I Land lantbruk: Livsmedelsverkets kostråd om animaliskt protein är överdrivna . Av Lars Malmberg, kemist, Smedjebacken.
Det animaliska proteinet är bättre anpassat för människans behov. Vegetabiliskt protein innehåller inte alla essentiella aminosyror i rätta proportioner.
Mercola har skrivit en artikel om att fettet i mjölken är bättre anpassat till människan än det vegetabiliska fleromättade fettet. Vi behöver en liten mängd omega-3, men inte för mycket.
Mycket fleromättat fett blir lättare oxiderat, härsket, och är mera inflammationsframkallande för oss. Mjölken innehåller högre andel nyttigt stabilt mättat fett, och bara en liten andel omega-3, som vi behöver. Mejeriindustrins strävan att öka andelen fleromättat fett i mjölken, genom att ge djuren mera fleromättat kraftfoder, är kontraproduktivt för vår hälsa.
Senare decenniers forskning som tyder på att det är bättre för oss med mera mättat fett har klingat ohört för mejeri- och livsmedelsindustrin. Inte heller näringkunskapssetablissemanget har lyssnat till dessa forskningsresultat.
Det där närmar sig en sak som jag grubblat på i alla år. Ty mitt starkaste argument att naturligt mättat fett är ofarligt är just att själva ordet ”mättat” innebär att det är en stabil molekyl som inte oxiderar. Med samma logik är ju det fleromättade (med svaga dubbelbindningar) dömt att oxideras ganska snart i kroppen. Men det finns essentiella fleromättade fetter, som antagligen på vissa platser (främst i nervsystemet har jag fått för mig) behöver integreras, och det sker väl genom oxidation på dessa platser gissar jag. Men alla andra platser i kroppen som inte skall ha fleromättade fetter, där blir det ju i motsats till det mättade fettet en väldigt onödig oxidativ stress. Att det i det sammanhanget talats i så många år om att fleromättade fetter sänker inflammationsgraden har jag aldrig sett någon logik i.
Så jag tror inte man bör överdriva intaget av omgega 3. Jag tror det svenskaste av svenskt gäller – Lagomt. Det bästa vore om man kunde dricka opastöriserad mjölk, men det har jag ej tillgång till.
Kostråden måste väl snart vara på väg att ändras, när man ser att fler och fler blir överviktiga och sjuka av den kost som rekommenderas…
Märker tydligt att intresset för husmanskost lagad från grunden växer sig större hela tiden på bloggen där jag delat LCHF-recept i snart 16 år. Det är många som hört av sig genom åren att de blivit friskare med hjälp av mina recept.
Många köpte min och Annikas ”LCHF för seniorer”, senare utgåva fick titeln ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”. De inbundna kokböckerna är slutsålda sen länge, den finns numer bara att ladda ned som E-bok:
https://www.adlibris.com/se/e-bok/gammaldags-husmanskost-pa-nytt-satt-recept-och-tips-for-glutenfri-lchf-och-paleo-9789189387287
Upptäckte idag att min och Lars-Erik Litsfeldts ”Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker” är med på Bokrean.
Här finns den att förboka på Adlibris för 125 kr: https://www.adlibris.com/se/bok/stora-diabeteskokboken-recept-och-rad-for-stabilt-blodsocker-9789189750814?campaignId=1ce19715-f67e-474a-b150-e320de8884c4
Här på Bokus för 129 kr: https://www.bokus.com/bok/9789189750814/stora-diabeteskokboken-recept-och-rad-for-stabilt-blodsocker/
Ja att naturlig mjölk från kor som uteslutande äter gräs, klöver och ört är det näringstätaste vi kan få i oss.
Inga laktosintolerans från riktig mjölk. ”Fulmjölken” kallar jag den. Kommersiellt producerat med massor av fossila växthusgaser som aldrig försvinner. Bara fördelar att kor går på bete i stället för att odla skräp i konstgödning och besprutning. Vi kan inte tillgodogöra oss vegetabiliskt protein på adekvat vis. Men livsmedelsverket arbetar inte för bra näringskällor. De följer sina sponsorer och psuedovetenskapliga studier. Att ta ansvar för de fossila växthusgaser och de drivor av döda djur den kommersiella odling av näringsfattiga vegetabilier och spannmål de tvingar nötdjuren äta. Det rekommenderar och kallar livsmedelsverket både miljövänligt och hälsosamt. Riktigt otrevligt när dietister ljuger folk rakt upp i ansiktet. Kan man inte förstå, då vill man inte förstå. Vill man inte förstå, då kan man inte förstå. Fast usla kostråd genererar massor av pengar till läkemedelsindustrin. Vilket verkar vara agendan att nonchalera miljön och hälsan, med riktigt usla kostråd.
En liten kommentar till Lars Malmbergs inlägg: Det är faktiskt en viss skillnad mellan animaliskt mättat fett och kokosolja såtillvida att kokosolja har kortare kolkedjor än t.ex. svinister och talg. De senare har långa kolkedjor och är svårare för kroppen att mobilisera. Därför tenderar de att ansamlas i vår fettvävnad. Smörfett är ganska svårt att uttala sig om, eftersom det är så beroende av vad korna har ätit. Däremot har han helt rätt i att majsolja och solrosolja inte är några idealiska fetter att äta, eftersom de innehåller mycket omega-6, som ju är inflammationsdrivande.. Men han nämner inte de vanligaste oljorna som rapsolja och olivolja, som är betydligt bättre. Dock bör man vara försiktig med att steka i hög värme med dem. Det idealiska fettet att steka i är kokosolja enligt min åsikt. Jag vill rekommendera läsning av Fredrik Paulúns bok ”Fettguiden” och Jenny Dambergs bok ”Fett, en historia om smak, skräck och starka begär”. Beträffande socker och andra kolhydrater har han helt rätt. Tyvärr är det nog så att våra kroppar omvandlar kolhydraterna till mättat fett med långa kolkedjor. Och visst är fleromättade fettsyror från vegetabiliska oljor känsliga för oxidation, så de är inte lämpliga för upphettning. Men det gäller ju även olja från fisk.
Ashley Armstrongs artikel beskriver hur korna på naturligt sätt omvandlar omättat vegetabiliskt fett till mättat och att detta är hälsosammare. Han beskriver också en trend som innebär att man utfodrar korna med växter med mycket hög halt omättat fett för att mjölken skall innehålla mer fleromättat fett och därför, enligt reklamen, blir hälsosammare. Men de växter och växtprodukter som används är uppenbarligen de billigaste och minst hälsosamma. Han nämner bl.a. sojabönor, bomullsfrön, solrosfrön, safflor och jordnötter.
Alla de här växterna innehåller hög halt av omega-6-fetter och dessa är kända för att öka inflammatoriska processer i kroppen och därmed ökad risk för cancer mm.. Vi behöver visserligen även omega-6, men inte i dessa mängder. Det vi behöver är i stället omega-3, som framför allt finns i fet fisk och linfröolja och i viss mån i rapsplja och olivolja.
4 Vidar Ferm
Du skriver att animaliska mättade fetter är för långa för kroppen att metabolisera och därför lagrar in dem som fett. Dettta stämmer inte med verkligheten. Jag vet många människor som inte har kommit tillrätta med sin övervikt förrän de övergått till carnivore, Det vill säga har ätit enbart animaliskt mättat fett.
Det som lagrar in fett är högt blodinsulin. Detta orsakas oftast av ett högt kolhydratintag.