Grönsaker i stället för godis

Artikel i Expressen: Bränn fett – med grönsaker. Ja vad som helst är ju bättre än godis. Var och en får prova ut vad som passar bäst för viktnedgång för den.
Men när det kommer till hälsovinster är LCHF bäst, för de flesta.

Comments

 1. 1
  Goran van Den Buske säger

  Tror jag också, Problemet med lchf är ju att den inte är lika tilltalande komersiellt. Ser redan många som vill nagga begreppet i kanten. Särskilt på Kostdoktorns blogg. Man vill kalla all kolhydratreducerad kost för lchf. Gamla GI-kämpar känner sig kanske utanför gemenskapen? Problemet är ju att man ibland förvirrar de som verkligen behöver en kraftansträngning mot övervikt, beroende och sjukdom.
  .

 2. 2

  Läste du i DN om undersökningen om hur man håller vikten resten av livet? Forskarna hade kommit fram till ett par intressanta saker där. Tummen upp!

 3. 3

  Och på tal om usla rubriksättare så hade ovan artikel på Expressen på nätet fått rubriken ”Gick ner xx kg – med frukt och grönsaker”! Var kom frukten ifrån? I artikeln nämndes endast grönsaker.

 4. 4
  Elsiebritt säger

  Jag provade LCHF i 14 dar o började må allt sämre. Vid koll upptäcktes en stor gallsten……..så LCHF tror jag inte passar alla.
  Nu äter jag LCHP…. low carbohydrate high protein. Vad säger du om detta, Dr Dahlqvist?

 5. 5
  Stefan säger

  Elsebritt,

  Menar du att det utvecklades en stor gallsten på två veckor? Kanske det hade att göra med någonting innan din kostomläggning?

 6. 6
  Sirkku säger

  Har man redan problem med gallan så blir det värre med fett. Men har man inga problem så hindrar fettet att det blir det i framtiden.

 7. 7
  Elsiebritt säger

  Jag vet inget om hur lång tid en gallsten tar att ut veckla. Jag vet bara att mycket fet mat får mej att må dåligt. Men jag tycker att jag mår bra av att dra ner på kolhydratintaget o ökat proteinintag håller mej mätt länge.

 8. 8

  Jag tror att många kan ha lite problem med magen under den första tiden med LCHF.
  Nu får jag i stället ont i magen av att äta kolhydrater.
  För egen del följer jag Skaldemans fakir-koncept utan problem.
  Med väldigt gott resultat.

  Enligt sighten https://www.gastrolab.info/ksqgals.htm är gallsten ovanligt innan 25-30 år ålder, så man kan ju anta att det tar många år att utveckla.
  Det står också att diabetiker och människor med fetma är de som oftast får sjukdomen.
  Ont om båda grupperna bland oss som äter LCHF…

 9. 9

  Annika svarar säkert själv så småningom, men även Kostdoktorn har tagit upp just LCHF och gallproblematik här: https://www.kostdoktorn.se/lagkolhydratkost-lchf/kostdoktorns-faq#galla
  Kanske kan det vara till hjälp.

 10. 10
  quinna säger

  Innlägg nr 1 QUINNQ skriver…..Lägg ingen energi på knepiga rubriksättare, lägg energi på att informer och igen informera om LCHF. Det Annika Dahlqvist är så bra på är att hon ger människor som vill leva LCHF ett redskap, inga stora pekpinnar för hon vet att alla är olika en del kan äta morötter andra är så sockerkänsliga så det går inte. Men får alla kunskap så kan man välja. Har själv ätit LCHF i flera år och jag pluggar varje dag om LCHF och det är så spännande skön sommar på er alla.

  Inlägg nr 2 QUINNA skriver…….Läste det här nyss på Monique Life Zons blogg om en grillkväll med LCHF campare på Duse Udde utanför Säffle i år.

  Sten Sture åt sin goda biff från Grön Ko med bearnaissesås, inga grönsaker eller sallad där inte – me like!

  Om man sprider att det är knasigt att äta grönsaker så tror jag att vi är illa ute om vi vill att många skall upptäcka LCHF, som jag sade i mitt tidigare inlägg, inga pekpinnar. Om man som Monicque är kostrådgivare inom LCHF informera sakligt och låt var och en själv bestämma vad man skall äta

  Inlägg nr 3……………………….
  JAUS skriver:
  Grönsaker fyller faktiskt ingen större funktion näringsmässigt. Vill man inte äta dem så går det utmärkt att skippa grönsakerna helt eftersom animalier som kött, fisk och ägg innehåller tillräckligt med näring i sig själva.

  Inlägg nr 4……….
  quinna skriver
  Visa mig den studie som säger att det är ok att helt utesluta grönsaker i en fullvärdig kost och gör nu inte som LCHF motståndarna gör, de gömmer sig bakom felaktig fakta som påstår att det är farligt att äta mycket fett

  Ett snack på kostdoktorns blogg 😉 vad tycker ni?????

 11. 11

  Hehe jaa… grönsaker är ju bättre än till exempel plopp

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  Elsiebritt, Här har jag tex skrivit lite om gallsten:
  https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=gallsten_och_axelinflammation

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  Quinna, Jag anser att en ”normal” mängd grönsaker, även lågkolhydratrotsaker är ofarligt och kanske även nyttigt att äta. Därutöver en generös mängd av naturligt fett och ”normal” mängd protein. Plus lite tillskott av D-vitamin under vinterhalvåret, ev omega-3 och magnesium. Har jag glömt något?

 14. 14
  quinna säger

  Tack Annika.

  Det här är precis vad jag vill ha sagt med mina inlägg. Men din formulering är perfekt. Skall sprida den så mycket jag kan. Alla ni där ute i LCHF världen hjälp till. Så många tror att man bara skall äta bacon ,ägg kött och feta såser för det är det som tidningarna har tagit fasta på och alltid skriver om.;)

 15. 15

  Jag har tidigare frågat dig om LCHF o Sjögrens S. Jag har ätit LCHF sedan ca 8 mån och fått ned 8 kg. Är mer rörlig och mindre stel. Nu var jag på min årliga kontroll och igår ringde minläkare upp och undrade om jag hade ändrat kosten, eftersom kolesterolet (det farliga) hade stigit från 6 till 7. Jag vet nu varken ut eller in – jag tycker jag har mått så bra av maten. Hon sa att jag omedelbart skulle låtergå till vanlig mat, vad det nu är. Undrar nu om jag kanske ska minska lpå smör och grädde. Jag äter eg bara fisk och kyckling, inga mejeriprodukter, men jag lagar maten med litet grädde i och bryner i smör. Kan det högre kolesterolet verkligen bero på dieten, jag gillar godis o glass också, tyvärr. I alla fall säger läkaren att jag inte är det värsta fallet hon stött på som har följt dieten, de flesta har fått mycket högre kolesterol. Dessutom skulle jag absolut inte äta för mycket ägg.
  Jag är väl inte direkt orolig för hälsan, alla andra värden var bra blodsocker, tryglicerider, blodtryck 130. Jag har ju aldrig lyckats gå ned så bra, fast främst är det hälsan som gjorde att jag ville pröva mot inflammationerna som man har vid Sjögrens. Tacksam, om du har tid att svara mig.
  Ulla

 16. 16
  Den söndermodererade säger

  Tycker den läkaren var mycket dum som inte tog i beaktande att du mår bra och värdet 7 i kolestrol är väl inte så högt då förut var det ju gränsen innan den sänktes?
  Jag skrev långt här för att stötta dig, men det försvann tyvärr. Är ledsen för din skull när läkaren var så där dömande.
  Stå på dig!!!

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  Ulla A, Dessa korkade och lättledda läkare. Det finns inte bevisat att högre kolesterol medför högre risk för hjärtinfarkt. Det finns tom statistik på att hjärtinfarktpatienter har onormalt lägt LDL-kolesterol:
  https://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ar-kolesterol-en-riskfaktor_3201249.svd
  Det är bara läkemedelsfabrikanterna som trummar om att kolesterol är farligt för att de ska få sälja kolesterolsänkande medicin.
  Grädde, smör och ägg höjer inte kolesterolet. Stå på dig och bry dig inte om din korkade läkare.
  Jag säger ”Vägra mäta kolesterolet”, eller byt läkare.

 18. 18
  En vän säger

  Om Lipitor (statiner) på You-tube:
  https://www.youtube.com/watch?v=GqdzJLOQM2I

  Det handlar om ett samtal mellan en läkare och hans mycket pålästa patient.

  Samtalet gäller kolesterolsänkaren Lipitor (tillverkas av Pfizer) men gäller alla “läkemedelel i den här gruppen, de s.k.statinerna. Den vanligaste heter Simvastatin.

  Hundratusentals människor i Sverige står på den här typen av medicinering. Många helt i onödan och med besvärliga -ej av vården sedda – biverkningar.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa