Jag har haft flera frågelådor i den tidigare LCHF-bloggen.
Jag hade här förut flera länkar till min gamla blogg på Passagen.se, men denna är nu nedsläckt och länkarna dit är tomma.
Jag önskar att ni, innan ni frågar på denna sida läser på sidorna: Kostprogram, boken ”Doktor Dahlqvists LCHF – Guide och kokbok” och tittar på YouTube-filmen LCHF enligt Annika Dahlqvist.
Många svar finns där.
I lågkolhydratsajten Kolhydrater i Fokus pågår hela tiden frågor och svar om kost. På Dietdoctor.se finns ett forum där man också kan ställa frågor.
@ Professor Göran:
Hej Professor Göran!
Blir nyfiken på det du skrev om kärlkramp och vitamin-E? Har du möjlighet att utveckla? Alternativt hänvisa till något.
Jag tänker att vitamin E känns lite vanskligare att ”överdosera” än exempelvis D-vitamin.
Hej Dr Annika!
Har läst på nätet om att det finns ett samband mellan autoimmuna sjukdomar som rubbad sköldkörtel (jag har kraftig inflammation i sköldkörteln men bra hormonvärden) och gluten och komjölk. Vet du om något i ämnet? Har nämligen vidare läst om en kvinna som blivit frisk och fått normalvärden och ej behöver äta tabletter för sin sköldkörtel på Lchf – kost.
Eftersom vården inte kan göra mig frisk avser jag själv att testa denna diet innan mina hormonvärden börjar att ändras.
Jag äter selen, vitamintiskott för vegetarianer (har börjat att äta kött) och 1 tyrosintabletter/dag, efter 1 vecka började jag bli mycket piggare, inte något råd jag fått av läkarna. Har börjat äta fetare mat, men får sura uppstötningar. Äter mindre kolhydrater, endast 2 smörgåsar på morgonen och ca 3-4 frukter på dagen sedan 1 vecka tillbaka.
Men det finns ett problem, komjölken, enligt en Dr i USA som skrivit i ämnet säger att de som har sköldkörtelproblem ej förmodligen tål komjölksproteinet.
Vad ska man ta i stället?
Och vidare, måste jag äta kött varje dag?
Vad jag läst på lekmannabloggar ska en person med sköldkörtelproblem ej äta starka allergener
som baljväxter, nötter, äggvetegluten, komjölksprotein kasein, sojaböna, jordgubbar, hönsägg, skaldjur.
Är det något du känner till?
Med vänlig hälsning A-M
Kan någon tipsa om var man köper magnesia phosphorica? Har läst om det i bloggen men hittar det bara i USA. Finns det på närmre håll?
@ Viktoria:
Hej,
En diskussion kring E-vitamin råkade komma igång på tråden om Annikas knäskada
https://annikadahlqvist.com/2014/03/12/knaskadad-igen/#comments
där jag utvecklar lite kring detta i kommentarerna 17, 22 och 35. Där fanns också länkar och boktips.
Hej Dr Annika!
Jag är nyligen transplanterad (snart två månader sedan) och äter cortison, MFF samt Sandimunn nu. Jag har dessutom opererat bort mina bisköldkörtlar för ca 1 år sedan då jag fick hormonrubbning pga dialysen.
Pga att jag gått upp i vikt, ca 3-4 kg, efter op, vilket säkerligen beror på medicinerna, så har jag börjat logga mitt matintag för att se vad jag egentligen äter.
Nu får jag ju äta så mkt som jag ej fick under tiden i dialys, och jag har märkt att mitt intag brukar vara fördelat i procent kolhydrater ca 20, fett ca 50 och proteiner ca 30.
Kan man säga att detta är lchf, och finns det några risker för mig att äta denna kost med min hälsobakgrund?
(Jag tror att procenten kolhydrater mkt beror på att jag gärna äter frukt, särskilt apelsin och banan,
eftersom jag verkligen saknat detta under mina fem år i dialys.)
Tacksam för svar, då det är svårt att få bra kostråd av läkarna (även om de är underbara med allt annat)
Med vänlig hälsning, Gina
@ 1905 Gina:
Det är inte så lätt för mig att säkert säga, men spontant tycker jag att din nuvarande kosthållning låter bra.
Du ska helt säkert låta bli socker och margariner, och kemikalietillsatser. En måttlig mängd stärkelse kan du nog äta om du inte är diabetiker.
(Jag sökte på din medicin MFF men hittade den inte. Däremot hittade jag MMF, är det den du menar?)
Hej!
tack för ditt snabba svar.
Du har rätt, MMF heter den, min tryckfelsnisse hade varit framme :).
Nej jag har som tur är klarat mig från diabetes.
Sedan undrar jag lite över honung, jag tycker om att ta en liten sked i teet el kaffet (eftersom jag inte vill ta sockerbit) men det kanske är lika illa? Honungen jag äter kommer från min mammas egna bikupa, och är iallafall extremt ekologisk och närproducerad.
Men då känner jag mig trygg med min kost, detta är som sagt inte ngt som jag medvetet planerat, utan det jag helt enkelt velat äta, så det känns ju bra att veta att kroppen mestadels är sugen på saker som är bra för den 🙂
Jag äter endast riktigt smör, samt ekologisk frukt (speciellt bananer).
Tack igen!
Gina
@ 1907 Gina:
Både honung och frukt tycker jag att man kan vara lite återhållsam med, eftersom deras socker är till hälften fruktos, som är det sämsta sockret.
Bananer är den mest sockerhaltiga frukten, den innehåller ca 20% socker. Den är dessutom den mest besprutade frukten, därför bör man köpa ekologiska bananer, om man ska köpa dem.
Skrev tidigare inlägg 1885, 1895 om mitt kolestrol.
Jag har ännu inte tagit ut min med. Jag googlar och läser och har inte landat än i en egen uppfattning. Jag är frustrerad och inte så lite irriterad. Jag kan inte själv läsa statistik och forskning. Har ingen kunskap och kan inte terminologin. Jag måste förlita mig på andras tolkning av den forskning och de observationer som gjorts. Meningarna går isär.
Jag är patient och lekman, jag vill på ett enkelt vis kunna se ungefär var jag ligger riskmässigt till att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke. Hitta lättfattliga presentationer av resultat med statiner där man kan utläsa hur olika grupperingar svarar mot medicineringen ex.vis hur många insjuknar och hur många dör, hur många drabbas av biverkningar etc. I ABSOLUTA TAL.
Men jag hittar procentsatser relaterat till vad ???Jag förstår inte. Ex vis på hjärt-och lungfondens hemsida skriver Jan Nilsson att med statiner minskar kolestrolnivån med 30 – 40 % (det förstår jag ) och så står det att risken att drabbas av stroke eller hjärtinfarkt minskar med lika mycket. 30 – 40 %. Av vaddå?? Det låter ju jättemycket när en vanlig lekman läser det. Men är det mycket??? Varför kan man inte skriva att ex vis statiner minskar risken att dö i hjärtinfarkt från XX% till XX% Då missuppfattas det inte eller vill man att det ska missförstås ???? Så svänger sig många som höjer statiner till skyarna med procentsatser .
Biverkningarna varierar även i de olika beskrivningarna från obetydliga till allvarliga
.
Jag som lekman blir faktiskt också mycket frågande när man ex.vis i mycket självsäkra ordalag skriver att faran med kolestrol och nyttan med statiner är väl dokumenterad i ett flertal studier och forskningsprojekt. Men i de fall där man ref till studier och forskning och i absoluta tal presenterar resultat så är de ju ganska så blygsamma. Man är ju inte eniga.
hjälp mig att förstå … missar jag något väsentligt
Läste även en sida från SBU där man skriver att forskningen visar att läkare bedömer en behandling
olika beroende på hur den minskade risken presenteras
@ 1909 K-M:
Jag tycker att du ska läsa Uffe Ravnskovs böcker om kolesterol och statiner. Han redogör för allting mkt tydligt.
Det är en skillnad mellan relativa förändringar och absoluta.
Om en risk minskar från 2% till 1% så är det 50% riskminskaning.
Så kommer här en fråga om statiner igen. Kom in på strokeavdelningen för en misstänkt tia. Handen sov hårt. Fick Clopidogrel (Blodförtunnande, tål inte acetylsalicylsyra) och Atorvastatin. De hade inte ens ett värde på mitt kolesterol, men de ansåg att allt kolesterol skulle sänkas vad värdet än var. I julas var det perfekt. Kanon HDL och låga triglycerider. Tydligen menar de att jag skall äta detta hela livet. Jag tar inte atorvastatinet. Är själv i tvivel om det verkligen var en tia, men tar med viss tvekan det blodförtunnande medlet. Nu hoppas jag jag gör rätt. Har postpolio vilket gör att jag måste vara mycket rädd om de muskler jag har kvar. Läkaren menar att jag tillhör riskgrupperna då jag rökt. Det är tjugo år sen jag la av. Själv är jag 66. I så fall skulle ju alla före detta rökare äta blodförtunnande och statiner. Vet inte om du vill ge en kommentar, men vore tacksam om du ville det.
Hälsning
Britta
@ 1911 Britta Andersson:
Jag vet att de alltid brukar sätta in statiner på patienter med genomgången stroke, eller misstänkt sådan. Jag har inte orkat sätta mig in i underlaget till denna rutin. Någon som kan redogöra för det?
Jag skulle misstänka att det är någon/några studier på stroke-patienter, iscensatta av någon statinproducent.
Jag hittade på Google en länk till Läkartidningen.
Har varit till vårdcentralen i dag ….
så här ser de senaste värdena ut… de tidigare jag angav var från tidigare mätning
HDL 0,77
LDL 6,1
Trigl 1,14
Ser inte bra ut.
Än en gång uppmanad att äta Atorvastatin, personalen vid vårdcentralen och apoteket försäkrar mig än en gång att biverkningarna är små. Atorvastatin lär vara de snällaste statinpreparaten.
Min övriga sjukdomsbild finns under inlägg 1885 om någon är intresserad
Nästa mätning och kontroll blir i juni.
Har inte kunskap för att tycka det ena eller andra . Kommer troligtvis att äta medicinen och fortsätta med LCHF. Göra en ny utvärdering i juni både vad gäller kosten och kolestrolvärden. Bestämma fortsättningen efter det. Under tiden kommer jag att fortsätta läsa på om ämnet.
Tack för er uppmärksamhet.
@ Professor Göran:
Nu kommer fortsättning på mitt inlägg 1862.
Har nu blivit uppringd av min läkare…
Jag frågade vad hon grundade sin idé på om att jag skulle börja med statiner.
Då sa hon att jag har högt LDL-värde, jag löper alltså stor risk att får igensatta ådror.
När jag då frågade efter mitt HDL-värde + triglycerider sa hon att ”de proverna tar vi inte”.
”De är inte intressanta, de bara krånglar till det. Vi följer de europeiska riktlinjerna och då är ditt värde inte alls bra…”
Okej sa jag, men att jag gått ner 20 kg, aldrig rökt, ingen känd hjärtsjukdom, motionerar 4 dagar/vecka samt att mitt blodtryck blivit markant bättre? Betyder inte det något i sammanhanget?
Och varför mäter ni inte HDL o triglycerider?
På min mans arbete har de allmänna underökningar med några års intervaller, och min man hade högt LDL-värde. Men då sa sköterskan att hans HDL också var högt, så det är lugnt…
Då sa min läkare ” okej…. ditt värde är inte skyhögt…. jag skriver en remiss…. du kan komma in så tar vi även HDL och triglycerider….. fast det egentligen inte behövs, för du behöver medicinen. Vi gör allt för att bevisa att du behöver medicinen”
Jahapp! Så var det med det…
Jag kommer nog ta de här proverna, för att jag är nyfiken på vad de visar.
Det knepiga är att jag mest hoppas på högt HDL och låga triglycerider för HENNES skull. För att bevisa något för henne… Helt galet.
Jag håller på att landa i min övertygelse att inte ens mäta detta någon mer gång, men det är bannemej inte helt lätt att bara rycka på axlarna när det finns så totalt motstridiga råd.
Fortsättning följer…
Hej Annika!
Jag heter Isabella Rambert och går sista året på NT-gymnasiet i Järfälla, där jag läser den naturvetenskapliga linjen. Tillsammans med min klasskamrat Maria Svedberg, håller vi på att skriva gymnasiearbetet där vi har valt att diskutera sötningsmedlens effekt gentemot folkhälsan.
För att få tillförlitliga svar skulle vi gärna komma i kontakt med en väl insatt, därför kontaktade vi dig efter att vi kommit in på din hemsida och fann dig mycket kompetent inom ämnet.
Det vi gärna skulle vilja veta mer om är hur sötningsmedel påverkar den mänskliga kroppen? Vilka effekter har exempelvis aspartam? När man söker information råder det delade meningar bland svaren, de flesta säger att så länge vi håller oss till ADI-gränsen är det ingen fara. Vi är dock skeptiska och skulle vilja bli informerade om möjliga skadliga effekter. Finns det några, och på vilket sätt är det skadligt för individen som konsumerar detta sötningsmedel?
Olika länder klassar aspartam som olika farligt. Vad skall man lita på?
Jag ser fram emot ditt svar!
Tack på förhand,
Med vänlig hälsning,
Isabella Rambert
@ K-M:
Vad är det som inte ser bra ut?
HDL är marginellt för lågt och LDL är något för högt enl rek. riktvärden.
Triglycerider ligger på en bra nivå.
Kom ihåg att ett kolesterolprov avslöjar inte fördelningen mellan olika
LDL-fraktioner (de flesta nyttiga). Låg triglyceridnivå visar på en fungerande metabolism.
Glöm heller inte att riktvärden är framtagna i samarbete med läkemedelsindustrin.
Om du vill veta vad din läkare troligen använder för verktyg för att bedöma dig så kan du botanisera
lite här:
https://www.escardio.org/communities/EACPR/toolbox/health-professionals/Pages/SCORE-Risk-Charts.aspx#countries
I Sverige är det lågrisktabellen som används.
Score-diagrammet är framtaget med hjälp av statistik från en oerhört massa kända studier. En del av dessa har avfärdats som i princip värdelösa eftersom utrymmet för fri tolkning är alldeles för stort.
Här är mina värden efter 6 mån. med LCHF-kost om det kan vara till någon ledning.
HDL: 2,1
LDL: 5,4
Triglycerider: 1,12
Äter Omega3 och D-vitamin dagligen + LCHF-kost sedan snart 2 år.
Äter inte statiner och har heller inte kollat kolesterol på ca 1,5 år.
Kollar BT med jämna mellanrum eftersom min uppfattning är att ett högt blodtryck är en högre riskfaktor än blodfetter som inte ligger in gränsvärden.
Lennart N
Min läkare bedömer att min sjukdomsbild och mina dåliga kolesterolvärden tillsammans ger mig en högre risk.
Det här är inte en lätt situation att vara i. Å ena sidan sjukvården (som hjälpt mig i mycket och som alltid varit en auktoritet för mig) å andra sidan mina egna och framförallt familjens (min frus) funderingar och rädsla för att jag ska drabbas av biverkningar. Biverkningar som ska sänka min livskvalitet och dra ner min energi och ork ytterligare. Hon tycker att det är viktigare att jag har orken att utöva mina intressen jakt och fiske för att på så sätt kunna få en igång positiv och ytterligare öka mitt välbefinnande.
Biverkningar som min läkare bedömer som ytterst små.
Jag tror hela min familj och framför allt min fru mår dåligt över att vi hamnat i en situation där vi inte har fullt förtroende för sjukvårdens ordinationer, samtidigt som vi inte har resurser/förmåga att bilda oss en klar egen uppfattning. Vi kan helt enkelt inte bedöma om nyttan överväger risken eller tvärtom.”
Jag är mycket tacksam över den som tar sig tid att resonera med mig och ge mig olika infallsvinklar.
Bara för att få prata om något trevligare så vill jag gärna berätta att mina två månader på dieten har gjort att jag gått ner 5 kg. Mår allmänt bättre. Vaknar utvilad vid samma tid varje morgon. Kommit ifrån godissuget och framförallt kan jag leva utan den obligatoriska kvällsmackan. Däremot knaprar jag mer Waran nu än tidigare.
@ Lotta: #1914
Ju mer man läser på om kolesterol – jag antar att du har Uffe Ravnskovs böcker – ju mer står detta ”avancerade kvacksalveri” en upp i halsen. Det finns massor av information om man söker som visar på det oerhört ihåliga i den information som läkemedelsbolagen pumpar ut.
Själv har jag ”tröttnat” på de ”specialister” som sjukvården erbjuder men specialister som inte har tänkt en enda självständig tanke utan bara följer de guidelines som just läkemedelsbolagen ligger bakom. Min uppfattning är att ”specialisterna” åstadkommer betydligt mer skada än nytta med sina meningslösa och rent skadliga ”råd” framför allt vad gäller kosten (där de knappast har en susning) men även när det gäller de ”mediciner” de så villigt gödslar mänskligheten med.
Det är ingen tillfällighet att jag vägrar ta några mediciner mot min allvarliga hjärtsjukdom och statiner är som sagt det sista jag skulle stoppa in i min mun.
Lycka till på din kunskapsresa men risken är förstås stor att du som jag förlorar allt förtroende för vår sjukvård.
@ 1917 K-M:
Tyvärr finns det nog inte någon som kan ge dig den eviga slutliga lösningen. Läkarna har blivit massivt itutade, med energi från läkemedelsindustrin, att kolesterol, LDL, och naturligt mättat fett är farligt för hälsan. Några självständigt tänkande läkare har insett att så inte är fallet, och att statiner kan ha biverkningar som är värre än den eventuella lilla infarktförebyggande effekten. Men merparten av läkarna tror fortfarande att ”experterna” har rätt.
Till slut är det den individuelle patienten som måste bestämma själv. Om den bestämmer sig för att låta bli statinen får den se om den vågar berätta om sitt beslut för sin läkare.
Det är ”normalt” vid LCHF-kost att PK-värdet sänks så att det behövs mera Waran för att höja PK till terapeutisk nivå. Det kan tyda på att levern blir friskare med LCHF. En sjuk lever höjer PK, en frisk lever sänker PK.
@ K-M:
Man får tyvärr lära sig att leva med att inte ha svar på alla frågor i detta ämne eftersom ”vetenskapen” är långt ifrån konsensus och råden varierar beroende på vem man pratar med. Det handlar mycket om att göra egna rimlighetsbedömningar efter hand som man tar del av all information som är tillgänglig. I mitt fall pekar det på att tacka nej till förslaget om att ta statiner men jag är heller inte drabbad av några andra hälsoproblem (vad jag känner till).
Kul i alla fall att LCHF-kosten har påverkat dig så positivt! 🙂
Hej!
Jag har läst i Ralf Sundbergs bok ”Forskningsfusket” hur användning av betablockerare kan påverka kroppens metabolism, och rentav leda till diabetes. Jag undrar om man har någon nytta av LCHF ifall metabolismen blir så störd av en medicin att den ”spårar ur”?
@ K-M: #1917
Den hjärtspecialist jag senast träffade och som skrev ut fem hjärtmediciner var väl medveten om att jag aldrig skulle hämta ut dem på apoteket eftersom jag inte hade tagit några under de femton åren som hade gått sedan min allvarliga infarkt.
Han sa öppet till mig att han ansåg det jag hållit på med var ”På gränsen till kriminellt!”.
Jag insåg därför det meningslösa att fortsätta ”vårdas” av personer som hade en så stelbent dogmatisk attityd och personer som, trots att de är ”specialister”, därför i mina ögon egentligen bara är inkompetenta.
Egentligen förstår jag inte på vilket sätt du är ”patient”. Är du hjärtsjuk eller är det bara sjukvården som försöker få dig att tro att du är hjärtsjuk genom att prata om kolesterol som de faktiskt inte vet så mycket om?
Professor Göran
I inlägg 1885 har jag berättat om vilka sjukdomar jag har och vilka med. jag äter i dagsläget. Jag har inte haft någon hjärtinfarkt eller stroke. Kollat hjärtat med ultraljud och inte funnit något negativt. Jag vet inte om det har något med immunförsvaret att göra eller om jag bara har otur men jag är nästan jämt förkyld och det har svårt att gå över. Har erfarenhet av vad biverkningar kan ställa till med. förlorade bl a 20 % av lungkap. av en med. som jag inte tålde.
Hej,
Har precis samma fråga som Eva Wahlbeck.
Jag har frågat min läkare och hon säger att man inte får
diabetes av tex kombinationen Normorix och Atenolol men
jag har läst motsatsen. Vad ska man tro egentligen?
Ska man föreslå någon annan medicinering?
@ 1924 EL:
Man får inte absolut diabetes av någon medicin, men risken kan öka av vissa mediciner.
LCHF minskar i vilket fall risken för diabetes.
Hej!
Mitt namn är Josefin och går första året på ProCivitas Privata Gymnasium i Helsingborg, naturvetenskapliga linjen. Jag ska skriva en akademisk uppsats där frågeställningen är ”Hur påverkar kosten hjärnans evolution?” samt sedan dra jämförelser mellan en hjärna som får näringsämnen från animalisk föda och en som endast får vegetabilisk föda. Jag har valt att göra denna frågeställning för att jag tycker att den verkar väldigt intressant och för att kunna se om hjärnans evolution sakta förändras eller liknande.
Min fråga till dig är om detta är någonting du har koll på och isåfall hade kunnat svara på några frågor? Den frågan som är oklaras för tillfället är ifall en person som är vegetarian kommer att få en sämre utveckling i sin hjärna evolutionärt sett, eftersom att den personen måste äta mycket tillskott och då inte får i sig alla de näringsämnena som en person som äter en naturlig varierande kost får (animalisk föda inräknat).
Jag har sökt runder länge på konkreta svar men det tycks inte finnas några riktiga linjer för vad som verkligen är bra eller dåligt med kosttillskott.
Tack på förhand!
Med vänliga hälsningar
Josefin Johnsson
@ Josefin Johnsson:
Ja – det var knappast något lätt ämne du valt.
Många som satsar på strikt LCHF noterar kraftiga hälsoförbättringar och inte minst på det mentala planet. Vår svenska mästare i minne äter tydligen väldigt strikt LCHF inför tävlingar.
Lierre Keith beskriver i sin ”Vegomyten” erfarenheterna som vegan under många år. Där finns en del om hur psyket påverkas på ett negativt sätt av näringsbrist hos veganer. Hon har många referenser.
Vad gäller kosttillskott tycker jag att den här organisationen är seriös.
https://www.orthomed.org
Här finns en hel del att läsa kring effekterna av kosttillskott av olika slag.
Lycka till med ditt tuffa ämnesval!
Hej
Var igår hos läkare som mer eller mindre vill tvinga mig att börja med statiner igen.
Hon hämtade tom in en kollega för att understryka vikten av dessa piller.
Jag har ett totalvärde på 10,3 varav LDL är 7,7 – vilket ska högst vara under 5,3 enligt de nya rönen enligt henne. ( läkemedelsbolagen !! enligt mig)
Jag åt statiner för länge sedan, men slutade på eget initiativ efter jag börjat med LCHF och följt dig i årtal. Nu har mina värden blivit högre än jag hade före förra omgången med statiner.
Läkaren säger att jag har det där ärftliga höga kolesterolet och att det inte går att sänka genom kosten.
Men måste jag det då? var min fråga till henne.
Jaa annars kommer du få en ❤️Infarkt inom en mycket snar framtid och det vill hon självklart inte ha på sitt samvete.
( till saken hör att hela min släkt på min fars sida dött tidigt, både män och quinnor, yngsta 42 år och min far endast 59 år. Min yngre bror har konverterat hjärtat 2 ggr och nyligen haft stroke. )
Jag blir snart 62 år. Jag är smal, rökfri, har bra sockervärden, B12, järn etc
Är desperat därför dessa rader till dig Annika
Jag vill INTE börja med STATINER!! Hur ska jag göra??
@ 1928 Ann Danielsson Röhr:
Jag tror att personer med ärftligt förhöjt kolesterol har några procents mindre (absolut) risk att få hjärtinfarkt om de äter statin än de som inte gör det. (Deras infarktrisk korrelerar dock inte med kolesterolvärdet) Läs Uffe Ravnskovs böcker om kolesterolfrågan.
De har samma risk som alla andra att drabbas av biverkningar av statinen.
Sen måste patienten få bestämma själv om h*n vill äta statin eller ej. Ingen läkare ska skriva patienten på näsan om den inte vill medicinera.
Annika, du har fel när du säger att ingen medicin kan orsaka diabetes. Det är visat, signifikant, att statiner kan orsaka diabetes.
Eskil R
@ 1930 Eskil Richardson:
Det har du rätt i Eskil. Det jag menade var att mediciner kan öka risken för diabetes, men ingen medicin orsakar diabetes i 100%.
ang blodtryck och puls
jag äter följande med för högt blodtryck; Atacand plus, Amlarrow, Spironolakton nycomed, Metoprolol GEA retard i kombination. Dessa med. håller mitt blodtryck på en bra nivå. Sedan jag började med lchf kost och läst era inlägg har jag börjat kontrollera blodtrycket oftare . Utifall det fortsätter ligga på en ”låg” nivå hade jag tänkt att tillsammans med min läkare titta över med. Men en sak sticker ut och det är pulsen. Jag har en högre puls nu med lchf än vad jag hade tidigare. Är det ett bra eller dåligt tecken. Kan ju också vara tillfälligt har ätit kosten i 2,5 mån
@ 1932 K-M:
Det är bra om du kan minska din blodtrycksmedicinering i samråd med din läkare. Man ska inte äta mer mediciner än man behöver.
Jag kan inte svara på varför din puls ev har stigit. Du kan ju kolla dina sköldkörtelhormonprover.
Hej,
Jag har nu kört LCHF i en dryg månad pga problem med min mage (”IBS”-symtom som gaser, obehag och allmänt dålig i magen), men har inte upplevt någon förbättring av detta. Detta verkar ju klart gå emot normen då de allra flesta verkar bli rejält bättre, relativt fort dessutom. Har du någon idé om vad det kan bero när LCHF inte verkar fungera mot ”IBS”?
Inser givetvis att det är svårt att svara på men är verkligen tacksam för all vägledning jag kan få. De flesta läkare är i princip helt ointresserade. Har dock tagit en uppsjö av blodprover och ett avföringsprov som ska ha varit bra. Är en 22-årig, smal man, som börjar se mer och mer oroligt på framtiden i och med detta.
Hej! jag har haft en stor hjärtinfarkt och har ett sk. ”stent” högt upp i vänster kärl. Till följd av hjärtinfarkten har jag fått högt blodtryck som jag äter Losartan för att hålla nere vilket fungerar bra. Jag har även RA och har börjat äta mycket gurkmeja och ingefära för att hålla nere inflammatoinen och det fungerar verkligen. Tyvärr så känns det som att mitt blodtryck gått upp, så jag undrar om Losartan ”slås ut” av gurkmejan och ingefäran? Måste jag som haft en stor infarkt medicinera mot högt blodtryck hela livet?
@ 1934 Henrik:
Du bör prova om det är något du inte tål, som laktos, mjölkprotein, eller annat. Prova att ta bort ämnen och se om du blir bättre utan dem. Fibrer är också ämnen som kan skapa problem.
@ 1935 Gunilla Larsson:
Jag har inte hört att Losartans effekt ska slås ut av gurkmeja och ingefära. Du kan inte känna om blodtrycket har gått upp, utan det måste du kolla. Du kan köpa en egen blodtrycksmätare, eller gå till vårdcentralen eller apoteket för att kolla blodtrycket.
Blodtrycksbehandling behöver man bara ta om blodtrycket är för högt utan medicin. Men Losartan kan också verka hjärtstärkande vilket kan vara bra om man har haft en hjärtinfarkt.
@ Henrik:
Du får nog ge det lite mer tid också. Har du ex ätit bröd hela ditt liv tar det ett tag att ställa om. Gluten kan ge skador som tar lite tid att läka innan tarmsystemet anpassat sig.
Ja nu är man mer eller mindre ihjälskrämd efter PK – provet … Jag har 1,4 i värde.. För 1 månad sedan när jag tog senaste provet hade jag 2,4. Sköterskan tittade allvarligt på mig och frågade om jag åt LCHF därefter så talade hon om för mig att det var jättefarligt med ett sådant lågt värde och att jag NU KUNDE FÅ EN STROKE NÄR SOM HELST….
Jag vet ju att man måste äta mer waran när man äter LCHF (har frågat om det tidigare och AD har gett mig den upplysningen) vad jag kan tycka är väl att jag från att ha gått varje och varannan vecka och det varit obalans i proven lägger in 1 månad mellan provtagningarna innan man sett att det stabiliserat sig riktigt. Den ”ordinarie” sköterskan tycker att jag ska fortsätta äta som jag gör och menar att vi ställer in det här…
Trots att jag vet att jag har ett ”lågt och snällt” förmaksflimmer är jag verkligen orolig ….
@ 1939 K-M:
Detta med PK har varit uppe många gånger.
Lågt PK är ett hälsotecken. en frisk lever producerar ett lågt PK, och behöver alltså mera Waran för att komma upp i terapeutiskt värde.
En leversjuk person behöver kanske en halv tablett varannan dag för att på ett terapeutiskt PK, och en frisk person behöver kanske 5 tabl dagligen för att få samma värde.
Din sköterska har uttalat sig okunnigt. Det är farligt med okunniga sjukvårdsarbetare.
Hej Dr Annika,
Jag är rätt ny i LCHF-kost, ätit i 7 veckor nu och kan säga att min mage, som varit ett problem under många, många år med mycket mediciner, blev bra efter en vecka 🙂
Har dock en undran..
Jag har SLE med bl.a nedsatt njurfunktion och läkarna säger att man ska unvika för mkt proteinrik mat vilket det ju blir med LCHF. Vad påverkas negativt av det, kan njurfunktionen bli sämre p.g.a att det är jobbigare för njurarna med proteinrik mat?
Vänlig hälsning
Katarina
@ Katarina:
Hej Katarina och välkommen till forumet.
Det behöver inte vara mycket proteiner i LCHF-kosten. Mängden kött, fisk och proteinrika mjölkprodukter är inte det viktiga i sammanhanget. Det börjar snarare väga över åt att vara sparsam med proteinerna även för LCHF:are. Principen i LCHF, och all lågkolhydratkost, är att dra ned på energi i form av kolhydrater och ersätta med motsvarande mängd energi i form av fett.
Att kosten är ”ren” och fri från onaturliga ämnen (ekologisk eller kravmärkt) är antagligen viktigare än proteinmängden. Fast man bör ju inte dra ned mer än vad kroppen behöver. 0,8 g per kilo (önskad) kroppsvikt har angetts som ett riktvärde.
@ Lars:
Tack Lars 🙂
Ja det är ju sant att det inte behöver vara så mycket protein, i mitt fall har det blivit väldigt mycket ägg nu i början, och det kan bli lite för mycket så jag behöver lära mig alternativa frukostar
Jag ska till läkaren imorgon, och har fått klagomål på min LCHF-kost, men jag får inga direkta svar på varför det skulle vara dåligt. Jag har redan fått sätta ut en av blodtryckstabletterna bl.a. för att jag snarare nu har för lågt blodtryck (eller bara ovanligt mycket yrsel)
Det är oerhört lärorikt att läsa här om allt som skrivs!
@ Katarina:
Varsågod!
Många av oss som ofta skriver här hos Annika har fått höra av läkare, dietister eller bekanta att vår kost är farlig eller tveksam. De grundar sin åsikt på ganska förlegad vetenskap, eller tro, att fett i större mängd är farligt därför att det leder till kolesterol som påstås vara farligt.
Det finns nyare forskning av hög kvalité som motsäger denna ”tro” men det har inte nått ut varken till yrkesfolk, Livsmedelsverket eller gemene man. Förra årets SBU-rapport är talande. Dessutom har det visat sig ligga en ansenlig del fusk bakom den gamla forskningen.
Det är många pålästa personer på denna blogg så det finns en hel del bra information att hämta 🙂
@ 1941 Katarina:
Det är helt rätt som Lars skriver att det inte finns någon anledning till att öka proteinmängden när man drar ner på kolhydraterna. Dessa ska i stället ersättas av naturligt fett, som smör, kokosfett, och kött- och fiskfett. Naturligt fett är neutralt för njurarna och försämrar inte njurfunktionen.
De flesta läkare är kvar i de gamla myterna om att naturligt mättat fett är farligt, så därför vågar de inte ens tänka tanken på ett ökat intag av det.
Om man skulle råka får i sig lite mera protein än minsta möjliga så är det ändå inte farligt, även om njurarna är lite klena. Undersökningar visar att progressen av njursvikten inte påverkas av proteinintag, men däremot kan måendet bli sämre för en njursviktare om den äter onödigt mycket protein. När njursviktspatienten hamnar i dialys spelar proteinintaget ingen roll för måendet heller.
Uffe Ravnskov har skrivit om detta, men jag har inte någon referens. Någon annan?
I stor utsträckning är det näringsbrist som leder till fetma. Näringsbristen kan vara orsakad av att näringsinnehållet i maten drastiskt försämrats och förändrats eller sättet livsmedel hanteras, lagras och tillagas. Näringsbristen kan också vara orsakad av skador i näringsupptaget från bland annat gluten och BCMP 7 (A1-kasein). Att i det läget propagera för att man ska äta mer energi, vare det sig är kolhydrater eller fett verkar ganska tveksamt för mig.
Det enda fett vi behöver mer av är EPA och DHA som finns i vildfångad fet fisk från friska hav.
https://www.svd.se/nyheter/inrikes/farre-mineraler-i-svenskt-vete_1802837.svd 30 september 2008
”Halterna av flera mineraler täcker inte längre djurens behov
Det är vid analyser av nya data från långtidsförsök med vete som sträcker sig tillbaka till 1967 som forskare vid SLU upptäckt ett kraftigt minskat innehåll av bland annat järn, koppar och kobolt i åkerjordar som fått konventionell NPK-gödning (gödning som innehåller kväve, fosfor och kalium).
Försörjningen av järn och koppar, men även zink och selen, ligger i många jordar på eller under gränsen för att täcka växtens behov vilket kan orsaka minskade skördar och skada växtens motståndskraft.
Halterna av selen tycks visserligen vara stabila men är på en nivå långt under vad som rekommenderas i djurfoder. Även halterna av järn, kobolt och koppar är lägre än vad djuren behöver.
–Rakt över är värdena så låga att vi måste ta tag i det här och undersöka hur konsumenterna påverkas. Halterna av koppar och järn är på en nivå som tyder på att brister kan förekomma, säger Holger Kirchmann, professor vid SLU.”
Enligt SLV:s Åke Bruce 27 juli 2006
https://www.svd.se/nyheter/inrikes/svart-att-tacka-dagsbehovet_339020.svd
”Svårt att täcka dagsbehovet
Det är näst intill omöjligt att täcka sitt behov av vitaminer och mineraler utan att samtidigt gå upp i vikt. Nu måste växtförädlingen inriktas på näringsinnehållet, anser Livsmedelsverkets expert.
Är maten tillräckligt bra för att jag ska få i mig de näringsämnen jag behöver utan att gå upp i vikt?
– Det går att översätta näringsrekommendationerna till en fyraveckors matsedel som uppfyller kraven. Det har vi gjort på Livsmedelsverket. Men då får du i stort sett bara äta nyckelhålsmärkta produkter och 500 till 700 gram frukt och grönsaker per dag. Man måste äta mycket allsidigt för att klara det, säger Åke Bruce.
Den som inte följer menyn måste i stället kompensera genom att äta mer mat, med mer kalorier än rekommenderat, för att undvika brist på vitaminer och mineraler.
Men då krävs motion för att inte gå upp i vikt.”
Även:
https://iloapp.darthvader.se/blog/www?ShowFile&doc=1232384087.pdf
https://annikadahlqvist.com/2012/12/20/vilken-naringsbrist-far-man-av-lchf/
Det vore mycket intressant med en förutsättningslös kartläggning av förekomsten av näringsbrist och samband med olika hälsoproblem. Svenska vårdapparaten vägrar vanligtvis att göra några som helst mätningar av mineraler och vitaminer utan vill hellre sälja preparat som döljer symtomen.
Lyssna på Terry Wahls – Minding Your Mitochondria
https://youtu.be/Fs7jqqdv5eg
Anders S skrev:
ska stå BCM-7 – beta-casomorphin 7
@ Anders S:
Tack Anders – uttalandet från Bruce har jag ofta refererat till i olika sammanhang men tappat bort källan!
I sammanhanget kan det ju vara värt att notera att de RDI-värden som SLV går efter är ett absolut minimum och de flesta behöver sannolikt betydligt mera,,,,
Finns lite intressant att läsa här från Anna Hallen och hennes lika pigga kamrater:
https://www.annahallen.se/kryssning-slv-och-naringsberakningar
Rekommenderar oxå att följa med i Annas näringsstrapatser genom hennes FB-sida,,,,
https://www.facebook.com/anna.hallen
@ Thomas Jansson:
Apropå för mycket bröd i kosten så hindrar det i sig näringsupptaget. Det borde vara så att övergång till Lchf underlättar för näringsupptaget i tunntarmen. Om dessutom brödet utarmas på mineraler och vitaminer så finns ingen vits med att överkonsumera detta. Brödet är ju också späckat med kolhydrater och ett proteienet gluten vilket är jättesvårt att bryta ned.
Enligt William Davis står vete(gluten) bakom många av de allvarliga sjukdomar som inflammationer, påverkan på hjärnan, diabetes, syra/basbalans osv.
Det vete som vi överkonsumerar är dessutom dvärgvete vilket är hårt modifierat och skiljer sig stort från det tidigare vetet. Så propagerandet för det ex. det ”nyttiga” fullkornet är en bedräglig affär. När man ser personer med en stor ”vetemage” sitta och konsumera bakelser, munkar och allhanda brödprodukter blir man mörkrädd.
@ natan:
Jag tillhör ju den ökande skara som anser att merparten av slaskdiagnosen fibromyalgi är ett resultat av läckande tarmar ofta orsakat av brödes gluten,,,
Inom skolmedicinen existerar så klart inga läckande tarmar men för den som vill övertyga sig om att vårt tarmsystem inte är tillverkat i rostfritt stål kan ju prova med att doppa en tampong i vodka och stoppa upp den i stolgången – ett känt trick som till och från praktiseras av ungar som vill få en kvarting att räcka till minst 15 personer,,,
På enkel värmländska ger gluten följande resultat: skiten går in i blodet och näringen ut med avföringen – svårare än så är det nog inte,,,,
@ Thomas Jansson:
Tanken att vi överäter för att våra kroppar känner av en homeostatisk brist på olika mineraler och vitaminer tycker jag är en både rimlig och intressant hypotes. När vi under evolutionen utan medveten kunskap sökt oss till olika födoämnen måste nog detta ha varit en viktig parameter förutom att få i oss tillräckligt många kalorier för att överleva och ett omedvetet ”sug” som bidragit till att forma alla typer av ursprungliga matkulturer som inte minst Weston Price så ingående undersökte och beskrev i sin bok ”Nutrition and Physical Degeneration”.
Många ”hälsogurus” idag tar tag i denna fråga och Mercola är kanske en av de främsta när det gäller betydelsen av underskott av vitaminer och mineraler https://www.mercola.com . Även den alternativmedicin som grundades av LInus Pauling tar denna fråga som sin huvuduppgift, https://www.orthomed.org och här kan man lära sig massor.
På din länk till Anna Hallén läser jag följande
…. Vidare iväg på LCHF-kryssningen som lite var min avskedsfest. Ha ha ha. Många som kom på den. Gulligt av dom …..
Kan du som har följt henne förklara vad detta kryptiska uttalande egentligen betyder och om hon nu definitivt tagit steget fullt ut och tar avstånd från själva grundidén med LCHF (minska på kolhydraterna och kompensera med naturligt fett) och inte bara pratar om att göra det?
@ Anders S:
Snyggt jobbat, du sätter fokus på det som förmodligen är mänsklighetens viktigaste och mest nedtystade fråga. Jag tycker nästan att Annika borde göra en egen tråd av din kommentar.
Den dag vi kan mäta de värden vi har av essentiella ämnen i våra kroppar. Den dagen är det slutsnackat om vad vi ska äta och hur vi ska hantera planeten vi bor på.
För några år sedan gick en vetenskapsserie i tv om en dansk forskargrupp på 8 personer som tillsammans med 8 Inuiter skulle färdas tvärs över Grönlands stenhårda natur.
Slutresultatet blev att de kolhydratgående västerlänningarnas kroppar inte anpassade sig till hårda förhållanden. Medan Innuiternas kroppar omedelbart ställde in sig på de umbäranden de utsattes för.
Den västerländska människokroppen har genom åren blivit fysiskt demoraliserad av näringsbrist och onaturliga ämnen. Detta kan aldrig sluta väl!
@ Professor Göran:
Jag kan ju inte svara för vad och hur Anna tänker men vet att hon har massor med friska ideer & projekt på gång – ett tipps är att följa henne på FB,,,,
Det som vi harvat om här på bloggen i över 9 år börjar bli helt etablerat och eftersom Anna tänker framåt så tror jag att hon håller på att titta på miljö och annat runtom – se t ex hennes insatser i det som hon kallar för ”Gnisselzonen” – det är där som utvecklingen framöver kommer att ske – att vi inte skall äta bröd börjar vi kunna nu,,,,
Sedan kan man se ett mönster vad gäller kostrådgivning över huvudtaget som t ex https://www.kostradgivarna.se/ men de tankarna behåller jag för mig själv,,,
1952@ Professor Göran:
Jag tror inte alls att Anna fjärmar sig från LCHF men gissar att hon liksom många andra öppnar mot mer paleo?
Jag uppfattar det som om man vill komma bort från mejerivaror – om det är rätt eller fel får väl folk fundera över – jag tillhör ju skeptikerna mot att dricka mjölk men tar aldrig en sådan diskussion så länge som folk häver i sig mängder med läsk,,,
Mejeriprodukter är inget stort problem för de flesta även om jag själv inte druckit ett helt glas mjölk sedan jag var runt 15 år,,,
Georg W skrev:
En som länge uttalat sig i frågan är Joel Wallach. Författare till ”Dead doctors don’t lie”. Hans åsikter ifrågasätts av de legitimerade läkemedelsförsäljarna och industrin eftersom han ursprungligen är veterinär och säljer vitaminer och mineraler. Han är likväl väldigt inspirerande och roande att lyssna på och det finns en hel del sanningar i det han säger:
https://youtu.be/3x9rJaV6NmY
https://www.kingmaker.net/trustme.html
Här en översättning till svenska:
https://stighastrup.dinstudio.se/empty_17.html
Jag gillar den här typen av resonemang som inte är kategoriska. Vetenskap är alltid hypotetisk till sin natur.
Jag gillar också Annikas grundläggande inställning som jag också uppfattar som vetenskaplig. Om du testar någonting och mår bra av det så är det ”troligen” bra men om du mår dåligt av det (t.ex. mjölk) så är det väldigt klokt att avstå från det. Till detta kommer vår kunskap på det cellmolekylära planet som kan förstärka vad vi ”tror”.
Veta kan vi aldrig göra – i så fall är vi dogmatiskt ”troende”! Här ligger förstås också en fara även för vår gräsrotsrörelse.
Vår inställning i mina ögon tycker jag bör vara:
”Mycket talar för, speciellt om vi hamnat i det metabola tillståndet, att vi ska betrakta kolhydraterna i kosten som något onödigt och till och med giftigt och som vi därför gör klokt i att avstå ifrån så mycket som möjligt även om det är svårt. Bortfallet i energin från dessa kolhydrater bör vi kompensera med naturliga fetter och inte minst med de mättade – med andra ord LCHF”
Professor Göran skrev:
Problemet är inte att vi behöver kompensera bortfallet i energi. Tvärtom behöver vi få tillräckligt med mineraler, vitaminer och spårämnen utan att samtidigt få för mycket energi eller som i frågeställarens fall för mycket protein.
Vi överäter rätt mycket idag och kan således minska ned en hel del utan problem – mina egna beräkningar mellan tummen och pekfingret visar på ett överätande energimässigt som ligger i storleksordningen 20%.
Överätning i sig är farligt – även på bra mat.
Överätning av snabba kolhydrater och skräpmat är särskilt farlig
Professor Göran har helt fel med påståendet att kolhydrater är ett farligt gift – för oss metabolt störda förhåller det sig så men det är ingen allmänngiltlig regel på något sätt!
@ Thomas Jansson:
Menar du att du överäter essentiella ämnen och därmed har ett överskott av näringsämnen i kroppen? Du blandar nog ihop energi med näring, tror jag.
Som vegetarian åt jag varje dag tre ggr. så mycket som en normal människa (alla andra). Du som inte dricker mjölk måste ju ha problem med att fylla kvoten av näringsämnen som är livsviktiga.
Det är därför mjölk är ett så fantastiskt livsmedel. Det innehåller 18 av de 22 essentiella ämnena som vi behöver och jag kan inte efter 10 år med mjölk finna något fel med mitt mjölkdrickande i min kropp. Men då har jag inte heller ännu nått vägens ände med mitt insulin.
@ Georg W:
Inte alls – men vi stoppar i oss för mycket energi och för lite näring,,,,
Jag ror att Anders S ovan är på helt rätt spår – ät bättre mat och mindre kalorier,,,
Det skulle aldrig falla mig in att dricka mjölk men det är ingen åsikt jag pådyvlar någon annan – att jag skulle ha näringsbrist p g a ”mjölkbrist” finner jag helt osannolikt men säker kan man ju aldrig vara,,,
Grädde, smör och ost finns det dock alltid i kylen även om åtgången under senare tid minskat till en bråkdel av vad den varit förut. Mjölk fanns förr till matlagning men verkar ha försvunnit ur vårt sortiment helt – inte en droppe mjölk har burits över tröskeln till köket sedan ett par månader tillbaka – förr gick det nog åt en liter i veckan – vart den tog vägen har jag faktiskt ingen aning om då jag aldrig rörde mjölklitern,,,
Thomas Jansson Skrev:
Det verkar ju ta flera årtionden att bryta ned kroppens försvarssystem mot effekterna av kolhydrater. Vissa kan leva ett långt liv med denna kost utan uppenbara skador medan andra drabbas av metabola sjukdomar redan i medelåldern eller tidigare. Destå mer och snabbare kolhydrater destå snabbare förlopp. Vi vet ju också att även sjukdomar som cancer och altzheimer, av många numera, framhålls som följder av kolhydratbelastning. Lägg därtill den vanliga kariesen som var mycket okänd innan jordbruket kom. Eller förkylningarna som vi brukade drabbas ofta av innan vi gick över till LCHF.
Alltså: Att man klarat sig hittills från kolhydratrelaterade sjukdomar betyder inte att kolhydraterna inte belastar kroppen negativt. Även om man inte är metabolt sjuk idag lever man farligt med en kolhydratbelastning. Det kan vara tidsfråga innan man själv drabbas. Enligt min mening finns det skäl att se kolhydrater som ett gift om än ett svagt sådant. Ett gift som vi bara har viss och individuell försvarsmekanism mot.
Så helt fel har han nog inte…
@ Lars:
Bra oprocessade kolhydrater i måttlig mängd skadar som regel ingen frisk person,,,,
Men det finns ju folkslag som ätit stora mängder naturliga kolhydrater och de blir inte sjuka av det.
Folk skäller efter SLV kostråd men har i själva verket ätit sig sjuka på chips, pasta, öl, kakor & bakelser och all annan tänkbar skräpmat. Det är viktigt att ha detta i åtanke när man diskuterar vad som är ”giftigt” eller inte,,,
Och det går utmärkt att ta livet av sig genom vattenförgiftning men ingen skull väl komma på tanken att kalla vatten för giftigt?
https://sv.wikipedia.org/wiki/Vattenf%C3%B6rgiftning
Att rent generellt kalla kolhydrater för ett gift är och förblir ett rent svammel!
Ja hinduene har jo spist vegetarisk kost, med ost, soya, melk, smør og ser ut til å klare seg helt fint….
@ Borg:
Problemen dyker upp först när vi började äta processad mat samt startade med att överäta,,,
Torde knappast ha funnits några unga typ 2 diabetiker under WWII – idag är ungarna leptinresistenta redan som foster,,,,
Kolhydrater är inget gift men delmängden bröd är det enligt min mening och där är vetet ett riktigt gift – det är mer än 40 år sedan jag hörde en kvinna hävda att ”vetet skär sönder tarmarna som en vass kniv” så det är ingen ny kunskap heller,,,,
Titta gärna på oljeutvinningen i världen och befolkningstillväxten i mitten på 1800-talet. Första gången jag träffade på det metabola syndromet i litteraturen är i mitten av 1920-talet.
Det vi ser idag är resultatet av flera generationers felätande,,,
När man som sockersjuk blir sjuk av kolhydrater anser i alla fall jag att det är väldigt klokt att betrakta kolhydraterna ”som ett gift”. Att som dietisterna hävda att man bör kunna unna sig en ”sup” då och då om man är ”alkis” är för att uttrycka det milt rent svammel. Snarare är det en kriminell verksamhet de bedriver som läkemedelsbolagens förlängda arm.
Kolhydrater är under alla omständigheter ett födoämne vi inte behöver till skillnad mot vatten.
@ Thomas Jansson:
Givetvis är de former av kolhydrater du nämner de allra värsta. Men enbart den höga förekomsten av karies, långt innan alla former av processade kolhydrater, sockerstinn godis, läskedrycker och tillsatser är skäl nog att se kolhydraterna som något vi bör försöka hålla nere i kosten. Människans kropp berättade detta tydligt redan för tusentals år sedan.
Att karies, och för den delen ofta förekommande förkylningar, är lindrigare åkommor än de metabola är ju givet men det visar bara på olika grad av ”giftighet” tycker jag.
Kanske bottnar denna debatt helt enkelt i olika definitioner av begreppet gift? Jag kan acceptera att använda ett annat ord än gift men det är helt klart att när jordbrukskosten blev vanlig, då fick folk en sämre hälsa, även om de inte blev metabolt sjuka. Arkeologin är tämligen tydlig på den punkten.
@ Lars:
Jag skrev i lagom mängd och hur stor den är skulle vi kunna diskutera i åratal,,,
Att jordbukets spannmålsprodukter är ett gift är något som är helt ok enligt min mening men det är ingen kost för människor överhuvudtaget – däremot så tror jag att karies påverkas rätt så marginellt av några tuggor blomkål eller några salladsblad,,,
Det skrivs vitt & brett om vikten av riktig ”vetenskap” i denna blogg men lämpligen kan man ju definiera randvillkoren för sina påståenden innan man går bärsärk med vokabulär som giftig o s v.
Och sannolikt skulle vi genom att definiera förutsättningarna slippa krönikor som den här:
https://www.expressen.se/halsa/militanta-fettprofeter-domer-ut-rotfrukter/
Min förutsättning är att vi pratar artriktig kost för oss människor och dit hör inte spannmålsprodukter överhuvudtaget – sen får brödinstituetet och dess förlängda armar inom våra statliga myndigheter tycka vad de vill om detta!
Jag har kartan i stort sett färdig för min del och har en viss förståelse för att folk då och då får vår mission att framstå som lite märkligt då det skjuts av verbala fyrverkerier lite hur som helst och tyvärr oxå från höften,,,
Därmed är denna diskussion avklarad för min del – vi har tjatat tillräckligt om detta i flera år nu,,,
@ Thomas Jansson:
Ett gott förslag! Vi verkar ju vara ganska överens.
@ Lars:
Låter bra Lars – om du har samma åsikt som mig har du helt rätt – i alla fall just för tillfället! 🙂
Jag får säga som den gode Stickan Andersson när han pressades av en journalist med frågan ”står du inte för dina åsikter”
Det gör jag visst svarade Stickan lugnt ”men bara för dagens åsikter”,,,,
Ridå ner snabbt,,,
——————————-
Mycket av de diskussioner som förekommit hos oss beror på att vi inte har definierat villkoren, är man en smällfet diabetiker så är situationen en helt annan än för en vältränad idrottsman. Man måste vara noga med att deklarera sin situation:
– jag är diabetiker och undviker därför rotfrukter för de gör mig sjukare = helt ok!
– alla kolhydrater är ett gift = inte ok!
Jag har ju följt många diskussioner som har varit med Jacob Guidol och måste nog tvingas konstatera att minst 90% av ”pajkastningen” har berott på att man har haft helt olika utgångspunkter.
Hade man tagit tid på sig och benat ut förutsättningarna så hade man varit ganska överens efter rätt så kort tid,,,,
Det är nämligen så att både Jacob och LCHF:arna har helt rätt – felet är bara det att kombatanterna har pratat om helt olika situationer utan att någon har varit medveten om detta,,,
Thomas Jansson Skrev:
Sakta i backarna! Jag skrev ”ganska överens” 🙂
Jag var i föregående kommentar på väg att skriva något liknande den sista citerade meningen men jag blev helt enkelt less.
Jag tror det är precis som du skriver och detta är kanske det öppna forumets problematik? Vi skjuter från höften och bekymrar oss bara nödtorftigt om formuleringarna när ämnet egentligen hade behövt en större insats. Det kan leda till många missförstånd.
Jag måste erkänna att jag, pga ditt något förstärkta tonläge och kortfattade stil, missförstod din ståndpunkt i frågan. Den verkade ”plötsligt” mycket långt bort. Efter viss diskussion var vi tillbaks på ruta ett, vilket ju i detta fall är ganska bra! Där hade vi ju redan gjort klart att t ex grönsaker som broccoli och blomkål är helt acceptabla för de allra flesta. För en svårt diabetessjuk faller det sig förståss annorlunda.
”Kariesgränsen” behåller jag i tanken ett tag till. Den tilltalar mig som varningslinje.
@ Lars:
Nej – några förstärkta tonlägen är det aldrig frågan om från min sida – jag skriver alltid med ett leende på läpparna,,,
Men vi måste bli bättre på fakta annars riskerar vi att bli till åtlöje som i fallet med Anna Bäsens krönika,,,
Den här sortens blogg lämpar sig inte så bra för att föra lite grundligare diskussioner – till det skulle ett forum vara betydligt bättre men jag har inte hittat något i Sverige som passar mig. Däremot så har jag stort utbyte av engelsspråkiga forum och har nu börjat botanisrea bland de tyska. Jag deltar dock inte aktivt i något forum utomlands av den enkla anledningen att det mesta redan finns färdigt och svaren på de funderingar jag har finns bara jag letar lite,,,
Men den här korta diskussionen ledde fram till något nytt – var går kariesgränsen?
Att den på något sätt finns är ju helt klart men hur definieras den – helt klart är att ”bagarkaries” är ett vedertaget begrepp – folk som vistas i mjöldamm får mycket karies även om de inte äter bröd,,,
Hej Annika! Jag har gått upp från cirka 80 kg till 94 kg. Förr gick jag ner med lchf från 115 – 118 kg till 80. Efter flera axeloperationer med svåra infektioner och inte orkat helt enkelt har jag gått upp. Jag liksom gav upp. Jag har en epilepsi som börjat bråka efter vara stilla under många år. Nu skall jag börja med en medicin som heter Lamotrigin, äter också Ergenyl. Man blir mycket trött av detta. Har även celiaki. Förr tyckte jag om att dricka vin men så inte längre så när jag skall dricka något gott blir det Coca cola zero eller ramlösa. Förr orkade jag gå långa sträckor med stavar och det borde jag väl kunna nu också kanske men i axeln har jag en delta xtend protes som skall vara mycket fin. Jag har väldiga problem med magen. Allergisk mot fisk. Ont i magen av kål. Rökt mat sätter igång magvärk. Har op bort gallblåsan för många år sedan men kan ändå känna av gallan. Hjälp, jag behöver styrka. Jag blir så trött. Jag gick med i Viktklubben men då började jag gå upp i vikt istället, försökte räkna kcal. Det känns hopplöst. Jag dricker mycket kaffe och har börjat med den fula ovanan med laktosfri mjölk i kaffet. Slutade röka på 80-talet och började med kaffe istället. Summan är lasterna är konstant. Jag är 63 år. Det känns som att jag bara skall sitta ner o vänta på att mitt liv är slut. Jag hade också drömmar innan allt det här kom med infektioner och viktuppgång. Man blir mycket trött.
Annika vill du kommentera mina provsvar?
Ätit LCHF sen 2008 fått provsvar idag:
år 2014
S- kolesterol 9,6
triglycerider 0,72
HDL 2,0
LDL 7,2
LDL/HDL kvot 3,5
Apo A 1,67
Apo B 2,03
S-ApoB/ApoAkvot 1,22
Tidigare år 2012
S- kolesterol 8,4
triglycerider 0,87
HDL 2,0
LDL 5,9
LDL/HDL kvot 2,9
Apo A 1,79
Apo B 1,46
S-ApoB/ApoAkvot 0,82
Mår bra har ett lågt blodtryck 110/70 ofta ändå lägre…
Ska jag fundera över Apo svaren?
Tacksam för synpunkter!
@ 1974 karin:
Vid ett snabbt ögonkast ser dina provsvar utmärkta ut. Om vi ger kroppen den mat den ska ha så får vi den bästa hälsa vi kan få, oavsett kolesterolvärden.
Jag tycker inte att du behöver grunna över Apo svaren. Det finns viktigare frågor i livet att grunna över.
Tack, Annika så snabbt svar! Jag litar på dig. 🙂
Vill bara passa på och framföra min stora beundran för ditt arbete.
Tack vare att jag hittade din blogg 2008, då jag satt med ett högt blodtryck och en läkare som ville ge mig statiner, vågade jag testa LCHF och har därefter fortsatt.
Mår mycket bra!
Du har fått ta emot mycket skit och orättvis kritik, men mycket har visat sig vara rätt det du förutsett.
Kram Karin
Hej!
Jag har fått Metoprolol 50 mg mot hjärtflimmer och lite högt blodtryck.
Har tagit tabletten i 4 dagar.
Nu drack jag Gurkmeja och tog hagtorn (inte havtorn) och fick jättemycket diarré en gång i dag.
Tar även Magnesium och äter Lchf.
Är det farligt att ta något av detta ihop med Metoprolol?
Vh/ Lise-Lott
@1977 Liselott:
Jag har aldrig hört att gurkmeja och hagtorn tillsammans med Metoprolol skulle ge diarré.
Däremot är det känt att överskott magnesium kan ge lös mage.
Men det kan ju ha varit en tillfällighet att du fick diarré idag.
Kan LCHF kosten påverka bentäthet? Jag har ätit denna kost i fem år och på de senaste året minskat två cm.på längden och får lätt ont i ryggen om jag gjort något annorlunda,
@ Gun-Britt:
Nu är jag inte läkare eller expert men: LCHF-kosten som sådan borde inte ha påverkan på bentäthet. LCHF handlar om att reducera mängden energi i maten som kommer från kolhydrater och ersätta den med lämpliga fetter.
Allmänna funderingar
När man tar bort kolhydratkällor i sin kost är det viktigt att komma ihåg att dessa källor (spannmål, potatis etc) inte bara innehåller kolhydrater. De innehåller även mineraler, vitaminer, spårämnen etc som vi behöver. Det är alltså bra om man på något sätt kompenserar sig för det när man byter ut kolhydraterna. Jag påstår inte att det är det som kan vara orsaken för dig men jag har sett flera, inklusive mig själv som glömt just den aspekten så jag tycker det är bra att påminna lite extra om det 🙂
Ofta äter en LCHF:are ganska mycket ovanjordsgrönsaker som en kompensation. Hur mycket av det man ska äta är från person till person. Har man stora problem med blodsockret blir det mindre osv. Näringsrika grönsaker är t ex broccoli, blomkål, grönkål och bladsallad. Rotfrukter kan också vara ok för vissa. T ex gamla kulturrovor som majrova med enbart ca 5 % kolhydrater och kålrot med 6-7 %.
Vitaminerna D3, K2 och mineralet magnesium (Mg) har viktiga funktioner för att reglera och styra kalcium i kroppen. Det kan ju ha en påverkan på bentätheten. Många som skriver här tar extra tillskott av D3 (på vinterhalvåret) och Mg.
Säkert finns det ytterligare andra ämnen som påverkar.
@ 1979 Gun-Britt:
Det kan aldrig vara fel med en näringsrik kost med tillräckligt av naturligt protein och fett. Även skelettet byggs av protein och fett. Om strikt lågkolhydratkost har inverkan på bentätheten vet vi inte, jag tror inte att det är forskat på ämnet olika andelar av kolhydrater visavi bentäthet.
Vitaminer och mineraler bör vi förstås få i oss för skelettet. Som Lars-Henrik skriver är det viktigt med vit-D3 och Magnesium.
Annika Dahlqvist Skrev:
Instämmer.
Tack för svaren, jag har ätit D vit. hela vintern och magnesium också, min fundering kom när jag blivit två cm. kortare på ett år, de blir till att sträcka på sej.
Hej
Jag vet inte vem kan svara på min fråga.
Jag var på semester för en månad utomland och temp. där borta var 40 c.
Min blodsocker brukar vara mellan 7-8 (fastande)
Jag kollade blodsocker under semester och det var 5,2.
Mat åt jag samma som hemma och det var överraskning för mig.
Vem kan förklara varför det blev så stor skillnad?
MVH
Aslam Mirza
@ Aslam Mirza:
Jag har hört andra som har fått bättre blodsocker i södern. Jag vet inte varför. Någon annan som vet?
Kan det vara så att blodkärlen vidgas i värmen? Och, att man eventuellt dricker mer just för att det är varmt och man blir törstig? Kanske också att man är mindre ”stressad” när man är ledig och njuter av ledigheten i skönt klimat?
Lekman Skrev:
Ja en lägre stressnivå och bättre sömn är bra mot föhöjda sockernivåer. Stresshormonerna piskar levern att höja blodsockret.
Magproblem
Jag och min man har ätit LCHF i 4 månader.
Min man som de senaste åren aldrig besvärats med dålig mage har nu regelbunden diarre var tredje dag. Allt började efter kostbytet. Någon enstaka gång under den här 4-månaders perioden har avföringen varit normal.
Vi har försökt utröna vad det kan bero på men gått bet. Man läser ju om hur känsliga magar blir bättre med LCHF men vi har aldrig läst om att okänsliga magar blivit sämre.
Magneciumtillskott är borttagit för ett bra tag sedan. Ingen ny medicin förutom att warandosen hela tiden ökar.
Maten han äter består av protein = fisk, viltkött, kyckling, lamm, lite griskött … precis som tidigare. Fettet består av smör, grädde, creme fraiche, ost. Kokosolja har jag avvaktat med att plocka in (ja det är jag som lagar maten) eftersom vi läst om att det kan vara ”magpåverkande”. Grönsakerna består nog mest av blomkål (blomkålsmos) tomater, gurka, zucchini, auberginer, paprika, lite morötter, lite vitkål, lite broccoli, lite lök. Nötter har vi tillfört senaste veckan. Kryddningen är ganska försiktig. Han har slutat dricka kaffe. Som ni ser så äter han mjölkprodukter och det har aldrig någonsin varit något problem tidigare i livet.
Jag vet inte vad jag ska ta mig till med maten….. risavkok kanske ??? Jag kanske ska plocka bort gurka och tomater ur kosten ett tag och enbart servera kokta grönsaker …. ????
Vi har pratat om att uppsöka läkare men vi befarar då att all uppmärksamhet då riktas mot kostbytet och att man kräver återgång till blandkost innan man går vidare. Hans läkare vet att han bytt kost.
Han känner sig också så trött och om det beror på någon bakomliggande orsak eller är en effekt av diarren går inte att säga.
Har ni något råd att ge …. ??????
Vi är så villrådiga ……
@ 1988 jo52:
Jag kan inte svara på varför din man har diarréer och är trött. Om du tror att det beror på kosten får du prova att ändra den på olika sätt och se om det gör någon skillnad. En orsak kan vara laktosintolerans, så det kan vara värt att utesluta laktosinnehållande produkter. Kasein, protein i ost, kan också vara problem.
Om det inte hjälper med kostförändringar så får han söka läkare.
Hej Annika!
Jag försöker att börja en kost som antingen är lchf eller paleo. Detta bl.a. pga av att min son som är tio har gått upp kraftigt runt magen de senaste tre åren. När vi jämförde med vad vår smala naturligt muskulösa tolvåriga son, såg vi att han åt bara sitt kött och fisk, medan yngste bara åt sina kolhydrater!
Äldste kan vara lite…extra aktiv, pratar mycket och snabbt, lätt rastlös osv.
Jag har fibro och ibs och allt annat som tillhör. Några kilos övervikt.
Min man börjar få ont i leder , trött och har fått stor mage!
Vi var alla naturligt smala när vi var yngre, inkl lillen! 🙂
Så, jag undrar, varför valde du just lchf istället för paleo? Kanske det kan hjälpa mig när jag ska välja.
@ Jag69:
Därför att jag inte har funnit några hållbara bevis för att mjölkprodukter är av ondo. Mjölkprodukter gör LCHF-mathållningen enkel, närande och god.
Den som själv finner att paleo fungerar bättre för den kan gärna äta mjlölkfritt, men jag tycker inte att det är ok att säga att alla andra också ska äta mjölkfritt.
Tack för hjälpen dr Annica!
Undrar om det som sägs om att mejeriprodukter hämmar kalciumupptaget stämmer?
Sen undrar jag också om det är så att om man har svårt att gå ner i vikt, så är det bättre att ta bort eller dra ner på mjölkprodukter? (Svårt att leva utan dom dock☺️)
Jag undrar också måste man lägga till massor med fett i lchf? Eller räcker det med ” lagom” men bra kvalitet?
Till sist, om man måste välja är det honung eller gammeldags mjölk/grädde som gäller?
Tack för att du startade det denna revolution en gång i tiden och hjälper oss andra på traven! ☺️
@1992 Jag69:
Allt av typen ”hämmar kalciumupptaget”, och dyl borde ju ge resultat i studier om det var av betydande valör. Frågan är ju huruvida mjölkprodukter i något avseende försämrar hälsan, och det borde ju visa sig i relevanta studier, vilket jag inte har sett att det har gjort.
Man behöver inte lägga till ”massor” av fett, utan bara så mycket man behöver, och hur mycket det är lär man märka genom vikt och hunger.
I valet mellan honung och mjölk/grädde är det grädden som gäller, och helmjölk för dem som tål en del laktos utan att gå upp i vikt eller blodsocker. Honung är nästan bara socker och kan saklöst avvaras.
Tack dr Annica!
Dessa svar hjälpte mig väldigt mycket. Då äter vi lite mejeriprodukter och observerar hur våra kroppar reagerar! ☺️
Tusen tack för att du tog dig tid att svara på mina funderingar.
Annika, Jag 69,
Intressant diskussion!
Min fru som är allvarligt sockersjuk har nu klarat sig väldigt bra helt utan mediciner på strikt LCHF i fem år och med begränsad mängd mejeriprodukter men under det senaste halvåret har hon blivit lite mer liberal med typ yoghurt, filmjölk och även mjölk. Samtidigt har hon fått tillbaka en del av de tarmproblem som var väldigt allvarliga för fem år sedan.
Därför bestämde vi för några dagar sedan att ta bort alla mejerivaror utom smör för hennes del och som i ett ”trollslag” är hennes tarmbesvär borta igen. Vi fortsätter så här i en vecka nu och sedan får vi fundera på om vi kan införa något igen som t.ex. ost som har gått bra tidigare. Som du brukar säga Annika så får man prova sig fram – om det är något man inte tål så måste man ju avstå från det. Men det gäller förstås att komma fram till vad det är som man inte tål.
Professor Göran
Ja, tydligen är speciellt min son överkänslig mot kolhydrater eftersom han så lätt går upp i vikt när han äter dem. Vet inte hur det är med mjölkprodukter? Han vill dock inte gärna dricka mjölk eller äta smör, men nu blir det inga mackor mer!
Jag har fått en cancerdiagnos och börjat äta mindre kolhydrater. Ett tips jag fick var att man ska äta 1 g kolhydrater per kilo kroppsvikt. Min fråga är om jag motionerar mycket kan jag då öka intaget utan att göda cancercellen?
@ 1997 Mona:
Jag tror att en som har cancer bör äta så lite kolhydrater som möjligt, åtminstone mindre än 20 g per dag.
Så att man aldrig höjer blodsockret. Höjt blodsocker göder cancerceller. Fruktos i socker göder cancer allra mest, och bör undvikas. Det finns god mat att äta inom LCHF, så att man inte behöver höja blodsockret och göda cancern..
Det har alltså ingen betydelse om jag går långa promenader 1-2 tim varje dag när det gäller gödningen av cancerceller?
@ 1999 Mona:
Det är blodsockret som göder cancercellerna. Det är kosten som spelar störst roll för blodsockerregleringen. När du äter lågkolhydratkost har du alltid ett normalt blodsocker, oavsett hur långa promenader du tar. Blodsockret hålls under LCHF normalt via glukoneogenesen.
En normal motionsaktivitet är självklart nyttig även vid cancersjukdom, i mån av att man känner att man mår bra av det.