Kokosfett mot trög mage

Förut åt jag både linfrön och vetekli för att hålla magen igång. Nu tar jag en matsked kokosfett morgon och kväll – och magen fungerar som en klocka.
Den som har större problem kan säkert ta 2 msk 3 ggr per dag, eller så mycket det behövs, och sedan trappa ner till minsta effektiva dos.
Kokosfettet tar jag enklast i en kopp kaffe med grädde.
Har andra andra erfarenheter och tips?

Comments

 1. 1
  Affe G säger

  Ledig tjänst – Du dietist som vidgat dina vyer under/efter skygglappsutbildningen. Snälla hjälp de äldre här i Hässleholm till ett värdigare liv. Du kan göra skillnad. Hjälp de fettskrämda att bli fria från sina bojor. Några msk ekologisk kokosfett dagligen kan säkert hjälpa många äldre undvika fiberträsket samt medicinering.
  https://www.hassleholm.se/33018
  Kanske kan du stå för det nya paradigmet i Hässleholm. Du kan visa goda exempel för övriga förvaltningar i Hässleholm. Denna tjänsten kan bli starten till ökad förståelse för hur maten, miljön, tankar (mindfulness), qigong (andning och rörelse), taiji (gymnastik) påverkar vår vardag oavsett ålder, barn som äldre.

 2. 2

  Funkar skitbra 🙂

 3. 3

  Jag bytte ut psylillumfrö mot kokosolja och har samma erfarenhet – funkar perfekt. Men jag tar det som det är, inte i kaffe eller annat.

  Dessutom testar jag att morgon och kväll ta en tsk gurkmeja utrört i ett halvt glas vatten. Detta är lite svårare att få ner, gurkmeja smakar vedervärdigt….men ska enligt vad jag läst vara inflammationsdämpande.

  Jag har reumatisk artrit och försöker minska på värktabletterna. Jag tror det funkar faktiskt, så trots att smaken får mig att både göra grimaser och svära långa haranger får jag nog lov att fortsätta med den illasmakande drycken.

 4. 4

  Som liten fick jag lära mig att frön, grovt mjöl och kruskakli var ett måste för att tarmarna skulle kunna fungera. Men det var inte förrän jag slutade med alla skalbitar och frön som min mage blev lugn och glad på riktigt. Visst, kan jag fortfarande ibland äta något LCHF-kex eller liknande för att det är gott, men inte för magens skull. Upplever annars att trög mage i regel verkar bero på för lite fett i maten, så det är också en variant, att ta lite mera sås eller kryddsmör.

 5. 5

  Lena, tycker också gurkmeja smakar pyton men blanda med cayennepeppar i äggröra gjort på rikligt med smör och lite grädde blir det GOTT. Prova!

 6. 6

  Går det bra med KOKOS eko /Vegetabilisk matolja köpt i lchfbutiken.se ?

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  1940, det måste ju gå alldeles utmärkt!

 8. 8

  Men. Den här sötsliskiga medicinen,. tappad på stor brun plastflaska som man får när man äter Morfin för att inte bli hård i magen. Har glömt namnet och det är mörkt vid diskbänken, men jag tror du Annika som läkare vet vilken jag menar kanske? I alla fall så har den gjort att min mage går som på räls numera.:-) Skall vara framställd med hjälp av bröstmjök, sa min husläkerska.
  Det som oroar mig är dock sockerinnehållet. Har inte vågat ta upp huvudet ur sanden och se efter om det kanske är i högsta laget kolhydratrikt för mig som typ 2:a?!

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  Ankie, Om det är Laktulos du har fått mot trög mage, så har den biverkan att ge mycket gaser. Den innehåller inget socker som tas upp av kroppen. Men kokosfett i stället ger inga gasbesvär.

 10. 10
  TinaFS säger

  Hej
  Jag har motsatt problem, jag har ofta ofta diarre. Finns det något som hjälper?

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  Tina FS, Jag brukar alltid misstänka mjölkprodukterna när det klagas på lös mage. Prova att utesluta dem och se om det blir bättre. Laktosen? Annars vet jag inte vad som skulle orsaka lös mage. Någon annan som kan tipsa?

 12. 12

  Tips för trög mag:

  Har haft innan och under min lchf-tid, dock mer under lchf.

  Istället för kokosfett så använder jag ghee (smörolja).
  1tsk ghee
  1/2 ljummet vatten

  Tas morgon och kväll. Kan också öka dosen till 2 tsk om man är jättetrög. Tar ett tag att vänja sig, men man vänjer sig. Är också bra för matsmältningen att dricka nått varmt på morgonen.

  Recept på Ghee:
  1 pakt smör
  Ugn 50 grader
  Tid: 1tim
  Lägg i ungsäker form och låt bara stå i ugnen 2 tim. Smöret delar på sig i formen. Ta ut och sila i melittafilter så du får bort skummet. Låt svalna och förvara i glasburk.

  Flera tips:

  1-2 tsk linfrö
  Varmt vatten
  Häll vattnet över linfröna och låt svalna. Då blidas en gelé som man kan dricka, den är också bra för magen.

  Använd många kryddor:
  Speciellt ingefära och färnkål är effektiva. De kan man också dricka som te. Andra kryddor som är bra är spiskummin, koriander, basilika, oregano, timjan…

  Andvänd också lite husk, psysilumfrö, linfrö i maten.

 13. 13

  Tina
  Jag fick diarré när jag började med lchf.
  Gick över till laktosfritt, men det hjälpte inte.
  För mycket kaffe ger också diarré.
  Minskade på fettet och la till ”goda” kolh., hjälpte en del.(det är ingen idé att ni klagar på mitt ökade kolh.intag). Det har förbättrat min mage, men jag är inte helt botad från lös mage.
  Håller fortfarande på med att prova ut vad som är bra för just mej.

 14. 14
  Påläst gräsrot säger

  Idag fick jag nyhetsbrev från Dr. Mercola (mercola.com).
  Det handlade bl.a. om artros, gurkmeja, kokosfett m.m.

  Gå gärna in på hans hemjsida så finner Du artikeln –
  Safe and Effective & Alternative to Motrin for Arthritis

  Där fnns bl.a. tips för att underlätta intag av gurkmeja.

 15. 15

  Jag har hört att man inte ska välja det kokosfett som finns i vanlig butik, varför är det så? Det är ju 100 % rent kokosfett.

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  Marie, Kokosfettet i silverpapper i vanlig butik är inte ekologiskt. Hur förorenat det är vet jag inte.

 17. 17
  Nirac säger

  Jag köpte magnesium på hälsokostaffären för att prova mot kramper i benen, som jag haft mer eller mindre under de 2 år jag ätit LCHF-kost. Förutom att kramperna minskade väsentligt blev oväntat min avföring tack och lov också fastare.

 18. 18
  monica, född 1942 säger

  Jag tycker också kokosfett är bra mot hård mage. Ska prova mig igenom hälsokstens sortiment. Kung Markatta har tråkig eftersmak. Cocosa smakar bra men är dyr.
  Jag blir rysligt förstoppad av linfrö så det har jag givit upp för länge sedan. Tror att nötter och mandel nävvis också blir ”cement”.

 19. 19

  Hej Annika jag har en fråga angående kokosfett. Fall jag inte går på någon LCHF diet kan jag fortfarande äta kokosfett för trög magen utan att gå upp i vikt? Jag går inte på någon speciell kost utan äter allt. Tack för en bra blogg. Inväntar ivrigt svar från dig 🙂

  Mvh

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  @ 19 Tina:
  Även om man inte äter kolhydratsnålt så är det absolut en fördel att äta sitt fett i nyttig form, och då är det ekologiskt kokosfett och smör som gäller främst. Margariner och omega-6-oljor går helt bort.

 21. 21

  Tina Skrev:

  Fall jag inte går på någon LCHF diet kan jag fortfarande äta kokosfett för trög magen utan att gå upp i vikt?

  Tina – mina egna gjorda erfarenheter är att trög mage mer eller mindre är akut brist på magnesium. Det kom jag på 1996 – och om det på min blogg här.

 22. 22
  Ulla-Britt Nordström säger

  Hej Har så besvärligt med min mage. Är inte hård utan jag kan inte tömma tarmen riktigt. Har prövat flera olika produkter och nu har jag laktulos som ju ger otroligt med gaser. Har haft en fungerande mage i alla år men nu de senaste 3 åren är allt helt fel. Äter betablockerare som jag tror är boven i dramat. Smärtor och ”slö” mage är ingen lek. Har sökt ett flertal gånger för mina besvär men ingenting hjälper. Vad gör jag????

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  @ 22 Ulla-Britt Nordström:
  Det där med tarmen är inte lätt. För de flesta fungerar tarmen tack o lov bra av sig själv.
  Har du provat att äta generöst med fett, tex kokosfett?
  En rektoskopi bör ju göras, men det har du sannolikt redan gjort.

 24. 24

  @ 22 Ulla-Britt Nordström:
  Har periodvis samma problem som du! När jag slarvar med maten så slår magen bakut. Jag äter minst en msk kokosfett om dagen (händer tyvärr att jag glömmer ibland). Jag använder ”Kung Markatta” som brukar vara lätt att få tag på i vanliga mataffärer. Starta med lite i taget så kroppen hinner vänja sig annars kan det bli ”för bra” effekt! Laktulos har jag provat för länge sedan men med något slags sockerarter så blir det precis som du skriver – värdelöst tycker jag. Innolaxol granulat är i så fall bättre (men innehåller också ngt slags sockerart (onödigt). Numera använder jag VI-SIBLIN (apoteket) det är nog bäst. Följ anvisningarna och trappa ner eller testa att ta bara en gång på morgonen. Lycka till!

 25. 25
  Nicklas Wiklander säger

  Jag äter stenhård i magen, har kört med LCHF i en vecka och min mage är inte med mig alls. Det kommer ytterst lite åt gången då jag pressar fram lite efter mycket om och men.
  Vill så gärna inte avbryta kosten. Använder Kokosolja 2 till 3 ggr dagligen
  Tacksam för hjälp!

 26. 26
  I LIke Neil Young säger

  @ Nicklas Wiklander:
  Köp c-vitamin i pulverform t.ex den vanliga santa maria som finns i kryddhyllan i mataffären.
  Den heter då askorbinsyra men det är ju samma sak , alltså C-vitamin=Askorbinsyra.
  https://www.santamariaworld.com/se/produkter/kryddor/askorbinsyra/

  Är man ovan att ta c-vitamin i stora doser blir man garanterat lös i magen till en början.

  Börja med att ta ett eller ett par kryddmått i ett vanligt glas vatten , rör om med sked så att c-vitaminet löser upp sig , drick sedan.Vänta ett tag och se vad som händer – händer inget , öka på dosen gradvis.
  Nåt annat du kan använda för att bli lös i magen är MSM. Det är också en s.k tillvänjningsprodukt.
  https://www.bodystore.com/msm-lignisul

  Självklart är det primära med dessa produkter inte att man ska bli lös i magen , detta är bara en biverkan till en början.Förutom enorma hälsofördelar med båda dessa produkter så kan det ju alltså lösa ditt magproblem initialt.När man vant sig blir man inte lös i magen längre men då har förhoppningsvis din kostomläggning också hunnit ”lägga sig tillrätta” s.a.s

 27. 27
  Lars Henrik säger

  @ Nicklas Wiklander:
  Hård i magen är en vanlig övergångseffekt efter kostomläggningen. Andra är benkramper, huvudvärk, tröghet, trötthet, slöhet, hjärtklappning etc. Dessa går över med tiden men det brukar hjälpa att dricka lite mer vatten än vanligt samt att ta lite magnesiumtillskott – vid sidan av vitamin C som ”I LIke Neil Young” föreslog ovan.

  Jag minns inte riktigt när min hårda mage gav med sig slutgiltigt och normaliserades. Kanske var det efter att viktnedgången börjat plana ut? Det är några år sedan nu 🙂

 28. 28
  Lennart säger

  1 msk kokosfett morgon och kväll, räcker det för att motverka hård mage?
  kokosfett tas troligtvis upp till 100% i vår långa tunntarm?
  Hur fungerar kokosfett i tarmen, har det smörjande effekt även i tjocktarmen eller förändrar det konsistensen, motoriken eller annan funktion?
  någon som vet?

 29. 29
  Annika Dahlqvist säger

  @ 28 Lennart:
  Var och en får prova ut om kokosfett hjälper mot sin (ev) tröga mage, och i så fall hur mycket som behövs.
  En positiv biverkan är att kokosfettet (eventuellt?) kan förebygga framtida demens.

 30. 30
  Lennart säger

  @ Annika Dahlqvist:
  önskar tips på att förstärka effekten av kokosfett för att kunna tömma tarmen varje dag.

 31. 31
  Nicklas Wiklander säger

  Jag blir sten hård i magen för att senare komma jätte lite, efter några timmar är jag åter nödig igen. Slutade med kokos fettet då Mag knipet upphörde direkt dock när jag åt kokosfett så mådde mina leder fantastiskt bra .

 32. 32
  Lisabet säger

  C-vitamin, gärna i form av askorbinsyra från kryddhyllan. Jag tar ett drygt kryddmått morgon, middag och kväll. Hjälper inte det får man ta mera, eller hellre fler gånger per dag. Hjälper det för mycket, minskar man.
  Magnesium i form av magnesiumoxid är också lösande.

 33. 33
  Lennart säger

  @ Lisabet:
  Tack för värdefulla tips.
  Magnesiumoxid är det detta som kallas magnesiemjölk i olika forum?

 34. 34
  Gäst säger

  Jag tycker att vanlig djupfryst hackad spenat hjälper mot trög mage. Coop Änglamarks hackade spenat – värm ca 6 st spenatklumpar – ät som det är till någon passande maträtt – eller stuva med en msk Philadelphiaost. (Det blir som stuvning). Häll gärna av en del frysvatten som blir, innan Philadelphiaosten.

 35. 35
  Lisabet säger

  Magnesiumtabletter av den billigare sorten innehåller ofta magnesiumoxid. Man får läsa innehållsdeklarationen.

 36. 36

  Varje gång jag dricker 2-3 dl riktigt fet buljong, så måste jag ha en toalett inom 5 minuter.

 37. 37
  Lars Henrik säger

  Georg W Skrev:

  Varje gång jag dricker 2-3dl riktigt fet buljong, så måste jag ha en toalett inom 5 minuter.

  På morgonen brukar det för mig räcka med att titta på kaffebryggaren så är det klippt 🙂 Varje morgon!

 38. 38

  Alla människor som mår dåligt må förlåta mig! Men egentligen är det ganska komiskt att man tillbringade en stor del av sitt liv och medvetande inuti sina tarmar. Idag går miljoner miljoner människor omkring och det bubblar och knorrar i deras tarmar. Oron för vad som är fel och det allmänna illamåendet styr miljarder människors vardag och den skapade oron över tarmarna är direkt nedbrytande.

  Det finns en fanatisk väg att gå, uteslutningsmetoden. Fasta en tid och tillför sedan livsmedel ett i taget. utgå från en väldigt enkel grund och sedan utöka utbudet. Själv är jag bara medveten om mitt tarmsystem när jag syndar och då får man alltid skylla sig själv. normalt har jag glömt bort mina tarmar sedan ett decennium tillbaka.

  Lösningen är att köpa minimalt med mat från affären och köpa allt kött mjölk och ägg ekologiskt närproducerat, INKLUSIVE bakterier! Fast det är synd om barnen. De blir friska men avvikande! Det mår inga barn bra av.

 39. 39

  Mina tarmar sover maximalt varje dygn och jag åldras bara när tarmarna är vakna, tror jag? Helt ovetenskapligt.

 40. 40

  Hej Annika! Jag är extremt hård i magen och undrar om kokosfett är samma somkokosolja? Vilken skulle du rekommendera mig att köpa i butiken? Ekologisk förstår jag att den ska vara, men vilket märke?

 41. 41

  Köp ekologisk kokosolja i matbutiken. Det finns också kokosolja som man tagit bort den utpräglade kokossmaken från, kan vara bra när man t ex vill steka något. Kokosfett i blanka foliepaket ska man inte köpa – den är hårt processad och har förlorat sin nyttighet och blivit ohälsosam.

 42. 42
  Kokos säger

  Hej Annika!
  Tror också på kokosfett, men är fundersam över det, p.g.a. att jag läst att mandel och kokos kan vara
  förstoppande. Jag har svår IBS förstoppning. Jag bakar med kokosmjöl och mandelmjöl. Allergisk mot hasselnötter. Kan det vara så att jag genom allergi blir förstoppad av kokos och mandel, nötter?
  Havregryn ger magsmärtor – för mycket kolhydrater. Kanske andra har samma problem? Bra att kunna ge och ta av erfarenheter.

 43. 43
  Annika Dahlqvist säger

  42 Kokos
  Var och en får prova sig fram till vilken mat som gör magen bäst.
  Det bästa är att föra dagbok – journal, över vad man har ätit och vilka problem man får efter det.

 44. 44
  Amanda Persson säger

  Ska man använda kokosfett eller kokosolja mot förstoppning??

 45. 45

  Kokosfett och kokosolja är samma sak.
  Smält kokosfett blir flytande i värmen och blir kokosolja.

 46. 46
  XMargareta säger

  Använd inte det kokosfett, som finns i silverpaket, oftast i bak-avdelningen i affären.
  Det skall vara kallpressad naturlig olja/fett

 47. 47
  Amanda Persson säger

  Alltså kung markattas ekologiska kokosolja?

 48. 48
  XMargareta säger

  #47
  Den är utmärkt och just en sådan man skall hålla sig till.

 49. 49
  Amanda Persson säger

  #48
  Ok det är bra , så det motverkar förstoppning? Jag har IBS och funderar att prova det om det verkligen fungerar?

 50. 50
  Amanda Persson säger

  Men jag funderar att köpa Oxytarm som rensar tarmen på slaggprodukter och plack som byggts upp genom åren och återställer tarmen. Fick tips om det av hälsokostbutiken här hemma att prova det för IBS. Någon som testat oxytarm??

 51. 51
  XMargareta säger

  # 49
  Har ingen aning om den motverkar förstoppning, men den har många goda hälsoegenskaper.

 52. 52

  Snälla hjälp!!
  Har sen snart 5 veckor sedan stått på en medicin vars biverkning är förstoppning. Självklart har jag fått den biverkningen. Alltid haft en trög mage och använt Oxytarm i ett par år som funkat bra. Nu funkar inte ens den länge. Testat fiberhusk utan resultat, katrinplommon, pulver från apoteket. Dricker mycket, går powerwalks nästan dagligen. Inget hjälper. Får panik! Går inte på någon diet. Nån som vet något för sånna som mig? Tacksam för svar.
  Mvh JD

 53. 53
  Bajsamatören säger

  #52 JD

  Om du tar promenader, i stället för att gå powerwalks, så tror jag att dina problem kommer att lösa(!) sig.

 54. 54
  Annika Dahlqvist säger

  52 JD
  Det bästa vore väl om du kunde sluta med den medicinen, eller byta ut mot någon annan som inte har förstoppning som biverkan.
  Annars finns det vissa knep för att stimulera tarmen. Magnesium i högdos, askorbinsyra i högdos, Mera fibrer i kosten hjälper för vissa, och kan prövas. I sista hand laxermedel från hälsokost eller apotek.

 55. 55

  Så skonsamt som möjligt… mat… en näve valnötter några gånger per dag… djupfryst hel spenat till stekt fisk.

 56. 56

  #53

  Varför vanliga promenader och inte powerwalks?

  #54

  Jag kan inte sluta med den medicinen, då lever jag inte mycket längre till. Jag vill leva, kan inte gå tillbaka hur jag mådde innan! Alla de medicinerna kan ha den biverkningen, den jag går på är den som har minst biverkningar. Magnesium verkar inte funka längre. Inte fibrer heller. Askonbirsyra har jag inte provat. Det får jag testa. Tack.

  #55

  Tack!

 57. 57
 58. 58

  #57

  Tack för tips och för länkarna Dave!

 59. 59

  58

  Ingen orsak. Har du testat? Fungerar det?

 60. 60

  #58

  Inte ännu, kör med husk, linfrön och lite kokosolja. Kunde gå igår men inte idag. Funkar inte detta så testar jag surkål.

 61. 61
  Annika Dahlqvist säger

  60 JD
  Man kan inte kräva att få tömma tarmen varje dag. Flera dagars intervall är helt normalt.

 62. 62

  #61

  Okej visste inte det. Alla jag känner går flera gånger per dag. Är så rädd att bli förstoppad, gör så ont! Fick åka till akuten pga det för flera år sen. Jag får försöka vara tålmodig då. Tack för svar!

 63. 63

  Annika, hur mycket är högdos, som du skriver ovan?
  Vore otroligt tacksam för svar! 🙂

  ”Magnesium i högdos, askorbinsyra i högdos, Mera fibrer i kosten hjälper för vissa, och kan prövas. I sista hand laxermedel från hälsokost eller apotek

 64. 64
  Annika Dahlqvist säger

  63 Irina
  Det finns ett magnesiumpreparat, Ultra Tarm, som är speciellt mot trög mage. Jag känner en som tar 2 tabl morgon och kväll av det, och sköter sin mage bra med det.
  Askorbinsyra i högdos är också laxerande. Det är inte giftigt, annat än att det kan vara skadligt för tänderna pga stark syra. Man kan blanda det med Natriumbikarbonat för neutralisering. Man tar då hälften pulver av Nabic mot askorbinsyran.

 65. 65
  Lennart säger

  Vetekli nämns ofta, när det talas om förstoppning.
  Vetekli blötlagd under natten, är det OK om man tillämpar LCHF
  Läste nyligen att det finns fördelar med vetekli näringsmässigt.
  Önskar gärna kommentarer om vetekli.

 66. 66

  Vetekli och fibrer förstör tarmen inifrån. Det är ett sätt att avliva gamlingar på ett lagligt sätt. Eventuellt kan det vara resistent stärkelse som matar glukosätande bakterier. Jag vet inte om glukosätande bakterier är något som är bra att ha i tarmarna

 67. 67
  XMargareta säger

  Delar en anekdot:
  En vän fick inte ordning på sin tröga mage förrän hon förstod, att åt hon fisk så skötte den sig.
  Kommer inte ihåg om hon också kunde inta någon form av fiskolja, för att få samma effekt, så det vet jag inte.
  Så det kan vara individuellt också vad som behövs.

 68. 68
  Annika Dahlqvist säger

  Jag tror att man får vara ödmjuk och erkänna att var och en får prova sig fram till vad som fungerar för den. Tarmfunktionen är oerhört viktig för den fysiska och mentala hälsan.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa