Glykering ger hjärtkärlsjukdom

Per Wikholm i LCHF.se har skrivit om hur glykeringen av proteiner ger hjärtkärlförkalkning.

Comments

 1. 1
  hasse säger

  Intressant. Om man nu äter lchf och vill ha något extra ibland. Vad kan man anse vara ok att äta eller mindre skadligt som innehåller glukos/socker utan att skada kroppen?

  Går det att svara på en sådan fråga :)?

 2. 2

  hasse: Naturlig honung är väl något som mänskligheten ätit under tusende år. Men man får ju inte vara sockerberoende. Då är det bättre avstå.

 3. 3

  Otroligt intressant artikel. Skall bli kul o se hur sockerindustrins köpta forskare kommer att tackla detta.

  Hasse om jag vore i dina brallor 😉 så skulle det där extra bli något jag verkligen vill ha och sen minska ner på det vartefter.

 4. 4
  Stefan säger

  Något som jag tror kan förvirra många inkl. mig själv är :

  Kan man eg. sätta likhetstecken mln kolhydrater och socker?
  Är det verkligen så illa?!

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  Stefan, Alla absorberbara kolhydrater blir socker. All stärkelse blir glukos, druvsocker, blodsocker.
  Bordssocker, sockret i frukt och bär och honung innehåller till hälften fruktos, vilket är det metabolt sämsta sockret eftersom det blir fett, urinsyra(gikt), kärlförkalkning etc.
  Så man kan säga att kolhydrater är socker. Stärkelse är kedjor av socker, sockerkedjor.

 6. 6

  Kanske, kanske kommer min upplevelse och andras så småningom accepteras som något mer än ”anekdotiska bevis”.

  I, a Swedish churchsinger, song- and speechteacher, was born 1940 in the north of Sweden. 176 cm tall and slender until I was about 50 years. Weight about 145 lbs. Then I started to increase my weight rapidly to almost 200 lbs. Problems with my breathing started. As if someone or something cut off my breath when I sang and began to have chestpains. (My father died in a heartinfarct 63 years old and I had a brother who made his first bypassoperation 52 years old and then another about ten years later.Still he had severe problems until he died at 74. So I knew about my probable inheritance.
  After doctors diagnosis vascular spasm and heart failure they ordered the usual medications and after some time (maybe 2-3 years) double doses.

  In 1975 I fell down the stairs in our house with a little girl in my arms. I succeded to protect the child but broke my left arm. It was an uncomplicated fracture but during the surgery they injured one of the nervs in my arm and I woke up with my left hand paralysed. Or more likely the paralysis originated from a whiplash trauma when I fell. I think maybe so because of the terrible pain I had and for more than 30 years I had more or less those pains from my neck and my hands went numb. (The ability to move my hand returned after some time. Not 100% though.) Painkillerpills were the solution.At last I had to retire some years before time.

  Three years ago I heard about LCHF for the first time from a good friend with overweigt and diabetes 2. He is now slim and does not have to take insulin at all. My curiosity made me study.. My wife and I decided to try this diet. We had no expectations whatsoever about the result. Then one surprice after another occurred. In short time I lost pounds unto, for my constitution, ideal weight, 155 lbs. I´m still there. After a while I noticed that I had no chestpains so I decided to take away medicin. (Whithout consulting my doctor!!!) First Simvastatin, then nitroglycerin (different kinds of pills and capsules) and so on…. I also observed less pain from my neck and from my fingers. A few persons in Sweden have testified about the same recovery from heartproblems. Not many heartpatients dare to take away their medicin. Doctors can of course not advise their patients to do so. Understanable.

  But for me after 3 years with LCHF (not absolutely strict, I´m not diabetic) I´ve become a new, healthy life. Without any medication. I have not felt so well in many years and I am now 100% active with singing, teaching, gardening, carpentry, painting, cleaning, grooming poodles (my wifes kenneldogs).You name it! In August 2011 I will be 71 years old. I´m so tremendously thankful.

 7. 7
 8. 8
  ragnhild säger

  Dr. Annika. Ny kunnskap om glykering av proteiner og virkning på hjertet. : Hvilke tanker gjør du deg om allerede oppstått hjertekar-arterieplakk. Jeg vet vel at forskning på denne type plakk, forårsaket at skrapmat kontra lchf ikke finnes. MEN: Tror du, er det mulig at lchf kan ”sope” vekk noe av denne plakken over tid? Taksam om du ville si litt om hva du tenker om akkurat dette. Vet vi noe om reversering av arterieplakk eller er det bare blodfortynningsmedisiner som gjelder???

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  Jag svarar här också:
  Ragnhild, Vi har fått flera rapporter om att hjärtkärlundersökningar, tex med ultraljud och arteriografi, har förbättrats efter några år med LCHF, så det är väldigt positivt.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa