Alzheimer: Skadlig inverkan av kolhydrater

Paleofriend har skrivit ett inlägg om en artikel i European Journal of Internal Medicin: Nutrition and Alzheimer’s disease: The detrimental role of a high carbohydrate diet.
Paleofriend gjorde en fri översättning av Abstract:

I den här publikationen belyser vi hur kolhydrater i kosten, speciellt fruktos, tillsammans med en viss brist på fetter och kolesterol, kan leda till utvecklandet av Alzheimers. Ett första steg i fysiologin av sjukdomen motsvaras av Advanced Glycation End-products (AGE) i viktiga blodproteiner, som är inblandade i transporten av fett, kolesterol och syre. Detta leder till brist på kolesterol i neuronerna, vilket allvarligt försämrar deras förmåga att fungera.

Birgitta Höglund tipsar om ytterligare en intressant artikel av samma författare, Stephanie Seneff: Is the metabolic syndrome caused by a high fructose, and relatively low fat, low cholesterol diet?

Comments

 1. 1
  Lars Bern säger

  Touché! Annika, viken triumf för dig.

 2. 2

  Mycket intressant! Jag tror att vi inom LCHF stirrat oss blinda lite för mycket på glukosen och insulinet och missat fruktosen som sannolikt är ännu värre, dels för att den är mer fettbildande men också för att den bidrar mycket mer till glykerade produkter AGE i kroppen som sannolikt bidrar till många folksjukdomar, däribland Alzheimers.

  Det är just konsumtionen av fruktos snarare än konsumtionen av stärkelse som ökade dramatiskt under 1900-talet i takt med att socker blev billigare och söt frukt tillgängligare, Jag var inne lite på detta tema när jag pratade på KiF-kryssningen i våras. Det får konsekvenser för vad vi ska varna för i första hand och inte dra alla kolhydrater över en kam. Vitt socker, fruktossirap och överkonsumtion av frukt är viktigare att undvika medan varningarna för saker som växer under jord och har ett beskedligt innehåll av stärkelse såsom kålrot, majrova, rödbeta och morot, borde tonas ned.

 3. 3
  Karl E. Arfors säger

  Absolut Per – mycket bra. Särskilt som rödbeta är en absolut delikatess när den kommer på försommaren och kan ätas med mkt smör med extra salt eller citron – Utsökt.
  Dessutom ger rödbetan extra nitriter som via NO (nitric oxid) sänker blodtryck och ökar elasticiteten i våra kärlväggar.
  tycker karl

 4. 4

  Per: Naturligtvis är det fruktos och inte stärkelse, som är stora boven i dramat. Men hur gör man som rejält överviktig och sockerberoende, när hjärnan spökar individuellt och återfallen står som spön i backen?

  terve kiitos!

  eller snarare terve ”ketos”

 5. 5
  monica, född 1942 säger

  Jaha! Det här låter ju väldigt bra! Kan nån tala om hur man drar ner på sockret för en lagom Alzheimersjuk, Min man, fyllda 71 nu, har älskat socker i hela sitt liv. Han försökte förr dra ner på de 30 sockerbitarna om dagen, men började då äta söta kakor och glass i stället. Hans morfar kände inte igen sig i sin omgivning vid fyllda 70. Modern blev också tidigt vilsen, fick hemtjänst vid 68 års ålder och hamnade sedan på vårdhem. Min man har ätit ”bromsmediciner” i 4 år utan effekt. Han är mager, fullt rörlig men minnet väck. Han använder nikotin-snusar. Har fått börja med anhörigstöd när jag lämnar huset. Läste ´här att koksfett var bra mot Alzheimer, nästan väckte upp folk från de döda. Så det har jag delat ut 2 msk per dag, utan effekt. För övrigt äter vi LCHF kost sedan ett par år.
  Det skulle vara intressant att veta oom någon av dessa skriverier har provats i verkligheten.
  Det skrivs så mycket om allt. Tex att den som håller sig igång, träffar mycket folk, engagerar sig i olika aktiviteter inte får Alzheimer. Jag upplever att den som får Alzheimer tappar intresset för allt runt om. Än så länge piskar jag på min man att följa med ut, fast han inte minns det en kvart efter.

 6. 6
  norpan säger

  Monica, det är ju inte säkert att det hjälper att dra ner på sockret när man väl är sjuk, tyvärr.
  Och det där du säger om orsak och verkan stämmer förmodligen på pricken. Att man visar på ett samband mellan att folk som socialiserar inte får alzheimer kan ju lika gärna vara att det är alzheimer som gör att man tappar intresset för att socialisera innan den har brutit ut fullt.

  Lite som sambandet mellan vikt och motion, naturligtvis är det jobbigare att motionera om man är överviktig. Det betyder inte att brist på motion orsakar övervikt.

 7. 7

  Göran v d B:
  Det precis som du beskriver individuellt hur mycket kolhydrater man tål och en del måste vara väldigt strikta. För de allra flesta är dock inte kolhydrathalten i ovan nämnda rotfrukter på 4-10 g/100g något problem i de små portioner man äter dem i.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  Göran vdB, Den som märker att den triggar igång ett sockermissbruk av att äta en morot ska förstås låta bli moroten. Men för de som inte triggar på morot kan ta en morot per dag. Kanske 7 g kolhydrater i den ryms bra inom 20 g kolhydrater per dag, och med det får man nyttig motion för tänderna, mineraler, vitaminer etc. Morot, kålrot och rödbeta odlas dessutom i Norden, och vi ska ju sträva efter att äta närproducerad mat.
  I stället kan man saklöst avstå från spannmålsprodukter, potatis, ris och laktoshaltiga mjölkprodujkter (utom möjl grädde som har en fettpositiv andel av fett).

 9. 9
  Anders S säger

  Re: monica, född 1942, 8 juni, 2011 at 12:09

  30 sockerbitar är 100 gram kolhydrater. ”För övrigt äter vi LCHF kost sedan ett par år” skriver du, men med sockret inkluderat är det inte LCHF.

  Min erfarenhet är att det har stor betydelse att man helt avstår från socker och istället ser till att hjärnan får energi från ketoner t.ex. genom tillskott av kokosfett eller MCT.

  Reaktionen på socker är ”upp som en sol och ned som en pannkaka” – hjärncellerna dör! Personen blir först speedad och slocknar sedan.

  En varning är befogad. Dementa är svaga och känsliga för läkemedelsförgiftningar, speciellt neuroleptika. Återgång till kolhydratkost, t.ex. vid sjukhusvård, är också riskfyllt.

  Jag tycker din man skall prova att leva utan sockret. Ett argument som du kan använda är att du fruktar för att behöva leva ensam kvar hemma med honom på ett demensboende.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  Monica -42, som Norpan skriver så är det ju ingen garanti att man vänder Alzheimerutvecklingen om den sjuke får kokosfett. Men man kanske kan bromsa upp sjukdomsutvecklingen. Särskilt i början av sjukdomen är det önskvärt. Och troligen förebygger man demens om man äter LCHF, med naturligt mättat fett.

 11. 11
  monica, född 1942 säger

  Det här är inte lätt! Ska jag ge honom sötningsmedel istöllet för socker! Alltså, han tror att det februari när han tittar ut i sommargrönskan. Vet inte hur många hundar vi har(2) , men vet koden till bankomatkortet och att det ska vara socker i te ooch kaffe. Förra året på Teneriffa trodde han att han var i Tyskland, när vi kom hem så undrade han när vi skulle resa dit. Ska sockret bort, måste det bli något annat han godtar.Det är snart allt han minns. Resonera med en 3 åring är lättare.

 12. 12
  Anders S säger

  Re: monica, född 1942, 8 juni, 2011 at 23:43 ”sötningsmedel istöllet för socker”

  Nej, sötningsmedel underhåller sockersuget. Nu är det din tur att ”glömma”. Enklaste metoden är att välja rätt saker redan i butiken. Glöm köpa socker!

  Städa bort kolhydraterna! Göm undan det du inte vill slänga längst in i frysen.

  Bjud på ostbricka istället för kakor och glass. Plockgrönt, endiver, rädisor och cornichon-gurkor istället för kex och bröd. Coltings kalla-det-vad-du-vill-kokos-bollar till kaffet.

  Glöm inte instruera hemtjänsten.
  Behöver du referenser och länkar till mer info?

 13. 13

  Monica – du var inne och berättade om din mans demens och att kokosfett inte hade fungerat efter en vecka. Demenssjukdom tar tiotals år att utveckla. Poängen med kokosfett är de mellanlånga fettsyrorna omvandlas till ketonkroppar i levern som sedan förs ut i blodet och till hjärnan där det kan ersätta sockret som bränsle för hjärncellerna. Så ser principen ut. Om du matar din man med så många sockerbitar så är det inte säkert att den effekten uppnås. Ger du din man LCHF-kost, som i sig är ketogen, och lägger till kokosfettet så blir effekten dubbel. Om det så småningom kan få din mans hjärnceller att kvickna till kan vi inte utlova. Men att pröva detta är helt ofarligt och kan ge viss effekt. Demens som är så långt gången vet vi inte om det går att åtgärda över huvud taget. Det ska bli intressant att se vad som händer om du försöker göra som jag beskriver ovan. Fortsätt gärna att rapportera.
  Du kan gå in på Mary Newports hemsida och läsa mer:
  https://www. coconutketones.com

  mvh
  Bosse

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  Monica -42, Anders S tips var bra. Ge din man kokosbollar, gjorda på kokosfett , kakao och lite sukrin som sötningsmedel.

 15. 15
  monica, född 1942 säger

  Får skicka efter sukrin, finns inte i vår lilla stad. Jag matar inte min man med socker, han tar sig allt själv. Han skulle förmodligen ta cykeln till affären om det är tomt i skåpen. Eller slut på snuset- en dosa om dagen går åt. Själv tillhör jag dom depressiva, som jag läser om i Martin Ingvars Hjärnkoll. Många känslor av hopplöshet, meningslöshet. Och nu är det jobbigt att ta strid om allting. Telefonförsäjare trots nix-register, lotterierbjudande på posten etc etc. Jag ska börja steka i kokosfett. Kokosbullar låter inte så kul, det har vi aldrig ätit.Tack för stödet.

 16. 16
  Anders S säger

  Här är ett recept på kokosbollar istället för att äta kokosfett med matsked:
  https://stayfittn.blogspot.com/2011/06/coltings-kalla-det-vad-du-vill-kokos.html
  Ta mycket måttligt med dadlar eller avstå helt från dem. De är söta! Jag skulle inte använda sukrin utan avstå från sötningsmedel som jag skrev tidigare.

 17. 17

  Å andra sidan så finns det lika många studier som visar ett samband mellan Alheimers’s och högfettkost. Jag vet att jag talar för döva öron här, men kan ändå inte låta bli att nämna det. Om man tittar på all forskning så finns det trots allt mängder påstådda samband mellan olika typer av kost och Alheimer’s, och ett par saker som påstås förebygga, kaffe, språkstudier (!) och annat intressant. Jag vet vad bloggen handlar om, men en mer nyanserad rapportering skulle förmodligen inte skada.

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  Johan, Trots alla påstådda epidemiologiska samband mellan fett och Alzheimer har demensfrekvensen inte minskat under de år vi har ätit så fettsnålt vi kan, snarare tvärtom.
  Dags att prova motsatsen: Kolhydratsnålt?

 19. 19
  Lasse P säger

  Monica.
  Som ett tips så kanske det skulle vara lättare att använda kokosolja istället för fett.
  Om jag inte missminner mig så hade kvinnan i artikeln använt kokosolja till sin man.

 20. 20
  monica, född 1942 säger

  Jag har köpt Cocosa kokosfett. Det verkar som kokosolja är i fast form i rumstemperatur. Jag fick tag på Sukrin också. Fast min man gillar inte det. Det går åt 4-5 tsk i varje tekopp. Vi dricker 6 temuggar per dag samt 3 temuggar kaffe. Så min man fick magsjuka efter ett par veckor av denna högdos Sukrin och 2 msk kokosfett per dag.!! Nu vägrar han ta det. Jag äter LCHF, fast det gör nog inte min man. Han äter en liten smörgås till morgonäggen, en hembakad bulle på förmddagen och en smörgås på kvällen. Vi är i ruta noll. Det blir så mycket strid om allt, annat.

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  Monica född -42, Jag skulle tro att sukrin liksom andra sockeralkoholer är laxerande i hög dos. Låt blir sukrin i teet och drick det osötat i stället.
  Man kan inte mer än informera folk om vilken kost som är nyttig för deras hälsa, sen är det upp till dem själva att bestämma hur de ska äta.

 22. 22
  LowCarbGran säger

  Till Monica

  Lank till youtube video om aterhamtning fran Alzheimers liknande Newports.
  https://www.youtube.com/watch?v=mMw3d3ohx_s

  Man kan ha kokosnotfett i bade te och kaffe.
  Dricks nastan osynllgt aven om man inte har Alzheimer’s , tror jag…
  Om det inte gar att fa bort sockerbitarna anvand glucose (dextrose) for att slippa fruktosen eller forsok med Stevia (battre)..

  Annars later lattoxiderade fleromattade fetter (omega-6) och fruktos som en dodlig kombination
  for vilken hjarna som helst.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa