Frankrike drar in medicin

I Dagens Medicin: Frankrike drar in medicin.
I september 2010 drogs diabetesläkemedlet, glitazonen Avandia in från marknaden, eftersom man sett en ökad fekvens av hjärtinfarkt hos de som tagit preparatet. Då sades att glitazonen Actos inte hade denna biverkan.
Nu har alltså Actos dragits in i Frankrike eftersom man har sett att det ger en ökad frekvens av urinblåsecancer hos dem som tagit preparatet.

När ska myndigheterna inse att det bästa sättet att sänka diabetikernas blodsocker är att reducera kolhydratintaget?

Comments

 1. 1
  Solblomma säger

  Annika, den senaste tiden så är det så många som skriver om så svåra åkommor som dom har fått efter att ha ätit LCHF . Allt från extremt höga kolesterolvärden till sköldkörtelproblem. Har ätit LCHF sedan november 2009. Börjar bli lite orolig. Bör man kolla upp kolesterolet? Eller kan det vara lite spökskriveri?

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  Solblomma, Kolesterolvärden är ingen åkomma. Det finns inget orsakssamband mellan kolesterol och hjärtsjukdom.
  Man måste tänka på att det finns enorma ekonomiska krafter emot LCHF. Spökskrivning förekommer troligen yppigt.
  Däremot finns det förstås ingen garanti mot att sjukdom inträffar trots LCHF.
  LCHF innebär reducering av kolhydrtintaget och att man inte ska äta fettsnålt. Det finns en vanföreställning om att vi äter enorma mängder fett, men det stämmer inte i alla fall för mig. Jag äter bara inte fettsnålt.

 3. 3

  Vad betyder här ”spökskriveri”?

  Jag har uppfattat en ghostwriter, ”spökskrivare”, som en som skriver anonymt på uppdrag av den i vars namn resultatet offentliggörs. Så länge det inte rör sig om felaktigheter eller avsiktlig vilseledning är detta en legitim verksamhet, som också kan vara väl motiverad av organisatoriska eller politiska skäl. Spökskrivaren får betalt av den sakkunnige

  Mera betänkligt blir det när uppdraget kommer från andra hållet: någon som vill sprida information men gör det inte i eget namn utan söker upp en förment auktoritet, som mot betalning får stå som upphovsman. Betalningen går i motsatt riktning. Så är det när t.ex. näringslivet offentliggör forskningsresutat men låter en utomstående, välkänd sakkunnig stå som upphovsman. Även om informationen är korrekt är detta en ohederlig och vilseledande verksamhet.

  Men här användes ordet som en antydan om avsiktlig spridning av medvetet felaktig information. Det är en tredje variant som var en nyhet för mig. Kan något reda ut begreppen?

 4. 4
  Solblomma säger

  Piltson spökskrivning kanske var fel ord, men det var inte det som var det viktigaste i min fråga. Du förstår säkert vad jag menar. Hos kostdoktorn har det på det senaste varit många som skrivit om svåra åkommor som dom påstår att dom har fått sedan dom har börjat med LCHF.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  Som Solblomma skriver kan det vara marknadskrafter som arrangerar skrivning om negativa effekter av LCHF. Det är ett ganska smart sätt att skrämma bort människor från LCHF.
  Var och en måste prova sig fram själv till vilken kost som håller en frisk och med normalt blodsocker.

 6. 6

  Solblomma: Dessa ”spöken” går inte missa. Ibland undrar man om man är helt ensam som lchf-utövare på denna blogg – om vi nu talar Kostdoktorn. Snacka om ”femtekolonnare”…är väl bara att nämna förnamnet. …Dessa spöken, som för helt nyanlända utomstående, lätt kan misstas för vara ”äkta barn i huset” och några väl värda hålla i handen.
  När utomstående ”skeptiker” går till beska anfall… är dessa ofta helt tysta….men kan lika gärna och mycket väl, passa på gå till angrepp eller ge små väl valda tjyvnyp på de/oss, vilka är kända för vara någorlunda väderbitna och strikta kostutövare. Är tyvärr inte mycket man kan göra åt saken på ett demokratiskt forum. Enda fördelen med rabiata skeptiker som typ, Gudiol… är att de är öppet kritiska och inte låtsas vara vänner mellan varven. Det hedrar dem verkligen. Det är ju alltid lättare om man ser vem som är vän eller ”fiende”. Ger vi rabiata socker/kolhydratkramare för stor rörlighet/frihet eller att ständigt få vara helt oemotsagda, kommer dessa förvanska alla möjligheter till en fungerande LCHF-kost för nybörjare. Trenden går alltmer mot att ”grundkonceptet” inte fungerar alls.
  Själv har jag teori om att dessa ”femtekolonnare” är personer som själva misslyckats med viktnedgång, kanske p g a starkt sockersug/ eller beroende. Alternativt tillhör de gruppen ”naturligt smala”, eller bara är allmänt träningsbesatta besserwissers. Man kan ju undra över motivet varför ständigt smyga i kulisserna på en blogg som är pro-lågkolhydrat.

 7. 7

  Vilka inlägg talar ni om. Jag har visst missat det mesta. Skulle vara intressant att läsa några exempel.

 8. 8
  Solblomma säger

  Us, kommer inte ihåg vilka inlägg jag har läst detta i. Är inne på Kostdoktorn och här på Annikas hemsida två ggr per dag och läser i princip allt. Jag har märkt på senaste veckan att personer klagar på LCHF. En skrev att LCHF har totalt sabbat hans ämnesomsättning och då blev några rädda och skrev att dom skulle lägga in mera kolhydrater i kosten, typ gå över till GI. Vissa har fått skyhöga kolesterolvärden som blir värre och värre för varje månad. Många blir säkert lite skrämda. En påstod att man kan nog bara äta denna kosten i två år sedan försvinner hälsovinsterna. Finns mycket annat också, fetman kom tillbaka, en fick fet oljig hy mm.

 9. 9

  Jag har inte läst så ofta vare sej här eller hos kostdoktorn sista tiden men har ändå hunnit med att läsa en del minst sagt konstiga inlägg, sådana som beskrivs här av Solblomma.. Tyckte inte det kändes bra, jag har också alldeles nyss lyckats påverka några st att testa LCHF och rekat dom här bloggarna.. fick då höra att det dom läst inte var särskilt uppmuntrande och visste inte om det var värt att riskera sin hälsa..som om den inte redan vore dålig som den är.. det hjälper inte att dom ser på mej som ätit LCHF i mer än 2 år och att jag mår bra och är frisk som en nötkärna. Har jag kollat mitt kolestrol? Nej det har jag aldrig nånsin gjort, har jag kollat upp nåt annat, nej inte det heller… hur kan jag då veta om jag är frisk???
  Vad svarar man på sånt?? Jag bara skakar på huvet och säger ät bäst fan ni vill jag skiter i vilket, jag orkar inte bry mej..

 10. 10
  marita säger

  Hej :O) vet du om någon med narkolepsi provat att äta enligt lchf. Nu pratar jag om någon som haft det i ca 10 år. Tacksam för vägledning.

 11. 11

  Om man har problem med sköldkörteln så har man nog väldigt svårt att gå ner i vikt, därför är det inte så konstigt att man söker sig till LCHF. Men även med LCHF kan det vara svårt. Till slut kanske man inser att det finns nån annan orsak som ger viktproblem och får tips om sköldkörteln på t.ex. KiF. Visar det sig att det är orsaken så drar man kanske slutsatsen att det är LCHF som orsakat det trots att man haft det redan innan man började äta LCHF.

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  Marita, Nej jag vet inte någon person med narkolepsi som provat LCHF.

 13. 13
  Anhörig till äldre säger

  Nu har även Tyskland bestämt att tillfälligt dra in diabetesläkemedel med pioglitazon.

  Se lakemedelsvarlden.se –
  ”Pioglitazon dras in i Tyskland och Frankrike”

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa