Frågelåda

Jag har tidigare haft flera frågelådor under åren i den Gamla bloggen.
Nu har jag startat en ny. Den är klickbar i menyraden upptill i bloggen

Comments

 1. 1
  Göran Sjöberg säger

  Jag vet att frågan har varit uppe tidigare med lokala LCHF-föreningar där deltagarna kan stötta varandra och det tror jag är en väldigt bra idé och jag skulle själv vilja engagera mig här i Trollhättan. Finns det några erfarenheter från andra delar av Sverige hur man skulle kunna organisera sådana föreningar?

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  Göran Sjöberg, I min gamla blogg har jag kontaktlistor för kontaktpersoner och -grupper. (Jag ska lägga in samlingslänkar för det i nya bloggen också). I övrigt är det djungeltelegrafen, eller om man kostar på sig annons, men det är jättedyrt.

 3. 3
  Gun-Britt säger

  Jag ska till Thaland i nov. min fråga, ska man ta sprutor när man ska dit? jag har ätit LCHF kost i ett par år.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  Gun-Britt, Jag kan inte ta ställning till vaccination inför Thailandsresa. Det är väl framför allt Hepatit A-vaccin som behövs om man ska äta under dåliga hygieniska förhållanden.
  Tala med någon som är uppdaterad på resemedicin.

 5. 5
  Alexandra säger

  Har du några synpunkter eller åsikter om NCHF (No Carbs Low Fat) som du skulle vilja delge? Tror du att det är för extremt , kanske rent av farligt? Jag testade det under någon månad under förra sommaren/hösten men gav så småningom upp eftersom det blev väldigt enformigt och tråkigt. Men allt fett jag tryckte i mig gjorde i alla fall att jag gick ner några kilo i vikt. Tack på förhand.

 6. 6

  Antar du menar nollkolhydrat?

  Det är inget som förespråkas av de flesta lågkolhydratförespråkare, det går men det blir lite besvärligare.

  Rent biologiskt behöver vi inte äta en enda kolhydrat, grejen är snarare att man blir så begränsad i utbudet av matvaror så man måste tänka mer på att få i sig all näring man behöver.

  Det blir mer en sjukdiet än en njutkost.

  Äter man allsidigt av animaliska livsmedel, grönsaker, en del bär och nötter samt mejerier är det svårt att få några brister av något, man behöver inte tänka så mycket på näringslära.

  Sen är det en annan sak att om man har behov av viktminskning så kan det var ett knep att drastiskt dra ner på kolhydraterna för ökad fettoxidation och lågt stabilt insulin.

  Frågan är bara vad som händer när man tröttnar på ensidig kost, om man går upp allt igen?

 7. 7
  Helen Andersson säger

  Jag har ätit LCHF kost sedan Mars i år. Viktnedgång sker i löpande fart och jag mår väldigt väldigt bra.
  Det sägs att de sista kilorna ska sitta hårt. Men jag har bara 2 kg kvar till jag e nöjd. Är i Ketos och vikten trappar nedåt sakta ibland och ibland fort.
  Min fråga är: Lägger sig kroppen på en vikt där den själv är nöjd? Eller måste man med LCHF då balansera med att tillföra något för att inte ” försvinna”.
  Hade varit glassigt om kroppen valde själv:)) lite latit men ändå.

 8. 8
  nahid säger

  hej Annika,
  Jag är intresserad av lchf sedan ett tag och har läst så mkt om det bla i lchf-magasinet som jag är medlemi. Ändå har jag haft svårt att komma igång med kosten på riktigt.För 3v. sedan ägde jag 88 kilo och har gått på svälltdiet hos x-tra vaganza, och minskat med 8 kiol idag, inser att jag inte vill fortsätta med det och är redo att börja med lchf nu när jag har blivit av med sötsuget och har höga ketoner, alltså ingen insulin utsläpp i blodet. Är lite tveksam hur jag skall lägga upp kosten så att inte rubba balansen. Är bredd att ligga väldigt lågt med kolhydratintag men behöver lite hjälp på traven, är det möjligt att få lite tips på hur jag lägger en kostplan för att börja med lchf så skonsamt som möjligt utan att gå upp så mkt/eller inte alls. Jag vill naturligtvis bli av med övervikten då främst av häsoskäl, och rädslan att få diabetes som flera av mina syskon är drabbade av. Jag är kvinna 49 år, 160 lång, 80 kg. Jobbar som dsk på vc, rör mig normalt både i jobbet och på fritiden men haft alltid jobbigt med sötsuget och ätit mig tjock på det, nu för det vara nog.
  Tack på förhand.

 9. 9

  Man får ju anta att kroppen har mekanismer för att inte försvinna.

  Antagligen kommer du att få en ökad aptit när kroppen anser att den börjar väga för lite.

  Dvs anledningen till att du går ner beror på att det har uppstått ett energiunderskott, antagligen för att du blir mätt på mindre samt att kroppen tar en del av depåerna.

  Skulle man rasa allt för långt ner i vikt kanske det räcker med att öka på kolhydraterna.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  Nahid, För att hålla vikten normal så ska vi minimera kolhydraterna, det är bara de i grönsaker som vi kan äta utan restriktioner (men vi behöver inte äta mer grönsaker än vi vill ha). Protein (tex kött, fisk, ost, ägg) bör vi äta ”normalt” utav. Sen får vi prova ut hur mycket fett vi behöver äta för att må bra. Det viktigaste är att vi inte äter fettsnålt.
  Se mitt kostprogram https://www.pagina.se/filer/Kostprogram%20för%20LCHF.pdf .

 11. 11

  Hej på er därute.
  Jag skriver min fråga även här, hoppas att få svar.
  Mitt problem är…har ätit, tillsammans med maken LCHF kost sedan v10, 2010. De som bekymrar mig är att jag får blåmärken som poppar upp hur som helst och var som helst på kroppen och hela tiden. De kommer som sagt när som helst och utan att jag slår mig. Maken har inte detta problem.
  Sökte givetvis dr för detta på VDC, men blodproverna ar helt OK. Just nu har jag blåmärken igen de ligger i en rad 4 st på underarmen och några på benen. Men tills kvällen har det säkerligen dykt upp nya, när de gamla börjar blekna bort.

  Är det någon annan som har det så här, sedan de lagt om kosten till LCHF och varför ger sig inte detta? Dr på VDC sa att det kan bero på omläggningen av kosten, och att jag skulle äta mer gröna grönsaker som innehåller K-vitamin. Givetvis har jag gjort detta, men ingen effekt. Bör jag sluta med denna kost och återgå till det gamla vanliga.
  Önskar lite råd….mvh sini

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  Sini, Det finns ingen anledning att tro att man skulle få ökad blödningsbenägenhet av att minska på kolhydraterna. Om du inte äter stora mängder av omega 3? Det skulle teoretiskt kunna öka blödningsbenägenheten.

 13. 13

  Hei Annika!
  Jag har snart ätit LCHF i fem år och trivs väldigt gott med det.
  Men för 2 år sedan fick jag lite hjärt flimmer och hjärtat bankar hårt. Jag gick till läkaren och han sa att allt var som det skulle. Men nu efter två år med samma symptom så går jag och undrar vad det kan vara. I perioder är det bättre men just nu så stör det mig mest när jag skall sova.
  Jag äter mycket smör och grädde, minimalt med potatis och pasta. Jag äter ofta lamm, hjort och älg kött och fisk, öring. Tar extra omega 3.

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  @ 13 Heidimy:
  Det är flera som har berättat att de känner sina hjärtslag starkare när de äter LCHF. Det kan kanske bero på ketosen, jag vet inte. Jag har i alla fall inte fått några signaler om att det är farligt. Om man tycker att det känns obehagligt får man väl äta mera kolhydrater, helst i form av grönsaker och rotfrukter.

 15. 15
  Ewa Haraldsson säger

  Hej!
  Hoppas att nån kan svara på min fråga, känner mig förtvivlad! Jag har ätit LCHF sedan januari. Gick ner två kg första veckan och sen ingenting! De senaste månaderna har jag tagit bort alla mejerivaror utom smör, äter inga nötter och inga ”brödsubstitut”. Jag tycker att jag gör allt rätt. Jag har ca 30 kg övervikt och har gått ner 12 kg förut med hjälp av LCHF. Förut har jag haft problem med att få i mig tillräckligt med fett, men jag tycker att jag har smaskat på med både smör, olja och kokosfett.
  Har Ketostix som jag pinkar på och enligt dom är jag i ketos! Ibland uppe på de högsta värdena! Så varför går jag inte ner i vikt?? Äter jag för mycket fett,så det är det kroppen bränner?
  Känns hopplöst att inte få nåt resultat när jag tycker att jag anstränger mig!

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  @ 15 Ewa Haraldsson:
  Vi har ju många olika åsikter om hur man ska göra vid utebliven viktnedgång. Jag tror att man måste tänka på hur man äter. Det ska vara hög andel naturligt fett, men matmängden måste nog ändå hållas begränsad. Du får prova dig fram.

 17. 17

  Hej
  Jag har, med stor behållning, läst flera inlägg om LCHF och kosttillskott. Dessvärre har jag inte hittat någon information om hur man skulle kunna bota hundar från ohälsa och sjukdom. En av mina egna har en konstant klåda (inga utslag) och veterinärerna har bara samma lösning som alltid: köpa deras, eller något foder, de säljer på kliniken och sedan övergå till injektioner av kortison (tror jag det är…?). Fodertillverkarna kör nu lite ”innehåller inget spannmål” men dessvärre en massa andra tillsatser. Han har även återkommande svampinfektioner i öron och tassar. Jag ger färskfoder och de andra mår bra av det. Jag lider så med honom och vill inget hällre än att kunna hjälpa honom. Hundars metabolism skiljer sej ju lite från människan så HUR ska jag tänka?

 18. 18

  #1 Göran Sjöberg
  Läste i LCHF-magasinet att i Stockholm finns LCHF-träffar en gång i månaden på en restaurang, After Work mellan klockan 17-19.
  Kom som du är och om du har lust.

 19. 19

  Tillägg…
  Jag förstår ju att alla inte befinner sig nära Stockholm…
  🙁

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  17 Lisen Persson
  LCHF och silver har ju visat sig bra mot svampinfektioner, så det är det förslag jag har.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa