Arbetet gör oss feta

Artikel i Svt.se: Arbetet gör oss feta. Man har tydligen räknat på hur mycket vi rör oss i genomsnitt.
Men tittar man på olika yrken så ser man att de som har fysiskt aktiva yrken har samma överviktsproblematik som andra. Gå in på en byggarbetsplats så ser ni att många arbetare  har problem i arbetet pga den stora magen som är i vägen.
Medan personer som sitter vid datorn hela dagen kan vara slanka.

Detta pekar nog snarare på att det är kosten och kostråden som spelar störst roll för viktutveckllingen.

Comments

 1. 1
  Goran van Den Buske säger

  De är som blindstyren. Allt för att inte närma sig brännande punkten – Kostråden och livsmedelindustrins bravader och ”giftutsläpp” i våra butikshyllor.

 2. 2
  Staffan säger

  Visst har nog jobben en roll att spela i det hela, men jag håller med om att kostvanor och kanske framförallt alla tomma kallorier vi stoppar i oss är den största tjuven i dramat. Kolla bara hur frysdisken med halvfabrikat har fullkomligt exploderat de ssenaste åren (kanske delvis pga stressande jobb, men i varje fall inte stillasittande jobb!), så gott som alla reklamer är även de tomma kolyhydrater eller onödiga artiklar. Övervikten bland barn och unga har även de ökat (även om jag inte har någon data som understöd för detta), och hur hänger det ihop med att arbetsplatssen är (ensam) syndabock?

 3. 3
  Kerstin Margareta säger

  Kosten och kostråden har stor betydelse för viktuppgång, övervikt och fetma. Men även generna.

 4. 4

  Undersökningen omfattar åren från 1960 till 2008 vilket är precis under den tidsperiod som hela vår matkultur bytt fot och lyckats utveckla en skenande fetma- och diabetesepidemi.
  Före 1960 åt vi mest hemlagat med naturliga råvaror. Visserligen åt vi mycket mjölmat och potatis, sås tjockades med vetemjöl och maten tillagades med margarin. Men… efter 1960 formligen exploderade kolhydratanvändningen i kosten: Vitt bröd bakat på högförädlat vetemjöl (stålvalsat), massor av pizza, pasta och vitt ris, färdigmat från frysdiskarna och färdigmat från restauranger, bakad potatis med konstiga fyllningar? En korv med bröd är numera en hel måltid med senap, ketchup och räksallad? – Måltidsdryck är inte längre vatten eller ett glas mjölk, det är läsk eller coca-cola laddat med fruktsocker.
  Att vi samtidigt har haft kostråd gemensamma med hela västvärlden som konsekvent tar bort allt naturligt fett, såväl animaliskt som från mjölkprodukter har starkt bidragit till att kolhydraterna utgör en allt större del av det vi äter med katastrofala följder på det metabola syndromet.

  Detta är enligt min mening mycket troligare orsaker till varför människor världen över har ökat sin vikt.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa