Karlshamn anmält till Socialstyrelsen

En stafettläkare har anmält diabetesmottagningen i Karlshamn till Socialstyrelsen för deras lågkolhydratkostråd. På Vårdförbundets sida om det.

Diabetesmottagningen i Karlshamn var anmäld till Socialstyrelsen redan -08 av Dietistförbundet, och friades då eftersom Socialstyrelsen bedömde att lågkolhydratkost är i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.

När SBU (Statens Beredning för medicinsk Utvärdering) i våras redogjorde för sin genomgång av det vetenskapliga underlaget för olika diabeteskoster, fann man att det inte fanns riktigt vetenskapligt underlag vare sig för lågfettkost eller lågkolhydratkost. Man kom då fegt fram till att det inte fanns anledning till att ändra i den förhärskande fettskrämda rekommendationen.
De borde hellre ha kommit fram till att det inte finns anledning till att fortsätta med den, eftersom den inte är vetenskapligt grundad, och i stället återgå till den gamla kunskaps- och erfarenhetsbaserade kolhydratlåga rekommendationen.

Comments

 1. 1
  Alexander säger

  Denna läkare påstår att han har sett komplikationer pga LCHF-kost som han inte har sett hos diabetiker på andra sjukhus. Man undrar vilka dessa komplikationer skulle vara.

 2. 2
  Lena Ka säger

  De dryga två år med LCHF som gett mig bättre(lägre)blodsocker, färre insulinkänningar, lägre vikt, gladare humör, i stort sett piggar… och mkt mera välmående…. skulle det vara skadligt???

 3. 3

  Lena Ka Ja det är farligt för vissa personer som tjänar pengar på att sälja piller och medicin. Värst av allt är att många vet om detta och ljuger folk i ansiktet, allt enbart för pengar.

 4. 4
  ragnhild säger

  Probably just another doctor who feel threatened. And probably an very arrogant one. May even be sponsered by a certain industry, guess which?

  And still there are so many (eks. diabetic clients) who do not get the help they deserve. Look around. How many older people get proper advise – before they end up in hospitals due to hearth attack….. and other complications.

  Karlshamn diabetesmottagning: Gratulerer dere med etisk og självständigt tänkande i eras yrkesutövande.

  Det er jo helt utrolig at medisiner skal kunne feie naturlig mat av veien. Men slik ble det i kohlydratvanviddets tidsalder. Alle skulle få være med, også diabetessjulke.

  Dette siste ”norske” avsnittet blir vel like sanseløst oversatt av google som vanlig, men skit au!

 5. 5
  Karin säger

  Det finns ju bl.a. den här studien som tyder på att lågfett är sämre för diabetiker.

  https://4health.se/studie-kost-med-lite-fett-ar-samre-for-diabetiker

  Det skulle vara intressant om någon anmälde dem som rekommenderar lågfettkost… Det går ju att göra på exakt samma grund (att det inte finns riktigt vetenskapligt underlag vare sig för lågfettkost eller lågkolhydratkost) !

 6. 6

  Det problem man inom vården ser med LCHF är att den ökade mängden mättat fett i kosten ger ökade, ibland kraftigt ökade blodfetter(trigkycerider och LDL kolesterol). Så länge vi i vården har riktlinjer som säger att vi ska sträva mot målvärden av dessa och så länge vi ser sambandet mellan höga blodfetter och hjärt-kärlsjukdom, kan vi inte rekommendera LCHF till några patienter.

 7. 7
  Samuel säger

  Lisa:

  Att triglyceriderna höjs skulle jag vilja se.

  Att LDL kan höjas något i början är absolut inget farligt då det består av stora fluffiga ofarliga partiklar !

  Jag skulle vilja veta en enda som har fått en sämre blodfettsprofil med lchf.

  Min egen far:

  0 kg viktnedgång
  Slutat med kolesterolpiller
  Har nu perfekt kolesterol, läkaren förstod inte vad han hade gjort.

  Så tillåt mig tvivla på att triglyceriderna blir sämre.

  De som klagar nu är antagligen läkare som vägrar släppa kolesterolmyten eller läkare som är styrda av läkemedelsbolag.

  Oberoende forskare kan omöjligt tro på kolesterolteorin för isåfall kan man absolut ingenting om vetenskap.

 8. 8

  ”…läkare som vägrar släppa kolesterolmyten eller läkare som är styrda av läkemedelsbolag.”

  Eller?
  Dessa grupper är väl ungefär identiska? Finns några i den första gruppen som inte hör till den andra? Vad vore isåfall deras anledning till sådan vägran?

 9. 9
  Samuel säger

  Piltson:

  T.ex. Maj-Lis Hellenius. Hela hennes karriär går ut på att folk ska äta tvärt emot lchf eftersom det är så fruktansvärt farligt. Att hennes råd som hon lärt ut under så många år antagligen varit meningslösa kan vara svårt att släppa. Tänk att göra en karriär på att göra fel 🙂 Det finns nog ett antal liknande läkare som hellre slåss för vad de lärt ut än medger att de kanske haft fel !

  Bara en tanke, vissa människor har en enorm stolthet !

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  Lisa, Eftersom diabetikerna blir friskare när de minskar på kolhydraterna är det ju tur att många av dem inser det själva eftersom många av er inom vården är helt tunnelseende i detta.
  Ingen behöver äta mer fett än de vill, men ingen behöver heller äta fettsnålt.

 11. 11
  Leviv säger

  Alla inom vården är dock inte tunnelseende och stolta. En väninna till min mamma har nyligen insjuknat i diabetes typ 2 och har gått över till LCHF-kost efter tips av mamma. Efter nyliga besök hos såväl läkare, diabetessjuksköterska och ögonspecialist fick hon BARA positiva reaktioner hos samtliga dessa inklusive diabetessjuksköterskan som inledningsvis hade gett henne de traditionella kostråden. De såg ju själva hur hennes värden förbättrats markant, viktnedgången, förutom att hon mår förträffligt. 🙂 Läkaren verkade vara av den gamla skolan men blev mycket intresserad och skulle ta reda på mer. Så det rör på sig i leden! 🙂 Själv studerar jag till sjuksköterska och kan mycket väl tänka mig att arbeta med diabetiker… 🙂

 12. 12

  För låt, Leviv, men ”läkare av den gamla skolan” känner mycket väl till att diabetes2 skall fixas med koständring. Det gjorde de i ett halvsekel innan pillerbraschen ställde om kursen. Det är läkare av den nya skolan som måste lära sig. Om du vill veta mer, kkicka på ”Piltson” ovan.

 13. 13

  Nej, förlåt igen, den där klicken ledde vilse. Det var detta jag ville hänvisa till:

  https://www.newsmill.se/artikel/2009/10/16/diabetes-dietister-far-blunda-direktiven

  Lägg där speciellt märke till att citatet från 1965 handlar om den ”gamla” metoden att komma tillrätta med diabetes2, genom slarv t.o.m. framkört två gånger. .

 14. 14
  Linus säger

  Hej Annika!

  Jag har sedan en tid tillbaka försökt förmå min diabetes-sjuka mamma (64 år) att äta mindre kolhydrater och mer fett, efter att bland annat ha läst Matrevolutionen. Idag genomgick hon en operation för att ta bort en blodpropp i knät och hon är med all rätt orolig för sin hälsa (hon har haft tidigare proppar och en stroke som inte gav några men).

  Hon pratade med en läkare härom dagen som säger sig ha jobbat med dig, Annika, uppe i Sundsvall (minns jag rätt?) och han var trots det inte övertygad om att LCHF är bra, baserat bland annat på att resultatet hos dina patienter enligt honom inte alltid var så bra. Jag tror ju inte att denne läkare har rätt i sitt påstående, men det vore intressant att höra från dig vad det är som kan ligga till grund för hans reservation, som ju påverkar min mammas beslut i fel riktning! Vad har utfallet varit för de patienter som du har behandlat tidigare?

  Vänliga hälsningar!

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  Linus, En överväldigande majoritet av personer som går över på LCHF blir förbättarade i sin hälsa. Detta gäller allra helst diabetiker, för kolhydratrestriktionen påverkar ju direkt blodsockret. Sen kan förstås enstaka få sjukdom som blodpropp ändå. Det finns ingen garanti att man inte kan få någon sjkdom. Men den läkare som säger att han har jobbat med mig och haft ptoblem med sjuka LCHF-patienter, han talar inte sanning.

 16. 16

  Undrar om Linus talar sanning?

 17. 17
  Linus säger

  Tack för svaret!

  Jag förmodar att läkaren antingen inte är så insatt i ditt arbete, eller också förvrider sanningen så att den bättre stämmer med den förutfattade mening han har vad gäller LCHF.

 18. 18
  ragnhild säger

  I bland kan man undra – ja! I bland är det så, at många av oss burde läsa på – så vi i møtande med inte updaterade läkare stärkare kan framstå.

 19. 19
  ragnhild säger

  Dr. Annika – http://www.espenrostrup.com kommenterer/gjengir og lenker til intressante undersøkelser om mettet fett knyttet til hjerneslag og hjertesykdom 17. juni. På norska riktignok. Bra stoff for dem som vil titte lite tryggare – bl.a. du Linus.

 20. 20
  ragnhild säger

  Bra stoff – om du trenger den tryggheten kunskap kan gje. (Det var hva jeg mente her til sist).

 21. 21

  Samuel, det är härligt att det gått så bra för dej. Men alla reagerar inte på samma sätt på denna kost. För en diabetiker med fetma som inte minskar i vikt(för det är inte alla som gör det med LCHF) ser vi ofta just ökade blodfetter som ett problem. Så fortsätt tvivla om du vill, men du kan ju inte på allvar tro att allas kroppar fungerar lika?!

  Jag arbetar inom vården och det jag beskrev är vårt dilemma. Jag vågar inte säga att ökade blodfetter inte är farligt!

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  Lisa, Om du jobbar inom vården så kan du titta på kolesterolvärdena på de som kommer in med hjärtinfarkt och se att de inte alls ligger på högre värden än normalbefolkningen.
  Du är liksom så många andra lurad av läkemedelsindustrins propaganda. Det finns ingen riktig forskning som visar på våda av intag av naturligt mättat fett och kolesterol, och ingen som visar på våda av högre kolesterolvärden.

 23. 23

  Som legitimerad personal måste jag gå efter det socialstyrelsen säger, och då har vi mål för kolesterol liksom för triglycerider. En kost som LCHF är hos vissa patienter ej förenlig med dessa mål.

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  Lisa, Som legitimerad personal har du skyldighet att stötta patienten i dess val mellan godkända behandlingsformer. Om dess kolesterol stiger efter övergång till LCHF så är det patientens sak att bestämma om det ska föranleda ändring av kosten eller inte. Det finns ingen forskning som visar att en person som får högre kolesterol därmed får högre risk för hjärtsjukdom.

 25. 25
  Anna Lantz säger

  Hej,
  Hur är det med LCHF-kost om man samtidigt är Waranbehandlad???
  Mvh
  Anna

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  Anna L, Det går utmärkt för en Waranbehandlad att äta LCHF. Men det kan hända att Warandosen måste höjas, dvs att pk-värdet går ner. Detta är inget oroväckande, tvärtom. Unga friska människor drar mycket Waran, gamla sjuka drar låg Warandos. Det är alltså tecken på en frisk lever att Warandosen måste höjas.

 27. 27
  LailaB säger

  Hej Fick en stroke i fredags 23/7 som tur var blev det nästan inga problem kvar, bara lite problem med talet. Har varit på observation 5 dagar, hemma nu. Har nu fått trombyl och simvatastin, hade bra kolesterolvärden men man ger det ändå. Man har hittat en del förkalkningar i kärl som lett till en ”propp” som styr talcentrum, men behövde inte rensa. Har ätit ganska bra kost tidigare ätit smör etc. inga magra produkter, men tänker är ändå skär ner på kolhydraterna kraftigt, och öka på fettet mer. Har några kilo övervikt ca: 5-6 kilo. Har tyvärr jojobantat halva livet, men har faktiskt hållit min vikt hyfsat sedan ca: 12 år. Viktskillnaden har som värst varit + – 30 kilo. Tror du att jag kan sluta med simvastatin på sikt, ska åtminstone på ett återbesök om 3 månader. Ser framemot att testa LCHF har aldrig varit en godisråtta så det är nog inte ett problem, men det finns nog dolda fällor som ska rensas bort. Titta på alla filmer på youtube och beställt bok guide och kokbok. Hälsningar

 28. 28

  Kan ni inte fråga oss som haft diabetes i 40 år och är helt fullt friska till trots för ”värsta sorten typ 1 diabetes”? Fullt frisk i alla organ. Jo, Överdrivet fett, potatis, pasta, ris, laktos och gluten kloggar upp det mesta och lagar obalans i kroppen eftersom det inte är naturligt att äta så stora mängder av det som de flesta gör idag (2 gånger per dag ÄR stora mängder av det) Detta är sagt ifrån en som testat både och och levt det. Inte någon som sitter och gissar efter ”forskning” där man manipulerar svar i ekonomiskt syfte. Jag är också så förbryllad över att… De som uttrycker vad hälsa är och sunt är, som menar att KOSTCIRKEL är så vi skall leva och det som fungerar…. Varför ser ni så sjuka ut? Det ger i alla fall inte mig något gott intryck och känsla.

  Diabetessköterskorna i Karlshamn borde få all kredit i det de gör för de är öppna för utveckling. De lyssnar och lär nyfiket i denna djungel av förvirring när det gäller diabetes. Att anmäla någon av dem visar en fattig mentalitet och Fattigdomen som faktiskt präglar i Karlshamn i övrigt. Men.. Jag är lugn och trygg på att karma jobbar här… Så den/de som stödjer en anmälan till diabetes sjuksköterskorna i Karlshamn…. Vill få den fattigdom och sjukdom det innebär i nästa runda. För ju mer någon ”håller” på saker som inte fungerar…ju sjukare blir personen i fråga. Diabetes sköterskorna i Karlshamn är öppen för lösningar…. och det vill ge resultat för de som vill vara friska länge… med eller utan anmälan ifrån någon som fastnat i gamla mönster och Inte fungerade metoder. .

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa