. Det är ju mest socker som gör att man får dåliga tänder och när man äter LCHF så blir det ju minimalt med socker. Tror det är bättre att bara borsta med vatten istället för att borsta med kemikalier, ju mindre kemikalier och tillsatser desto bättre.
Kollade just Kingfisher, där finns Limonene, Urtekram innehåller Karragenan(rödalg), är det så bra, eller är dom bra i något sammanhang, finns det naturlig o industriell, som gör att det kan vara skillnad? Weledas med havssalt verkar mest rumsren i mina ögon, men där är frågetecken verkar det som?
När man kollar i nätbutikerna, så står det i produkternas presentation av varan att den är ekologisk, men kolla innehållsdeklarationen först. Det där med ekologiskt är ett väldigt luddigt begrepp.
Tacksam för svar!
Om man läser innehållsförteckning i barntandkräm så är första indigriens……. SÖTNINGSMEDEL, det är alltså mest med sötningsmedel i barntandkräm, i ”vuxen” tandkräm ligger sötningsmedel onödigt högt upp också.
Limonene, Är det bra eller dåligt, någon som vet?
Jag använder också Weledas salttandkräm, den smakar mint och jag gillar att känna mig fräsh i munnen. Urtekrams tyckte jag inte alls om, tyckte inte tänderna kändes rena och nu förstår jag varför. Knasigt.
Ett annat problemämne än floret i tandkräm sägs vara glycerinet. Antar att dess enda uppgift i krämen är som utfyllnad och gör så att eventuell smak stannar kvar i munnen? Är tanden täckt av kletig glycerin så sägs tanden inte kunna återmineraliseras, Det gör den med joner från saliven (i wikipedialänken nedan).
Bikarbonat brurar vara populärt att använda som tandkräm. Det känns otroligt mycket fräshare i munnen när man inte har en tandkräm med glycerin (vilket i princip alla har).
https://en.wikipedia.org/wiki/Remineralisation_of_teeth
Jag använder Weleda Salt tandkräm och tyccker den fungerar bra. Det viktigaste för mig är att den är fri från fluor. Alla fluorföreningar är farliga och bör undvikas.
Att slipmedel skulle hjälpa till att få bort fläckar på tänderna låter föga troligt. Tänk på att tänderna inte växer mer när man nått vuxen ålder. Då låter det ju faktiskt lite dumt att slipa ner dem. Kan det inte tänkas att det snarare är så att genom att man genom att slipa ner emaljen orsakar fläckar? Ungefär som att polera bilen med slippapper. Till slut är ju färgen borta och plåten börjar rosta.
När jag nu läser Weledas innehållsförteckning igen, så ser jag att den lämnar många frågetecken den också??? Glycerin o slånbärssaft, kan det va bra för tänderna?
När fluor och, tandkräm eller inte, var uppe på Din gamla blogg så beslöt jag att sluta med tandkräm, för det är ju borsten och inte tandkrämen som gör tänderna rena. Detta har fungerat bra för mig, men jag är numer noggrannare med borstandet, borstar efter morronkaffet och efter varje måltid. Endast borste, stickor och tråd samt vatten. Det jag har märkt är att tänderna nu är vitare. Jag tänker inte berätta för tandläkaren vid nästa besök men det ska bli spännande och höra om han märker något nytt.
Det där med bikarmonat låter intressant, måste prova.
Ethel, precis min erfarenhet också. Tänderna är definitivt vitare utan tandkräm. De känns blankare också. Undrar om det överhuvudtaget finns någon forskning på vilken nytta tandkräm egentligen gör. Precis som du skriver, det är ju borsten som gör rent tänderna, inte tandkrämen. Vill man lukta mint ur truten så är det ju bara att skölja med Vademecum efteråt.
Jag har inte haft ett enda hål sedan jag slutade med tandkräm. Frugan däremot är övertygad om fluorets betydelse, hon använder både tandkräm och fluorskölj. Hon har alltid minst ett hål varje år. Så det kan vara.
Jag misstänker att tandpulvret du beställt är ”Eugenia” eller liknande. Det är inte så bra att använda det på grund av att slipeffekten är för hög. Man har bara en emalj och den ska man vara rädd om. Tänderna må bli vitare i början, men de har lättare att bli missfärgade genom de repor pulvret ger.
Bikarbonat är det bästa och enklaste alternativet om man vill ha ett alternativ till tandkräm. Bikarbonaten sänker pH och stoppar syratacken i munnen och tar bort missfärgningar till en viss del.
Limonene är ett smak- parfymämne. Smakar citrus.
Glycerinet / glycerolet som diskuterats i tråden är inget problem. Det finns nog med både för att bidra med konsistens ock sötma. Dessutom är det svagt bakteriedödande och kan eventuellt tränga igenom biofilm.
Limone er en olje som utvinnes av sitrusfruktskal (sitron m.m.). Anvendes och brukes i forskjellige sammenhenger och forbindelser/kjemiske och har sine praktiske anvendelsesområder (i maling, rengjøringsartikler, parfym och som her tandkräm m.a.) – Google, och du finner också forskning på djur. De er ikke helt entydig positive, men jeg ville vel ikke oppsummere det lille jeg leste som at limonene är farlig å anvende i tandkräm?
Vill ni testa mitt tips om fläckborttagning med dolomitkalk så se till att inhandla den på hälsokosten och inte på en handelsträdgård så den säkert är livsmedelsgodkänd och utan föroreningar.
Dolomitkalk som kosttillskott är dessutom ypperligt för en lchf:are med bra doser av både magnesium och kalcium samt som en allmän ph-höjare
Tandstensproblemet är nog den enda negativa effekten av lchf som jag har erfarit
Desto trevligare att det gick att få bukt med den med en så enkel åtgärd som att skippa tandkrämen.
Kanske är tandkräm idag så anpassad till kolhydratätares munflora att en obalans skapas när en lchf:are nyttjar den med tandsten som följd??
Aldrig mer tandkräm för mig i allafall 🙂
Hej Annika, kollade just på kul adlibris topplista i norge…
https://www.capris.no/chartsdetail.aspx?chartnumber=6013&chartname=Toppliste&chartdate=2011-07
Bosse, Ja 3 av de 5 första är lavkarbo. Jag vet inte hur representativt det är för hela Norges bokförsäljning?
På den här listan är det idag 7 av 10 som är lavkarbo:
https://www.capris.no/content.aspx?type=cat&typeid=2&value=9196
Jag använder inte heller tandkräm med fluor, utom ibland. Jag tycker fortfarande om den där starka ”kalla” känslan efter att ha använt ”vanlig” tandkräm, men jag har sköldkörtelproblem och bör inte använda fluor. Jag använder Weleda Calendula Toothpaste som smakar ganska mycket lakrits!
Så här står det på hemsidan om innehållet:
Calendula Toothpaste
NaTrue-certifierad
En mentolfri tandkräm som med en mineralisk putsdel av kalciumkarbonat (krita) rengör tänderna skonsamt men grundligt. Regelbunden rengöring med Calendula Toothpaste avlägsnar plack, skyddar och vårdar tänderna. Innehåller extrakt från ekologisk ringblomma som stärker tandköttet.
Weledas Calendula Toothpaste är gjord särskilt för människor som vill undvika pepparmyntsolja i samband med t.ex. homeopatisk behandling. Innehåller inte syntetiskt flour. Kan användas dagligen.
Vatten, kalciumkarbonat, glycerin, lerjord, alkohol, ringblommaextrakt, myrra-extrakt, xanthan, fänkålsolja, ammoniumsalt av glycericinsyra.
Ingredients (INCI):
Water (Aqua), Calcium Carbonate, Glycerin, Magnesium Aluminum Silicate, Alcohol, Calendula (Calendula Officinalis) Extract, Commiphora Myrrha Extract, Foeniculum Vulgare (Fennel) Oil (Aroma)*, Xanthan Gum, Ammonium Glycyrrhizate, Limonene*
* from natural essential oils
Den känns bra men jag upplever fluorfria tandkrämer som lite odryga. Kan det vara så därför att dom inte löddrar? Det går dock bra med min eltandborste. Jag är också mycket mer noga med tandtråd o stickor numera. Min tandläkare hade aldrig hört talas om att man inte ska använda fluor när man har problem med sköldkörteln!
Jag är uppvuxen med ”fluortanten”, flurtabletter, fluortuggummin, fluorskölj och jag vet inte vad……..Men har alltid haft dåliga tänder med nya hål varje gång jag kom till tandläkaren. Nu är det dessa lagningar som rasar. Alltså är jag rena guldgruvan för tandvården!
Ett annat sätt att göra rent tänderna är att tugga en tesked cocosa till mos. Blandat med saliv kör man runt detta i munnen så länge man kan.
Det låter konstigt, men cocosan förtvålas i munnen med hjälp av saliven och kroppsvärmen och tänder och mun får sig en grundlig ”tvätt”. Det känns väldigt fräscht efteråt och garanterat fluor- och slipfritt.
Jag kan personligen bara använda en sorts tandkräm för alla jag provat gör att jag lossar skinn inne i munnen och runt läpparna… vad beror det på?
En jättebra flourfri tandkräm med tea tree och neem finns från Desert Esence brukar finnas i välsorterade hälsokostbutiker. Prova den!
Jag är uppvuxen med Dentosal tandkräm. Den bygger på salt och var helt suverän. För ett antal år sedan gjorde tillverkarna om den till en vanlig tandkräm (typ Pepsodent). Men den verkar vara tillbaka. Måste hitta ett ställe att köpa den på. https://www.aconordic.se/products/3889/19725/19306/19227/dentosal_original_tandkram.aspx
Borsta tänderna i varmt vatten! Lagom varmt vatten gör underverk i alla kroppens öppningar. Någon som brukar diska i kallvatten?
@ Yvette Dentosal finns att köpa på de flesta apotek. Den aktiva ingrediensen i Dentosal är inte vanligt salt – natriumklorid utan natriumbikarbonat. Den smakar ungefär som förr dvs mums…
Har också fått massor av tandsten sedan jag började med LCHF och det på väldigt kort tid. Beror väl på att man äter väldigt lite hård föda som t ex hårt bröd som slipar av. Även morötter och andra sådana hårda livsmedel har ju en tandsten-savnötande effekt som nu inte finns kvar. Jag har inte hittat något alternativ…Något som jag tycker inte känns naturligt ok faktiskt…
Jag tror inte det är avsaknaden av bröd som orsakar tandsten. Människan har ju funnits i ungefär 2 000 000 år och det är först de senaste 10 000 åren vi ätit spannmål, så det är ju alltså föga troligt att det är just brödet. Tror knappast heller knäckebröd skulle slipa tänderna så hårt att kalk försvinner. Då skulle nog ingen här i Skandinavien lida av tandsten så mycket knäckebröd som vi (de som inte äter LCHF) äter. Vad är det mer för hårt kolhydratliberaler äter? Panerat? Chips? Godis? Småkakor? Aldrig i livet att sådan kost skulle skydda mot tandsten.
Det är någonting som påverkar salivens kemi som orsakar tandsten, men vad vet jag inte. Däremot kan man köpa algtabletter hos hälsokosten som på något sätt påverkar kemin i munnen så att tandstenen försvinner. Hur nyttig algen är vet jag inte, men det vore intressant att förstå mekanismerna och kemin bakom.
En del tandläkare säger att bikarbonat slipar ner tandemaljen. Hur är det egentligen?
Anders – det är en intressant tanke men jag tänker att varmvatten innehåller t.ex. bly (och det är ju därför man inte ska använda det i matlagning). Såklart är det ju inte stora mängder man kanske råkar svälja vid tandborstningen men slår man ut det på ett år eller två kanske det blir betydande mängder? Däremot tror jag fluor är betydligt farligare.
Man vill ju gärna borsta tänderna varje dag men när man LCHF:ar och aldrig har hål känns de ju nästan fräschare att låta bli när man ser hur mycket skräp tandkrämen innehåller….
Emma K 8 augusti, 2011 at 23:06 ” jag tänker att varmvatten innehåller t.ex. bly”
Du har säkert rätt att man inte bör använda varmvatten från kranen till matlagning. Vinterns och vårens blyvarningar har gällt kaffeautomater och blandare från Gustavsberg.
De flesta sväljer nog inte vattnet när de borstar tänderna. Jag har dock faktiskt observerat dementa personer som svalt både tandkräm och vatten vid varje tandborstning. Tandläkarens råd var att minska mängden tandkräm.
Re: Emma K 8 augusti, 2011 at 23:06 ” jag tänker att varmvatten innehåller t.ex. bly”
Två länkar om bly i dricksvattnet:
https://svt.se/2.22620/1.2350406/hoga_halter_bly_i_var_tredje_kokskran
https://svt.se/2.22620/1.2352574/landsbygdsministern_vill_skarpa_reglerna_for_vattenkranar
Salttandkrem från Weleda har jag också använt länge länge. Men precis som flera här ovanför skriver, jag har fått så mycket tandsten sen LCHF-starten. Mycket mer än tidigare och ättrigare på nåt sätt. Kanske ska testa ljummet vatten bara…..
Som sagt: min tandsten försvann när tandkrämen åkte ut 🙂
Jag tycker mig också märka att mejerier har en förmåga att göra ytan på tanden mer sträv
@Emma K. Nu är ju tandsten inte kalk utan rätt så lättlösliga mineraler. Men hårda matvaror har naturligtvis en slipande effekt. Se t ex på kaniner som gnager på kvistar…hundar grager på ben. Men vad gnager vi på? Visst är det säkert kemiska processer också men jag tror också på matvarors mekaniska nötning. Annars skulle ju inte tänder nötas med tiden.
Den största anledningen till att man inte ska använda just varmvatten i matlagning är ju att det innehåller mer bakterier samt att varmvatten lättare fäller ut avlagringar i röret.
@Emma K
Jag äter dagligen två kapslar Plaqueoff från hälsokostbutiken och som innehåller knöltång vilket enligt kliniska försök bidrar till bättre tandhälsa avseende plack och tandsten.
Har tandsten i alla fall. Däremot växer hår och naglar som bara den.
Så nån hemlig kraft finns det i knöltången.
Jag får en beläggning på insidan framtänderna. Skulle vilja använda tvålull! En del varnar för fluor. Har inte fluoren haft en skyddande effekt på svenska folkets tänder!? På -40 och -50 talet hade varenda unge hål i tändern, både mjölktänder och senare de permanenta. Jag minns själv en barndom med ständig tandvärk, sockerknarkare som jag var. Senare i tonåren borrades varenda kindtand upp med jättestora amalgamlagningar. Mina barn, födda på -70 talet, har aldrig haft ett hål. Nu sägs det att man inte ska spotta ut tandkrämen eller gurgla med vatten för att skölja ur munnen efter borstning.
Monica född 42, Sen vi slutade med kolhydraterna får vi inte längre karies eller tandköttsinflammation. Så fluorid, som är ett gift, behövs inte om man inte äter kolhydrater.
Om man inte spottar ut tandkrämen får man i sig ännu mera fluorid, eftersom man då sväljer ner den.
Kingfisher tandkräm utan fluor tycker jag fungerar hur bra som helst. Förbannat irriterande också med amalgam. Tnadläkarna fick en gång i tiden mer betalt desto fler amalgamlagningar de gjorde. Gissa om vi är många som helt i onödan fått detta skit i munnen.
Vad gäller tänderna så kan jag varmt rekommendera att använda eltandborste! Det gör underverk för mig med tandstenen på de bakre tänderna där jag tidigare hade svårt att komma åt.
Jag har problem med att lätt få sprickor i tungan. De är mer eller mindre kroniska och jag börjar misstänka att tandkrämen är boven i dramat eftersom att den svider när jag borstar tänderna. Har ni något tips på någon tandkräm som inte känns ”frätande” mot tungan?
I vilken studie kan man läsa att dagens rekommendationer kring Natriumfluorid i tandkräm och sköljningar mm uppnår en skadlig halt?
Den här diskussionen fanns på 70 talet också men dog snabbt.
Effekten av fluortandkräm är evidensbaserad. Likaså doseringen av fluoret är noga kontrollerat.
Vill även påpeka att många föräldrar inte vågar borsta tänderna med fluortandkräm på sina barn pga av detta prat och resultatet ser vi som arbetar med tandvård. Mycket olyckligt, vi är på väg tillbaka till 60 talet.
/Ledsen Tandhygienist
Cissi, Säkert minskar fluoridtillsats karies för kolhydratätare. Men vi som inte äter kolhydrater i nämnvärd omfattning får ändå inte karies, och då behöver vi inte tillföra det giftiga ämnet fluorid i våra munnar.
Vad gäller de små barnen så kan de inte förstå att de ska spotta ut tandkrämen efter tandborstningen utan de sväljer ner den giftiga fluoriden, vilket är skadligt för deras växande kroppar. Vid 5-7 års ålder får de ändå nya tänder oavsett tidigare fluor eller ej.
Det bästa för de små barnens tänder är att minimera sockerätandet, så kan de slippa karies.
Vetenskapliga studier omkring detta finns inte så många, eftersom det är fluoridfabrikanterna som styr forskningen om det.
Kärnfrisk! Kul, då är vi två, rena tänder utan tandkräm.
Här står lite om tandsten och kopplingen till LCHF https://4health.se/tandsten-av-lchf
Jag är ledsen att behöva säga det men dina kunskaper kring detta ämne är inte kompletta. Jag har ingen bra sida att hänvisa till kanske jag hänvisa dig vidare till någon av lärarna på tandläkarhögskolan.
Läkemedel, som tandkräm är, ska doseras noggrant och är giftig i för hög dos, som många andra läkemedel och grundämnen som vi är beroende av. Dosen i tandkräm är beräknad att den kommer att sväljas både för barn och vuxna. Den ska doseras olika för olika åldrar. Jag vill be dig att vara försiktig i dessa rekommendationer när de har stor påverkan på många människor.
Cissi, min åsikt är att Annika inte rekommenderar någonting, snarare reflekterar och låter oss andra själva bilda oss en uppfattning. Flera har ju bra erfarenhet av minskad karies genom lchf-kost ”trots” att de skippar fluoret. Jättespännande diskussion tycker jag.
Jag har ännu inte varit hos tandläkaren efter kostomläggningen. Innan hade jag alltid hål trots flitigt tandborstande med fluor. Lchf har jag ätit 20 månader. Helt klart är att den otrevliga beläggningen har försvunnit, dessutom har andedräkten blivit bättre.
Cissi, Lärarna på tandläkarhögskolan har nog inte forskat tillräckligt på fluorets skadlighet för organismen. De sitter fast i fluorfabrikanternas garn.
Kalista; Människor som äter strikt LCHF får mycket lite/ingen karies eftersom snabba kolhydrater är en del i kariesproblematiken.
Att äta strikt LCHF är mycket svårt för den stora allmänheten, speciellt för barn och ungdomar.
Fluor finns i grundvattnet och är ytterst kontrollerat, ända in på 90 talet hade vi på tandklinikerna listor över fluorhalterna i dricksvattnet på olika orter för att inte överdosera fluor på barnen, nu sköter kommunerna det jobbet. Finns den någon yrkes grupp som kan något om fluor så är det tandvården och natrurligtvis de som jobbar med dricksvattnet.
Annika; Låter som en dåligt försvar för din terori. Fakta tack.
Cissi, Mina erfarenheter är att vi som äter LCHF inte får kariesproblem längre. Därför säger jag att vi inte behöver utsätta våra kroppar för fluor. Sen får alla människor själva bestämma sig för hur mycket fluor de vill utsätta sig själva och sina barn för.
Vi lever i en otrygg värld där man inte kan lita på myndigheter och experter, utan måste bestämma sig själv.
Det kan ju vara sant där någon dragit felaktiga slutsatser av studier, eller att studien var dåligt utförd, men då kommer det fram tillslut.
Men är det bättre att tro blint på något som man kom på själv, utan någon som helst kunskap eller utbildning i området?
Min son är född 1978. Vi fick burkar med flourtabletter av BVC som vi skulle ge till barnen. Kommer inte ihåg vid vilken ålder. Min dagmamma som hade en äldre son sade ”Titta på hans tänder!” Vet inte om det var flouren men inte var de vackra. Jag frågade vår dåvarande tandläkare om han gav sina barn flourtabletter. Svaret var ”Nej”! Burken med flourtabletter slängde jag. 1984 flyttade vi till Tyskland. Vad jag vet har min son fortfarande ingen karies. Men han kanske inte berättar allt för sin mamma.
Egengjord tandkräm = bakpulver + olivolja, tillsätt några droppar av följande eteriska oljor: mint (andedräkt), citron (vithet och beläggning) samt tea tree (bakteriedödande).
Var försiktig, rena eteriska oljor kan orsaka irritation och frätskador innan de blivit utspädda med annan olja, se även upp för allergier.
Jag hade en gammal mamma som vid 90 års ålder behandlades hos Folktandvården. Hon hade ett tiotal egna tänder i överkäken, likaså i underkäken. Tuggtänderna var dock nästan borta. Så särskilt vackra var inte tänderna förstås, men ganska hela, även om alla hade ett antal lagningar.
Tandläkaren på Folktandvården frågade om hon sköljde med flour/flourtabletter? Behöver man det sa jag? Då pekade tandläkaren på en affisch på väggen – en affisch om diverse flourpreparat.
Hon sa inte – jo, det behöver man. Hon pekade bara. Min känsla var att hon inte kunde stå för behovet av tillfört flour. Jag funderade över om Folktandvården fick bonuspengar på ökad försäljning?
Cissi!
Tandkräm spottar man ju vanligtvis/oftast ut, vilket man inte gör med flourtabletter eller t ex flourtuggumin! Man kan ju undra hur nyttigt det är att svälja ner.
Vad tror du Cissi? Vad säger dina lärare på Tandläkarhögskolan?
Tack Cissi, för att du tar debatten. Jag förstår att debatten som nu uppstått om fluor är jobbig för hela tandläkarskrået. Även här är en allvarlig förtroendekris under uppsegling. Förmodligen är fluortillsättningen i vatten och tandkräm det största bedrägeriet någonsin som amerikanska industrimän, med siktet inställt på att lösa ett allvarligt miljöproblem och samtidigt tjäna pengar, lyckats genomföra mot oss stackars lättlurade och auktoritetstrogna människohop.
Tack Annika för att du har en så klarsynt analys av problemet och att du tar debatten. Tack vare bl. a. dig så håller sanningen sakta på att nystas upp, till slut, efter ungefär 80 år av vetenskapligt käbbel om vad som är rätt eller fel om fluor.
Cissi hittar inga bra länkar, säger hon. När jag googlar på fluor får jag 14 miljoner svar och en mycket intressant skiljelinje mellan kritiker och tandläkaretablissemang. Ett av de svaren är att en tandkrämstub innehåller en dödlig mängd fluor för små barn. Utan varningstext!!! Hur många ungar har inte käkat fluortandkräm genom åren. Nej, fluor tar jodatomernas plats i sköldkörteln och är därmed en av huvudorsakerna till tyroid. Tänderna blir INTE starkare av fluor. De blir hårda och spröda som porslin och börjar spricka och ramlar ut som flisor. Fluor lagras i våra kroppar och det är ett naturligt förekommande gift i mat och vatten. Dessutom är det ett av världens mest skadliga gifter. En miljardindustri har byggts upp för att människor ska stoppa fluor i munnen och sedan spotta ut det. Garanterat ofarligt enligt amerikanska industrimän och hela deras mödosamt upparbetade företagside´. Vår tandvård får inte nöja sig med att lyssna på sina lärare. DE MÅSTE SJÄLVA KOLLA UPP VAD DET HANDLAR OM!
George W!
Jag säger bara ett Stort Tack för intressant info.
Cissi 19.05, ”Experter” som påstår att det är nyttigt och ofarligt för barn med mjölktänder att installera fluor i sina munnar, för vidare nedsväljning, har jag inget som helst förtroende för i övrigt heller. Jag tror att de är snärjda i fluorfarbrikanternas garn. Då tror jag mera på människors förmåga att ta reda på de rätta sanningarna för sin egen hälsa.
Georg W!
Också jag instämmer med Ethel Loberg. Tack för intressant info som jag skickar vidare till min son med små barn.
Enligt nya studier är fluor skadligare än vad man tidigare trodde, bland annat samlas det i stora mängder i tallkottkörteln som bland annat reglerar melatoninproduktionen.
https://fluoridealertprod.mercola.com/health/sitemap.aspx
I USA och Kanada skall tandkrämstuber ha varningstext, Dr. Hardy Limeback som är tandläkarprofessor vid Torontos universitet och som under lång tid varit rådgivare till den Kanadensiska tandläkarföreningen, säger att: ”BARN UNDER TRE ÅR SKALL ALDRIG ANVÄNDA FLUORTANDKRÄM”
Fluor befinner sig i giftighetsgrad någonstans mellan bly och arsenik. Forskning tyder på att fluorider kan orsaka såväl allergier, benskörhet, dental fluoros som neurologiska skador (det senare har bl.a. dr. Phyllis Mullenix beskrivit i sin och medarbetares ”Neurotoxicity of sodium fluoride in rats”, Neurotoxicol Teratol. 17(2), 1995).
(Ett litet utdrag från sidan nedan)
https://art-bin.com/art/sallstrom_sw.html
Hur ofta kan man använda natron resp dolomitkalk för att rengöra tänderna utan att det gör skada? Eller KAN de göra någon skada?
Jag slutade med tandkräm för ett par veckor sen. Bägge två fungerar ju jättebra, men nu bekymrar jag mig för att jag använder dem för ofta bara för att det är så roligt!
De senaste dagarna har jag använt natron om morgonen och dolomitkalken om kvällarna. Jag trycker ner eltandborstens ”huvud” (torrt) i pulvret och tar så mycket som hålls kvar i borsten när jag lyfter upp den.
Jag upplever att jag har renare tänder nu än jag har haft någonsin tidigare. De vanliga tandkrämernas ”fräscha” lödder och smak gör nog att man luras tro att tänderna är rena efter alldeles för kort tids borstning.
Pia, Jag vet inte om natron- eller dolomitkalk kan vara skadlig för tänderna, och i så fall i vilken dos.
Själv kör jag för tillfället utan tandkräm eller annat på borsten.. Det är otroligt hur lena tänderna blir på det. Sen får jag se hur det går med vitheten. Lite gula tänder kan man väl acceptera.
Jag el rättare sagt INGEN i min familj använder fluor tandkräm längre.
Min minsta dotter som är 1,5 har endast använt tandkräm fri från fluor, ist har vi tandkräm som innehåller aloe vera och propolis som både vårdar och skyddar.
Hej Annika!
Du frågar om erfarenhet av tandkrämen Kingfisher utan fluor. Jag har använt den under ett par år nu, och är mycket nöjd. Efter att ha provat runt lite bland deras olika smaker, så fastnade jag för den med mintsmak. Rent i munnen blir det, och man får en fräsch känsla i munnen efter borstningen. Problemen med ilningar är borta, och med hjälp av LCHF lyser även karies med sin frånvaro. Kingfisher utan fluor rekommenderar jag varmt! Hälsokostbutikerna tar säkert hem produkten för den som frågar.
Fluor är uppenbarligen något som man ska undvika helt och hållet. Att tandläkare/hygienister blint uttrycker sig positivt om fluorens s.k välgörande effekt på tandhälsan ger jag inte mycket för. Tandhygienisten Cissi säger att: ”Effekten av fluortandkräm är evidensbaserad”. Jag har förgäves sökt efter bevis för att fluor skulle vara bra för tandhälsan utan att hitta något. Däremot hittade jag bl a detta:
https://art-bin.com/art/sallstrom_sw.html och
https://www.sourze.se/Vad_din_l%C3%A4kare_inte_ber%C3%A4ttar_f%C3%B6r_dig_Del_1_10663874.asp
I rest my case…
http://www.youtube.com/watch?v=e8th-Bbb0LQ
om du orkar se hela så förstår du varför fluor måste undvikas,
Natriumflorid (SodiumFluoride)-
https://hazard.com/msds/mf/baker/baker/files/s3722.htm
Cissi: Med all respekt för att du arbetar inom tandvården – jag tycker du ska läsa den här artikeln:
https://www.sourze.se/Vad_din_l%C3%A4kare_inte_ber%C3%A4ttar_f%C3%B6r_dig_Del_1_10663874.asp
Även om den kanske inte får dig att ändra åsikt, bör den åtminstone få dig att tänka.
Jag för min del kommer att meddela min tandhygienist, att det där med att avsluta behandlingen med et lager fluor är slut för min del. Det kan hon bara glömma!
Vill inte ge mig in i någon fluordebatt. Men vad gäller minskad karies pga minskad sockerkonsumtion, kan det nog ligga någonting i. Läs om min erfarenhet kring detta under rubriken ”Något att rekommendera” på min blogg: http://www.blogsess.se
/En tandsköterska…
God bless all se internet:
x.co / 13iGi
Fix link closer and it works.
Hoppas nu tandkrämen är bra. Tror den är bra https://www.phbalans.se. eller: tandkräm Kingfischer
Efterfrågan på fluorfri tandkräm ökar enligt Testfakta!
https://www.testfakta.se/foraldrar_barn/article97381.ece?utm_source=apsis-anp-3&utm_medium=email&utm_content=unspecified&utm_campaign=unspecified
Faktarutan:
”Fakta
Så doserar du barntandkrämen
Från första tand – sex år: Tandkräm med högst 1000 ppm fluorhalt (0,1 procent). Använd en mängd som motsvarar en ärtas storlek.
Sju till tolv år: Fasa in vuxentandkräm med högst 1500 ppm fluorhalt när barnet lärt sig spotta ut tandkrämen ordentligt. Använd cirka en centimeter.
Från tolv år och uppåt: Vuxentandkräm med cirka 1500 ppm fluorhalt.
Källa: Göran Dahllöf, professor och övertandläkare vid avdelningen för pedonti, Karolinska institutet.”
Sånt här tänkte jag själv aldrig på med små barn…kollade aldrig innehållsföteckningar på tandkrämstuber, inte heller hörde jag några sådana varningar!
Jag undviker gängse tandkräm sedan många år. Borstar numera tänderna med kokosolja och sköljer (svischar runt) med kolloidalt silver.
När jag slutade med flourtandkräm upplevde jag att mina tänder blev gulare och att jag lättare fick kaffefläckar. Hittade då ett tips på en amerikansk blogg jag tyvärr inte kommer ihåg namnet på. Bloggerskan hade tagit aktivt kol utblandat i lite vatten i munnen och låtit det ligga mot tänderna i 5-10 minuter en gång om dan och sen spottat ut det. Resultatet var vita, fina tänder och även beläggning på tungan hade försvunnit.
Jag provade själv. Köpte kapslar med aktivt kol på hälsokosten, öppnade en kapsel och blandade med lite vatten i ett snapsglas och lät tänderna bada några minuter varje kväll. Mina fula fläckar försvann efter drygt en vecka.
När det gäller tandkräm har jag provat Kingfisher utan flour och gillar pepparmintskänslan men borstar lika gärna med bara vatten. Phbalans tandpulver har jag testat och tycker att tänderna känns väldigt rena. Smaken var en ny sensation; salt blandat med pepparmint, men jag börjar gilla den. Vill inte använda varje dag dock, eftersom jag undrar över om slipeffekten kan vara för hårdhänt med tanke på att det är salt i.
Är det ingen här som hört om …oil-pulling…?
googla
åSE Skrev:
Jag misstänker att det är det som flera (även här) praktiserar med hjälp av cocos olja. Det finns en del inlägg om detta på bloggen.
Hej. Jag borstar mina tänder med kokosfett blandat med bikarbonat. Blandningen använder jag också som deodorant. (Vem vill injicera gift i form av deo rätt in i lymfkörtlarna, liksom)?
Tandläkaren har aldrig klagat på mina tänder!
Annika Dahlqvist Skrev:
Hur funkar flourfri tandkräm när man har många lagade hål, och är rädd att de ska bli fler… Hatar att borra och laga!
@ 86 Kitty:
Jag har inte forskat närmare i frågan. Jag hittade bara en fluorfri tandkräm och den innehöll ”polysackarider” dvs stärkelse, så den ville jag inte heller ha. Jag borstar i stället tänderna med kranvatten. Andra använder bikarbonat eller kokosfett.
Om man äter LCHF brukar tandhälsan förbättras dramatiskt.
@ Kitty:
Salt används också av några.
Min tandhälsa har blivit bättre än någonsin sen nu snart 5 år med lchf, inget nytt hål sen jag började med lchf, före var det alltid trist att gå till tandläkaren.
Annika Dahlqvist Skrev:
Med LCHF ökar pH-värdet i munnen, dvs syrahalten minskar. Det beror antagligen på att det inte finns sockerarter i munnen, som kan jäsas av bakterierna – därmed ingen produktion av sura produkter och mycket färre bakterier. Hustrun och jag mätte pH med stickor mitt på dagen och fick båda värden runt 8. Neutralt vatten har pH 7.
LCHF-Bengt Skrev:
Instämmer till fullo! Nu för tiden handlar tandläkarbesöken om att ersätta sedan länge förstörda och förlorade tänder med implantat och kronor, en teknik, som fungerat jättebra för mig. Gamla synder blir så småningom förlåtna, men inte helt gratis förstås.
@ 86 Kitty:
Jag har inte använt fluor (inte tandkräm överhuvudtaget) på den dag jag minns och har inga tand/mun problem alls sedan bikarbonat, kokosolja och KS (kolloidalt silver) kom i huset.
Först oil-pulling, sedan borstning med kranvatten med KS-’pulling’ som kronan på verket.
Sist jag var hos tandläkaren (årlig koll i sep) var tänderna i samma goda skick som förra året (inga hål ..inte minsta lilla prick) och det trots att jag lever med SLE!
Undviker kemikalier/gifter så mycket som det bara går – praktiskt taget allt i mitt hushåll är numera fritt från gifter ..från minsta krydda i maten till golvrengöring. Att dessutom ha LCHF-stuk på kosten har säkert stor del i att jag mår så ’himla bra’ nuförtiden. 🙂
@ 82 Sara B:
Tack för tipset med kol-snapsen.
Har aktivt kol nedtecknat på inköpslistan! 🙂
Jag har förvisso alltid haft en god tandhälsa trots att jag ofta slarvade med borstningen när jag var ung. Enbart tre lagningar så här långt och den senaste var närmare 25 år sedan. LCHF har dock bidragit till lite mindre tandsten.
Jag brukade ha en del sk flourfläckar på tänderna när jag var yngre vilket fick tandläkaren att fråga om vi hade egen brunn. Det hade vi inte, vattnet var kommunalt. Jag vet inte hur det är med fläckarna nuförtiden. Tandläkaren har inget sagt om saken.
Kommer dessa fläckar från flour eller hur ligger det egentligen till?
@ Annika Dahlqvist:
Parfymämne som är starkt allergent… Samma med linalool.
@ Annika Dahlqvist:
Är inte tandssten döda bakterie ansamlingar?? Jag har också en tendens att få tandsten (senaste gången jag va rhos tandhygenisten tog hon i lite mycket så jag hade värk i nedre käken där hon var mest ”ambitiös” hade jag vnågn form av konstig värk i 2-3 veckor. sedan kom jag på idén att använda Kollidalt Silver gick försvann det på 2 dagar. JAg ahde inte läst någonstans att man kan göra det men tänkte så här: ” det verkar som att hon har skadat min tandemalj och bakterier försökr tränga sig i tandemaljen och det funkade.) Varför cvissa personer får mycket tandsten och varför inte ahr jag funderat över. Jag själv har en tendens att bli lätt sur i kroppen vilket inte är bra eftersom bakterier trivs ju i en sur miljö. Därför drar jag slutsatsen att om har en försurad kropp så har man mer tendens att få tandsten.
Då borde lösningen vara en mindre sur kroppsmiljö, inklusive munnen. för det är min bästa recept är citronvatten.
@ LenaK63:@ Firuze:
Det här är korrigerade versionen av mittt inlägg:
Är inte tandssten döda bakterie ansamlingar?? Jag har också en tendens att få tandsten (Senaste gången jag var hos tandhygenisten tog hon i lite mycket så jag hade någon konstig värk i 2-3 veckor i nedre käken där hon var mest ”ambitiös”. Sedan kom jag på idén att använda Kollidalt Silver. Värken försvann på 2 dagar. Jag hade inte läst någonstans att man kan göra det men tänkte så här: ” det verkar som att hon har skadat min tandemalj och bakterier försöker tränga sig i tandemaljen. Min teori verkade stämma och KS funkade.) Varför vissa personer får mycket tandsten och varför vissa inte får har jag funderat över. Jag själv har en tendens att bli lätt sur i kroppen vilket inte är bra eftersom bakterier trivs ju i en sur miljö. Därför drar jag slutsatsen att om man har en försurad kropp så har man mer tendens att få tandsten.
Då borde lösningen vara en mindre sur kroppsmiljö, inklusive munnen. För det är min bästa recept är citronvatten.
@ dufva:
Är det någon som vet varför fluor är tillsatt i tandkrämen? Hela själva ”tandkrämhistorien” är en myt kanske. Det var kanske från början en affärsidé som blev till en fakta. Det är kanske inte just fluor eller tandkrämen som gör att vi inte får hål i tänderna utan den mekaniska tandrengöringen alltså själva borstandet och sköljandet som förebygger hål i tänderna.
Tacksam för fakta.
Ville bara skriva en notis här eftersom jag tidigare varit inne och läst på denna tråd, jag tror inte alls på dagens tandkrämer med flour. Jag har under de senaste åren undvikit flour och borstat tänderna med en egen blandning kokosolja, pepparmintsdroppar och lite bikarbonat. Vid mitt tandläkarbesök (2½ år sedan jag var där sist) hade jag minimalt med tandsten (tog 2 minuter att ta bort) och inga hål. Tidigare har jag haft väldigt mycket tandsten och den har alltså minskat drastiskt. Visst kan det finnas andra förklaringar till detta men ingen jag på rak arm kommer på iom att jag inte ändrat så mycket under denna tid som gått. Jag äter paleokost sedan flera år tillbaka men med mindre kolhydrater än vad vissa rekommenderar (t ex äter jag max 4 frukter i veckan).
Jag hade ställt frågan i ett tidigare inlägg (9 december 2014) och jag råkade hitta fakta om varför fluor är tillsatt i tandkräm. Ni får läsa boken ”Överlista din cancer”. Det finns ett hel kapitel om det. Det är en rysare. Jag lovar!
Använder tandpulver från Ph balans, består av kalciumkarbonat, havsalt, isländsk pimpsten och pepparmyntsolja. Använder även kokosolja som håller munnen ren (antibakteriell ). Har fått mindre plack och känner mig mycket fräschare i munnen. Håller mig ren längre än tandkräm också. Kan varmt rekommendera!
Hej titta på den här tandkrämen vad tror du om den här?
https://www.biologica.se/VisaProdukt.aspx?id=90
Tandkräm Aloevera pepparmynta.
Den smakar god mint och tänderna känns rena!