Monsantos lejda experter?

Klipp från SVT text:
107 SVT Text Söndag 29 maj 2011
INRIKES Publicerad 29 maj

Experter argumenterar för GM-grödor

Genom att odla genmodifierade grödor
kan Sverige tjäna 300 miljoner kr per
år och friställa 10.000 hektar åker-
mark för energiproduktion, enligt
Expertgruppen för miljöstudier.

Det handlar om raps och sockerbeta som
tål ogräsmedlet glyfosat och potatis
som är motståndskraftig mot bladröta
och brunröta. Inom hela EU skulle
vinsten bli 25 miljarder kronor.

Ekologiprofessorn Torbjörn Fagerström
påpekar att EU-kommissionen kommit
fram till att genmodifierade grödor
inte innebär större risker än
traditionellt framtagna växtsorter.

som Monsanto? De vill utöka giftbelastningen (Glyfosfat=Roundup) på
våra jordar.
Självklart ska våra energigrödor inte vara besprutade med gift.

I DN Debatt om samma sak.
Greenpeace har ett upprop mot GMO-potatisen Amflora

Comments

 1. 1

  På DN-debatt idag också. Europas skepsis mot GMO kostar miljarder är budskapet. Kanske att själva grödorna är ok, det kan inte jag svara på men allt runt om kring. Som att man tvingas köpa genmodifierat utsäde. Som att grödorna blir patenterade vilket gör att Montesano kan stämma varenda bonde som misstänks ha korsbefruktat utsäde. Hoppas att någon kunnig kan bemöta detta.

 2. 2
  Janicke säger

  Vore onekligen intressant att få reda på hur Expertgruppen för miljöstudier finansieras, och deras forskare. Hoppas någon kan reda ut det.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  Tina, det jag tycker är allra mest skrämmande är att GMO-grödorna ska övergjutas med ogräsmedlet Roundup (glyfosat). Vi ska väl inte satsa på odling som förutsätter massiv gifttillförsel till jorden.

 4. 4
  Lilian Rooth säger

  Hur länge till skall kemisterna få lov att fördärva vår natur, mat och läkemedel?
  Har dom inte lärt sig att människor är levande varelser liksom djur och växter?

  Pengar är bra att ha men dom kan inte ersätta frisk föda!

  Lilian

 5. 5
  Ragnhild säger

  Manomn. Intressant sida du länkade til. Stenålderkosten sies der å være en sidespår. Ved å eta så, krympte vår venstre hjärnohalvdel = vi kan inte utnytta vår iboende kapasitet. Ibland får man bevis för va vi går miste um (ref. autister med genial hukommelse m.m.)

  Løsningen er å gå tilbake til regnskogsforfedrene våre som levde før stenåldermennesket. Slik kan vi komme til sanheten om vår opprinnelige føde. Dvs. hva vi er skapt för at äta!!!!

  Stenålderkosten karakteriseres også som en kost som var en ”nødproviant” knyttet til klimaendring og mangel på den mat vi var tenkt å eta.

  En god del off topic, men kanskje noen kommentarer verdt – spesielt iallefall. Tenke seg muligheten for ”klisterhjerne”, dersom vi går over til å spise grønt og frukt.

 6. 6
  Halvdansken säger

  Det är inte klokt. Ogräs- och bekämpningsmedel kan vara bra att ta till vid speciella tillfällen, som med andra kemiska preparat (konstgödning osv), men det ska givetvis vara med måtta. Vad händer med dessa GM grödor? Givetvis kommer de att sprida sig och blanda sig med andra växter och vilken gen är starkast? Vilka bekämpningsmedel blir då nödvändiga? Hur påverkar detta vatten och jord?

  Har man inte lärt sig något av penicillinhandteringen? Vi fixar och trixar med diverse preparat och tror att det är lösningen, men till sist så slår det oss i ansiktet som en örfil.

 7. 7

  ”Ekologiprofessorn Torbjörn Fagerström påpekar att EU-kommissionen kommit fram till….”

  Det är förledande att en professor skall hänvisa tilll EU-kommissionen och därmed vilja göra intryck av att det rör sig om kunnigt och opartiskt ställningstagande. EU-kommissionen är så industristyrd att när det hänvisas tilll den kan man nästan ta för givet att det är beslut i näringslivets intresse, inte i människornas.

  Därför skall en statsavlönad professor inte göra sådana uttalanden.

 8. 8
  farlig väg säger

  En växtsjukdom kan nu inte slå ut all majsodling pga skillnader i artens motståndskraft, en växt som är genetiskt identiskt i hela värden är ett lätt byte för en växtsjukdom som sprids med fåglar.

  Då skulle all matproduktion slås ut om vi har otur.

  Men vist har monsantos rätt det går säkert att få ut mer mat ur åkrarna, det kan vara lönsamt för bönder och konsumenter, men vill vi ta den risken det innebär?
  Hur kan man ge ett privat bolag rätten att spela rysk roulett med världens matproduktion?

  En kommun skulle även kunna spara pengar lägg ner brandkåren och sen hoppas på att det inte brinner, lägg ner försvaret och ge soldaterna traktorer det skulle också kunna öka matproduktionen och spara pengar.

 9. 9
  Helena Hesselmark säger

  ”Det handlar om raps och sockerbeta som
  tål ogräsmedlet glyfosat och potatis
  som är motståndskraftig mot bladröta
  och brunröta. Inom hela EU skulle
  vinsten bli 25 miljarder kronor.

  Ekologiprofessorn Torbjörn Fagerström
  påpekar att EU-kommissionen kommit
  fram till att genmodifierade grödor
  inte innebär större risker än
  traditionellt framtagna växtsorter.”

  Raps och sockerbeta kanske tål dessa växtbekämpningsmedel, men gör vi människor det?
  Risker för vad eller vem?
  Helena Hesselmark

 10. 10
 11. 11
  stålfarfar säger

  Jag undrar hur ekologiprofessorn Torbjörn Fagerström, med säkerhet kan säga att gmo är helt ofarligt för människan ?
  Naturligtvis så kan han inte det. Han säger att EU-kommisionen har kommit fram till detta.
  Frågan är hur de har kommit fram till det?
  Ekologi trodde jag i min enfald betydde att ALLA arter på jorden skulle kunna leva i vår natur. Mer av stora jordbruk med monogrödor betyder säkert inte det.

 12. 12
  Georg W säger

  Det här är en mycket större fråga för mänskligheten än vad som framgår här. I botten ligger klimatförändringar och hotet från överbefolkningen. Monsanto har lösningen på dessa problem. För att minska monokulturernas växthusgas-utsläpp och matjords-död. Så måste plogen och harven försvinna från jordbruket. Dessa redskap står ensamt som den största orsaken till vår civilisations kommande undergång. Monsanto löser det genom att sluta ploga och bara plantera och sedan spruta på round up som dödar allt annat utom det genmodifierade livsmedlet.
  Monsanto kan därigenom föda hela världens befolkning med jordbruksproducerade livsmedel och anser sig därmed minska utsläpp av klimatförändrande gaser.
  Studerar man företag som Monsanto så ser man att de är en djävulusisk kraft här på Jorden som försöker få världsherravälde inom livsmedelsproduktionen. Ser man hur de betvingar bönder som inte spelar med efter deras regler så blir man livrädd. Detta företag måste bekämpas av alla medvetna konsumenter. Tillhör framtiden Monsanto så vill inte jag leva på den här planeten.

 13. 13
  Konsument i Sverige säger

  …företaget Plant Science Sweden AB…försöksodlingen…och allt är godkänt av Jordbruksverket. …

  https://www.nsk.se/article/20110520/HASSLEHOLM/705199881/1170/-/ny-potatissort-ska-minska-besprutning

 14. 14

  Såg idag Food Inc. och det var en förskräcklig information att få. Såg den på YouTube, och kan rekommendera den till alla matintresserade!
  Monsanto bör inte få inträde i nordiska lantbruket.

 15. 15
  Lasse P säger

  Monsanto..ett sådant bra företag som vill alla väl och se till att våra åkerarealer kan ge större skördar så att inte någon behöver gå hungrig. Att ni inte skäms!!!

  Nu till det allvarliga, det är värre än Georg W skriver, nämligen att enligt en rapport av Jeremy Scahill i The Nation (Blackwater’s Black Ops, 2010/9/15) visade att den största legoarmén i världen, Blackwater (numera Xe Services) såldes till multinationella Monsanto. Blackwater döptes under 2009 om efter att ha blivit kända i världen efter ett flertal rapporter om övergrepp i Irak, inklusive massakrer på civila. De (Xe Services) är fortfarande den största privata entreprenören till US Department of State på ”säkerhetstjänster”.
  Vad skall då ett biotech-företag med en privatarmé till??
  Jo, det är nämligen så att under vietnamkriget behövde CIA ett legitimt företag som tillverkade kemikalier för krigföring och det är ingen skillnad idag, det är bara det att nu vill man ha kontroll över det som vi äter. Tänk vilken djävulsk plan, att vid en konflikt kunna ha kontrollen över det som vi äter.
  Därför behöver man Xe-Services för att kunna infiltrera de organisationer som vill motverka denna totala kontroll över maten, för det slutar inte med utsäde på GM-majs och andra grödor
  Läs detta:
  https://www.sydsvenskan.se/ekonomi/article114289/Foretag-vill-ta-patent-pa-grisar.html
  https://www.greenpeace.org/international/en/news/features/monsanto-pig-patent-111/
  Sedan har vi ju lagförslaget S510:
  https://mjolkpallen.blogspot.com/2010_10_21_archive.html
  S 510 innebär att OM den går igenom, i princip, allt utsäde för grödor kan komma att kontrolleras av Monsanto eftersom all biologisk hemodling blir förbjuden.
  Tacka fan för att dom behöver en privatarmé.

 16. 16

  Stark kritik mot GMO-rapport
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4529802

  Det finns kritik som inte handlar om hur GMO påverkar hälsan, den kritiken kan nå fler då den inte leder till en medicinsk kontrovers.

  Odlar man 10 olika sorters majs så kan en tiondel slås ut av en ny växtsjukdom, men en enda art gör att vi riskerar all produktion vid en ny växtsjukdom.
  Detta har man inte gjort någon riksbedömning på.

  Vi människor har en genetiskt variation som gör att alla inte är lika känsliga för en ny smittsam sjukdom,
  genframställda mänskor skulle kunna leda till att alla skulle kunna dö av ett nytt virus, som bara skulle döda 5 till 90% av befolkningen nu när vi har en genetisk variation.
  AIDS där har vissa gener en betydelse har jag förstått, en del klarar av viruset verkar det som.
  Genetisk variation i en art är förutsättningen för liv på vår planet.

  Monsanto leker rysk roulett med livsmedelsförsörjningen i världen.

 17. 17
  Lasse P säger

  PS: S510 kommer i princip (dock inte som lag) att gälla i Sverige oxå, eftersom den stöds av Codex Alimentarius som EU (som vi är en del av) godkänner nu i sommar.

 18. 18
  Helge säger

  Det är inte ovanligt att företag köper upp experter för att få ut sina stånpunkter, och hindra att diskussioner om risker
  hindrar försäljningen. Om det inte räcker går det alltid att få” VoF” att hävda att producentstånpunkterna är
  ”vetenskapliga” och konsumentståndpunkter, och diskussioner om risker med produkterna är ”pseudo-vetenskap”. VoF har haft möten om mobil strålning. Första mötet talade en lobbysit från Vattenfall, för de fick de kritik. Nästa möte i ämnet hade de med en riktig forskare utöver lobbyisten. Vad de glömde nämna var att forskaren ingår i Telias vetenskapliga råd!
  Vill man läsa om riskerna med mobilstrålning så är det här en bra sida.

 19. 19

  Tips om teveprogram!

  Om GMO, Monsanto och deras ”förädling” av potatis. Så att de kan tillverka långa pommes frites åt McD…

  Kunskapskanalen onsdag 1 juni

  19.30 Botanik med lust: Potatis – kontroll
  Del 3 av 3. Potatisen är ett exempel på människans eviga önskan om att ha kontroll över mattillgångarna. I flera hundra år har denna tåliga knöl låtit sig odlas och lagras.

  Från 29/5 i K

 20. 20
  MissPiggy säger

  Låt inte dessa rövarföretag med Monsanto i spetsen få breda ut sig mer. De har redan förstört tillvaron för miljontals odlare och andra runt om i världen.
  Politiker, för en gångs skull ta ert ansvar! Sluta lägg er platt för köpta experter som bara är springpojkar åt denna rovindustri.

 21. 21
  Jimmy säger

  Ryska forskare har konstaterat sterilitet bland däggdjur av GMO

  https://www.sourze.se/GMO_orsakar_sterilitet_hos_d%C3%A4ggdjur_10715629.asp

 22. 22
  Falun säger

  Intressant artikel. Jag klickade mig vidare och upptäckte mer skrämmande läsning: GMO kopplat till organrubbningar i 19 studier ! https://dendoldaagendan.blogspot.com/2011/04/gmo-kopplat-till-organrubbningar-i-19.html

  Hur i hela friden kan detta vara godkänt!?

 23. 23

  Uppenbarligen har många andra LCHF-are köpt både GMO-rädslan och en rejäl dos konspirationsteorier av både det ena och det andra slaget.

  Själv har jag inget emot forskning som gör att vi kan få fram mer högavkastande vall som kommer att behövas för alla kor i framtiden. Dessutom behöver vi förbättra fettsammansättningen på både kött och mjölk. Det är i sig inte omöjligt. Men för att det ska kunna åstadkommas samtidigt som vi håller uppe en tillräckligt hög produktion så gäller det att inte säga nej till ny teknik.

 24. 24

  Det är bara vi kvar som kan stoppa dem. Folket, konsumenten vi sitter på makten. Om de kommer in i sverige med våran lagtolkning och våra lagtexter då är de grönt ljus i hela EU. Ruskiga killar det där Vi har en svensk gren Monsanto Sverige AB de säger att de jobbar med växtförädling…. De förstör vår mångfald och med den oss. Heja greenpeace som ligger på åkrarna och vaktar uppe i norrland de gör det för våra barns skull, vi borde göra mera var och en av oss, vilken jord vill vi lämna över till våra barn. En kemikaliebomb som är obrukbar där galna människor äger makten, ”mycket vill ha mer och helvetet blir aldrig fullt”. Fråga er hur ofta lobbar Monsanto i Svenska riksdagen gentemot partierna och jordburksverket, och hur mycket pengar har de avsatt i den svenska delen av monsanto för att just göra det lobba på våra folkvalda och klarar de av att stå emot? de verkar inte så med tanke på att greenpeace ligger på åkrarna i norrbotten.. Jag hoppas att alla läkare reser sig och säger nej till antibiotika potatisen amflora, jag hoppas att vi konsumenter inser vår makt och väljer aktivt med plånboken och sänder ett tydligt penga budskap för det är det enda som dessa privatarmé ägande företag lyssnar till, om deras inkomst reduseras! VI kan göra det valet alla nästa gång du går och handlar!!

 25. 25
  Lasse P säger

  ”Fråga er hur ofta lobbar Monsanto i Svenska riksdagen gentemot partierna och jordbruksverket,”
  Monsanto i Sverige lobbar inte i riksdagen för det är redan avklarat.
  Fundera istället på vilka som styr de som styr dvs vilka styr våra folkvalda, för inte är det vi (svenska folket)
  Man kan ju bara gissa vad som avhandlas i Bilderberggruppen och varför är allt så hemlighetsfullt??
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Bilderberggruppen
  120-130 delegater som alla representerar eliten inom olika grenar (inkl. massmedia som ju borde vara som hökar på att få rapportera från ett sådant möte) samt att en del representerar även Trilaterala Kommissionen.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Trilateral_Commission
  TC lär även ha kopplingar till CFR ( Council of Foreign Relations) men vad CFR har för uppgift vet jag inte.
  Jag tycker det är förbaskat obehagligt att så mycket som berör oss avhandlas bakom våra ryggar under sådant stort hemlighetsmakeri att inte ens massmedia som är med, inte får rapportera ett smack dvs belagd med yppandeförbud.

 26. 26
  Helge säger

  Det är bra om de ”svenska representanterna” kollas upp för att se vilka de representerar. Här är ett
  framgångsrikt exempel på det.:
  ^ https://www.monanilsson.se/document/AhlbomConflictsIARCMay23.pdf^ https://www.svd.se/nyheter/inrikes/svensk-mobilexpert-utreds_6204741.svd

 27. 27
  Eva Ivarsson säger

  På Greenpeaces hemsida finns ett protestbrev till Carlgren+Eskilsson som man kan skicka iväg.All heder åt Greenpeace som demonstrerar mot potatisen Amflora. Ska Monsanto bli den nya världsmakten – nej tack! Låt bli att mixtra med vår mat , vi kan inte leka gud med vår natur. Aktsamhet om vår biologiska mångfald bland växter och djur måste väl vara högsta prioritet?

 28. 28
  stålfarfar säger

  Kom att tänka på ett exempel på odödliga uttalanden i det här sammanhanget :
  ”kroppen saknar system för att omvandla kolhydrater till upplagrat kroppsfett”.
  Det uttalandet är framfört av en respekterad professor vid ett möte. Man tycker att hans utbildning borde ha sagt honom att det var något tokigt, men det passade just den här publiken.
  I lärdomsbranscher kan man handla med ”sakkunskap” som gynnar försäljningen. Att vara selektiv med sanningen kan vara en inbringande bisyssla för väl meriterade akademiker.
  Det är alltså inte bara PR-firmor som tillhandahåller häpnadsväckande formuleringar med slagkraft.
  När publiken är hela folket blir det bredare, mindre specifika fraser, men med samma orsak till förundran rörande det sakliga underlaget.
  Till exempel TV-reklamen att man skall ”vara snäll mot sitt hjärta” med hjälp av Becel.
  Det är påvisat att just de fleromättade fettsyrorna i Becel i längden blir ödesdigra för hjärtat.
  Eller annonserna för mat, som sägs ”nedbringa kolesterol”. Höga kolsterolvärden visar bara att kroppens egna skyddsmekanismer fungerar och blodkolesterol kan inte varaktigt påverkas med mat, eftersom kroppen har egna reglerfunktioner för detta.

 29. 29
 30. 30
  Lasse P säger

  Monsanto är bara en bricka i ett större spel, följ det hela bakåt (follow the money) och du kommer att se samband som du inte vill tro på.
  Leta, läs, fundera och bilda dig en egen uppfattning, men bered dig på att hitta saker som är värre än den värsta science-fiction film.
  Det mesta är konspirationsteorier men sålla bort dessa och kvar blir en kärna som inte kan bortförklaras.
  Tips: Börja med Bilderberggruppen och se vilka de fasta medlemmarna representerar, gå sedan vidare och se vilka kopplingar dessa har osv och du kommer att bli rädd..

 31. 31
 32. 32
  ragnhild säger

  Kopiert fra kommentarfeltet på lenken Piltson over ga oss. Og nå forstår jeg hva min bekjente mente, da hun sa at maten i US var ødelagt. Ta en titt innom, les og reflekter. Helt horribelt, og takk Piltson for denne.

  Some may say vi got å strike of paranoia, but saying that you still don´t have the power to stop us think!

  Kommentaren blant flere:
  ”I was sick, my dad was sick and my oldest son was sick and we didn’t know why. Then I saw a web page posted by a lady who had the same symptoms as I. She fed her dog the same stew she had made for herself and for her husband. The dog almost died. She traced the poisoning of her dog to the corn. It was genetically modified. By avoiding genetically modified foods, aspartame, trans-fats & oils and MSG, I mostly recovered from the symptoms I had. [Similar to Morgellon’s disease plus high blood pressure & high blood sugar.] I told my dad and he mostly recovered. This correlation I discovered to late to save my oldest son who died of liver cancer. He was eating too much processed and fast food. Yet the USDA & FDA are pushing for genetically modified foods and trying to limit the amount of organic foods grown Worldwide. Originally I thought the incentive was plane greed. Then I read a reference in the ‘Food Safety Act’ [H.R. 2751 Sec 404] that can be traced back to the United Nations ‘Agenda 21′ [1992] that says the Earth is overpopulated and encourages population reduction through vaccine, [genetically modified] food, [fluoridated] water and air-born pollutants. How evil is that?

 33. 33
  ragnhild säger

  Vän: Takk, jeg kommer til å kontakte greenpeaceorg./norway om bl.a. dette:

  ”Alle fôr med uautoriserte GMO-vekster har hittil vært forbudt på det europeiske markedet”:

  Men vedtak er gjort og det innebærer at dyrefor kan inneholde 0.1 prosent GMO-vekster som ikke er testet i Europa. Og det antydes å kunne tre i kraft fra i sommer!

  Det skal bli intressant å se hva greenpeace norge har av aktivitet på dette området. Så ingenting spesielt på nettsiden deres. Greenpeace Sverige har ute en underskriftskampanje knyttet til GMO-problematikken. Bra!

 34. 34
  ragnhild säger

  http://www.runelanestrand.wordpress.com. Relatert til bakterie/gmo-fór. Kommentarlenke til svt.se program primo juni -011

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa