I Dagens Medicin om LCHF

Artikel i Dagens Medicin: Annika Dahlqvist slutar att föreläsa. En del kommentarsdiskussioner därunder.
Det är många som gratulerar mänskligheten till att jag slutar att föreläsa. Det tyder ju på att jag har lyckats röra upp vissa känslor.

Comments

 1. 1
  Lena Ka säger

  Tack för att du finns och för allt du har gjort… och kommer att göra. Det har hjälpt mig och så många andra. 🙂

  /Lena Karlsson

 2. 2
  Leif G Magnusson säger

  Annika

  Du ska inte bli stressad av alla kommentarer som skrivs.
  Det kommer en dag då du kommer att få upprättelse till
  1000 procent.
  Ligg lågt, vi är på din sida och stöttar dig mentalt.

  Jag har nu serverat LCHF samt delat ut informativ
  info i broschyrform under 3 månader.
  Jag är förvånad över att det säljer så bra, ca 30 luncher om dagen.
  GI säljer ca 15 st.
  Lunchgästerna vet vad det handlar om och jag får många positiva
  kommentarer av lunchgästerna.
  Vill ni se vår meny ?
  Se gärna på gastrogate.se
  Sortera på Stockholm johanneshov/globen
  sedan Restaurang Blues kök o bar
  Då ser ni menyn för dagen
  Ni kan också prenumerera på vår meny

  Hör gärna av dig när du kommer till Stockholm
  så kan vi äta LCHF lunch tillsammans

  Krögare

  Leif G Magnusson
  Restaurang Blues Kök o Bar
  Globen Shopping
  070 735 43 44

 3. 3
  Pre-diabetiker säger

  Med den LCHF-informationskälla du står för, så har säkerligen många pre-diabetiker förstått att de just är pre-diabetiker. Sådant förstod man sig inte på, på min vårdcentral. År 2008 begärde jag ut min journal från vårdcentralen. Ett år efter LCHF-ätande. Döm om min förvåning när jag kunde se att jag redan år 2002 låg på gränsen till diabetes.

  Dom borde ha hört av sig år 2002!

 4. 4
  Stockholmare säger

  Blues Kök & Bar:
  Jag ha hittat din meny via Annikas gamla blogg:
  https://gastrogate.com/restaurang/bluesbarokok/page/3

  Även jag kommer framöver! 😉

 5. 5
  Erik Kilborn säger

  Ja, man tar alltså det som skrivs i kvällstidningar på allvar. De allra flesta gör tyvärr det.

 6. 6

  Spendera resten av tiden på Grekland Annika och sola, för det är du värd:)

 7. 7

  Nu är de som är beroende av läkemedelsindustrin glada. De vet att du är en duktig föreläsare som får

  fram budskapet med lchf.

  Men lchf-rörelsen går inte att stoppa för att du har övertygat många, många att lchf är det rätta.

  Jag ser fram emot att läsa din nya bok. Det är det nog många som gör!

 8. 8
  Helene säger

  Hei Annika
  Som du sikkert selv har sett etter de fleste artikkelene i nett-avisene, så er det en haug med dårlige kommentarer og ikke minst dårlige manerer.
  Sånn er det i hvert fall her i Norge. Disse kommentarene er ikke representative og kan ikke tas på alvor!
  Jeg håper du fortsetter ditt opplysningsarbeide – det er mange som mener du gjør en fantastisk innsats. Jeg selv oppdaget lchf-kostholdet da jeg så deg i en debatt på NRK i Norge. Der fikk du inn et godt poeng mot ”fedme-eksperten” Jøran Hjelmesæth ( sykehuset i Tønsberg ) der du kommenterte at vanlig magert og lite mat ikke fungerte i lengden som slankekur ( banting ) – og han hadde ikke bedre svar enn at ”kirurgi fungerte i hvert fall” …!
  Lchf – kostholdet er rett og slett en åpenbaring for meg når det gjelder smak og jeg har gått ned mine ”svangerskaps-kilo” på et naturlig vis. Etter å ha lest mye om emnet ( med god informasjon fra deg, Sofie Hexeberg, Andreas Eenfeldt, Anna Hallen, Espen Rostrup ), er jeg overbevist om at de gamle kostholdsrådene med lite fett og mye frukt, brød og pasta er feil.
  Vi har nå lagt om kostholdet for hele familien, der jeg er den som kjører mest strikt lchf ( fordi min kropp trenger det ), mens min mann og våre barn har en mer moderat utgave.
  Vi regner med et friskere liv for oss alle!

 9. 9

  Jeg elsker boken ”Doktor Dalqvists kokebok”. Har nå anbefalt den til min mor (som har høyt blodtrykk). Takk for jobben du gjør! 🙂

 10. 10
  ewa elowsson säger

  Hej Annika!

  Jag förstår om du ger upp och slutar att föreläsa ..trist att det fortfarande finns människor som inte förstår att det du presterat är fantastiskt och hjälper massor av människor som har problem med vikten mm.
  Själv hade jag önskat att jag haft tillgång till dina råd och framförallt hjälp rent praktiskt på hemmaplan . Är idag en kvinna på 61 år som under mer än 10 år haft ätstörningar . Har fått mycket hjälp inom psykiatrin men min vardag fungerar ej trots det. Skulle gärna använda mig av din matoch dina resept men har ej förmågan att klara detta på egen hand . Finns det någon form av gruppverksamhet typ viktväktarna där jag som enskilld eller i grupp har möjlighet att 2lära 2 mig äta rätt utan att vara rädd för att gå upp i vikt? Om du vet kan du tipsa mig så vore jag tacksam .

  Vänliga hälsningar Ewa .

 11. 11
  Lillie säger

  Jag ser det här mer som att ”Nu börjar dom verkligen bli rädda”. Varför skulle dom annars hålla på och försöka baktala dig på det här viset? Nej, det här är beviset på att du snart vunnit och att dom nu är rädda om sitt leverbröd. Hade dom kunnat, som dom gjorde förr i tiden med människor med nyvunnen kunskap, hade dom slängt dig i fängelse eller avrättat dig. Säger bara: Fortsätt som förut. Nu är du snart i mål.

 12. 12

  den skottske läkaren som sa att chanserna för fostret att överleva om man obduserat någon och går till en förlossning och tvättar händerna ökar med 90 % förklarades som korkad han hamnade senare på sinnessjukhus. världen har inte förändrats nämnvärt i tros frågor, försöker du rubba min tro så slår jag ut dig har det varit alltid, det är jobbigt att någon kommer och försöker förändra din tro ännu jobbigare när din tro börjar vackla. du har redan rubbat allt. grattis. du kastade stenen mitt i vattnet och ALLA ringar kommer en dag att ta sig till stranden oavsett hindren.

 13. 13

  Kan bara hålla med alla, Tack för att du finns och att du orkat kämpa trots alla motgångar! Det som jag tycker är lite märkligt ändå är att inte fler läkare kliver fram och tar strid – det behövs ju många fler, de finns ju bevisligen där ute. Det är tack vare att Annika och Andreas har sina utbildningar och långa erfarenheter som ”folk” ändå tar dem på allvar, hade de INTE varit läkare så hade LCHF behövt ännu längre tid att slå igenom, om ens någonsin!

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  Maja, Det finns nog flera läkare som är för LCHF, men det är inte alltid så lätt att få uppmärksamhet för sina åsikter.
  Du har tex Diabetes.doc https://diabetesdoc.bloggsida.se/

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  Ewa Elowsson, Under länken ”LCHF-kontakter” i länklistan i marginalen har jag listor på LCHF-kostrådgivare i landet och kontaktgrupper etc.

 16. 16

  Synd att du inte kommer att föreläsa, du är en REN inspirationskälla!
  All heder till dig!

 17. 17
  ragnhild säger

  Men hör ni alla. Dr. Annika uttalar at hun tänker lägga föreläsningarna på ”IS”. Hon har inte uttalad at hon kommer at sluta med dom. Patronising är et uttrykk/holdning som praktiseras av någon här . Sluta med det.

  Kommer tid, kommer råd Annika. Men självklart ska vi respektera at du prioriterer läkerjobben nu. Men til hösten – kanskje en och annan föreläsning för dom lyckadlottade? (Beklager i övrigt min svenska)

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  Jag får väl se hur det blir med föreläsandet, men jag tror att jag måste vara restriktiv om jag ska orka med min situation. Det tar mycket tid och kraft för mig att vara familjeläkare och bloggare. Hur Kostdoktorn hinner och orkar förstår jag inte.

 19. 19
  LenaK säger

  Annika, det har jag också funderat på, men det kan ju bero på att Kostdoktorn är betydligt yngre än vad du och jag är ;). Vi skulle med råge kunna vara hans mamma vad åldern beträffar. Dessutom är det DU som fått ta alla smällar och därmed banat väg för honom. En sak är säker: Ni gör båda ett fantastisk jobb!!!! Jag hoppas att ni orkar fortsätta att stå på barriärerna.

 20. 20
  ragnhild säger

  Ja, tro om aldern ville vært av interesse om det hadde vært omvendt. Altså at kostdoktorn hadde vært eldst. Jag tror inte det. La oss legge aldern tilside.

  LenaK: Har du hørt denne: 70 er den nye 35 åringen :mr.green: (prøver igjen)

 21. 21
  ragnhild säger

  :mrgreen:

 22. 22

  Annika, du kommer verkligen få upprättelse gånger 1000!!

 23. 23

  Annika!
  Du är så bra och har förändrat så många människor liv till det positiva med dina föreläsningar. Men du har fått ta många smällar från okunniga journalister, läkare, hälsovägledare, konsumentrådgivare mfl. Och det är klart att det tar på krafterna. Men allt kämpande tror jag gjort dig stark. Motgångar stärker en och särskilt om man tror på det man gör.Och du har verkligen kämpat för din sak och vi är en fjärdedel av Sveriges befolkning som vet att dina rekomendationer gör underverk med våra kroppar (och knoppar). Och som en tidigare inläggare skrev så unnar jag dig verkligen att ligga under palmerna med en kokosnöt i handen och njuta resten av ditt liv. Och du kan ligga där och tänka på den positiva hälsorörelse du startat upp i världen/Kram på dig och palmerna väntar på dig när du än vill dit

 24. 24
  Malin säger

  Det här handlar inte om LCHF, men eftersom du är läkare tänkte jag fråga om du vet något man kan göra åt fet hy? För jag har alltid haft det, och jag äter LCHF, nästan alltid strikt

 25. 25
  John Doe säger

  Roligt att se att VoFarna till slut respekterar denna blogg. Detta är just en sådan tråd som de tidigare skulle ha plottrat med sin speciella syn på saker och ting.

 26. 26
  Lennart säger

  homeopatiska preparat handlar inte detta inlägg om.
  Har därför raderat dessa OT kommentarer

  //Moderator

 27. 27
  Micke säger

  Inte heller handlar bloggen här om föreningen för vetenskap och folkbildning heller väl? Som hånas i ett inlägg från John Doe.
  Trevligt med en ny moderator som försöker ta bort inlägg som inte hör till LCHFdebatten. Hatten av! Men du behöver ta bort fler inlägg. Ville bara säga det.

 28. 28
  Soon to be slimEmil säger

  det här har du väll hört tusentals gånger men, jag har prövat allt, proteinpulver diet, lc, gi m.m, med tillfällig framgång, och inte så oväntat när man läser runt lite så har jag gått ner på lchf 5 kilo på bara snart 4 veckor(invägning på söndag igen). Håller på med kampsport och tror jag kommer kunna ta mig ner till min önskade viktklass. Man blir väldigt upprörd av dom barnsliga kommentarerna av VUXNA opålästa människor.
  Jag som många andra vet att du har rätt, det är vi alla levande bevis på:)
  Jag älskar dig och allt du gör, vi är många som står bakom dig

  puss och kram<3

 29. 29
  Annika Dahlqvist säger

  Micke, MIn blogg har aldrig engagerat sig i homeopati-frågan, men VoF-frågan är högst relevant. VoF har lagt sig i LCHF-frågan i allmänhet, och i min person i synnerhet.

 30. 30
  Stefan säger

  Annika,
  Såg att du efterfrågade studier om vad äta efter träning på ”Fråga Dietisten”.
  Här är en lista från Cassandra Forsythe-Pribanic, PhD, RD, CSCS &
  Jayson Hunter, RD, CSCS:

  J Int Soc Sports Nutr. 2008 Oct 3;5:17.
  International Society of Sports Nutrition position stand: nutrient timing.
  Kerksick C, Harvey T, Stout J, Campbell B, Wilborn C, Kreider R, Kalman D, Ziegenfuss T,
  Lopez H, Landis J, Ivy JL, Antonio J.
  J Appl Physiol. 2009 Apr;106(4):1394-402. Epub 2008 Nov 26.
  Coingestion of protein with carbohydrate during recovery from endurance exercise stimulates
  skeletal muscle protein synthesis in humans.
  Howarth KR, Moreau NA, Phillips SM, Gibala MJ.
  Exercise Metabolism Research Group, Department of Kinesiology, McMaster University,
  Hamilton, Ontario, Canada.
  Curr Sports Med Rep. 2008 Jul-Aug;7(4):193-201.
  Recovery nutrition: timing and composition after endurance exercise.
  Millard-Stafford M, Childers WL, Conger SA, Kampfer AJ, Rahnert JA.
  School of Applied Physiology, Georgia Institute of Technology, Atlanta, GA 30332-0356,
  USA. mindy.millardstafford@ap.gatech.edu
  J Appl Physiol. 2004 Mar;96(3):951-6. Epub 2003 Dec 2.
  Postexercise protein supplementation improves health and muscle soreness during basic military
  training in Marine recruits.
  Flakoll PJ, Judy T, Flinn K, Carr C, Flinn S.
  J Strength Cond Res. 2007 May;21(2):321-9.
  The effect of a carbohydrate and protein supplement on resistance exercise performance, hormonal
  response, and muscle damage.
  Baty JJ, Hwang H, Ding Z, Bernard JR, Wang B, Kwon B, Ivy JL.
  Exercise Physiology and Metabolism Laboratory, Department of Kinesiology and Health
  Education, University of Texas, Austin, Texas 78712, USA.
  J Appl Physiol. 2003 Sep;95(3):983-90. Epub 2003 May 9.
  Effect of alcohol intake on muscle glycogen storage after prolonged exercise.
  Burke LM, Collier GR, Broad EM, Davis PG, Martin DT, Sanigorski AJ, Hargreaves M.
  Sports Science and Sports Medicine, Australian Institute of Sport, Belconnen Australian
  Capital Territory 2616. louise.burke@ausport.gov.au
  J Cell Biochem. 2010 Apr 15;109(6):1172-84.
  Alcohol and PRAS40 knockdown decrease mTOR activity and protein synthesis via AMPK signaling
  and changes in mTORC1 interaction.
  Hong-Brown LQ, Brown CR, Kazi AA, Huber DS, Pruznak AM, Lang CH.
  Department of Cellular and Molecular Physiology, Penn State College of Medicine, 500
  University Drive, Hershey, PA 17033, USA. lqh10@psu.edu
  J Appl Physiol. 1993 Aug;75(2):1019-23.
  Muscle glycogen storage after prolonged exercise: effect of the glycemic index of carbohydrate
  feedings.
  Burke LM, Collier GR, Hargreaves M.
  Department of Sports Medicine, Australian Institute of Sport, Australian Capital Territory.
  J Int Soc Sports Nutr. 2008 Dec 24;5:24.
  Recovery from a cycling time trial is enhanced with carbohydrate-protein supplementation vs.
  isoenergetic carbohydrate supplementation.
  Berardi JM, Noreen EE, Lemon PW.
  Precision Nutrition, Inc, Toronto, Ontario, Canada. jb@johnberardi.com.
  Nutr Metab (Lond). 2008 Jan 27;5:2.
  Does prior acute exercise affect postexercise substrate oxidation in response to a high
  carbohydrate meal?
  Long W 3rd, Wells K, Englert V, Schmidt S, Hickey MS, Melby CL.
  Department of Food Science and Human Nutrition, and Department of Health and Exercise
  Science, Colorado State University, Fort Collins, CO 80523, USA.
  christopher.melby@colostate.edu.
  J Appl Physiol. 2008 Sep;105(3):816-24. Epub 2008 Jul 10.
  Effect of hydration state on resistance exercise-induced endocrine markers of anabolism,
  catabolism, and metabolism.
  Judelson DA, Maresh CM, Yamamoto LM, Farrell MJ, Armstrong LE, Kraemer WJ, Volek
  JS, Spiering BA, Casa DJ, Anderson JM.
  Dept. of Kinesiology, California State Univ., Fullerton, CA 92834, USA.
  djudelson@fullerton.edu

 31. 31
  Annika Dahlqvist säger

  Stefan, Tack! Jag har tyvärr inte möjlighet att gå igenom alla dem just nu. Har du tittat på dem och kan säga något om någon särskild intressant slutsats?

 32. 32
  Stefan säger

  Har inte tittat på dem utan det är mängd / intentsitet av träning som får styra och som man får luska ut på sig själv. Om det här kan man även läsa hos Ferry och Colting.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa