Smör eller margarin – hälsoeffekter

Diabetes.doc  Diabetesdoc.bloggsida.se/kost/lagfettforesprakarnas-forsvarstal Lågfettförespråkarnas försvarstal

Ingen bra forskning visar att margariner och fleromättat är bätttre än smör.
Nutritionisterna hänvisar till värdelös forskning, som epidemiologiska studier och befolkningsinterventioner, där man inte kan veta vilka faktorer som orsakat vilka resultat.

Comments

 1. 1

  Hej!

  Jag har tidigare ätit LCHF under en lång tid och mådde superbra av det! Det enda negativa var att jag inte gick ner i vikt. Jag tycker det är synd då jag mådde så bra av maten. Funderar och vill nu igen starta med LCHF och undrar vad jag kan ha gjort för fel. Jag ”fuskade” aldrig och jag tränade till.. Alla i min omgivning som ätit LCHF gick ner.

  Jag äter Levaxin (om det kan spela in) och äter väldigt mycket av det. 200 mg om dagen…

  Kan jag ha ätit för lite fett? Eller för mycket?

  Tacksam för tankar kring detta. 🙂

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  Linda, Jag har skrivit om viktnedgångsproblem i inlägget: https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=sv%C3%A5rt_att_g%C3%A5_ner_i
  Sammanfattningsvis: Strikt LCHF. Om viktnedgången inte infinner sig självt så får man experimentera med olika fettmängder, uteslutande av mjölkprodukter eller annat, eller minska på totala matmängden.
  Själv brukar jag minska matmängden om jag vill gå ner i vikt. Det är enklast för mig.

 3. 3
  Fråga: orolig! säger

  En viktig fråga — hoppas Du kan hjälpa mig genom att svara här i kommentarerna:

  Jag har fått jättesmå röda fläckar på min hud på senare tid. (Som små mini-blodansamlingar — mindre än 1 mm i diameter).

  Kan detta ha något med mitt blodtryck eller liknande att göra då jag äter lchf? (Nästan
  inga kolhydrater alls. Mest kött, ost, grädde osv).

  Jag är annars frisk, men knaprar dock Sertalin (dvs steretoinsubstans=anti-depressiv medicin). Har också folk i släkten som gått bort i hjärtattack.

  Till saken hör dock också att jag bor i varmare land för tillfället, men jag försöker skydda mig oerhört noga från solen. (Kan det bara vara en solreaktion trots allt? Verkar som de flesta fläckarna kommit nu till sommaren..)

  (Ps. Det hänger med en bild i mina kommentarer som inte tillhör mig och som jag inte vet hur jag får bort.)

 4. 4

  Jag har ätit många Voltarentabletter mot atros i flera år starka sådana
  har nu fått hjärtmuskelförtjockning på vänster kammare.
  Kan detta vara en biverkning, jag har hört mycket om idrottande som har problem ( om dom har överlevt )
  Har börjat äta LCHF mat och mår bra, Har väldigt svårt att gå och att cykla som tidigare
  Kan jag fortsätta eller vad finns att göra.
  Är inte överviktig eller något sådant .

  Eva

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  Fråga: Orolig och Eva, Jag kan inte svara på era funderingar. Om ni är oroliga för er hälsa får ni söka läkare.

 6. 6
  Fråga: orolig! säger

  Men är det en biverkning du stött på vid lchf innan?

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  Fråga: orolig, Nej.

 8. 8
  Stefan säger

  >>Linda says:
  10 juli, 2011 at 12:38

  Kan rek. att du läser in dig om hormonet Leptin som är minst lika viktigt som Insulin i sådan här frågor. sök på t ex ”cheat your way thin” av Joel Marion. (Du får så lov att stå ut med typisk amerikansk försäljningssvada dock mm;-)
  Sedan kan du även söka på Stephan Guynenet och t ex intervju här med hnm där han även tar upp om tarmflora.
  https://thehealthyskeptic.org/podcast-episode-i-interview-with-stephan-guyenet-on-obesity-and-weight-loss

  Lycka till

 9. 9
  Stefan säger

  Edit:
  Som vanligt synd att man inte i efterhand kan gå in och editera,,, innan ngn annat besvarat förstås…

  Linda, du kan även söka på svenska siter förståss! t ex här ett resultat:

  https://www.perfekthalsa.se/vikt/leptin-varldens-viktigaste-hormon-speciellt-om-du-ar-overviktig/

 10. 10

  Till Eva.

  Jag gick också på smärtstillande innan jag fick min höft opererad. En period så körde jag Voltaren men hörde ett radioprogram där man pratade om tigrar som dött oväntat, Malaysia eller någonstans i sydost asien. Man trodde att befolkningen hade förgiftat tigrarna men en undersökning fann att det fanns ansamling av den aktiva komponenten i Voltaren i tigrarnas hjärtan. Tydligen hade man gett Voltaren till svaga djur ibland boskapen och det var dessa som tigrarna tog. Jag bytte omedelbart från Voltaren till Alvedon.

 11. 11

  Stort tack för svar!

  Stefan, redan igång med att kolla upp det. 🙂

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  Stefan, Kan du kort berätta vilka praktiska konsekvenser som leptinet medför för oss som är överviktiga och sjuka?

 13. 13
  Stefan säger

  Annika,

  Leptin: bl a hunger, mättnadskänslor, ämnesomsättning och kaloridistribution regleras i huvudsak av leptin.

  Du skriver ”..för oss som är överviktiga och sjuka”
  Om jag tolkar det rätt så betyder det att du själv fortfarande är överviktig och sjuk!?

 14. 14

  Hej! (mitt första inlägg här) Jag har läst en del om hormonet leptin senaste tiden. De flesta känner inte till det eftersom det upptäcktes först för 15 år sedan. Det finns dessutom inget läkemedel för det, som det gör för insulin – och som vi vet, det ingen tjänar pengar på, har ingen hört om (cyniskt men sant).

  Leptin är ett av våra absolut viktigaste hormoner. Det är intimt sammankopplat med insulin. Mycket blodsocker (till följd av mycket kolhydrater eller för mycket protein) stör inte bara kommunikationen mellan insulin och våra celler, utan även signalerna från leptin. Detta är ju naturligtvis inte bra. Stefan nämnde här ovan att leptin reglerar hungern… Det är för att leptin ser över vårt fett: hur mycket som är lagrat och hur mycket som kan användas som bl.a. bränsle, samt signalerar när det behöver fyllas på. Leptin har för övrigt också hand om att bygga upp vårt skelett och se till att kalcium och andra byggstenar direigeras dit de behövs. Om störningar bland signalerna uppstår kan det alltså leda till att vi överäter, vilket leder till fetma och till svagt skelett.

  Här är en video som sammanfattar leptin på ett jättebra sätt: https://www.youtube.com/watch?v=M-LDK73tFy0

  Och en lysande artikel av Dr Rosedale (vid mitten av sidan börjar det handla om leptin): https://www.meandmydiabetes.com/2010/05/07/ron-rosedale-insulin-leptin-and-the-control-of-aging/

 15. 15
  ragnhild säger

  Søk Leptin på google, and get to wikipedia. Oppdaget av forskere i 1994 – etter forsøk på mus og rottor.

 16. 16
  ragnhild säger

  Søk også leptin på kostdoktorn.se – passa på at få med läsarkommentarene der i tillegg (om leptin). Noe også for deg Stefan, eller vet du alt? :mrgreen:

 17. 17

  ok… jag har börjat med lchf för 5 dagar sedan.
  Jag är en komplicerad typ… Har insulinbehandlad typ 2 diabetes sedan 17 år tillbaks.
  Tar normalt 39 E Humulin på morgonen och 39E Humulin inför natten. Jag tar ca 24 E Humalog inför varje måltid. Enorma mängder insulin alltså!
  Jag tar också sedan 1 månad tillbaks 1 tabl 100mg Januvia.

  Sedan 1 månad tillbaks tar jag 1 tabl 25mg Atenolol.

  Jag tar 125 mikrogram Levaxin/dag pg a underfunktion i sköldkörteln.

  Jag tar 1 Yasminelle/dag pg a pco-s.

  Jag är 40 år och har ca 25 kg övervikt.
  Motionerar inte mer än att jag går ut med hunden…

  Efter bara ett par dagar med lchf kost har jag sänkt det direktverkande insulinet från 24E till 16E. Det långtidsverkade tar jag nu 34E av 2 ggr/dag.
  Jag har svårt att få ett bra fastevärde. Funderar på om jag ska behålla mitt långtidsverkande insulin så som det är nu och istället satsa på att dra ner direktverkande efter hand. Mitt blodsocker funkar lite ”baklänges” just nu känns det som. Oftast har jag lägre blodsocker EFTER maten än FÖRE och då tyder det ju på att jag tar för mycket insulin till maten. Jag ligger över lag lite för högt i alla värden just nu, men jag ligger otroligt mycket lägre redan än vad jag gjorde förra veckan innan lchf.
  Jag är lite rädd för detta men känner också att jag inte kommer få ngt stöd från min läkare eller sköterskor på sjukhuset om jag ber om råd.
  Har du några råd hur jag enklast får detta med min diabetes och insulinsänkningar att fungera. Jag testar hela tiden så det är ju inga problem… Men jag vill må så bra som möjligt hela tiden.

  Jag undrar också vad jag helst ska äta om jag får en riktig känning? I vanliga fall -innan lchf- hade jag väl tagit ett par kakor och ett glas mjölk…;)
  Jag behöver verkligen stöd och hjälp från någon som förstår sig på detta!!

 18. 18
  ragnhild säger

  Takkar Joel. Jeg var nok inne og lette etter stoff da du skrev dette skikliga innlägget.

 19. 19

  Nutritionisterna är alltid irriterande… vet ej varför de ska vara så opålästa…?

 20. 20
  Britten säger

  Tack Annika!
  Du har förmodligen räddat mitt liv. I vilket fall har min hälsa blivit helt otrolig sedan jag startade med LCHF den 13 maj. Min vikt går stadigt ned med minst ett kilo i veckan sammantaget har jag nu gått ned nio kilo, De hälsoförändringar som i nuläget kan konstateras är 1. Mina magsårsbesvär är borta. 2 Bråcket i matstrupen som varit väldigt besvärligt är nu helt borta 3. Inga vadkramper vilket jag haft ont av tidigare. 4.Mitt blodtryck har sjunkit från 180/95 till 127/75.
  Jag har därtill diabetes typ 2 – men tar ännu ingen medicin. Fasteblodsockret var vid kontroll i vintras 7.8, mina kolestrolvärden låg på 7.9. Dessa värden är ”gamla” ska bli väldigt intressant att se hur värdena ligger i höst.

  När jag fick diagnosen diabetes typ 2 följde jag dietistens råd och gick upp sex kilo på en månad! Då fick jag nog och efter att ha varit med på Ålandskonferensen i april tog jag till mig dina råd.

  I dag är jag nio kilo lättare, mår utmärkt och har t o m börjat jogga en halvmil (minst) dagligen – jag en gammal tant 67 år fyllda!

  Ja, det här var väl ingen fråga – förutom varför får man råd inom vården som gör att man blir sjukare och sjukare – när dina råd visar sig vara de enda som ger resultat ifråga om livskvalité och hälsa? Varför ställer sig ”etablissemanget” så kallsinnigt till människors hälsa och livskraft?

  Än en gång tack Annika för din sakkunskap i dessa så livsviktiga frågor!

 21. 21

  Hej Annika! Frågor ska ju kanske inte skrivas här, men du får gärna svara iaf.. Vore väldigt tacksam.
  Har en fråga om LCHF och barn. Min son är lite överviktig och vill gärna hitta formen, inte sätter vi föräldrar honom på nån bantningskur inte, men vi tänkte att han kunde må bättre av sundare mat. Det är hans inseativ, han är mycket entusiastisk. Fungerar LHHF metoden bra på barn är väl min fråga? Ingen gräns på kalorier? det ligger ingenting i det Ola Lauritzson säger om att lågt gi fingerar, om man äter lagom med kalorier? Klart man ska äta lågglykemsikt men hur är det men kalorier? Tacksam för svar!

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  Åsa 11/7 17.01, När du minimerar kolhydraterna kan du trappa ner dina blodsockersänkande mediciner. Först och främst måltidsinsulinet, men även det långverkande. Det är bra om du tar det successivt. Sen kan du trappa ner även på de andra medicinerna, med ledning av blodsocker och symtom.
  Levaxin doseras som tidigare efter sköldkörtelhormonproverna.
  Din läkare och sköterska har skyldighet att stötta dig i LCHF-behandling, eftersom det är av Socialstyrelsen godkänd behandling.

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  Elias 13/7, Det enda sättet för barn att gå ner i vikt utan hunger, är med LCHF. Man kan prova sig fram hur långt ner i kolhydratintag de behöver gå, det är inte säkert att de behöver nolla.
  Matmängden får man också prova sig fram hur lågt han behöver gå. Det är bra att han är motiverad, då kan han själv prova sig fram.

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  Stefan 11/7 11.44, Jag menade vad leptinet innebär praktiskt för oss, inte teoretiskt.
  Jag har själv fortfarande övervikts- och metabol sjukdom, men håller mig frisk så länge jag äter LCHF.

 25. 25

  Läser i Aftonbladet Hälsa: ”Sanningen om matmyterna”, 10 olika myter om mat. Här ar ett exempel:

  Myt 5. Margarin är dåligt för hjärtat
  Det var sant, förr. Margarin var tidigare fullpackat med transfetter som höjer det onda kolesterolet, vilket bromsar nedbrytningen av fett i kroppens fettceller, och minskar det goda kolesterolet. Vilket ökar risken för hjärtsjukdomar och diabetes.
  Men efter att stora reaktioner från konsumenter har margarinet gjorts om och innehåller nu mer hälsosamma, fleromättade och enkelomättade, fetter.

  Näringsfysiologen Angela Dowden menar att margarin är ett nyttigare alternativ än smör.

  Suck!

 26. 26
  Konsument i Sverige säger

  Suck säger jag också! Skrämmande erkännande att margarin var fullspäckat med transfetter förut,! Det säger kanske en del om varför folk i allmänhet är så sjuka i vårt ”välfärdsland Sverige”, i synnerhet de äldre.

 27. 27

  Ja, just det. Men jag suckade också över detta:

  ”Näringsfysiologen Angela Dowden menar att margarin är ett nyttigare alternativ än smör.”

  Även om transfetterna är borttagna, vilket i och för sig är bra, så är ju inte margarin något man borde äta.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa