Frågor om kost och hälsa

Jag har haft flera frågelådor i den tidigare LCHF-bloggen.
Jag hade här förut flera länkar till min gamla blogg på Passagen.se, men denna är nu nedsläckt och länkarna dit är tomma.

Jag önskar att ni, innan ni frågar på denna sida läser på sidorna: Kostprogram,   boken ”Doktor Dahlqvists LCHF – Guide och kokbok” och tittar på YouTube-filmen  LCHF enligt Annika Dahlqvist.
Många svar finns där.

I lågkolhydratsajten Kolhydrater i Fokus pågår hela tiden frågor och svar om kost. På Dietdoctor.se finns ett forum där man också kan ställa frågor.

Comments

  1. 1001
    Lena B säger

    Vad är ditt ”recept” mot diabetes då?

  2. 1002
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1000 Dacke:
    Ja, en diabetiker blir friskare om den får ner sitt blodsocker och HbA1c med lågkolhydratkost även om den inte går ner i vikt. Det är kolhydratintaget som är den kritiska faktorn för diabetiker.
    Detta är klinisk erfarenhet.
    I de vårdcentralsområden jag har arbetat i har vi inte sysslat med hem-HbA1c. Någon som har erfarenhet av det?
    Jag brukar använda HbA1c i diagnossättandet av diabetes.

  3. 1003
    Marion H säger

    Hej!
    Tack Annika för Dina svar på min fråga från den 19 maj, och tack också Dacke för att Du bryr Dig om min hälsa! Jag har nu köpt en blodsockermätare för att kunna kontrollera mina värden själv ibland.
    Igår kväll 21.30: 5,3 mmol/l
    Före frukost idag: 5,2 mmol/l
    Före mat 12.30: 4,9 mmol/l
    Ca 1 timme efter mat, som bestod av ägg, avocado, ost, smör och kaffe, 14.00: 4.8 mmol/l
    Det verkar ganska bra, tycker jag?
    Om jag har förstått det rätt så kan blodsockervärdet variera ganska mycket pga vad man ätit, hälsan just då, stress m.m. Kan det kanske vara så att mitt höga fastevärde på 6,4 var tillfälligt?
    Vänligen
    Marion H

  4. 1004
    Annika Dahlqvist säger

    @1003 Marion H:
    Det var ju alldeles utmärkta värden!
    Grattis!

  5. 1005

    Hej jag behöver hjälp!

    Enligt min läkare har jag för höga blodfetter och läkaren vill att jag ska börja äta Simvastatin. Jag är 38 år gammal, har diabets typ 1 sen 5 år tillbaka. Mina värden är följande:

    Blodfetter 6,4, HDL 1,7, LDL 4,1 och kvoten var 2,4.

    Jag är 174 cm lång, väger 75 kilo, mitt blodtryck var senast 105/60.

    Tycker du att jag ska börja mediciner eller avvakta ett tag?

    Jag har sedan ca 1,5 år ätit LCHF och mitt blodsocker är bra sen jag börade äta så.

    Tacksam för svar.

    MVH
    Anna

  6. 1006
    Carina Hansen säger

    Hej!
    Jag, min man och min storebror har sedan ett år tillbaka ätit lchf med goda resultat. Jag har minskat 18 cm runt midjan totalt gick jag ner 8 kg. Började på 58,5 kg och vägde i våras 50,5 är 163 cm lång, midje måttet var 88 cm när jag började) Mycket nöjd eftersom jag i övrigt alltid varit slank. Jag har kunnat njuta av en midja och kännt mig strålande.
    Jag har en son som snart fyller tre år, vi har försökt att utöka familjen med ytterligare ett barn men det går tröööögt.. (Med första blev jag gravid på ett försök!! Hade regelbunden cykel.)
    Jag är nu 38 år har blivit kollad på gyn, och jag har sedan februari ätit Pergotime. (Jag hade oregelbunden eller ingen ägglossning, min cykel pendlade mellan två veckor till sex veckor med erorma blödningar som varar i tio-elva dagar) De första månaderna märkte jag inga biverkningar men nu….. Jag har gått upp 5 kg på sex veckor!! Jag äter detsamma som jag gjort tidigare inte mer heller. Varje morgon jag ställer mig på vågen så har jag gått upp ett par hekton.. Och inte är jag gravid heller. Magen ser gravid ut, jag har vätska i kroppen som jag inte blir av med.. Har hormonerna bidragit till att jag lägger på mig av fettet jag äter istället för att förbränna som jag tidigare gjorde? När jag kissar på en ketos-sticka så visar den mörklila, alltså har jag ketoner i urinen, då borde väl fettförbränningen vara på topp? Funderar nu på att gå tillbaka till fettsnål, tråkig bantar mat men det tar emot!! Jag trivs ju med lchf annars, magen är lugn nuförtiden. Jag har fått utskrivet Prgotime till ytterligare två månader och känner mig inte alls sugen på att ta dem. Om jag bara hade blivit gravid så hade det inte kännts så förfärligt men speciellt nu sommartid så är det inte kul att se kilona öka… Kan kroppen med tiden bli så van av lchf att den slutar reagera och istället ta upp fettet? Eller är det bara hormonerna som spökar??
    Mkt tacksam för svar, min gynekolog kunde inte svara mig på mina frågor om lchf..

    M.V.H

    Carina Hansen

  7. 1007

    Hej,
    Jag har ett problem som många LCHF:are inte har, jag sover så dåligt.
    Har du några tips till mig vad jag ska göra. Tar en insomningstabelett som
    heter Zolpidem ibland men mår inte bra av den. Bara tanken på att den är
    vanebildande gör mig orolig. Tar jag ett glas vin på kvällen sover jag bra men
    det är ju inte bra att få en sån vana. Tacksam för råd.

  8. 1008
    ragnhild säger

    #1006

    Pergotime – biverknader;

    ”Vanlige:Hodepine, svimmelhet, hetetokter, kvalme og oppkast, buksmerter, anspenthet, søvnproblemer, forstørrelse eller cyster på ovariene, ømme bryster, synsforstyrrelser.”

    ”Mindre vanlige/sjeldne: Vektøkning, tretthet, neslefeber, allergiske hudutslett, forbigående håravfall, depresjon, humørsvingninger, unormal underlivsblødning. Øket risiko for blodpropp. Lettere krampetilstand.”

    Googla själv på biverknader af medicinen. Lchf tar inte bort biverknader af medicin – lindrar kanske, men tar bort….. 😉

  9. 1009
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1005 Anna:
    Ett totalkolesterol på 6,4 är helt normalt.
    Det finns inte visat att statiner ger någon nytta för någon kvinna, oavsett kolesterolvärde.
    Läs Uffe Ravnskovs böcker, tex: ”Fett och kolesterol är hälsosamt”.

  10. 1010
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1006 Carina Hansen:
    Ja kan inte heller råda dig säkert. Det jag vet är att fettsnål kost är ohälsosam. Men exakt vilka andelar av fett och kolhydrater som är bäst för dig att äta måste du prova ut själv.

  11. 1011
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1007 Elin:
    Nej, ett glas vin på kvällen för sömnens skull är en farlig vana. Alkohol är kraftigt beroendeframkallande.
    Jag tror nästan att Zolpidem eller Zopiklon är mindre farliga, men de är också beroendeframkallande.
    Man kan tex gå i KBT (Kognitiv BeteendeTerapi) för att förbättra sömnen. Det finns också många andra terapier för att förbättra sömnen.

  12. 1012
    Carina Hansen säger

    Tack för snabbt svar!
    Jag har läst att en sällsynt biverkning är viktökning men det trodde jag mer berodde på att man har ett större sug efter onyttigheter så som man kan ha när man känner pms..Jag undrar mer vad det är som orsakar viktökningen. Hämmar hormonerna förbränningen kanske? Men det är kanske så att medicinen, hormonerna, hade gjort att jag skulle gått upp i vikt oavsett om jag ätit ”vanlig mat” eller lchf.. Det jag fiskade efter var väl ifall hormonerna kan påverka insulinet på något sätt så att jag lagrar fettet istället för att förbränna det? Jag får stå ut, och hoppas att behandlingen ger ett positivt resultat i slutändan!

    M.V.H
    Carina

  13. 1013

    När jag tänker på hur mycket pengar jag lagt ut på att köpa Omega 3 tillskott och även övertalat familjemedlemmar och andra att ta dessa preparat och nu visar en studie att dessa tillskott är helt verkningslösa. Jag blir så besviken på alla råd.

    https://www.aftonbladet.se/halsa/article14968877.ab

  14. 1014
    Professor Göran säger

    Ju mer jag läser på om detta med kost och hälsa ju mer förvirrad blir jag när jag inser hur otroligt komplicerade våra kroppar är och ju mer inser jag också hur sund en ”naturlig” inställning till vad vi stoppar i oss är – den som Annika står för.

    Att skicka in något kemiskt preparat som ”medicin” och tro att man skall bli ”botad” måste vi se som en sista desperat nödlösning. Genom att ta bort kolhydraterna tar vi också bort orsaken till många av våra sjukdomar.

  15. 1015

    hej har diabetes typ 1, sköterskan säger att glukogenet kan ta slut i levern av lchf kost, så det finns då inget som räddar mig vid en kraftig känning?

  16. 1016
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1015 eva:
    Din diabetessköterska är lika felinformerad som de andra i kostrådsetablissemanget. När glykogenet tryter så går Glukoneogenesen: https://sv.wikipedia.org/wiki/Glukoneogenes
    in och håller blodsockret stabilt normalt. Berätta detta för din sköterska. De måste få lära sig.
    Sen ska en diabetiker förstås inte injicera mera insulin än vad som behövs vid lågkolhydratkost.

  17. 1017
    Barbro Ekman säger

    Har en fundering gällande socker. Finns det något socker som inte har denna metalliska smak som Sukrin har? Har bakat med detta socker och det smakade inte bra.

  18. 1018
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1017 Barbro Ekman:
    Det sägs att blandning av Stevia och sukrin ger en mera neutral smak, tex
    https://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?doi=10.1001/archinternmed.2012.2171#ild120030t1
    eller Stevia Strö: https://annikadahlqvist.com/2012/04/15/stevia-stro-hos-ica/

  19. 1019
    Anette N säger

    Har blivit rådd att äta LCHF av en sköterska på vår företagshälsovård. Jag arbetar som kommunalanställd förskollärare och pedagogisk måltid är en av mina arbetsuppgifter. Kan du tipsa mig hur jag kan få det läkarintyg jag behöver för att få ”specialkosten LCHF” på mitt arbete? Vet du någon läkare i Skåne?
    mvh Anette Nilsson Marieholm

  20. 1020
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1019 Anette N:
    Nej, jag kan inte säga det på rak arm. Det bästa är att ringa runt till vårdcentraler och privatläkare och fråga om det.

  21. 1021

    Hej!
    Jag började med lchf för en vecka sedan, och har upplevt nackdelar (övergångsfas?) och fördelar. Har lite hjärtklappning och får lättare muskel kramp men har sett i din blogg att hjärtklappningen kan försvinna om jag minskar på fettet (är inte van att äta så mycket fett). Det jag undrar över är dock en konstig sak som hände i lördags, vid lunch ( åt stark korv med hög kötthalt, sallad och lite räksallad) då jag plötsligt får ont i gommen, ja, i hela munnen. Det sved och brände, fortsatte även på kvällen då jag bara kunde äta jätte lite av maten innan det startade igen, och sedan dess har problemet kvarstått. Till frukost tar jag en lågkolhydrat smörgås med ost och tex gurka, det ger inte så stora besvär, bara en liten lätt känning, som jag även har i skrivandets stund några timmar senare. Men detta blir ju problem, jag menar om jag inte kan äta. Får en känsla av att det är saltet, vad tror du?
    Till saken hör också att jag festat rejält natten innan detta hände (vin). Har du någonsin hört talas om något liknade?

  22. 1022
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1021 Sanna:
    Jag kan inte säga varför du får sveda i gommen när du äter LCHF. Det bör ju vara något du äter som du reagerar på. Jag kan inte tänka mig att det är av kolhydratbrist du får dessa besvär.

  23. 1023

    @ Sanna:
    Vad gäller hjärtklappning och hög puls så hittade jag denna länk på Kolhydrater i Fokus, där man för en intressant diskussion om dessa problem. https://kolhydrater.ifokus.se/discussions/4f469242d3b4fd457b008250-hog-puls
    Jag tog fasta på magnesiumtillskott och det gjorde susen för min puls, som sjönk i medel ca 10 slag per minut. Magnesium hjälper dessutom om du har problem med kramp.

  24. 1024

    Hejsan Annika! I denna fråga kan jag inte undgå att nämna ordet bajs men jag ska försöka få det att inte gå över styr. Jag har kört lchf sen i april nu och älskar det. Dock har jag sedan jag börjat haft problem med förstoppningar. jag har svårt för att gå på toa. jag har läst massa olika forum angående detta. Flera gånger har jag läst att avföringen blir ”perfekt”, mitt blir inte det. Ibland kan det gå mellan 5 och 6 dagar mellan varje toabesök, jag har provat allt verkligen. jag käkar kokosolja, dricker mycket vatten, dricker kaffe, jag har ätit yoghurt med ingefära, kanel och gurkmeja, slutat äta mejerier under en period,tar till och med lite havrekli på mornarna, linfrön, you name it och ingenting gör att det blir bättre. jag är ofantgligt trött på att gå om kring och känna mig förstoppad varje dag. I dagsläget är definitionen av en bra dag för mig en dag då jag får bajsa. tragiskt. Så min fråga är nu, hur sällan (eller ofta) kan/bör man gå på toa? vissa säger ju att ”man bajsar mindre” men vad fan innebär mindre? jag vill verkligen inte sluta äta lchf men jag mår dåligt över att ha en bajsbebis i magen 6 dagar i veckan. nu har jag till och med fått köra något salt på apoteket för att få ut 8 dagars uppsamling.. Detta är det enda negativa med lchf. VAD GÖR JAG??

  25. 1025
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1024 Lisa:
    Jag skrev om trög i magen-problem i min gamla blogg:
    https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/tr%C3%B6g_i_magen .
    Ät LCHF med generöst av smör, kokosfett och olivolja. Om det inte hjälper får du utöka med fibrer, förhoppningsvis övergående.

  26. 1026
    Carina säger

    Jag måste fråga vad du anser om studien som presenterades på SVT den 14 juni angående mjölkfett och Ulcerös Colit. Har själv denna sjukdom, äter mycket fett och mår jättebra. Men man blir ju alltid orolig. Men varför skulle det växa mer bakterier av galla+mättat fet än galla+fleromåttat?

    https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/#./mjolkfett-bakom-vastvarldens-tarminflammationer?&_suid=1340130200452009952978863807349

  27. 1027
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1026 Carina:
    Det var ju ett konstigt resultat. UC fanns knappt alls på den tiden det inte fanns konstfetter, utan bara smör.
    UC har ökat enormt under de senaste decennierna, när smörkonsumtionen minskade pga skräcken för mättat fett.
    De UC-personer som kommenterat på våra bloggar och forum blir friskare på mättat fett. Särskilt kokosfett är välgörande för inflammerade tarmar.
    Vad gäller mjölkprodukter är det mest mjölkproteinet, kaseinet, som har misstänkts inte vara så bra avseende inflammation. Att mjölkfettet skulle vara dåligt har jag inte hört.

  28. 1028
    Carina säger

    Ja, jag tycker också det verkar konsigt! Men tack för snabbt svar!

  29. 1029

    @ 1024 Lisa

    När jag började med LCHF för tre år sedan fick jag också problem med trög mage. Sedan jag började ta magnesiumtabletter regelbundet är problemen borta. Magnesium hjälper också mot stela muskler.

  30. 1030
    Ing-Marie säger

    Hej.

    Glömde att sända med detta från AMERICAN HEART ASSOCIATION

    High-Protein Diets

    Updated:Tue, 3 Jan 2012

    AHA Recommendation
    The American Heart Association doesn’t recommend high-protein diets for weight loss. Some of these diets restrict healthful foods that provide essential nutrients and don’t provide the variety of foods needed to adequately meet nutritional needs. People who stay on these diets very long may not get enough vitamins and minerals and face other potential health risks.

    Background

    Many Americans follow popular diets, such as the Atkins, Zone, Protein Power, Sugar Busters and Stillman diets. Most of these diets aren’t balanced in terms of the essential nutrients our bodies need. Some are high protein and emphasize foods like meat, eggs and cheese, which are rich in protein and saturated fat. Some restrict important carbohydrates such as cereals, grains, fruits, vegetables and low-fat dairy products. If followed for a long time, they can result in potential health problems. And while they may result in quick weight loss, more research is needed on their effectiveness for long-term weight loss.

    These diets can cause a quick drop in weight because eliminating carbohydrates causes a loss of body fluids. Lowering carbohydrate intake also prevents the body from completely burning fat. In the diets that are also high in protein, substances called ketones are formed and released into the bloodstream, a condition called ketosis. It makes dieting easier because it lowers appetite and may cause nausea.

    But these diets have other effects besides inducing quick weight loss.

    Most Americans already eat more protein than their bodies need. And eating too much protein can increase health risks. High-protein animal foods are usually also high in saturated fat. Eating large amounts of high-fat foods for a sustained period raises the risk of coronary heart disease, diabetes, stroke and several types of cancer. People who can’t use excess protein effectively may be at higher risk of kidney and liver disorders, and osteoporosis.

    That’s why the American Heart Association guidelines urge adults who are trying to lose weight and keep it off to eat no more than 35 percent of total daily calories from fat and less than 7 percent of total daily calories from saturated fat and less than 1 percent of total daily calories from trans fat. On most high-protein diets, meeting these goals isn’t possible.

    Some high-protein diets de-emphasize high-carbohydrate, high-fiber plant foods. These foods help lower cholesterol when eaten as part of a nutritionally balanced diet. Reducing consumption of these foods usually means other, higher-fat foods are eaten instead. This raises cholesterol levels even more and increases cardiovascular risk.

    High-protein diets don’t provide some essential vitamins, minerals, fiber and other nutritional elements. A high-carbohydrate diet that includes fruits, vegetables, nonfat dairy products and whole grains also has been shown to reduce blood pressure. Thus, limiting these foods may raise blood pressure by reducing the intake of calcium, potassium and magnesium while simultaneously increasing sodium intake.

    What’s the best way to lose weight?

    A healthy diet that includes a variety of foods and is rich in fresh fruits and vegetables along with regular physical activity can help most people manage and maintain weight loss for both cardiovascular health and appearance. The American Heart Association urges people to take a safe and proven route to losing and maintaining weight. By paying attention to portion size and calories and following our guidelines, you can enjoy healthy, nutritionally balanced weight loss for a lifetime of good health.

  31. 1031
    ragnhild säger

    ”The American Heart Association urges people to take a safe and proven route to losing and maintaining weight. By paying attention to portion size and calories and following our guidelines, you can enjoy healthy, nutritionally balanced weight loss for a lifetime of good health”.

    Ha,ha – var det så våre forfedre tenkte; Kaloriregning og kontroll på mengde.

    Det er som de sier; Lukk øynene for den maten som finnes idag – den er jo ødelagt. Vær lur, spis bare det reneste og beste. Dra til en annen by å handle om du ikke finner gode nok varer der du bor. La nå matindustrien få fortsette med ”skitmaten”. La landbruket drive med sprøyting (besprutning) av avlinger. Bruk din intelligens – og skit i alle andre. Tell kalorier – men glem ikke at tradisjoner er viktige; eks. pannekaker med sirup til frokost, gynna mcDonalds m.m.m.m.m.m.m,. = slaveriet er inte över – nå är det hela US befolkning som är slaver/treller under US läkemedelindustri och den mafialiknande mat-industri som forgrenar sig till att omfatta hela världen. Rasande, det är vad man blir!!!!!

    (mest på norsk her) 😉

  32. 1032
    Ing-Marie säger

    @ ragnhild:
    Våra förfädrar åt INTE mycket kött och köttet var rent. De åt nötter , råg, vete grönsaker. Inga raffinerade varor…….RENT med andra ord och inga stora mängder av mättat fett.
    Och Ragnild, du har friheten att köpa den mat som du vill.

    Har själv bott i USA och det finns helt underbara mataffärer med mer ekologisk mat än man har i Sverige, där de kommer i plastförpackningar. Titta på wholefoodsmarket.com……….

  33. 1033
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1030 Ing-Marie:
    Det var ett långt stycke kvalificerat trams.
    Och förresten innebär LCHF inte högproteinkost. Det är det nyttiga goda naturliga fettet som vi ska ersätta kolhydratenergin med. Då blir vi friskare och slankare.

  34. 1034
    Ing-Marie säger

    @ Annika Dahlqvist:

    Konstigt svar……!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Läste precis något som Stig Bengmark

    professor emeritus, Medicinska fakulteten, Lunds Universitet, skrivit.

    LCHF orsakar cancer och hjärt- och kärlsjukdomar

    KOSTVANOR. För att bekämpa LCHF-diethysterin och förbättra matvanorna bör riksdagen ta initiativ till en utredning om hur matkonsumtionen kan påverkas med ekonomiska styrmedel. Vetenskapliga fakta är att dieten skadar hälsan.

    Kroniska starkt kostrelaterade folksjukdomar har under de senaste årtiondena ökat på ett nästan exponentiellt sätt, samtidigt som människors livsmedelsvanor radikalt förändrats. I Sverige förorsakas cirka 40 procent av dödsfallen av hjärt- och kärlsjukdomar och cirka 25 procent av cancer. Två av tre personer dör alltså i folksjukdomar som är starkt förknippade med ett alltför högt intag av animalier.

    Under de senaste femtio åren har köttkonsumtionen per person ökat med 70 procent och intaget av ost, ofta förekommande i snabbmaträtter, har ökat rejält de senaste trettio åren. Ännu kraftigare är ökningen av konsumtionen av mjölkpulver, som används i bageriprodukter, choklad och glass, men också i kliniska näringslösningar och i näringstillskott. Speciellt ohälsosam är animalisk mat som innehåller mycket fett, upphettats till höga temperaturer som mjölkpulver, grillats eller stekts, eller industriellt bearbetats som korv och bacon.

    Personer som äter mycket rött och processat kött dör tidigare än personer som äter små mängder av sådant kött.

    Enligt Världscancerfonden kan en tredjedel av västvärldens cancerfall förebyggas med en hälsoinriktad livsstil. Fonden har uppgraderat varningen för rött kött till högsta nivån och avråder från alla processade charkvaror, som till exempel korv. Världscancerfonden rekommenderar alla länder att arbeta för en snittkonsumtion på 300 gram rött kött per vecka och person.

    Mot denna bakgrund är det obegripligt att cirka 75 procent av jordens samlade jordbrukssubventioner går till att stödja animalieproduktion. Politiker tycks med ena handen bidra till en ökad konsumtion för att med den andra betala för de negativa konsekvenserna i form av ökade sjukvårdskostnader. Det är hög tid att jordbrukspolitiken reformeras så att jordbruket och den industriella produktionen av livsmedel förändras. I väntan på det bör skatt införas på livsmedel som är hälsovådliga i för stora mängder, speciellt animaliskt fett, köttprodukter och socker.

    Det finns, enligt rapporten Kalorier kostar som släpptes i våras av Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, goda ekonomiska skäl för att införa en fettskatt. I Sverige riskerar den offentliga sektorns vård- och socialförsäkringskostnader att öka kraftigt fram till 2020, bland annat på grund av ökad fetma, som är starkt associerad med hög konsumtion av bland annat fett. Kostnaderna för övervikt och dess behandling riskerar att skena i väg med 25 miljarder kronor per år. Statens folkhälsoinstitut påpekar i rapporten Matvanor och livsmedel vikten av en låg konsumtion av mättat fett och att det är angeläget att ordentligt utreda hur matkonsumtionen i Sverige kan påverkas med ekonomiska styrmedel.

    För att bekämpa LCHF och förbättra matvanorna bör Sveriges riksdag snarast ta initiativ till en utredning om hur sådana styrmedel bäst utformas. Folketinget i Danmark har infört en skatt på livsmedel som innehåller mer än 2,3 procent mättat fett. Kan Danmark, med sin gigantiska djurindustri, införa ekonomiska styrmedel, så borde Sverige också kunna göra det.

    Stig Bengmark

    professor emeritus, Medicinska fakulteten, Lunds Universitet

    Jonas Paulsson, initiativtagare till Köttfri måndag i Sverige

  35. 1035
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1034 Ing-Marie:
    Stig Bengmark har helt fel. De kostrelaterade sjukdomarna ökade när folk började följa det industristyrda etablissemangets kostråd, med mera kolhydrater och mindre naturligt fett.
    Nu håller vi LCHF-are på att försöka ändra riktning på den hälsodestruktiva skutan, genom att rekommendera mindre kolhydrater och mera naturligt fett.
    Läs ”Forskningsfusket” av Ralf Sundberg. https://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172412216
    Han berättar precis hur det gick till när Big Food och Big Farma styrde skutan sin väg.

  36. 1036

    @ Marion H:
    Hej igen, Hoppas Du mår bra!
    Vill bara göra Dig uppmärksam på att blodet ute i fingertopparna innehåller lägre halt socker än venblodet. Skillnaden kan bli upp till 20%. Det är därför inte en särskilt tillförlitlig metod och för att få jämförbara resultat får man korrigera för skillnaden. För att bedöma Ditt status krävs en mätserie på 4 punkter: kl 08:00, 10:00, 14:00 och 17:00.

    Hälsningar Dacke

  37. 1037

    @ Marion H:
    Med Din ärftliga belastning skulle jag förorda en hälsoundersökning årligen som innehåller HbA1c, blodfetter, blodtryck, vikt och bukomfång. Har Du skaffat stegräknaren ännu?

    Ha en trevlig midsommar och dansa hela natten!

    Dacke

  38. 1038
    Professor Göran säger

    @ Ing-Marie:

    Bara för att man är professor har man inte rätt!

    Den kliniska verkligheten – patienternas hälsa – där LCHF talar sitt tydliga språk förvandlar dessa förutfattade teorier om mättat fett till strunt. Att de bygger på gammalt forskningsfusk gör dem inte heller mer trovärdiga.

  39. 1039
    Ing-Marie säger

    @ Professor Göran:
    Var hittar jag något om ”forskningsfusk”om mättat fett?

    Jag tycker att det är ett oprofessionellt förhållningssätt att avfärda seriösa veganska läkares forskning med orden ” kvalificerat trams”, Läkare som inte har något att göra med ” Big Food” eller ”Big Farma”. Och varför censureras the Physicians Committee for Responsible Medicines resultat????

    Två frågor till Annika: när du gick upp i vikt på 70-talet, 80-talet och 90-talet
    1) Vad åt du?
    2) Motionerade du 30-40 minuter (t.ex. löpning) x 3 dagar per vecka så att du fick upp pulsen????

    Kolhydrater (ej socker, vitt mjöl, godis etc. utan råris, helt råg o vete) är ju energi och bränner man inte de onyttiga ,snabba kolhydraterna, så förvandlad de till fett……..as simple as american appelpie

  40. 1040
    Ing-Marie säger

    @ Annika Dahlqvist:

    Jag tycker att det är ett oprofessionellt förhållningssätt att avfärda seriösa veganska läkares forskning med orden ” kvalificerat trams”, Läkare som inte har något att göra med ” Big Food” eller ”Big Farma”. Och varför censureras the Physicians Committee for Responsible Medicines resultat????

    Två frågor till Annika: när du gick upp i vikt på 70-talet, 80-talet och 90-talet
    1) Vad åt du?
    2) Motionerade du 30-40 minuter (t.ex. löpning) x 3 dagar per vecka så att du fick upp pulsen????

    Kolhydrater (ej socker, vitt mjöl, godis etc. utan råris, helt råg o vete) är ju energi och bränner man inte de onyttiga ,snabba kolhydraterna, så förvandlad de till fett……..as simple as american appelpie

  41. 1041
    140 kg säger

    Hjälp!

    Hur äter jag som mycket överviktig man, 140 kg, 80/80/<20, om jag bara äter ägg, bacon, köttfärs och smör p.g.a allergier?

    Hjälp med hur mycket av varje jag ska äta.

    Tack!

  42. 1042
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1040 Ing-Marie:
    1. Mestadels kämpade jag för att följa Livsmedelsverkets kostråd, med lite mättat fett och mycket fibrer. Jag var alltid hungrig, och blev med tiden allt sjukare, i fibromyalgi och IBS, samt allt fetare.
    2. Jag kämpade för att komma ut i löparspåret, så mycket jag nånsin kunde avsätta tid för.

  43. 1043
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1041 140 kg:
    Ett bra tips för att få tips i matval är att gå in på Kolhydrater i Fokus https://kolhydrater.ifokus.se/
    och fråga.

  44. 1044
    Ing-Marie säger

    @ Annika Dahlqvist:
    D.v.s. Du hade inga fasta rutiner………………….Du kämpade med att komma ut i löparspåret. Det är väl inget svar. Joggade du under 70 -80-90 – talet och gick fortfarande upp i vikt?
    Så luddigt….Sprang Du eller satt du hemma och kämpade?

  45. 1045
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1044 Ing-Marie:
    Jag sprang, och gick upp i vikt.

  46. 1046
    Ing-Marie säger

    @ Annika Dahlqvist:
    Förstår jag dig rätt? Du sprang 3 ggr/ vecka i 30 – 40 minuter under 70 – 80- 90 talet, dvs fasta rutiner i 20 -30 år och gick upp i vikt? Är det rätt eller? Har aldrig hört om någon som går upp i vikt vid sådana fasta rutiner.

    Hur ofta sprang Du och hur många ggr/ vecka i hur många år???? Enkel fråga…

    Kan Du vara snäll och vara mer konkret, inte så kryptisk……”jag sprang och gick upp i vikt” och ”Jag kämpade för att komma ut i löparspåret”
    Har man inte fasta rutiner så går man ju upp i vikt……för att löpning ska ha en effekt, måste man ha rutiner och inte ”försöka att komma ut i löparspåret”, utan löpa 3 x 40 minuter/ vecka. Hur mycket sprang Du och hur ofta???

  47. 1047
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1046 Ing-Marie:
    Jag sprang så ofta jag hade möjlighet. Det kunde bli olika mycket i olika perioder beroende på barnens behov, övertidsarbete etc. Det är inte alltid att man kan prioritera springningen högst.
    Men det intressanta är väl att jag klarade av att gå ner i vikt, utan ökad motion, snarare tvärtom eftersom jag var skadad vintern 04-05, sedan jag övergått till lågkolhydratkost, vilken senare fick beteckningen LCHF.

  48. 1048
    Ing-Marie säger

    @ Annika Dahlqvist:
    Vad jag vill säga är att om man motionerar regelbundet, inte ”så ofta man har möjlighet”, så går man ner i vikt. Man får igång fettförbränningen och hjärtat får arbeta.
    Att ”äta sig i form” med fet mat hjälper ju inte hjärtat, det gör motionen. Och motionerar man, behöver man kolhydrater (OBS ! Ej snabba som coca cola,socker , vit mjöl etc).
    Det är inte hur man ser ut utanpå utan inuti. Motion är bra för oss. Du skriver att ”Men det intressanta är väl att jag klarade av att gå ner i vikt, utan ökad motion”. Din fokus tycks hela tiden vara på viktminskning och inte på motion och sund kost.

  49. 1049
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1048 Ing-Marie:
    Det är precis tvärtom. Om man minskar på de blodsockerhöjande och insulinhöjande kolhydraterna så minskar inflammationen i artärerna och vi blir livslångt friskare.
    Motionens hälsoeffekt är en färskvara. Åldrande fd motionärer och idrottsmän är precis lika sjukliga som alla andra. De får hjärtinfarkt, cancer och demens lika ofta som andra.

  50. 1050
    ragnhild säger

    #1048 Ing-Marie

    Känner du till detta?

    https://mariannslchf.se/vagen-till-halsa-spannmal/

  51. 1051
    Ing-Marie säger

    @ Annika Dahlqvist:
    Jag tror inte att du vill förstå vad jag skriver.

    Kolhydrater som råris,bovete,råg,vete i deras ursprungliga form (och ekologiska ) höjer inte blodsockret. Det är FORTFARANDE de snabba raffinerade kolhydraterna som höjer blodsockret och där är vi väl överens om att de är förkastliga. Socker är ett ”gift” och finns i det mesta.
    Man kan inte äta skräpmat och motionera och tro att man är hälsosam.Då hjälper ju inte motion ett dugg. Du tror nog inte på sund motion och sund mat. Och med sund mat menar jag inte stora biffar, majonäs och grädde.
    Ja varför får idrottsmän hjärtinfrak och cancer? De äter ofta fet mat och belastar kroppen med extrem träning. Fet mat i kombination med hårdträning är livsfarligt.
    Och varför har vi den största benskörheten i världen fastän vi (dock inte jag) dricker mest mjölk?

  52. 1052
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1051 Ing-Marie:
    Alla resorberbara kolhydrater, socker och stärkelse, höjer blodsockret, särskilt hos de insulinresistenta.
    Idrottsmän och elitmotionärer äter framför allt kolhydrater! De har fått lära sig att de ska göra det, och att fett, särskilt mättat fett, är farligt för hjärtat.
    Vi är bensköra för att vi har D-vitaminbrist, pga för lågt stående sol lång tid av året, samt att vi äter för lite av nyttigt mättat fett. Plus möjligen ytterligare okända faktorer.

  53. 1053
    Kalista säger

    #1024 Lisa

    Vet hur jobbigt det är när magen inte fungerar som den ska, men kanske du ska ha lite tålamod? Ta till dig vad Annika och Flora skriver om smör, kokosfett, magnesium mm. Själv fungerar magen bra för det mesta: toa ibland varje dag, ibland några dagar/vecka. Det där sköter kroppen själv. De enda gånger jag drabbas av förstoppning och diarré är när jag ätit fel, dvs socker och mjöl, om än väldigt lite. Kroppen är ju inte van vid sånt längre (2½år på lchf nu).

    Då jag själv i perioder ätit/äter magnesiumtillskott så har jag insett att det finns bra och mindre bra sådana, beroende på vad de innehåller. För ett år sedan hade jag flera veckors ihållande diarré, som jag inte förstod vad den berodde på. Tack vare Anna Halléns sida, kom jag på att det var magnesiumet som gjorde mig dålig, en sort som hade laxerande verkan, och säkert annat som jag inte minns nu. Men läs på, för det är värt att veta.

    https://www.annahallen.se/ar-alla-magnesiumpreparat-bra/comment-page-1#comments

    Lycka till

  54. 1054
    Aslam Mirza säger

    Hej Annika Dahlqvist
    Jag är diabetiker och LCHF-are. Jag tar en tablett Januvia 100mg med frukost och en Glibenklamid
    på kvällen. På dagstid min blodsocker värde är normal.
    KL.19.00 äter jag mat och efter 2 tim kollar jag min blodsocker värde är 8 mm/l det är ok.
    Mitt problem är fastande socker värde för högt dvs c:a 9 mm/l.
    Vad ska jag göra att ha normal normal BS på morgon. Önskar svar.

    MVH

    Aslam Mirza

  55. 1055

    @ Aslam Mirza:

    Hej Aslam !

    Jag tror jag har en bättre medicinering att föreslå. Du har något, som man kallar insulinresistens, och under natten, särskilt under morgontimmarna producerar levern socker till Dina celler, som inte förmår ta emot sockret pga resistensen. Jag föreslår Metformin 850-1000 mg x 2, Ta Januvia frukost och lunch och sluta med Glibenklamid!
    Metformin gör att Dina muskelceller lättare kan ta upp sockret, och därför kommer Ditt fasteblodsocker att minska.
    Hur gammal är Du?
    Hur lång är Du?
    Vad väger Du?
    Hur mycket rör Du på dig normalt?

    Ha en fortsatt trevlig sommar!

    Annika, är vi överens?

  56. 1056

    @ Annika Dahlqvist:
    Hej Annika!
    Du relaterar ett exempel på problem, som många överviktiga har: de är hungriga och blir fetare, trots att de försöker minska på kaloriintaget. Jag tror att lite muskelbyggande är bra, inte minst för att få håll på insulinresistensen, men motion är ingen effektiv metod att gå ner i vikt. När man ständigt tvingas överäta, för att man är hungrig, är det något allvarligr fel med metabolismen! Får jag ställa några frågor:
    Under tidsperioden när Du gick upp i vikt, hade Du normal sömn, var Du i balans mentalt (lycklig/olycklig), jobbade Du på oregelbundna tider, stressade Du?
    Efter måltiderna, blev Du sömnig, okoncentrertad under någon timme(paltcoma)? Gjorde Du något glukosbelastningstest, och i så fall med vilket resultat?
    Vad drack Du, och hur mycket?
    Jag är medveten om att dethär är en fallstudie, och vetenskapligt oviktig, men Ditt problem delar Du med många, och flocken växer ständigt, därför tror jag Dina svar är viktiga.

    Ha en fortsatt bra midsommar!

  57. 1057
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1056 Dacke:
    Jag håller med Dacke. Om du kan vore det bra att byta ut Glibenklamid mot Metformin.
    Annars är det tyvärr så att vissa personer har ett något högt blodsocker på morgonen, under LCHF-kost. Om blodsockret ligger bra resten av dagen så tycker jag att man kan bortse ifrån det höga morgonsockret, och låta bli att kolla det. Ta blodsocker före och efter lunch i stället.

  58. 1058
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1056 Dacke:
    Under perioden som jag gick upp i vikt mådde jag ganska dåligt, och levde under stress. Jag led av paltkoma efter kolhydratrik måltid. Jag drack kaffe och vatten.
    Jag gjorde inget glukosbelastningstest då.

  59. 1059

    @ Annika Dahlqvist:
    Jag håller inte med Dig om relation högt fasteblodsocker och LCHF. Fasteblodsockret beror inte alls på vad man äter. Kosten kan påverka sockertopparna efter måltiderna och därför ska diabetiker undvika kolhydrater med högt GI och alkohol.
    För att avvärja skadorna av diabetessjukdomen ska man sträva efter en så flack sockerkurva som möjligt. Utslagsgivande är värdet på HbA1c. Tillåter man högt fasteblodsocker spär detta på HbA1c och skaderisken.

  60. 1060

    @ Annika Dahlqvist:
    Jag hade en tid liknande problem efter luncherna: svårt att hålla mig vaken och alert på mötena efter Stekt salt sill och löksås och potatis, som exempel. Restaurangerna i omgivningen serverade mat, som skulle passat utmärkt till betongarbetare och flyttkarlar, medan deras gäster satt vid skrivbordet och knappade dator hela dagarna. Bland krögare skulle en upplysningskampanj göra mycket för folkhälsan. Det fanns ofta ett vegetariskt alternativ, men var ofta en gratäng med mycke stabbig mjölsås. Min kropp stod dock rycken och min nyfikenhet förde mig in på nutrition.
    Jag gjorde ett glukosbelastningsprov för ett år sedan och var nere i halva normalvärdet efter 2 timmar, kunde formulera ett ord i taget och var helt utslagen. Alltså inga snabba kolhydrater annat än som en liten dessert, dvs tredje rätt efter entré och varmrätt. Öl och läsk helt uteslutna. Måltidsdryck vatten och en skvätt vin (till middagen vid 20:00-snåret).

    Min och Din paltkåma tyder på sk insulinpåslag, dvs överreaktion avseende på insulinsekretion. I det läget lagras näringen i form av fett, och placerar sig gärna i en kula runt naveln, där det är sågott som omöjligt att få bort med fysiska aktiviteter om man inte löper långdistanslopp dagligen.

  61. 1061

    @ Ing-Marie:
    En väsentligt bidragande orsak till benskörheten är låg nivå av fysisk aktivitet i ungdomsåren. Skelettet blir tätare ju mer man belaster det, men tillväxten av benmassa avtar med ålder och vid 35 är kurvan redan platt. Det är klart att man ska ha kalk och vitamin D också för att bygga ben. Kvinnor har ett hormonellt dilemma: östrogenbrist från menopausen och framåt i livet. Ju längre vi lever desto mer urkalkat blir skelettet, och solbristen inverkar naturligtvis. En kulturell faktor, som har stor påverkan i sammanhanget är klädedräkten hos en del muslimska kvinnor. Täcker man hela kroppen med mörkt tyg blir det inget D-vitamin även om man går runt i Sahara.

  62. 1062
    Professor Göran säger

    Alkohol i måttliga mängder lär vara den bästa hjärtmedicinen (den enda medicin jag tar) och diabetiker fick också alkohol utskrivet av läkare innan insulinet kom på 20-talet.

    Men någon bra fysiologisk förklaring har jag dock aldrig sett. ”Nervlugnande”?

  63. 1063
    Ing-Marie säger

    @ Annika Dahlqvist:

    Först så vill jag säga att jag fick ett svar genom Ditt svar till
    ” @ 1056 Dacke:

    ”Under perioden som jag gick upp i vikt mådde jag ganska dåligt, och levde under stress. Jag led av paltkoma efter kolhydratrik måltid.” verkar inte ha varit som om du motionerat mycket. Det var det jag skrev och frågade om tidigare, men fick inte något konkret svar. Mår man inte bra, väljer man stressmat…….motion hjälper mot stress.

    Angående benskörhet så har vi och USA 2 1/2 ggr högre benskörhet än Japan…….Inte mycket mer sol i Japan än i Sverige eller? Däremot äter inte japanerna mjölkprodukter……..Men så fort de hamnar i Sverige eller USA ( även i California…som har sol året om ) och börjar med mjölkprodukter , så hamnar de i samma högriskgrupp för benskörhet som vi…….Intressant…..
    Mjölkprodukter innehåller laktos, mjölksocker, och för att bryta ner sockret ,tar kroppen kalcium och mineraler från benen…….
    Dessutom tillhör mjölken kalven……vi dricker inte modersmjölk efter 6 månader, varför dricka en annan varelses mjölk????? En panda dricker ju inte gorilla-mjölk……
    Mjölkproteinet är för kalven som ska öka ca 30 -35 kg de första 6 veckorna, medan ett barn ska öka 1 – 1,2 … kg på 6 veckor……….

    MVH

  64. 1064
    Ing-Marie säger

    @ Annika Dahlqvist:

    Titta på President Clinton…..

    https://www.youtube.com/watch?v=R3ied_AD4iE

  65. 1065
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1063 Ing-Marie:
    Du läser mina inlägg som fan läser bibeln. Jag har berättat för dig att jag motionerade så mycket jag hann under rådande omständigheter. Det blev olika mycket under olika perioder. Jag gick upp i vikt under ca 20 år, från ca -85 till -04.
    I övrigt rekommenderar jag dig att läsa Vegomyten av Lierre Keith, https://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172411872 Där får du svar på dina funderingar om maten.

  66. 1066
    Carina säger

    @ Ing-Marie:
    Ärligt talat! Ge dig! Det är helt tydligt att ni inte är överens och inte kommer att bli det heller! Vill du inte lyssna till Annikas råd så gör inte det! Men jag får säga att hon är ganska tålmodig i sina fortsatta svar till dig!

  67. 1067

    Carina Skrev:

    @ Ing-Marie:
    Ärligt talat! Ge dig! Det är helt tydligt att ni inte är överens och inte kommer att bli det heller! Vill du inte lyssna till Annikas råd så gör inte det! Men jag får säga att hon är ganska tålmodig i sina fortsatta svar till dig!

    @Ing-Marie:
    Jag håller med Carina. Ge dig!
    Skapa en egen blogg och driv din sak där.
    Kostdoktorn har en varningstriangel på sin blogg där alla som har fått nog av vissa kommentatorer klickar. Denna min kommentar betyder att du ska ge dig!

  68. 1068

    Och därmed ät taket satt och locket på. Bara för att Annika är hängiven sin tro behöver hon inte ha rätt i alla stycken. Endast där argumenten bryts mot varandra kan man så småningom vaska fram sanningen, om det finns någon sådan.

  69. 1069
    Aslam Mirza säger

    @ Dacke:
    Tusen tack för svar.

    Gammal 72 år
    Lång 175 cm
    Vikt 73.5 kg
    Blod trycket 130/80
    prominad minst en timme varj dag

    Med Vänliga Hälsningar

    Aslam Mirza

  70. 1070

    @ Aslam Mirza:
    Jättebra, skulle nästan kunna vara jag själv! Be Din läkare ändra medicineringen, prova den lägre dosen Metformin först, fortsätt promenera och njut av livet!

  71. 1071
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1068 Dacke:
    Betänk att detta är min blogg. Var och en som har en åsikt kan själv starta en egen blogg där den ohämmad kan argumentera för den. Och det måste finnas gränser för hur mycket en meningsmotståndare får breda ut sig, och upprepa sig, i kommentarerna.
    Ingen kan orka svara emot samma påståenden hur länge som helst.

  72. 1072
    Ing-Marie säger

    @ Annika Dahlqvist:

    Har bara försökt att ha en dialog om olika sätt att äta hälsosamt. Trodde att man kunde lägga fram sin åsikt , ställa frågor och motfrågor och få adekvata svar och inte angrepp.
    Jag har aldrig varit otrevlig i mina kommentarer.
    Lycka till………

  73. 1073
    Aslam Mirza säger

    Hur hittar man era gamla frågor och svar. Svar önskas

    MVH

    Aslam Mirza

  74. 1074
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1073 Aslam Mirza:
    Man går längst ner på sidan och trycker på ”Äldre kommentarer”, och fortsätter så alla 1073 kommentarerna på Frågelådstråden.

  75. 1075
    Annette säger

    Hej Annika,
    har försökt att hitta något under frågor/svar ang. hypertyreos.
    Fick diagnosen hypertyreos i september, behandlas med Thacapzol och Levaxin (150), har även amlodipin för högt blodtryck. Värdena är nu bra och stabila men har gått upp ca 10 kg som är mycket svåra att bli av med, tränar ganska mycket, jympar och joggar flera gånger i veckan.
    Har nu blivit lite nyfiken på LCHF, kan jag bara köra i gång eller är det något jag måste kolla upp med min läkare först.

    //Annette

  76. 1076
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1075 Annette:
    Det är alltid rätt att börja med den hälsobringande kosten LCHF. Din hyperthyreos får du sköta med din läkare. Hen har troligen ingen aning om LCHF, och kan då inte svara adekvat på den frågan.

  77. 1077

    Hej Annika.Läste i expressen om en amerikansk-svensk studie på 16 år att det var farligt att äta lågkolhydratkost,ligger det någon sanning bakom eller är det ännu ett skrämselförsök,man blir ju lite orolig.Har själv ätit LCHF i 1 1/2 år

  78. 1078

    Hej,
    Hittade boken LCHF för Seniorer och kom äntligen igång med LCHF-maten i februari. För mig som avskyr matlagning och kokböcker och allt trams som ska vara i recepten var denna en befrielse. Vanlig mat och vanliga ingredienser. Eftersom jag tappade 2 kilo på nolltid (vätska har jag lärt mig nu) och inte var hungrig (!) fortsatte jag min jakt på kunskap om LCHF. Gick ner några kilon till och sen hände ingenting och ingenting och ingenting. Avverkade i rask takt SSS/Skaldemans böcker + har lånat fler på biblan (Eenfeldt, Litsfeldt, Hyman) för jag vill veta vad jag gör för fel. Vikt i februari 96kg ; vikt idag 27/6 91 eller 92kg (fördelat på 159cm) beroende på vilken tid på dygnet jag väger mig. Sparkar på vågen och sväljer gråten för det här är pest! Jag har inte ätit en smula av det som anses vara förbjudet inomLCHF; har kört med Skaldemans fakirbiffar/diet och 50+ recept; har ökat fettintag och minskat; har tagit bort mjölprodukter och lagt till igen osv. Enligt Skaldemans bok lyckas 3 av 4 kvinnor och jag är jättebesviken och jätteledsen om jag skulle vara kvinna nr. 4 Och varför då? Jag har stenhårt gått in för det här; tror på konceptet; är aldrig hungrig tack vare nya kosten; äter om och när jag är hungrig och det kan bli långt fram på dagen; men näe inte ett hekto. Enda ”biverkan” som håller i sig är ont i lårmusklerna och benen och att gå i trappor kräver sin kvinna då jag får stanna upp och vila så dom hämtar igen sig. Enligt råd i nån av böckerna har jag köpt magnesiumtabletter och tar en om dan + selen och B12 1mg som jag ätit flera år. Tänker INTE sluta med kosten . Är det nån som vet vad jag ska göra härnäst förutom känna mig som ett enda stort misslyckande. Jag får nått svart i ögonen när folk berättar att de raaasat i vikt på bara några månader.
    Ida

  79. 1079
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1078 Ida:
    Det jag själv gör när jag vill gå ner i vikt är att äta strikt LCHF, och sedan minska matmängden tills jag går ner i vikt.

  80. 1080

    Strikt LCHF = gjort
    Minskat matmängden = gjort

    Så vad återstår?

  81. 1081
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1080 Ida:
    Det är bara du själv som kan prova dig fram till hur du ska gå ner i vikt. Gå gärna in på Kolhydrater i Fokus och utbyt erfarenheter med andra. Berätta sen gärna här vad du kom fram till.

  82. 1082
    Mikael Hedström säger

    Hej,
    Jag funderar över hur en fettrikkost påverkar en som har magkatarr och magsår?
    Man kan läsa på internet att man ska äta fettsnålt när man har magkatarr eller magsår.

    Vilka fetter är bäst för magen när den är dålig, är smör och oljor bra?

  83. 1083
    Annika Dahlqvist säger

    @ Mikael Hedström:
    De bra fetterna för alla är smör, Bregott, kokosfett (ekologiskt), olivolja, och köttfett och fiskfett.
    Andra naturliga fetter som i avocado och nötter är också bra.

  84. 1084
    ragnhild säger

    Er der någon som har kunskap om såkalt ”stentoperationer” – erindrar att det har vært fråga om det för?
    Professor Göran?

    Jag frågar för via google är der mycket info, men det går mest på risker o.s.b. Hadde/fikk du tilbud om det?
    Antar att läget (?) avgör sådan operation – eller?

    *Blodåror som brister.
    *Tätta åror.
    Inget alternativ till stent?

    Taksam för svar – i mellantiden letar jag fortfarande.

  85. 1085
    Charlotte säger

    Känner någon till en LCHF-vänlig läkare i Sigtuna/Märsta/Uppsala/Stockholm?

    Min mor skulle behöva komma i kontakt med en läkare som har en positiv inställning till LCHF och som bemöter sina patienter med respekt.

    Min mor har högt blodsocker och hade tidigare för högt blodtryck och förhöjda kolesterolvärden. Hon har så allvarliga förträngningar på kranskärlen att man satt upp henne för akut operation på KS i Stockholm,- efter att man konstaterat att hon är för långt gången för en ballongutvidgning. Hennes läkare är mycket kritisk till LCHF-kosten och har bemött min mor mycket illa.

    Min mor har nu ätit LCHF ett par månader och har redan gått ner en hel del i vikt, fått lägre långtidssocker och kunnat kasta samtliga mediciner (statiner, betablockerare, blodtryckssänkande och blodförtunnande). Operationen är nu framskjuten 3 månader p g a förbättrade värden. Trots detta är läkaren svårövertygad att detta är rätt kost för min mor!

    Snälla, hjälp mig att hitta en läkare som kan stötta min mor i sitt kostombyte.

    Mvh

    Charlotte

  86. 1086
    Professor Göran säger

    @ Charlotte:

    Jag kan tyvärr inte hjälpa dig med tips om någon läkare.

    Däremot så var jag i din mors situation för 13 år sedan (1999, 52 år gammal). Efter en allvarlig hjärtinfarkt var mina kränskärl så skadade att ballongutvidgning inte ”var lönt” och jag erbjöds därför omedelbart en bypassoperation som jag dock tackade nej till och denna operation har faktiskt ännu inte genomförts.

    Jag la om kosten – framför allt slutade jag med allt godis – och åt ”sunt” – typ medelhavskost – regelbunden motion – och gick snabbt ned i vikt och slutade då också som din mor med all hjärtmedicin efter ett halvår. Sedan började jag ”synda” igen med godis då och då och vikten ökade så sakteliga och jag började igen ”må dåligt” (tillbaka på ruta ett) och kände att ett akut sjukhusbesök inte var ”långt borta”.

    När min fru blev diabetiker för tre år sedan bestämde vi oss dock för att ta bort alla kolhydrater ur kosten (väldigt strikt LCHF) och hälsoförbättringarna blev dramatiska för oss båda. Alla värden stabiliserades – inte minst blodtrycket på 110/60.

    Mitt förtroende för läkarvården är i dagsläget tyvärr väldigt lågt. Jag anser att de flesta läkare är väldigt dåligt ”pålästa” och är dessutom infångade i föråldrade ovetenskapliga förklaringar till hjärtsjukdomar (fett och kolesterol i maten t. ex.). Det går knappast som patient att argumentera med läkare på den här punkten eftersom de är just de som ”ska veta” och de har blivit utbildade och ständigt itutade detta ”ovetenskapliga strunt” .

    Det är precis som du säger att man måste hitta en läkare som helt enkelt har insett att han eller hon blivit ”lurad” och sedan kan ge vettiga råd till patieneterna och sådana växer inte på träd. Annars får man göra som jag själv att ge tusan i läkarna och skaffa information på annat håll och framför allt genom att läsa böcker av t.ex. Uffe Ravnskov och Annika och sedan försöka leva efter dessa råd och inte oroa sig för några ”skumma” blodvärden.

    Dö kommer vi ändå göra någon gång men varför inte dö frisk och glad på LCHF även om man som i mitt (och kanske i din mors fall) fall bara har ett halvt fungerande hjärta. Man måste helt enkelt lyssna till sin egen kropp – mår man bra så gör man även om man inte kan springa lika fort uppför trapporna längre.

    Är det något jag skulle vilja varna för så är det för de kolesterolsänkande mediciner sk. statiner men de har ni klokt nog redan kastat ut. Det enda sätt de skulle kunna få i mig sådana vore genom tvångsmedicinering men så långt har tack och lov vansinnet inte gått.

    Lycka till!

  87. 1087

    Hej Annika!

    Jag har en fråga som jag hoppas du kan hjälpa mig med; Jag har börjat äta enligt lchf för ca 2 mån sedan – gradvis. Nu är det så att jag tar en del tillskott pga sjukdom och en del av dessa har en sötaktig smak. Bl a har jag slutat ta ett ribos-tillskott pga detta men jag håller på med en immunstärkande kur som kommer att pågå under ett år och som innehåller thymusprotein och också maltodextrin, tillskottet tas i pulverform sublingualt 3 gånger om dagen. Kan detta tillskott, som alltså har en sötaktig smak, så att säga ”förstöra” det jag håller på att bygga upp med lchf-dieten? Dvs kan kroppen ha problem med att ställa om sig till att använda fett som bränsle när jag tillför det här pulvret tre gånger om dagen (visserligen bara 4 mcg per gång men ändå..)

    Vänliga hälsningar / Maria

  88. 1088

    Hej

    Jag önskar få höra er åsikt gällande mitt problem. Sedan mitten på april har jag ätit enligt lchf och mådde till en början mycket bra. Jag kunde mer än halvera min insulindos (är diabetiker typ 1) och gick de första sex veckorna ner 7 kilo i vikt. Men sen hände något och det kändes som om jag fick total hormonell obalans. Jag samlade på mig vätska, gick upp mer än två kilo, var ständigt illamående och fick plötsligt mer än dubblera mina insulindoser. Detta skedde utan ändringar i min kost. Efter ca en månad sökte jag läkarhjälp (eftersom jag misstänkte sköldkörtelproblem) men blodproverna visade sig ligga perfekt. Läkaren kontrollerade det mesta sa han; sköldkörteln, levern, vitaminbrist, hba1c, m.m. Läkaren har nu bett mig ändra kost eftersom han tror att den strikta lchf kosten kan orsaka obalans i min kropp och på så vis påverka min ämnesomsättning och mina hormoner. Tror ni att detta stämmer??
    Jag har inte ändrat kosten än och jag vill helst inte behöva göra det. Det är nu ca två veckor sedan som jag besökte läkaren. Illamåendet är borta igen och insulinbehovet är åter lägre – utan några åtgärder. Jag har bara fortsatt som tidigare. Dock samlar jag fortfarande på mig vätska och går inte ner ett hekto. Vad tror ni om detta?

  89. 1089
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1088 Maria:
    Jag tror att du måste prova ut vilken kolhydratmängd som passar just dig bäst.

  90. 1090

    Tack för ditt svar. Jag har, efter att ha läst din blogg, förstått att bäst passande kolhydratmängd är helt individuellt. Sedan jag startade med lchf har jag hållit nivån mycket låg.
    Förstår jag dig rätt om jag uppfattar att du delar min läkares åsikt att jag bör tillsätta kolhydrater i kosten, på grund av att en alltför strikt lchf-kost kan orsaka hormonella rubbningar -för min del?

    Vänligen
    Maria

  91. 1091
    Annika Dahlqvist säger

    @1090 Maria:
    Jag vet inte alla slutgiltiga svar om detta. Därför skriver jag att alla måste hitta sin bästa nivå av kolhydrater och naturligt fett.
    Men typ 2-diabetiker, som är kraftigt insulinresistenta, är jag övertygad om har bäst nytta av att minimera kolhydraterna mesta möjliga.

  92. 1092

    Hej Annika,

    Jag har en nära anhörig med typ 2 diabetes, som under de senaste åren har blivit ”LCHF-frälst” och som bevisligen mår mycket mycket bättre genom att hålla nere sitt kolhydratintag. Så långt allt gott.
    Vad som dock oroar oss övriga i familjen är hans stora alkoholintag. Det rör sig om stora mängder vin, i stort sett dagligen. När vi påtalar att det inte kan vara bra vare sig för diabetesen eller något annat att dricka i dessa mängder så viftas det antingen bort med att ”vin är nyttigt enligt LCHF, jag har bara druckit 3 små glas”, eller så går han i omedelbar försvarsställning och fräser ifrån att ”jag ska undanhålla mig att försöka dricka vin i ert sällskap i fortsättningen”. Vi vet även att han dricker samma mängder i ensamhet, vilket oroar ännu mer.

    Det är ett tydligt alkoholberoende, som han viftar bort som en petitess. Det har pågått åtminstone de senaste 20 åren, men eskalerat med tiden. Det som förvånar är att han genom LCHF-kosten lyckats (med stolthet!) avstå från saker som skulle varit omöjligt att förutse för några år sen, för sin hälsas skull, men vad gäller vinet så är det ”löjligt” och ”inget som helst problem”.

    Hans blodsocker och blodvärden har under de första åren med LCHF varit otroligt bra, men har på nytt försämrats under det senaste åren. Kan det ha med alkoholen att göra?

    Jag undrar om du har några råd hur vi kan få honom att inse att intaget varken kan ligga i linje med LCHF-kosten eller annan diabetesvård?

    Det skulle vara otroligt intressant att från ett läkar- och LCHF-perspektiv läsa hur man ser på alkoholberoende. Kanske något för en framtida artikel eller blogginlägg?

    Med vänliga hälsningar,

    Elin

  93. 1093
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1092 Elin:
    Detta med alkoholen är inte lätt. Vi vet inte hur stor mängd som är nyttig/skadlig.
    Alkohol är ett gift för hjärnan, levern och bukspottkörteln.
    Jag brukar säga att 2-3 glas vin i veckan sannolikt är ofarligt, och kanske lite nyttigt.
    Om man äter LCHF är det ofarligt att inte dricka alkohol.
    Den som har tendens till beroende ska inte dricka alkohol alls.

  94. 1094
    Sonja Björkbacka säger

    Hej Annika !
    Har förhöjt blodtryck sedan några år eftersom det nu har ökat så rek min dr att jag tar mer medicin Salures.
    Tar även kaliumtabl.försöker äta Lchf men fuskar ibland har enl del Lchf böcker. Är ute och motionerar med hundarna dagligen Har ingen nämnvärd övervikt.Jobbar i vården. Min fråga till dig Annika är vilken blodtrycksmedicin är snällast mot kroppen Tycker inte om att äta mediciner överhuvudtaget. Kanske skall nämna att jag är 64 år. Har även en kronisk tyroidit och är glutenintolerant.Mår i övrigt bra.
    Tacksam för svar

  95. 1095
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1094 Sonja Björkbacka:
    Jag vet inte säkert vilken som är den bästa blodtrycksmedicinen på lång sikt. Salures är bra, men jag har fått lära mig att man inte ska ta flera av den. Om det inte räcker med en Salures på 5 mg så får man lägga till ngn annan. Den som är mest populär just nu är ACE-hämmare, som tex Enalapril. Om man får hosta, eller annan biverkan av den, så kan man ta en angiotensinreceptorblockerare som tex Losartan. Betablockare som Seloken eller Metoprolol är också populärt. Vilken av dem som är bäst för hälsan på lång sikt är svårt att veta.

  96. 1096

    Nu har vi drabbats av makuladegenerering här, inte så förfärligt lustigt. Tydligen den ”våta” typen, som sägs vara särskilt aggressiv. Min far hade detta problem, han blev nästan blind. Så man försöker orientera sig, varvid följande påträffades i Wikipedia:

    ”High fat intake is associated with an increased risk of AMD in both women and men. Fat provides about 42% of the food energy in the average American diet. A diet that derives closer to 20-25% of total food energy from fat is probably healthier.[citation needed] Reducing fat intake to this level means cutting down greatly on consumption of red meats and high-fat dairy products such as whole milk, cheese, and butter”

    Värt en fundering?

  97. 1097
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1096 Piltson
    Detta med varning för fett, och mättat fett, är lika ounderbyggt i alla avseenden. De kör bara på i samma spår. Självklart är naturligt mättat fett lika nyttigt i ögonen som i resten av kroppen, och övermått kolhydrater och konstfetter lika skadligt.

  98. 1098

    Det var ju ett tydligt besked… hur väl underbyggt är det avseende denna specifika diagnos?

    Är det enligt din uppfattning otänkbart att en hög andel av (mättat) fett i kosten kan vara till nackdel vid någon slag sjukdom/syndrom över huvud taget?

  99. 1099
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1098 Paleolite:
    Eftersom naturligt mättat fett är vår ursprungliga föda kan jag inte tänka mig att det är till skada för någon del av kroppen.

  100. 1100

    @ 1092 Elin:
    Hej Elin !

    Jag vill utveckla Annikas svar en smula. Vid typ2 diabetes är det vanligt att man får förbättrade sockervärden om man begränsar intaget av snabba kolhydrater och går ner i vikt 4-5 kg, t ex med hjälp av LCHF-kost. Alkohol fungerar dock som de snabba kolhydraterna och bör intas med stor måtta.
    Diabetes typ 2 är en kronisk sjukdom. I endast ett fåtal fall, då sjukdomen diagnostserats i väldigt tidigt skede, kan man bota förstadierna. Annars fortskrider sjukdomen trots att sockervärdena kan hållas i schack med kost och mediciner. Produktionsförmågan av insulin sjunker konstant och inom ett perspektiv på 15 år från diagnos måste man börja tillföra insulin.
    Från diagnostillfället och så länge man lever måste strategin vara att begränsa skadeverkningarna av sjukdomen. En komponent av sjukdomsbilden är insulinresistens, dvs muskelcellernas sämre förmåga att ta upp sockret i blodet med hjälp av insulin. Resultaten blir förhöjda nivåer av både socker och insulin, som båda är inflammationsdrivande och ger skador på de fina blodkärlen i ögon, fötter och njurar. En bra indikator på skaderisken är mätvärdet HbA1c. Viktnedgång och ökad motion är de första åtgärderna tillsammans med reduktion av de snabba kolhydraterna och begränsning av saltintaget. Räcker inte det får man ta till Metformin. Varje dag man har förhöjda värden på HbA1c innebär ett steg närmare amputation och rullstol.
    Typ2 diabetiker har fördubblad risk att drabbas av hjärtinfarkt pga inflammerade kärl. Ett par matskedar olivolja dagligen i LCHF-kosten dämpar inflammationen och hämmar blodplättarnas förmåga att klumpa ihop sig och bilda plack.
    Fransmännen tycker det är OK med upp till 3 glas rött vin per dag för en man, men de franska glasen innehåller knappt 1.5 dl. Vinet anses ha positiv inverkan på hjärta och kärl. Ökar man dosen försämras situationen: bl a ökar blodtrycket, vilket är farligt för njurfunktionen hos diabetiker. Kinesmedicinen har ett uttryck: ”Inte för mycket och inte för lite”, som är tillämpligt här också. Är man alkoholberoende är redan den första droppen för mycket.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa