Faste-insulin och C-peptid

Nu har jag fått svar på mitt fasteinsulin: <14,2 (<206),
och C-peptid: 0,39 (0,3 – 2,4). C-peptid avspeglar den egna insulinproduktionen (det är en biprodukt med okänd funktion vid insulintillverkningen).

Jag har alltså en låg insulinnivå.
Det är väldigt många människor som är emot intag av mejeriprodukter, av olika anledningar. Ett vanligt argument är att mjölkproteinet stimulerar till insulinproduktion, och att det ökar insulinresistensen.
Som många vet så äter jag en hög andel av mitt matintag i form av mejeriprodukter: framför allt ost, smör och grädde – men även ett par dl filmjölk per dag.  Om detta skulle öka insulinresistensen och stimulera till insulinproduktion skulle jag väl ha ett högt insulinvärde?

Är det någon som känner till några bra jämförande behandlingsstudier som visar detta med insulinhöjning och insulinresistensökning av mejeriprodukter? Annars är det bara en av alla obevisade fantasihypoteser omkring maten.

Comments

 1. 1
  Pellefant säger

  Hej Annika

  ”Är det någon som känner till några bra jämförande behandlingsstudier som visar detta med insulinhöjning och insulinresistensökning av mejeriprodukter? Annars är det bara en av alla obevisade fantasihypoteser omkring maten.”

  Du menar förmodligen att bör undersökas mer för att dina resultat pekar åt andra hållet. Eller hur?
  Du bör vara försiktigt med att dra generella slutsatser enbart på dina egna värden. Om det är fler än du som har liknande resultat så kan det vara ett tecken på att teorin är okomplett eller i slutänden falsifieras helt och man måste börja med en ny teori.

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  Pellefant, Jag drar inga slutsatser, jag blir bara förbluffad över att mina resultat inte stämmer med vad ”alla” säger.
  Vet du några bra interventionsstudier som visar ett negativt resultat för mejeriprodukter?

 3. 3
  Ulrika säger

  Beroende på vilken mjölkprodukt man äter höjs blodsockret olika. Ju fetare produkt desto mindre blodsockerhöjning. Ost och smör påverkar inte mitt blodsocker. Grädde och 10 % yoghurt höjer beroende på hur mkt jag äter samt hur fysisk aktiv jag är efter jag intagit det. När jag har lågt bs allstå under 4 dricker jag 1-2 glas mjölk 3 %. Då höjer mitt blodsocker sig till ca 6-8.
  Varje typ 1 diabetiker som äter LCHF har möjligheten att testa nästan exakt vad olika livsmedel påverkar oss och hur mkt. En person som inte har typ 1 kan inte göra detta då den aldrig har förlorat sin insulinproduktion i kroppen totalt.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  Ulrika, Men frågan gällde hur mjölkprodukter, och då framförallt mjölkproteinet, höjer insulinet och påverkar insulinresistensen?

 5. 5
  Pre-diabetiker säger

  Referensvärden blir jag aldrig klok på!
  Mitt provresultat var:
  Insulin 12.6 (ref. 3.0-8.0)

  ?

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  Jag tror att olika lab har olika referensvärden.

 7. 7

  Jag tror att det är olika för olika personer. Jag började inte gå ner med LCHF förrän jag tagit bort mjölkprodukter. Även ost. Smör att steka med går bra- antagligen tas det inte upp av maten så mkt. Detta är ju ingen vetenskaplig undersökning utan en egen observation.

 8. 8
 9. 9

  Nu har en artikel om studien kommit på svenska
  https://svt.se/2.108068/1.2464873/diabetes_en_global_epidemi

 10. 10
  Lasse P säger

  OT Nytt sätt att banta!!!!
  https://www.expressen.se/halsa/1.2482413/tappa-vikt-med-pasta-och-brod

  PS: Lantmännen & Pågens har ”sponsrat” studien

 11. 11
  CharlotteTheOriginal säger

  Träningslära har uppmärksammat mjölkprodukter tidigare.

  https://traningslara.se/mjolkprodukter-och-viktreglering-mer-naturliga-fettforbrannare/

 12. 12
  CharlotteTheOriginal säger

  Ps: I länken nämns dock inte insulinresistens….

 13. 13

  Mnja.. det där med mejeriprodukternas fasansfulla höjning av insulinet är nog mest en väl spridd missuppfattning!!

  Och jag har nog själv varit med och spridit den.. inte avsiktligen men hur folk uppfattar det hela!

  Folk frågar varför de inte går ner när de äter LCHF, och då frågar man vad de äter, och väldigt många har då ökat mejerierna kopiöst.. för det e ju fett.. en del ända uppemot 3-4% fett…?!

  Då brukar man råda dessa att äta MAT i stället för att dricka midag!

  Och då frågar de som regel varför.. och man svarar för att det e rätt mycket kolhydrater samt att mjölkproteinet höjer insulinet!

  Inget ont om mejerier altså, men har man svårt att gå ner i vikt är det lättare med bara mat, egentligen inget annat.. och mejerier i rimlig omafattning är det inget fel på.

  Förekommer även personer som tror att ju mer fett man äter ju fortare går man ner i vikt.. så de tvingar i sig fett så de nästan spyr.

 14. 14
  CharlotteTheOriginal säger

  Zepp:
  Jag uppfattar det inte bara som att mjölkproteinet höjer blodsockret utan att det även är LÄTTARE att äta väldigt mycket av mjölkprodukter utan att känna stor mättnad… Individuellt såklart….men jag känner inte någon större mättnad på tex fet yogurt. Så det äts med stor försiktighet av mig och mycket sällan eller aldrig enskilt utan med kött eller annat proteinrikt till.

 15. 15

  Dina prover var ju fastevärden. Skulle de ändå avspegla någon enstaka spik det föregående dygnet, menar du?

  Jag tror ju inte på detta med att insulinhöjande protein skulle vara farligt. Finns det f.ö. några undersökningar på detta förutom det där examensarbetet från 90-talet som alla refererar till? Ett arbete som ingen av de inblandade gick vidare med och som hade en handfull studenter som försökspersoner. Låter som en bräcklig grund för en kostfilosofi,

  Ursäkta om det är ovanligt många felslag. Sitter ute i solen och ser inte vad jag skriver. Men skönt är det! 🙂

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  Hemul, Fasteinsulin är förhöjt om man är kraftigt insulinresistent, vilket jag inte tycks vara enligt detta.
  Dock är jag mycket kolhydratintolerant. Mitt blodsocker stiger högt om jag äter en del kolhydrater, och då stiger förstås också insulinet.
  C-peptid avspeglar den egna insulinproduktionen, över hur lng tid vet jag inte, men det är i alla fall längre än insulinvärdet, vilket bara representerar stunden..

  Det var inga felslag i din kommentar. Du är skicklig på att skriva. Själv måste jag korrigera massor sen jag skrivit.

 17. 17

  Hej! Jag ær helt ny inom detta derfor undrar jag om det ær någon skillnad på komelk och geit/saumelk? Mvh Lina

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  Lina, Jag tror inte att det är någon avgörande skillnad, men det finns olika åsikter om det. Jag tror att det bästa är om djuret har fått äta sin naturliga kost: gräs, och inte kraftfoder.

 19. 19
  Eva Celik säger

  Annika läs Jason Fung på nätet han har studerat saken med insulinnivåer hos typ2

 20. 20

  Var kan man mäta fasteinsulin? Min diabetessköterska hade aldrig hört talas om det. Jag är typ2.

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  20 Tomas Lennefors

  Jag skulle tro att alla stora lab har (f)Insulin på lablistan. Om din diabetessköterska tittar en gång till i listan så hittar hon det nog.

 22. 22
  Henrietta Bruun säger

  Hej
  Jag har haft typ1 diabetes sedan 23 år och om två veckor ska jag få kolla C-peptid på blodprov =) Jag frågade min diabetesläkare och hon gick med på det. Funderar nu på hur jag ska förhålla mig till mitt insulinintag inför provet. Ifall jag har produktion kvar själv – så påverkas den ju av hur jag tar extra insulin, eller hur? Borde jag då minska på nattinsulinet när jag ska ta provet kl 8.00?
  Tacksam för råd då jag har svårt att hitta instruktioner på nätet och jag är inte ens säker på att min läkare vet själv. Inget hon brydde sig om att dela med sig iaf, i sitt brev.

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  22 Henrietta Bruun
  Jag har inte hört att man ska ändra på insulindosen för att kolla C-peptid.

 24. 24
  Henrietta Bruun säger

  Annika – har en fråga om C-peptider till. Idag kom gamla journaler från dagen för min diagnos. Jag hade hoppats att de hade kollat antigenerna, men de har tagit C-Peptiderna samma dag jag kom in!!
  Glukosvärdet låg på 22 och C-Peptiderna 0,58. Jag hade ju Graves med största sannolikhet redan då – den diagnosen kom 2-3 månader senare. Jag kan inte låta bli att fundera om det hade gått att göra nåt åt det hela och kanske läka bukspottkörteln? Är det helt sent nu 24 år senare?
  Ska bli spännande att se iaf vad C-peptiderna ligger på nu.

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  24 Henrietta Bruun
  Ett C-peptid på 0,58 är för högt för att tyda på typ 1-diabetes, så vitt jag förstår.
  Jag har inte förstått att man kan ’läka’ bukspottkörteln. Det enda man kan göra är att äta strikt LCHF för att inte stressa bukspottkörteln, utan den klarar av att fullgöra sin uppgift.

 26. 26
  Henrietta Bruun säger

  Synd att jag fick reda på det först nu – 23-24 år senare.
  Ett tydligt bevis på att man måste själv hålla reda på alla provsvaren som tas på en!!
  Precis som de flesta – så litade jag på att de kommande doktorerna skulle ta de prover som skulle behövas och hålla reda på vad som tagits tidigare – men jag förstår ju oxå att det inte är konstigt att det blir så här. Det ÄR ju ens eget ansvar att veta!
  Nu kommer jag på ett svagt minne om att de sades att jag HADE egen produktion på sjukhuset. Men sen föll det i glömska – det stod inget i själva journalanteckningar nämligen – bara i labblistorna om c-peptiderna.
  Tack Annika!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa