Jag har haft flera frågelådor i den tidigare LCHF-bloggen.
Jag hade här förut flera länkar till min gamla blogg på Passagen.se, men denna är nu nedsläckt och länkarna dit är tomma.
Jag önskar att ni, innan ni frågar på denna sida läser på sidorna: Kostprogram, boken ”Doktor Dahlqvists LCHF – Guide och kokbok” och tittar på YouTube-filmen LCHF enligt Annika Dahlqvist.
Många svar finns där.
I lågkolhydratsajten Kolhydrater i Fokus pågår hela tiden frågor och svar om kost. På Dietdoctor.se finns ett forum där man också kan ställa frågor.
Anders S Skrev:
Annars var det ett känt knep förr att grunda med fet mat innan festen,,,,
Oavsett vilket tycker jag att tåligheten mot alkohol blivit bättre sedan jag skippade kolhydraterna, även dagen efter,,,
Själv tror jag att kroppen tål mera av giftet alkohol då den slipper belastningen från kolhydrater,,,
Känsligheten för påverkan av svetsrök, lösningsmedel och annat har dock ökat med LCHF, min egen teori är att kroppen förr var i så dåligt skick (jag brukar använda tillståndet ”levande död” för tiden innan LCHF) att det gjorde varken till eller ifrån om man utsatte sig för lösningsmedel eller inte – det märktes ändå inte,,,,
Pulsen ökar dock i upp mot ett dygn efter alkoholintag – det handlar om cirka 15% ökning – tydligen en vanlig effekt av alkohol om man får tro vad som skrivs på nätet,,,,
De effekter jag känner av kroppens egen produktion av BHB, beta-hydroxibutyrat, är endast positiva: Jag blir odrägligt uthållig och överdrivet euforisk. Här är dock en artikel om effekter av den syntetiska motsvarigheten GHB, gamma-hydroxibutyrat:
https://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=543
Hej,
Jag har en bror som är glutenintolerant. Han har också förkalkningar i halspulsådern.
Mina funderingar är förståe att LCHF kanske skulle vara bra för honom med tanke på Annikas alla tidigare problem med tarmsystemet. Vad säger erfarenheten?
Komplettering av provsvar. Mina kolesterol-värden år väl inte så snygga. Särskilt inte S-Kolesterol på 9,0 och fS-LDL på 6,6. Jag har inte sett någon som har högre.
Resultat Res Ref Enh Förhöjt
S-Vitamin D1,25-diOH 80 10-60 ng/L *
B-HbA1c 36 31-46 mmol/mol
fS-Kolestrol 9,0 3,9-7.8 mmol/L *
fS-TRiglycerider 0.7 0,5-2,6 mmol/L
fS-HDL 2.02 >0,80 mmol/L
fS-LDL 6,6 2,0-5,3 mmol/L *
Kvot LDL/HDL 3,3 <5,0 mmol/L
@ 1504 Lars D:
Dina värden är alldeles utmärkta. Särskilt lågt HbA1c, låga triglycerider och högt HDL anses vara goda markörer för hälsa.
@ Tombola:
”Känsligheten för påverkan av svetsrök, lösningsmedel och annat har dock ökat med LCHF, min egen teori är att kroppen förr var i så dåligt skick (jag brukar använda tillståndet ”levande död” för tiden innan LCHF) att det gjorde varken till eller ifrån om man utsatte sig för lösningsmedel eller inte – det märktes ändå inte,,,,
Pulsen ökar dock i upp mot ett dygn efter alkoholintag – det handlar om cirka 15% ökning – tydligen en vanlig effekt av alkohol om man får tro vad som skrivs på nätet,,,,”
Jag har också jobbat i denna typ av miljö i många år utan att då uppleva några hälsoproblem,
Jag upplever samma sak som du, och tillägger dålig sömn efter alkohol eller fel mat.
Jag hittar inte mina frågor och svar. Det var under 2012. Hjälp mig Tack
@ 1507 Aslam Mirza:
Om du vill hitta gamla Frågor och svar får du bläddra dig bakåt via ”Äldre kommentarer” här ovan.
Hej Annika!
Jag skulle vilja veta hur mycket protein behöver man äta per dag för att klara dagsbehovet. Är det så att mängden protein man intar beror på kroppsvikten? Eftersom jag inte kan äta för mycket fett (får halsbränna och illamående) vill jag inte äta för mycket protein. Kan inte heller äta mycket grönsaker för att jag får ont i magen och blir lös i magen.
En till fråga är vilka råd om kost kan man ge till patienter när man arbetar som sjuksköterska. Kan man ge LCHF råd? På Hälsocentraler säger övrigt personal att man ska inte ge LCHF råd utan man ska följa Livsmedelsverkets kostråd oavsett vad patienterna lider av. Jag tycker att det inte käns bra att råda patienter Livsmedelsverkets råd eftersom dessa skadar patienterna.
MVH
Lony
Hej Annika!
Under tiden du befinner dig i Amerrka händer det stora saker i Smauland.
Smålandsposten (Växjö), har i går och i dag, stora artiklar om lågkolhydratkost och fetter. Eskil Richardsson intervjuas. Kanske proppen har gått ur i Småland nu? Läs och gläds.
Erik Berglund Skrev:
Nån som hittar artiklarna på nätet?
Vän Skrev:
Kanske är det denna?
https://www.dios.bz/wp-content/uploads/SMP_2013-05-02.pdf
Hej!
Efter ett föredrag från dig och Andreas E fick jag veta att man som diabetiker inte skulle ta Atenolol.
Jag har i 10 år ätit 25mg Atenolol, men sist hos min läkare bad jag att få en annan medicin och fick då Losartan Actavis 50 mg. Är den ok att ta när man har diabetes? Litar inte på att läkaren har de kunskaper som behövs ang LCHF, diabets och blodtryck. Tacksam för svar.
Erik Berglund Skrev:
En av de absolut bästa artiklarna jag någonsin läst om LCHF, proppen har nog gått ur rejält redan, många tunga namn som ställer sig bakom kosten som medicin. Det går inte längre att förneka LCHF som en modediet och det är trevligt att slippa den sedvanliga rutan med invändningar från ”hallonbåtskaptener” och andra som ser sina dolda agendor raserade av att folk kan äta sig friska på riktig mat,,,,
@ 15 Lorena:
Protein kan vi äta enligt de traditionella uppfattningarna, dvs ca 1-2 g per kg (ideal)kroppsvikt per dygn.
Kött tex innehåller ca 20 % protein. Det innebär att ska man väga ca 60 kg och vill äta allt sitt proteinbehov i form av kött kan man äta ca 300 g kött. Men oftast äter man ju andra proteinkällor också, och då minskar man köttintaget i motsvarande grad. Det där har man oftast en ganska god uppfattning om.
Angående vilka kostråd man ska ge till patienterna, tycker jag att man i första hand inte ska skada dem genom att ge råd om fettsnål och kolhydratrik kost.
Sen får de som alla andra prova sig fram till vilka kostandelar som fungerar bäst för just dem. För diabetiker gäller att de inte ska ska äta mer kolhydrater än att blodsockret håller sig normalt.
@ 1513 Kristina:
Jag vet inte att jag har sagt att diabetiker inte ska ta Atenolol.
Jag har uppfattningen att Losartan är en förhållandevis bra medicin, med lite biverkningar. Men det finns säkert rapporter om biverkningar av den också.
Jag har förstått att LCHF skall minska risken för åderförkalkning tackvare att dieten är antiinflamatorisk samt förändrar fettsamansättningen i blodet. Är det då möjligt att redan uppkommen åderförkalkning kan tillbakabildas vid övergång till LCHF?
Anledningen till min undran är en konstaterad åderförkalkning i de minsta blodkärlen i hjärnan hos min 75åriga far. Detta tror läkarvetenskapen är orsaken till hans mycket svåra gång och balansstörningar. Jag önskar inget hellre än att han skall få tillbaks lite balans och rörlighet men har också respekt för hans ålder. Vet inte heller hur blod-hjärnbarriären påverkar, vissa skador kanske är permanenta m m. Jag grubblar också om eventuella fördelar överväger möjliga nackdelar..hmm. Men samtidigt är det ju ”bara” en kostomläggning – men jag tvekar iaf. Råd, tankar från någon?
@ Staffan:
Jag är bara en lekman, men jag hittade lite hos Kostdoktorn som kanske kan vara till din hjälp.
https://www.kostdoktorn.se/75-mindre-aderforkalkning
@ Staffan:
Min far som då var 85 år började känna sig yr och lite förvirrad, frågade mig om lchf, han hade ju sett mina hälsovinster. Jag fick honom även att sluta med statinerna, Hälsoförbättringarna kom ju direkt och han är nu tillbaks i ett aktivt liv igen, så ålder verkar inte ha någon betydelse för att börja, och absolut värt att prova. Tyvärr får jag inte honom att sluta med blodtryckssänkaren, vilket skulle få honom ännu piggare skulle jag tro. Hans blodtryck nu 135/75, och fattar inte hur doktorn kan fortsätta med medicineringen.
@ Staffan:
Vilka läkemedel har ordinerats din far? Både statiner och btsänkare ger problem med muskler och balans, det vet jag av egen erfarenhet. Om han inte har skyhöga värden i blodfett och blodtryck skulle jag prova att sätta ut läkemedlen. Läs i så fall på vilka biverkningar de kan ge och sätt inte ut något utan att rådfråga hans läkare. Men sannolikt vill de att han tar dem i såfall. Att sluta äta socker och mjöl har en positiv effekt, men det kan vara svårt för en äldre människa att byta livsstil.
Hej Ann-Kristin! Ska kolla vilka mediciner han äter. Det enda jag vet direkt är Varan mot hjärtflimmer. Sen är det fler mediciner som jag inte har koll på, men inget kommer att göras utan samråd med läkare. Iom hans balans- och gångstörningar är så pass handikappande så tror jag att han faktiskt kan ge LCHF ett seriöst försök.
Hej!
Jag är en kille på snart 25 år som lider av diverse psykiska tillstånd. Såsom bipolär, adhd, anti-social personlighetsstörning osv. Jag har bestämt mig för att plugga upp min gymnasiekompetens och sen vidare som ekonom efter många år utan ett fast mål i livet. Jag försöker nu hitta naturliga lösningar på mina diagnoser då folk har lyckats leva med dem i tusentals år utan en massa piller och diverse läkarordinationer som är halvtama försök att istället stänga av mitt hela känsloregister. Visst, jag mår inte dåligt, men jag känner inte mycket annat heller. Apati kan det snarast liknas med!
Jag har googlat runt lite och upptäckt att en hel del har minskat sina ”skov” (så kallas faser när man är mano-depressiv) betydligt/helt genom att hålla en LCHF-baserad kost utan gluten.
Jag försöker hitta just den här dieten, men har bara kommit in på massa betalsidor. Kan ni hjälpa mig med detta då ni har stor koll i ämnet det handlar om, hälsosam kost/livsstil?
The ketogenic diet for type II bipolar disorder!
”Successful mood stabilizing treatments reduce intracellular sodium in an activity-dependent manner. This can also be achieved with acidification of the blood, as is the case with the ketogenic diet. Two women with type II bipolar disorder were able to maintain ketosis for prolonged periods of time (2 and 3 years, respectively). Both experienced mood stabilization that exceeded that achieved with medication; experienced a significant subjective improvement that was distinctly related to ketosis; and tolerated the diet well. There were no significant adverse effects in either case. These cases demonstrate that the ketogenic diet is a potentially sustainable option for mood stabilization in type II bipolar illness. They also support the hypothesis that acidic plasma may stabilize mood, perhaps by reducing intracellular sodium and calcium.”
All hjälp uppskattas något enormt!
Mvh
Johan
Hej Johan!
Jag är ingen expert på ketogen diet, men har provat olika grader av lchf, just nu mellan 0-2 % kolhydrater. För mig handlar det om värk och vikt som jag vill påverka. Det finns många här som är mer pålästa än jag, så jag hoppas att de svarar dig. Tidigare har jag haft svårt att uppnå ketos, men med denna variant, i princip ägg, fisk, kött och smör (lite rå vitlök, gräslök och en rå äggula för svavlets skull) har jag uppnått rejäl ketos. Jag tappar i vikt och har minskad värk. Jag sover bättre och känner mig lugnare, trots en knapp veckas test.
Ketos är uppenbarligen ett tillstånd som är positivt för många sjukdomar. Hur mycket som krävs i ditt fall vet jag inte, men att skära ner på kolhydrater gör ingen skada i din kropp. Sedan måste man äta mer fett är vanligt, och ekologiskt och ren mat. Kokosfett är en välsignad produkt, som har läkt många av oss på många sätt.
Jag önskar dig lycka till, och ni härinne som har läst så många fler studier än jag, ni kan väl hjälpa grabben?
@ 1522 Johan:
Det finns många personer med psykisk sjuklighet som har erfarit förbättring under LCHF-kost, så jag kan bara önska lycka till!
Det finns många böcker och gratis internetsidor som informerar om LCHF.
Tex har jag i högermarginalen av min blogg flera länkar för info. Tex https://annikadahlqvist.com/2011/05/19/introduktion-till-lchf/
@ Johan:
Kolhydratstinn söt kost, söta halvfabrikat och fettsnål kosthållning triggar kroppen! Att leva ”rent och enkelt” à la LCHF håller i längden 🙂
Chlamydia och Porphyria
Hej Annika,
har gått o funderat på detta ett bra tag och nu måste jag bara få fråga dig till råds,
min far (80+) har knaprat statiner i 15 år och fick bara mer o mer ont i ryggen o hela kroppen, sista åren har han knappt orkat vara uppe och blev orörligare för var dag som gick,
för 1,5 år sedan slutade han äta statiner och några månader senare vart det slut med kolhydrater o socker, värken försvann med statinerna och kolhydraterna ( håller sig till ca 20g per dag ) och allt såg bara bra ut fram till december då han började tappa medvetande och fick åka in till akuten, visade sig att han hadde en infektion i kroppen, CRP=70 och förhöjda vita, puls mellan 90 o 130,
blev inlagd, läkarna trodde sig se en svag skugga på lungröntgen, fick en antibiotikakur i 10 dagar och sedan hem igen, väl hemma fortsatte han med antibiotikan i ytterligare 11 dagar för att jag var orolig att det var en atypisk bakteriell infektion,
blev aldrig nå mycket bättre än då han var på sjukhuset och efter ett par månader fick feber och vart helt utslagen så vi fick åka in igen, denna gång inlagd i 2 veckor med CRP på över 200, urinodlig visade på flera slags bakterier men är inte säker på att den togs på rätt sätt, sen blev det intravenöst antibiotika och så hem igen,
hemma, vart far bättre o bättre medans CRP värdet togs veckovis, var nere på 10 tills det vände upp igen till 70, sedan lite ner till 30 och nu upp till 100,
funderar mycket om det kan vara en Chlamydia infektion, inget positivt i blododlingarna och inget i svalgprover, enorm och konstant trötthet sedan flera år och nu dessa infektioner
om det nu är Chlamydia pneumoniae så blir jag en smula bestört när jag läser vad Charles W. Stratton skriver ang Clamydia infektioner, Porphhyri och kolhydratfattig mat, var snäll läs hans slutsatser på länken
https://dynamics.org/Altenberg/MED/StrattonMitchell.v.4.html
till saken hör att far dricker säkert 3-4 dl 40% grädde varje dag och därtill en hel del lax och kokosfett, ligger ganska stablit på 86-90 E% fett per dag, både han och jag är övertygade om att kolhydrater är ett riktigt gift för kroppen och vill verkligen inte gå tillbaka till rävgiftet
snälla Annika, en initierad kommentar om du har tid !
@ 1526 nisse:
Jag kan inte svara specifikt om clamydia och porfyri, men att de kostråden som står där skulle vara evidensbaserade vid dessa sjukdomar har jag mycket svårt att tro. De har nog bara kopierat in de gällande kostråden.
tack Annika,
då fortsätter vi utan kolhydrater och försöker hitta rätt antibiotikakur !
Förresten, det skulle nog vara rätt svårt att börja äta kolhydrater igen, har lärt och sett aldeles för mycket
Jag har inte så mycket en fråga, som en rapport om att efter fem år på mera moderat lchf har jag nu fått fart på kroppen med i princip noll kolhydrater. Jag luktar som en flaska nagellacksborttagning, värken rinner ur kroppen och kilona rinner av. Jag mår ganska konstigt, men inte så att det skulle medföra att jag byter kost. Jag är bara häpen – hungerkänslorna avtar hela tiden, blodtrycket ligger nu på under 120/70 ganska konstant över dygnet.
Det enda jobbiga är hög puls, men det kanske också avtar. Jag har haft svårt att komma fram till noll kolhydrater, men mina sjukdomstillstånd har tvingat fram detta. Inte minst de 30 kg jag hoppas bli av med, hur det än är med lchf och fett, hellre fett i magen än runt magen. Det är troligen farligare att VARA fet än att ÄTA fett.
Hej!
Är typ 1 diabetiker med insulinpump, LCHF sedan ca 2,5 år. Har gått och bekymrat mig för prostatan och beslöt mig för att gå och lämna PSA prov då jag får gå upp på nätterna 2 ggr/natt eller fler, har också svårt att tömma blåsan helt. Men i samband med provtagningen lade läkaren till några prover. P-Kolesterol 6,6, fp-Triglycerider 0,48, P-Hdl 3,5, fp-LDL 2,8. Sedan ett prov som jag inte trodde var sant eller läkaren trodde inte jag var diabetiker om jag inte talat om det för honom B-HbA1c 43. Referens för en frisk 31-46, mitt förra värde var 51. En del övriga prover var också bra. P-PSA fritt/tot kvot var för 5 år sedan 0,18 vilket då var i gränslandet för lågt nu var det bättre 0,22. Om det var något som inte var bra så var det B-Hemoglobin 125.
Ville bara dela med mig av LCHF kostens icke skadliga inverkan på en kropp sedan 35 år med diabetes.
Urinvägarna skall nu fortsätta utredas av urolog.
Hej Annika,
Min läkare vill att jag genomgår en magoperation eftersom jag har något förhöjda triglycerider, har blodsockernivå 6,9 och är överviktig. Vägde 150 kg när proverna togs. Jag valde att istället prova att lägga om min diet och har efter 6 veckor redan gått ned 10 kg, men fått en del långvariga symptom som är mycket jobbiga.
Jag uteslöt socker redan för tre månader sedan och då gick min abstinens gick över på ett par veckor. När jag för 6 veckor sedan ökade andelen protein i min kost, uteslöt vete helt och råg och potatis nästan helt från min diet, samt drog ned på mitt fruktintag till högst två frukter per dag (åt mycket mer frukt förut) fick jag yrsel, illamående och ”dimmig hjärna”, samt mycket ont i musklerna och en del leder. Efter 6 veckor är alla symptom utom yrseln kvar!
Enligt de olika inlägg jag hittar på nätet mår andra som testar denna diet bättre efter ett par veckor. Har du någon åsikt om varför jag fortsätter att må dåligt och hur lång tid det kan ta att innan jag mår bättre? Har ingen att fråga eftersom min läkare inte tror på det jag försöker göra så jag är tacksam om du vill ge din input.
Vänligen,
Tove Lindén
@ 1531 Tove Lindén:
Jag har just läst den utmärkta ”Art &Science of LowCarb Living”, av Jeff Volek och Stephen Phinney, och där skriver de att sådana abstinenssymtom kan bero på saltbrist, natriumklorid-brist. Prova att ta ca ett kryddmått salt i lite vatten före frukost varje dag så kanske du ser att symtomen försvinner. Rapportera gärna.
@ Ann Kristin:
En natt under början av min LCHF-karriär vaknade jag av att någon i grannskapet hade fest med ett envetet disco-dunk i bakgrunden. Vi bor ute på landet med långt till grannar men lika förbaskat gjorde detta ljud att jag inte kunde somna om. Det märkliga var bara att det försvann när jag steg upp och det hördes inte heller något utanför huset? Efter någon timma kom jag på vad det var! Disco-dunket var mitt eget hjärta som slog så hårt att det var nästan omöjligt att somna om! Detta hände vid 3-4 tillfällen och nu kan man bara skratta åt det men då var det inte speciellt roligt!
Skulle vara intressant att höra en möjlig förklaring eftersom många upplever liknande symtom i början av kostförändringen?
@ Lennart N.:
Ja, det är ett intressant fenomen, som jag inte upplevde under min moderata lchf. Med noll kolhydrater kunde jag för två veckor sedan ligga i sängen, med bra bt men med 100 i puls, verkligen jobbigt. Nu har det gått ner, men min normala pulsfrekvens i vila är 65, nu ligger det fortfarande på runt 75. Jag hoppas bli tvåsiffrig viktmässigt efter helgen 😉
Hej!
Jag undrar om jag bör äta blodtryckssänkade medicin, min läkare anser det.
A fS Triglycerider 0.8
AS Kolesterol 6.4
AS HDL 2.3
AS LDL 3.4 mitt blodtryck brukar ligga på 155/90 Jag är 61 år.
Jag vill inte börja medicinera men bör jag göra det?
@ 1535 Mariette:
Jag tycker inte att en patient med de värdena behöver äta vare sig blodfettsänkare eller blodtryckssänkare. Men däremot bör den äta LCHF-kost, som så många andra.
@ 1534 Ann Kristin:
Några rapporterar fenomen med hjärtat under strikt LCHF-kost. Det enda jag kan komma på är att det har med ketosen att göra. Jag brukar tänka som att hjärtat gör glada skutt under LCHF.
Jag har inte fått intryck att dessa symtom förebådar hjärtsjukdom.
@ Annika Dahlqvist:
Sedan1 och ett halvt år tillbaka äter jag enligt LCHF. Glömde informera om det i mitt tidigare inlägg.
hej. jag vill borija med lchf ,,men nu för tiden min urin är mycket guld färg som liknar citeron färge,,,jag tycker beror på min gallen eller??om det skulle vara gallen .är det ok att borja med lchf ätta så mycket fett ???lchf hur påvärkar gallen???
@ 1539 sara:
Jag tycker absolut att du kan börja med LCHF även om urinen är gulfärgad. Färgen på urinen beror mest på hur koncentrerad den är. Har man druckit mera vatten är urinen ljusare.
Att äta LCHF minskar risken för bildning av gallsten. Ju mer fett man äter desto mera galla flödar ut i tarmen, och desto mindre risk för gallstenbildning.
Jag läste idag om att risken för hjärtinfarkt är kopplad till åderförfettning i hjärtats kranskärl. Men vad är det som skapar åderförfettningen? Är det kolhydrater, fettintag eller något annat? Vilken betydelse har fysisk aktivitet t.ex.
Nu, efter 3,5 vecka med noll kolhydrater, har vilopulsen återgått till 65, ibland så låg som 60, trots att jag inte kardiotränar alls.
Hej! Är det någon som kan rekomendera Q10, omega 3 och magnesium preparat som håller hög kvalitet? Vad jag förstått varierar kvaliten och det finns en djungel av olika märken att välja på.
Ny musmodell bekräftar hur typ 2 diabetes utvecklas. Fettrik LCHF-kost ger inflammation i pancreas.
från
https://www.dagensdiabetes.se/home/forskning/1054-ny-musmodell-bekraeftar-hur-typ-2-diabetes-utvecklas-fettrik-lchf-kost-ger-inflammation-i-pancreas.html
Hur kan man förklara ovanstående?
marlene Skrev:
Kostdoktorn är bra insatt i olika kosttillskotts kvalité:
https://www.kostdoktorn.se/rekommenderade-halsoprodukter
@ Lars D:
Mössen åt väl det som medelålders människor som regel äter, dvs både fett och kolhydrater, så det är väl helt rimligt. Det var ju inga lchf-möss, eller?
Tack för det 🙂
@ 1544 Lars D:
En fråga är om mössen verkligen åt LCHF, eller om det var HCHF de fick att äta.
I vilket fall stämmer detta inte med verkligheten för människor. Vi har ätit oss till diabetes med normal högkolhydratkost, samt ätit oss friska med LCHF, förutsatt att vi fortsätter att äta lågkolhydrat.
Jag skrev ett blogginlägg om det nyss. https://annikadahlqvist.com/2013/06/06/ar-det-lchf-som-orsakar-diabetes/
Hej! Vill börja med att säga: vilken himla bra blogg det här är! Min sambo har nyligen slutat med statiner efter ca 15 år med 2 olika sorter. Jag tror att statiner var ganska nya läkemedel då och hans läkare var ung och ambitiös och tyckte att kolesterolet inte blev tillräckligt lågt med en sorts läkemedel. Vi började med LCHF för ca 3 månader sen. Första tiden inte så strikt men med tiden striktare och striktare eftersom vi läser och lär oss mer om hur det hela hänger ihop. De sista dagarna har vi druckit fettkaffe till frukost. Vi mår toppen båda två. Jag tycker att min sambo ser och verkar piggare sen han slutat med statinerna och börjat med LCHF. Men de sista dagarna har han haft lite värk i hjärttrakten som kommer och går. Vi blir naturligtvis lite oroliga. Är det någon som har tips eller erfarenhet av liknande? Kan tillägga att hans läkare inte är intresserad av vår linje så henne är det ingen ide att prata med.
/Marlene
@ 1549 marlene:
Om man är orolig för sitt hjärta får man söka på vårdcentralen. Man behöver inte prata om vilken kost man äter för att göra det.
Hej, min fråga är om du vet vad det betyder när tungan liksom är sprucken, fårad? För många år sedan lade jag märke till ytterst små sprickor till betydligt djupare och bredare idag. Lider jag någon brist? Maria
@ marlene:
Hej Marlene,
Kan förstå din sambos dilemma om han funderar på att söka för sina hjärtbesvär hos en läkare som är negativt inställd till era nya kostvanor och förmodligen också tycker att utsättningen av statiner är rena vansinnet? Förhoppningsvis har han inte diagnosen familjär hyperkolesterolemi? Ett tillstånd som innebär att man kanske inte skall experimentera själv med utsättning av läkemedel.
Har själv slutat med statiner för ca 2 år sedan och ätit enl. LCHF i ett år. Innan LCHF-perioden kunde jag känna antydan till kärlkramp vid ansträngning i kyla men detta är helt borta nu. Blev däremot lite nojig när jag hade satt ut statinerna. Detta yttrade sig att jag ofta tänkte på hur det kändes i hjärttrakten och tyckte jag kunde förnimma div. olika besvär därifrån. Fick också arytmier som utreddes utan att man hittade någon orsak. Alla dessa besvär försvann (förutom ett och annat dubbelslag) efter ca 6 mån. med LCHF. I början av LCHF-perioden upplevde jag däremot tillfällen då hjärtat slog ovanligt hårt men detta har också försvunnit.
Läs gärna landstingens vårdguider som på ett bra sätt beskriver hur det fungerar och när man skall söka läkare vid olika typer av hjärtbesvär. Man kan då ta sig till akutvården vilket innebär att man i det läget slipper konfronteras med sin läkare på vårdcentralen.
Fettkaffe är gott och nyttigt men för mycket kaffedrickande kan i alla fall hos mig ge ett och annat dubbelslag från hjärtat.
En kort fråga: Waran eller Pradaxa? Erfarenheter?
@ 1551 Maria:
Tungan kan var olika fårad, och oftast betyder det inget särskilt om hälsan. Men har man obehag på tungan kan man söka läkare för bedömning.
@ 1553 LenaK:
Jag har ingen erfarenhet av Pradaxa. Dels är det dyrare än Waran, dels är det mera svårstyrt. Waran har en antidot om man skulle börja blöda. Pradaxa har lika mycket blödningskomplikationer men ingen antidot.
Därför har vi tills vidare sagt att vi använder Waran i första hand tills det finns mera erfarenheter av Pradaxa.
@ Lennart N.:
Hej! Tack för svaren! Min sambo har en ärftlig form av högt kolesterol. Han ska beställa tid på vårdcentralen för en ordentlig check upp samt få med sig alla prov svar hem. Intressant är att sen han slutade med statinerna så är hans extrema nässelutslag puts väck. Det blev lite bättre när vi la om kosten men försvann helt sen han slutade med statinerna. De här nässelutslagen har kommit och gått under flera år. Han har ätit 2 sorters antihistaminer dagligen för att hålla det i schack. Med jämna mellan rum, var och varannan månad har han ändå fått en attack med stora illröda, svidande blaffer och bölder och då slog alltid magmunnen igen så att han inte kunde svälja. Det ända att göra vid dessa tillfällen var att ta en kortison kur som vid allergi chock eller ormbett.
Hej Annika,
Jag frågade för en tid sedan om mitt problem med att jag får mycket ont i lederna när jag äter mycket kött. Du berättade att LCHF-kost är starkt vätskedrivande och att jag kunde lida av salt och vätskebrist. Du ville att jag skulle återkomma och berätta hur det gått.
Jag upplevde inte att salt blandat med vatten på morgonen som du föreslog hjälpte. Däremot har det hjälpt att dricka mer vatten (mer än 2 liter) i kombination med att jag dragit ned på nötkött och griskött (som båda var ekologiska) och istället äter mer fisk, skaldjur, kyckling och kalkon, samt överhuvudtaget ersätter en del av köttproteinet med bönor och svart ris.
Vill även berätta att den inledande dimmigheten jag upplevde i huvudet tog 7 veckor att försvinna, något ingen skriver om någonstans. De flesta skriver så käckt att man mår bättre efter 1-2 veckor, men det stämmer inte alls på mig. Andra symptom har också de stannat kvar längre, men det är svår att uttala sig om illamående, yrsel och svaghet med exakthet eftersom jag även fasat ut en medicin som kan ge sådana symptom.
Vänliga hälsningar,
Tove Lindén
Hej. Vill fråga en sak , hittar inget om det på din blogg. Jag har problem med för låg hormonhalt och äter Levaxin. Jag är ständigt trött och frysen trots att min Levaxindos ligger där den ska. Finns det nåt som tyder på att om jag äter Lchf kost kan påverka detta?
mvh leila
@ 1558 leila:
Naturligt fett ger en ökad värmekänsla i kroppen, och man fryser mindre. Naturligt fett är också stimulerande på sköldkörtelns funktion. Så jag rekommenderar dig att övergå till LCHF-kost.
Levaxindosen ställer man in med ledning av hormonprover.
Jag har testat och provat olika tillskott för att bota mitt förmaksflimmer. Och det har nästan lösts med Mg och C-vitamin, men inte helt. Nu får jag det bara när jag cyklat hårt, och tar en liten paus, bara så pulsen hinner gå ned nästan till vilopuls, när jag då börjar cykla igen innan pulsen hunnit gå upp igen, då kan jag drabbas av flimmer, och måste ställa mig på knä med huvet lågt och ta några djupa andetag så går hjärtat riktigt igen, trixet är då att vila 5 minuter innan jag cyklar igen, då går det att ösa på så mycket jag orkar utan problem.
Någon här som kan ge mig något råd om vad jag skulle kunna testa?
Insulinresistens.
Jag har lyckats fint med LCHF men förstår att jag ännu är insulinresistent. Har letat och letat på Internet efter råd om hur man kan förbättra insulinresistens. Det enda jag kunnat finna är att man ska motionera mera men inget annat.
Jag undrar om du Annika har något mer tips om hur man minskar insulinresistensen?
@ 1561 Gunnar:
Jag vet inget bra sätt att minska insulinresistensen, utan har accepterat att vi metabolt störda är insulinresistenta för resten av livet. Det innebär att vi bör äta en kost som minimerar insulinbehovet och -produktionen = LCHF, resten av livet.
@ Annika Dahlqvist:
Tack Annika för svaret. Jag misstänkte att det kunde vara så eftersom jag inte hittat något bra på Internet. Jag har nog svart bälte på Google. Jag räknar med att fortsätta med LCHF resten av livet. Är nu 59 år och tycker det går bara fint med LCHF.
Gunnar
En ketogen låg kalori diet av samma typ som botar många epileptiker sägs kunna minska insulinresistensen, finns en del forskning på – bland annat av danskar och mera nytt kommer säkert,,,
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Fatty_liver
Länken ovan hävdar att fett lever är reversibel och där hittar vi väl troligen orsaken till att levern är insulinresistent?
Själv är jag tills vidare helt övertygad om att insulinresistensen går att åtgärda till stor del men inte helt – säg att en minskning om 80% kan vara möjlig men givetvis krävs LCHF och gärna intervallträning,,,,
Det blir till att söka vidare – finns mycket kvar att upptäcka därute,,,
@ tombola:
Tack för det. Nå då är det bara att fortsätta med LCHF och se vad som händer framöver men kanske vara lite striktare med kolhydraterna. Det sker nog långsamt men det är nog inte bra om det går för fort för kroppen ska ju hänga med i svängarna så att säga.
@ tombola:
Hej Tombola,
Får jag lägga till rökstopp också.
Annika blandar ihop insulinresistens och glykosintolerans, vilket är lätt gjort. Dr Ron Rosedale har skrivit mycket om just bemästrandet av insulinresistens.
@ Dacke:
Nä men se nu kom det ännu ett intressant svar. Jag har nu hittat Dr Ron Rosedales hemsida. Det blir intressant läsning.
Jag röker inte men ett fint tips.
För att förklara mig lite: Insulinresistens ger höga insulinnivåer, vilket beror på försämrad känslighet hos kroppens celler för insulinsignalerna. Hos levern innebär det att bromsen för produktion av socker släpper, och man får högre fasteblodsocker. Muskelcellerna släpper inte in sockret och energin lagras som fett. Känslighet kan förbättras högst väsentligt med kostbehandling, fysisk aktivitet etc. Insulinnivån sänks därvid.
Glukosintoleransen, är kroppens oförmåga att snabbt lagra undan blodsockret. Blodsockernivån och insulinnivån stiger brant och håller sig höga en längre tid efter måltid, men når så småningom normal nivå. Eventuellt förekommer en översväng av insulin, som pressar ner blodsockret under normal nivå och man får paltkoma.
Glukosintoleransen är första steget på väg mot metabolt syndrom, insulinresistensen kommer därefter.
@ Gunnar:
Lycka till!
@ 1568 Dacke:
Jag ser inte riktigt skillnaden i praktiken mellan glukosintolerans och insulinresistens.
För typ ettor är det skillnad. De är glukosintoleranta men inte insulinresistenta, pga att de har brist på insulin. Men för oss vanliga metabolt sjuka tycker jag att begreppen hänger ihop. Vår glukosintolerans beror på insulinresistens.
@ LCHF-Bengt:
Jag fick en pulsmätare (en pulssändare runt bröstet och en armbandsklocka som visar aktuell puls kontinuerligt) i samband med att jag avtackades på företaget och den mätaren har varit en höjdare.
Man jobbar då mot den puls som är maximal för ens ålder i mitt fall runt 160. Man jobbar upp sig dit (100 %) och vilar sedan så att pulsen går ned till i mitt fall 115 vilket tar några minuter och sedan gör man ett nytt ryck och upprepar detta kanske fem gånger. Jag brukar må jättefint av detta.
När jag drabbas av kärlkramp kan jag tyvärr inte köra på det sättet men det går lite upp och ned.
@ 1568 Dacke:
Detta med att fysisk aktivitet förbättrar insulinreistensen borde ju ge effekten på längre sikt att fysiskt aktiva får en bättre långsiktig hälsa. Enligt min erfarenhet är elitidrottsmän lika sjuka på äldre dar som de som inte idrottat lika mycket. Finns det jämförande behandlingsstudier på att fysisk aktivitet ger förbättrad långsiktig hälsa?
@ 1572 Annika Dahlqvist:
Du har som vanligt rätt men kan det inte vara så att övedriven fysisk aktivitet på elitnivå sliter hårt på kroppen?
Och det är heller inte bra att sitta stilla i soffan – någonstans mitt emellan borde kanske vara optimalt?
Dessutom är nog motionen färskvara – ökad insulinkänslighet sitter kanske i upp till max cirka 30 timmar,,,
Professor Göran Skrev:
Jag lånade en sådan mätare av en vän, bara för att se vad som är min maxpuls, och den är 168, vid 169 går jag i väggen,
@ 1573 Tombola:
Jag anser att motion är mycket bra för hälsan, inte minst psykiskt, men det är en färskvara. Det behöver inte gå lång tid så har man ingen nytta av motionen.
Man behöver alltså inte stressa för att motionera för den långsiktiga hälsans skull, utan bara så mycket att man mår bra för stunden.
@ LCHF-Bengt:
@ LCHF-Bengt:
Förra inlägget smet iväg innan jag skrivit klart, svårt att äta och skriva samtidigt.
Jag känner direkt när förmaksflimmret är på gång, känner hjärtslagen i bröstet, och en konstant puls på 120 kanske, men hjärtat pumpar inte riktigt, känner mig nästan yr, skulle jag anstränga mig fullt då, svimmar jag.
Det intressanta är, varför går det över med huvudet lågt, nästan endast då har det gått över?
Kan det ha med en felaktig signal från hjärnan? Syrebrist?
Pulsen går ner väldigt fort på mig, bara att stanna cykeln och plocka fram vattenflasken och dricka lite, är pulsen nere under hundra, efter 2 minuter på 70. det här tycker jag är märkligt, eller är det normalt?
Kanske har jag för stora krav, låta tiden gå ett tag till bara, mycket har hänt på bara 5 månader.
@ Annika Dahlqvist:
Jag är enig, som norrmännen uttrycker det. För lite och för mycket skämmer allt. Jag är ingen direkt vän av kinesisk medicin, men en tes tycker jag om: ”Inte för mycket och inte för lite”.
Lagom tung ansträngning får muskelcellerna att öppna för näringstillförsel och på så sätt ta åt sig socker lättare.
Jag kan hålla med om att glykosintolerans och insulinresistens liknar varandra. De är pinnar i samma stege mot metabolt syndrom. Märker man av glykosintoleransen och väljer kostterapi (LCHF) kan man dock undvika insulinresistensen. Är man rejält insulinresistent är det svårare, kanske omöjligt att få tillbaka en normal metabolism – man är kroniskt sjuk och behandlingen går ut på att begränsa riskerna.
Däremot kommer ingen oavsett pinne i stegen bli frisk i så måtto att man får 50 nya friår till nästa metabola syndrom. Frispel existerar inte här.
En fråga lite OT: Jag har sedan min första SSS-bok käkat LCHF i fakirvariant, och nu plötsligt fått veta att mitt Ferritin-värde gått i taket. Maxvärdet lär vara 200, och jag har 1200. Snabb remiss till medicinkliniken av distriktsläkare i panik, – där jag fick veta att jag INTE hade Hemokromatos (Yeah Right!) frots alla symtom utom ett. Läser jag på får jag veta att detta kan uppkomma om man får massiva brodtransfusioner, – men för mig är det tvärt om: Jag är gammal blodgivare och har donerat 164 gånger, men avslutades när man hos mig hittade en ärftlig neurologisk sjukdom. Enda råd jag fått är att gå ner i vikt! (Japp – har tappat 23 kilo med hjälp av LCHF, men det räknas visst inte…) Någon som stött på lika stolliga värden…? Levervärden är förhöjda, vilket de kan bli av Hemokromatos. Men det är ju enklare för läkare att förklara det hela med att jag super, – även om jag inte vet om det. Blir man trött eller…? Det tog över 20 år för läkare att hitta min neurologiska diagnos, och tack vare en vaken god vän som undersökte mig när jag skulle förnya mina flyg-certifikat fick jag papper på att jag OOPS inte hade några reflexer och vissa nerver som inte skickade någon ström alls…. Men nu fråga: Vad gör LCHF-fakir för t ex järnvärdet? Någon som har erfarenhet? Min neurolog är tveksam till att jag INTE skulle ha Hemotomakros, då min neurologiska sjukdom är släkt med denna och har man den ena sjukdomen brukar man ha den andra…Alla glada kommentarer mottages tacksamt! 🙂
@ 1578 Jacques:
Jag kan inte förstå annat än att du har sjukdomen hemokromatos. Att du tidigare har gett blod gjorde då att ferritinvärdet inte gick upp. För blodtappning är behandlingen mot hemokromatos.
@ 1578 Jacques
Äter man mycket rött kött och tillagar mat i järngrytor tillför man kroppen extra järn. Du äter väl inte järntillskott?
Hoppas du blir tappad på blod, eftersom det är det enda botemedlet mot förhöjt ferritin.
Hej
Jag vill fråga dig om man har grjort sex och har användad kordom och jag väntat menis ett manader men det kommer inte är jag gravit. Jag vet inte vad jag ska göra
@ 1581 sofia:
Om du har haft sex och mensen inte har kommit som den ska sen så måste du göra ett graviditetstest. Det kan du köpa på apotek, eller gå till vårdcentral och lämna ett urinprov.
Tack för svaret
Hej !!
Har precis lagat din morotssoppa och ÄLSKAR DEN. Jag vill helt enkelt bara tala om för dig att du är fantastisk och har hjälpt mig ner i vikt från 67 till 61 kilo. Jag slutade med LCHF ett tag och gick upp igen men nu ska jag ta nya tag. Köpte din nya kokbok och även Airams och är igång igen. Vad som är så underbart är att jag får äta fantastiskt god mat och ändå gå ner i vikt. Tack för att du finns och tack för alla underbara recept.
Mvh
Katja
Hej!
Undrar om jag bara kan äta ekologiska mejeriprodukter för att få i mig rätt andel omega 3 respektive omega 6?
Tårar av glädje!
Jag har ingen särskild fråga utan sitter och gråter av glädje. Är en riktigt kaxig gubbe på nästan 60 år och jag kom nyss hem från ett besök hos en specialistläkare på invärtes medicin och är så glad att jag gråter en skvätt då och då.
Jag var tidigare klassad som typ 2 diabetiker men nu efter 10 veckor på LCHF har proverna visat att mitt långtidssocker är helt normalt. Jag har slutat med statiner för 8 veckor sedan pga muskelbesvär och mina kolesterolvärden ligger nu helt perfekt. Totalkolesterol är 5,6 och vid en direkt fråga om läkaren tyckte att jag ska ta statiner så fick jag svaret; ABSOLUT INTE!
Det här var på en specialistklinik och läkaren hade mer än 30 års erfarenhet samt hade doktorerat på riktigt inom området.
Ni får ursäkta mig men jag är så glad att tårarna rinner då och då och jag vill tacka Annika för LCHF som tagit mig från blodproppar i hjärnan till att inte längre behöva några mediciner mot blodfetter.
@ Pingo:
Aftonbladet söker…:
Har du lyckats sänka ditt kolesterolvärde med hjälp av ändrad kost?
Nu efterlyser Aftonbladet en intervjuperson till en framtida artikel – hör av dig till vår reporter med din historia!
https://www.aftonbladet.se/halsa/article17157238.ab
Hej! En vän till mig tänker skaffa egna värphöns och frågade mig om jag vill köpa ägg av henne istället för från affären. Det vill jag, förutsatt att dom får ekologiskt foder. Men det verkar jätte svårt att få tag på till ett rimligt pris. Hennes ägg blir troligtvis dyrare än krav ägg från ICA. Nån som har kunskap och tips om hönsfoder? Hur stor betydelse har fodret på äggens närings innehåll? Tänker även på miljöpåverkan, om fodret exempelvis innehåller genmanipulerad soja från regnskogsskövlade områden. Inget jag vill bidra till om det går att undvika. För övrigt vill jag tacka för en jätte trevlig blogg. Ha en trevlig helg alla goda med-människor! /Marlene
Jag undrar om du vet var och hur man kan få gjort ett DNA test och om du känner till någon som är duktig på att tolka ett sådant?
@ 1589 Maria:
Det beror väl helt på vilken frågeställning du har för DNA-testet.
Hej!
Har en fråga som jag inte hittat någonstans. Jag har sedan 2 månader följt LCHF-dieten ganska strikt. Äter 2 gånger om dagen. Det fungerar mycket bra förutom att jag blir fruktansvärt trött efter varje måltid och måste ligga ned, somnar ibland, ca 1 timme!!
Medicinerar Levaxin (100 mg) sedan ca 8 år, Cymbaltha 2 x 75 mg, Duroferon, Risperidon (för nattsömnen) och Mogadon. Jag har till och från haft blodbrist och järnbrist men test 8 juni visade 129 och då fick jag gå ner från 2 till 1 tablett. Är 56 år och har rikliga o långa menstruationer fortfarande. Jag har också långvariga återkommande depressioner med stora sömnproblem och ätmissbruk (ej bulimi men åt det hållet) som jag medicinerat mot ca 15 år.
Varför blir jag så trött? Vad kan jag göra för att förbättra läget?
”Trött på att vara trött”
@ 1591 helene andersson:
Jag vet inte varför du blir så trött efter måltid. Någon form av dumping?
Om jag var du skulle jag då ändå dela upp mitt matintag på flera mindre måltider så att jag möjligen skulle slippa tröttheten efter måltid.
Du är ju ganska kraftigt medicinerad med lugnande: Mogadon, Risperidon och Cymbalta. Kanske något du kan minska på där?
@ Annika Dahlqvist: Tack för mycket snabbt svar!! Jag ska verkligen lägga in en måltid ytterligare. Men du, vad menas eg. med dumping?
@ 1593 helene andersson:
Dumping är ett fenomen när man har en störning i magtarmfunktionen så att födan kommer för snabbt från magsäcken ner i tunntarmen. Det kan ge olika symtom som svimningskänsla, trötthet, illamående eller dylikt. Den vanligaste orsaken i vår tid är tillstånd efter viktoperation där magsäcken är förminskad, men man kan ha problemet även utan operation.
Hej. köpte ett kosttillskott med magnesium och kalcium. Nu när jag läst så funderar jag på om det är så bra att äta extra kalcium? Det verkar ju som höga halter av kalcium kan dra ner magnesiumnivåerna eller har jag missuppfattat saken?
Hej Annika
Jag har för mig att jag har läst någonstans att du skrev ungefär ”om man inte tillför kroppen ämnen som oxiderar, behöver man inte heller antioxidanter”. Jag hittar det inte igen men tycker det är oerhört intressant. Om jag har förstått rätt: oxidering och bildandet av fria radikaler är i sig en naturlig process i ämnesomsättningen. Kroppens försvarssystem balanserar genom antioxidanter (genom egen bildning och kosten) och allt är frid och fröjd. Men ibland uppstår det obalans och vi får för många fria radikaler (som kan medföra bland annat inflammatoriska sjukdomar) så då behöver vi tillföra extra antioxidanter. Fokus idag ligger på att vi hela tiden ska tillföra antioxidanter, men om jag har förstått ditt (?) uttalande rätt, så menar du att vi kan undvika överproduktion genom att äta rätt, på samma sätt som vi kan undvika andra obalanser genom rätt kost istället för medicinering när skadan redan har uppkommit. Mota Olle i grind. Låter ju rimligt. Men hur ser en balanserad kost ut i det här sammanhanget? LCHF förstår jag :-), men vad är det i kosten som skapar balansen? Eller kanske rättare sagt, som inte tillför obalans. Hrm, tanken klarnar medan jag skriver… är det här diskussionen fleromättade vs mättade fettsyror kommer in? Kan du tydliggöra i så fall?
@ 1596 Pia:
Jag kan inte allt om detta, och jag undrar om det finns någon som gör det.
Vi behöver säkert en viss mängd antioxidanter, men som jag har förstått det sker dessa processer intracellulärt, och antioxidanterna bildas också intracellulärt. Det finns aldrig visat i vetenskapliga studier att vi har nytta av tillförda antioxidanter i kosten. Det är bara en omhuldad myt, särskilt omhuldad av de som säljer antioxidanter.
Den bästa kosten är LCHF, som också innehåller en god mängd av obesprutade grönsaker.
Naturliga mättade fetter är bättre än fleromättade eftersom de mättade inte är lika reaktiva som fleromättade.
Har en kokbok med några år på nacken som heter ”meze” och där varje recept innehåller näringsdeklaration, bla ett värde på kolesterol. Jag har noterat att bläckfisk av olika typer har ett väldigt högt värde. Jag undrar om du vet vilken typ av kolesterol som avses – eller hur förhållandet ser ut mellan HDL och LDL i bläckfisk? Frågar maa att min man har förhöja kolesterolvärden och nyligen fått medicin mot detta – och vi vistas mycket i Grekland och äter gärna bläckfisk.
@ 1598 amp:
Som jag har förstått det så tillverkar vi merparten av vårt kolesterol själva.Det går inte att få i sig allt via kosten. Det finns inte visat att kolesterolet stiger om man äter kolesterolrik mat.
Så ni kan nog äta bläckfisk utan bekymmer.
Hei Annika
Takk for din fine og informative blogg som har vært til stor hjelp da jeg la om kosten til lchf. Jeg har blitt kvitt mine gallestensanfall, er aldri forkjølet og borte er de 15 kiloene jeg la på meg under siste graviditet. Og ikke minst er jeg kvitt søtsuget som også oppsto, slik at jeg syns det er mye lettere å spise rett for å ha god helse.
Etter å ha lest på forstår jeg nå hvor hormonelt styrt kroppen er. Og jo mer jeg leser, jo mer infløkt er det!
Et spørsmål jeg ikke helt vet hva jeg skal tenke om er hormonel prevansjon . . . Jeg bruker hormonspiral som skal være den mest ”skånsomme” for jeg ønsker ikke flere barn. Hvilke tanker gjør deg rundt denne prevensjonsformen?
(selvsagt er kondom å foretrekke og det mest sikre, men jeg har blitt gravid med bruk av det, og føler stress ved det)
Hva vil du rekomandere?
Håper du har tid og anledning til å svare meg – og igjen takk for all informasjon du deler!
Beste hilsen Helene