LCHF:s utveckling

Jag läser i Kostdoktorns kommentarstråd till Paulúns nya: LCHQ.

Som vanligt är det vissa som förargar sig på att andra är för extrema och fördömande i sin LCHF-syn och andra som förargar sig på att vissa är för liberala i sin LCHF-syn.
Bl a framkom det att några tycker att jag har blivit mera liberal med åren, och att det skulle vara i något slags vinstintresse? Jag kanske missminner eller missförstod?

Jag skrev tidigare att LCHF-begreppet innebar högst 20 g kolhydrater per dag.  Andra hade andra gränser. Forsknings-rapporter hade andra gränser.
LCHF-magasinet tog därför beslutet förra året att LCHF står för max 10 E% kolhydrater, eller max 50 g kolhydrater per dygn. (Upp till 100 g kh var sedan kolhydratreducerad kost, men inte LCHF) Detta för att enas någonstans, inte alltför extremt.

Sanningen är ju att vi inte vet vilken kolhydratgräns som är den bästa för vår hälsa. Ingen forskning finns gjord på det. De vanligaste lågkolhydratstudierna ligger på minst 20 E% kh.
Därför anser jag att varje människa måste prova ut vilka kolhydratmängder som är de bästa för den. Det finns kanske inte någon gräns som gäller för alla.

För egen del har jag inte blivit mer liberal än för fem år sen.. Förut tog jag en Fiber Plus (numera Fiber Balans) per dag. Sen tyckte jag att om jag ändå åt så lite bröd så kunde jag lika gärna avstå helt. Så nu äter jag ostrulle ( med smör i)  i stället för smörgås, och det går minst lika bra. De kolhydrater jag äter nu är i 1,5 dl filmjölk och frö- och nötblandningen på morgonen, lite grönsaker och rotsaker. Grädde i kaffet.
Jag tog en liten potatis till middagen i kväll för att fira makens första potatisskörd. Sen blir det ingen mera potatis för mig förrän nästa års skörd.
Potatisen var god, men ingen sensation. Till efterätt blev det blåbär med vispad grädde. Det får vi ca en gång per månad.

Beträffande lukrativiteten i LCHF har jag inte märkt av den. 2009 sålde min första kokbok bra och det kom in mycket pengar till mitt företag. Det innebär inte att jag fick ut alla pengarna. Företagsskatt, källskatt, sociala avgifter etc. Sen damp jag som en pannkaka i samband med mediadrevet för mitt avståndstagande mot massvaccinationen. Vissa månader har jag tagit ut lön från företaget. Först nu sedan jag börjat arbeta på Stöde Vårdcentral kan jag åter känna tryggheten i att få en regelbunden lön.

 

Comments

 1. 1

  Jag har precis köpt din och Airams kokbok och även läst din ”Anta din viktigaste utmaning” och är väldigt nöjd med mina köp. Jag tycker jag får många svar i dessa böcker. Jag följer nu dina råd och har efter 14 dagar gått ner 2,5 +1,3 kg = 3,8 och hoppas nu att jag ska ha kraft och mod att hålla kvar denna kost. Jag har en startvikt på 98 kg vilket är på tok för mycket. Behöver gå ner för att inte riskera få diabetes samt för att minska påfrestningar för mina knän som jag har enorma besvär med. En sak undrar jag dock och det är om man ska hålla den här kosten helt och hållet. Vad jag förstår så ska man det eller hur? Jag prövade Atkins för 6 år sen och gick ner 12 kg men sen föll jag tillbaka igen. Sen undrar vilken fördelning man bör ha mellan fett och protein? Man kan väl inte äta obegränsat med protein och fett? Inte för att jag gör det men har en diskussion med en annan person som också tillämpar dieten. Jag blir väldigt mätt och nöjd när jag äter ”rimlig” mängd tycker jag och efter 2 veckor så känner jag på kvällarna att jag knappt orkar äta mer. Jag har börjat med kokosfett i kaffet och det mättar enormt. Är det OK tycker du? Är 64 år och kvinna med ledgångsreumatism.

 2. 2

  Glömde säga att jag rekommenderar dina böcker till vänner och bekanta som har problem med vikt och olika sjukdomar relaterade till övervikt. Hoppas försäljningen ökar. Jättefina böcker som pryder sin plats och bra recept och intressant läsning om vad kapital- och livsmedelsverk och sockerindustrin agerar och lurar oss konsumenter. Vad finns det för alternativ till färdiga buljonger som ju innehåller glutamat?

 3. 3
  Coronella säger
 4. 4

  Jeg er så glad at min mor anbefalte oss i IKKE goi svineinfluensa-vaksinen til vår da 1,5 år gamle sønn! (Hun er sykepleier). Det er ille når små barn får narkolepsi!!

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  Agneta, Vi ska absolut inte äta förmycket mat = för många kalorier. Ofta blir matmängden mindre än vi kan tro, eftersom fett är så energirikt. Man får prova ut hur mycket mat man behöver med ledning av vikt och hunger.
  Om man inte hittar någon buljong utan kemiska tillsatser så tycker jag att det räcker bra med salt och peppar och rena örtkryddor.
  Renée Voltaire tror jag har buljonger utan tillsatser?

 6. 6
  Konsument i Sverige säger

  Hälsokosten har buljong (pulver) utan socker och tillsatser.
  Grönsaksbuljong, inte så dyrt, ca 35 kr för en hel burk.

 7. 7

  Hej Annika!

  Jag vill bara kort nämna att jag avstod från att vaccinera både mej och min dotter. Jag är GLAD för att jag fick nån slags ”stöd” av ditt uttalande, för beslutet tog jag innan jag läste artikeln som du var med i.

  Du ÄGER och förtjänar all lycka och välgång.

 8. 8

  Tack för ditt svar om att man inte ska äta för mycket av LCHF kosten, men om man som jag ligger på 5 -14-81 i mitt intag vilket som idag t ex blev 1848 kcal är inte det lite mycket om jag nu ska gå ner i vikt. Utgångsvikt 98 kg och efter 2 veckor nu 94,2 kg. Jag håller mig runt 20 el strax under. Bör gå ner åtminstone minst 20 kg till min längd 167. Är 64 år och har ledgångsreumtism och onda knäleder p g a min vikt.
  5% kolhydrater 14 p% protein 81% fett – är inte proteinet lite i under kant. Vad rekommenderar du?

 9. 9

  Verkligen, Annika du har gjort så mycket och officiellt sagt det som du tror på väl medveten om att det strider mot väletablerade uppfattningar. Oerhört starkt. Men också klokt eftersom allt du sagt vad jag vet, också visat sig vara sant. Vägrade själv massvaccinationer redan från början och det kändes skönt att också en läkare vågade sticka ut näsan ordentligt, särskilt när du fick ta så mycket skit för det.

  Önskar dig all lycka och framgång för alltid.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  Agneta, Jag förstår inte riktigt vad du upplever som problem. Fortsätt som du gör och njut av din förhoppningsvis förbättrade hälsa. Det går inte i längden att räkna exakt vilka procent av fett och protein man äter, utan det blir på ett ungefär. Ät ”lagom” av fett och protein så tror jag att det blir ganska bra.

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  Gustaf, Tack för det! Jag har väl använt tokiga ord av och till, men i sakfrågorna vet jag inte att jag har sagt några allvarliga fel.

 12. 12

  Ja, Renee Voltaire har lantbuljong utan glutamat och andra tillsatser, har även ett gott örtsalt med vitlök och ramslök,, jättegott och utan konstigheter. Flytande buljongen är väl bästa tipset egentligen att koka en egen med märgben och grönsaker..

 13. 13

  Flytande buljongER,, skulle det vara..

 14. 14

  Go Annika!

  Att jag hittade din sida har förändrat mitt liv totalt och jag är lycklig idag, det beror bland annat på min viktnedgång..

  Jag vägde 106 kilo och hade 125 cm runt midjan, till detta kan tilläggas att jag är kille och endast 167 cm lång (19 år gammal, 2009).

  Hösten 2009 började jag med sträng LCHF och gick ner 20 kilo på tre månader samt 107 cm i midjemått. Sen började jag äta godis, socker och sluta tänka i LCHF. Jag gick upp i vikt, 5 kilo och 7 cm i midjemått. bestämde mig efter sommaren 2010 att jag måste lära mig ordentligt och välja bort socker m.m.

  Sen dess har jag bara tappat vikt, har inte ätit sockergodis/läsk/glass på 1 år och kommer nog aldrig att börja.

  Har nu kört på lchf, eller lightvarianter av lchf sen 2010 hösten och väger idag 72 kilo med ett midjemått på 95 cm. Gissa om jag är lycklig?

  – 35 kilo samt – 30 cm i midjemått.

  Jag har 5 kilo kvar och denna vecka har jag även börjat träna för att få tillbaks förlorade muskler så det ska nog gå snabbt.

  Ursäkta att jag skrev långt, men jag tänkte att du kanske vill veta…

  TACK för allt, jag sprider ordet om dina kloka idéer!

 15. 15

  Hej
  Det är konstigt att man i Sverige anser att det är fult att tjäna pengar.
  Möjligen beror detta på att ingen tjänar pengar.
  Att driva företag i Sverige är ju att göda statskassan, inte sig själv.

  Ett exempel.
  Om man säljer något med 125 kr vinst till slutkund, så går först 25 kr i moms. ca 65 kr i skatt och sociala avgifter när du tar ut lön. Av din vinst på 125 kr, så har du 35 kr kvar som du kan handla för. När du sedan handlar något, så är 25% moms, vilket är ytterligare 7 kr och du kan handla varor för ett värde av 28 kr.
  (om du inte handlar varor med punktskatter, så som bensin, el, alkohol, cigaretter etc, för då försvinner ytterligare i skatt, typ hälften)
  Så, av dina intjänade 125 kr, så kan du konsumera för ett värde av 28 kr….Minst 97 kr tar anders borg hand om…

  Som ni ser, så finns det ingen anledning att driva företag i sverige… flytta ditt företag till estland eller nått, så får du behålla en betydligt större andel av pengarna. Estland tillhör även EU:s inre marknad.

  Det är inte fult att tjäna pengar…. Det behövs en ögonöppnare, likt LCHF, fast för ekonomin i Sverige
  (Man kan alltid börja med att läsa följande roman: Ayn Rand ”Och världen skälvde” (Atlas shrugged). Finns som pocket för ca 40 kr.

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  Jante, Jag har inga synpunkter på skatteuttag. Någonstans måste ju skatten till våra gemensamma utgifter tas ut. Annars blir det som i Grekland och USA, ett gigantiskt budgetunderskott.
  Man jag tycker att det är naivt att tro, som Voffarna(inkl Anna Bäsén på Expressen) gör, att om ett företag har 1,6 milj i omsättning ett år, ägaren kan stoppa dessa pengar oförkortade i egen ficka.
  Siffran på omsättningen säger heller inget om hur stora utgifter företaget har.
  Om man vill se hur mycket företagsägaren har tjänat bör man se på dens privata deklaration.

 17. 17
  Verkställaren säger

  Klart man ska tjäna pengar! Väl bekomme! Vem arbetar ideellt idag? De inkomster en person har som författare och fördragshållare i kontroversiella ämnen är ju penuts jämfört med läkemedels- och livsmedelsindustrin miljardvinster.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa