Lena Olovsson på Studio Ett

Min syster Lena Olovsson, som har kursgården LCHF Nolaskogs, ringde just och talade om att hon ska vara med på Studio Ett nu omkring 16.30, och diskutera barnfetma med Claude Marcus. Hon kommer att hålla en kurs för överviktiga barn i mitten av juni.
Claude och Finn Bengtsson tycker att det är kvacksalveri att bjuda barn på riktig mat som inte blockerar fettförbränningen. Claudes egen barnöverviktsbehandling, med svält och lågfett, har inte haft någon som helst framgång. Där borde man kunna tala om kvacksalveri: Att lura folk att en verkningslös och hälsoskadlig behandling har effekt.
Kostdoktorn har två referenser till lågkolhydratstudier på överviktiga barn: Sondike och Krebs, med positivt utfall på både vikt och blodfetter.

Claude pratar om en finsk studie som visar att barnen blir friskare med omättade fetter.  Det gällde tydligen den sk STRIP-studien.
Är det någon som kan hitta bevisen för att barnen som intog skummjölk och margarin blev friskare än de som åt smör?
Och vad menade de med ”sugar and sweets”-gruppen?

Margareta Lundström, Gbg, om radioprogrammet.

Comments

 1. 1

  Var sänds Studio Ett?

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  P1

 3. 3

  Med benägen hjälp från reprortrar blir hon ju totalt överkörd av s k ”experisen”. Tycker ändå hon svarar upp föredömligt…för att ha alla emot sig.

 4. 4
  randi säger

  Bravo Lena 🙂 Du var riktigt bra 🙂

 5. 5

  ….Sista poängen och avgörande matchboll, gick väl nästan till Lena. . tycker jag.

 6. 6

  Claude Marcus börjar låta alltmer desperat. Att tala om barn som får försenad pubertet när problemet idag är att barn kommer in i puberteten alltför tidigt är skrattretande. Att sedan följa upp det med prat om hjärtinfarkter och mättat fett känns som gammal skåpmat vid det här laget. Och att feta barn är sjuka och måste behandlas av expertis för att det är så svårt – jo, de har ju varit väldigt lyckosamma hittills, experterna… Men pricken över i kom väl ändå från Finn ??? som börjar surra om kvacksalveri! Det är helt OK att ha läger med läsk och bullar, men kvacksalveri när det bjuds på fisk, kött och smör! Jösses…

 7. 7

  Tycker ändå inte det var justa etiska grepp från rutinerade programledare – sätta in flera experter och själva, partiskt deltaga och närapå rabiata angrepp, ifrågasätta enskild i debatten. I så fall borde Lena Olovsson haft uppbackning av sina experter. Men vem bryr sig? Ändå i mitt tycke, flagrant övergrepp beträffande partiskhet och bristande saklighet! Men det har ”man” ju upplevt tidigare. All heder gick till slutliga segraren 😉

 8. 8
  manonm säger

  Det var två mot en i programmet .
  Visste Lena om att hon ensam skulle möta två motståndare till LCHF dessutom med fina professorstitlar. Rena mobbningen. Lena var mycket bra men gräsligt tarvligt upplägg..

 9. 9

  Therese: Där skrev du något som är gängse förekommande: Varför går inte Marcus till vildsinta angrepp mot alla sockerstinna barnläger som ständigt arrangeras, med kostetablissemangets och allas våra goda minne? Man skulle inte få en enda deltagare, om det, Gud förbjude, rådde godisförbud på sommarkolonier eller scoutläger. Det är ju enda trösten som finns tillgå, för gråtande mamma-teve-dator-abstinenta barn.

 10. 10
  Lasse P säger

  Man kan inte annat än att hålla sig för pannan, satt i bilen på väg hem när jag hörde intervjun och höll på att köra av vägen när Marcus yrade om att barn får försenad pubertet av fett.
  Inget om att det beror på att barn som får livsmedel som är producerat på ekonomiskt accelererat sätt d v s med tillväxthormon, får tidigare pubertet. Att äta den skiten verkar vara helt o.k, men inte naturlig kost utan konstgjorda tillsatser.
  Att barn då får senare pubertet är att återgå till normalstadiet.
  Skulle vara roligt att se vad han skulle välja att ge sitt barnbarn (om han nu har någon/några). Fett kött från naturligt uppfödda djur, eller magert kött från hormonexploderat djur, gärna garnerat med Monsantosponsrat GMO modifierad majsmix.

 11. 11
  Håkan säger

  Den mat som Lena O tänker bjuda barnen på är i stort lika den mat jag åt under min uppväxt på ett norrländskt småjordbruk under 40-talet. Skillnaden är att vi åt lite mera kolhydrater (potatis, tunnbröd) och inälvsmat. Vi tog reda på det mesta vid slakt. Vi kärnade också vårt eget smör. Det fanns ingen bland bondungarna i byn som var överviktig. Övervikt existerade inte.

  Hur kan det ha undgått Claud Marcus och Finn Bengtsson vad bondungar åt förr? Det kan ju vara bra att titta bakåt ibland.

  Ingen av oss som fortsatt med den gamla kosten har drabbats av övervikt, diabetes eller hjärtproblem. Vi borde ju enligt den s k ”expertisen” ha legat i träfracken för länge sedan.

 12. 12
  Släggan säger

  Skrämmande att professorerna varnar för fisk,kött , grädde och smör och kallar sådan kost för kvacksalveri. Du var bra Lena lycka till!
  /MVH

 13. 13
  Zonen säger

  Sorgligt att höra så dåligt uppdaterade C. Marcus och F. Bengtsson är.

  Enligt Claude så är tydligen kolhydrater essentiellt för växande ungdomar.
  Månne det står så i SNR? 😉
  Sist jag läste där så stod det enbart att fett och protein är essentiellt.
  Möjligen har det kommit en nyutgåva enbart till professorerna???? Märkligt i alla fall.

 14. 14
  Zonen säger

  En annan kul grej som sas var det att det här med kostfrågor verkade vara kvacksalveri enligt professorererna.

  Kan det vara därför läkaren i gemen inte säger så mycket om kost, när nu professorer kallar kostrådgivning för kvacksalveri.

  Vad gäller kostråd till diabetesdrabbade och överviktiga så har professorerna helt rätt!

  Där sysslar vår kära sjukvård än så länge med kvacksalveri och försöker bota bäggge åkommorna med kirurgi, när dom nu inte lyckats kostvägen….

 15. 15
  CharlotteTheOriginal säger

  Tja ni, om det nu kallas för kvacksalveri att äta näringsrik mat så kan man undra vad deras kostråd i så fall skulle kallas vid dess rätta namn!

  Antar att det inte är ett barnvänligt sådant.

 16. 16
  Helge säger

  Är det någon som vet vad det är för finsk studie Claude Marcus talar om? Det brukar ju vara observationsstudier som de spekulerar omkring. men det är alltid bra att veta.

 17. 17
  randi säger

  Länken till Studio Ett

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4522982#srcomments

  Jag tycker att Lena klarade sej väldigt bra. Fokuserade på det hon ville ha fram, var målinriktad för att få fram just det och stod på sej.

  Professorerna får nog inte många poäng för sin insats.

 18. 18
  Helge säger

  Förmodligen var det den här studien C.Marcus syftade på .Inga hårda end points precis. Kolesterol bl a .

 19. 19

  STRIP-studien talade Marcus om.
  När jag googlade kom jag till en SLV-sida med länkar till studier (som jag nu inte hinner placera in i sammanhang eller läsa) men det handlar om finska studier och Marcus har ju en okritiskt positiv syn på mycket av finländsk forskning med rötterna djupt nere i Keys’ manipulerade fynd.

  https://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Svenska-narings-rekommendationer/Om-fett-kostrad-och-Livsmedelsverkets-experter/Mattat-fett—vetenskapen-bakom/Barns-matvanor-och-riskfaktorer-for-hjartsjukdom-och-diabetes/

  Upp kom också det fåniga svaret där livsmedelsverket bluddrade till ett komplett nonsenssvar till Ravsnkov mfl i Dagens Medicin
  https://www.dagensmedicin.se/asikter/debatt/2009/06/17/regeringen-har-givit-uppdr/index.xml

 20. 20
  Lena Olovsson säger

  Nej, jag visste inte i förväg att det skulle bli två professorer som var emot, jag visste bara att jag skulle debattera med Claude Marcus. Skönt att höra att ni tyckte det gick bra!

 21. 21
  Totas säger

  Lena fick smash och in med sista kommentaren. Skickligt!

 22. 22

  Över förväntan, bra Lena! Nästan så man önskar sig en ungejäkel att skicka iväg..;) 5000 är billigt för nytt liv. Vad kostar ny tever eller resa till Thailand?

 23. 23
  Lilian säger

  Ja, herregud! Efter att jag läst Matrevolutionen så står allt så klart för mig! Att C Marcus och den där Bengtsson inte fattar att det inte är farligt att äta riktig mat!! Det är helt ofattbart! Taskigt av reportarna att ha två mot en, det är fegt. Lena klarade sig med den äran!! Lycka till med ditt läger!

 24. 24
  Helge säger

  En av de andra studiernalägger står det en intressant mening.:

  ”whereas saturated fat intake was not, significantly associated with HOMA-IR.”

  Homa-IR är insulin känsligheten. Beräknad så här

  Den här studien alltså: Low-saturated fat dietary counseling starting in infancy improves insulin sensitivity in 9-year-old healthy children: the Special Turku Coronary Risk Factor Intervention Project for Children (STRIP) study.
  https://business.highbeam.com/137203/article-1G1-145024222/lowsaturated-fat-dietary-counseling-starting-infancy

 25. 25
  Ethel Loberg säger

  Kan Ni inte berätta Lenas sista kommenta, jag blir så nyfiken och jag hörde inte programmet. Jag kan ta gift på att Lena är lika rapp som Annika.

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  Ethel, I länken i inlägget finns en länk nertill där man kan lyssna på programmet.

 27. 27
  karin säger

  två mot en var inte schyyst och inte rätt enligt radiolagen. en av läkarna borde representerat lchf anhängarna. Nu blev det inte jämnt. Ska man anmäla till granskningsnämnden kankse?

 28. 28

  CM är en barnfetmaexpert som bevisligen misslyckats med sin livsgärning, Finn Bengtsson är expert på Farmakologi (Överläkare i Klinisk Farmakologi). Jag förstår inte varför redaktionen väljer att välja in de här två gubbarna till det här inlägget. CM försöker ju bara försvara sitt misslyckande och FB vill förmodligen hellre medicinera än lösa problemet med hjälp av kosten.
  Hur skulle det ha låtit om du Lena fått diskutera med Fredrik Nyström i stället?

  Hoppas i alla fall att du får fullt på kursen nu efter lite PR i radion.

 29. 29
  Bosse säger

  Lågkolhydratkost måste vara livsfarligt för brn. speciellt de med epilepsi som blir friska utan medicin.

 30. 30
  farmor Kaisi anka säger

  Jag har lyssnat nu o jag tyckte att Lena Olovsson klarade sig bra mot de ”överlägsna” professorerna. Hon var saklig o behöll lugnet. Men jag tycker oxå att det var orättvist att inte använda sig av en ytterligare LCHF-förespråkare i programmet som motvikt.

 31. 31
  manonm säger

  #Karin# Absolut att du ska anmäla inslaget till granskningsnämnden det är ett av de fulaste inslag jag hört med TVÅ medievana professorer företrädande starka särintressen mot en enda Lena som dels inte är professor dels inte medievan (än sen om det i detta i sig inte spelade någon roll eftesom Lena helt naturligt är lysande)
  Anmäl denna mobbning från redaktionens sida för att upplägget iscensatts stick i stäv med
  radiolagens krav på objektivitet och opartiskhet.

 32. 32
  Ojdå! säger

  Eh… Ropas det inte mobbing lite väl ofta nu? Begreppet mobbing urholkas om det inte längre skall få framföras det minsta kritik mot personer och verksamheter längre?

  Om detta var ett av ”de fulaste inslag jag hört” så vet jag inte vad ett debatt- och samhällsprogram får lov att ta upp över huvudtaget enligt din mening?

  Lena Olovsson ställde väl upp frivilligt? Fånigt att räkna antalet som bemötte henne, det är väl argumenten som räknas? Båda sidor fick komma till tals och jag kan inte förstå hur brist på objektivitet och opartiskhet skulle föreligga?

 33. 33
  Janicke säger

  Lena, ett elddop du klarade strålande! Lycka till med barnen, det blir spännande att få rapport så småningom.
  Att anmäla programmet till radionämnden är ett mycket bra förslag, de gick verkligen för långt. Kvacksalveri?????

 34. 34

  Claude Marcus pratar om att medelhavskost är så bra. I Grekland äter man faktiskt mest ost/person i hela världen och man äter mycket småskaligt gräsbetat fårkött. Fisk och grönsaker passar bra även i LCHF. Därför har grekerna bra hälsa TROTS olivoljan enligt Lars Wilsson, biolog, i boken ”Rädda vår mat”. Den är välvärd att läsa, där finns mycket kunskap.
  I våra barns skolor säljs massor av kakor, läsk och godis. Det måste vara ett mycket större problem att det är tillåtet.

 35. 35
  Samuel säger

  Jag blir verkligen deprimerad när jag lyssnar på en som Claude Marcus. Fruktansvärt, varför kan han inte bara ge upp och sluta vrida sanningen ?

 36. 36

  Ja men det var ju inte fråga om klagomål mot kritiken i sig. Man skall väl inte ha två stycken rutinerade debattörer och minst en partisk reporter emot sig, samtidigt? Tycker du det?

 37. 37
  Annika Dahlqvist säger

  Mia, Det som ytterligare förvirrar är att Grekland nu är bland de länder som har världens största problem med övervikt och hjärtsjuklighet. En hypotetisk orsak kan vara att skräpmaten har invaderat landet.
  Man måste alltså titta efter hur de åt förr, och det är ju inte så lätt att veta exakt.
  I alla fall åt de inte medvetet snålt på mejerifett, när de hade tillgång till det.

 38. 38
  Annika Dahlqvist säger

  Jag känner att jag skulle vilja anmäla programmet för bristande objektivitet. Är det någon som vet hur man bär sig åt för att anmäla?

 39. 39
  Georg W säger

  Lena är en modern människa som talar glasklart utifrån övertygelse. Inte ett spår av nervositet eller tvekan. Underbart rabblande av studier, goda förkunskaper kallas det, mycket övertygande. Professorerna kan inte själva tro på vad de säger längre och deras röster bottnar i desperation över den framtida domen mot deras livsverk och deras enorma inkomster. Aldrig har så mycket stått på spel för läkemedelsföretagen och livsmedelsindustrin. Om systrarna lyckas i sitt uppsåt och får massmedial uppmärksamhet, så är risken stor att enorma ekonomiska intressen sätts ur spel och 40 år av ekonomiska strategier och manipulationer av folket, når vägs ände.
  Ett tv-bolag borde filma den här processen och en riklig dokumentation borde samlas. Barnen behöver skriva dagböcker. Föräldrarnas matkultur måste revolutioneras. Barn och föräldrarnas integritet är i blåsväder och måste hanteras med delikat ödmjukhet.
  Jag önskar att jag hanterade några pengar så jag kunde bidra till det här projektet. Men pengar har jag avsagt mig och kan därför inte bidra. Men jag vill uppmana alla som har pengar på sitt konto att föra över ett par hundra och stödja det här gigantiskt viktiga projektet. Tänk om systrarna och barnen skulle lyckas och chansen är väldigt stor att de gör det. Det är min övertygelse faktiskt.

 40. 40
  Zonen säger

  En länk som passar till ämnet dvs. LCHF för barn. Marcus kunskapsnivå inom detta område är lågt.
  Han påstod ju en gång i TV att 100 000 tals studier sa att mättat fett är farligt och Annika sa att det var lögn…… Även SLV har överbevisats om detta(debatten i DM eller LT) och inte kunnat peka på studier som säger att mättat fett är farligt. Itrimprofessor Marcus kan tydligen……… 😉

  https://www.tv2.no/gmn/kan-vi-tenke-lavkarbo-for-barn-3460754.html

  Glömde innan….Lena Olovsson stod upp jättebra emot dessa två ”kostexpertprofessorer” – för det var väl det dom nu skulle vara…….. 😉

 41. 41
  Helena Hesselmark säger

  Nu har jag anmält inslaget till Granskningsnämnden, jag använde några av kommentarernas ordval.

  Utveckla varför du vill få programmet eller inslaget prövat:

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4522982
  Jag anser att programmet var vinklat till professorernas fördel. Programledaren var inte neutral och språkläget i vissa kommentarer var kränkande. Att använda ord som kvacksalveri är i högsta grad störande och missvisande.
  Att ställa upp två medievana professorer mot en person från ett mindre företag är inte rätt, mobbningsinslag förekom. Lena Olovsson borde blivit informerad om samtliga deltagande innan programmet.
  Programmet uppvisar starka inslag av bristande objektivitet.
  Helena Hesselmark
  samhällsgeograf

 42. 42
  Annika Dahlqvist säger

  Bra Helena! Du får rapportera vilket svar du får.

 43. 43
  Ojdå! säger

  Jag vet inte varför men något blockar så att jag inte kan besvara ditt inlägg. Jag försöker posta igen.

  Jag kanske har missförstått men alla i tråden verkar vara överens om att Lena klarade sig utmärkt och fick in sista smashen, alltså att hon vann argumentationen?? Ändå skulle inslaget inte ha sänts i sitt nuvarande format.

  Och man kan visst ha två rutinerade debattörer emot sig, det finns inget som säger att experter och medievana personer inte skall få debattera mot amatörer. Skulle amatörer alltså bara få möta amatörer?

  Att reportern skulle varit partisk förstår jag inte, men det är väl tydligen nu upp till granskningsnamnen att utreda…. Snacka om att vilja tysta en öppen och fri debatt.

 44. 44

  Vad tycker du själv om dessa förutsättningar för ”juste” debatt? Tre mot en… Vi som är initierade och även Marcus förstår naturligtvis segern kom med slutklämmen. Men helt utomstående kanske blir skrämda av eminensernas hårda angrepp och redaktörens osakliga framtoning.

 45. 45
  Ragnhild säger

  Och Helena. Det är inte första gång du ställer up 🙂

 46. 46

  Ojdå! Såg inte vad du skrev sist. -vem sjutton har talat om ”tysta öppen och fri debatt”? Är det allvarliga fel på dig, mig eller min/din läsförståelse? 🙂 Vi önskar väl inget annat än få komma till tals och nå ut med budskap. Men det skall väl vara på lika premisser, så inte oinitierade får helt felaktig bild. Tycker du inte det?

 47. 47
  manonm säger

  Bravo Helena Hesselmark utmärkt skriven anmälan. Vi andra kan maila direkt till reportrarna som ledde sändningen, Jörgen Huitfeldt och Helena Groll var och en med mailadressen @ sr.se och fråga hur dom tänkt.
  Det var sannerligen ingen öppen debatt de arrangerat.

 48. 48
  Ojdå! säger

  Goran: En anmälan av tolkade jag som att man helst ville se inslaget osänt, men jag kanske förstår fe och nu är väl bara att invänta Granskningsnämnden beslut i frågan. Om radio och tv inte skall få granska medieovana företagare och deras verksamhet med hjälp av expertis i området så är det även dags att lägga ned Plus och Uppdragsgranskning. I dessa program driver ju dessutom journalisterna en tydlig linje.

 49. 49
  RolfL säger

  Ät LCHF så slipper du låta och lukta illa!

 50. 50
  Helena Hesselmark säger

  2011-05-27

  Helena Hesselmark

  Bekräftelse
  Vi har tagit emot din anmälan mot Studio Ett, P1, 2011-05-25. Ärendet har fått diarienummer 11/01382. Handläggare Nidia Larsson.

  Vad händer nu?
  Handläggaren kommer att bereda ärendet med utgångspunkt i bestämmelserna i radio- och tv-lagen och/eller sändningstillståndet. Beslut fattas av gransknings-nämnden för radio och tv. Ett beslut kan vara friande, kritiserande eller fällande. Ett fällande beslut kan innebära att programföretaget ska offentliggöra nämndens beslut eller att nämnden ansöker hos förvaltningsrätten om att programföretaget ska betala en särskild avgift. Ibland bör olika parter få yttra sig i ett ärende och handläggningen kan ta viss tid. Målsättningen är dock att alla anmälningsärenden ska vara avgjorda senast sex månader efter det att anmälan kommit in (den genomsnittliga handläggningstiden är ca tre månader).

  När beslut är fattat
  En kopia av beslutet skickas till dig som anmälare och till det berörda program-företaget. Om prövningen leder till ett fällande beslut skickas normalt ett pressmeddelande till programföretag, nyhetsbyråer samt dags- och facktidningar. Vissa beslut publiceras dessutom på vår webbplats. Om du vill veta mer om reglerna eller om granskningsnämndens arbete kan du gå in på vår webbplats http://www.radioochtv.se eller kontakta oss på tfn: 08-606 90 80.

  Med vänliga hälsningar

  Sylvia Karlsson
  Registrator

 51. 51
  RolfLöfgren säger

  Lena, du gav ett lugnt och stabilt intryck. Du vet vad du pratar om.

  Kompressor Claude Marcus gav ett uppblåst intryck. Han åsikter verkade oseriösa och tagna ur luften. STRIP-studien (Finland), som han tog upp, verkar ha undersökt en grupp barn som åt ”nyttigt” dvs. fettsnålt, mycket fibrer osv. mot en grupp barn som åt vanlig skräpmat. Förvånande nog så fick de ”nyttiga barnen” bättre testvärden på olika variabler. LCHF var inte med i studien överhuvudtaget. Med andra ord, huvudlöst att dra upp denna studie som stöd för sin åsikt!

  Det är absolut nödvändigt att människor slutar tro på experter, myndigheter och liknande. Varje människa måste tänka själv, forska själv, det finns mycket att upptäcka när det gäller kost och näring.

  Gåtan övervikt och fetma har ett enkelt svar — ART-EGEN FÖDA!

  Art-egen föda kallas också LCHF.

  TÄNK SJÄLV! LITA INTE PÅ EXPERTER!

 52. 52
  Rolf Löfgren säger

  Jag hittade en intressant sida på Kostdoktorn, http://www.kostdoktorn.se/kalla-fakta-3-claude-marcus-betald-av-livsmedelsindustrin

  Claude Marcus är troligen den person i Sverige som hårdast motarbetar lågkolhydratkost.

  Han har förutom lön från Karolinska Institutet ersättning från Wasabröd/Barilla, McDonalds samt (via SNF) även Coca Cola, Danisco Sugar osv? Samtliga företag som lever på att sälja kolhydrater?

  Mycket klart exempel: Lita inte på experter!

 53. 53
  Ethel Loberg säger

  Ja nu har även jag lyssnat på radioinslaget och jag säjer bara en sak: Underbart!

  Vad hjälper det att spela allan och vara professor i översitteri när man möter en kompetent och kunnig person som på ett vuxet sätt bemöter divalaterna. Lena! Du ÄR lika rapp som Annika, det hörs tydligt att Ni två är hackade från samma ställe. Lysande att få ytterligare en stark förespråkare för LCHF.

  SNYGGT JOBBAT LENA!!!!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa