Hjernen styrer kroppsvekten din

Artikel i Dagbladet.no: Hjernen styrer kroppsvekten din.
Det är professor Martin Ingvar, Hjärnkoll på vikten, som uttalar sig om vad vi ska äta för att få en normal kroppsvikt.
Han talar förunderligt rätt. Lite för mycket bröd och för lite smör bara.
Men han säger att smör absolut är att föredra framför margarin.
Det är intressant med tanke på att det från den 1 juli blir svensk lag på att barnen måste äta margarin och inte får äta smör och Bregott på skola och förskola.

Comments

 1. 1
  Ulrika säger

  Annika!
  Vad menar du med att det blir en svensk lag att barn ska äta margarin i skolor och förskolor 1 juli?
  Har absolut inte hört ngt om detta. Gäller detta i Norge?

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  Ulrika, Den 1 juli går en lag i kraft som säger att barnen ska få näringsriktig kost på skola och förskola. Vad som är näringsriktig kost hänvisas till Svenska NäringsRekommendationer (SNR), och där sägs att margarin är nyttigt och smör onyttigt.
  Alltså kommer kostcheferna i kommunerna att få lagen bakom ryggen när de vägrar att låta barnen äta smör och dricka fullfet mjölk.
  Detta anser jag är ett massförstörelsevapen mot våra barn.

 3. 3
  CharlotteTheOriginal säger

  Fin ny blogg du har!

  Helt galet att det kommer att bli svårare att få smör till skolorna! Vad ska man göra då? Göra en lunch och mellanmåls packe’ själv tlll sitt barn? Och om man har ett barn som är känsligt och inte mår bra av margarin – ska det då tvingas äta det iaf? Tänker på barn med särskild känslighet och som blivit bättre med uteslutning av växtfetter. : ( Då jag antar att SNR inte lär anse att det finns underlag till det nog – att vissa mår visst bättre av djurfetter, så finns det risk att andra tvingas.

 4. 4

  Vilken skit det där med lagen!! Men kom precis på att jag känner kostchefen i min hemkommun, som jag senare kanske ska jobba åt som kock haha 😉 Ska nog övertala och läxa upp han om han kör lättmjölk och margarin!

 5. 5

  Jag tycker inte att vi ska stödja SLV:s tolkning av lagen om näringsriktig mat. Regering och riksdag har tvärtom aktivt tagit avstånd från kravet i SLV:s remissvar att det skulle skrivas in i lagen att det är de svenska näringsrekommandationerna som gäller. Det står nu bara i lagen att den ska vara näringsriktig och det kan väl alla hålla med om. Hur detta ska tolkas är fortfarande en helt öppen fråga. Endast i förarbeterna anges att näringsrekommendationerna BÖR vara EN utgångspunkt. Det är långtifrån SKA och ingen frisedel för SLV att kräva absolut följsamhet av skolor och dagis.Bevisbördan ligger på dem som vill införa smörförbud och margarin och lättmjölk som enda alternativet.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa