Diabetologernas vårmöte

diabetesdoc.bloggsida.se/diabetes/sfds-varmote-i-karlstad

Diabetes.doc refererar diabetologernas vårmöte i sin blogg

Mötet handlade alltså inte alls om kost. Arrangörernas svar på detta var att kosten avhandlades vid förra mötet = klart.

Graviditetsdiabetes avhandlades och man diskuterade om det räckte med slumpsocker eller om det behövdes glukosbelastning för alla.
Jag tycker att ett blodsocker före, och 1 och 2 timmar efter, kolhydratinnehållande måltid är en bra screeningmetod. Om de värdena är förhöjda kan det vara bra med glukosbelastningstest.

Vid graviditet får man en fysiologiskt förhöjd insulinresistens vilket kan orsaka både onormal viktuppgång och graviditetsdiabetes. Det är kolhydraterna som höjer blodsockret, och självklart bör en kvinna med diabetes och kraftig viktuppgång äta strikt lågkolhydratkost.
Inte insulinbehandling, eftersom den ytterligare ökar insulinresistensen och ger ökad viktuppgång.
Metformin, som Anders skriver rekommenderades vid mötet, har okända effekter under graviditet, och är inte tillåtet då enligt Fass.se.

Det togs också upp om HbA1c (långsocker) som diagnostiskt test. HbA1c:s nackdel är att det kan vara helt normalt om patienten har diabetes, med ett mycket svängande blodsocker. Den patienten kan vara jättesjuk. HbA1c bör alltså kompletteras med en blodsockerserie före och efter måltid så att man ser hur sockret verkligen beter sig.

Comments

 1. 1
  Carina säger

  Snälla hjälp mig!

  Jag fick besked om diabetes hösten 2010 och bestämde mig för att ta ansvar via kost och motion. Det går mycket bra tack vare LCHF. Problemet är att diabetessköterskan inte tror på LCHF eller ens på kostbehandling. ”En bulle måste man ta sig.” Efter 6 månader med 4.2 i långtidssocker (= bra) kräver hon att jag ska börja med Metformin. Vad jag förstår är tabletterna till för att sänka blodsockret, men mitt håller jag ju på bra nivå ändå. Jag har ifrågasatt men hon säger att det är nya nationella riktlinjer att ALLA oavsett långtidssocker ska äta dessa tabletter. Är det sant? Det är också så nedslående att hon inte tror på mig trots att hon ser mina värden. Snälla Annika, tycker du att jag ska börja med Metformin eller kan jag avvakta. Alla mina värden har blivit jättebra!

  Stort tack för att jag åter är pigg och glad,
  Carina

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  Carina, Din diabetessköterska är felinformerad. LCHF är en av Socialstyrelsen godkänd behandlingsmetod för diabetes. Om man har ett bra HbA1c så behöver man inte äta Metformin. Metformin är inte helt biverkningsfritt, och det är alltid bäst att vara medicinfri.
  Och det är du som bestämmer vilka mediciner du ska ta. Sköterskan och läkaren är endast rådgivande.

 3. 3

  Näe ! Så där har inte min husläkerska sagt åt mig att göra, utan tvärtom att om jag bara får ner sockret t.ex genom att gå små promenader så kan jag kasta Metformintabletterna lång väg:-)
  Får verkligen diabetessköterskor pracka på en mediciner så där envist ? Är inte det läkarens egna område?
  Grattis till såna fina värden i långtidsockermätning!!!!!!!!

 4. 4
  Carina säger

  Tack för snabbt och klart svar!

  Jag vill verkligen klara mig utan tabletter så länge jag kan, men blir ändå påverkad av sköterskan eftersom hon borde vara den som vet bäst. Det är trist att i det närmaste bli hånad för att man tar ansvar. Med ditt och övriga bloggares stöd kommer jag nu inte att ta ut receptet. Jag sträcker på mig och kör vidare med mina nya vanor!

  Sommarhälsningar från en lättad Carina

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa