Statinkramning i Läkartidningen igen

Statinkramaren Anders G Olsson har skrivit en artikel om statinbehandling i senaste Läkartidningen: Målvärden för kolesterol har satts ur spel. Han skriver att LDL-kolesterolet bör drivas ner ännu mera.

Är det någon som kan hitta vilka studier som visar att personer med högt kolesterol har större nytta av statinbehandling än de som har lågt LDL? Varför ska man annars kolla patientens kolesterolvärde?
Kan någon hitta de studier som visar att de som sänker sitt kolesterol mest har den största nyttan av statinbehandling?

Själv har jag inte tid att leta, jag ska städa huset.

Läs också artikeln Är kolesterol en riskfaktor?

Comments

 1. 1
  Karl E. Arfors säger

  Ghostwriting, kära Ni
  karl

 2. 2

  I slutet av texten står det så här:

  ”Potentiella bindningar eller jävsförhållanden: Anders G Olsson har mottagit konsultationsarvoden och erhållit forskningsanslag från Amgen, AstraZeneca, Karobio, MSD, Pfizer, Roche och Sanofi-Aventis.”

  I denna belysning är hans argument logiskt och korrekt.

 3. 3
  Tillfälligt anonym säger

  Min läkare skriver ut statiner till höger och vänster och han gör ingen hemlighet av att han skriver ut mediciner från de bolag han har aktier i……….kan det vara flera läkare som gör likadant möjligen?

 4. 4
  Lasse P säger

  Om jag inte missminner mig så har jag läst någonstans att av ca 750 rapporterade fall av biverkningar för statiner så hade 57% besvär med muskelförsvagning och perifer nervpåverkan (rätta mig om jag har fel).
  Som jag tolkar det hela (utifrån flera rapporter) så är ju risken för allvarliga biverkningar större är den förväntade riskreduceringen för hjärt- kärlsjukdomar i samband med statinbehandling. (OBS. 57% avser de inrapporterade biverkningarna, inte totala antalet användare)
  När en av de allvarligaste biverkningarna är muskelförsvagning så undrar jag hur det påverkar hjärtat som är vår viktigaste muskel.
  Statiner ger bättre hjärt-kärlprognos (enl statinkramarna) men kan försvaga hjärtat, hur går det ihop???

 5. 5

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21169815

  Visar minskade CVD-händelser under hög dos behandling men har inte hittat något på LDL än.

 6. 6
  ragnhild säger

  Off topic:

  I just loved that: ”har inte tid, jag ska städa huset”.. Working girl again! 🙂 (igenkjännande latter).

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  BMA, Och självaste överstatinkramaren Anders G Olsson avråder från högdos statin pga hög frekvens av muskelbiverkningar.

 8. 8

  Ja du äger!!!

 9. 9

  Statiner kan kan bromsa din egen insulinproduktion

 10. 10
  Eskil Richardson säger

  Vem tror på Anders G Olsson (AO)?
  Han gjorde en beräkning efter studien 4S hur mycket det kostade att förlänga livet hos hjärtsjuka kvinnor med hjälp av statiner. Men det var så att det var fler kvinnor som dog av dem som fick statiner än placebo. Om detta skrev Linköpings Universitet där AO var anställd: ”Det är svårt att se att avsikten var att bedra utan det ter sig som alltför hastiga och slarviga sammanställningar …..” Men AO fick säkert bra betalt för detta oavsiktiliga? bedrägeri och slarv.
  AO känner kanske inte till den stora japanska studien ”Low level of ”bad cholesterol” increases death rate, researches find” omfattande 26 000 individer som följdes i drygt 8 år? Resultat: Kvinnorna borde ha ett LDL på minst 3,1.
  I studien PROSPER med 6 000 män och kvinnor hade de hjärtfriskaste deltagarna högst LDL, över 4,11. Men att informera om detta ger inga pengar.
  Eskil R

 11. 11

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa