Är valnöten bästa valet?

Artikel på svt.se: Valnöten bästa valet. Det är tydligen mera antioxidanter i valnöten än i andra nötter. Så vitt jag vet finns det ingen bevisad nyttoeffekt av tillförda antioxidanter. Om man ska ta reda på nyttoeffekten av olika nötter måste man väl ge olika grupper olika nötter och se hur det går med deras hälsa. Blir det ingen skillnad så är det väl ingen skillnad på nötterna då.

Då kan man också passa på att se hur det går med försökspersonernas vikt. Jag tror att Fredrik Nyström gjorde en studie som visade att barn inte gick upp i vikt av nötter. De innehåller kanske så mycket fett att man blir mätt innan man har fått i sig så mycket kolhydrater att man går upp i vikt.
Fast jag själv har märkt att om jag äter mycket nötter så går jag upp i vikt, dock inte så mycket.

Comments

 1. 1
  Eivind säger

  Hva er en av antioksidantenes hovedfunskjon? Beskytte flerumettet fett fra oksidering, derav finnes det naturlig i f.eks laks, hvalnøtter og andre nøtter, extra virgin olivenolje osv. Valnøtter inneholder mye flerumettet fett, og trenger vell derav flere antioksidanter for å unngå harskning vil jeg tro. Antioksidantene er bra i sitt naturlige element, men blir helt malplassert når de separeres og gis oppgaver som de ikke er ment for. Kosttilskudd med antioksidanter i tablettform er søppel i mine øyne, å ha det i f.eks flytende selolje, lakseolje osv ser jeg på som naturlig da de bedrer holdbarhet og minsker skadelighet, selv om fisk og annet kjøtt med naturlig forekomst av antioksidanter og flerumettet fett er klart best i sin naturlige form 🙂

  Ift nøtter beskytter de mot diabetes 2, noe også olivenolje gjør i tillegg til melkefett, sikkert fordi fettet tar plassen til raske og dårlige karbohydrater, mulig du har linket til disse før?
  https://diabetesdoc.bloggsida.se/kost/fett-ar-nyttigt
  https://diabetesdoc.bloggsida.se/kost/mjolk-och-smor-forebygger-diabetes

 2. 2
  Alexander säger

  Nötter är väl inte direkt en så jättebra proteinkälla om man vill ha i sig alla essentiella aminosyror. Man måste isådanafall kombinera flera olika sorters nötter för att få i sig tillräckligt av alla essentiella aminosyror. Tycker artikeln också borde klargöra att jordnötter egentligen är baljväxtfrön och inte nötter.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  Alexander, Jag tycker inte heller att nötter är en tillräcklig proteinkälla. Vad gäller fetter tror jag inte att det har gjorts tillräckligt mycket forskning om olika fettkällors värde. Därför nöjer jag mig med att säga att vi ska äta naturliga oprocessade fetter. Kokosfett som är ett nötfett tycker vi ju är en utmärkt fettkälla.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa