Frukt är bara sockerlösning

Artikel i Aftonbladet 110722: Frukt är bara sockerlösning.
Jag tycker att det är helt rätt det som står där.

Comments

 1. 1
  monica, född 1942 säger

  Ja, säkert rätt. Men det är vad jag har svårt att avstå från. Ett halvt syrligt krispigt äpple om dagen. Har försökt tänka ut vad det kan ersättas med. Även har jag unnat mig att plocka smultron och hallon. Har blåbär och lingon i frysen från förra året. Tycker livet är tråkigt utan just den äpplekänslan.

 2. 2

  Fruktens eventuella nyttighet beror till stor del på vad som är alternativet. Om alternativet är bullar och kakor tror jag frukt är nyttigare.
  Det finns faktiskt en studie som jämförde viktnedgång vid samma kolhydratintag, men en grupp fick extra frukt (istället för andra kolhydrater) och de gick ner mer i vikt.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21621801

  Att frukt i sig skulle vara oumbärligt tror jag dock inte, men gott någon gång ibland.

 3. 3
  Georg W säger

  Människor som står mitt hjärta nära, har drabbats av cancer. de har alla det gemensamt att de ska bota sin sjukdom genom att äta mycket frukt. För det är det enda som de är säkra på, att det är nyttigt. Däremot har de hört att man får cancer av att äta kött.
  För dem är jag mentalt störd som försöker lura i dom att frukt gör att cancercellen sprids. När ja försöker förklara att varje läkare vet att en cancertumör lever på 20 ggr mer glucos, än en frisk cell och sprids med fruktos. Så stänger de av och förbjuder mig att fortsätta prata om sjukdomen.

  HUR SKA VI SPRIDA DENNA SJÄLVKLARHET; TILL DEM SOM BEHÖVER DET?

 4. 4
  LenaK63 säger

  Georg W! Jag vet inte hur man gör för att få fram budskapet. När jag diskuterade detta med en bekant som är läkare fick jag till svar att ”cancern skaffar sig nog det socker den behöver”. Hur ska jag som inte är utbildad läkare kunna argumentera i en sådan situation? Min tanke är – VARFÖR SKA MAN GÖDA CANCERCELLERNA OM MAN INTE SJÄLV BEHÖVER SOCKRET! –
  Nu har vi ytterligare en läkare i bekanskapskretsen som kämpar mot cancer med metastaser. Maken till henne är också läkare. Hur skulle jag kunna nå fram och påminna två erfarna medicinare om något som de redan vet. Det känns sorgligt.

 5. 5
  Georg W säger

  LenaK63, Jag diskuterade frågan med en forskande överläkare i vårt landsting, via en tidnings kommentarsfält. Han proklamerade att: -Ja, en cancercell livnär sig på socker och sprids av fruktos. Det får varje läkarstudent lära sig första terminen av sin utbildning. Men en människa måste äta socker, det är den energin som gör att vi inte dör. Eftersom vår hjärna dör om den inte får socker.

  Denne matlagningsintresserade överläkare tystnade fullständigt efter att jag outbildad, men metabolt sökande, förklarat begreppet ketogenesis för honom.

  Jag funderar på vad som kommer att hända när det en dag blir uppenbart för alla, liksom begreppet LCHF nu är ett erkänt begrepp hos den övervägande delen av den svenska befolkningen. Vad kommer folk att tycka om vår sjukvård och dess sjukhusmat som normala dagar innehåller 70% sockerföda. Det är en mycket allvarlig trovärdighets-situation som står skriven i framtiden.
  Samtidigt som jag tror att människors behov av sjukhusvård, då kommer att minska radikalt och vi kanske slipper att importera giftig frukt från andra sidan jordklotet.

  Men det är ingen tröst i nuläget. När människor förstör sig själva varje dag. Trots att det är så enkelt som att skriva: cancer glucose, i googlerutan och ge det en halvtimme.

 6. 6

  Betyder det att personer med förhöjt blodsocker har mer cancer?

 7. 7
  Lilian Rooth säger

  Hej Annika
  Det här med antioxidanter var helt nytt för mig: att kroppen själv skaffar sig dom som behövs. Stora delar av hälsokostindustrin är ju uppbyggd kring antioxidanter.
  Skriv gärna mer om detta.
  Lilian R

 8. 8

  Bortsett från om frukt är nyttigt eller onyttigt. Finns det någon som tycker att den frukt som vanligtvis finns i livsmedelshandeln är god?

 9. 9

  Hei, Annika Jeg har fått svar på mine blodprøver/blodvärder. Blodprøvene tok jeg dagen før jeg startet med LCHF-kost. Jeg har sammenliknet mine verdier med dine og Andreas Eenfeldts verdier i en tabell på min blogg. Jeg har også stilt noen spørsmål i mitt blogginnlegg, som jeg håper du kan svare på! 🙂 Her finner du mitt blogginnlegg: https://blogg.lavkarbokosthold.no/?p=339

 10. 10
  Karl E. Arfors säger

  Lena K63,
  berätta eller fråga dina Läkare hur man undersöker om det finns metastasspridning i kroppen. Man injicerar en radioaktiv isotop. Men inte många vet att isotopen sitter på glykos, som tumörerna kastar sig över och därför ”lyser upp”
  Otto Warburg fick nobelpriset i Medicine 1931 för upptäckten av andningskedjan i mitokondrierna (kroppens energifabriker) Han hade några år tidigare visat att tumörceller dog om man tog bort glykos ur näringslösningen.
  Därför kan man undra om man är riktigt klok om man som på Radiumhemmet ger patienterna saft soppa och potatismos bl.a. att äta. ”Vi kan ju inget om mat” tycker då kanske doktorn – men det vore kanske på tiden att lära sig.
  tycker karl

 11. 11

  vad är skräpmat? Definiera det tack?

 12. 12

  Känsligt ämne det där med cancer och socker… Min barndomskompis barn har drabbats av cancer – och jag tipsade om några vetenskapliga artiklar i ämnet. Reaktionen blev lite oväntad… Vi är inte längre vänner. Ser på deras blog att dom fortfarande äter godis, pizza, potatismos osv. Det var väl ”enklare” att dizza mig än att ändra på sina vanor. :-/

 13. 13

  Håller med dig Ami. Det är riktigt känsligt, även om det inte är så svårt som just cancer. Det finns många besvärliga sjukdomar som säkerligen är kostrelaterade. Att rekommendera LCHF till någon som redan är sjuk, är inte lätt. Inte ens till diabetiker.

 14. 14

  Ami och alla andra!
  Frukt är den allra heligaste ikonen i Livsmedelsverkets frälsningslära. Därför blir tyvärr reaktionen från din barndomskompis så fientlig.

  Det paradoxala är att det ”larm” som gav upphov till de första fettsnåla svenska näringrekomendationerna 1971 var en artikel i Vår Föda 1966 av Björn Isaksson (Felnärd i välfärd). Den dominerades av tankarna om det mättade fettets farlighet och att allt annat som inte innehöll mättat fett var bättre. Isaksson konstaterade att frukt var relativt näringsfattigt i förhållande till hur mycket socker-kalorier det innehöll…men menade ändå att det var bra eftersom det innehöll lite C-vitamin och inget fett. På den vägen är det….

 15. 15
  Stella säger

  Jag undviker frukt, inte bara pga den höga sockerhalten utan även för all den tillsatta kemin. Däremot så tycker jag, som monica, född 1942, att det är svårt att låta bli alla bär och frukter, som naturen så gentilt serverar oss så här års. Kan bara inte låta bli att stoppa hallon och smultron i munnen när de lyser så fina mot mig 😉 Eller senare när de egna äpplerna och påronen mognar…

  Anders diabetesdoc, inte beror väl nyttigheten på alternativet? En besprutad, genmanipulerad och kemikaliebehandlad frukt blir väl inte nyttigare bara för att man jämför den med något annat? Med det tankesättet så kan allt bli nyttigt.

 16. 16
  ragnhild säger

  Stella. Något bär hör ju til lchf-kost – nyt dom med grädde. Spesielt jordgubbar och hallon har inte mycket kolhydrater. Nyt dom andra åxo, selv om dom har lite mera av k. Det ska jag gøra, med kunskapen om at då stannar vikten et tag, och risken at sockersuget inhämtar mig 😉 Vel, det er sommar – – – nyt…..:)

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  Monica och Stella m fl, Jag tror inte att ett enstaka äpple ibland är skadligt för hälsan, men många frukter per dag är ett dåligt råd. De ger mycket skadligt fruktos. Obesprutade bär och något hemäpple på hösten är helt ok, i rimlig mängd, för mig. De som har problem med viktnedgången får prova ut hur mycket frukt och bär de klarar av att äta för viktens skull.

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  cgs, Personer med högt blodsocker, som diabetiker med högt sockerläge, har kraftigt ökad risk för cancer.

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  Lilian Rooth, Ja det är en utbredd myt att antioxidanter är nyttiga att äta, men ingen har lyckats visa i jämförande studie att tillförda antioxidanter ger bättre hälsa.

 20. 20

  För en del år sedan pågick en reklamkampanj för ökat fruktätande. Den slogan som skulle sälja kampanjen vill jag minnas löd: ”Frukt är godis” eller nåt i den stilen. Jag tycker på ett sätt att denna slogan är alldeles utmärkt. Vi bör se frukt som godis. Gott, sockerrikt och inte så nyttigt i stora kvantiteter (fem frukter om dagen).

  Ser man frukt på det sättet så är det klart att man kan äta en och annan frukt i veckan med gott samevete.

 21. 21
  monica, född 1942 säger

  Novis undrade om det finns goda frukter i affären. Jag äter av Ingrid Marie tills de tar slut för säsongen, sedan av belgiska Jona gold. Ingen av dom ser ut att vara vaxade. Fast konstigt att göra fruktreklam!!!

 22. 22

  Tack för klargörandet.

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  Andreas, Jag skrev svar i din blogg:
  Kolesterolvärdena kan variera mellan olika provtagningstillfällen, och är inget att lägga betydelse vid. Lågkolhydratkost ger lågt fasteinsulin och lågt blodsocker. dock inte för lågt. Den enda gång man ser sjukligt för lågt insulin är vid typ 1-diabetes. De får då ett kraftigt förhöjt blodsocker(genom aktiverad glukoneogenes).
  Att du har ett normalt fasteblodsocker tyder på att du inte är så kraftigt insulinresistent, utan klarar av att ta ner blodsockret till normalvärde mellan måltiderna.

 24. 24
  MammaTia säger

  Hej, har ätit enligt LCHF i fyra månader nu. Har tappat totalt 10 kg. Men senaste månaden har våg och måttband stått på samma siffror. Orubbligt! Vad kan det bero på? Blir så ledsen och ger snart upp, trots att LCH är det bästa jag gjort. Behöver tappa ca 20 kg till. Är det verkligen möjligt med denna kosthållning tro? Måste jag lägga till ökad motion kanske? Är mkt tacksam för alla råd.

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  MammaTia, Jag har skrivit om problem med viktnedgången i inlägget länkat i margianalen av min gamla blogg: Svårt att gå ner i vikt:
  https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=sv%C3%A5rt_att_g%C3%A5_ner_i
  Kontentan är: Minimera kolhydraterna, och öka relativa andelen av naturligt fett. Om det inte hjälper får man modifiera (minska?) matmängden.
  Jag kan inte inse att det på något sätt skulle vara bättre att återgå till högre andel kolhydrater och mindre andel fett.

 26. 26
  Eivind säger

  Ang antioksidanter, de hindrer f.eks oksidering av flerumettet fett og , men kosttilskudd med antioksidanter er søppel. De man får naturlig i f.eks nøtter, laks osv er derimot nyttige for at ikke fettkvaliteten foringes, men de gir såvidt jeg vet ingen helsebringende effekter for kroppen foruten at kroppen slipper å bli utsatt for ødelagt flerumettet fett.

 27. 27

  På vilket sätt är antioxidanter inte nyttigt att äta? Är inte antioxidanternas uppgift att neutralisera t.ex. fria radikaler som skadar våra celler och vilket i sin tur kan leda till att vi drar på oss sjukdomar?

  Fundersam….

  Hur som helst så är här en liten intressant video om vad antioxidanten glutathione kan ha för effekt på parkinsons patienter: https://youtu.be/uQRCpdcGwIU

  Glutathione produceras själv av kroppen, dock krävs det ett antal aminosyror för att det ska hända…

 28. 28
  Annika Dahlqvist säger

  Johan, Jag vet inte att det är onyttigt att äta antioxidanter, men i stora genomgångar har man inte hittat någon nytta med att äta dem.
  Glutathionets effekt, och i så fall varför, på Parkinson kan jag inte uttala mig om.

 29. 29

  Jag fick graviditetsdiabetes för två månader sedan och kontrollerar sedan dess mitt blodsocker före och efter alla matintag och jag har blivit förvånad över hur lite mitt blodsocker höjs av frukt. Jag trodde som er att det var nästan som godis och vågade knappt äta 3 jordgubbar ens. Har gradvis testat mer och fler sorters frukt och bär och som sagt var blivit förvånad över resultatet. Bär kan jag äta i rätt stora mängder- nästan en liter jordgubbar tex, biggaråer likaså. Två äpplen går bra, en nektarin också. Äter jag däremot två skivor surdegsbröd som inte ska innehålla något socker så rusar mitt blodsocker rätt upp till över 7-8. Det enda bröd som fungerat bra var ett bröd som hette Low Carb som jag hittade i en affär på semestern, har tyvärr inte hittat det någon mer gång. Men iaf- något är det i bär och iaf vissa frukter som gör att mitt blodsocker inte rusar upp trots den höga sockerhalten- vad? Men ni kanske inte avstår frukt pga blodsockernivån? Det kanske finns andra anledningar?

 30. 30

  Ja, just det- flatbröd och finncrisp går inte särskilt bra, innan åt jag ca 4 st till frukost med mkt smör ochost, men det går absolut inte, tror knappt det går med ett helt, ska kolla det dock. Fil och mjölk är uteslutet, inte ens turkisk youghurt går- jag som älskar fil-suck! Någon matsked går väl bra men inte mer. Keso, grädde, creme fraiche och naturell soyayoughurt går självklart bra, men det sistnämnda har jag för mig inte var så nyttigt att äta? Detta som jag skriver kanske är självklart för er- själv blev jag mkt förvånad över mina blodsockerresultat.

 31. 31

  Annika: Takk for svaret du ga meg! 🙂

 32. 32
  Annika Dahlqvist säger

  Sara, Problemet med frukt är inte främst blodsockerhöjningen, utan fruktosen, fruktsockret. Fruktosen har mycket negativa metabola effekter, bla fettinlagring i lever och underhudsfett, höjer urinsyranivån i blodet etc.
  Därför avråder vi från högt fruktosintag.
  Sök tex på ”fruktos farligt” på Google.
  Johanna Söderlund har skrivit ett blogginlägg om fruktos: https://johannaskost.blogspot.com/2008/05/fruktos.html

 33. 33

  OK, bra, då vet jag. Tack så mkt! Men är det samma sak med bär eller kan man äta lte av de sorter med rel låg fruktoshalt, tex hallon? Men det är klart, jag som är så sötsugen ofta ska nog avstå helt, låter det som. Ha det bra!

 34. 34
  Annika Dahlqvist säger

  Sara, Lite hallon är inte så farligt. Risken är att man triggar sötsuget och äter för mycket sött.

 35. 35

  Har hållit mig strikt nu i snart 3 veckor men fått några hemska huvudvärksattacker i slutet av vecka 2 och nu även i slutet av v 3. Hr tagit mina vanliga Sumatriptan-tabletter. Hade hoppats att jag skulle kunna sluta med detta helt med denna kosten men det kanske är inställningsproblem. Dricker ordentligt med vatten så nån vätskebrist kan det inte vara. Hur avhjälper man sådana här besvär?

 36. 36
  Annika Dahlqvist säger

  Agneta, de flesta brukar få minskning av sina migränbesvär, men tyvärr inte alla.

 37. 37

  Det skulle vara intressant att höra dina kommentarer runt Max Gersons terapi. Den kan man se om i filmen The Beautiful Truth som finns gratis att se på YouTube.
  https://www.youtube.com/watch?v=wvzDHGLEUyw&feature=youtube_gdata_player

  För alla med Cancer, Fibromyalgi, diabetes etc kanske det finns hopp ändå. Rekommenderas varmt och kan utföras själv till låg kostnad men framförallt utan mediciner.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa