Fråga skeptikern

I UNT (Upsala Nya Tidning) har det tillskapats en expertpanel av skeptiker. Artikeln om det finns inte på nätet, men jag fick texten utskriven och hemsänd. Panelen består av Dan Larhammar, Gunilla Burell, Rikard Enberg och Per Johan Råsmark. De ska besvara frågor om slagrutor, astrologi, alternativmedicin, tankeläsning, utomkroppen-upplevelser, evighetsmaskiner och UFO:n.
Tanken är väl att dessa fenomen ska utrotas.
Frågan är hur farliga de är. Är dessa fenomen verkligen det som mest hotar mänskligheten?
Jag tycker att myten om att det naturliga mättade fettet är farligt för oss är mycket farligare, eftersom vi blir sjuka av att äta lite naturligt fett och mycket kolhydrater.
Jag tänker skriva till panelen och fråga varför VoF  inte ger Förvillarutnämning till Livsmedelsverket, när dessa framhärdar i att propagera mot naturligt fett och för fabriksfetter och kolhydrater. Helt utan vetenskapligt underlag.
Adressen att maila frågor till är:  fraga.skeptikern(snabela)unt.se, eller skriva brev till Fråga skeptikern, UNT, Box 36, 75103 Uppsala

Comments

 1. 1
  Eva Persson säger

  Trevligt !

 2. 2

  Det där undrar jag också över. Även om jag tycker att dom i föreningen för vetenskap och folkbildning gör ett hedervärt jobb genom att höja medvetenheten om att det finns de som vill lura av folk pengar i den new-age-iga branchen med metoder som inte är bevisat som bra eller fungerande ens. Jag gillar annars magiska saker, men är hela tiden införstådd med att det mest är tro och önsketänkande, men mina egna upplevelser tar ingen i från mig. De är bara s.k ”övernaturliga” tills dess vetenskapen kommer i kapp:-)

  I alla fall borde de i V.O.F titta på livsmedelsverkets råd och säga ifrån att dom inte har eller har haft på fötterna om det dom påstått. Det ska jag ta och skriva om inne på V.O.F forum faktiskt. Har gjort det för länge sen, men dit till de inlägget hittar jag inte och det skadar inte att upprepa det. Jag är verkligen outstanding förvånad att livsmedelsverket tydligen INTE har haft bra studier som grund för att skrämma folk med påståenden om att fett är farligt.
  Tänk om man som diabetiker lyder rådet om att äta 6-8 brödskivor om dagen?! . De har väl inte ändrat på det rådet heller? .
  Jag ska kanske mejla på adressen du gav. I övrigt är det snygga färger här i bloggen och det ser överskådligt och bra ut.

 3. 3
  Katarina säger

  Ja, man undrar ju varför flummigheten och ovetenskapen som finns inom sjukvården och livsmedelsverket och dylika instanser hela tiden går fria från deras granskningar.
  Skulle jag ha förlitat mig på den vanliga sjukvården eller trott på kostrekomendationer skulle jag definitivt varit mycket sjukare idag än vad jag nu är.
  Jag tror att dom är rädda för att folk ska tänka själva och lära sig vara kritiska på riktigt.
  Det är bättre att vi förlitar oss på att andra/dom ska tänka åt oss verkar de tycka. Men de tiderna är förbi när vi förlitar oss på auktoriteter som inte har förtjänat att förlitas på.
  Däremot finns det en massa uppriktiga och kunniga människor som vi mer än gärna lyssnar på.

 4. 4
  Helge säger

  Vof är en konstig organisation. De bekämpar slagrutor, men struntar i livsmedelsverkets felaktiga kostråd.
  Vem har blivit lurad på pengar av en ”slagruteman” ? Men de kritiserar aldrig de mediciner som är farliga för hälsan, som statiner till friska kvinnor, där det inte finns något som tyder på att det är nyttigt, men det finns biverkningar. Att VoF aldrig kritiserar läkemedelsindustrin kan det ha att göra med familjen Larhammar tro ?

 5. 5

  Hej! Jag har skrivit fel så jag kopierar in hit det jag skrev i en kommentar på fel ställe s a s.
  citat
  Jag hittar inte min kommentar och under vilket inlägg om vad jag skrev om 6-8 skivor bröd om dagen, men jag har helt fel om att det ska ha varit livsmedelsverket som stod för den kampanjen. Det var i stället Brödinstitutet som tydligen är/var näringslivets organ.
  Ojojoj så knepigt det blir när man bara tror saker och kastar ur sig fakta, tror man. Ber tusen ggr om ursäkt!!! Läs detta om brödkampanjen, skrivet av Nils Östby var kanslichef på nämnden för hälsoupplysning, Socialstyrelsen, 1973-1984.

  Det är ju helt otroligt såna vi var på 1970-talet. Vi är nog unika i Sverige OBS tror jag.:-) slut citat

 6. 6
  Peter J säger

  Annika, det är klart att det finns större problem än ”slagrutor” och att bli lurad av olika charlataner. Men det ena utesluter inte det andra.

 7. 7

  Här tycks de ha påbörjat nån form av försäljning, men sidan är tom än så länge. Finns säker fler…jag ska leta…;)
  https://www.slagruta.org/shop.html

 8. 8

  och här finns mängder med folk som har detta som en del av levebrödet
  https://www.jordstralningscentrum.se/
  För mig är allt new age ok så länge det är gratis och något man gör vänner emellan, till självkostnadspris .
  Blir äcklad av att en del där så ogenerat verkar drivas av mammon (såg en konferens som kostade 1900 kr + extra för litteratur) och gör sig beroende av att ogrundat påstå saker och sen ta betalt. Om de ändrar sig, om de t.ex inser fakta, så ”får ” de inte säga detta och fortsätta att tjäna pengar på det längre om de har samvete vill säga. Då blir man lätt livegen och kan ju inte må bra av att ha det så tycker och tänker jag.
  Givetvis finns dolda agendor i alla brancher. Gäller bara att se vad som styr ett påstående och framförallt i hur hög grad. Det är fel att påstå att alla är köpta och bara vill tjäna pengar, men både inom forskningen och i folkrörelser, organisationer och föreningar och i andra brancher finns ju lockelser som det gäller att kunna stå emot. Vi andra får ta allt som påstås med en nypa salt, så tror jag man klarar sig bäst här i världen.

 9. 9
  Stefan säger

  Vidarebefordra gärna denna 3 år gamla rapport som fortfarande är obesvarad och där VoF m fl kanske vill vara så vänliga att visa hur vetenskapligt underbyggt det är:
  https://www.dagensmedicin.se/asikter/debatt/2009/04/08/livsmedelsverket-bor-omede/index.xml

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  Peter J, Du skriver att det ena inte utsluter det andra. Kan du visa oss något ställe där VoF har kritiserat Livsmedelsverket eller läkemedelsindustrin för några oegentligheter eller förbiseenden de har gjort?

 11. 11

  Jag vill också veta hur ni tänkt här ni som är medlemmar i föreningen för vetenskap och folkbildning.
  Det är extra tokigt om myndigheter basunerar ut råd som inte bygger på vetenskap?
  Svara gärna här för jag tycker det är svårt att få in inlägg i erat forum på rätt ställe. Hit går ju många och läser också.
  Är helt förvirrad här nu som, varandes diabetiker typ 2 med hemska symptom i form av domningar , värk och många andra obehagligheter från kroppen.
  När pappa fick D2 på 1970-talet så fick han rådet att äta typ 0 fett och bara koka kål och rötter och äta lightprodukter. Han magrade snabbt och blev blek och orkeslös och sen dog han i ett kraftigt astmaanfall på grund av att hjärtat inte orkade med att han hostat så länge. Jag tror att han var försvagad totalt sett och led av energibrist och näringsbrist och alldeles på tok för höga blodsockernivåer och han fick grön starr också av en av sina diabetesmediciner, vilka jag inte vet vad dom hette. Kanske därför att han fick höja doserna då sockret låg för högt?
  Kan tänka mig att blodkärlen var väldigt inflammerade också av allt kolhydratätande som gjorde att han ständigt gick med massa socker i blodkärlen.:-(
  De förtjänar verkligen ett förvillarpris , de myndigheterna , om de har lärt ut hur man ska äta, utan att veta.
  Tack på förhand för svar!!

 12. 12

  Skrev väl någonstans att Polis och Åklagare borde gripa och åtala husockupanterna på Livsmedelsverket.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa