Så håller du vikten hela livet

Artikel i DN: Så håller du vikten hela livet.
Intressant att fet mjölk, yoghurt och nötter fanns med bland smalmaten, medan avfettad mjölk fanns på ”positiva” sidan.

Detta är ju en epidemiologisk studie och kan inte säga den slutliga sanningen.
Kombination av faktorer kan tex inte bedömas. De som är måna om vikt och hälsa äter kanske mera fullkorn och frukt. Smör kanske äts tillsammans med kolhydrater? Var finns margarinerna?
Det är bara jämförande behandlingsstudier, där deltagarna verkligen följer sin studiekost, som kan visa sanningen. Sen beror det också på hur studiekosterna är komponerade.

Changes in Diet and Lifestyle and Long-Term Weight…

Comments

 1. 1

  Jag må vara lite korkad, men begreppet ”en extra portion dagligen” gör mig förvirrad. Vad är en extra portion chips? Hur mycket är en extra portion charkuterivaror?

  Själv tar jag så ofta som möjligt en extra portion smör. 🙂

 2. 2
  Georg W säger

  https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1014296?query=TOC&#t=articleTop

  Ett pyttelitet steg för mänskligheten, men kanske ett sjumilakliv för myndigheterna. Jag tycker det ser ut som en lämplig strategi för de multinationella…. och kanske ett försök till global motkraft mot LCHF. Det intressantaste tycker jag är jävsförteckningen. Det verkar som de multinationella tävlar om att pröjsa etablerade auktoriteter, som reklam runt en idrottsarena. För mig är det komprometterande, speciellt med tanke på slutresultatet. som inte alls skiljer sig från livsmedelsverkets kostråd. Snarare är det en bekräftelse av vår myndighet. Bortkastade forskarpengar tror jag. Men vad vet jag, en enkel fastighetsskötare.

  För övrigt så kan jag meddela att jag inte är ensam om att äta LCHF längre. Idag äter varenda människa som jag känner LCHF och liknande, även vegetarianerna. Till och med barnen har börjat äta smör med sked 🙂

 3. 3

  Visst har en epidemiologisk studie sina styrkor och svagheter, men detta är faktiskt en imponerande studie. Det viktigaste som jag ser som den kan styrka är påståendet att det finns inte bara en korrekt väg till hälsa. Vissa tror att den korrekta vägen är helt utan fett och andra tror att den är helt utan kolhydrater. Faktum är att människor håller vikten och en i övrigt god hälsa på flera olika typer av dieter och livsstilar. Det är inte så lätt som att säga att det finns en väg som är den ända rätta för alla. Men vad som börjar utkristallisera sig är saker som ALDRIG är bra: Läsk, sprit, transfetter, cigaretter och stillasittande.

 4. 4

  Jag förstår att du inte läst bl a professor Ingvars bok – ”Hjärnkoll” som just vänder sig till metabolt drabbade/överviktiga, när du nu uttrycker dig på det sättet, Mange.

  Han har i sin bok utkristalliserat än fler saker som ALDRIG är bra för dom överviktiga och skall dom nu lyckas gå ner i vikt så är dämpning av hunger helt nödvändigt. Dvs. dom måste få äta sig mätta och det gör dom med en LCHF inriktad kost, vilket många studier nu visat!

  En intressant pekpinne är ju även det nu SLV säger dvs. Kolhydrater är inte essentiella och ”tål” man nu inte snabb stärkelse, så är det givetsvis en fördel att drastiskt minska ned på den produkten och få energi på annat sätt. Fett är ju en lösning då!

 5. 5

  Jag som blev tjock och fet och fick diabetes-2 på kolhydratrik kost har normaliserat min vikt och mina sockervärden genom att ta bort det mesta av kolhydraterna.
  De som inte har samma problem som jag får gärna fortsätta med sin kost. Men de behöver inte tala om för mig att jag ska äta mer frukt och fibrer.

 6. 6

  Jag har sedan en längre tid läst allt vad jag kommer över gällande LCHF och försöker verkligen praktisera denna livsstil. Imorse kollade jag urinen med en ketossticka men den gav inget utslag. Dessutom har vågen inte heller visat några positiva tecken…Kan inte begripa vad jag gör för fel, äter två ägg till frukost, oftast med en klick creme fraiche eller majonäs. Till lunch blir det kött eller fisk med sås och lite grönsallad, middagen ser nästa likadan ut (dock mer protein). Jag dricker kaffe med mjölk.

  Idag kändes det extra tungt och vänder mig därför till er som är experter och har lyckats med LCHF. Nu står jag inför dilemmat, ska jag fortsätta anamma denna livsstil eller ska jag köra på lågkalorikost för att gå ner i vikt, har cirka 20kg som jag vill bli av med. Snälla, finns det några råd till mig?

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  Majja, Jag tycker inte att man behöver kolla urinen med ketossticka. Det är helt ointressant om vi har ketoner i urinen eller ej.
  Många går ner fint i vikt av att äta LCHF i den mängd de vill. Men vi är många som inte automatiskt gör det. Själv måste jag också äta lite mat om jag vill gå ner – LCHF-lågkalori.
  Var och en får prova ut hur det passar dem att gå ner i vikt.
  Men jag kan aldrig acceptera att man ska gå ner i vikt genom att äta låg andel fett och hög andel kolhydrater. Dels drabbas man då av fettsvält, dels är det svårt eftersom alla kolhydraterna stimulerar till produktion av fettförbränningsblockerande insulin.

 8. 8
  Johanna säger

  Jag tänkte på Majjas inlägg… Jag har ibland haft svårt att gå ner och stått still i vikt ett tag och ofta verkar det ha berott på att jag ätit för lite fett. Jag måste äta mellanmål mellan frukost och lunch samt mellan lunch och middag, annars går inte jag ner. Så du kanske äter för lite Majja?!

 9. 9

  Hmm..konstig studie. Vill ju inte propagera för rökning men visst är det väl så att många som röker är smala??

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  Många som röker är smala, men de är inte friskare eller lever längre än de som inte röker. Det visar att rökning är farligare än (måttlig?) övervikt. Någonstans går kanske gränsen där övervikt blir farligare än rökning.
  Sedan är det frågan om kosten. Många rökare är beroendepersoner, och är också sockerberoende. Många överviktiga är också sockerberoende.
  Så det kan vara pest eller kolera.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa